SBUO 


АРХИВА ВЕСТИ

2019


СУБОТИЦА ДЕО АКЦИЈЕ "ПУТ СЕЋАЊА"

Постављено: 25.11.2019. г.

Извор: Subotica.com

Са вечне куће једног руског војника који почива на гробљу у Дудовој шуми данас је узет грумен земље који ће бити послат у Русију и бити део акције „Пут сећања“.Реч је о акцији Министарства одбране Руске Федерације, у оквиру које ће се узимати земља са свих места у свету где почивају црвеноармејци. Земља ће бити похрањена у специјалне врећице које ће бити послате у Русију, а од ње ће се изградити велики меморијални храм. На простору Србије земља ће бити узета са 14 гробаља.- Узимамо део земље са гробова Црвеноармејаца који су погинули приликом ослобађања Суботице 10. октобра 1944. године и захваљујем свим српских пријатељима који на овакав начин чувају нашу заједничку историју - истакао је Денис Круглов, аташе Одељења за културу амбасаде Русије у Србији. - Министарство одбране Русије гради велики храм где ће бити искоришћено 15 хиљада комада земље широм света, као и воде са окена где је ратовала совјетска ратна морнарица. Ту ће бити и велики број слика руских војника који су погинули током Другог светског рата.

На руском делу православног гробља у Дудовој шуми почива око три стотине војника Црвене армије.- Ако направимо разлику шта је памћење, а шта сећање и ако знамо да у данашње време не памтимо шта смо јутрос радили, култура сећања је нешто што нас обавезује да не смемо да заборавимо на хероје, које су чекали код куће, али се они никад нису вратили. Они су дали своје животе да би ми данас имали свакодневне проблеме – поручио је Драги Вучковић, начелник Севернобачког округа. – Град Суботица ће увек неговати сећање на све њих, нарочито што данас морамо да се боримо против повампирења фашизма и нацизма, али и са онима који желе да изједначе оне који су вршили злочин са њиховим жртвама. „Пут сећања“ ће утицати нарочито на млађе генерације да виде да постоје људи који су дали свој живот за оно у шта су веровали, а да је сећање на њих начин да ми направимо свој систем вредности.

НАЧЕЛНИК ПРИСУСТВОВАО ПОЛАГАЊУ ВЕНАЦА НА СПОМЕНИК "БАЛАДА ВЕШАНИХ"

Постављено: 18.11.2019. г.

Извор: Subotica.com

У месецу када се посебно сећамо ослободилаца Суботице, још један у низу комеморативних скупова одржан је испред споменика "Балада вешаних", недалеко од зграде Суда. Венце су положили представници града, округа, јеврејске општине и других удружења.МИНИСТАР ПОЉОПРИВРЕДЕ СА СУБОТИЧКИМ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА

Постављено: 28.10.2019. г.

: https://www.subotica.com/vesti/ministar-poljoprivrede-sa-subotickim-poljoprivrednicima-id36376.htmlМинистар пољопривреде Бранислав Недимовић посетио је данас пољопривреднике из нашег града и обећао наставак подршке аграру и убрзавање административних процедура.

- Суботица је један од највећих корисника субвенција које држава пласира пољопривредницима, од 160 хиљада решења које изда држава, око 8.500 заврши у овом граду. То нису само цифре, већ показатељ да људи овде знају да раде и користе подстицаје државе – поручио је министар Бранислав Недимовић. – Сточарима смо дали дугорочни закуп земљишта, а спремили смо нове мере за сточарство које се тичу система унапређења товног говедарства, ту ћемо ићи са неким мерама, у децембру ћемо ићи са набавком домаћих трактора, односно оних који се склапају у Србији. Тако да ће бити све оно што је било плус још две-три мере у 2020., а онда после тога да кренемо у креацију нових мера како би смо били што бржи, ефикаснији... Садашњи Закон о општем управном поступку нас ограничава, процедура траје од 100 до 120 дана и тај период треба да скратимо, да пређемо на електронску управу у аграру, да се на тај начин људи информишу о стању својих захтева.Што се подстицаја у виноградарству тиче, министар је најавио две групе мера – директне набавке опреме за винарије, изградња инфраструктуре до винарије и подизање засада.

- Сада имамо око 6.700 хектара под виноградима и то је јако мало, требало би да имамо бар од 20 до 25 хиљада хектара. Ту треба да пооштримо и царински режим да нам сировина не би долазила споља и онда се представљало као српско вино. То је веома озбиљан посао – најавио је Недимовић.Град Суботица ће и наредне године наставити да субвенционише пољопривредне кредите код пословних банака.

- То је једна од мера која ће бити предвиђена и у буџету за наредну годину – најавио је градоначелник Богдан Лабан. – Уз помоћ републике и покрајине наши пољопривредници ће моћи да рачунају на јаку подршку, надамо се да ће уз све ове подстицаје што више људи остати на селу и бавити се полопривредом.

Међу домаћинима који су данас угостили министра и градоначелника је Стипан Брајков, који се годинама бави сточарством.- До сада смо из године у годину добијали земљу по праву пречега. Годинама смо тражили да се закуп државне земље омогући на период од десет година. Тај захтев је коначно усвојен, тако да сада можемо да се посветимо дугорочном планирању своје производње, без неизвесности око закупа – каже Брајков. – Сада је можемо „дотерати“ по нашим плановима, можемо је пођубрити, посејати луцерку и на другим локацијама. Да вам будем искрен, ја на време и уредно плаћам све своје доприносе. Што се тиче субвенција, нешто мало касне, али добро, није битно, важно је добити, а не давати.

НАЧЕЛНИК СЕВЕРНОБАЧКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА ПРИСУСТВОВАО 29. СЕДНИЦИ КООРДИОНАЦИОНАЛНЕ КОМИСИЈЕ ЗА ИНСПЕКЦИЈСКИ НАДЗОР

Постављено: 10.10.2019. г.

http://nis.okrug.gov.rs/ministar-ruzic-u-zrenjaninu-do-2021-zaposlicemo-jos-1272-inspektora/

У Зрењанину је одржана 29. Седнице Коордионационалне комисије за инспекцијски надзор, којом је председавао министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, а којој су присуствовали сви начелници управних округа из Србије.

На састанку је било речи о примању нових инспектора у наредне три године, кроз реализацију Акционог плана за запошљавање инспектора .

Министар Ружић је нагласио да је веома значајно да се, поред закона и прописа се усвајају у Парламенту, иде и на терен да би се сагледало са каквим изазовима и проблемима се руководства локалних самоуправа суочавају, као и да је у протекле две године Комисија урадила функционалну анализу о потребама у људским ресурсима, материјалним и техничким потребама инспекција широм Србије .

Подсећамо да је Акционим планом за запошљавање инспектора, а у оквиру реорганизације јавне управе, предвиђено да до 2021. године у Србији буде запошљено још 1272 инспектора. Тренутно у нашим локалним самоуправама у Србији ради 1970 а у републичким инспекцијама 3300 инспектора .

Било је речи о Закону о територијалној организацији, односно општинама које су уочи доношења Закона доставиле скупштинске одлуке за називе насељених места на својим територијама поменутом Министарству.

ОБЕЛЕЖЕНО 75 ГОДИНА ОД ОСЛОБОЂЕЊА СУБОТИЦЕ

Постављено: 09.10.2019. г.

https://www.subotica.com/vesti/obelezeno-75-godina-od-oslobodjenja-subotice-id36191.html

Свечаном академијом у Великој већници Градске куће синоћ је обележено 75 година од ослобођења Суботице у Другом светском рату.Готово у исто време када се одржавала академија, пре седам и по деценија, подсетио је Драги Вучковић, начелник Севернобачког округа, Јовану Микићу Спартаку стигла је вест да су заузети сви друмови и да је претходница Црвене армије на самом улазу у град.- Овај датум, 10. октобар обележио је моје одрастање, памтим га по томе како смо одавали пошту онима који су допринели да живимо безбрижно. Не знам да ли ћемо имати довољно начина да им се захвалимо за то и да се присетимо шта се све дешавало тих октобарских дана 1944. - истакао је Вучковић, описавши детаљно догађаје који су претходили ослобођењу. - Херојска борба Јована Микића и његових сабораца не говори само о војном подухвату, него и о томе како се односимо према животу, шта радимо срцем... Сада је у току једна друга битка, ревизија историје и фашизма, која се не одвија отворено него суптилно, и доноси губитак идентитета. Суботица тај идентитет мора да очува, јер је она доказ да сви можемо да живимо заједно, а не једни поред других.

По речима Максима Бакрача, председника градске организације СУБНОР-а, највећа тековина је слобода.- Ово је најзначајнији датум у историји нашег града, дан када се сећамо како су јединице Народноослободилачке војске Југославије и припадници Првог суботичког партизанског одреда у садејству са јединицама Црвене армије, сломили отпор непријатеља и тако дуго очекивану слободу донели Суботици и њеним грађанима - подсетио је Бакрач. - Суботица је дала више од 2.000 младића и девојака у редове Осме Војвођанске ударне бригаде, од којих је 586 погинуло, а више од хиљаду кућама вратило као ратни војни инвалиди. Не смемо да их заборавимо!

НАЧЕЛНИК ОКРУГА ПРИСУСТВОВАО 26. СЕДНИЦИ КООРДИНАЦИОНЕ КОМИСИЈЕ ЗА ИНСПЕКЦИЈСКИ НАДЗОР

Постављено: 11.07.2019. г.

Извор: Министарство државне управе и локалне самоуправеНа данашњој 26. седници Координационе комисије за инспекцијски надзор званично је обележен и почетак рада свих инспекција у новом информационом систему еИнспектор, а најављени су и нова запошљавања, већа плата инспектора и јединствени контакт центар за инспекторе.Председница Владе Ана Брнабић
на 26. седници Координационе комисије за инспекцијски надзор

Председница Владе Србије Ана Брнабић истакла је значај реформе инспекција за боље услове пословања и смањење сиве економије у Србији. „Данас инспекције све ређе посећују привреднике, остварен је саветодавни однос инспектора према локалној привреди, а инспектори коначно добијају адекватне услове за рад“, рекла је премијерка. Она је нагласила да је дигитализација важна у свакој области рада у јавној управи и да ће нов информациони систем еИнспектор донети оно што је суштински важно за сваког привредника – координисан и транспарентан надзор.

Следећи корак у реформи је повећање броја инспектора и бољи услови за рад, најавио је министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић. Он је истакао да је мањак инспектора евидентан у скоро свакој инспекцији и сваком делу Србије, која у односу на ЕУ има 2,5 пута мање инспектора у односу на број становника. Отуда и парадоксалне ситуације да у Севернобачком округу који је житница Србије нема ниједног пољопривредног инспектора или да у неким локалним самоуправама, којима суМинистар Ружић на 26. седници Координационе комисије за инспекцијски надзор

поверени значајни инспекцијски послови, један човек ради посао еколошког, комуналног, грађевинског и саобраћајног инспектора. “Очекујем да се ових дана на седници владе донесе одлука којом ће се запослити нових 1272 инспектора“, рекао је министар и додао да је недавно Влада Србије усвојила уредбу којом је омогућено да републички инспектори добију звање самосталног саветника и веће плате.

Директор Канцеларије за информационе технологије и еУправу Михаило Јовановић појаснио је да се сада са увођењем укупно 36 инспекција у нов информациони систем еИнспектор уједначава њихов рад, унапређује инспекцијски надзор и ствара својеврсна картотека српске привреде. „Преко Портала еУправа привредни субјекти ће моћи да виде све налазе инспекција, ризике у надзору и самим тим ће привредници моћи да побољшају своје пословање“, казао је Јовановић. Он је данас свечано уручио инспекторима и сертификате за положене обуке за рад у новом систему, а за потребе еИнспектора Канцеларија за ИТ и еУправу је обезбедила око 1340 лаптоп рачунара, квалификоване електронске сертификате и бежични приступ интернету у свим инспекцијама, као и преко 25000 инспектор/сати обука, тако да од данас све инспекције у пуном капацитету раде у еИнспектору.Директорка ЕБРД за Западни Балкан Жужана Харгитаи

Реформу инспекција у Србији снажно подржава и Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) која је у сарадњи са НАЛЕД-ом успоставила Јединицу за подршку Координационој комисији за инспекцијски надзор. Директорка ЕБРД за Западни Балкан Жужана Харгитаи нагласила је да је координација инспекција била кључна за успех ове реформе. Она је истакла и да ће подржати наредну активност – формирање контакт центра за подношење пријава ка свим инспекцијама на једном месту.

Јединствени контакт центар једна је од иницијатива НАЛЕД-а који би грађанима и привреди олакшао пријављивање случајева пословања у сивој зони и омогућио ефикасније реаговање инспекција. НАЛЕД је у сарадњи са Министарством државне управе допринео увођењу нових института у инспекцијској контроли кроз измене Закона о инспекцијском надзору за који данас 60% привредника истиче да је побољшао откривање сиве економије, а уз подршку влада Холандије и Норвешке омогућио увођење споразума о признању прекршаја у области сиве економије, као и јачање управног надзора над радом инспекција.

ОБЕЛЕЖЕН ДАН БОРЦА

Постављено: 04.07.2019. г.

Извор: Subotica.com

Полагањем венаца на Споменик жртвама фашизма и Споменик "Њиховој верности" данас је у нашем граду обележен Дан борца – 78 година од седнице Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Југославије на којој је донета одлука о подизању оружаног устанка.Венце на споменик свим јунацима који су животе дали у борби против фашизма положили су Начелник Севернобачког округа Драги Вучковић, начелник Полицијске управе Суботица Ненад Секулић, испред града Вељко Војнић, као и представници Војске Србије, Јеврејске општине, СУБНОР-а, Удружења "Центар Тито" и суботичког СПС-а.

Суботица је, према тадашњем броју становника, дала огроман број жртава у ослободилачкој акцији. Цифре се крећу од 7 до 8 хиљада бораца, али председник градске организације СУБНОР-а, Максим Бакраћ, сматра да их је било и више.

- Данас се навршава 80 година од првог устанка у покореној Европи, у једној слободарској земљи, која не трпи отпор, кога су фашистичке снаге бомбаровале, подмукло, 6. априла 1941. године. Централни комитет дао је 4. јула зелено светло да се иде на устанак. Одмах затим, 7. јула, у Белој Цркви, Жикица Јовановић Шпанац опалио је први метак и тада је почела борба за слободу. - рекао је Бакрач. - Ми смо мали народ, на путу великим народима, али веома храбар и поносит. Ми своју слободу, нажалост, скупо плаћамо у животима. Само у Другом светском рату погинуло је преко 300.000 бораца, а где су они који су били у логорима или завршили јамама. Прва жртва која је настрадала из овог града је угледни грађанин са Келебије, убијен испред Градске куће.Иако је наша држава 2001. године укинула Дан борца као државни празник, то не умањује његов значај, сматра Вељко Војнић, заменик председника Скупштине Суботице.

- На данашњи дан 1941. године, у кући Владимира РИбникара, на Дедињу, одржао састанак Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Југославије на којој је донета одлука о подизању оружаног устанка против окупатора, фашистичким снагама и њиховим помагачима. Тада је донета одлука да се формирају Народноноослобоилачки партизански одреди, што и значило почетак организованог отпора окупацији. - рекао је ВојнићОбележавање је настављено на Споменику "Њиховој верности" где су окупљени такође положили венце и минутом ћутања одали почаст борцима за слободу.

МИНИСТАРСТВО ДРЖАВНЕ УПРАВЕ И ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ УРАДИЛО ЈЕ ФУНКЦИОНАЛНУ АНАЛИЗУ РЕПУБЛИЧКИХ ИНСПЕКЦИЈА СА АНАЛИЗОМ КАПАЦИТЕТА

Постављено: 30.05.2019. г.

Извор: Министарство државне управе и локалне самоуправе

У анализи је процењен неопходан, односно оптималан број инспектора по областима инспекцијског надзора, те број и оспособљеност службеника који обављају аналитичке, правне, административне и ИТ послове у инспекцијама, укључујући и послове процене ризика, планирања, правне послове и послове унутрашње контроле инспекција

Поменути документ- ФУНКЦИОНАЛНА АНАЛИЗА налази се на следећем линку:

ЉУДСКИ ЖИВОТИ СЕ БРАНЕ УЧЕШЋЕМ СВИХ НАС

Постављено: 03.03.2019.g.

Извор: TV Subotica

https://www.subotica.com/vesti/ljudski-zivoti-se-brane-ucescem-svih-nas-id34409.html

Поводом Светског дана цивилне заштите, у Севернобачком округу уручена су признања заслужним грађанима за спасавање на леду – рониоцу Милану Павковићу и фирми Грба д.о.о, која је дала опрему за ту акцију.Инструктор роњења, Милан Павковић, одиграо је важну улогу у спасавању човека који је пропао кроз лед на Палићком језеру почетком године. Каже да се ни једног момента није двоумио, будући да је обучен да у таквим ситуацијама буде миран и сталожен. Признање које је добио, како каже, јесте част за све рониоце у Суботици.

- Више ми значи као препознавање онога шта рониоци, у средини у којој нема много отворене воде и опасни река, могу да ураде и помогну заједници и друштву око себе - истакао је Павковић.Заслуге у овој акцији понела је и фирма Грба д.о.о, која је донирала канап и каишеве за алпинисте ватрогасно-спасилачкој служби, која их у том моменту није имала, а били су од пресудног значаја за успех акције.

- Донели смо канап од 400 метара и два коплета кајишева. У том тренутку са био тамо и видео сам да фали канап и одлучили смо као фирма да им помогнемо - рекао је Александар Грба, власник фирме.Захваљујући несебичном херојству, једна веома опасна и животно угрожавајућа ситуација завршила се добро, а ово је начин да се покаже захвалност према тим људима, нагласио је Зоран Бјелић, начелник Одељења за ванредне ситуације.

- У овој ситуацији имали смо човека који није морао да дође и човека који је из своје фирме донео потребно средство, са којим смо много брже и лакше успели да изведемо акцију спасавања, на чеу смо им веома захвални и ово је најмање што смо могли да учинимо за њих - поручио је Бјелић.Међународни дан цивилне заштите је важан датум, будући да шаље битну поруку, а то је да се вредности заједнице, пре свега, људски животи, бране учешћем свих нас, истакао је начелник Севернобачког округа, Драги Вучковић. Он је додао да му је посебно драго, што су сви у мешовитој средини попут ове, били на висини задатка када је требало спасавати људски живот.

- Овај дан треба да посветимо свим оним људима који су дали свој допринос, зато што су морали, а поготово онима који то нису морали. Утолико је на седници Штаба установљено да ћемо давати одређена признања, нематеријалне вредности, појединцима који су својом посвећеношћу и пожртвованошћу помогли у спасавању живота - објаснио је Вучковић.Уручењу плакета и захвалница за спасавање људских живота, претходила је редовна седница Штаба за ванредне ситуације.

OТВОРЕН РЕКОПНСТУРИСАНИ ГРАНИЧНИ ПРЕЛАЗ БАЈМОК – БАЧАЛМАШ

Постављено: 07.02.2019.г.

Извор: Subotica.com

После годину и по дана реконструкције данас је пуштен у рад обновљени гранични прелаз Бајмок-Бачалмаш, један од шест прелаза са Мађарском. У његову обнову уложено је 2,1 милион евра, од чега је чак 1,8 милиона из претприступних фондова Европске уније. Гранични прелаз ради од седам до 19 часова, а постоји могућност да убудуће има радно време од 00 до 24 часа.

Модернизован гранични прелаз данас су обишли министар финансија Синиша Мали и Сем Фабрици, шеф делегације ЕУ у Србији.- Ово је још један пример успешне сарадње наше земље и Европске уније. Пројекат је трајао 18 месеци и објекти су урађени по највећим стандардима, обезбеђени су најбољи могући услови за рад граничних и осталих служби. Посебно ми се свиђа што постоји посебна трака и посебан објекат и за пролаз аутобуса – истакао је министар Синиша Мали. - Сигуран сам да ће овај гранични прелаз, с обзиром на то да се налази 50 километара од Хоргоша и 30 километара од Келебије, поготово у летњим месецима знатно утицати на то да се растерете та два гранична прелаза и да се убрза проток робе, људи и услуга између Мађарске и Србије. Ако погледате како је некада изгледао овај гранични прелаз видећете колико се Србија мења и колико се променила и како смо на добром путу унапређења односа са ЕУ и унапређења инфраструктуре. У току је и обнова граничног прелаза Гостун, Сот и Котроман.Мали је додао да се из царине протекле године 560 милијарди динара слило у буџет Републике Србије – 10. 5 одсто више него 2017. године. Такође, усвојени су и бројни закони који се тичу царинских службеника.

Фабрици је оценио да Бајмок показује како изгледа прелаз за 21. век, који распложе свом инфраструктуром и ИТ опремо за функционисање.

- Отварање овог граничног прелаза део је једне шире стратегије о интегрисаном управљању границама , који је још 2012. године Србија потписала са ЕУ а подразумева заједничко управљање и управе царина и полиције и пољопривреде... - рекао је Сем Фабрици и подсећајући да годишње између Србије и Мађарске пређе око шест милиона путника и слично из Мађарске у Србију, а кроз прелаз Бајмок прође око 100.000 аутомобила. – ЕУ је са задовољством тесно сарађивала са Србијом како би подигла ефикасност и капацитете овог система. Од укупно 2.1 милиона евра, колико је уложено, ЕУ је донирала 1.8 милиона. Пројекат реконструкције је део агенде повезивања Србије и Мађарске, а самим тим и шире Србије и ЕУ.По речима Бранка Будимира, помоћника министра зе европске интеграције, ЕУ опредељује значајна бесповратна средства за активности које су део и Поглавља 24 - Правда слобода и безбедност, чији је основни циљ слободно кретање грађана и њихова пуна безбедност.

- Такав циљ изискује управљање у бројним областима као што је управљање границом и борба против криминала, трговине и остваривање полицијске и царинске сарадње – објаснио је Будимир. - Пројекат ће имати ефекте на локалну економију и појачати утицај у другим областима као што су културна сарадња, туризам, заштита животне средине, и образовање.


МИНИСТАР ДРЖАВНЕ УПРАВЕ И ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ О ЈАЧАЊУ КАПАЦИТЕТА ИНСПЕКЦИЈСКИХ СЛУЖБИ

Постављено: 05.02.2019.г.

Извор: MDULS

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио је да ће се и ове године радити на подизању капацитета инспекција и рекао да очекује усвајање трогодишњег плана запошљавања младих инспектора и нове моделе опремања инспекције.

Истакао је да ће наредни период протећи у још интензивијем раду и да очекује конкретне резултате.

„Пре свега очекујем да заједнички са НАЛЕД-ом ускоро представимо и резулате анализе капацитета, како републичких, тако и инспекција на локалу, и да заједнички са министром финансија усвојимо трогодишњи план запошљавања младих инспектора, али и да представимо нове моделе опремања инспекција“, навео је он.

Министар је нагласио да ова година треба да донесе и повраћај службеничког звања“ инспектор“ у службенички систем Србије и најавио да ће се радити на томе да инспектори уживају и пуну правну заштиту државе у судским процесима.

„Нови модели вредновања рада инспектора такође је један од циљева за 2019. Желимо да мерило успеха рада једне инспекције не буде број остварених надзора или количина одузете робе, већ мера оставрења јавног интереса у сектору у ком раде“, додао је Ружић.

Ову годину ће, према његовим речима, обележити почетак рада у софтверу Е-инспектор.Министар Ружић на представљању Сиве књиге НАЛЕД-а

Прве четири пилот инспекције – рад, санитарна, тржишна и управна, како је истакао, кренуле су већ да раде у овој платформи, а до краја године очекује да и преосталих 38 инспекција почну да користе овај софтвер у свакодневном раду.

„Софтвер сам по себи јесте управо и следећи велики корак у реформи инспекција, јер не само да доноси велике директне уштеде кроз дигитализацију, већ се у њему по први пут креира и картотека комплетене привреде Србије коју ћемо по резулатима надзора моћи јасно препознати и категорисати на ону добру, ону с којом радимо да би била боља, и ону која је свесно у сивој зони, према којој ћемо усмерити све репресивне ресурсе како инспекција тако и других државних органа“, рекао је министар Ружић.

Поред овог најзначајнијег, како је додао, бројни су и други бенефити овог софтвера , пре свега уједначавање инспекцијске праксе, па се више неће дешавати да на исте околности две инспектора пишу битно различите управне или казнене мере што ће опет утицати на бољу судску праксу и укупно бољи ефекат инспекције.

„На свим овим пословима Министарство и Координациона комисија за Инспекцијски надзор препознају НАЛЕД као вредног и поузданог партнера и заједнички корачамо према циљевима које смо дефинисали“, рекао је министар Ружић.

НАЧЕЛНИК ОКРУГА ПРИСУСТВАО САСТАНКУ У ПОЖАРЕВЦУ

Постављено: 05.02.2019.г.

Извор: Министарство државне управе и локалне самоуправе

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио је данас у Пожаревцу на састанку са начелницима свих управних округа да ће Министарство наставити да подржава градове и општине у процесу реформе јавне управе и најавио нове активности, међу којима је и Централни регистар становништва.

„Централни регистар становништва је круна нашег посла који се односи на превођење евиденција из папирног у електронски облик. Он ће коначно објединити 13 електронских евиденција које сада воде различите институције, што ће омогућити да службеници у поступцима које воде за грађане користе ове базе као извор података. Иза нас је време када су нам грађани доносили на увид извод из матичне књиге рођених или држављанство“, рекао је министар Ружић и додао да је пут којим идемо једини могућ ако желимо да створимо ефикасну и економичну управу која је прави сервис грађана.Начелници округа на састнаку с министром Ружићем у Пожаревцу

Ружић је са начелницима округа разговарао о актуелностима у раду управе, примени одређених закона, као и плановима за наредни период, а циљ је да се адекватно спроведе реформа јавне управе, односно да се закони свуда једнако спроводе.

