SBUO  


АКТУЕЛНОСТИ

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПОЛИЦИЈЕ

Постављено: 17.06.2019 г.

Извор: http://www.subotica.com

Презентацијом тактичко-техничке опреме и возила на платоу испред Полицијске управе у Суботици, свечано је обележен Дан полиције и слава Министарства унутрашњих послова - Свете Тројице. Овом приликом, 22 полицијска службеника положила су заклету, а на спомен плочу оних који су изгубили живот приликом обављања полицијских послова положени су венци.Да ће савесно и одговорно служити грађанима, данас се свечано заклело 22 полицијска службеника, који су током протекле године примљени у службу Полицијске управе у Суботици. За нашу двадесетпетогодишњу суграђанку, Милицу Челебић, приправницу Прве полицијске станице, то је остварење сна, јер је од малих ногу желела да обуче полицијску униформу.

- Од детињства сам желела да постанем полицијски службеник и данас ми се та жеља остварила. Завршила сам курс у Центру за основну полицијску обуку у Сремској Каменици и то је било дивно искуство за мене које ми много значи. Циљ ми је да наставим даље да се школујем и да завршим Криминалистичко-полицијску академију у Београду - поручила је Челебић.Обележавање Дана полиције била је прилика за суграђане да се упознају са активностима, опремом, возилима и оружјем како полицајаца, тако и ватрогасаца, што је нарочито привукло пажњу малишана, који су могли да обуку панцир и испробају заштитну кацигу, да се фотографишу испред аутомобила, мотора и ватрогасних камиона, као и да се такмиче у обарању лончића ватрогасним пумпама.

- Дошла сам да видим полицајце и ватрогасце, а најзанимљивија су ми била њихова возила, јер немам често прилику да уђем у ватрогасни камион или да седнем на полицијски мотор - рекла је једанаестогодишња Елена Дружек, која је и сама изразила жељу да једног дана постане полицајка.

Код спомен плоче полицијских службеника који су живот изгубили приликом обављања полицијских послова, венце су положили начелник Полицијске управе у Суботици Ненад Секулић, начелник Севернобачког округа Драги Вучковић и градоначелник Богдан Лабан. Секулић је истакао да полицијски службеници обављају веома одговоран посао, те да је у протеклих годину дана смањен укупан број регистрованих кривичних дела на подручју полицијске управе, као и да је за 10 одсто повећан број расветљених случајева кривичних дела са НН починиоцима.

- Наша визија и циљ којем тежимо су боље познавање потреба, навика, обичаја средине у којој живимо и радимо, веће поверење грађана из локалне средине у рад полиције, а тиме подизање нова безбедности уопште - истакао је Секулић. - Полиција ради на остваривању повереног и одговорног задатка, који понавља из дана у дан, доказујући да су сви једнаки пред законом, да нема повлашћених и да нико нема права да, уживајући своја права, угрожава права других. Искрено сматрам да то није нимало лак задатак, али верујем да наши полицајци то могу и да са успехом извршавају свакога дана, стављајући на располагање знање, вештине, а на крају и свој живот како би очували мир, стабилност и безбедност свих грађана.Дан полиције и слава Министарства унутрашњих послова - Свете Тројице обележава се у знак сећања на 15. јун 1862. године, када је српска жандармерија одиграла пресудну улогу у сукобима код београдске Чукур-чесме.

ОДРЖАНА КОМЕМОРАЦИЈА ЈЕВРЕЈИМА СТРАДАЛИМ У ХОЛОКАУСТУ

Постављено: 14.06.2019 г.

Извор: http://www.subotica.com

Полагањем венаца на споменик жртвама Холокауста и комеморативним скупом у Синагоги данас је обележена 75. годишњица депортације суботичких Јевреја у транзитне логоре, а потом у Аушвиц и друге концентрационе логоре и фабрике смрти широм Европе.Обраћајући се присутнима у Синагоги, градоначелник Суботице Богдан Лабан рекао је да је преко четири хиљаде суботичких Јевреја депортовано у концентрационе логоре широм Европе 16. јуна 1944. године.

- То је био најстрашнији злочин, систематски планиран и развијан од стране нациста и других њихових помоћника и истомишљеника. У Холокаусту је на најзверскији начин убијено више од шест милиона Јевреја и а догађаји пре и у току окупације северног дела Југославије и земље у целини показали су да је у оквиру глобалне стратешке политике Хитлеровог Трећег рајха фашистички геноцид над недужним становништвом, посебно над Србима и Јеврејима, коришћен као метод савладавања сваког отпора и остваривања суверенитета над отетим територијама - рекао је градоначелник Лабан.Он је подсетио да су страдања Јевреја започела одмах после распада Краљевине Југославије и немачке окупације у Србији, у којој је већ у априлу 1941. године уведена строга окупациона управа.

- Огромне жртве поднела је и суботичка јеврејска заједница а на нама и будућим генерацијама је да памтимо, негујемо сећање на жртве и клањамо се сенима оних који су страдали само зато што су били друге нације и вере. Поред одавања поште невиним жртвама, припадницима јеврејске заједнице, обележавање једног од најтрагичнијих датума је и јасно упозорење да овакви догађаји не смеју никада више да се понове. Суботичка локална самоуправа ће и убудуће бити партнер Јеврејској општини у њеним настојањима да од заборава отргне чињеницу да је у нашем граду постојала и да и даље живи и ствара јеврејска заједница која је, и поред тога што је малобројна, допринела привредном, друштвеном и културном развоју и напретку Суботице - додао је градоначелник.Присутнима у Синагоги обратили су се и Бојан Баги, посланик у Скупштини АП Војводине и Атила Новак, директор Гимназије „Костолањи Деже“. Културно-уметнички део програма увеличала је глумица Јелисавета Сека Саблић која је рецитовала одломке из књижевних дела Данила Киша.

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Постављено: 09.05.2019.г.

Извор: http://www.subotica.rs

Градоначелник Суботице Богдан Лабан, помоћница градоначелника Маријана Цупаћ и начелник Севернобачког управног округа Драги Вучковић састали су се данас, у Градској кући, са амбасадором Краљевине Шведске у Републици Србији Јаном Лундином. Том приликом разговарало се о улагању у бању Палић и заштиту животне средине, као и о сарадњи шведског града Сандвикена са Суботицом.Сарадња Суботице и Сандвикенa траје већ годинама, подсетио је градоначелник Богдан Лабан, и истакао да су много тога научили једни од других. Он је рeкао да су амбасадора занимала и улагања у заштиту животне средине и пројекти око бање Палић.

- Амбасадора Лундина обавестили смо да ове године интензивно радимо, нарочито на пројекту са 'КфW' банком, о градњи велнес центра и аква парка на Палићу, као и о улагању у образовне и здравствене установе. Похвалили смо се да ове године почињемо изградњу новог фудбалског стадиона за који је пројекат готов. Очекујемо да ово лето кренемо са изградњом, да Спартак, ако игра у Лиги Европе, буде домаћин у Суботици, да не мора иде у Нови Сад или Београд – нагласио је Богдан Лабан.