„Драго ми је да смо на овај начин обезбедили и бољу координацију општина и градова и пружили им потребну подршку у процесу реформе јавне управе“, додао је Ружић.

Током боравка у Пожаревцу, Ружић се састао и са градоначелником овог града, Банетом Спасовићем и рекао да је задовољан што је имао прилику да разговара о свему што је урађено у Пожаревцу и истакао добру сарадњу са овдашњим руководством.

Похвалио је рад градске управе, која, како је навео, теже модернизацији и бољем квалитету услуга.

„Управа и треба да буде сервис својих грађана, а не њен кочничар“, рекао је министар.

Позвао је грађане да се више информишу о новинама, јер су у протеклом периоду донети закони којима се управо грађанима даје моћ у руке да утичу на доношење политика на локалу.

„Због грађана смо обезбедили и бржу електронску размену података између службеника, тако да се више грађани не шетају од шалтера до шалтера носећи документа које заправо ми већ имамо. Пожаревац је допринео да се као управа колективно мењамо и задовољство ми је да кажем да смо премашили милионити размењени податак преко платформе е-ЗУП“, нагласио је министар Ружић.

2018

НАЧЕЛНИК ОКРУГА ПРИСУСТВОВАО ПРВОЈ ЗАЈЕДНИЧКОЈ СЕДНИЦИ КООРДИНАЦИОНЕ КОМИСИЈЕ ЗА ИНСПЕКЦИЈСКИ НАДЗОР ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И РАДНЕ ГРУПЕ ЗА САРАДЊУ СА ОКРУЗИМА И КООРДИНАЦИЈУ ИНСПЕКЦИЈСКОГ НАДЗОРА У АП ВОЈВОДИНИ

Постављено: 26.11.2018.г.

Извор: сајт МДУЛС-а

 

 Андревље, 23. новембар 2018. - На Фрушкој гори је данас одржана седамнаеста седница Координационе комисије за инспекцијски надзор и прва заједничка седница те Комисије и Радне групе за сарадњу са окрузима и координацију инспекцијског надзора у АП Војводини.

 Координационом комисијом је председавао министар јавне управе и локалне самоуправе, Бранко Ружић, док је Радном групом председавао потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић.

Министар Ружић и председник Мреже инспектора Србије Драгоман Пауновић потписали су данас и Споразум о сарадњи ради афирмације и унапређења рада инспектора.

 Истичући да се данас седница републичке Координационе комисије одржава ван свог седишта, тачније ван Београда, министар Бранко Ружић наглашава да такав манир показује спремност за сарадњу са свим нивоима власти и тежњу да се са свим инспекцијским службама оствари што боља координација и комуникација.

,,Веома је значајно да смо до сада ту координацију довели до перфекције, пре свега са начелницима управних округа, док се данас одржава већ трећи успешан састанак са покрајинсом Радном групом. Данас је веома важно потписивање Споразума са Мрежом инспектора Србије, једином струковном организацијом која окупља преко 1.500 инспектора са свих нивоа власти. То јесте струковно удружење које заступа интересе инспектора, што је од велике важности, имајући у виду да је перцепција о самим инспекцијским службама и инспекторима није увек на завидном нивоу. Овим Споразумом показујемо нашу синергију и помогнемо да се у складу са нашим Акционим планом у следеће 3 године и материјални и људски ресурси што више ојачају како би инспекцијске службе у Србији фунцкионисале што боље", рекао је министар Ружић.

 Министар Ружић је подсетио да је захваљујући тој сарадњи на нивоу локала прошле године издејствовано увођење корективног коефицијента који омогућава да се до 20 одсто увећа плата инспектора сходно показаним резултатима. То је добра симболика сарадње и међусобног разумевања, истакао је он.

 Ружић истиче да је Влада Републике Србије данас утврдила предлог Закон о изменама и допунама закона о инспекцијском надзору, који ће се већ наредне недеље наћи у Скупштини Републике Србије. Ради се о изменама и допунама које уподобљавају све механизме и институте, уводећи новине, попут прикривене трговине и заједничког надзора.

Потпредседник Покрајинске владе, Иван Ђоковић истиче да је покрајинско Радно тело формирано у фебруару месецу текуће године, које би испред Покрајинске владе комуницирало са Министарством надлежним за послове инспекцијског надзора локалне управе, али и које би довело до повећања квалитета рада инспекцијских служби покрајине.

Позивајући се на познате податке, Ђоковић је рекао да су пронађени недостаци, што уједно представља и први кључни корак за доношење стратешких одлука и за поправљање постојећег стања, где се то захтева. Оно што је незадовоњавајуће је старосна доб инспектора, њихова техничка опремљеност, с тим што је њихово знање, агилост и стечено искуство покрајинских инспектора изнад републичког просека.

 "У АП Војводини имамо 126 различитих инспектора и преко двадесет инспекцијских задужења, која произилазе из читавог дијапазона различитих републичких закона. Наш први корак је био утврђивање стања едукованости, професионалних квалитета, али и административно-техничких капацитета војвођанских инспектора, те да заједно са Републиком радимо на њиховом усавршавању. Значајно је да је Војводина укључена у доношење републичких закона и прописа који третирају инспекцијски наџор. На тај начин, своја искуства, захтеве и потребе грађана и привреде имплементирамо у законе којима ће се уређивати ову област", нагласио је Ђоковић, додавши да је припремљен читав сет мера како је потребно заједничким радом Републике и Покрајине подићи ниво инспекцијских служби на задовољавајућ ниво.

 Позивајући се на познате податке, Ђоковић је рекао да су пронађени недостаци, што уједно представља и први кључни корак за доношење стратешких одлука и за поправљање постојећег стања, где се то захтева. Оно што је незадовоњавајуће је старосна доб инспектора, њихова техничка опремљеност, с тим што је њихово знање, агилост и стечено искуство покрајинских инспектора изнад републичког просека.


ОБЕЛЕЖЕНА 100. ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА СУБОТИЦЕ У ВЕЛИКОМ РАТУ

Постављено: 14.11.2018.г.

Извор: Subotica.com

 Полагањем венаца на спомен-плочу на железничкој станици и Споменик јунацима палим за ослобођење и уједињење 1912-1918 на Пушкиновом тргу, обележена је стогодишњица ослобођења Суботице у Првом светском рату. У име суботичке локалне самоуправе венац на Споменик јунацима палим за ослобођење и уједињење 1912-1918 положиo je градоначелник Богдан Лабан.

Код Споменика јунацима палим за ослобођење и уједињење 1912-1918 за пале борце служен је парастос, а на велика страдања која је претрпео српски народ у Првом светском рату подсетио је архијерејски намесник и парох храма Светог Вазнесења Господњег, свештеник Миодраг Шипка.

Присутнима се обрaтио и члан Удружења ратних добровољаца 1912-1918. године и њихових потомака и поштовалаца, подружнице из Бајмока, Драгутин Лукић, који је истакао да морамо да се дивимо патриотизму српских ратника из ратова 1912-1918. године којима је родољубље била једина морална мера њихових дела и велика њихова унутрашња истина. Нагласио је да нам борба српских ратника из времена Првог светског рата, која је била њихов идеал, служи као светао пример како се воли и брани отаџбина.

Венце на споменик на Пушкиновом тргу положили су и представници Севернобачког управног округа, СКЦ „Свети Сава“, Буњевачког културног центра, Удружења добровољаца и њихових потомака 1912-1918. године и представници других удружења и организација. Цвеће на споменик положили су ученици Политехничке школе. Као и ранијих година, полагању венаца присуствовали су и бројни грађани који су се окупили да одају пошту палим јунацима.

 Организатори обележавања Дана ослобођења Суботице у Првом светском рату, познатом и под именом Велики рат, су СКЦ „Свети Сава”, Буњевачки културни центар, Удружење ратних добровољаца 1912-1918. године и њихових потомака и поштовалаца и Град Суботица.


ОДРЖАНА СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА „СРБИЈА ЈЕ ВЕЧНА ДОК СУ ЈОЈ ДЕЦА ВЕРНА“

Постављено: 04.11.2018.г.

Извор: Subotica.com

Поводом века од завршетка Првог светског рата и присаједиња Војводине Краљевини Србији синоћ је у Великој већници Градске куће одржана Свечана академија "Србија је вечна док су јој деца верна".

 У свечаном делу обележавања великог јубилеја наступили су „Српски православни појци” из Београда и певачка група „Звуци с камена” из Новог Сада, док је говор генерала Михаила Рашића казивао глумац Милош Станковић.

Присутне у препуној Великој већници поздравио је градоначелник Богдан Лабан подсећајући да је Велики рат један од највећих догађаја у српској историји, те да је у њему Србија платила слободу са око милион и триста жртава, односно трећином становништва.

 - Најмање што данас можемо је да ове стравичне чињенице не заборавимо, да хероји и хероине Великог рата не буду само у читанкама него и у срцима наших и наших потомака. Да није било њих ни ми данас не би били овде – поручио је градоначелник Богдан Лабан. - Снага њихових дела није потпуна ако не допре до свести младе генерације, да гледајући ка будућности не забораве оно што им је остављено, а плаћено је животима. Обележавамо сто година поноса и славе и наша је дужност и обавеза, не само да сачувамо сећање на победу, него и да и из њега извучемо поуке. Поносни на наше претке, сада смо ми та генерација која својим потомцима треба да постане понос и то тако што ћемо им оставити будућност.

Током програма приказана је и обимна „Историјска читанка“ која је представила све људе – међу којима су и Милунка Савић, Арчибалд Рајс, Воја Танкосић и многи други, чија су имена златним словима уписани у прошлошти Србије, али и великог дела Европе.

 Како је речено, споменик Цару Јовану Ненаду у центру Суботице, подигнутом девет година од уједињења и четири века од његове трагичне смрти, својеврсни је камен међаш словенског југа и мађарског севера. Од појаве цара Јована Ненада ови крајеви су у својој државотворној мисли улазили у састав Србије а та идеја добила је прави обрис 1918. године. „Твоја је мисао победила“ - стоји и данас уклесано на споменику поред кога свакодневно пролазимо.


ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА СУБОТИЦЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОКМ РАТУ

Постављено: 10.10.2018.г.

Извор: Subotica.com

Свечаном седницом Скупштине града и полагањем венаца на спомен комплекс на Тргу жртава фашизма и на Православном гробљу у Дудовој шуми, данас је обележено 74. године од ослобођења Суботице у Другом светском рату.

 По речима Тивадара Бунфорда, председника Скупштине града, како се историја не би поновила, треба да поштујемо прошлост, али и на њеним грешкама да градимо будућност, негујући хармоничне међунационалне односе и поштујући права грађана различитих националних припадности.

– Наша околина и друштво временом је сазрело и створило темеље за праве вредности. У људе се полако уградио осећај заједништва, међусобног поштовања, потребе за миром, складом и заједницом која ствара основ за развој – нагласио је Бунфорд. - Мржња, завист, нетрпељивост и непоштовање знатно су мање изражене него раније, човек се развија, свестан потребе за повећањем квалитета живота, моралним осећајем за правим смерницама и истински добрим вредностима. Управо ће развој ове свести довести до среће, љубави, међусобног поштовања и уважавања, а самим тим и до окончања ратова, невоља и страдања.

  За Максима Бакрача, председника Градског одбора СУБНОР-а, 10. октобар је најзначајнији датум у историји нашег града, јер су тада јединице Народноослободилачке војске Југославије и припадници Првог суботичког партизанског одреда у садејству са јединицама Црвене армије, сломили отпор непријатеља и тако дуго очекивану слободу донели Суботици и њеним грађанима.

– Зато смо дужни да негујемо посебне успомене на, пре свега, славног команданта Првог суботичког партизанског одреда, врхунског спортисту и хероја Јована Микића Спартака који је за ослобођење свог родног града положио двој млади живот – јасан је Бакрач. - Суботица је дала више од 2.000 младића и девојака у редове Осме Војвођанске ударне бригаде, од којих је 586 погинуло, а више од хиљаду кућама вратило као ратни војни инвалиди.

У име Града Суботице венце је положила делегација коју је предводио Вељко Војнић, заменик председника Скупштине града, који је рекао да је 10. октобра 1944. године Суботица славно ослобођена не само од фашистичке чизме него и од погубне идеологије која је започела највећу трагедију 20. века.

- Не смемо да заборавимо да су војне операције, попут оне вођене за ослобођење града Суботице, биле први кораци у успостављању новог цивилизацијског поретка у којем данас слободно живимо у радимо – нагласио је Војнић.


НАЧЕЛНИК ОКРУГА ПРИСУСТВОВАО II СЕДНИЦИ РАДНЕ ГРУПЕ ЗА САРАДЊУ СА ОКРУЗИМА И КООРДИНАЦИЈУ ИНСПЕКЦИЈСКОГ НАДЗОРА У АП ВОЈОВДИНИ

Постављено: 03.10.2018.г.

Начелник Севернобачког управног округа Драги Вучковић присуствовао је II седници радне групе за сарадњу са окрузима и координацију иснпекцијског надзора у АП Војовдини која је одржана 02.10.2018.г., са почетком у 10,00 часова.

Присутни су на седници анализирали досадашњи рад Радне групе на основу закључака са I седнице, размотрили Извештај са састанка са државним секретаром Касаловићем и представнцима координационе комисије и договорили се око организације заједничке седнице Координационе комисије и радне групе.

  

  


СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ БРУЦОША НА ЕКОНОМСКОМ ФАКУЛТЕТУ

Постављено: 01.10.2018.г.

Извор: Subotica.com

Нова школска година на Економском факултету у Суботици започела је данас, свечаним пријемом студената прве године основних академских студија.

  

Економски факултет ове године је уписало укупно 502 студента, од чега 142 студента у Суботици, на осам студијских програма из области економије, менаџмента и пословне информатике. За њих је данас уприличен свечани пријем у Амфитеатру ове високообразовне установе, а своја очекивања од студија, поделио је са нама Љубомир Апелић, студент прве године Агроекономије.

 - Уписао сам Економски факултет због боље будућности, јер је веома значајно да наставимо школовање, да се стално усавршавамо и проширујемо тренутна знања, а очекујем да ћу га успешно завршити - рекао је Апелић.

На истом смеру, у првој години студија придружила му се и Миљана Ћадић, која каже да ју је на студије привукло велико интересовање за економију.

- Завршила сам средњу Економску школу, интересује ме економија и имала сам велику жељу да наставим школовање, а очекујем да ћу да научим нешто ново и стекнем још већа знања него што имам сада - истакла је Ћадић.

Бруцош Никола Буњевчев, одлучио је да настави студије на Економском факултету, јер сматра да ће му пружити веће шансе за запослење, у односу на то да се задржао само на средњем образовању.

- Од студија очекујем да ћу се усавршити, уписао сам Европску и међународну економију и надам се да ћу завршити све у року, јер ми је то примарни циљ - рекао је кратко Буњевчев.

У име студената Економског факултета, бруцошима је добродошлицу пожелео Вукашин Стојановић, потпредседник Студентског парламента, као неко ко им је по годинама и искуству најближи и коме су студије и студентски живот још увек свежи.

- Ово је нови почетак и једна нова, потпуно непозната прича за вас, која са собом доноси нова познанства, нове прилике, ново знање, искуства, љубави, дружења, журки и још много тога. За почетак вам желим да изађете из граница и оквира које сте сами себи поставили или вам их је неко други поставио и да идете што даље можете у ономе што ће вам факултет пружити и омогућити у наредних неколико година - поручио је Стојановић и додао да им је за сва питања и недоумице Студентски парламент увек на располагању.

Декан факултета, проф. др Александар Грубор, истакао је да нову генерацију студената чине млади људи, који су уписали економију желећи на тај начин да покажу како правих и добрих економиста у Србији нема много.

- Од наших студената се, пре свега, очекује да буду вредни и радни, да уче и полажу испите, те да након четворогодишњих студија стекну назив дипломирани економиста. Економски факултет ће се трудити да својим студентима понуди нова и применљива знања у складу са временом у којем живимо, а ту пре свега мислимо на растући значај информационих технологија и општег процеса дигитализације, не само у нашој земљи, него и у окружењу - истакао је проф. др Грубор.

 Успешан почетак студија, бруцошима су пожелели и Срђан Самарџић, члан Градског већа задужен за област туризма, инвестиција и међународне сарадње, и Драги Вучковић, начелник Севернобачког управног округа, који су присуствовали свечаности.


МИНИСТАР ДРЖАВНЕ УПРАВЕ И ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ ОДРЖАО САСТАНАК СА НАЧЕЛНИЦИМА УПРАВНИХ ОКРУГА

Постављено: 26.09.2018.г.

Извор: сајт Министарства државне управе и локалне самоуправе

Министар државне управе и локалне самоуправе, Бранко Ружић, састао се данас са начелницима управних округа Србије у општини Алибунар у оквиру редовних сусрета, а у циљу боље примене реформе јавне управе на свим нивоима власти.

  

„Веома важне помаке смо постигли у оквиру реформе јавне управе, посебно ако погледамо законодавни оквир“, рекао је министар истичући да је најзахтевнији део управо њихова примена. У том послу потребна је јача улога начелника округа како бисмо осигурали да се и на локалном нивоу реформа добро разуме и адекватно примени.

 Напомињући да је улога начелника значајна у досадашњим активностима у оквиру реформе инспекцијског надзора, министар Ружић најавио је ускоро и измене и допуне Закона о инспекцијском надзору, са чиме ће се ускоро изаћи пред јавност у оквиру јавне расправе.

На истом смеру, у првој години студија придружила му се и Миљана Ћадић, која каже да ју је на студије привукло велико интересовање за економију.

„Велики број новина које предлажемо овим, рекао бих, допунама тиче се олакшавања рада привредника, али и инспектора“, подвлачећи да је актуелни текст закона веома добар и да се понајвише допуњава новим механизмима, као што је „субјекат од поверења“ чиме ће се предложити период за привреднике са добром историјом пословања које инспекције неће посећивати неко време, већ ће ти привредници радити самопроцене и о истим обавештавати инспекције.


РЕКОНСТРУИСАНЕ ДВЕ ВИСОКОНАПОНСКЕ ТРАФО СТАНИЦЕ

Постављено: 20.09.2018.г.

Извор: Subotica.com

У рекострукцију две вискоконапонске трафо станице „Суботица 1“ и „Суботица 2“, Електропривреда Србије уложила је око 3 милиона евра.

 Фото: РТВ Yu-еcо

 

 

Приликом обиласка реконструисаних трафо станица, в.д. директора Електропривреде Србије, Милорад Грчић, рекао је да је Град Суботица један од најважнијих индустријских центара на северу земље, те да је било неопходно да се обезбеди стабилно и сигурно напајање електричном енергијом.

 - Град Суботица је један од најважнијих градова и региона и најбитнијих индустријских центара у северном делу Србије. За сваки индустријски развој је неопходно обезбедити инфраструктуру, а део тога је и напајање струјом - истакао је Грчић и подсетио да је трафо станица Суботица 1 изграђена 1959. године, те да је сада први пут рекоструисана - До ове реконтрукције била је само поправљана и решавани су само тренутни кварови. Први пут после 59 година ова трафо станица је у потпуности реконструисана и модернизована, са повећаним капацитетом. На тај начин су обезбеђени услови да нови инвеститори могу да граде нове фабрике.

 Начелник Севернобачког управног округа, Драги Вучковић, захвалио се Грчићу на посети јер, како је рекао, Суботицу деценијама уназад није посетио директор ЕПС-а. Проширивањем енергетских капацитета, према речима Вучковића, биће омогућено стабилно снабдевање корисника из насеља Александрово и Нови Жедник, али и економски развој града.

- Када преговарате са инвеститорима, врло их занима какав је инфаструктурни амбијент и снабдевање струјом. Суботица има будућност и захвални смо Влади Србије и ЕПС-у као систему што су уврстили Суботицу у своје планове за реконструкцију, Суботица није само богатија за нешто више од 350 милиона динара, Суботица је сада богатија јер има основ за свој развој, односно има добре предуслове да се развијамо и економски и као друштво - нагласио је Вучковић.

  

ОВЕ ГОДИНЕ ЗАТЕЧЕНО 270 ЛИЦА АНГАЖОВАНИХ БЕЗ УГОВОРА О РАДУ

Постављено: 03.08.2018.г.

Извор: RTV YUECO

У првих шест месеци ове године, 270 лица је затечено да раде на црно. Највећи број радника на црно је у области грађевинарства, потом у угоститељству, трговини и пољопривреди.

 Одсек инспекције рада Севернобачког округа је током прошле године открио 415 радника на црно. Са овим радницима су послодавци након тога засновали радни однос. До 30. јуна ове године, број радника затечених да раде на црно је 270. У инспекторату рада истичу да је највећи број радника који раде без уговора о раду у области грађевинарства. Осим у грађевини, већи број радника на црно инспектори рада затичу у угоститељству, трговини и пољопривреди.

- Највећи број лица који су радили на црно је управо у грађевинарству, што има за последицу највећи број повреда на раду, због чега је и посебна пажња усмерена ка контроли градилишта, на којима се врло често дешава да људи раде као нерегистровани субјекти, односно да се ангажују лица која нису закључила уговор о раду, нису пријављена на обавезно социјално осигурање, нити су им достављена било каква лична заштитна средства - каже Божо Ивковић, шеф Одсека инспекције рада Севернобачког управног округа.

- Закон о раду у члану 273. предвиђа казне за предузетнике и правна лица која не закључе уговор о раду са ангажованим радницима. За предузетнике је новчана казна у износу од 300 до 500 хиљада динара, а за правна лица од 600 хиљада до 2 милиона динара, а прекршајно одговара и одговорно лице.

- Желим да напоменем да имамо нулту толеранцију за рад на црно и нерегистроване субјекте, односно када утврдимо да неко обавља делатност без уписа у општи односно посебни регистар. Овом приликом апелујем на послодавце да инспектори рада раде седам дана недељно 365 дана у години - напомиње Ивковић.

У Одсеку инспекције рада Севернобачког управног округа истичу да су честе и ноћне и викенд акције контроле како би се сузбио рад на црно.


ОБЛЕЖЕН ДАН БОРЦА

Постављено: 04.07.2018.г.

Извор: Subotica.com

Дан борца, 4. јули, дан када је пре 77 година одржана седница Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Југославије, обележен је данас у Суботици полагањем венаца на споменик на Тргу жртава фашизма и Споменик њиховој верности.

Венце су положиле делегације Републике Србије, Града Суботице, представници борачких удружења, невладиних организација...

  

- Обележавање датума попут данашњег, важно је не само како би се млађи нараштаји упознали са својом историјом и сачували је од заборава, него како би то била и опомена свима нама, да не дозволимо да се зло поново догоди - нагласио је Вељко Војнић, заменик председника Скупштине града. - Важно је млади знају да такве ствари морамо стално да држимо на оку, да се против њих боримо и да више никада не дође до таквих сукоба који су однели више од 50 милиона жртава.

 Дан борца се од 1956. до распада Југославије прослављао као државни празник, а од свих шест република задржала га је једино Србија. Званично је укинут 2001. године, али се и данас незванично обележава у организацији борачких удружења.

- Трудимо се да укључимо што више младих, јер потомци и поштоваоци славне традиције морамо да се сетимо учесника овог али и других ратова у којима су наши преци дали животе да би нама било боље – истакао је Никола Урошевић, секретар ГО СУБНОР-а.

  


ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА ДЕПОРТАЦИЈЕ ЈЕВРЕЈА

Постављено: 15.06.2018.г.

Извор: Subotica.com

У спомен на четири хиљаде суботичких Јевреја, који су пре 74 године депортовани у логоре, данас је у Синагоги одржан комеморативни скуп.

 За суботичке Јевреје 16. јун 1944. године је један од најтужнијих дана. Тада је почела њихова депортација у транзитне логоре, а потом у Аушвиц и друге нацистичке логоре смрти широм Европе.

- Зло може да се догоди сваког дана, и оно што се тада десило, може да се понови, а наше је да будемо будни, зато што зло не спава. Оно је ту око нас, а ми смо ти који можемо да допустимо да се размахне или да га у томе спречимо - поручио је главни рабин Србије Исак Асиел.

 Суботички Јевреји данас јесу малобројни, али су од друге половине деветнаестог века до трагичних збивања 1944. године чинили окосницу напретка, модернизације и изградње нашег града.

- Холокауст никада и нигде не сме да се понови. На нама и будућим генерацијама је да памтимо, чувамо сећање на жртве и клањамо се сенима оних који су страдали само зато што су били друге нације и вере - истакао је градоначелник Богдан Лабан и подсетио на јаке пријатељске односе српског и јеврејског народа, који су заједно прошли кроз тешке историјске тренутке.

 Председник Савеза јеврејских општина Србије Роберт Сабадош је изразио захвалност присутнима што су се придружили болу и жељи Јевреја да се не забораве невине жртве које су страдале у Другом светском рату.

- Наша је обавеза да се сећамо страдалих у холокаусту, првенствено због млађих нараштаја - сматра Роберт Сабадош.


АТБ "СЕВЕР" ПРОСЛАВИО 95. РОЂЕНДАН

Постављено: 06.06.2018.г.

Извор: Subotica.com

АТБ СЕВЕР ове године обележава један изузетан јубилеј, 95 година постојања, што га чини једном од најстаријих фабрика за производњу ротационих електричних машина у југоисточној Европи.

 Најзначајнији производи које АТБ СЕВЕР производи су електромотори ниског и високог напона, синхрони и асинхрони генератори.

Своје производе пласира на светско тржиште за примену у областима као што су енергетика, рударство, металургија, металска индустрија, производња цемента и папира, нафтна и хемијска индустрија, водопривреда и водоснабдевање. Производе АТБ СЕВЕР-а можете наћи на готово свим континентима.

 У области обновљивих извора енергије АТБ СЕВЕР се специјализовао за модернизацију постојећих енергетских објеката, али и за изградњу нових. Већ десетак година пружа услугу комплетног опремања малих хидорелектрана по принципу "кључ у руке".

АТБ СЕВЕР је у својој историји прошао кроз различите промене али прекретницом у развоју и пословању сматра се 2011. година, када је кинеска групација Wolong, један од водећих брендова у моторској индустрији у свету, купио АТБ групу.

Последњих неколико година приметна је позитивна тендеција у развоју компаније, те је 2017.годину АТБ СЕВЕР завршио са 22% већим прометом него 2016.годину. Значајан је и раст броја запослених, претежно у производном сектор, те данас АТБ СЕВЕР има 465 запослених али ту неће стати.

 АТБ СЕВЕР је компанија која веома пажљиво планира своју будућност. Циљ којим се руководи је да буде препознатљив и конкурентан на светском тржишту, а све уз подршку WOLONG групе.

- Пратећи најновије технолошко-техничке трендове из своје области, чијем стварању и сам доприноси, АТБ СЕВЕР ће и даље усавршавати своје производе са основним мотивом, а то је испуњење специфичних захтева купаца. АТБ СЕВЕР не производи само моторе и генераторе већ претвара амбициозне концепте својих купаца у модерне, иновативне и поуздане производе, који су јединствени и окренути будућности. - поручују из ове компаније

  


ОТВОРЕН "СУБОТИЧКИ САЈАМ 2018"

Постављено: 31.05.2018.г.

Извор: Subotica.com

У Хали спортова данас је свечано отворен 12. Међународни и регионални сајам привреде „Суботички сајам 2018“, који је окупио 182 излагача из Србије, Словеније, Мађарске, Хрватске, Црне Горе, Републике Српске и Италије.

Овогодишњи партнер манифестације је словеначки град Блед, а централна тема туризам.

 Суботичку смотру привреде свечано је отворио градоначелник Богдан Лабан, подсећајући на историјат сајма и истичући настојања локалних власти да наш град поново постане индустријски, трговински и туристички центар Србије.

- Од 2007. године до данас на овој манифестацији представили су се привредници из великог броја држава, а од самог почетка стално су били присутни излагачи из Мађарске, Хрватске и Србије. Мењало се доста тога, али не и међународни карактер, садржаји и место одржавања – Хала спортова, која је на наше велико задовољство излагача и посетилаца ове године климатизована. Сајам је постао место сусретања, размене идеја, искустава, успостављања пословних контаката, а његов значај је промоција стратешког потенцијала региона и наше земље – истакао је градоначелник Богдан Лабан. - Када сам јуна 2016. године изабран за градоначелника рекао сам да ће ова власт радити у интересу грађана, да ће се базирати на привлачењу инвестиција, отварању нових и чувању постојећих радних места, оживљавању Палића... Да то нису биле празне речи и обећања говори и чињеница да се Суботица налази у трговинском суфициту 7-10 одсто, што се дешава први пут од краја осамдесетих година. У Привредној зони ради више од шест хиљада људи и број запослених је у сталном пораст, а на евиденцији суботичке филијале НСЗ налази се 5.992 лица, што је за више од четири хиљаде људи мање него пре неколико година.

 Госте је поздравио и Слободан Војиновић, директор Регионалне привредне коморе СБО, пожелевши им пуно успешних договора и склопљених послова.

- Отворили смо врата привреди Србије и региона да покажемо шта смо урадили од прошле године до данас – поручио је Војиновић. - У прошлој години прешли смо цифру од две хиљаде долара промета са иностранством, настављамо сарадњу са сваком земљом Европске уније и Руском федерацијом и трудимо се да направимо суфицит.

 Сајам ће бити отворен до 2.јуна од 10 до 19 часова, док ће на дан затварања бити врата хале бити отворена од 10 до 14 часова. Улаз на Сајам је и ове године бесплатан.


СУБОТИЧКИ УСЛУЖНИ ЦЕНТАР ЗА ПРИМЕР ЕФИКАСНЕ УПРАВЕ

Постављено: 23.05.2018.г.

Извор: Subotica.com

Градски Услужни центар један је од ретких који може да се похвали да са грађанима комуницира на три језика који су у службеној употреби, а да је притом брз и ефикасан у издавању докумената.

Овако је рад Услужног центра у Градској кући данас оценио Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе.

 - Задовољство ми је што видим да овај Услужни центар функционише на овај начин, и то не од јуче, него дужи временски период, и честитам на томе градоначелнику и његовом тиму – истакао је Ружић. - Процес дигитализације је један од приоритета Владе Србије, али не само у техничко-технолошком виду, неко као цео друштвени ток који треба да олакша процедуре и привреди и грађанима. Пројекат који је рађен са Саветом Европе пре две године је уродио плодом и тројезичност, која је овде присутна, је једна драгоценост, не само у погледу законских норматива, него и у смислу олакшавања комуникације грађана са државном управом. То функционише на прави начин те грађани могу да поднесу захтев и добију документ на свом језику. Тај огледни пример јединственог управног места и такву праксу покушаћемо да применимо на територији целе Србије.

 Министар је додао и да је наш град на првом месту по брзини издавања грађевинских дозвола, али и по питању легализације, која захтева дужи временски период. Ружић је најавио конкурс вредан 50 милиона динара на који ће моћи да аплицирају локалне самоуправе, а за покретање јединственог управног места, какво већ постоји у Суботици.

- Ово је прави показатељ којим путем треба да наставимо да још више олакшамо комуникацију грађана и привреде са органима државне управе – нагласио је Ружић.

Градоначелник Богдан Лабан подсетио је да је Услужни центар отворен још 2004. године и да константно унапређује услуге и ради на приближавању Градске управе грађанима.

- Да смо у томе успели говоре и специјална признања која смо добили од Владе Републике Србије, него и од НАЛЕД-а 2017. године и Суботица је на првом месту у издавању е-дозвола – нагласио је градоначелник Лабан. - Настојимо да се не уљуљкамо и да даље радимо на побољшању услова и мислим да ћемо у томе и успети.


ОТВОРЕНА ФАБРИКА PLASTIKCAM EAST DOO

Постављено: 17.5.2018.г.

Извор: Super-info.rs

 У индустријској зони „Мали Бајмок“ у Суботици свечано је отворена фабрика ПластикЦам Еаст ДОО, прва инвестиција италијанског произвођача пластичних компоненти „Цаминада“ ван граница Италије. Фабрика у првој, од укупно пет планираних фаза изградње, пословање започиње са 26 радника, а у плану је да повећањем обима производње запосли још стотину.

Свечаним пресецањем врце, фабрику су званично отворили директор компаније „Цаминада“ Алдо Каминада, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бијелић, начелник Севернобачког округа Драги Вучковић и аташе за економију, трговину и научну сарадњу Амбасаде Републике Италије у Београду Матиас Клаиваз.

 Фабрика је изграђена на површини од 2.250 квадратних метара, од чега је 1800 квадратних производног и складишног и 450 квадратних метара канцеларијског простора. Основана је у Италији почетком 60-их година прошлог века и све до средине деведесетих послује под називом ПластикЦам, да би увођењем треће генерације породице у бизнис кренула њена даља експанзија, што за последицу има аквизицију компаније ЊеркЦам средином ове деценије и касније стварање холдинга ТхинкПластиц, коме од данас припада и ПластикЦам Еаст у Суботици.

Фабрика послује у режиму слободне зоне, а комплетна производња намењена је извозу, према речима директора компаније, Алда Каминаде, пре свега у Мађарску и Италију

 


ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Постављено: 09.05.2018.г.

Извор: Subotica.com

Полагањем венаца на Споменик жртвама фашизма и спомен комплекс палим црвеноармејцима на Православном гробљу у Дудовој шуми данас је у нашем граду обележен Дан победе над фашизмом – 9. мај.

Цела Европа данас прославља спомен на дан када је пре 73 године нацистичка Немачка потписала капитулацију, којом је стављена тачка на Други светски рат – највеће крвопролиће које историја памти. Током шест година трајања однео је животе више од 55 милиона људи.

 знак сећања на све оне који су своје животе положили на олтар слободе венце су положили званичници и дипломатске делегације, поручујући да је фашизам зло које се никад и нигде не сме поновити.

- Овај датум је важан не само за Суботицу, него за све грађане широм Европе. Он се обележава као завршетак рата, али он има далеко већи значај у чињеници да је то комплтена победа над једном злом идеологијом која је однела велики број људи – истакао је Вељко Војнић, заменик председника Скупштине града. - Подсећају на прошлост наших крајева младим генерацијама морамо да усађујемо свест да више никада не дође до оваквих злих идеја.

 Међу онима који су својим телом бранили домовину од „хитлеровске пошасти“ био је Драгољуб Капор, бивши борац Седме војвођанске бригаде, трећег батаљона батерије противтенковских колаца.

- Борба је била страшна с обзиром да смо ми били деца. На сву срећу били смо са руском 57. армијом генерала Шарохина и маршала Тобухина, који су били стаљинградски борци уз које смо ми научили ратовати. Били су неустрашиви и за њима смо јуришали од Дунава до Сувог поља у Славонији – сећа се времешни Капор.

 У рату који је у Суботици почео 12. априла 1941. година погинуло је око осам хиљана наших суграђана свих националности. Ослобођење је стигло 10. октобра 1944. године, а донели су га партизани и црвеноармејци.

- Суботица је дужна да своје нараштаје учи на њиховим поукама, на њиховим идеалима. Не смемо да их предамо забораву! - поручио је Максим Бакрач, председник Градског одбора СУБНОР-а Максим Бакрач.


НАЧЕЛНИК ОКРУГА ПРИСУСТВОВАО ОКРУГЛОМ СТОЛУ ПОВОДОМ НАЦРТА ЗАКОНА О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О НАЦИОНАЛНИМ САВЕТИМА НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА

Постављено: 18.04.2018.г.

Извор: Subotica.com

Дана 16. априла 2018.године у Београду је одржан Округли сто у организацији Министарства државне управе и локалне самоуправе, уз подршку Мисије ОЕБС-а у Републици Србији, у оквиру поступка јавне расправе о Нацрту Закона о изменама и допунама Закона о националним саветима националних мањина. Том приликом министар државне управе и локалне самоуправе, Бранко Ружић, истакао је да рад на побољшању положаја мањина од изузетне важности пошто више од 13% становника Србије чине припадници националних мањина. Истакнуто је да се у другој половини текуће године одржавају избори за националне савете националних мањина, као и да ће се извршити ажурирање бирачког списка који ће постати део јединственог бирачког списка. Шеф мисије ОЕБС-а, Андреа Орицио, подвукао је важност дискусије о побољшању положаја мањина и нагласио да је то процес који се никада не завршава. Шеф мисије Савета Европе у Србији је изјавио да већа права мањина не значе мања права већина. Председник Националног савета мађарске националне мањине изјавио је да национални савети имају замерке на делове који се односе на културу и јавно информисање, али да ће након расправе поменути Закон олакшати пут ка ЕУ. .

  


ОДРЖАНА СЕДНИЦА ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

Постављено: 01.03.2018.г.

Извор: Subotica.com

Поводом Светског дана цивилне заштите у Новој општини одржана је проширена седница Штаба за ванредне ситуације Севернонобачког округа, на којој су представљене активности везане за цивилну заштиту на територији округа.

У последњих осам година по мишљењу Зорана Бијелића, шефа Одсека за управљање ризицима и цивилну заштиту Одељења за ванредне ситуације, направљени су велики помаци у области цивилне заштите а за такву ситуацију посебно је заслужно укључивање локалних самоуправа у овакве активности.

 - Одељења за ванредне ситуације, као државни органи, у оквиру својих задатака формирали су специјализоване јединице цивилне заштите, а јединице локалне самоуправе су формирале јединице опште намене и остале пратеће службе које треба да испрате комплетну делатност заштите и спасавања тј. одговора наше државе на све изазове које пред нас стављају елементарне непогоде и неки технолошко-технички акциденти који могу да угрозе велики број живота и огроман број материјалних добара. На нивоу локалних самоуправа постигнуто је много, све јединице локалне самоуправе донеле су своја документа, у складу са Законом о ванредним ситуацијама су поткрепили своје основне темеље за рад тако да је на свим скупштинама донели Одлуку о организацији функционисња цивилне заштите. Тим путем смо решили питања везана за оспособљена правна лица, поверенике и специјализоване једининице цивнилне заштите - објашњава Зоран Бијелић.

Грађани Суботице су свесни значаја безбедносних и заштитних мера у случају елементарних непогода, других несрећа и опасности што се посебно, по речима Бијелића, види на великом интересовању да постану припадници специјализованих јединица.

- Имамо јако добро оспособљене специјализоване јединице нарочито вода за заштиту од пожара и вода прве помоћи, који проласком кроз тренинге могу да се употребе у некој ситуацији. Увек апелујемо на грађане да приликом проналаска неексплодираних убојних средстава на територији нашег округа увек позову полицију. Преко њих они нас обавештавају, тако да ми обавештавамо Тим за уништавање неексплодираних убојних средстава, који га на безбедан начин уклања са тих површина - каже Бијелић.

 Светски дан цивилне заштите установљен је одлуком Генералне скупштине Међународне организације цивилне заштите 1990. године, са циљем да се скрене пажња широј јавности на витални значај цивилне заштите и развијања свести о значају припремљености за превентивне и самозаштитне мере и поступке у случају елементарних непогода, техничко-технолошких несрећа и других опасности.


ПОВРЕДЕ НА РАДУ И РАД „НА ЦРНО“ НАЈЧЕШЋИ У ГРАЂЕВИНАРСТВУ

Постављено: 28.02.2018.г.

Извор: Subotica.com

Како се највећи број повреда на раду и запослених без уговора региструје у области грађевинарства, у организацији Одсека инспекције рада Севернобачког округа у Новој општини одржана је трибина намењена послодавцима, као и лицима која су задужена за контролу безбедности на раду.

 Од укупно 16 повреда на раду, које су пријављене током прошле године, три су биле у области грађевинарства, док је од 415 радника, који су затечени да раде „на црно“ 120 било из ове области. Шеф Одсека инспекције рада, Божо Ивковић подсетио је на трибини да послодавцима који нису закључили уговор са запосленима прете високе новчане казне.

 - По члану 273 Закона о раду предвиђене су астрономске казне за послодавце који нису закључили уговор о раду, који не пријављују запосленог на обавезно социјално осигурање. Казне се крећу од 300 до 500 хиљада за предузетнике, односно од 600 хиљада до два милиона за послодавце у својству правног лица. Законом о безбедности и здрављу на раду прописане су казне за прекршаје уколико послодавци не поштују мере безбедности и здравља на раду према запосленима - истакао је Ивковић. - Послодавцима зато саветујемо да са запосленима закључе уговоре о раду пре ступања на рад, да изврше пријаве на обавезно социјално осигурање у складу са изменама Закона о раду, које су ступиле на снагу у децембру прошле године. Такође, саветујемо им да запослене обуче за безбедан и здрав рад, да им доставе лична заштитна средства, као и да запослене који раде на радним местима са повећаним ризиком, где је потребан лекарски преглед, шаљу на такве прегледе.

Међу послодавцима на трибини била је власница грађевинског предузећа „Цензар“ Невенка Пејић, која је рекла да је за успешно пословање неопходна добра анализа трошкова безбедности на раду и пријављивања радника, те да су ове ставке изузетно значајне за квалитет рада и углед предузећа.

- Имамо стално запослене раднике, око 20 у просеку. Пословање се мора сводити на понуде и потражњу, квалитет радова, апсолутну безбедност на све, тако да се мора радити једна анализа свега - рекла је Невенка Пејић.


ОДРЖАНА ЈАВНА РАСПРАВА О НАЦРТУ ЗАКОНА О ПЛАНИРАЊУ И ИЗГРАДЊИ

Постављено: 25.01.2018.г.

Извор: Subotica.com

Јавна расправа о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о планирању и изградњи одржана је данас у Великој већници Градске куће. Учесници расправе указали су на потребу уређења области просторног планирања и урбанизма, као и већег броја грађевинских инспектора.

 Закон о планирању и изградњи донет је 2014. године, а према речима Александре Дамњановић, државне секретарке у Министраству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, основна идеја за измену овог закона јесте да се уреди област просторног планирања и урбанизма, која је врло значајна.

- По брзини издавања дозвола, Србија је на бизнис листи Светске банке на 10. месту у свету, а то смо успели јер смо увели електронску грађевинску дозволу. Аналогно томе, покушавамо да и у области урбанизма и просторног планирања уведемо што више елемената електронског управљања. Дакле, говоримо о скраћивању времена потребног за израду једног планског документа. Желимо да убрзамо почетни корак, јер дозволу не можете добити уколико немате план на основу кога ћете извући основне елементе и урбанистичке параметре - рекла је Дамњановић, додајући да је други циљ измене закона унапређење постојећег софтвера за издавање електронских грађевинских дозвола, увођењем нових или унапређењем постојећих функционалности.

Она је указала и на проблем недостатка грађевинских инспектора, те да ће бити неопходне веома јаке мере у сектору њихове надлежности.

- На основу анализа које смо радили, дошли смо до закључка да неке општине имају недовољан број грађевинских инспектора и да је то у директној вези са бројем бесправно изграђених објеката. Иако у нашој земљи још увек важи пропис о забрани новог запослења, покушаћемо да кроз овај закон то променимо, јер смо грађевинским инспекторима дали многе надлежности и повећали им обим посла, док је њихов број остао исти - објаснила је државна секретарка у Министраству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

 Да је потребно више грађевинских инспектора, сложио се и Предраг Радивојевић, директор ЈП за управљање путевима, урбанистичко планирање и становање Суботица, који је истакао да је ситуација са издавањем дозвола у нашем граду добра, о чему говори и награда коју је Суботица добила прошле године, за најбољу локалну самоуправу у брзини издавања грађевинских дозвола.

- Тежиште овог закона није толико на дозволама, колико је на области просторног планирања и унапређења процедуре доношења планова генералне и детаљне регулације. Постоје веома добри предлози, а постоје и предлози на које желимо да скренемо пажњу са примерима из праксе, те на који начин они могу да се унапреде. Надамо се да ћемо у дискусији са представницима Министарства успети да изнесемо своје ставове и оне за које мислимо да су од интереса за локалну самоуправу - истакао је Радивојевић.

Текст Нацрта закона доступан је на страници Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и на порталу е-управе. Јавна расправа ће трајати до 6. фебруара, до када се могу доставити примедбе, предлози и сугестије.

2017


OДРЖАН САСТАНАК КООРДИНАЦИЈЕ НАЧЕЛНИКА ОКРУГА

Постављено: 18.12.2017

Извор: SBUO

Дана 18.12.2017.г., са почетком у 10,30 часова у просторијама Севернобачког управног округа одржан је састанак Координације начелника округа на ком су присуствовали начелник и шеф Одсека Јужнобачког управног округа, начелница и сарадница Јужнобанатског управног округа, начелник Севернобанатског и Средњебанатског управног округа, Генерал Жељко Петровић из I Бригаде копнене војске РС, мајор Александар Манџић, начелник Групе за цивилно-војну сарадњу и Зоран Томашевић, ВБА.

На састанку се расправљало о активностима које треба предузети у наредном периоду ради остваривања што боље сарадње између покрајинских и републичких органа, односно постојећих инспекција, као и о потреби укључивања и инспекција ЈЛС у интегрисане надзоре. Представници Војске Републике Србије изразили су задовољство што се сарадња са управним окрузима одвија на завидном нивоу, а нагласили су и важност сарадње са свим државним органима и органима ЈЛС.
ОДРЖАН СКУП „ЈАВНЕ КОНСУЛАТАЦИЈЕ О НАЦРТУ ЗАКОНА О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О НАЦИОНАЛНИМ САВЕТИМА“

Постављено: 18.12.2017

Извор: SBUO

У петак, 15.12.2017. са почетком у 11,00 часова у великој сали број 1, у просторијама Нове општине одржан је скуп „Јавне консулатације о Нацрту Закона о изменама и допунама Закона о националним саветима“ који је организовало МДУЛС и ОЕБС. Скупу су присуствовали Иван Бошњак, државни секретар МДУЛС-а, Милица Родић, саветница за националне мањине у Мисији ОЕБС у Репубулици Србији, проф.др Владимир Ђурић, који је и представио радни текст Нацрта Закона, Јене Хајнал, председник Националног Савета мађарске националне мањине, као и остали представници националних савета националних мањина које живе на територији Округа.

После уводног обраћања представљен је радни текст Нацрта Закона, затим је одржана дискусија у којој су учествовали представници мањина и изнели своја мишљења на радни текст.


ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ И РУЖЕ НА СПОМЕНИК „БАЛАДА ВЕШАНИХ“

Постављено: 17.11.2017

Извор: subotica.info

Комеморативним скупом и полагањем венаца и цвећа на споменик „Балада вешаних“, обележена је 76. годишњица од трагичног 18. новембра 1941. године када су фашисти, пред такозваним преким судом, осудили на смрт и погубили вешањем петнаесторо суботичких младих родољуба.Комеморативним скупом и полагањем венаца и цвећа на споменик „Балада вешаних“, обележена је 76. годишњица од трагичног 18. новембра 1941. године када су фашисти, пред такозваним преким судом, осудили на смрт и погубили вешањем петнаесторо суботичких младих родољуба. У име грађана Суботице, локалне самоуправе и Градског одбора СУБНОР-а, венац је положила помоћник градоначелника за образовање, социјалну заштиту и здравство, Етела Јеринкић. У име Владе Републике Србије и Севернобачког управног округа венац је положио начелник Округа Драги Вучковић.Секретар Градског одбора СУБНОР-а Суботица, Никола Ивошевић је, обраћајући се присутнима, подсетио да је тог 18. новембра 1941. године погубљено петнаесторо родољуба и антифашиста и да сви они нису били чланову Комунистичке партије Југославије.

Ученици Политехничке школе су, по традицији, извели рецитал и на споменик симболично положили 15 црвених цветова за 15 палих жртава. Венце на споменик положиле су и делегације Месног одбора пензионера МЗ „Центар ИИИ“, Јеврејске општине Суботица, Комуниста Србије у Суботици и „Центра Тито”, као и ученици Основне школе „Иван Горан Ковачић“.

После полагања венаца на споменик „Балада вешаних“ и пригодног програма, представници града Суботице и Севернобачког управног округа положили су венце и на Јеврејском гробљу, где је одржана комеморација у знак поштовања према страдалим суграђанима јеврејске националности.

ОБЕЛЕЖЕНО 99 ГОДИНА ОД ОСЛОБОЂЕЊА СУБОТИЦЕ

Постављено: 13.11.2017

Извор: Subotica.com

Полагањем венаца на спомен плочу на Железничкој станици и Споменику јунацима палим за ослобођење и уједињење 1912-1918 на Пушкиновом тргу, данас је свечано обележено 99 година од ослобођења Суботице у Првом светском рату.

На данашњи дан, само два дана по проглашењу примирја, српска војска је ушла у Суботицу тачно у 10.15 часова. Предводили су је потпуковник Анто Живуловић и мајор Михајло Боди, који су заједно са осталим војницима стигли на Железничку станицу и донела дуго очекивану вест о слободи.- Мој отац је солунски ратник, наредник одликован Карађорђевом звездом и царском медаљом Романових. Због њега и свих осталих ово је значајан датум и не смемо да заборавимо своје претке и све оно што су они урадили да би ми данас овде живели – каже 91-годишњи Рајко Вујиновић.По мишљењу ораганизатора, значај овог датума је из године у годину све већи.

- И сами знамо да слобода нема цену и морамо поштовати жртву коју су наши преци поднели – сматра Милан Вукелић из Удружења ратних добровољаца 1912-1918.Како је српску војску дочекало више од 70. 000 Срба и Буњеваца и представници Буњевачко-српског народног одбора, тако овај велики историјиски датум већ 26 година заједно обележавају Српски културни центар „Свети Сава“ и Буњевачки културни центар. Као и претходних година на сцени Јадран синоћ је одржана свечана академија „Браћа увек и увик заједно“.

Обраћајући се присутинима, градоначелник Богдан Лабан подсетио је на залагања српских и буњевачких првака у Суботици у њихово искрено веровање у коначну победу и уједињење са Краљевином Србијом. Он је подсетио на догађаје који су преходили овом великом датуму.

– У Првом светском рату Србија је претрпела велика страдања: изгубила је, процењује се, око милион и три стотине хиљада душа. Гинуло се за слободу, али и за идеју да се, први пут од доласка на Балкан, Јужни Словени нађу у истој држави – поручио је градоначелник Богдан Лабан. - На нама и будућим генерацијама је да одајемо почаст нашим славним прецима који су у борби за слободу дали оно најдрагоценије што имају – своје животе!


ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Постављено: 10.10.2017

Извор: Subotica.com

Свечаном седницом Скупштине града и полагањем венаца на спомен комплекс на Тргу жртава фашизма и палим Црвеноармејцима на Православном гробљу у Дудовој шуми данас је обележено 73 године од ослобођења Суботице у Другом светском рату. Страдалима су почаст одали амбасадор Русије Александар Чепурин, градоначелник Богдан Лабан, представници СУБНОР-а и бројне стране делегације.

Представници СУБНОР-а подсетили су да је 10. октобар најзначајнији датум у историји Суботице, као и да је дужност свих грађана да негују успомене на борце, а посебно на команданта првог Суботичког партизанског одреда.

- Дужност нам је да негујемо посебне успомене на комаданта првог Суботичког партизанског одреда, врхунског спортисту и хероја, Јована Микића Спартака, који је за ослобођење свог родног града дао свој млади живот на олтар слободе. По ослобођењу града, Суботица је дала преко 2000 младића и девојака у редове Осме војвођанске ударне бригаде, 586 се никада није вратило кући, погинули су, а преко хиљаду се вратило кући као ратни војни инвалиди, жртва је велика. Морамо настојати да у наше редове укључимо младе који ће наставити неговање традиције народноослободилачке борбе – поручио је др Радмило Тодосијевић, потпредседник Градског одбора СУБНОР-а.На значај антифаштистичке борбе и богату традицију подсетио је и градоначелник Богдан Лабан, који је истакао да је обележавање овог датума обавеза свих грађана.