Амбасадор Лундин је рекао да је већ трећи пут у овом граду и да је задовољан озбиљним напретком који је видљив у Суботици.

- Драго ми је да долазе инвеститори и волео бих да им се придруже и шведски инвеститори. Сарадња Суботице и Сандвикена је изузетно ефикасна и желимо да разговарамо о сличној сарадњи између других градова Шведске и Србије. Шведска сваке године улаже око 14 милиона евра у билатералну сарадњу са Србијом. У жељи да наставимо ову сарадњу искуства са Суботицом су нам изузетно значајна. Анализирамо петогодишњу сарадњу како би у наредних пет година знали да одредимо критеријуме за нови период сарадње – казао је Лундин.

У области заштите животне средине Шведска врло активно сарађује са неким другим градовима у Србији, попут Ниша и Лесковца, навео је амбасадор и додао да се у Суботици активно прати ситуација, да се разговара са градовима, али и са Министарством заштите животне средине о томе како може да се учествује и координира у великом подухвату који се зове животна средина.ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Постављено: 09.05.2019.г.

Извор: http://www.subotica.rs

Полагањем венаца на Споменик жртвама фашизма, на Тргу жртава фашизма, и Споменик палим црвеноармејцима, на Православном гробљу у Дудовој шуми, данас је обележен Дан победе над фашизмом, 9. мај. У име грађана Суботице, локалне самоуправе и СУБНОР-а града Суботице венац на Споменик жртвама фашизма положила је делегација коју је предводио заменик председника Скупштине града Суботице Вељко Војнић, а у име Владе Републике Србије и Севернобачког управног округа делегација коју је предводио Драги Вучковић, начелник Округа.Венце на Споменик жртвама фашизма положиле су и делегације Војске Србије, амбасаде Руске Федерације, Белорусије, Јеврејске општине Суботица и других организација, политичких партија и удружења.

Вељко Војнић је истакао важност обележавања Дана победе над фашизмом, јер је тој историјској победи у великој мери допринео и наш народ, наша земља.- Јако је важно да обележавамо овакве датуме да не би заборавили херојске напоре и жртве које су страдале у борби за слободу у периоду Народноослободилачког рата, али и да би младим нараштајима поручили да зло не спава и да се овакве идеологије морају сасецати у корену – рекао је Вељко Војнић.

Председник Градског одбора СУБНОР-а Суботица, Максим Бакрач, подсетио је да се данас навршава 74 године од капитулације Немачке, да је у Народноослободилачком рату погинуло, умрло у логорима или у изгнанству више од 7.000 Суботичана.- Процењује се да је сваки шести Суботичанин животом платио слободу. У славу њихове жртве дужни смо да се сећамо тог херојства и да генерације које долазе уче на поукама тих жртава – нагласио је Максим Бакрач, и додао да је у Другом светском рату, који се водио на територији 61 земље, живот изгубило око 55 милиона људи.

Након полагања венаца на Споменик жртвама фашизма, венци су положени и на Споменик црвеноармејцима на Православном гробљу у Дудовој шуми.

У СУБОТИЦИ ПОТПИСАНО 11 ДОКУМЕНАТА

Постављено: 15.04.2019.г.

Извор: www. pannonrtv.com

Чланови мађарске и српске владе у Суботици потписали 11 докумената.

Премијери Мађарске и Србије су између осталог потписали уговоре који се односе на развој инфраструктуре, али је донешен и споразум о подршци евроинтеграцијама Србије, развоју пруге Сегедин-Суботица као и о међусобном прихватању диплома. Споразуми о сарадњи Мађарске и Србије су потписани и у областима омладине те екологије.У СУБОТИЦИ ЗАЈЕДНИЧКА СЕДНИЦА ВЛАДА СРБИЈЕ И МАЂАРСКЕ

Постављено: 15.04.2019.г.

Извор: www.gradsubotica.co.rs

У Суботици се одржава заједничка седница српске и мађарске владе којом ће председавати премијери Ана Брнабић и Виктор Орбан.Премијерка Србије Ана Брнабић је на почетку седнице истакла да Србија и Мађарска немају отворених питања. Такође, подсетила је да су српска и мађарска компанија почеле заједно да граде фабрику за прераду воћа у Ариљу, што показује да је Мађарска изашла у сусрет нашим молбама да њихове инвестиције у Србији, иду и ван Војводине.

Премијерка је навела и да је прошле године робна размена између Србије и Мађарске била 1,7 милијарди евра, што је, како је рекла, раст од 15 одсто у односу на 2017. годну.

Након седнице предвиђено је потписивање више споразма између две владе, из области енергетике, саобраћаја и инфраструктуре. Такође, предвиђено је обраћање премијера Србије и Мађарске, Ане Брнабић и Виктора Орбана.

Уочи седнице две владе, српски министри разговарали су у одвојеним, билатералним сусретима, са мађарским колегама.

ПУШТЕНА У САОБРАЋАЈ ДЕОНИЦА „ИПСИЛОН“ КРАКА

Постављено: 17.12.2018.г.

Извор: Subotica.com

Симболичним померањем саобраћајног знака за забрањен саобраћај данас је пуштена у саобраћај деоница „Ипсилон“ крака од кружног тока на Биковачком до кружног тока на Бачкотополском путу.Траса дуга 12 километара пуштена је у саобраћај а том чину су присуствовали Зорана Михајловић, потпредседница Владе и министарка грађевине, Иштван Пастор, председник Скупштине АП Војводине и Богдан Лабан, градоначелник Суботице.

- Прошле године завршили смо 6,5 километара, ове године 5,5 километара и тиме пуштамо у саобраћај 12 километара пута. Ова обилазница, која повезује гранични прелаз Келебија и индустријску зону са Коридором 10. Ово је важна траса за Суботицу, али и за целу Србију. Суботичка индустријска зона је друга у Србији по економским показатељима а наш циљ је да стварамо услове за долазак нових компанија и даљи развој целе земље – нагласила је министарка Михајловић. - У буџету за наредну годину за завршетак радова планирано је 1.4 милијарде динара. Следеће године креће реконструкција још једног дела пруге Београд-Будимпешта, на деоници Нови Сад-Суботица-државна граница а то је пројекат вредан више од 1,1 милијарду долара.Завршетак обилазнице око Суботице сан Суботичана скоро три деценије. Траса дуга 25 километара гради се од 1990. године, по правилу је отварана пред сваке изборе а овим је завршена је половина посла.

- Ово је добра вест за све нас јер се држимо рокова и свега обећаног. Сијасет је рационалних разлога за завршетак Ипсилон крака, верујем да ћемо догодине у ово време завршити и преосталих 12 километара – истакао је Иштван Пастор, председник Покрајинске скупштине.

Захваљујући помоћи републичких и покрајинских власти, Суботица више није град започетих а незавршених пројеката.- После вишедеценијског застоја, у новембру 2016. настављени су радови на обилазници око Суботице, који ће изместити теретни саобраћај из центра крада и повезати гранични прелаз Келебија са аутопутем – објаснио је градоначелник Лабан. - Овај пројекат резултат је преданог рада и инсистирања на ефикасности председника Републике, Владе Србије и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. До краја 2019. године завршићемо целу деоницу.

СПОРАЗУМОМ СА МРЕЖОМ ИНСПЕКТОРА ЈОШ ЕФИКАСНИЈЕ У РЕФОРМУ ИНСПЕКЦИЈА

Постављено: 24.11.2018.г.

Извор: Сајт МДУЛС-а

Mинистар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић председавао је Координационом комисијом за инспекцијски надзор, која је први пут одржана ван свог седишта, на Фрушкој гори. Она је окупила представнике свих инспекција, као и начелнике округа Републике Србије.

 На седници потписан је споразум са Мрежом инспектора Србије, који ће унапређеном сарадњом Министарства и Мреже која броји више од 1500 инспектора, допринети афирмацији рада инспектора и унапређењу њиховог рада. Споразум су потписали министар Бранко Ружић и председник Мреже инспектора Драгоман Пауновић.

Ружић је истакао да је на последњој седници Владе утврђен Предлог о изменама и допунама Закона о инспекцијском надзору који ће се наћи ускоро и пред народним посланицима, као и да је реч више о допунама закона, будући да је текст изузетно квалитетан, као и да је донео одличне резултате у односу инспекција и привредника.

Уводимо нове механизме за рад инспекција, попут прикривене куповине и мешовитог надзора, али главни циљ нам је да обучимо наше инспекторе за новине у раду и да обезбедимо довољан број инспектора и услове за рад“, казао је министар.

Седница Комисије представља и почетак континуираног рада Републике, Покрајине и јединица локалне самоуправе на координацији инспекцијских служби свих нивоа. У том контексту, министар је истакао и платформу еИнспектор која у првом кораку укључује све републичке, а потом и све покрајинске и локалне инспекције у јединствен информациони систем који ће допринети и бољој координацији и транспарентнијем раду инспектора.

 „Желимо да имамо довољан број добро обучених и плаћених инспектора који имају пристојне услове рада, желимо да инспекција буде партнер доброј привреди и да према таквој привреди поступа едукативно и превентивно, док репресивне механизме остављамо за оне који свесно крше закон“, рекао је Ружић.

Како каже, више се успех инспекција не мери по затовреним привредним субјектима, броју надзора и одузете робе, већ мера остваривања јавног интереса кроз инспекцијски надзор. У том циљу, министар је изразио и захвалност међународним организацијама и невладиним удружењима (УСАИД, ЕБРД, НАЛЕД...) на подршци реформи инспекцијског надзора.


НОВИ НЕМАЧКИ ИНВЕСТИТОР СТИЖЕ У СУБОТИЦУ

Постављено: 15.11.2018.г.

Извор: Subotica.com

Немачки произвођач ауспуха, компанија „Boysen“ ускоро би требало да отвори погон у нашем граду – најавио је данас градоначелник Суботице Богдан Лабан, који је у Градској кући угостио новог амбасадора Немачке Томаса Шиба.

 Прва посета Суботици била је прилика за разговоре о постојећим и будућим инвестицијама.

- Захваљујем се Немачкој на конкретној подршци Србији и поверењу које немачки инвеститори имају у Србију, а самим тим и у Суботицу. У нашој индустријској зони послује неколико великих немачких компанија, попут „Simensa“, „Norma grupe“, „Dunkermotoren“, „Kontinetal-Kontiteh“, које запошљавају чак 4000 наших суграђана – подсетио је градоначелник Богдан Лабан. - Захваљујем и на пројекту заштите биодиверзитета језера Палић и Лудаш, који је резултат донације немачке Владе од 6.5 милиона евра. Он је у фази када крећемо у расписивање јавне набавке и крећемо са реализацијом, очекујемо да радови почну почетком идуће године. Разговарали смо и о будућим пројектима. Са познатом немачком компанијом „Boysen“ смо недавно потписали меморандум о разумевању, предстоји нам још разговора и надамо се да ће до реализације тог пројекта ускоро и доћи.

 Разговор са градоначелником по речима амбасадора Томаса Шиба, био је интензиван, отворен и конструктиван, као што је, уосталом, и сарадња Немачке и Суботице.

- Задовољство ми је што у Суботици постоји значајна активност немачких привредника и желим вам пуно успеха у даљим разговорима са компанијом „Boysen“- поручио је амбасадор Шиб, који је Суботицу изабрао да буде међу првим званичним посетама. - Имамо добру динамику и тренд и надамо се да ћемо тим темпом и наставити.


У ТОКУ СИМПОЗИЈУМ НА ТЕМУ УНАПРЕЂЕЊА БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА

Постављено: 08.11.2018.г.

Извор: Subotica.com

У хотелу "Патриа" данас се одржава Симпозијум који има за циљ да кроз размену искустава са полицијама из двадесетак европских земаља укаже на могућности унапређења безбедности саобраћаја.

 У организацији Управе саобраћајне полиције и Канцеларије Фондације "Ханс Зајдел" за Србију и Црну Гору, у Суботици се одржава 17. Међународни симпозијум "Унапређење полицијских послова безбедности саобраћаја".

Према речима организатора, циљ Симпозијума је унапређење безбедности саобраћаја кроз размену најбоље праксе полицијског поступања, а поред представника Министарства унутрашњих послова Републике Србије, учешће на овогодишњем Симпозијуму узела су 33 представника саобраћајне полиције из 18 европских земаља.

  
КАКО ДОЋИ ДО СРПСКОГ И ЦЕ ОЗНАКА УСАГЛАШЕНОСТИ?

Постављено: 06.11.2018.г.

Извор: Subotica.com

Једнодневна обука за мала и средња предузећа на тему услова и процедура добијања Српског и ЦЕ знака усаглашености, одржана је данас у Регионалној привредној комори Севернобачког округа. Привредници су били у прилици да поставе питања предавачима Министарства привреде, Института за стандардизацију Србије, Привредне коморе Србије и ГИЗ-а, те да изнесу проблеме у пословању у овој области, као и предлоге за могућа побољшања.

Обука је била намењена, пре свега, произвођачима који своју робу пласирају на домаће тржиште, извозницима, увозницима и дистрибутерима машина, опреме за личну заштиту, електричне и електронске опреме, као и других производа који подлежу техничким прописима који предвиђају постављање Српског или ЦЕ знака усаглашености. Такође, обуци су присуствовали и представници одговарајућих именованих тела за оцењивање усаглашености ових производа и надлежни инспекцијски органи.

 - Данашња тема има за циљ да привредницима објасни која правила важе за пласман тих производа на домаћем и тржишту Европске уније, тачније које су процедуре да дођу до такозваног ЦЕ знака, који важи за тржиште Европске уније, односно Српског знака усаглашености који важи за исте те производе на домаћем тржишту. Ова врста производа треба да има Српски знак усаглашености, јер као земља која није чланица Европске уније, немамо право да користимо ЦЕ знак на својим производима. Примена ових прописа допринела би безбедности њихове употребе, јер када потрошач угледа знак усаглашености на производу, он треба да буде сигуран да су на тај производ примењени сви захтеви који омогућавају да он буде безбедан, како за човека који га употребљава, тако и за животну средину - објаснила је Ана Раичевић, секретарка Удружења за металну електроиндустрију, руднике, метале и металургију при Привредној комори Србије.