- Поштујући херојску борбу родољуба и антифашиста, чији су највиши идеали били слобода и равноправност међу народима, њихово право да буду своји на своме, наша заједничка обавеза је обележавање 10. октобра, да чувамо успомену на значај победе над фашизмом и нацизмом. Вечно сећање и дубоко и искрено поштовање, најмање је што смо дужни жртвама, који су у темеље наше слободе уградили своје животе, али и према генерацијама које долазе, којима морамо да оставимо слободну, развијену, стабилну и просперитетну Србију - рекао је Лабан.

Како су јединице Црвене армије дале велики допринос ослобођењу Суботице од окупатора, свечаности је присуствовао амбасадор Руске федерације Александар Чепурин, који је истакао да су односи две земље на високом нивоу, те да ће тако бити и у будућности.

- Заинтересовани смо да Србија буде јака, силна, независна, суверена, то је основа наших односа зато што имамо исте интересе и не морамо ништа ново да измишљамо. То радимо зато што су у пракси проблеми попут Косова и Метохије и других у суштини заједнички проблеми. Мислим да наше земље очекује добра будућност и да наша сарадња може бити корисна за развој земље, региона и градове - рекао је Чепурин, којем је на свечаној седници уручена плакета.

Након свечане академије амбасадор Русије, представници локалне самоуправе, стране делегације, представници бораца и остали поштоваоци положили су венце на споменик на Тргу жртава фашизма и на споменик палим Црвеноармејцима на Православном гробљу.


СВЕЧАНА СЕДНИЦА ПОВОДОМ ДАНА ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Постављено: 10.10.2017

Извор: Subotica.com ,subotica.info

Дан ослобођења Суботице, обележен је данас свечаном седницом у Градској кући уз присуство амбасадора Руске федерације Александра Васиљевича Чепурина, коме је том приликом уручена свечана плакета. По окончању седнице, на Тргу жртава фашизма положени су венци на споменик палим борцима и жртвама фашистичког терора.


ОДРЖАН САСТАНАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ХРВАТСКЕ НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ У СУБОТИЦИ

Постављено: 09.10.2017

Извор: Subotica.com

У канцеларији начелника Севернобачког округа одржан је консултативан састанак међувладиног Мешовитог одбора са Републиком Хрватском. На састанку се говорило о свим отвореним питањима која се тичу положаја припадника ове националне заједнице, посебно из области културе и образовања.Једно од главних питања било је и спровођење члана 9. Споразума о мањинама односно како осигурати заступљеност хрватске националне мањине у представничким телима. Према речима председника српског дела међувладиног Мешовитог одбора са Републиком Хрватском, Ивана Бошњака, гарантовано место за хрватску националну заједницу у парламентима на свим нивоима јесте обавеза коју је Србија преузела, али за испуњавање те обавезе неопходне су законске промене.- Са наше стране, као и у претходном периоду и кроз дијалог и кроз дијалог са стручном јавношћу покушаћемо да иницирамо измену одговарајућих законских решења са једне стране а са друге стране, очекујемо да ће не само због мањинског питања него и због других питања доћи до уставних промена о чему би такође требало постићи одговарајући консензус и тиме допринети да ово питање буде превазиђено. Надамо се да ћемо имати подшку припадника хрватске националне мањине а да се тиме ни права других националних заједница у мултиетничкој Србији неће довести у питање – каже Иван Бошњак, државни секретар у Министарству за државну управу и локалну самоуправу.

Председник Хрватског националног већа, Славен Бачић изразио је задовољство што је препознао спремност за решавање питања која оптерећују положај припадника хрватске мањине. Такође, Бачић је истакао да је нека питања посебно из области образовања и културе већ решена, као што су уџбеници на хрватском језику за ученике основних школа.- Похвалили смо да је питање уџбеника, када је у питању целовита настава на хрватском, напокон решено и да је тај процес у наставку. Завршен је процес за наставу на хрватском језику за основну школу, остало је питање за децу која слушају само један предмет хрватски са елементима националне културе и остало је питање за уџбенике за средње школе и предшколско образовање. Указали смо и на оно што је у међувремену добро урађено као што је уређење простора за рад Завода за културу војвођанских Хрвата, као и уређење простора за „Хрватску ријеч“ - каже Бачић.

Седма седница међувладиног Мешовитог одбора требало би да буде одржана до краја године, у Београду и још једном месту где живе припадници ове националне заједнице.


ОТВОРЕНА ЈОШ ЈЕДНА ДЕОНИЦА „ИПСИЛОН КРАКА“

Постављено: 22.08.2017

Извор: Subotica.com

"Само пет месеци пошто је у саобраћај пуштен део први функционални километар „Ипсилон крака“ Коридора 10 (део од петље Суботица Југ до Биковачког пута), данас је отворена нова деоница обилазнице око Суботице, дуга пет километара, од кружне раскрснице на Сомборском и до кружне раскрснице на Бачкотополском путу.

Радови вредни 337 милиона динара са ПДВ-ом, које је извео конзорцијум на чијем челу је Компанија „Војпут“, завршени су два месеца пре предвиђеног рока.

Отварању ове значајне деонице, нарочито значајне за Индустријску зону „Мали Бајмок“ и измештање теретњака из града, присуствовала је Зорана Михајловић, потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, која је овом приликом најавила да ће „Ипсилон крак“ комплетно бити завршен до 2019. године.- За десет месеци урађено је шест и по километара пута, а наши претходници толико нису урадили за више од 27 година. Надам се да ништа што се буде радило у инфраструктури неће бити недосањани сан, већ да ћемо оно што планирамо да и реализујемо. Србији путеви требају, не постоји ниједан град који не вапи да има одређене обилазнице, јер се привреда полако буди и морамо бити спремни за нове инвеститоре – истакла је потпредседница Владе Зорана Михајловић. - Радови на изградњи Ипсилон крака, планирани за идућу годину, биће настављени већ крајем ове године и надам се да ће све бити спремно да почетком септембра кренемо у јавни позив и наставимо да радимо нових пет километара ове саобраћајнице.

За грађане Суботице „Ипсилон крак“ је од животне важности јер градским саобраћајницама годишње прође више 350 хиљада тешких камиона.Суботичани се живо сећају када су радови на „Испилон краку“, укупне дужине од 24 километара, почели 1990. године, како су до сада отварани најмање пет пута, како су све гарнитуре власти обећавали њихов завршетак, али се од тих обећања није даље одмакло.

- Изградња Ипсилон крака је скоро 30-огодишњи сан Суботичана и сво ово време није било политичке структуре која овај пројекат није истакла у први план – подсетио је Иштван Пастор, председник Покрајинске скупштине. - За разлику од протеклих три деценије када смо више говорили о значају овог пројекта него што смо радили на његовој реализацији, сада је дошао период када се сан претвара у реалност. Оно што се договори са СНС то се и реализује и то је доказ озбиљности једне политике и зато сада можемо да кажемо да се нешто завршило два месеца пре рока.
- После вишегодишњег застоја, почетком новембра 2016. настављени су радови на изградњи обилазнице око Суботице, који пре свега треба да измести теретни саобраћај из центра града и повеже северни део аутопута Коридор 10 са граничним прелазом Келебија. Влада Републике Србије и Министарство саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре препознали су саобраћајни и инфраструктурни значај ове повезнице, како за Суботицу, тако и за целу Србију – објаснио је градоначелник Суботице Богдан Лабан, додајући да је радове, од кружне раскрснице на Сомборском до кружне раскрснице на Бачкотополском путу конзорцијум, на чијем је челу компанија “Војпут“, почео 5. маја, а завршио 31. јула, два месеца пре уговореног рока.

- После отварања прве деонице „Ипсилон крака“, од петље Суботица Југ до кружне раскрснице на Биковачком путу 23. марта ове године, рекао сам да је један од приоритета и уређење градских саобраћајница, као што је Толминска улица, где су радови такође готови. За протеклих 14 месеци реализовано је и низ других пројекта и показали смо да је наш приоритет да живот наших грађана учинимо што бољим и квалитетнијим, рекао је Лабан.


ПОСЕТА ПРЕДСЕДНИКА РОТАРИ ИНТЕРНАЦИОНАЛА СУБОТИЦИ И ПАЛИЋУ

Постављено: 04.07.2017

Извор: РТВ"Циљ светске организације ротаријанаца је да ове године сваки њен члан посади бар по једно дрво", изјавио њен председник Иан Ризли приликом посете Палићу, где је имао прилику да се увери да је у "бисеру панонске равнице" тај циљ већ спроведен у дело.

Обиласком алеје дрвећа које су засадили чланови Ротари клуба са Палића, председник светске организације "Ротари Интернационал" Иан Ризли отпочео је посету Србији чији је циљ да подстакне заштиту природе.

- Главни циљ Ротари Интернационала у овој години, у којој сам ја њен председник, је да подстакнемо размишљање и бригу о заштити животне средине, па смо планирали да сваки наш члан за то време посади бар по једно дрво - рекао је Ризли.

У Србији постоје 64 ротари клуба са 1.200 чланова. Ова организација до сада је помогла у опремању многих школа и здравствених установа, а планира да са таквим акцијама настави и убудуће. - Поред тога што ћемо пратити његове инструкције у вези са заштитом животне средине, у нашем Дистрикту за Србију и Црну Гору додатно ћемо се бавити подршком образовању, младима, ученицима и студентима - изјавио је Бранислав Ранђеловић, председник Ротари Дистрикта 2483 (Србија и Црна Гора).

Тони Бедалов, председник Ротари клуба Палић, изразио је задовољство што су ротаријанци из Суботице и са Палића показали да предњаче у заштити животне средине, а најавио је да планирају да и на друге начине помажу људима. - У складу са овогодишњим мотом "Ротари – мењамо људима животе на боље", и ове 2017. планирали смо две велике акције: стипендирање четири студента и поделу новогодишњих пакетића за 20 сиромашних породица на Палићу - каже Тони Бедалов, председник Ротари клуба Палић.

На Великој тераси на Палићу одржан је састанак ротари клубова из Суботице, Сомбора, Кикинде, Куле, Сенте и са Палића, а председник "Ротари Интернационала" Иан Ризли састаће се са ротаријанцима и у Београду. Састанку је присуствовао и начелник Севернобачког округа Драги Вучковић који је упознао високог госта са привредним кретањима у Суботици и округу и навео значајну улогу ротаријанаца у помагању поплављеним подручјима Србије пре неколико година.OБЕЛЕЖЕН ДАН БОРЦА

Постављено: 04.07.2017

Извор: Subotica.com

Полагањем венаца на Споменик жртвама фашизма данас је у нашем граду обележен Дан борца – 76 година од седнице Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Југославије на којој је донета одлука о подизању оружаног устанка.Венце на споменик свим јунацима који су животе дали у борби против фашизма положили су градоначелник Богдан Лабан и делегација Града Суботица, Драги Вучковић и представници Севернобачког округа, као и Јеврејска општина и СУБНОР.

По речима градоначелника Богдана Лабана, 4. јул је веома значајан датум у нашој историји, јер је то дан када смо устали у борбу против фашизма, највећег зла које је задесило модеран свет.

- Поносни смо што смо се окупили овде и што можемо да укажемо млађим генерацијама на величину жртава и колико смо унели себе у борби против тог зла. Захваљујући тој борби ми смо део модерне Европе, која данас не би била оваква да се сви нисмо борили против нацизма, фашизма, шовинизма и свих облика насиља – поручио је градоначелник Богдан Лабан. - У борби за слободу учествовало и пуно наших суграђана и сви смо у обавези да поштујрмо њихову жртву и зато ће локална самоуправа и у будућности учествовати у обележавању великих историјских празника.

Слобода која је дошла четири године после чувеног устанка плаћена је најскупље могуће – хиљадама људских живота.

- Морамо да одајемо почаст и поклањамо се сенима 1.7 милиона жртава из целе тадашње Југославије, од тога више од милион жртава дала је сама Србија а Суботица око осам хиљада жртава. То је било више него да је настрадао сваки десети Суботичанин – подсетио је Максим Бакрач, председник градске организације СУБНОР-а.

У СПОМЕН НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА

Постављено: 16.06.2017

Извор: Subotica.com

Полагањем венаца на Споменик страдалих Јевреја код некадашњег гета и комеморацијом у Великој већници Градске куће данас је обележено 73 године од депортације Јевреја из Суботице.

Тог 16. јуна 1944. око четири хиљаде суботичких Јевреја одведено је у нацистичке, концентрационе логоре широм Европе. Највећи део њих, око три хиљаде, из тих логора се није вратио. Некада веома бројна, јеврејска заједница у нашег граду данас броји 250 душа.- Наш задатак је да сачувамо успомену на све страдале у концентрационим логорима. Успомена на њих није била чувана као градска баштина и баштина свих нас, то је почела да буде почетком деведесетих година прошлог века на иницијативу писца Бошка Крстића и тадашњег градоначелника Јожефа Касе – подсетио је Роберт Сабадош, председник Савеза јеврејских општина Србије. - Ово што се десило у Суботици није било јединствен случај. Од отприлике 40 хиљада Јевреја у Србији 85 одсто се никада није вратило у своје домове. У Београду је постојао логор смри „Старо сајмиште“, које није достојно обележено и мора да има простор за памћење колективне историје. Због тога је формирана комисија за формирање меморијала, у чијим оквирима треба да буде и Музеј холокауста, који ће да обухвати и део историје Јевреја Србије и Суботице.

Дан када су суботички Јевреји, затворени у гето, масовно одведени у мађарски логор Бачалмаш, а потом у Аушвиц и друге логоре, један је од најтужнијих дана у историји нашег града.

- Холокауст је најстрашнији злочин против човечности савременог доба, који је иза себе оставио трајне последице и вечни ожиљак у историји јеврејског народа – истакла је заменица градоначелника Тимеа Хорват. - И суботички Јевреји поднели су велике жртве у том периоду. После рата у Суботицу се вратило око хиљаду Јевреја, али многи од њих нису остали у граду. Захваљујући онима који су остали у Суботици су сачувани јеврејска традиција, обичаји и култура. Јевреји су од 19. века до трагичних збивања 1944. године чинили окосницу развоја и модернизације Суботице, и због тога је неопходно радити на информисању о јеврејској заједници, али и разлозима њиховог масовног убијања током Холокауста.Свечана комеморација заснована је на сведочењима преживелих и посвећена деци у холокаусту, а програм су приредили ученици ОШ „Вожд Карађорђе“ из Јакова и Железничке техничке школе из Београда.


ПОСЕТА ДЕЛЕГАЦИЈЕ СУБОТИЦЕ САНДВИКЕНУ

Постављено:18.05.2017

Извор: Суботица.рс

Делегација Града Суботице, коју је предводио градоначелник, посетила је крајем протекле седмице град Сандвикен, у Шведској. Посета је реализована у оквиру агенде трогодишњег пројекта две локалне самоуправе и Меморандума о разумевању између два града.Градоначелник Сандвикена, Петер Шенстром, и градоначелник Богдан Лабан разменили су искуства у изазовима управљања локалних администрација као сервису грађана и упоредили начин организовања јединица локалних самоуправа.

Решавање проблема незапослености, подршка предузетницима који послују у областима одрживе енергије, енергетске ефикасности као и иновативним технологијама у области екологије и заштите животне средине биле су теме којима су се бавили чланови наше делегације и домаћина.Чланови делегације упознали су се са напорима, идејама и новим технологијама које подржава локална самоуправа у Шведској, а тичу се обновљивих извора енергије, енергетске ефикасности и заштите животне околине.

У сусрету са предузетницима, делегација Суботице упознала их је са привредним, културним и туристичким потенцијалима града као и могућностима пословања у Републици Србији.


ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Постављено: 09.05.2017

Извор: Subotica.com

Полагањем венаца на Споменик жртвама фашизма и спомен комплекс на православном гробљу у Дудовој шуми и одавањем почасти свима који су током Другог светског рата своје животе положили на олтар слоде, данас је обележен Дан победе над фашизмом.- На данашњи дан, пре 72 године завршен је Други светски рат, сломом монструозних идеологија нацизма и фашизма, највећег зла које је задесило свет. По броју жртава, то је био најсуровији рат у историји човечанства и у њему је животе изгубило више од 55 милиона људи. Те жртве и њихову храброст нико и никада не сме да заборави – нагласио је градоначелник Богдан Лабан. - У том фронту храбрих и одлучних људи био је и наш народ и наша земља и зато се и данас са поносом сећамо Србије у антифашистичкој коалицији. Наши преци били су на страни слободе, правде и истине и дужни смо им слободу коју данас имамо. У тој борби велики допринос дала је и Суботица у којој су антифашистички покрет чинили њени грађани различите националне, верске и социјалне припадности, али уједињени за мир и слободу. У Другом светском рату страдало је више од седам хиљада грађана Суботице.Градоначелник је додао и да данас постоје они који желе да умање значај српског народа у антифашистичкој борби, као и то да смо сведоци повампирења фашизма у нашем окружењу.

- Пред том претњом не смемо да затварамо очи и један од начина у борби против тога је незаборав за жртве антифашистичке борбе. За вредности за које су се они борили, бори се и данашња Србија и њено руководство – поручио је Лабан.

Венце су положили челници Града, начелник Севренобачког управног округа, представници дипломатског кора, делегације СУБНОР-а, потомци бораца НОБ-а, политичке партије и организације.
ТОКОМ МАРТА ОТКРИВЕН НЕЗПАМЋЕН БРОЈ РАДНИКА „НА ЦРНО“

Постављено: 25.04.2017

Извор:Subotica.com

У прва три месеца инспектори рада затекли су преко 6.500 радника „на црно“ што је значајно већи број у односу на исти период прошле године, речено је на стручном скупу, који је на Палићу окупио инспекторе рада из целе Србије.Највећи број радника „на црно“ откривен је приликом обиласка послодаваца током марта.

- Само у марту имали смо 3550 пронађених радника у раду „на црно“ што је незапамћено од када се води евиденција у Инспекторату за рад. То је последица другачије организације рада у Инспекторату за рад, побољшане техничке опремљености и као последица оваквих семинара, размене искустава. Морамо да будемо брзи и ефикасни и то је последица - каже помоћник директора Инспектората за рад Србије, Дејан Ковачевић и апелује на грађане да пријављују нове случајеве - Отворени смо за сарадњу, имамо дежурне телефоне, свако ко има информацију може да пријави рад на црно. Имамо дежурне екипе, раднимо и пре и после подне, као и за дане државних празника. У време ускршњих празника више од половина запослених Инспектората за рад је радила и контролисала да ли ће бити исплаћене увећане зараде за рад за државне празнике. Нон стоп смо на терену, што показују и резултати.

На семинару су представљени и резултати Истраживања ставова привреде и грађана о раду надлежних у процесу сузбијања сиве економије. Иако су ставови привредника све оптимистичнији, и даље један део привредника залази у сиву зону, пре свега због високих намета.

- Четири петине испитаних привредника сматра да се степен сиве економије смањио у односу на претходну годину, али истичу да преко трећина фирми у њиховој делатности ипак неким делом послује у сивој економији, било да су у питању неиздавање фискалних рачуна, плаћање пореза или непријављивање радника. Из године у годину повећава се веровање да је држава одлучна да се сива економија сузбије. Видимо да је Влада урадила први корак, усвојен је Национални програм а неке од мера су почеле да се спроводе. Једна од првих видљивих мера је била наградна игра „Узми рачун и победи“ усмерена на подизања свести грађана о штетности сиве економије. Као удружење привреде инсистирамо на другим мерама, као што су смањење пореза и доприноса на зараде за почетнике у пословању - каже Слободан Крстовић из Националне алијансе за локални и економски развој.

На тродневном скупу речено је и да је унапређење безбедности и здравља на раду један од најважних задатака Инспектората, те да ће ова област бити приоритет у наредним акцијама.


ИНСПЕКЦИЈА ЗАТЕКЛА 310 РАДНИКА НА „ЦРНО“

Извор: JU ECO RTV

Дана: 14.3.2017.Одсек инспекције рада за Севернобачки округ је током прошле године извршио 690 инспекцијских наџора, током којих је затечено 310 радника са којима послодавци нису закључили уговор о раду. Највише непријављених радника било је на пословима у области грађевине и трговине.


OБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ЦИВИЛНЕ ЗАШТИТЕ У СУБОТИЦИ

Извор: ТВ СУБОТИЦА

Постављено: 01.03.2017. године

Поводом Светског дана цивилне заштите, данас је у просторијама Нове општине одржана свечана седница којој су присуствовали представници Севернобачког округа, Одељења за ванредне ситуације и локалних самоуправа.Цивилна заштита је протеклих 20 година била девастирана, међутим, последњих неколико година, од кад је формиран Сектор за ванредне ситуације на нивоу МУП-а Републике Србије, овој области се придаје већи значај. То се првенствено односи на активирање јединица локалних самоуправа, у овом случају Града Суботице и општина Бачка Топола и Мали Иђош.

На нивоу поменутих локалних самоуправа, формирани су штабови за ванредне ситуације, који имају своје поверенике и припремили су се за формирање јединица опште намене. Јединице опште намене служе за деловање у првим и најтежим тренуцима када је велики број људи укључен ради ублажавања или отклањања неке последице елементарне непогоде или техничко-технолошке несреће. Искуство је показало – кад у таквим случајевима грађани виде да инситуције функционишу, врло брзо и лако се прилагоде новонасталој ситуацији.

Током 2016. године, на територији Севернобачког округа, деловало се само превентивно због проблема изазваних нодуларним дерматитисом код говеда и појаве птичјег грипа, али проглашених ванредних ситуација, на срећу, није било.


ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ НА СПОМЕНИК "ЊИХОВОЈ ВЕРНОСТИ"

Постављено: 16.02.2017

Извор: Subotica.com

Министар за рад, запошњавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, градоначелник Богдан Лабан, представници локалне самоуправе, борачких удружења положили су данас венце на споменик „Њиховој верности“ и одали почаст нашим младим суграђанима настрадалим у ратном вихору 90-тих година.

- Свака земља почива на онима који су се жртвовали за њу и своју слободу може да захвали онима који су за њу дали свој живот. Овај споменик је доказ да их нећемо заборавити и доказ да Србија неће дозволити да се они који су живот дали за њу деле по вери, нацији и да се ниједна жртва не заборави и умањи – нагласио је министар Александар Вулин. - На овом споменику су исписана имена која говоре о разним нацијама и верама, али и само о једној ствари – љубави према Србији, због које су ова деца жртвовали своје животе. Предуго су били заборављени или скрајнути. Желимо да сачувамо сећање на ову децу. Трудимо се да побољшамо положај борачке популације и њихових породица и по први пут ће послодавац који запосли борачко дете добити субвенцију, јер смо их препознали као приоритет у запошњавању. То је наш начин да кажемо хвала њиховим породицама и детињству које је прошло без родитеља.

На споменику „Њиховој верности“ у Парку Ференца Рајхла налазе имена 30 погинулих Суботичана свих националности.

- На овом споменику налази се младост Суботице која је прерано завршена. Ово је и Суботица у малом, на табли су исписана имена људи различитих националности и вероисповести, који су своје животе дали за нашу земљу – подсетио је градоначелник Богдан Лабан. - Споменик је недавно обновљен и ми морамо сваке године да им одамо почаст, да се саосећамо са болом њихових најближих.

Председник Удружење учесника оружаних сукоба на просторима бивше Југославије Жељко Вукелић изразио је наду да ће и остали градови у Србији следити пример Суботице и на свечани начин сачувати спомен на жртве.

- Част ми је што могу да учествујем у одавању почасти ратним жртвама. Ратни ветерани су увек поштовали Устав и земљу у којој живе и тако ће бити и убудуће – поручио је Жељко Вукелић.САРАДЊА СУБОТИЦЕ И САНДВИКЕНА

Постављено: 24.01.2017.

Извор: Subotica.com

У Плавој сали Градске куће данас је одржан састанак између челника Града Суботице и делегације општине Сандвикен из Шведске, на коме је се говорило о будућој сарадњи и реализацији трогодишњег програма везаног за развој предузетништва у локалним самоуправама, јачање демократских капацитета и учешће жена у политичком одлучивању.

Трогодишњи програм, који је почео да се реализује 23. јануара, одобрила је Шведска агенција за међународни развој и сарадњу (СИДА), која је оценила да Суботица и Сандвикен имају добру и конкретну сарадњу и да су пројектни задаци у претходном периоду успешно урађени.– Делегација Сандвикена допутовала је 22. јануара, а већ сутрадан одржани су први радни састанци међуопштинских тимова, на којима је направљен оквир трогодишњег програма. Пилот-пројекат предвидео је развој предузетништва, са циљем да се млади задрже у нашим локалним самоуправама. Он је оцењен је као добар, те је проширен за још две компоненте - јачање демократских капацитета и учешће жена у политичком одлучивању – објаснио је Драги Вучковић, начелник Севернобачког округа. - Куриозитет овог пројекта је да он интегрише, како актере који су у владајућој структури, тако и лидере најзначајнијих опозиционих странака, те је у име Скупштине града у реализацију пројекта интензивно је укључен Саша Вучинић, председник ГрО Демократске странке. Без обзира ко је у власти, а ко је у опозицији, ми морамо међусобно да комуницирамо и да тражимо решења како да појачамо институције и побољшамо параметре, да би привредницима омогућили да лакше послују, а грађанима да имају квалитетнији сервис у нашим институцијама.

По речима Загорке Панић, менаџера града Суботице, менаџмент града учествоваће активно у реализацији овог пројекта.

– Верујем да ћемо, после успешне реализације овог пројекта, са општином Сандвикен добро сарађивати и на неким будућим пројектима – додала је Загорка Панић.

У име делегације из Сандвикена, медијима се обратио Андреас Ландел, начелник Канцеларије за европске послове, који је изразио задовољство што две локалне самоуправе настављају и интензивирају сарадњу започету 2014. године.

- Један од циљева нам је да јачамо младе привреднике у обе локалне самоуправе и на тај начин допринесемо отварању нових радних места. Желимо да инспиришемо младе да остану у градовима у којима су одрасли, а један од приоритета нам је и да подстакнемо младе жене да активније учествују у привредном и политичком животу. Намеравамо, такође, да интензивирамо економску сарадњу између наше две локалне самоуправе – нагласио је Ландел.

Током ове године, делегација Суботице посетиће Сандвикен, потом ће шведски предузетници посетити суботички Сајам привреде, а на јесен планирана је посету предузетника из Суботице Сајму привреде и предузетништва у Сандвикену.


ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО „БЛАЖЕНИ МИРОТВОРЦИ"

Постављено: 18.01.2017.

Извор: Subotica.com

У Великој већници Градске куће синоћ је одржан округли сто “Бог и деца Аврамова“ са темом „Блажени миротворци”, која је окупила представнике верских заједница, дипломатског кора и државних органа.У име домаћина, присутнима се најпре обратио Драги Вучковић, начелник Севернобачког округа, који је истакао да је за Суботицу, која жели да негује своју мултикултуралност и мултиетничност, веома значајна оваква врста дијалога.- Ова тема је веома значајна, али и веома тешка јер отвара многа поглавља. Мир можемо дефинисати на разне начине а његови атрибути су љубав, милосрђе и сарадња, а његова супротност су сукоби, мржња, завист... - подсетио је Вучковић. - Заборављамо често да су „други“ и „другачији“ услов да имамо свој идентитет и тај „други“ није предмет сукоба, него драгоценост живота.Окупљене је поздравио и Велимир Плеша, генерални конзул Републике Хрватске у Суботици, који је нагласио да се увек залагао да се овакви скупови настављају.

- Овако велики број људи који се вечерас окупио показује да се у овом нашем свету ипак нешто мења. Захваљујем се на заједништву јер живимо у времену када се људи мало сусрећу уживо. Долазимо из различитих заједница али сви препознајемо да љубав и мир дарује Бог – поручио је Плеша.

По речима почасног вицеконзула Италије Кармине Терала очување мира је оно што је окупљало људе из различитих крајева.

- Мир је врлина и стање духа, пристајање на благонаклоност, поверење и правду и у односу на рат има један велики хендикеп – за његово постизање потребна су добра воља и труд свих а да би се изазвао рат, довољно је да га жели само једна страна – истакао је Терало. - Италија се одриче рата као инструмента угрожавања слободе других народа и средства решевања међународних спорова. Учешће Италије у међународним мировним мисијама представља конкретан инструмент и њен допринос у успостављању мира у свету.

У име верских заједница о овој теми говорили су први рабин Србије Исак Асиел, протонамесник Драган Стокин, фра Зденко Грубер, гвардијан суботичког самостана, ефендија Хасан Скорупан имам суботички, и Габор Долински, представник Евангеличке цркве.

2016


ОДРЖАН ПРИЈЕМ ЗА ПРЕДСТАВНИКЕ ДРЖАВНИХ ОРГАНА

Постављено: 29.12.2016.

Извор: Subotica.com

У Великој већници данас је одржан традиционални пријем за представнике државних органа, на коме је сумирана година на измаку.По речима градоначелника Богдана Лабана, годину је обележила добра сарадња локалне самоуправе и државних органа, а тако треба да се настави и у наредној години, како би заједничким радом наставили са даљим развојем града и унапређењем живота свих грађана.

- Суботица је препознатљива по стратегији у привлачењу страних инвестиција, али и као средина у којој су инвестиције исплативе. Познати смо, нажалост, и као град недовршених великих пројеката, а на наше задовољство и то је почело да се мења – истакао је градоначелник Богдан Лабан.Настављени су радови на обилазници око Суботице, завршена је пета фаза радова на изградњи зграде Народног позоришта и предстоји шеста, реализован је пројекат пословне хале у Привредној зони „Мали Бајмок“, обезбеђена су средства за изградњу царинског терминала и ова инвестиција би требала да се заврши у првој половини 2017. године. Улагало се и у комуналну инфраструктуру, као и у образовне установе. У протеклих пола године радило се и на Палићу, који је Влада Србије сврстала на треће место међу кључним туристичким дестинацијама. Очекујемо проширење капацитета и отварање више од пет стотина нових радних места у Привредној зони „Мали Бајмок“. Све ово је могуће само уз добру сарадњу и јаке партнерске односе, рекао је Лабан.

Председник Скупштине града Тивадар Бунфорд констатовао је да ова година није била нимало лака, да је прва половине године прошла у припреми за изборе, а друга у зацртавању циљева и раду на њиховом остваривању.Свечаности је присуствовао и Иштван Пастор, председник Покрајинске скупштине, који је нагласио да Суботица има потенцијал да постане понос државе и лидер у региону.


СУБОТИЦИ ЗНАЧАЈНА СРЕДСТВА ИЗ РЕПУБЛИЧКОГ БУЏЕТА

Постављено 26.12.2016

Извор:RTV YU ECO

Град Суботица ће у наредној години добити значајна средства из републичког буџета. Највећи део средстава намењен је за наставак изградње „Y крака“, адаптације и реконструкције зграде Народног позоришта, а превиђена су и средства за наставак изградње српско-мађарске железнице, развој туризма на Палићу као и субвенције за отварање нових радних места.
ОДРЖАНА V СЕДНИЦА САВЕТА СЕВЕРНОБАЧКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА У ПРОШИРЕНОМ САСТАВУ

Постављено: 28.11.2016. год.

Извор: yueco.rs

Дана 29.11.2016. год. (уторак), са почетком у 13,00 часова у просторијама Округа одржана је V седница Савета Севернобачког управног округа у проширеном саставу којој су присуствовали: др Иван Бошњак, државни секретар Министарства за државну управу и локалну самоуправу, Драги Вучковић, начелник Севернобачког управног округа, Драган Вујичић, самостални саветник Министарства за државну управу и локалну самоуправу, Александар Јовановић, менаџер пројекта „Менаџмент људских ресурса у локалној самоуправи, Габријела Хас, помоћник директора Фонда „Европски послови“ АПВ, Милан Чежек, представник Фонда „Европски послови“ АПВ, Андрија Алексић, представник Фонда „Европски послови“ АПВ, Габор Кишлиндер, председник општине Бачка Тополa, Марко Лазић, председник општине Мали Иђош, Марија Ушумовић Давчик, начелница Градске управе Града Суботица, Марта Фелди, Секретар Секретаријата за привреду, ЛЕР и туризам, Симонида Павићевић, Шеф слубе за ЛЕР Града Суботица, Предраг Радивојевић, директор ЈП за управљање путевима, урбанистичко планирање и становање, Саша Срдић, председник Скупштине општине Бачка Топола, Јелена Кабић, члан Општинског већа Бачка Топола, Золтан Керекеш, заменик председника општине Мали Иђош, Данило Дабовић, начелник Општинске управе Мали Иђош и Весна Бајић, шеф Одсека општих послова.

После информација о раду подручних јединица органа управе на територији Округа и иформације о активностима Јединице за управљање пројектима Севернобачког управног округа, као тачке дневног реда разматране су тренутне законодавне активности Министарства државне управе и локалне самоуправе, као и планови за наредну годину, улога Фонда „Европски послови“ Аутономне покрајине Војводине у односу према локалним самоуправама, као и упознавање са позивима ЕУ за наредни период.
У ОКРУГУ ОДРЖАН САСТАНАК OПЕРАТИВНЕ ЈЕДИНИЦЕ ЗА АВИЈАРНУ ИНФЛУЕНЦУ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ СБУО

Постављено: 28.11.2016. год.

Извор: Subotica.com

Дана 28.11.2016. са почетком у 12,00 часова у просторијама Севернобачког управног округа у Суботици одржан је састанак Oперативне јединице за Авијарну инфлуенцу Штаба за ванредне ситуације СБУО на којем су присуствовали: Драги Вучковић, начелник Округа, Илија Деспотовић, Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП РС-ПУ Суботица, Зоран Бијелић, Сектор за ванредне ситуације МУП-ПУ Суботица, Илија Бошњак, Гранична полиција Суботица-официр у Одсеку за КПДГ, Шимон Острогонац, члан ГВ Суботица задужен за пољопривреду, Гордана др Кртинић, епидемиолог у Општој болници Суботица, Веселин Шуковић, ЈКП Чистоћа и зеленило, Александар Пижурица, шеф Ветеринарске инспекције СБУО, Тибор Молнар, Ветеринарски институт Суботица, Игор Велимировић, начелник Одељења полиције ПУ Суботица и Весна Бајић, шеф Одсека за опште послове Севернобачког управног округа.

Тибор Молнар, представник Ветеринарског института Суботица, на састанку је присутнима изнео детаљне чињенице о авијарној инфлуенци-птичијем грипу-вирусу H5N8 и нагласио да је у Републици Мађарској од овог вируса угинуло око 80.000 птица, као и да исти не прелази на људе.

Александар Пижурица, руководиоц ветеринарске инспекције СБУО, присутнима је детаљно предочио решење Управе за ветерину Министарства пољопривреде и заштите животне средине којим је проглашено угрожено подручје и којим су одређене мере праћења, кретања, превенције и контроле болести на угроженом подручју, а такође, истим решењем, утврђене исте мере и у зони надзора. Средства за дијагностичка испитивања на авијарну инфлуенцу живине обезбеђена су у буџету Републике Србије. Информисао је присутне да је већ 17.11.2016.г. одржан састанак, да су забрањени сајмови и изложбе птица, да је извршен попис свих газдинстава, као и да су послати потребни узорци. Нагласио је потребу детаљног регулисања активности везаних за мере дефинисане за угрожено подручје – превоз пошиљки, забрана промета, одређивање путева којим ће се вршити превоз, места на којим ће се организовати пунктови, складиштење лешева угинуле живине и друго.

На састанку су затим одређени токови поступања у случају заразе и тачно утврђени задаци и задужења свих органа и служби надлежни за поступање у предметној ситуацији.

Начелник Округа је, као председавајући, на крају састанка замолио присутне да се међусобна комуникација одржи на високом нивоу у наредном периоду, а све у циљу спречавања настанка, односно ширења заразе.


НАЧЕЛНИК ОКРУГА ОДРЖАО САСТАНАК ПОВОДОМ ПОСТУПКА ОЗАКОЊЕЊА НЕЗАКОНИТО ИЗГРАЂЕНИХ ОБЈЕКАТА

Постављено: 21.11.2016. год.

Извор: SBUO

Дана 21.11.2016. са почетком у 09,30 часова у просторијама Севернобачког управног округа у Суботици одржан је састанак начелник Округа и представника надлежних служби јединица локалне самоуправе које су ангажоване на пословима везаним за поступак озакоњења нелегално изграђених објекатао. Састанку су присуствовали: Имре Халгато, руководилац Одељења за привреду, пољопривреду, урбанизам и грађевинарство, заштиту животне средине и комунално-стамбене послове из Малог Иђоша, Золтан Кишкарољ, руководилац Одељења за грађевинарство, стамбено-комуналне послове, пољопривреду, заштиту животне средине и имовинско-правне послове и Видоје Јаковљевић, грађевински инспектор из Бачке Тополе, Весна Хајнал, председник Комисије за попис Града Суботица и Весна Бајић, шеф Одсека за опште послове Севернобачког управног округа.

Тема састанка била је ревидирање броја потребних запослених које треба додатно ангажовати како би се унапредила ефикасност спровођења Закона о озакоњењу незаконито изграђених објеката.


ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ И ЦВЕЋЕ НА СПОМЕНИК „БАЛАДА ВЕШАНИХ“

Постављено: 18.11.2016

Извор: Subotica.rs

Комеморативним скупом и полагањем венаца и цвећа на споменик „Балада вешаних“, обележена је 75. годишњица од трагичног 18. новембра 1941. године када су фашисти, пред такозваним преким судом, осудили на смрт и погубили вешањем петнаесторо суботичких младих родољуба.

Положени венци и цвеће на споменик „Балада вешаних“

У име грађана Суботице, локалне самоуправе и Градског одбора СУБНОР-а, венац су положили помоћник градоначелника Етела Јеринкић и чланови Градског већа Наташа Алексић и Илија Ђукановић.

У име Владе Републике Србије и Севернобачког управног округа венац је положила заменик начелника Севернобачког управног округа Весна Бајић, а венце су положиле и делегације Месне заједнице „Центар ИИИ”, Јеврејске општине Суботица и Комуниста Србије у Суботици и „Центра Тито”.

Ученици Политехничке школе су, по традицији, извели рецитал и на споменик симболично положили 15 црвених цветова за 15 палих жртава.

Након полагања венаца на споменик „Балада вешаних“ и пригодног програма, делегације града Суботице и Севернобачког управног округа положиле су венце и на Јеврејском гробљу, где је одржана комеморација у знак поштовања према страдалим суграђанима јеврејске националности.
ОДРЖАНА СВЕЧАНОСТ "БРАЋА УВЕК, УВИК ЗАЈЕДНО"

Постављено: 14.11.2016

Извор: RTV JU EKO

На сцени „Јадран", у суботу вече одржана је свечана академија поводом обележавања Дана ослобођења Суботице у Првом светском рату. Организатори манифестације „Браћа увек и увик заједно" су СКЦ „Свети Сава", Буњевацки културни центар, Удружење ратних добровољаца 1912.-1918 а од пре шест година и Град Суботица.
У свечаном програму је наступио Мешовити хор Српског културног центра под диригентском палицом Веселина Јефтића, глумци Бошко Бошков и Милош Станковић, Фолклорни ансамбл и оркестар Буњевачког културног центра, Културно-уметничко друштво “Светозар Марковић” из Новог Сада и ученици Одсека за традиционално певање Музичке школе. Присутнима се обратио и начелник Севернобачког округа, Драги Вучковић који је подсетио да је основна порука овог датума очување мира.


ОБЕЛЕЖЕНО 98 ГОДИНА ОД ОСЛОБОЂЕЊА СУБОТИЦЕ

Постављено: 13.11.2016

Извор: www.subotica.com

Полагањем венаца на Спомен плочу на Железничкој станици и на Споменик јунацима палим за ослобођење и уједињење 1912-1918 на Пушкиновом тргу данас је обележено 98 година од уласка српске војске у Суботицу и ослобођења у Првом светском рату.
Дугоочекивана слобода стигла је 13. новембра 1918. године, тачно у 10.15 часова, када је српска војска, предвођена потпуковником Антом Живуловићем и мајором Михајлом Бодијем, возом стигла на Железничку станицу и донела вест о крају Великог рата. Војнике, живе сведоке албанске голготе и солунске победе, дочекали су представници Буњевачко-српског народног одбора (основан 10. новембра), а у име народа поздравио их је др Јован Манојловић. Само 12 дана касније одлуком Велике народне скупштине о присаједињењу Бачке, Баната и Барање, на којој је једну од пресудних улога одиграо свештеник Блашко Рајић, Суботица је званично постала део Србије.
На велика страдања која је наша земља претрпела у Великом рату подсетио је у својој беседи свештеник Драган Стокин, поручујући окупљенима да у сваком тешком периоду треба да се сачува оно највредније - а то су људскост и чисто срце и душа.

Током рата онеспособљено је 58 одсто предузећа, уништено је 50 одсто рудника метала и готово сто одсто рудника угља, порушено је 12 хиљада тона мостовне конструкције, однето је 24.600 тона бакра, две хиљаде тона олова и и на стотине хиљаде тона друге руде. Сточни фонд је уништен за 70 одсто, за исто толико је смањена пољопривредна производња, број радника је тек 1923. године достигао број из 1910. Србија је изгубила милион и 445 хиљада људи, односно 28 одсто становништва – подсетио је отац Драган Стокин. - Можете замислити колико је то личних трагедија, јер за погинулим не плаче само један. Србија је била долина плача. А опет, по ослобођењу Србије немате ниједан податак да је неко убијен, али има мноштво сведочанстава да су жене и мајке ојађене Србије, заробљене војнике, од своје сиротиње, храниле и помагале. И зато у сваком тренутку треба да сачувамо оно најистинскије, највећу вредност коју нико не може да отме, а то је људскост.

Овогодишње обележавање великог историјског датума поклапа се са четврт века братимљења Српског културног центра „Свети Сава“ и Буњевачког културног центра. Као и претходних година на сцени Јадран у суботу је одржана свечана академија „Браћа увек и увик заједно“.

СКЦ и БКЦ су 1991. године потписали повељу о братимљењу, а две године касније покренута је иницијатива да се обележава 13. новембар, дан уласка српске војске у Суботицу и дан када су донете значајне одлуке важне за словенски живаљ на тлу тадашње Аустроугарске царевине – подсетио је Милан Мародић, председник СКЦ „Свети Сава“.Обележен Дан ослобођења Суботице

Постављено: 10.10.2016

Извор: www.subotica.com

Свечаном седницом Скупштине града и комеморативним скуповима полагањем венаца на спомен комплеске на Тргу жртава фашизма и палим Црвеноармејцима на Православном гробљу у Дудовој шуми данас је обележено 72. године од ослобођења нашег града у Другом светском рату.

Свечаности су присуствовали Ненад Иванишевић, државни секретар у министарству рада, представници амбасада Руске федерације, Белорусије и Украјине, конзулата Мађарске и Хрватске и бројни званичници.

- И сам сам био ускраћен да упознам деду са мајчине стране, који је одведен 1942. године. Чак и ако се икада буде знало ко је то урадио, када и где се то десило, никада нећемо имати одговор зашто – поручио је државни секретар Ненад Иванишевић. - Фашизам морамо назвати правим именом, не смемо га негирати, нема ту релативизације и нема умањења значаја и идеје људи који су учествовали у борби против њега. Они су у ту борбу кренули без интереса и са идејом да се направи једна земља, а на нама је одговорност да те тековине сачувамо. У историји Суботице постоји неколико важних датума, а по мени, овај је најважнији јер је тада слобода стигла за све њене грађане!

На значај антифаштистичке борбе и богату традицију, као и на седам хиљада жртава из Суботице који су живот положили за слободу подсетио је градоначелник Богдан Лабан.

- Обележавање овог значајног датума је прилика да истакнемо чињеницу да су антифашистички покрет у Суботици чинили људи различитог образовања, социјалног статуса, националне и верске припадности, али јединствени у борби за слободу – подсетио је градоначелник Богдан Лабан. - И данас, нажалост, постоје покушаји ревизије Другог светског рата и тежње да се идеологија фашизма и нацизма преобрази у неке друге облике, те морамо будемо одлучни у борби против таквих политика. Чувајући успомену на значај победе над фашизмом, утичемо да наша омладина формира здрав и критички став према тим догађајима.

Одлучујућа битка за ослобођење одиграла се на данашњи дан на Железничкој станици и то између Првог суботичког партизанског одреда и војника Црвене армије са једне стране и фашистичког окупатора са друге. На дан у коме је његов град извојевао победу и слободу смртно је рањен храбри комадант партизана, Јован Микић Спартак.

- Млади би требало да уче и знају своју прошлост и шта је све учињено да би Суботица била оваква каква је данас. Требало би 10. октобра у свим школама да се одржи један час о значају овог датума – сматра Максим Бакрач, председник градског одбора СУБНОР-а.
Иванишевић са представницима немачке фондације у Колевки

Постављено: 17.09.2016

Извор: www.subotica.com

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, др Ненад Иванишевић, и представници Фондације "Цсилла вон Боеселагер Стифтунг Остеуропахилфе е. В" из Немачке, обишли су данас Дом за децу ометену у развоју "Колевка" у Суботици.

Иванишевић је представио потребе установе и захвалио се будућим донаторима на њиховој жељи да помогну. Државни секретар је истакао да је ова сарадња у области социјалне заштите још један пример добрих односа Србије и Немачке.

Представници Фондације "Цсилла вон Боеселагер Стифтунг Остеуропахилфе е. В" изразили су задовољство што ће финансијски подржати Дом "Колевка" јер је то, како су навели, пре свега хуман чин.
Инспекција рада "запослила" око 250 радника

Постављено: 14.09.2016

Извор: YU EKO RADIO/TV

Од почетка године Инспекција рада је у Суботици и околини открила више од 200 радника, који су радили на црно. Након инспекцијског наџора, уговори о раду закључени са 250 лица. Највише непријављених радника било је у областима грађевинарства, пољопривреде, угоститељства и трговине. Немачке, обишли су данас Дом за децу ометену у развоју "Колевка" у Суботици.
Иванишевић обишао Удржење оболелих од мултипле склерозе "Мала Бачка"

Постављено: 05.09.2016

Извор: YU EKO RADIO/TV

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, др Ненад Иванишевић, обишао је у суботу Удржење оболелих од мултипле склерозе "Мала Бачка" у Бачкој Тополи. Иванишевић је разговарао са надлежнима и члановима Удружења који су га упознали са радом и потребама те институције, уз поруку да ће ресорно министарство пружити сву неопходну помоћ као што је то чинило и до сада.
Вулин: Ова криза може да се реши у року од пола сата

Постављено: 28.07.2016

Извор: www.subotica.com

Прихватни центар у Суботици, у коме се тренутно налази око 400 избеглица, посетили су данас, Кајл Скот и Јоханес Ајгнер, амбасадори САД и Аустрије, Ирена Војачкова Солорано, стална координаторка УН у Србији, и министар Александар Вулин.

Вулин: Ова криза може да се реши у року од пола сата

Пре посете суботичком Прихватном центру, амбасадор Кајл Скот посетио је избеглички камп на граничном прелазу Хоргош.

- Срце ми пуца када видим у каквим условима бораве избеглице, они траже да иду даље, а то не могу и живе у условима који су срамота и за Мађарску и Србију – пун утисака рекао је амбасадор Кајл Скот. - Знам да Србија ради све што може. Предложио сам да се направи неки програм да мигранти могу да траже азил негде где је сигурно и да чекају да иду даље. Не знам да ли би то било овде у Суботици или доле у Прешеву, али такав систем би требао да постоји и за то треба договор између Србије и Мађарске.

По речима Ирене Војачкове, Уједињене нације су се увериле да Србија правилно поступа према мигрантима.

Србија своју политику од почетка мигрантске кризе не мења и према избеглицама се понаша као према људским бићима, подсетио је Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

- Трудимо се да док су на територији Србије имају све што им потребно, од бесплатне здравствене заштите, хране, смештаја до сигурности да у складу са законом затраже азил – нагласио је Александар Вулин. - Међутим, Србија не може сама да се носи са мигрантском кризом и на граници са Бугарском и Македонијом су појачане мере безбедности да би се спречило гомилање људи, као што је случај на граници са Мађарском. Србија ће настојати да своје смештајне капацитете стави на располагање онима којима су потребни и радиће то по највећим стандардима, али Србија не може да преузме одговорност за политику других влада. Не може да преузме одговорност уколико Мађарска затвара своје границе или то ради Хрватска, нити ако друге земље ЕУ допуштају неконтролисано кретање миграната само под условом да напусте њихову територију. Србија се тако не понаша и неће се тако понашати.

Вулин је додао да је неопходна је боља координација са мађарском Владом, али то не зависи само од Србије.

- Ова криза може да се реши у року од пола сата, довољно је да Мађарска каже да захтеве за улазак у Мађарску неће примати на жици и на граници, већ у одређеном прихватном центру, било то Прешево или неки други центар, и у року од пола сата нико неће бити у илегалном кампу већ у најбољем кампу у Европу - сматра Вулин додајући да очекује да се то и догоди уз мало добре воље са мађарске стране.


Амбасадор САД у посети Суботици

Постављено: 27.07.2016

Извор: www.subotica.com

Наш град данас је посетио Кајл Скот, нови амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији. Амбасадора је у Градској кући примио градоначелник Богдан Лабан, а први сусрет био је прилика да се разговара у потенцијалима привредне и културне сарадње.

- Ово је изузетно важан догађај за Суботицу и драго ми је што смо, његова екселенција Скот и ја, на почетку наших мандата већ имали прилику да се састанемо и разговарамо о привредним и културним потенцијалима, односима у нашој заједници и свему ономе чиме Суботица може да се похвали – истакао је градоначелник Богдан Лабан. - Заједно ћемо радити на привлачењу нових инвестиција и отварању нових радних места.

Пријему је присуствовао и Небојша Дарабош, члан Градског већа за област туризма, инвестиција и међународне сарадње.

Тренутно у Суботици, у Индустријској зони „Мали Бајмок“ послује компанија „Аметек“, која запошљава више 120 људи.

- “Аметек“ већ неко време послује у Суботици али има могућности да се привредна сарадња прошири. „Слободна зона“ пружа прилику за још бољу и успешнију сарадњу у будућности – најавио је амбасадор Кајл Скот. - Говорили смо о социјланој ситуацији у региону, као и о мигрантској кризи и утицају који она има на град. Сви цене улогу Србије током мигрантске кризе и њен хуман приступ према мигрантима. Увек су ме учили да човеку коме треба помоћ треба пружити руку а не окренути леђа а то је најбоље показао српски народ према овим људима. Знам да је то некада тешко за град, али је Суботица је показала најбоље стране српског народа.

Амбасадор је данас посетио и Амерички кутак и Синагогу, а сутра ће заједно са аустријским амбасадором Јоханесом Ајгнером и министром Вулином обићи Прихватни центар за мигранте у Суботици и избеглице које се налазе на Граничном прелазу Хоргош.
Од 1.јануара обавезна лиценца за запослене у области обезбеђења

Постављено: 26.07.2016

Извор: www.yueco.rs

У Регионалној привредној комори одржано је стручно саветовање на тему спровођења Закона о приватном обезбеђењу, који ће у пуној примени бити од 1. јануара 2017. Посебна пажња била је посвећена обавезном процесу лиценцирања, као и новом положају наручилаца услуга. Обука је организована уз подршку Привредне коморе Србије и Регионалне привредне коморе.

Стручно саветовање је организовано са циљем упознавања представника компанија, јавних предузећа, локалних самуправа и других субјеката који имају сопстево обезбеђење о обавезама које проистичу из Закона о приватном обезбеђењу, који ће у пуној примени бити од почетка наредне године.

Учесницима је поред главне новине која се односи на обавезу лиценцирања фирми и запослених у овој области, указано и на нови положај наручилаца. Наиме, новим Законом уводи се одговорност наручилаца услуге.