 На обуци, коју је организовала Привредна комора Србије, у сарадњи са Министарством привреде, Немачком организацијом за међународну сарадњу ГИЗ и Институтом за стандардизацију Србије, представљена је и База знања о ЦЕ знаку, бесплатна онлајн апликација "Провера безбедности производа", најновија законска регулатива у вези са техничким прописима, те пратећи стандарди, поступци оцењивања усаглашености и искуства у примени ових прописа.

- Надамо се да ћемо овакву сарадње наставити и у наредном периоду, зато што су ово прописи који важе већ неколико година, а и даље сматрамо да не постоји довољно висок ниво сазнања о овим прописима и да је ово тема о којој стално треба да разговарамо са привредницима - додала је Раичевић.


ПОЛОЖЕН КАМЕН ТЕМЕЉАЦ ЗА ДОМ КУЛТУРЕ МАЂАРА НА ПАЛИЋУ

Постављено: 27.10.2018.г.

Извор: Subotica.com

Полагањем камена темељца данас су званично почели радови на изградњи Мађарског културног центра на Палићу, који је део пројекта „Colorfull Cooperation“ вредног 3,7 милиона евра, који се реализује кроз ИНТЕРРЕГ ИПА програм прекограничне сарадње између Србије и Мађарске.

 Објекат површине 800 метара квадратних који се гради у Бохињској улици, вредан је 77 милиона динара, а биће завршен на лето наредне године. У оквиру истог пројекта гради се и Српски културни центар у мађарском месту Морахалом, чији су радови при крају и његово отварање се очекује у јануару наредне године.

Полагању камена темељца присуствовали су званичници Мађарске и Србије, као и градоначелници партнерских градова Суботице и Морохалома.

 - Реализација овог пројекта даје снажан подстицај развијању укупних културних веза између српског и мађарског народа - поручио је Небојша Војновић, подсекретар за регионални развој, који је и истакао да успешна реализација и постигнути резултати оправдавају добре локалне иницијативе. - Несумњиви значај огледа се, поред осталог, у омогућавању додатног активирања привредних и туристичких потенцијала овог подручја у циљу креирања бољег пословног окружења за инвестиционе пројекте и стварање бољих услова за живот грађана. Град Суботица и Палић, поред тога, добијају још један простор за учвршћивање нашег међусобног поверења на регионалном нивоу, што чини важну претпоставку и за друге активности које нас у наредном периоду очекују.

По речима градоначелника Суботице Богдана Лабана Србија и Мађарска не постављају границе које деле две земље, већ граде мостове који ће их спајати.

 - Ово је значајан пројекат како за Суботицу и Палић, тако и за Србију, Мађарску и регион. Овај објекат ће у будућности представљати тачку сусретања, центар сарадње наша два града и држава. Вековима влада мишљење да границе значе поделу, а следећи политике наших влада, ми у Суботици на то гледамо другачије – нагласио је градоначелник Лабан, истичући да две земље имају заједничку визију, циљ, прекограничну културу и економију. - Изградњом овог Дома културе јасно показујемо да наша два народа у будућности желе заједничке подухвате и што је најважније, бољи живот за будуће генерације.

Золтан Ногради, градоначелник Морахалома, истакао је да ће изградња културних центара у два погранична места допринети сарадњи и бољем разумевању Срба и Мађара.

- Поред тога, значај изградње културних центара у Морахалому и на Палићу је што ће, с обе стране државне границе, Европској унији бити послата порука да постојимо и сарађујемо те да средствима која су нам обезбедили градимо бољу будућност и за Србе и за Мађаре како би наши млади могли да остану на родној груди, а да истовремено имају и културни и економски стандард какав је и другде у Европи – порућио је Ногради.

 Поред оснивања Српског културног центра у Морахалому и Мађарског на Палићу, циљеви пројекта “Разнобојна сарадња” су и покретање онлајн центра за информације и вести на српском и мађарском језику, те интегрисање града Новог Сада, будуће европске престонице културе, у туристички и културни живот целог српско-мађарског пограничног региона.


ОТВОРЕНА КОНФЕРЕНЦИЈА „БЕЗБЕДНОСТ И ОДГОВОРНОСТ“

Постављено: 25.09.2018.г.

Извор: Subotica.com

Радна група Министарства правде врло активно разматра иницијативу Фондације „Тијана Јурић” о увођењу доживотне казне затвора за најтежа дела против деце, малолетника, трудница и немоћних, коју је својим потписом подржало више од 160.000 грађана Србије, поручила је данас потпредседница Владе Зорана Михајловић, која је отворила трећу конференцију „Безбедност и одговорност“.

 - Ради се на могућности да се овај предлог имплементира у наш кривично-правни систем. Очекујемо да у најскорије време радна група уз консултацију са стручном јавношћу изађе са конкретним и усаглашеним ставом поводом овог питања – најавила је Зорана Михајловић. - Верујем да ће Влада Србије и Скупштина чврсто подржати сваки предлог око којег се струка усагласи.

 По њеним речима, превенција и едукација родитеља и деце и заједнички рад целог друштва најважнији су да би деца у Србији била безбедна.

- Безбедност деце није само питање казнених одредби које Министарство правде разматра, него и питање превенције, и то је оно на чему би сви заједно требало да радимо, и цивилни сектор и медији и државне институције - рекла је Михајловићева. - Жао ми је што су морале да се десе трагичне ствари да бисмо покренули неке ствари и хвала Игору Јурићу на томе што се обратио Влади Србије за подршку и на раду који је омогућио да се о проблему безбедности деце говори више него раније. Мало кад се запитамо шта смо урадили да се нека трагедија не догоди. Управо то је наш задатак - да се бавимо тиме да се ником не деси.

Гост овогодишње конференције је и амбасадор Шведске Јан Лундин, који је истакао да је насиље над децом глобални проблем са којим се суочава и његова земља, у којој безбедност најмлађих није само питање казни за злостављање деце, већ и како насиље спречити.

- Више од 23 хиљаде случајева малтретирања деце и три хиљаде случајева сексуалног злостављања пријављено је полицији прошле године у Шведској, а говоримо само о евидентираним случајевима. Свако десето дете у школама у Шведској каже да је трпело неки вид злостављања - рекао је Лундин и додао да је Шведска спремна да сарађује са Србијом у борби против овог проблема.

Оснивач Фондације “Тијана Јурић", отац трагично настрадале девојчице Игор Јурић, захвалио је Зорани Михајловић и другим институцијама на подршци иницијативи да се пооштре казнене одредбе.

- Успели смо од 2015. да променимо један закон, данас се много брже креће у потрагу за децом, успоставили смо регистар несталих и захвални смо држави на подршци - рекао је Јурић, наглашавајући да се Фондација бави и едукативним и превентивним активностима, повећању безбедности деце на интернету и проблему нестанка деце.

Осим измене Кривичног законика, теме овогодишње конференције су и систем алармирања јавности и потрага за несталом децом, заштита деце на интернету и вршњачко насиље.


КОНСУЛТАНТИ НАДГЛЕДАЈУ ПРОЈЕКАТ ЗАШТИТЕ БИОДЕВЕРЗИТЕТА ПАЛИЖНОГ ЈЕЗЕРА

Постављено: 14.09.2018.г.

Извор: Subotica.com

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре одабрало је консултанта за реализацију пројекта „Заштита биодиверзитета и вода језера Палић и Лудаш“, чиме су се стекли услови да и званићно почне овај изузетно значајан посао, који финансира немачка КфЊ банка са чак 6.5 милиона евра.

 Чланови аустријске консултантске куће „Посцх анд Партнерс“ извршили су увид у документацију и одржали су први састанак са представницима локалне самоуправе и менаџером пројекта и по веома су задовољни оним шро је до сада урађено.

- Консултанти су веома задовољни што је завршена комплетна пројектно – техничка документација за изградњу водоводне и канализационе мреже у насељу Палић, као и потисног вода, а управо је то највећи део пројекта, односно на то ће бити усмерено чак 67 одсто средстава. Прибављене су све грађевинске дозволе, консултанти ће припремити међународни тендер и наш заједнички циљ је да до краја године имамо закључен уговор са извођачем радова за изградњу канализационе мреже и потиског вода на Палићу – објашњава Предраг Радивојевић, директор ЈП за управљање путевима, урбанистичко планирање и становање. - Задовољни су и урађеном експропријацијом земљишта, а морам да подсетим да када је тим градоначелника Богдана Лабана преузео пројекат није био решен ниједан предмет. Сада је комплетно решена источна обала и више од 80 одсто посла је урађено на западној и јужној обали Палићког језера. Када се заврши то, почећемо са експропријацијом земљишта око Лудашког језера.

Потом следе анализа рада пречистача отпадних вода и препоруке за његов ефикаснији рад, као и садња зеленог појаса, односно изградња бициклистичке стазе око Палићкој језера. То би требало да буде „тампон зона“, односно да допринесе да штетне материје са околних оранице не иду у језера. После овог следи санациони излов рибе.


ОДРЖАНА ЦЕНТРЛА СВЕЧАНОСТ ПРОСЛАВЕ ДУЖИЈАНЦЕ

 

Постављено: 12.08.2018.г.

Извор: Subotica.com

У организацији Удружења буњевачких Хрвата "Дужијанца", данас је на Градском тргу одржана Централна свечаност прославе 108. Дужијанце, на којој су овогодишњи бандаш и бандашица предали градоначелнику хлеб од новог жита.

 Свечаност је започела благословом овогодишњих носилаца жетвених свечаности, бандаша Марка Крижановића и бандашице Марије Пијуковић, у цркви Светог роке, након чега се свечана поворка упутила од катедрале Свете Терезије Авилске према Тргу Слободе, предвођења бројним културно-уметничким друштвима из нашег града и региона. На каруцама окићеним житом, пристигли су бандаш и бандашица, а по старом обичају дочекали су их газда и газдарица, те пошкропили водом и мекињама.

- Осећај је диван, једна врста благослова и није мала ствар када си бандаш и то још у години јубилеја - рекао је бандаш Марко Крижановић.

 Пред великим бројем званица, гостију и суграђана, они су предали градоначелнику Богдану Лабану хлеб, направљен од новог брашна. Након што је га, како обичаји налажу, приказао на све четири стране света, градоначелник је поручио да је Дужијанца пут и начин за упознавање идентитета Суботице, која је поносни дом свих њених грађана.

- Суботица је заједнички именилац свих честитих, марљивих и посвећених људи. Суботица је место у којем не истичемо различитост, већ негујемо посебност. Управо та посебност представља полугу нашег заједништва, нашу потребу и жељу да напредујемо и да се развијамо поштујући једни друге. Симболично данашња светковима у име жита има метафоричку, вишу вредност. Суботица се може подичити да, налик класу у житу, чува идентитет свих њених грађана, без обзира на њихову вероисповест или националну припадност. Марљивост, посвећеност и преданост коју су организатори Дужијанце показали кроз низ засебних догађаја спојених у једну целину, шаље једну поруку, а то је порука приврежености. Само ако поштујемо уникатност можемо бити повезани и градити Суботицу којом ћемо се поносити и која ће бити срећни дом будућим генерацијама - поручио је Лабан.

 


Потпредседник Покрајинске владе АП Војводине, која је покровитељ овогодишње Дужијанце, Михаљ Њилаш је истакаоо да је очување националне културе, уметничког стваралаштва и манифестација као што је Дужијанца од велике важности, јер доприносе неговању различитости у Војводини.

- Дужијанца као светковина постоји већ више од века. Она је сведочанство старих обичаја жетве, када се још увек радило руком, напорно и вредно, када се другачије и једноставно живело, када је време некако спорије текло. Награда за успешно обављен посао, симболично представљена у плетеном венцу од новог покошеног жита, била је јемство да се обезбедио "крух свагдашњи". Дужијанца је својеврсни спој молитве, захвале Богу и похвале човеку за његов рад, спој обичаја и културних вредности. О њој се много писало, добијала је признања и инспирисала је уметнике, али је вероватно најзначајније то што чува драгоцену нит прошлости, обичаја и традиције, плете их са временима и оставља то ткање као залог за будућност - истакао је Њилаш.

 

Чланови Удружења буњевачких Хрвата "Дужијанца" и поштоваоци Блашка Рајића, вечерас ће у 19 часова посетити његов гроб, док ће се од 20 часова на Градском тргу одиграти традиционално Бандашицино коло.


СУБОТИЦА ДОБИТНИК НАГРАДЕ „БИЗНИС ПАРТНЕР СПЕЦИЈАЛ 2018

 

Постављено: 20.06.2018.г.

Извор: Subotica.rs

 

 Град Суботица добитник је награде „Бизнис партнер специјал 2018”, као једина локална самоуправа у Србији и региону Југоисточне Европе. Награда – статуа и плакета – градоначелнику Суботице Богдану Лабану уручена је синоћ, на свечаној церемонији доделе „Регионалне награде Бизнис партнер 2018“ под слоганом „У бизнису, као и у животу најважнији је партнер“, у хотелу „Crowne plaza“, у Београду.

Годишња награда Бизнис партнер, креирана пре двадесет и четири године са циљем да скрене пажњу јавности и промовише компаније и институције које се у свом пословању руководе високим професионалним стандардима, чврстим етичким нормама исказујући добре пословне резултате, израсла је у престижно пословно и јавно признање Региона.

Одлуку да се награда „Бизнис партнер специјал 2018“ додели Граду Суботици, као јединој локалној самоуправи у Србији и региону Југоисточне Европе, Комисија за доделу признања „Бизнис партнер“ донела је на основу предлога пословних партнера и резултата независних истраживања тржишта.