Новину представља и Правилник о системима техничке заштите који као обавезно предвиђа склапање уговора о његовом одржавању. За разлику од ранијих решења, инсталатери који монтирају сигурносну видео опрему на јавној површини сада су у обавези да поседују лиценцу.
Мирни протест миграната под контролом

Постављено: 25.07.2016

Извор: www.yueco.rs

Министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Александар Вулин обишао је привремени прихватни центар за мигранте. Повод посете јесте актуелна ситуација са мигрантима, штрајк глађу у међграничној зони, а министар се овом приликом подсетио услова живота миграната који бораве у центру. У току мигрантске кризе кроз нашу земљу је прошло 700.000 миграната, у Србији су предузете све потребне безбедносне мере И према мигрантима ће се као И до сада поступати одговорно, на хуман И достојанствен начин.Након заједничке акције Министарства унутрашњих послова И Министарства одбране И појачане контроле илегалних прелазака државне границе број миграната који улазе на територију РС се смањује. Међутим, разлог тога није пролазак мигрантске кризе већ појачане мере безбедности на границама. Србија мора да штити своје интересе, заштити своју територују И не прихвати одговорност за поступке И политику осталих земаља.

У међуграничној зони окупљају се мигранти који протестују глађу у жељи да наставе своје путовање. Србија нуди азил, међутим, уколико мигранти не пристану на те услове биће примењена мера изгона у складу са законом. Република Србија мора да штити своје границе и безбедност своје државе И грађана, а у вези економских миграната одговорни прецизирају да је Европска Унија та која би требало да одреди јединствену политику којом би се прецизирало ко може да уђе у земљу.

Свако може легално да затражи улазак у државу И поднесе захтев за азил, али илегални уласци И кршење закона не сме да буде одговарајуће решење истиче Вулин.

Тренутна ситуација на међуграничној зони јесте шрајк глађу око 130-150 миграната, који протестују мирно, међутим, иако је могућност инцидената сведена на минимум решење се огледа у избору који ће ти људи донети.


Изграђен гасовод на траси Сенћански пут - Палић

Постављено: 25.07.2016

Извор: www.yueco.rs

Градоначелник Суботице Богдан Лабан је отворио данас гасовод, који је изграђен на траси Сенћански пут - Палић (Викенд насеље). Вредност инвестиције је 15 милиона динара и изградња гасовода је завршена у року од 45 дана. Догађају је присуствовао директор ЈКП "Суботицагас" Драган Божиновић.

Гасовод је врло значајна инвестиција за наш град, с обзиром на то да је инвестиција вредна 15 милиона динара. Завршена је источна траса, која покрива и севера до сада био изграђен само западни систем, који није био довољан да снабде гасом цео туристички комплекс Палић.

Изјава: Богдан Лабан - градоначелник Суботице:

Сви потенцијални корисници гаса, имају права да добију бесплатан прикључак и свака нова инвестиција на Палићу ће бити велика прилика за становнике Палића да без дужег чекања, уведу гас у своје куће. Капацитет је довољан да покрије све потребе садржаја Мастер плана.

ЈКП "Суботицагас" ће бити један од услова, који ће допринети да се бањски туризам и Суботица доведу до најбоље тачке туризма. Захваљујући извођачу радова и Наџорном органу, радови су завршени пре времена, односно у року од 45 дана.
Симић: Постигнута већа ефикасност у раду

Постављено: 20.07.2016

Извор: www.yueco.rs

У првих шест месеци, Прекршајни суд је имао 9200 предмета, од којих 5280 пренетих и 3934 новопримљена, што је значајно мањи број у односу на претходну годину. Највећи број пресуда у посматраном периоду донето је према речима председника Прекршајног суда, Љубе Симића због кршења саобраћаних прописа.
Представљен Правилник о евиденцији промета робе

Постављено: 14.07.2016

Извор: www.yueco.rs

У Регионалној привредној комори одржана је презентација Правилника о евиденцији промета робе, чија је примена од 1. јанура ове године допринела смањењу административних процедура. Презентацији, која је у оквиру едукативних активности организовала Регионална привредна комора у сарадњи са Привредном комором Србије, присуствовали су представници трговаца на мало, књиговодствених агенција, софтверских компанија и тржишни инспектори. Нови Правилник о евиденцији промета робе је према речима чланова Радне групе, који су учесвовали у његовој изради је креиран у складу са потребама обвезника који врше промет да се смање трошкови администрације и искључи обавеза евидентирања код оних где је то могуће учинити на други начин. Од 1.јануара ове године, ранији начин вођења евиденције сада је обавеза само обвезника који врше промет на мало, затим оних врше на мало и велико, као и откуп пољопривредних производа и животиња, те и обвезника који врше промет комисионих услуга.

Да је са применом новог Правилником омогућен једноставнији начин евидентирања сагласна је и наша суграђанка, Тилика Милодановић, која од 2003.године води књиговодствену агенцију.

Учесницима су представљени и резултати Студије о стварним трошковима административних процедура, која је реализована у оквиру УСАИД Пројекта за боље услове пословања. Према подацима из студије административни трошкови су 2010. године износили 4,2 одсто БДП, три године касније износили су 3,6 одсто, док су сада снижени за додатних 15 одсто.

Смањење администрације је наишло на позитивне оцене у пословној пракси јер поред смањења трошкова, довело до значајних уштеда у времену.
ПOЛАГАЊЕМ ВЕНАЦА ОБЕЛЕЖЕН ДАН БОРЦА

Постављено: 04.07.2016

Извор: www.subotica.com

У организацији Савеза удружења бораца народноослободилачког рата, положени су венци на Споменик жртвама фашизма, чиме је обележен Дан борца, 4. јул.

Дан борца, назван и „празник устанка народа Југославије“ је установљен као сећање на седницу Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Југославије, одржану пре 75 година у вили Владислава Рибникара у Београду, на којој је донета одлука о подизању устанка. Након распада СФРЈ, 4.јул се као државни празник обележавао у Србији до 2001. године, када је одлуком Владе Србије укинут.

-Ми се сећамо дана када је одлучено да се боримо за слободу, да сами одлучујемо о својој судбини и потомству, о нашој лепој земљи и граду. Млади нараштаји би требало да знају у чему је значај борбе којом смо се ослободили једне од највећих војних сила у свету. Не сме да се заборави да смо слободу платили са 1,7 милиона жртава и то што је у Суботици преко 7,5 хиљада људи дало животе за слободу града - каже Максим Бакрач, председник СУБНОР-а у чијој је организацији настављено обележавање овог датума и након што је укинут као државни празник.

Полагањем венаца, страдалима у борби против фашизма, почаст су одали представници Града Суботице, Севернобачког округа, Савеза самосталних синдиката, Јеврејске општине, као и Комунисти Суботице.

- Србија је увек на доброј страни света, то је ствар која нас обележава и она је уграђена у наш идентитет. Имамо на кога да се угледамо када бирамо између пут слободе или поробљености. Пре 70 година су људи дали живот за ту слободу, а ми би требало да дамо један део. У то име смо им захвални и увек ћемо обележавати овакве тужне јубилеје-каже начелник Севернобачког округа, Драги Вучковић.
ОДРЖАНА II СЕДНИЦА САВЕТА СЕВЕРНОБАЧКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА У ПРОШИРЕНОМ САСТАВУ

Постављено: 28.06.2016.

Друга седница Савета Севернобачког управног округа у проширеном саставу одржана је дана 28.06.2016. године са почетком у 10,00 часова у просторијама Севернобачког управног округа. Седници су присуствовали: Драги Вучковић, начелник Севернобачког управног округа, Тимеа Хорват, заменик градоначелника Града Суботице, Габор Кишлиндер, председник општине Бачка Топола, Марко Лазић, председник општине Мали Иђош и Весна Бајић, шеф Одсека за опште послове и секретар Савета Севернобачког управног округа и записничар - чланови и заменици чланова Савета округа, као и Саша Срдић, председник Скупштине Бачка Топола, Златко Поповић, заменик председника Скупштине Мали Иђош, Игор Велимировић, представник Полицијске управе, Гордана др Кртинић, помоћник директора Опште болнице Суботица, Мила др Богдановић-Дујмић, директор Дома здравља Суботица, Морана др Миковић, директор ЗЈЗ Суботица, Александар Пижурица, начелник ветеринарске инспекције СБУО и Тибор Молнар, стручни сарадник републичког Ветеринарског института.

Као тачке дневног реда, на седници су разматрана следећа питања:

 1. 1. Презентација – упознавање са изазовима заразне болести нодуларног дерматитиса код домаћих животиња
 2. 2. Извештај републичког ветеринарског инспектора Севернобачког управног округа о предузетим мерама и мерама дезинсекције које ће се предузимати
 3. 3. Дискусија – размена информација и контаката
 4. 4. Подела ресорних упутстава и задатака
 5. 5. Усвајање закључака са седнице ради обавештавања Оперативног штаба за координацију примене мера за спречавање, сузбијање и искорењивање заразне болести нодуларног дерматитиса

Након што је начелник Округа упознао присутне са обавезујућом инструкцијом Оперативног штаба за координацију примене мера за спречавање, сузбијање и искорењивање заразне болести нодуралног дерматитиса, у складу са чланом 16. Закона о заштити становништва од заразних болести (''Сл. гласник РС'', бр. 15/16), одржана је презентација о заразној болести нодуларног дерматитиса код домаћих животиња на којој су присутни детаљно упознати са изворима заразе, путевима преношења, тренутним стањем у Републици Србији по питању жаришта, поступцима у случају сумње на заразу, мере поступања у газдинствима у којима је дошло до исте, мерама у зараженом подручју, забранама промета и другим мерама које су на снази од 24.06.2016. године, као и са осталим чињеницама потребним за ефикасно поступање ради решавања предметног проблема.

Шеф Одсека ветеринарске инспекције у Округу, Александар Пижурица, руководилац Регионалног кризног центра и координатор за комуникацију РКЦ упознао је затим присутне са Решењем о образовању Регионалних и локалних кризних центара за праћење кретања превенцију и контролу заразне болести нодуларни дерматитис донетим од стране Министарства пољопривреде и заштите животне средине – Управа за ветерину којим су одређена епизоотиолошка подручја на територији Републике Србије, одређени координатори за све потребне активности усмерене на спречавање заразе, одређене одговорности, задаци и поступци у случају појаве болести на територији Округа. Такође је упознао присутне са предузетим мерама, као и са активностима које следе у случају избијања епидемије.

Начелник Округа нагласио је присутнима потребу за сталном разменом информација, координацијом и сарадњом, те је у циљу тога након дискусије извршена размена контаката.

Извршена је подела задатака, руководилац РКЦ је нагласио да ће све изнесене информације са седнице присутнима бити прослеђене електронским путем, као и да ће у случају конкретних задатака у наредном периоду бити благовремено обавештени, те да ће им бити дате и инструкције за поступање.

На крају седнице присутни су једногласно усвојили следеће закључке:

 1. 1. Свака јединица локалне самоуправе одредиће лице задужено за координацију и поступање у циљу спречавања предметне заразне болести које ће 24 часа бити на располагању руководиоцу Регионалног кризног центра и ветеринарске инспекције и свим представницима државних органа, установа и институција укључених у борбу против болести нодуларног дерматитиса;
 2. 2. У свакој јединици локалне самоуправе, у консултацији са руководиоцем Регионалног кризног центра - ветеринарске инспекције, одредиће се место за одлагање лешева угинулих животиња, као и путеви којима ће се обављати превоз истих;
 3. 3. Руководилац Регионалног кризног центра - ветеринарске инспекције одредиће координатора за послове ДДДД из редова ветеринарске службе; исовремено ће се обићи све веће фарме на подручју Округа како би се предузеле све превентивне мере ради спречавања заразе говеда и других ризичних категорија домаћих животиња.
 4. 4. Јединице локалне самоуправе размотриће могућност да се део буџетских средстава припреми за евентуалне ванредне трошкове ради борбе против заразе и санирања евентуалне штете. Општина Мали Иђош ће по хитном поступку извршити неопходну дезинсекцију на својој територији која до сада није одрађена.
 5. 5. Полицијска управа предузеће све потребне мере за спречавање промета домаћих животиња чији је транспорт забрањен, као и за поштовање забране јавног окупљања домаћих животиња на вашарима, сајмовима и сл.;
 6. 6. Размотриће се опција благовременог обавештавања надлежних државних органа о давању и прослеђивању неопходних информација како јединицама локалних самоуправа, тако и месним заједницама о тренутној ситуацији и предузетим мерама у борби против спречавања могуће заразе.

Пошто је дневни ред исцрпљен, седница Савета Севернобачког управног округа у проширеном саставу завршена је у 12,15 часова.


ИНСПЕКЦИЈА ОТКРИЛА 200 РАДНИКА НА ЦРНО

Постављено: 27.06.2016

Извор: РТВ

Инспекција рада открила је ове године у Суботици и околини око 200 радника који су радили на црно. Након учесталих контрола инспекција је поднела и преко 50 прекршајних пријава, а у процесима су изречене казне од укупно девет милиона динара.Републички инспектори рада у Северно-бачком округу појачали су контроле поштовања Закона о раду и Закона о безбедности и заштити на раду код послодаваца из области хотелијерства. Инспектор Божо Ивковић данас је обавио наџор у Вили Мајур на Келебији, која запошљава 34 радника, а налази су позитивни.

"Радно-правни статус запослених је добар, послодавац поштује све одредбе Закона о раду у смислу обавеза према запосленима – исплата зарада, коришћење годишњих одмора и радно време – што је до сада честа пракса да поједини послодавци злоупотребљавају", каже Божо Ивковић, републички инспектор рада.

Оваквим контролама инспектори рада од почетка године открили су око 200 радника који су радили на црно, након чега су послодавци са њима закључили уговор о раду. Најтежа је ситуација, по оцени инспектора, у сектору грађевинарства.

"Ту је врло спорна област безбедности и заштите здравља на раду јер ти запослени нити су обучени, нити им је послодавац доставио лична заштитна средства, али интензивним радом инспектора рада сузбија се такав рад и та појава, која је у овој години баш значајна", вели Ивковић.

На основу 50-ак пријава инспекције, Прекршајни суд у Суботици је ове године изрекао казни у висини од 9 милиона динара за утврђене повреде поменутих закона. Контроле се настављају.


У ДОМУ "КОЛЕВКА" СМАШТАЈ ЗА МАЛОЛЕТНЕ МИГРАНТЕ

Постављено: 24.06.2016

Извор: www.subotica.com

У Дому за децу ометену у развоју „Колевка“ данас је положен камен темељац за изградњу објекта у коме ће бити смештени малолетни мигранти без родитељског старања. Изградњу објекта површине 250 квадрата швајцарска Агенција за развој и сарадњу финансираће са око 24 милиона динара, а у њему ће бити смештено 16 деце.До затварања Балканске руте кроз Србију је прошло 600 хиљада миграната, а по речимаАлександра Вулина, министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, ниједно дете није изгубљено или нестало, нити је остало без пажње надлежних Центара за социјални рад.

- Није било случајева деце која су у потпуности била без родитељске пратње, већ они обично путују са рођацима или вршњачким групама и имају пратњу одрасле особе или се, пак, труде да дођу до земље у којој су њихови родитељи, због чега Србија предузима и активности на спајању породица – истакао је министар Вулин. - Овај и други објекти настали су као последица мигрантске кризе, али ово је и наша обавеза према поглављу 23 и 24, по којима ми морамо да обезбедимо овакве смештајне капацитете, управо за ове намене. Није реално очекивати да Србија сама, својим буџетским средствима одговори на мигрантску кризу и зато је веома важна сарадња са донаторима. Осим у овог, слични центри биће изграђени на целој мигрантској рути кроз нашу земљу, односно у Нишу и Београду, и то захваљујући средствима иностраних донатора.

- Изградња овог дома омогућена је кроз уговор између две земље о миграционом партнерству – подсетила је Изабел Перич, директорка швајцарске Агенције за развој и сарадњу у Србији. - Швајцарска је за програме из области миграција до сада, у последње четири године, уложила 4.3 милиона евра. Од тога један милион је био распоређен током мигрантске кризе. Јако је добро и битно да се овакви пројекти раде са институцијама система како би ове услуге остале на коришћење и после његовог истека. „Колевка“ је и до сада била уточиште за малолетне мигранте, али са родитељском пратњом. У протекле две године ту је привремено је било смештено око 80 деце, који су заједно са родитељима боравили по седам дана.

- И до сада смо се сусретали са прихватом малолетних миграната, али нисмо имали адекватне услове. Овим објектом моћи ћемо да пружимо најквалитетнији смештај за малолетне мигранте који пролазе кроз нашу земљу. Имамо одређено искуство и капацитете да у наредном периоду, док год траје мигрантска криза, да радимо оно што се од нас очекује – нагласио је Ненад Козомора, директор Дома „Колевка“. - Сада ће овде бити смештена деца без родитељског старања.


У ОКРУГУ ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О МЕЂУСОБНОЈ САРАДЊИ У ОБЛАСТИ БЕЗБЕДНОСТИ И ЗАШТИТЕ ДЕЦЕ ИЗМЕЂУ МИНИСТАРСТВА РАДА И ФОНДАЦИЈЕ “ТИЈАНА ЈУРИЋ“

Постављено: 30.05.2016.

Извор: Tanjug.rs

У просторијама Севернобачког управног округа дана 27.05.2016. године Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин и оснивач Фондације “Тијана Јурић” Игор Јурић, потписали су Споразум о међусобној сарадњи у области безбедности и заштите деце између Министарства рада и Фондације “Тијана Јурић.
МЕЂУИНСТИТУЦИОНАЛНА САРАДЊА У РЕШАВАЊУ ПРОБЛЕМА ИЗБЕГЛИЧКЕ КРИЗЕ

Постављено: 12.05.2016

Извор: www.subotica.com

У Плавој сали Градске куће одржан је округли сто на тему „Међуинституционална сарадња у решавању проблема избегличке кризе“. Окрули сто је део пројекта Покажи, укажи, оснажи“, који уз финансијску подршку Фондације за отворено друштво, реализује Центар за промоцију људских и мањинских права „Хуман дистрицт“.Међу учесницима округлог стола били су представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Центра за промоцију људских и мањинских права „Хуман дистрицт“ и организације „Њаха интернатионал“ како би кроз подстицање међуинституционалне сарадње утицали на сензибилизацију друштва о избегличкој кризи. Према речима Александре Ковачевић из Центра за промоцију људских и мањинских права „Хуман дистрицт“ тај задатак да је у великој мери и остварен захваљујући одличној сарадњи са ресорним министарством.

- Морам да похвалим сарадњу са Министарством за рад. Ми сензибилишемо друштво по питању мигрантске кризе а у томе су нам пуно помогле тачне и правовремене информације које смо са терена добијали од Министарства за рад. Бројне су ситуације у којима смо успешно сарађивали - каже Александра Ковачевић.

Да је сарадња владиног и невладиног сектора на изузетно високом нивоу, потвђено је још на решавању проблема поплава које су погодиле Србију, а та сарадња је само учвршћена у мигрантској кризи. Уз подршку невладиних организација, Србија је успела да на одличан начин одговори на изазове које је ова криза донела.

- Морам да похвалим понашање грађана Србије, јер смо са њима у тиму успели да се прикажемо као најхуманија и најспремнија држава на целој рути. Томе су допринели грађани који су у београдским парковима или овде на циглани доносили помоћ за мигранте. Наравно у томе је Србија велику помоћ имала од невладиног сектора, при томе мислим на најшири спектар организација које су пружале подршку у кризи-каже државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Ненад Иванишевић.

Иванишевић је додао да са доласком топлијег времена повећао број миграната који у оквиру транзитне руте до земаља Европске уније пролазе кроз Суботицу.


ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Постављено: 12.05.2016

Извор: www.subotica.com

Полагањем венаца на споменике на Тргу жртава фашизма и спомен парку у Дудовој шуми данас је обележена 71. годишњица победе над фашизмом. Положени су и венци на Споменик палим Црвеноармејцима.Сенима страдалих у антифашистичкој борби поклониле су се делегације Севернобачког округа, Војске Србије, Амбасада Руске Федерације, Белорусије и Украјине, генералног конзулата Хрватске, Јеврејске општине Суботица, Удружења ратних, војних и мирнодопских инвалида, представници политичких партија, невладиних организација, удружења бораца...

- Данашњи датум је велики датум који обавезује не само нас, него и будуће генерације – поручио је градоначелник Јене Маглаи, подсетивиши на дешвања током највећег рата, како по броју земаља које су учествовале, тако и по броју жртава. - Не смемо да заборавимо где је цивилизацију довео накрадни ум и његове идеје.

Данашњи дан, 9. мај се широм света слави као Дан победе над фашизмом. Пре 71 годину, нацистичка Немачка потписала је безусловну капиталацију и тиме окончала шестогодишњи рат у Европи.

Суботица је окупирана средином априла 1941. године а ослобођење је стигло 10. октобра 1944. године. Током рата погинуло је преко 7.500 Суботичана, односно сваки десети становник.Положени венци и на Споменик палим Црвеноармејцима

Венци су положени и на спомен комплекс у Дудовој шуми, посвећен палим борцима Црвене армије, који су заједно са Партизанским одредом Суботице 10. октобра 1944. године ослободили највећи град на северу Србије од окупације Хитлерових и Хортијевих трупа.


ПРЕМИЈЕР ВУЧИЋ И ОРБАН ОТВОРИЛИ ПРОИЗВОДНИ ПОГОН У МАСТЕРПЛАСТУ

Постављено: 13.04.2016

Извор: www.subotica.com

Премијери Србије и Мађарске Александар Вучић и Виктор Орбан отворили су данас нови погон за производњу стаклене мреже у компанији „Мастерпласт“, у коме ће бити запослено две стотине радника.Отварање погона велике мађарске компаније, која има ћерке фирме широм Европе, Влада Србије помогла је са два милиона евра. Инвестиција вредна осам милиона евра имаће 200 машина за плетење стаклене мреже, годишњег капацитета од 60 милиона квадратних метара, што ће компанији омогућити повећање годишњег извоза за 15 милиона евра.

- Када је делегација људи из „Мастерпласта“ дошла на састанак у Београд, видело се да не верују да ће Влада Србије да помогне, а ми, не само што смо их уверили у супротно, већ смо све завршили за десет дана – подсетио је премијер Србије Александар Вучић. - Раст Србије се стално повећава, а то је обезбеђено већим инвестицијама и извозом, а не већом потрошњом. Ствари иду на боље, а пријатељи из Мађарске размишљају о новим инвестицијама у Србији. Постоји инвеститор из Немачке који жели да запосли четири хиљаде људи, и то је јако добро, али ова инвестиција треба да буде кичма привредног развоја Србије јер је најбитније да имамо јака мала и средња предузећа.Ове инвестиције можда не би било да односи Србије и Мађарске нису на историјском максимуму.

- Са Мађарском ћемо и у будућности да градимо најбоље односе. Хвала на подршци Србији не само у тешким тренуцима, у поплавама и предузећима, већ и на политичкој подршци на путу ка ЕУ, јер нас Мађарска ничим не уцењује и не ограничава – истакао је Вучић, додајући да се дивно осећао када су се чуле српска и мађарска химна, где је свако био поносан на своју нацију и где се види да не постоје проблеми. - Поштујем Мађаре и они ће увек имати исте услове као Срби и сви остали грађани наше земље. Поносан сам и на Србе који су одлично разумели каква је то политика коју ће Србију да подигне на пиједастал успешних земаља.

По речима Виктора Орбана, премијера наших северних суседа, добри односи Мађарске и Србије нису дошли сами од себе, већ је у њих требало уложити много рада и труда, како Мађара у Војводини, тако и Владе Србије.- Ако не будемо успели да одржимо добру сарадњу, ако владе у Мађарској и Србији не буду сматрале важним ту сарадњу, онда ни економски ни привредни резултати неће моћи да опстану – нагласио је Виктор Орбан. - Мађари и Срби имају заједнички интерес да се политика сарадње две земље настави, а томе итекако доприноси и инвестиција у Суботици, у коју су уложиле обе владе. Мађари имају једну стару жељу, а то је да Србија што пре постане чланица ЕУ, јер је то у интересу свих грађана Србије, Мађара који живе у Војводини, а то би било добро и за Мађарску и за ЕУ.267


267

Домаћин данашње церемоније Тивадар Бунфорд, директор „Мастерпласта“, подсетио је на историјат и развој предузећа.

- Наша групација је основана 1997. године на чврстим темељима и јасним амбицијама. Само три године од рођења, почело је оснивање ћерки фирми у околним земљама, Словачкој, Румунији, Србији, Хрватској и Украјини – подсетио је Тивадар Бунфорд. - У „Мастерпласту“ нема стагнације ни у тренуцима одмора. Наша жеља је да постанемо други произвођач стаклене мреже у Европи.


ОТВОРЕН ТУРИСТИЧКИ ИНФО ЦЕНТАР НА ПАЛИЋУ

Постављено: 11.04.2016

Извор: www.subotica.com

У некадашњој трамвајској станици, једном од симбола Палића, данас је отворен Туристички информативни центар, у који је Министарство трговине, туризма и телекомуникација уложило седам милиона динара.Центар је свечано отворио Расим Љајић, потпредседник Владе Србије и ресорни министар, и том приликом истакао да Палић има потенцијал и заслужује да буде једна од најважнијих туристичких дестинација у нашој земљи.

- Ово је један од најбољих туристичких центара које Србија има и може да буде модел туристичког информативног центра какве желимо да видимо у многим местима и туристичким дестинацијама широм Србије – нагласио је министар Љајић и додао да је овај објекат само један од четири пројекта које је министарство реализовало прошле године на Палићу а за која је укупно издвојено 19 милиона динара.- Спремни смо да и ове године финансирамо пројекте који су у функцији развоја туризма на Палићу, који морамо да позиционирамо као једну од најважнијих туристичких дестинација у читавој Србији – најавио је Љајић. - Са потенцијалима које има, он то и заслужује, али не можемо више само да говоримо о потенцијалима и шансама, већ морамо да говоримо о конкретним резултатима.