У образложењу Комисије наводи се и да су анализе свих добијених резултата потврдиле да је Град Суботица, водећи рачуна о ширим друштвеним интересима, локалној заједници и еколошким императивима окружења, унапређењем инфраструктурне опремљености и убрзањем процедура креирао услове за повољнију пословну климу и амбијент атрактиван за потенцијалне инвеститоре. На тај начин Град Суботица, као локална самоуправа, дала је посебан допринос стабилизацији пословне климе у Србији и развоју пословне сарадње у регион.

На свечаној церемонији доделе признања, градоначелник Богдан Лабан захвалио се у име суботичке локалне самоуправе и своје име компанији Масс Медиа Интернатионал и Комисији која је, како је навео, препознала пословну изузетност Суботице и ову награду доделила управо нашем граду.

Ово признање, нагласио је, за нас представља подстрек, али и обавезу да радимо и стварамо још одговорније и боље и на тај начин доприносимо развијању економског и друштвеног просперитета Републике Србије и целог региона.

– Наш град ће и убудуће чинити све да и даље развија посебности по којима је препознатљив, да буде место напретка, солидарности и заједништва, место сусретања високих културних домета и јединствене лепоте. Уверен у нашу способност да одговоримо на изазове који долазе, у непресушни потенцијал који нас сврстава у један од најатрактивнијих градова у земљи, позивам вас да посетите Суботицу, град са којим вреди сарађивати, у који вреди улагати – рекао је градоначелник Лабан.

Непосредно пре почетка свечане доделе награда у салама „Атлантик“ и „Пацифик“ хотела „Crowne plaza“, у сали „Балтик“ овог хотела одржана је прес-конференција на којој су се медијима обратили генерални директор Mass Media International, Миливоје Радовановић, председник Комисије за доделу признања „Бизнис партнер“, емеритус проф. др Илија Ћосић, са Факултета техничких наука у Новом Саду, градоначелник Богдан Лабан и представници „Подравке“, „Телеком Србије“ и загребачког „Привредног вјесника“.

 Престижно пословно, стручно и јавно признање „Бизнис партнер“ за 2018. годину добило је укупно 40 пословних субјеката из Србије, Републике Српске, Црне Горе, Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Мађарске и Аустрије, а у питању је девет врста признања.

На крају свечане церемоније, посебна награда „Бест партнер 2018“ додељена је Procredit banci, која је завредила епитет најбољег партнера на основу тајног гласања овогодишњих лауреата.


МИНИСТАР БРАНКО РУЖИЋ НА САСТАНКУ СА ПРЕДСТАВНЦИМА НАЦИОНАЛНИХ САВЕТА

Постављено: 23.05.2018.г.

Извор: Subotica.com

У седишту Националног савета Мађара данас је уприличен састанак представника националних савета и Бранка Ружића, министра државне управе и локалне самоуправе, на коме је било речи о новом закону који регулише положај мањина, а који ће ускоро бити на седници Владе Србије, а потом и у скупштинској процедури.

 Састанку су присуствовали представници мађарске, хрватске, буњевачке, немачке мањине и јеврејског савеза, којима је представљено да у скупштинску процедуру улазе измене прописа који јасно дефинишу функционисање националних савета, права и слободе припадника националних мањина, као и службену употребу језика.

- Закон о националним саветима националних мањина је један од три закона на коме смо предано и инклузивно сви заједно радили. Координациони тим је дао велики број конструктивних предлога који су уважени и сада треба да урадимо нијансирање одређених питања на којима су представници мањина инсистирали, те очекујем да после тога имамо један готов акт који ће се наћи на седници Владе Републике Србије – истакао је министар Бранко Ружић. - Покушаћемо да у складу са препорукама Савета Европе умањимо прекомерну политизацију, уведемо транспарентније финансирање националних савета и решимо све недоречености које смо у пракси заједно сагледавали.

 Ружић је подсетио да је ова година је изузетно значајна за све припадника мањина, јер их на јесен очекују избори за нове националне савете.

- Припадници националних мањина чине скоро 13 одсто укупног становништва Србије, очекује нас изборни циклус потребно да национални савети предузму потребне активности и мере како би сви припадници мањина били обавештени о упису у Посебан бирачки списак, а потом, када се распишу избори, о поступку гласања – поручио је Ружић. - Национални савети су тела путем којих националне мањине остварују Уставом зајамчену самоуправу у утврђеним областима друштвеног живота – образовању, култури, информисању, употреби језика и писма и зато је важно да се грађани упознају и буду на време информисани о свим активностима током овог изборног процеса.

Представници националних савета са седиштем у нашем граду учествовали су и у изради закона, а како кажу, многе њихове сугестије су прихваћене и биће уврштене у нови текст закона.

- Како смо имали свог члана у радној групи, од самог старта израде закона, који се радио годину и по дана, успели смо да инкорпорирамо све оно што је до сада био камен спотицања – истиче Сузана Кујунџић Остојић, председница Националног савета Буњеваца. - Мале националне заједнице, оне које немају стандардизован језик, које се тек боре за формирање својих институција имају проблема у области школства, информисања, финансирања… Нас је у Суботици 9.57 одсто, а закон је препознавао мањину ако чини десет одсто или има службени језик. Ми нисмо имали ниједно ни друго, а овај нови закон би требао да препозна националне савете на тој територији чиме би било решено финансирање. Урадили смо стандардизацију језика, али она још није препозната, међутим то је политички питање, као што је и укидање Декрета из 1945. године.

По мишљењу Славена Бачића, председника Хрватског националног вијећа, нови закон неће донети велике промене, већ само кристалисање постојећег система.

- Усвојене су примедбе о сукобу интереса, јер је било предвиђено да чланови политичких странака не могу бити чланови националних савета, сад је то измењено, те чланови органа политичких странака не моги бити председник и чланови извршног одбора савета, могу бити чланови – објаснио је Бачић. - Јако важна одредба је и да се обезбеди ажурност посебног бирачког списка.


ОТВОРЕНА ОБНОВЉЕНА СУБОТИЧКА СИНАГОГА

Постављено: 26.03.2018.г.

Извор: Subotica.com

Свечаношћу, на којој су присуствовали председник Србије Александар Вучић и премијер Мађарске Виктор Орбан, данас је отворена комплетно обновљена суботичка Синагога.

 Обнову једног од највећих сакралних објеката, бисер сецесије, заједно су финансирале Владе Србије и Мађарске.