Иако пет објеката на Палићу прима ваучере, интересовање уопште није велико као што је та остале делове земље, што се такође мора променити.

- Закључно са данашњим даном подељено 11.198 ваучера, махом пензионерима и то углавном за Луковску бању, Пролом бању и Бању Ковиљачу – предочио је Љајић. - У прва два месеца имамо раст броја туриста за 15 одсто, а раст иностраних туриста чак 32 одсто, и верујем да ћемо у целој Србији имати рекордну туристичку годину.По речима Јенеа Маглаија, постепено је учињен озбиљан искорак за развој туризма на Палићу.

- Мастер план је усвојен, припрема се међународни тендер, и активно се ради на решавању пројекта биодиверзитета Палићког језера, а све то у глобалу чини да Палић има перспективу да постане туристички центар и да га поново доведемо у оно стање када је био бренд целог региона – најавио је Маглаи.

Отварање инфо центра је један од примера добре сарадње републичке и локалне власти.

- Нерачунајући законска трансферна средства, у протекле две године је више од 300 милиона динара из републичког буџета стигло за реализацију пројеката у Суботици. Због тога смо веома задовољни односом републике према Суботици, али бих волео да се у наредном периоду комуникација између локалних самоуправа и републике побољша и да имамо још више реализованих пројеката – сматра Драги Вучковић, начелник Севернобачког округа.

Овом приликом додељена су и признања за заслуге у туризму која су добили Вила „Минић“, директорка хотела „Президент“ Оливера Имброновић и хотели „Galleria“ и „Gloria“.


НАЧЕЛНИК ОКРУГА ОДРЖАО САСТАНАК СА НАЧЕЛНИКОМ ГРАДСКЕ УПРАВЕ ГРАДА СУБОТИЦА И НАЧЕЛНИЦИМА ОПШТИНСКИХ УПРАВА БАЧКЕ ТОПОЛЕ И МАЛОГ ИЂОША

Постављено: 09.04.2016.год.

Дана 07.04.2016. год. са почетком у 09,30 часова у просторијама Севернобачког округа у Суботици одржан је састанак са начелником градске управе града Суботица и начелницима општинских управа Бачке Тополе и Малог Иђоша.

Том приликом начелник Округа информисао је присутне о састанку у Влади Републике Србије одржаном дана 04.04.2016.год. на који су били позвани сви начелници управних округа, а који је организован у сарадњи Министарства државне управе и локалне самоуправе и Сталне конференције градова и општина на тему „Спровођење одредаба који се односе на размену података из службених евиденција по службеној дужности“. Састанку су присуствовали Жељко Ожеговић и Иван Бошњак, државни секретари Министарства државне управе и локалне самоуправе, Марко Томашевић, шеф Одељења за политички систем локалне самоуправе, испред Сталне конференције градова и општина, као и Марија Лукић, саветник потпредседника Владе Републике Србије и министра државне управе и локалне самоуправе.

На састанку у Београду је између осталог речено да у наредном периоду тек предстоји усаглашавање посебних законских прописа везаних за имплементацију новог Закона о управном поступку, као и да ће се оформити посебна радна група сачињена од представника органа који су већ делом усвојили добра решења у области размене службених евиденција, представника Министарства државне управе и локалне самоуправе, Агенције за привредне регистре и представника појединих јединица локалне самоуправе са већ усвојеном добром праксом. Радна група ће пружати помоћ и давати смернице за поступање при обављању активности везаних за размену података. Посебно је наглашена важност учешћа начелника округа у будућем раду на имплементацији законских одредби које се односе на размену података из службених евиденција у смислу координације и сарадње са начелницима градских и општинских управа.

Такође је утврђена обавеза начелника управа да попуне упитнике везане за почету процену стања и капацитета општина у Србији ради имплементације одредби о размени података из службених евиденција, као и ради подршке за спровођење истих, те је начелник Округа на састанку одредио рок за испуњење обавезе, а затим присутнима дао прилику да изнесу своје мишљење. Начелник округа је такође замолио присутне да поред упитника доставе и своје примедбе, сугестије, коментаре и предлоге, дакле сва запажања проистекла из практичног рада у овој области, а поготово примере добрих решења, све релевантне детаље који би могли допринети да се поједностави поступак размене података из службених евиденција и успостави ефикаснији рад органа управе на територији Округа.

Начелник Округа је на крају састанка информисао присутне да ће попуњени упитници бити прослеђени Министарству за држану управу и локалну самоуправу у утврђеном року, као и да ће, везано за ову тематику, у месецу мају текуће године бити одржана и седница Савета Севернобачког управног округа.


ОДРЖАНА I СЕДНИЦА САВЕТА СЕВЕРНОБАЧКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА

Постављeно:23.03.2016.год.

Дана 18.03.2016. год. (петак), са почетком у 10,00 часова одржана је I седница Савета Севернобачког управног округа у 2016. години на којој су присуствовали Драги Вучковић, начелник Севернобачког управног округа, као председавајући, Јене Маглаи, градоначелник града Суботица, Марко Ровчанин, председник оптине Мали Иђош, Габор Кишлиндер, председник општине Бачка Топола, као чланови Савета, и Весна Бајић, шеф Одсека за опште послове, као секретар Савета Севернобачког управног округа и записничар.

На седници је Драги Вучковић, начелник Округа, затражио информације које се тичу збрињавања паса луталица, о чему се расправљало на последњој седници Савета. Градоначелник Града Суботица изјавио је да је обуставио грађевинске радове у азилу «Алекс», да се нови азил отвара почетком априла пошто се тренутно врше активности везане за употребну дозволу, као и да се месец дана чекало на прикупљање потребне документације, те да је он лично убрзао тај процес. У наредном периоду очекује се коначно решавање наведеног проблема.

Председник општине Мали Иђош, Марко Ровчанин, обавестио је присутне о проблему исплата накнада приликом уједа паса луталица, пошто се у протеклом периоду појавио велики број пријава од стране припадника одређених социјалних категорија који су злоупотребљавали право на исплату накнаде, а такође је обавио и разговор са директором Дома здравља у којем је истом скренуо пажњу да се у пракси дешавају случајеви пријављивања уједа паса луталица који не потпадају под законски одређене оквире.

Градоначелник Града Суботице надовезао се информацијом да су у градској управи износи који се исплаћују по наведеном основу знатно смањени, да постоји правилник којим је тачно утврђена процедура по којој се исплаћују накнаде, да је оформљена посебна комисија која у сваком појединачном случају одређује висину накнаде штете, што је резултирало смањењем средстава која се издвајају за ову намену, наиме, месечно се исплаћује накнада штете за око 7 односно 8 оваквих случајева, што представља износ од око 150.000-200.000 динара месечно. Марко Ровчанин, председник општине Мали Иђош, нагласио је да и у општини Мали Иђош такође постоји правилник којим се регулише ова област, да је Комунална полиција ангажована на овим пословима, али и даље постоје злоупотребе.

Председавајући је затим обавестио присутне да су Севернобачком управном округу у 2016.години обезбеђена средства за набавку програма за писарницу, да су се одређене активности обавиле у циљу набавке, али да су исте и стопиране услед информације да ће министар Министарства државне управе и локалне самоуправе, Кори Удовички, извршити набавку јединственог програма за органе управе на територији целе републике. У Стручној служби Округа извршене су све припреме како би се у наредном пероду што ефикасније имплементирао нови Закон о инспекцијском надзору, у ту сврху ојачана су хардверска решења у писарници.

Затим је председавајући упознао присутне чланове Савета са детаљима везаним за проблематику издавања налога за претрес приликом надзора нерегистрованих привредних субјеката, као и о састанцима које је одржао са представницима правосудних органа на територији Округа, на којима се до детаља разматрало поступање инспектора у случају када представник привредног субјекта спречава улазак инспектора у просторије за које постоји сумња да се у њима обавља нерегистрована делатност. Председавајући је такође по овом питању нагласио да УСАИД врши константну едукацију инспектора у смислу примене новог Закона о инспекцијском надзору, као и да је на првом месту превентивни рад и процена ризика, па тек касније санкционисање због учињених пропуста. Одржан је састанак и са представницима грађевинског сектора, следе разговори и са представницима пољопривредног сектора и занатлијског, а све у сврху превентивног рада и едукације истих.

Председавајући је затим подсетио присутне да му у претходном периоду није пристигао ни један допис везан за трансфер средстава, о чему је било говора на претходним седницама Савета округа, на којима је договорено да ће се исти проследити надлежним органима.

Чланови Савета су поново изнели чињеницу да су по овом питању локалне самоуправе на територији Севернобачког управног округа оштећене и у горем положају у односу на јединице локалне самоуправе у одређеним подручјима. Председавајући је изјавио да очекује да ће се ово питање решити у поступку реформе јавне управе, да се очекује и јачање улоге округа и пренос одређеиих надлежности и на једнице локалних самоуправа и на округе, и замолио присутне да активно прате дешавања која се објављују на порталу е-управе.

Председавајући је информисао присутне и о новинама у области заштите животне средине и обавези привредних субјеката да сачине Акционе планове достизања граничних вредности отпадних вода због којих ће загађеност реке Криваје бити смањена до 2025.године. Председник општине Бачка Топола информисао је присутне да је измуљавање реке Криваје у току, да је одржан састанак представника свих привредних субјеката који представљају потенцијалне загађиваче на територији општине по овом питању, да је у току израда пројекта што представља значајан помак у односу на прошлу годину, као и да је формирана посебна комисија састављена од представника «загађивача» и стручњака из области екологије, али да је потребно одвојити значајна средства за коначно решавање овог проблема.

Градоначелник Града Суботице обавестио је присутне да је у припреми доношење законских одредби по којима ће Служба трансфузиологије у Суботици предстати са радом, пошто постоји намера да се изврши централизација у Новом Саду и Београду, али да стручњаци из области здравства сматрају да је ово решење погрешно и да треба ургирати како би се исто спречило, поготово што је у току пројекат везан за добровољно давање крви који ће се морати обуставити уколико дође до нових законских решења.

Чланови Савета су на седници размотрили и низ других проблема везаних за функционисање органа и организација на територији Округа.


НАЧЕЛНИК ОКРУГА УЧЕСТВОВАО У ЕМИСИЈИ IN MEDIA RES

Постављено:15.03.2016. год.


ОДРЖАНА ТРИБИНА НА ТЕМУ "БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЉЕ НА РАДУ У ОБЛАСТИ ГРАЂЕВИНАРСТВА"

Постављено:07.03.2016.

Извор: Subotica.com

У циљу превенције повреда на раду, у организацији начелника Севернобачког управног округа и Инспектората рада, у згради седишта Округа одржана је трибина на тему "Безбедност и здравље на раду у области грађевинарства". Учесници трибине били су представници грађевинских предузећа са територије Севернобачког округа.Према речима шефа Одсека инспекције рада, Боже Ивковића, током прошле године регистрован је значајан број случајева повреда на раду у области грађевинарства, од којих су три за последицу имале смртни исход. Сви случаји повреда на раду резултат су непоштовања прописа везаних за пружање обуке запосленима, као и коришћење заштитне опреме.

- Најчешће неправилности у пракси произилазе из тога што запослени нису довољно обучени за безбедан рад, нису им достављена комплетна опрема и лична заштитна средства, а у великом броју случајева запослени не користе лична заштитна средства. Да би се смањио број повреда на раду, организовали смо трибину. То представља превентивни рад, где ће се послодавцима који обављају делатност у области грађевинарства скренути бажња на безбедност и здравље на раду и прописе, који регулишу ову област. У инспекцијском надзору не може бити превентивних делатности, јер тада важе санкције прописане Законом о безбедности и здрављу на раду, које се крећу у износу од 600 хиљада до милион динара – изјавио је Божо Ивковић.

Циљ трибине је био да се послодавцима у области грађевинарства скрене пажња на допуне Закона о безбедности и здравља на раду, као и на одредбе новог Закона о инспекцијском надзору, који ступа на снагу 29. априла ове године.

- Нови Закон о инспекцијском надзору је подршка запошљавању и предузетницима да се развијају. Законодавац је донео Закон који прописује процену ризика. Све инспекције имају обавезу да процене ризик субјеката, да делују превентивно, обилазе те субјекте, а уколико пословни субјект не уради све прописано у одређеном периоду, тек онда наступају репресивне мере. Циљ је да се комуницира са привредом, да се послодавцима помогне да исправно и квалитетно раде. Није циљ да се они кажњавају, али у области надзора не постоји превентива и зато морамо да организујемо овакве трибине – рекао је начелник Севернобачког округа, Драги Вучковић.

Превентивни рад у циљу постизања веће безбедности на раду ће, кроз организовање трибина, бити настављен у наредном периоду. После грађевинског сектора, на сличне трибине ће бити позвани послодавци из области пољопривреде и занатства.


АМБАСАДОР ШВЕДСКЕ ПОСЕТИО СУБОТИЦУ

Постављено: 25.02.2016

Извор: ТВ Суботица

Амбасадор Краљевине Шведске Кристер Асп, посетио је данас Суботицу. Његова екселенција је у просторијама Севернобачког округа у Новој општини разговарао са начелником Драгим Вучковићем и сарадницима на радном састанку посвећеном међународним пројектима које ће заједно реализовати Суботица и шведски град Сандвикен.Ради се о пројектима који се односе на подршку локалном предузетништву и привредном развоју, а са којима ће се аплицирати за средства европских развојних фондова.

- “Имао сам прилике да пратим развој сарадње између ове две општине. Веома сам срећан што видим да ће се ова сарадња развити и продубити. Сарадња ће бити фокусирана у великом делу на заједничке ЕУ пројекте. То је заправо суштина ЕвропскеУније – могућност различитих региона из Европре да удружују снаге и да заједничко сарађују на пројектима од којих ће имати користи. Што се тиче Шведске владе и амбасаде, ми ћемо наставити да пружамо подршку овом пројекту.“ - изјавио је Кристер Асп, амбасадор Краљевине Шведске у Србији.

На радном састанку у просторијама Севернобачког округа присуствовао је и Петер Шенстром, градоначелник Сандвикена

- "Видим да се доста тога променило у вашем граду, од мог последњег боравка. Поготово се то види у локалном развоју. Задовољни смо на могућности да учествујемо у вашем развоју и на локалном и на регионалном нивоу. Веома је лепо када две земље могу да сарађују на свим нивоима власти. У Сандвикену имамо велико предузеће са међународном сарадњом – Сандвик и поучени њиховим искуством и ми тражимо међународне контакте. Видели смо да можемо много да научимо од града Суботице као веома динамичне општине и седишта региона." - рекао је Шенстром

Домаћин данашњег сусрета захвалио се гостима из Шведске и изразио наду да ће одлична сарадња у будућности бити и боља на обострану корист

- „Захваљујем се његовој екселенцији амбасадору Краљевине Шведске господину Кристеру Апсу што подржава наше активности у вези међународних пројеката између две локалне самоуправе. Такође захваљујем се колегама из Сандвикена који сарадњу са локалном самоуправом у Суботици свакодневно изграђују у бољем окружењу, у бољем смислу и мислим да ће бити напредка у тој сарадњи у будућности.“ - Драги Вучковић, начелник Севернобачког округа

Сарадња две локалне самоуправе је најбољи пример реализације начела Европске Уније, а то су удруживање и заједничка решења. Европска Унија је амбициозна у намери да оствари сарадњу својих чланица са државама ван ЕУ зоне на локалном, регионалном и на државном нивоу. У том правцу се креће и успешна сарадња између Суботице и Сандвикена која би током ове године могла и да донесе прве резултате.


МИНИСТАР ВУЛИН ПРИСУСТВОВАО САСТАНКУ У СЕВЕРНОБАЧКОМ УПРАВНОМ ОКРУГУ У ВЕЗИ СИТУАЦИЈЕ СА МИГРАНТИМА

Постављено:23.02.2016

Извор: Subotica.com

У седишту Севернобачког округа вечерас је одржан састанак између представника Владе Србије и српске националне заједнице у Мађарској, на коме је било речи о будућој сарадњи и помоћи матице сународницима, којих у Мађарској има нешто више од десет хиљада.

Састанку су присуствовали министар Александар Вулин, државни секретар Ненад Иванишевић, копредседавајући Мешовите међувладине комисије Србије и Мађарске, Драги Вучковић, начелник СБО, Љубомир Алексов, заступник српске националне заједнице у мађарском Парламенту, Вера Пајић, председница Самоуправе Срба у Мађарској и др Јованка Ластић, директорка Српског забавишта, основне школе, гимназије и ђачког дома „Никола Тесла“ у Будимпешти.

Повод састанка је обнављање рада Међувладине комисије, која није функционисала скоро пет година.- Влада Мађарске је 9. фебруара донела одлуку о финансирању великог дела активности наше заједнице, као што су улагање објекте Српске православне цркве - Епархије будимске, финансирање наше образовне установе „Никола Тесла“ и Образовно-културни центар у Сегедину, као и акцију Универзитета у Будимпешти и Новом Саду - издавање српско - мађарско и мађарско-српског речника - истакао је Љубомир Алексов, додајући да је српска заједница у Мађарској је једна од најсређенијих у региону.

- Мађарска је у последњих неколико година учинила много да се побољша статус свих законом признатих мањина и повећала износ у буџету за мањински јавни живот. Знатно су се повећала средства којима се финансирају установе, манифестације, што се тиче медија ту смо можда најтањи, немамо одговарајући број новинара, своја уредништва, али се надам да ће се то променити, додао је Алексов.

Проблем је и смештај у предшколским установама, финансирање недељника, српског позоришта, а неопходно је и пуноправно представништво у парламенту и проширење политичких овлашћења мањинских самоуправа.-Тражимо и проширење културне и просветне аутономије. Понекада имамо утисак да су превелика административна оптерећења наших организација - рекао је Алексов и додао да су њиховој реализацији рачуна и на финансијску подршку Србије.

У реализацији ових проблема највише може помоћи управо Међувладина мешовита комисија, која би у почетком априла требало да се састане у Суботици.

- Веома је значајно побољшати положај Срба ма где они живели, али и бринути о мањинама у нашој земљи. Део српске стране буће свакако представници мађарске националне заједнице јер хоћемо да разговарамо отворено о свим питањима – најавио је Ненад Иванишевић, копреседавајући Комисије са српске. - Мислимо да је ово најбољи начин да један историјски високи однос двеју земаља преточимо у јако добре односе два народа. У буџету за наредну годину биће предвиђена средства за подршку пројектима српске заједнице у Мађарској.

По речима министра Александра Вулина, односи Србије и Мађарске су на изузетном нивоу и све оно што је договорено на последњој заједничкој седници, сада се и спроводи.- Без обзира где Срби живе, они су део разлога због кога Влада Републике Србије жели да има добре и најбоље могуће односе са свима у окружењу. Срби у Мађарској и Мађари у Србији јесу мост између наших земаља и, свакако, јесу прилика да боље сарађујемо и боље разумемо једни друге - нагласио је Вулин.


МИНИСТАР ВУЛИН У ПОСЕТИ СУБОТИЦИ И СЕВЕРНОБАЧКОМ УПРАВНОМ ОКРУГУ

Постављено: 3.02.2016

Извор: Subotica.com

Покушаја да се илегално пређе граница ће увек бити, али сви они који у нашу земљу не уђу из Македоније, која је једина легална рута, сматраће се илегалним мигрантима - поручио је данас у Суботици министар Александар Вулин.- То су пре свега економски мигранти, претпостављамо да се могу појавити кријумчарске банде које злоупотребљавају такве људе, али против тога се Србија бори, можда најбоље на читавој рути. Највећи број кривичних пријава је поднела наша полиција, која је ухапсила и највећи број кријумчара и одузела највећи број возила – додао је Вулин.

Министар је подсетио да је јединствену контролу миграната од стране представника свих пет земаља на рути и издавање јединствених регистрационих исправа, Србија предлагала још пре годину дана.

- Број миграната не зависи само од пооштрених контрола, већ првенствено од рата у Сирији, односа Европске уније и Турске, временским условима на Медитерану. Што се нас тиче, ми смо спремни за сваки број који може да прође у складу са одлукама које доносе земље које се налазе на рути. Уколико Аустрија или било која друга земља одреде број људи који могу да прођу или остану - ми се тог броја придржавамо – истакао је министар.


НАЧЕЛНИК ОКРУГА ОРГАНИЗОВАО САСТАНАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ПРАВОСУДНИХ ОРГАНА ПО ПИТАЊУ НАЛОГА ЗА ПРЕТРЕС У ПОСТУПКУ ИНСПЕКЦИЈСКИХ НАДЗОРА НЕРЕГИСТРОВАНИХ ПРИВРЕДНИХ СУБЈЕКАТА

Постављено: 18.01.2016. год.

Дана 15.01.2016. године начелник Севернобачког управног округа организовао је састанак са представницима правосудних органа по питању налога за претрес у поступку инспекцијских надзора нерегистрованих привредних субјеката. Састанку су присуствовали Љубо Симић руководилац Прекршајног суда у Суботици, Ливија Милетић Панић, Основнo јавнo тужилаштво, Игор Велимировић, представник ПУ Суботица и Весна Марковић, судија Основног суда у Суботици. На састанак су позвани и представници Вишег суда и Вишег јавног тужилаштва у Суботици, али се нису одазвали из оправданих разлога.

Начелник Управног округа је поздравио присутне, изразио жељу за сарадњом са правосудним органима по свим питањима који се тичу функционисања државних и других органа на територији Округа, као и спремност да у сваком моменту изађе у сусрет свим могућим захтевима и предлозима од стране присутних ради што ефикаснијег поступања у интересу грађана.

Затим је начелник Округа информисао присутне да је Севернобачки управни округ међу првима почео да врши интегрисане инспекцијске надзоре над радом нерегистрованих привредних субјеката, као и да се при томе у пракси појавио проблем самог уласка инспектора у привредне субјекте. Водећи се жељом за што бржом применом одредби новог Закона о инспекцијском надзору, начелник је замолио присутне да му, свако у оквиру своје надлежности, помогну у решавању наведеног проблема, тј. у дефинисању самога поступка по коме надлежни инспектори треба да поступају у вршењу инспекцијског надзора.

Присутни су затим изнели своја размишљања и запажања која се тичу могућих пропуста или евентуалних грешака које се могу појавити у случају примењивања одредби поменутог Закона у пракси и истакли да се овом питању треба посветити посебна пажња како би се избегао проблем евентуалног подношења захтева за накнаду штете од стране одговорног лица нерегистрованог привредог субјекта.

После исцрпне и детаљне анализе наведног проблема, начелник Управног округа је као закључак констатовао да ће се почетком фебруара поново одржати састанак на исту тему, на којем ће присуствовати и надлежна лица из Вишег суда и Вишег јавног тужилаштва, на коме ће присутни представници правосудних органа изнети своје примедбе, предлоге и сугестије, које ће начелник округа даље проследити надлежним министарствима.


НАЧЕЛНИК ОКРУГА ПРИСУСТВОВАО УРУЧЕЊУ СЕРТИФИКАТА ОПШТОЈ БОЛНИЦИ СУБОТИЦА

Постављено:17.02.2016

Извор: Subotica.com

Представници Агенције за акредитацију здравствених установа Србије уручили су данас сертификат о акредитацији Опште болнице Суботица директору ове здравствене установе, др Горану Бићанину.

Суботичка Општа болница достигла је високи степен усаглашености са стандардима и добила акредитацију на период од 3 године. Процес започет октобра месеца 2013. године склапањем уговора са агенцијом, завршен је данас свечаном доделом акредитације.

Добијањем сертификата о акредитацији постигнут је крајњи циљ реализације визије, мисије и стратешког циља свих запослених у Општој болници. Признање је само један од процеса у опредељењу здравствене установе ка континуираном унапређењу обављања здравствене заштите.

- „То је тек сада почетак приче. Након акредитације, све што је написано, што су они контролисали, то сада мора да се примењује. Најтежа ствар сада и наступа да након нечега што сте написали да се примењује, прати и контролише. Али оно што је најважније, у центру збивања је пацијент и те безбедоносне процедуре за пацијенте а наша Болница се стално мења. Ви у Болници морате да подижете и квантитет и квалитет.“ - изјавио је Бићанин.

Агенција за акредитацију здравствених установа кроз доделу сертификата остварује своје циљеве о квалитету и безбедности здравствене заштите. Општа болница Суботица испунила је високим оценама стандарде квалитета здравствене заштите у здравственим установама и стога је заслужено добила значајан сертификат.

- „Превасходо смо оцењивали клиничке стандарде које прате пацијента од момента када уђе у установу а то значи је јасно дефинисан пријем пацијента затим да су јасно дефинисане процедуре које прате пацијента кроз његов период лечења, дијагностике и све оно што подразумева у самом лечењу. Да би лечење било спроведено то подразумева и околности које говоре о простору и опрему о којима се води рачуна, о животној средини као најважнији фактор су људски ресурси. Управо су људски ресурси најважнији ресурси јер пружају услуге, имају лиценце, стално се едукују и да су управо они ти који могу да гарантују безбедност и квалитет услуга у болници Суботица. То су уједно и стандардни који су оцењени најбољим оценама.“ - оценила је Светлана Дрча из Агенција за акредитацију

267

Суботичка Општа болница добијањем сертификата има према себи, али и према корисницима здравствене заштите, обавезу даљег усавршавања и унапређења. Анализираће се минули рад и пажљиво постављати изазови за будућност сходно могућностима, са циљем да сви корисници добију квалитетну здравствену заштиту, али и да у будућности добију исту акредитацију на период од 7 година.


НАЧЕЛНИК ОКРУГА ПРИСУСТВОВАО НОВОГОДИШЊЕМ ХУМАНИТАРНОМ КОНЦЕРТУ

Постављено: 15.01.2016.

Извор: Subotica.com

Црквени хор „Свети Роман Мелод“ је ове године, 7. пут за редом, одржао новогодишњи хуманитарни концерт 14. јануара, у Великој већници Градске куће, са почетком у 19.30 часова.

Приход од продаје улазница биће дониран за лечење нашег суграђанина, Александра Шешлије, коме је неопходна трансплантација срца.