- Синагога, друга по величини у Европи после будимпештанске, засијала је како заслужује. На обнови смо радили заједно и напорима и средствима, а радови су повезали не само Јевреје с православцима, католицима и протестантима, већ и владе двеју земља, али и међународне институције, приближили људе – поручио је на свечаности председник Александар Вучић, захваливши се мађарском премијеру Виктору Орбану, без чије помоћи не би било оваквог прелепог сакралног објекта који делује нестварно. - Срећан сам што Суботичани имају нову-стару кућу лепшу него икада, али сам срећан и што ће овде сви други да долазе. То ће бити и културно стециште и туристи ће долазити из Србије и Европе, јер су овакви објекти ретк. Драго ми је да исте вредности негујемо заједно, овакво културно наслеђе спаја и сигуран сам да ћемо умети да заједно и убудуће обновимо оно што смо неретко уништавали и да подижемо мостове које смо не зна се због чега успевали да срушимо.Ово ће бити кућа молитве, учења, окупљања...

 Према речима премијера Мађарске Виктора Орбана отварање обновљене Синагоге биће упамћено као дан када је средња Европа показала свој најлепши лик свету - лик сарадње и међусобне толеранције.

- Синагоги је враћен сјај, а јеврејској заједници дуг за велики допринос развоју Европе и света. Срби и Мађари већ живе заједно у Суботици, а данас шаљемо поруку да је ово Европа у којој желимо да живимо - у миру и безбедности сви заједно – поручио је Орбан. - Сви народи Европе живе на темељима јеврејске и хришћанске вере и желимо и даље желе да живимо у Европи у којој постоји слобода вере, нације и језика. У свету и даље постоје места где су људи прогањани и где се не обнавља већ се руши, али сам поносан на верску традицију Европе која гаји толеранцију.

Премијер Орбан је подстио да је Влада Мађарске определила 10 милијарди форинти за програм обнове синагога широм Европе и додао да, након Другог светског рата и периода комунизма, Мађарска сматра да је обавеза свих да омогуће да хришћани и Јевреји живе слободно.

- Централна Европа има само један пут, а то је Европа која се држи хришћанске и јеврејске заједнице. Мислимо да је Србија требало одавно да буде са нама у ЕУ и желимо јој много успеха на том путу - истакао је Орбан.

После свечаног дела, званичници две земље обавили су разговоре, на којима није било отворених питања, већ само речи о будућој сарадњи две суседне земље.

  

- Ни сада није било отворених питања, разговарали смо како да заједно радимо на бољој будућности, како да више мађарских компанија дође и улаже у Србију и како да се наше компаније позиционирају у Мађарској – нагласио је Вучић на заједничкој конференцији за медије.

Према његовим речима, политика коју води Орбан допринела је стабилизацији односа са Србијом, али је то допринело стабилизацији читавог региона и није значило само Мађарима, него и свим људима који живе у овом делу Европе.

- О најбољим политичким и економским односима говори и трговинска размена од 1.49 милијарди евра претходне године, што је за 22.3 одсто више него у 2016., као и да је у првом месецу ове године забележен раст од 39 одсто у односу на јануар лане – истакао је Вучић. - Све то говори да ћемо у кратком периоду достићи трговинску размену од две милијарде евра и да је Мађарска Србији шести спољнотрговински партнер. Мађарска показује како се понаша суверена и независна земља, чланица ЕУ, и захвални смо на подршци коју пружа нашем путу ка ЕУ.

 Виктор Орбан изјавио је да се Мађарска радује развоју и напретку Србије, јер је пријатељ наше земље, али и због тога што као суседна земља има интерес да Србија буде што успешнија.

- Твој плац више вреди, ако имаш комшију који је успешан. Европској унији потребна Србија, као велики потенцијал и Срби увек могу да рачунају на Мађаре када је реч о прикључењу ЕУ. Србија није проблем, Србија је велики потенцијал за нас – јасан је Орбан, похваливши однос наше земље према националним мањинама. - Модел заштите мањина који је Србија изградила пример је за целу Европу, јер је мало земаља у ЕУ које су имале снаге да ускладе понос и територјилани суверенитет, а да истовремено обезбеде аутономију својим мањинама и чак да то подстичу.


ЦРНОГОРСКИ АМБАСАДОР ПОСЕТИО СУБОТИЦУ

Постављено: 12.03.2018.

Извор: Subotica.com

Амбасадор Црне Горе у Србији Бранислав Мићуновић посетио је данас наш град и са градоначелником Богданом Лабаном разговарао о потенцијалима будуће сарадње севера Бачке и црногорских градова.

Градоначелник Лабан подсетио је да је трговинска размена региона севера Бачке и Потисја са Црном Гором износи око 23 милиона долара, као и да Суботица негује добре партнерске односе са Котором, Беранама и Бијелим Пољем.

 - Разговарали смо о привредним потенцијалима Суботице, нашој културној баштини, мултиетничностима којима се поносимо и о односима са општинама у Црној Гори. Било је речи и о туристички потенцијалима Суботице, тачније развоју бање Палић да би могли да узмемо искуства која Црна Гора, као препознатљиве туристичка дестинација, итекако има – истакао је градоначелник Богдан Лабан. - Нисмо могли ни да заобиђемо индустријску зону и велике компаније које послују у нашем граду, у којима је запослено више од 6.200 људи. Обишли смо и зграду Народног позоришта, чија адаптација и реконструкција је у току.

Амбасадор Мићуновић нагласио је да је данашњи сусрет био врло плодоносан, који је прешао границе куртоазне посете.

- Са радошћу гледам грађанску, националну и мултиконфесионалну Суботицу и да та врста односа не производи сукобе већ сви живе у добрим односима – сматра амбасадор Бранислав Мићуновић. - Оно што је најважније је што смо ми једни другима ставили на располагање све своје могућности да заједно унапредимо међусобну сарадњу. Односи Србије и Црне Горе никада нису били бољи и успешнији и данашња посета је још један корак ка будућој, још бољој сарадњи две државе.


ВОЈСКА МЕЂУ НАРОДОМ У СКЛОПУ ОБЕЛЕЖАВАЊА ДАНА ДРЖАВНОСТИ

Постављено: 14.02.2018.

Извор: Subotica.com

Поводом обележавања Дана државности, данас је на Тргу цара Јована Ненада организован тактичко технички збор наоружања и војне опреме Војске Србије.

Министарство одбране и Војска Србије организовали су збор у гарнизонима где нема војске, те су суграђани данас били у прилици да погледају наоружање и војну опрему којом располаже Прва бригада Копнене војске.

 - Овде имамо приказ личног наоружања, којег чине снајперске пушке, минобацачи разних калибара, извиђачко возило, а оно што је можда најупечатљивије, јесте вишецевни бацач ракета "Огањ". Ово је уједно идеална прилика, али и циљ ове акције, да се заинтересовани који желе да буду војници по уговору, информишу детаљније о свим условима - рекао је мајор Адам Хорват, заменик команданта гарнизона Бачка Топола.

Највећу пажњу суграђана привукла су четири војника извиђачког одељења, опремљена маскеним летњим или зимским оделима и личним наоружањем, као и војник-алпиниста.

 - Као што можете видети, наше извиђачке јединице су опремљене за извршавање свих задатака на било ком делу Србије. Административна линија јесте један од наших тренутно најважнијих задатака, с тим што није једини. Осим тога, учествујемо у пружању помоћи становништу, као што је било за време поплава у Обреновцу, као и у пружању помоћи органима реда Србије и МУП-у у ванредним ситуацијама - објаснио је водник Милош Ковачевић, командир извиђачког одељења.

 Поручник Саша Стефановић приказао је способности оклопно-извиђачког аутомобила, који је намењен за извиђање у локалним јединицама.

- Намењен је за извиђање у свим борбеним условима и приликом реализације свих војничких операција, било да је реч о нападним, одбрамбеним или превентивним. Осим тога, возило је намењено и за превоз курира за везу, као возило везе или командно возило. Карактеришу га велика мобилност и проходност, развија брзину до 100 километара на час, и амфибија, односно може да плива по води брзином до 10 километара на час, и то што може да се креће по води око 17 до 19 часова - истакао је поручник Стефановић.

Поред Суботице у истом периоду одржане су изложбе технике и опреме у неколико градова Србије међу којима су Ужице, Пријепоље, Лозница, Бор, Петровац на Млави, Параћин и Јагодина, док је гарда Војске Србије у Београду извела променадни дефиле оркестра Гарде.

Прослава Дана државности Србије, кроз празновање Сретења – 15. фебруара, обједињује идентитет државе и војске, чиме се обнавља најдубља повезаност у српској државотворној традицији.


ОТВОРЕНА АНГИО САЛА У СУБОТИЧКОЈ ОПШТОЈ БОЛНИЦИ

Постављено: 17.01.2018.

Извор: Subotica.com

Председник Покрајинске Владе Игор Мировић обишао је данас ангио салу у Општој болници у Суботици, једној од три која је у протеклом периоду опремљена средствима покрајинског буџета. Поред Суботице, ангио сале добили си и Зрењанин и Сомбор, а за набавку опреме и образовање лекара и другог особља које ће управљати овим сложеним, најсавременијим системом обезбеђено је укупно 190 милиона донара.

 - Велико ми је задовољство што смо успели да урадимо оно што деценијама пре нас нико није урадио, а што је велика потреба здравственог система Војводине - да обезбедимо стандард који подразумева да на 300 хиљада становника имамо једну ангио салу, да становништво буде заштићеније и сигурније, а најобученији лекари пруже ефикасну медицинску интервеницију свим пацијентима који имају проблема са кардиоваскуларним болестима – истакао је покрајински премијер Игор Мировић. - Ово је слика огромног улагања у здравствени систем Војводине, у који је у последњих годину и по дана уложено више од 1,8 милијарди динара.

Мировић је подсетио да су у току радови на реконструкцији готово целе болнице у Панчеву, на Специјалној психијатријској болници у Ковину, на појединим клиникама Клиничког центра Војводине, док ће изградња нове зграде Хитне медицинске помоћи у Новом Саду бити завршена почетком марта. На седници Покрајинске владе донесена одлука о набавци преко 20 возила за хитне помоћи широм мање развијених општина на подручју Војводине.

- За кратко време успели смо да напарвимо значајан рез у здравственом систему, да обезбедимо квалитетнију здравствену заштиту и савременију дијагностику, да пробудимо успаване токове, али још увек имамо много посла на том пољу – додао је Мировић и најавио да ће заједничким снагама Покрајинске владе, локалне самоуправе и републичке Канцеларије за јавна улагања, у суботичкој Општој болници поново бити пуштено у рад Одељење за плућне болести, које је ван функције још од 2011. године. - Ужурбано радимо на припремању пројектне документације за радове на другим одељењима на којима се није ммного улагало од шездесетих година прошлог века.

 По речима др Слободана Пушкара, директора Опште болнице, кардиоваскуларне болести и акутни инфаркт миокарда представљају водећи узрок смртности. Пацијенти често нису могли у року од два сата од настанка болова да стигну до ангио сале, него су често лечени конзервативном терапијом, разбијањем тромба.

- Захваљујући напорима Покрајинске владе и локалне самоуправе који су препознали тај проблем, сада ће пацијенти са кардиоваскуларним болестима бити лечени по највишим светским стандрадима, имаће много краћи период хоспитализације и бржи процес опоравка, мању инвалидност, док ће стопа смртности бити много мања – нагласио је Пушкар. - Већи број ангио сала омогући ће и већи број дијагностичких прегледа, како би се болест открила и у ранијој фази и третирала на лакши и ефикаснији начин. У сали се изводе компликоване интервенције, од почетка септембра прошле године, када је сала пуштена у пробни рад, урађено је више од 70 катетеризација, пацијенти су често животно угрожени и само добро уигран тим може да изведе све како треба без компликација. Да би интервениције вршене 24 часа седам дана у недељи потребно нам је још четири лекара и медицинских техничара.

Градоначелник Богдан Лабан истакао је да је ово велики дан за Суботицу јер сада на адекватан начин могу да се реше хитни случајеви и да спасу људски животи.

- Ово је јако важно за цео регион и сигуран сам да ћемо и у будуће, уз помоћ Покрајинске и републичке Владе наставити са пројектима који су важни за наше грађане – изјавио је градоначелник Лабан.


СУБОТИЦА ПРИМЕР ОДНОСА ПРЕМА МИГРАНТИМА

Постављено: 18.12.2017.

Извор: Subotica.com

Поводом Међународног дана миграната градоначелник Богдан Лабан примио је данас у Градској кући Сафета Ресулбеговића, вођу смене у Прихватном центру за мигранте у Суботици и избегличке породице из Сирије и Авганистана, које већ годину дана бораве у нашем граду и стрпљиво чекају да на законски начин пређу границу са Мађарском.

 - Људима који су из тешких, ратних услова побегли из различитих делова света, Суботица је пружила уточиште и још једном показала да је град великог и отвореног срца – подсетио је градоначелник Богдан Лабан. - Свакодневно добијамо похвале, не само међународних невладиних организација, него и људи који нађу своје уточиште у западној Европи и тамо увек хвале српски народ и људски однос којим су овде дочекани.

У Прихватном центру у Суботици тренутно борави 107 миграната, од тога чак 60 деце, док је њих 11 без родитељске пратње. Оброке за све њих обезбеђује Црвени крст, док је за децу организована настава три пута недељно, као и дечји кутак захваљући Екуменској организацији. Наравно, током боравка у Прихватном центру све избеглице имају медицинску негу.

  

- Захваљујем се на подршци не само Граду већ и свим јавним предузећима и другим установама, који су учинили да ови људи бораве у хуманим условима. Имамо дивну сарадњу и увек су спремни да изађу у сусрет људима који су били приморани да километирма пешаче и напусте своје домове – истакао је Сафет Ресулбеговић. - Сви они су задовољни нашим понашањем према њима и у Србији се некада не осећају као мигранти, већ као да су код своје куће.

Међу њима је и Ахмед Сеих Хасан и његова ћеркица, са којом се из околине Алепа запутио у Норвешку. У нашем граду бораве од краја новембра прошле године.

- Заволео сам Србију и памтићу је по дивним људима и свему оном што су учинили за нас. Прихватни центар је близу града па можемо и да прошетамо и упознамо Суботицу – каже кратко Ахмед.