2015


НАЧЕЛНИК ОКРУГА ПРИСУСТВОВАО НОВОГОДИШЊЕМ ПРИЈЕМУ ЗА НОВИНАРЕ И ЗАПОСЛЕНЕ У ЈАВНОМ СЕКТОРУ

Постављено: 28.12.2015.

Извор: Subotica.com

У Великој већници Градске куће одржан је традиционални новогодишњи пријем за представнике државних органа, установа и институција на коме су сумирани резултати у 2015. години и представљени планови за наредну годину.Година на измаку била је тешка, а ништа лакша неће бити ни она што долази.

- Годину смо почели рестриктивним буџетом, штедњом и рационализацијом на свим пољима, а завршавамо је са повећањем прихода и доношењем важних одлука за даље функционисање града - истакао је Илија Маравић, председник Скупштине града. - Поред тога нисмо повећавали цену комуналних услуга, нисмо оптеретили буџет кредитима, већ смо купљену имовину ставили у функцију. Годину завршавамо са повећањем броја запослених и са поносом кажемо да је посао добило око 4.500 људи, 20 одсто више него прошле године. То је знак да смо на добром путу.


НАЧЕЛНИК ОКРУГА ИЗРАЗИО ЗАХВАЛНОСТ СУБОТИЧКОЈ БОЛНИЦИ НА УНАПРЕЂЕЊУ ЗДРАВСТВЕНЕ ЗАШТИТЕ

Постављено: 09.12.2015.

Извор: Subotica.com

У наставку преносимо израз захвалности Општој болници Суботица на унапређењу здравствене заштите свих становника Севернобачког управног округа, у виду саопштења потписаног од стране Драгог Вучковића, начелника Севернобачког управног округа.

Имајући у виду да се ове недеље врши процес акредитације Опште Болнице Суботица која врши секундарну здравствену заштиту становништва на подручју Севернобачког округа желим да упутим јавности следећу поруку:

Испред Владе Републике Србије и у име свих грађана Севернобачког управног округа најискреније се захваљујем свим запосленима у Општој болници Суботица који су радили на процесима акредитације ове установе и који су својим професионалним односом према бризи за здравље свих нас као и својом личном посвећеношћу допринели овом захтевном пројекту.

Очекујемо да процес акредитације буде ускоро верификован на најбољи начин од стране мериторних оцењивача.

Изражавам искрену захвалност Агенцији за акредитацију здравствених установа Србије на изузетном партнерском односу према Општој болници Суботица у процесима из области акредитације.

Општа болница Суботица

Драги Вучковић, Начелник СБУО.

Изражавам дубоку захвалност директору установе, господину Горану Бићанину, и његовом тиму који је руководио процесом акредитације почевши од октобра 2013. године до данас.

Лично сматрам да се увођењем систематичног приступа лечењу пацијената, утврђеним процесима одговорности и протоколима поступања према пацијентима заправо изражава онај, толико недостајући систем вредности, који нам данас, као друштву оптерећеном изазовима транзиције и глобалних дешавања, из разних разлога измиче и уступа место лажном животу.

Хвала им за сав мукотрпан рад и напорне сате, када се могло одустати толико пута, сате који никада неће бити плаћени, што су истрајали да нам својим примером покажу какви можемо бити ако верујемо у истинске и трајне људске вредности.

Хвала има за несебичан допринос здрављу и ревитализацији наше заједнице.


ОДРЖАНА V СЕДНИЦА САВЕТА СЕВЕРНОБАЧКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА

Постављено: 03.12.2015.год.

Дана 30.11.2015. год. са почетком у 11,00 часова одржана је V седница Савета Севернобачког управног округа у 2015. години на којој су присуствовали Драги Вучковић, начелник Севернобачког управног округа, као председавајући, Јене Маглаи, градоначелник града Суботица и Габор Кишлиндер, председник општине Бачка Топола, као чланови Савета и Весна Бајић, шеф Одсека за опште послове, као секретар Савета Севернобачког управног округа и записничар.

На седници је председавајући Драги Вучковић, начелник Округа, подсетио присутне да је ступањем на снагу Закона о инспекцијском надзору био предвиђен и обједињени информациони програм који ће координирати радом инспекцијских служби, али да је његова примена предвиђена у 2017.години. Рад по одредбама поменутог закона доноси задовољавајуће резултате, а што се тиче Стручне службе округа, у Предлогу финансијског плана за 2016. годину предвиђена су средства за набавку новог софтвера за рад у писарници који ће омогућити бољу координацију рада инспекцијских служби, као и увид у рад сваке инспекцијске службе понаособ и проверу извршених инспекцијских надзора по привредним субјектима. Нови режим рада у писарници омогућиће бољу координацију и побољшати ефикасност вршења инспекцијских надзора.

Председавајући је на седници информисао присутне да ће се у наредном периоду у сарадњи са надлежним лицима Основног суда у Суботици одржати презентација на којој ће се детаљније размотрити поступак за подношење захтева за претрес приликом вршења надзора нерегистрованих привредних субјеката. Такође је подсетио да су од стране Округа предузете све активности како би се повећао број инспектора преко потребних за функционисање припадајућих инспекцијских служби. Нагласио је и да ће се у наредном периоду започети активности на уређењу пословних просторија инспекцијских служби Округа у Бачкој Тополи.

Чланови Савета су затим детаљно размотрили активности везане за издавање обрадивих површина у дугорочни закуп уз обавезу инвестиција.

Градоначелник Града Суботице, Јене Маглаи, затим је информисао присутне о ситуацији везаној за збрињавање паса луталица: у наредном периоду отвориће се нови капацитети, постоји проблем са једним постојећим азилом чији представници прете распуштањем паса, од стране Градске управе пружена им је помоћ у одређеној мери, а надаље се планира постепено смањивање броја паса у истом, да би се на крају извршило његово затварање, пошто није могуће извршити легализацију.

Донет је закључак по којем ће се у наредном периоду одржати састанак на ком ће присуствовати председавајући, Градоначеник Града Суботица и руководилац ветеринарске инспекције, на коме ће се детаљније утврдити активности усмерене на решавање изнетог проблема. Планирана је и вакцинација паса, акција стерилизације, активности на евиденцији, инспекцијски надзори продаје штенаца на робним пијацама, као и све остале неопходне радње како би се проблем паса луталица решио на што оптималнији начин.

Чланови Савета размотрили су и питање организовања зимских служби које је разматрано и на седници Окружног Штаба и донет је закључак да су све мере по питању чишћења приградских месних заједница предузете.

На седници је детаљно размотрена и проблематика привредног субјекта "Агросеме Панонија". Изнета је информација да ће се у среду, 02.12.2015. године одржати састанак у Влади АП Војводине по овом питању, такође постоји предлог да се део дуга по основу пореских обавеза стави у однос са потраживањима радника по основу отпремнине. Председавајући је обавестио присутне да су од стране Инспекције рада обављене све законом прописане активности, у мери у којој је то било могуће, пошто је инспекторима онемогућен сусрет са челницима привредног субјекта, као и да је информација о постојећем проблему од стране председавајућег достављена надлежнима у кабинету Владе Републике Србије. Градоначелник Града Суботице изјавио је да је од стране Градске управе такође пружена сва могућа помоћ за решавање проблема везаног за поменути привредни субјекат.

Донет је и закључак да се до следеће седнице председавајућем доставе дописи који ће се проследити надлежним органима, а у којима ће се изнети проблем смањења ненаменских трансфера локалним самоуправама. Од стране Градоначелника града Суботица о овом проблему већ је упућен допис шефу Кабинета и надлежном Министарству финансија.

На седници је изнет и проблем стања градских водоводних цеви и донет је закључак да се на следећој седници Окружног Штаба за ванредне ситуације хитно предузму све активности за остваривање процедуре доношења препоруке да ЈКП „Водовод и канализација“ Суботица санира објекат Водозахват 1 у Суботици.


НАЧЕЛНИК ОКРУГА ПРИСУСТВОВАО ОТВОРАЊУ ПРИВРЕМЕНОГ ПРИХВАТНОГ ЦЕНТРА ЗА ИЗБЕГЛИЦЕ

Постављено: 16.11.2015. год.

Извор: subotica.info

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин и регионални директор за Југоисточну Европу организације Арбеитер-Самаритер-Бунд (АСБ), Елмир Бојаџић, отворили су, у улици Тук Угарнице, бр. 23, у Суботици, привремени прихватни центар за мигранте чију је комплетну адаптацију и опремање финансирала АСБ.


НАЧЕЛНИК ОКРУГА ОРГАНИЗОВАО ПОСЕТУ ДОМУ ЗА ДЕЦУ ОМЕТЕНУ У РАЗВОЈУ „КОЛЕВКА“ У КОМ ЈЕ ОРГАНИЗОВАН СМЕШТАЈ ЗА МАЛОЛЕТНЕ ИЗБЕГЛИЦЕ

Постављено: 30.10.2015.

Извор: Subotica.com

Посланица немачког парламента Анет Грот са сарадницима посетила је прихватни центар за мигранте, чија се адаптација ближи крају и Дом „Колевка“, где је обезбеђен смештај за малолетне избеглице.

Објекти који ће бити прихватни центар за мигранте реновирају се захваљујући донацији немачке хуманитарне организације „АСБ“. У њега је уложено око 300 хиљада евра и моћи ће да прими око 300 људи.

- Задовољна сам оним што видим, како теку радови и какве ће услове избеглице овде имати – истакла је посланица Бундестага, додавши да је посетила и Грчку, Македонију и Мађарску, те да зна какве све услове избеглице имају на „балканској рути“. - Знам какво је стање на границама, нарочито на аустријско-немачкој граници и тврдим да је заиста срамота за моју земљу што на хиљаде људи са децом стоји по хладноћи на граници а да нема средстава да се они превезу до места за избеглице. Немачка и цела ЕУ очигледно нису биле спремне за ову ситуацију.

По посланициним речима, она је у септембру била једини политичар из ЕУ који је боравио на железничкој станици у Будимптешти.

- Призор је био заиста страшан, целе породице су биле тамо, драма је била свакога дана – подсећа госпођа Грот. - У Србији је ситуација била другачија, у Прешеву је било пуно људи и било је тешко, али се све одвијало како треба. Немачка неће затварати границе за избеглице, јер би то био почетак краја Европске уније.

Посланица је похвалила рад Владе Србије током избегличке кризе.

- Србија показује колико је посвећена заједничком европском решењу мигрантске кризе, коју није проузроковала, али ни не може сама да је реши. Очекујемо европски одговор на кризу и Србија ће бити део тог одговора – поручио је Ненад Иванишевић, државни секретар у Министарству рада. - Ми смо спремни да на мигрантској рути направимо тачке попут ове у Суботици, где можемо привремено да примимо између три и пет хиљада људи. Спремни смо за зиму, имамо пет центара за азил, још неколико локација које су у припреми у Кикинди, Чоки, Сомбору, Шиду, Димитрограду, Босилеграду... Прихватни центар у Кањижи је затворен, јер нема више потреба за њим, далеко је од мигрантске руте, те су сви капацитети пребачени у Шид, а део ће бити искоришћен за опремање објекта у Суботици.

Делегација чији је домаћин био Драги Вучковић, председник Севернобачког округа, посетила је и Дом за децу ометену у развоју „Колевка“, у коме се налази простор за смештај малолетних миграната. Од почетка године у њему је боравило око 80 деце и око 50 мајки, а забележено је више од 600 преноћишта.


НАЧЕЛНИК ОКРУГА ПРИСУСТВОВАО САСТАНКУ У ОРГАНИЗАЦИЈИ ПОТПРЕДСЕДНИКА ВЛАДЕ И МИНИСТРА ДРЖАВНЕ УПРАВЕ И ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ

Постављено 21.10.2015. год..

Други састанак у организацији потпредседника Владе и министра државне управе и локалне самоуправе, др Кори Удовички са начелницима свих управних округа са територије Републике Србије, идржан је 20. октобра 2015. године у Клубу посланика у Београду.

У уводном делу састанка представници Светске банке одржали су презентацију „Функционална анализа стручних служби управних округа“, којом је посебна пажња посвећена преклапањима и вишковима у структури запослених при управним окрузима.

Том приликом др Кори Удовички је изјавила да се радује наставку даље сарадње са окрузима и најавила формирање радне групе о децентрализацији и деконцентрацији одлучивања.

На састанку је представник Јужнобачког управног округа присутнима представио нови софтер за обраду и евиденцију предмета у писарници.


НАЧЕЛНИК ОКРУГА ПРИСУСТВОВАО РАДИОНИЦИ НА ТЕМУ ПРАВА НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА

Постављено: 13.10.2015.

Извор: Subotica.com

Министри правде Србије и Мађарске, Никола Селаковић и Ласло Торчањи отворили су 13.10.2015. god. у хотелу „Патриа“ радионицу на тему „Примери добре праксе Мађарске из области права националних мањина“.

Радионица је била прилика да чланови Радне групе за израду акционог плана за спровођење права националних мањина Владе Србије и колеге из Мађарске размене искуства.- Мађарска нам је помогла преносећи своја искуства као држава чланица Европске уније у областима попут заштите података, заштите приватности и права националних мањина – истакао је министар Никола Селаковић. - Иако нисмо још увек чланица Европске уније ми смо понудили своја искуства у области заштите узбуњивача, за шта смо добили и међународна признања. Разговарали смо о одличном предлогу на тему образовању Срба и Мађара, о стварању „бечелор“ програма на српском, мађарском и енглеском језику. У наредном периоду биће речи о борби против корупције у правосуђу и сличним темама.

Ово је четврти сусрет ресорних министара у последњих пола године, а тема билатералних разговора била је и мигрантска криза.

- Мађарска подржава интеграције Србије у Европску унију, а да би прикључење било успешно, ми желимо да дамо експертске савете и укажемо на шта Србија може да рачуна кад постане члан – објаснио је Ласло Торчањи. - Стручњаци из Србије би били врло радо виђени у Министарству правде у Мађарској, где би могли у пракси да прате комуникацију са институцијама ЕУ. Веома ценим регулације Устава Србије које се односе на мањине и оне треба да се и примене у законодавству.


ГОСТОВАЊЕ НАЧЕЛНИКА ОКРУГА НА YU ECO ТЕЛЕВИЗИЈИ

Постављено:30/09/2015.

Извор: Yu eco

Црвени крст и Суботицатранс су невидљиви, али темељни чиониоци који су омогућили да август и септембар у Суботици прођу толико мирно да нико не примети да је кроз град прошло више десетина хиљада миграната – оценио је у синоћној емисији “Ин медиас рес” начелник Севернобачког округа Драги Вучковић.

Он је навео податак да је кроз аутобуску станицу прошло 30.000 евидентираних миграната који су констатно пребацивани ка Кањижи, а да, како је рекао, цена услуга није ни за динар била повећана. Начелник Севернобачког управног округа је садашњу ситуацију с мигрантима оценио као затишје пред зиму и очекује да ће Суботица моћи да се носи са будућим изазовима.
НАЧЕЛНИК ОКРУГА ПРИСУСТВОВАО ОТВАРАЊУ РАДИОНИЦЕ ПОСВЕЋЕНЕ ПИТАЊУ ЉУДСКИХ ПРАВА ИЗБЕГЛИЦА

Постављено 15.09.2015.

Извор: Yu eco

Уједињене нације су до сада пружале подршку органима Владе Србије у решавању мигрантске кризе, и то ће наставити и даље да ради, поручила је синоћ на отварању радионице посвећене питању људских права избеглица – изјавила је координаторка Уједињених нација у Србији Ирена Војацкова Солорано.

Она је оценила да се у Србији институције добро односе према избеглицама и мигрантима у поређењу са другим државама које су погођене овим таласом. Она је изразила очекивање да ће током три дана њеног трајања пружити подршку органима Србије да предузимају праве кораке у овој ситуацији.Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Ненад Иванишевић, оценио је да су права избеглица у Србији у највећој мери испоштована, поготово у односу на друге земље, а на скупу ће бити речи о поштовању људских права избеглица у новонасталим околностима. Он је додао да ће од одговора Европске комисије зависити будућност свих тих људи, као и свих држава које желе да чине Европску унију.

Учесници тродневне радионице која се одржава у хотелу Галерија су представници институција из локалних самоуправа у Србији које су највише погођене таласом избеглица. Организатори радионице су Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и канцеларија Уједињених нација у Србији.


ОДРЖАНА IV СЕДНИЦА САВЕТА СЕВЕРНОБАЧКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА У 2015. ГОДИНИ У ПРОШИРЕНОМ САСТАВУ

Постављено:03.09.2015.год.

Дана 01.09.2015. год. (уторак), са почетком у 08,00 часова у Суботици одржана је четврта седница Савета Севернобачког управног округа у 2015. години у проширеном саставу. Седници су присуствовали Драги Вучковић, начелник Севернобачког управног округа, потпредседник Владе РС и министар Министарства државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички, државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак, помоћник министра Министарства државне управе и локалне самоуправе Саша Могић и помоћник министра Министарства државне управе и локалне самоуправе Ивана Антић, Jeне Маглаи, градоначелник Града Суботице, Илија Маравић, председник Скупштине Града Суботица, Габријела Филеки, начелник Градске управе Суботица, Габор Кишлиндер, председник општине Бачка Топола, Едвин Плохл, председник Скупштине општине Б. Топола, Петар Седлар, начелник општинске управе Б. Топола, Марко Ровчанин, председник општине Мали Иђош, Халгато Имре, председник Скупштине општине М. Иђош, Данило Дабовић, начелник општинске управе М. Иђош, Боривој Муцаљ начелник ПУ Суботица, Блаженка Пиуковић Бабичковић, представник Пореске управе Суботица, Атила Ковач, (Министарство трговине, туризма и телекомуникација, Одељење тржишне инспекције), Биљана Рукавина (Министарство трговине, туризма и телекомуникација, Сектор туристичке инспекције, Одељење туристичке инспекције Нови Сад), Божо Ивковић, (Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Одсек инспекције рада), Ивана Милошевић, (Министарство пољопривреде и заштите животне средине, Фитосанитарна инспекција) Александар Пижурица (Министарство пољопривреде и заштите животне средине, Управа за ветерину, Одељење ветеринарске инспекције), Владица Цветковић (Пок.секр.за пољопривреду, водопривреду и шумарство), др Звездана Бјелатић Здравстена инспекција Нови Сад, Борислав Станичков (Министарство провете, науке и технолошког развоја), Небојша Брцан, (Покрајински секретаријат за здравство, социјалну политику и демографију, Одсек санитарне инспекције), Драган Секулић (Покрајински секретаријат за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине ) и Весна Бајић, шеф Одсека општих послова, као секретар Савета Севернобачког управног округа и записничар.Дневни ред седнице обухватио је активности у спровођењу стратегије реформе јавне управе, проблеме везане за талас миграције и одговор локалних самоуправа и државних органа, тешкоће везане за рад инспекцијских служби на територији Севернобачког управног округа, као и поступак примене нових законских одредби које регулишу инспекцијски надзор.

Председавајући је поводом доношења новог Закона о инспекцијском надзору обавестио присутне да су припадници инспекцијских служби Округа благовремено учествовали у јавној расправи поводом доношења истог, да су се у протеклом периоду интензивно обављали интегрисани надзори уз помоћ припадника ПУ Суботица и Управе пореза у циљу борбе против сиве економије и рада "на црно", што је резултирало повећаним бројем пријава запослених од стране послодаваца у складу са законским прописима, као и да ће се у наредном периоду акценат ставити на надзор нерегистрованих привредних субјеката.

Што се тиче реформе јавне управе, председавајући је изјавио да Округ улаже напоре да се "бирократија претвори у администрацију". Подсетио је присутне да се на сајту надлежног министарства могу пратити све планиране активности везане за ову проблематику, тј. ходограми, те замолио надлежне из једница локалне самоуправе да, користећи портал е-управа, у својим срединама организују могућност давања конструктивних предлога од стране запослених у јавној управи и свих заинтересованих стручних лица.

По питању таласа миграције и активности локалних самоуправа и државних органа, председавајући је информисао присутне да се исте за сада обављају изузетно успешно, водећи се принципом брижног, хуманог односа према мигрантима уз истовремено очување јавног реда и мира, као и безбедности грађана на територији Округа.

Након уводне речи председавајућег, присутнима се обратила потпредседница Владе РС и министар Министарства државне управе и локалне самоуправе, Кори Удовички, захваливши се начелнику на уводним речима. Присутнима је честитала Дан града уз констатацију да је Суботица лидер у обезбеђивању права националних мањина. Потпредседница Владе је затим дала реч водећим људима јединица локалне самоуправе, уз напомену да жели да саслуша конкретне проблеме са којима се срећу у свакодневном раду.

Председавајући је затим замолио начелнике инспекцијских служби Севернобачког управног округа да се понаособ представе и изнесу своја запажања и проблеме са којима се сусрећу у свом раду.

Након излагања руководиоца окружних подручних органа државне управе, председавајући се захвалио истима, те констатовао да генерално, у свакој инспекцијској служби постоји проблем недостатка броја извршилаца, службених возила, горива, неадекватног решавања поступка поправке службених возила и логистичке подршке.

Потпредседник Владе РС и министар Министарства државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички захвалила се начелницима инспекцијских служби, изразила дубоко разумевање за изнете проблеме те изјавила да се број извршилаца у инспекцијским службама у наредном периоду мора повећати, да је исти последица непланске рационализације тј. да је смањење броја извршилаца услед престанака радног односа због испуњења услова за старосну пензију у многим органима сматран рационализацијом, да је до сада у државним органима и јавним службама вршено линеарно смањивање запослених, што никако није у реду и да ће се у наредном периоду водити рачуна да се реално сагледа постојећи број запослених у сваком органу сходно стварним потребама и стручности истих, како би се избегло понављање линеарног смањења. Такође је изјавила да собзиром на производњу у смањеном, недовољном обиму и интензитет постојања тзв. сиве економије у наредном периоду све активности биће усмерене на штедњу, те да се израда систематизација мора заснивати на стварном броју потребних запослених, тј. да се тачно утврди која радна места морају бити попуњена, да сваки државни орган, јавна служба, институција мора сагледати колико радника и на којим пословима и радним задацима мора бити распоређено, при чему ће се имати у виду да се број инспектора у инспекцијама мора повећати тамо где је то преко потребно.

Александар Пижурица (Министарство пољопривреде и заштите животне средине, Управа за ветерину, Одељење ветеринарске инспекције), дао је предлог да се приликом смањења броја радника као и запошљавања нових узима у обзир и област да ли се државни органи и јавне службе налазе у области у којима је привреда развијена, као нпр. у Севернобачком управном округу, а да се као репер не узима број становника у тој области.

Потпредседник Владе РС и министар Министарства државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички се у потпуности сложила са наведеним предлогом и изјавила да до сада није ни постојала евиденција колико уопште има инспектора, да је тек сада сагледана ситуација и да се разматра шта треба да се спусти на локални ниво а који послови треба да се решавају централизовано, као и да је само Министарство државне управе и локалне самоуправе у поступку реорганизације и да има потребу за и за извршиоцима који ће се бавити искључиво инспекцијским службама.

Након овог излагања, др Кори Удовички је замолила градоначелника и председнике општина да изнесу проблеме у функционисању јединица локалне самоуправе којима руководе.

Пошто је дневни ред исцрпљен, потпредседница Владе изјавила је да ће се Министарство државне управе и локалне самоуправе у наредном периоду потрудити да се оствари што боља двосмерна комуникација, као и сарадња на отклањању свих наведених проблема, да је Министарство спремно да буде заговорник интереса инспекцијских служби у Влади РС, као и да помогне у спровођењу свих активности усмерених на побољшање положаја запослених у државној управи, узимајући у обзир потребу за спровођењем поступка рационализације у интересу свих грађана, како на подручју Севернобачког округа, тако и Републике Србије у целини.


НАЧЕЛНИК ОКРУГА ПРИСУСТВОВАО СВЕЧАНОЈ СЕДНИЦИ СКУПШТИНЕ ГРАДА ПОВОДОМ ДАНА СУБОТИЦЕ

Постављено: 01.09.2015.

Извор: Subotica.com

Подизањем заставе и свечаном седницом Скупштине града 01.09.2015. год. обележен је Дан града, дан када је декретом Марије Терезије из 1779. године Суботица добила статус слободног краљевског града. Овим поводом додељено је звање Почасни грађанин које је ове године припало биологу Ђули Селешију.Свечаној седници присуствовали су Кори Удовички, министарка државне управе и локалне самоуправе са сарадницима, председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, досадашњи почасни грађани, представници дипломатског кора, партнерских градова из Мађарске, Румуније, Хрватске, Црне Горе и Србије, представници Покрајинских органа, Севернобачког округа, републички и покрајински посланици, представници националних савета са седиштем у Суботици.

- Ове године Дан града прослављамо под слоганом „Рођендан града“, у чијем фокусу су најмлађи и који показује шта треба да буде главна брига сваке локалне самоуправе – рекао је градоначелник Јене Маглаи.- Одлазак младих, мигрантска криза, тешка економска и политичка ситуација, највећи су проблеми са којима се суочава Суботица, као и други градови у земљи. Можемо да кукамо и критикујемо, тонемо у песимизам, или да нешто пробамо да променимо. Ми смо изабрали ово друго и Суботица сада итекако има перспективу - „Сваровски“ за који дан почиње производњу, „Континентал“ проширује капацитете, „Мастерпласт“ гради нови фабрику, „Аметек“ је почео са радом, очекујемо изградњу тржног центра и захваљујући свему томе очекујемо и две хиљаде нових радних места.

За министарку Кори Удовички Суботица је престоница мултинационалности.

- То како се Србија суочава с том кризом, људскост и солидарности коју показује је пример који показујемо суседима и Европској унији ка којој тежимо. Свако ко се људски и организовано понаша је амбасадор Србије, да донесемо промену која је важна, промену у односу на то како свет гледа нас – истакла је министарка. - Заиста сам одушевљена оним што се планира и дешава у Суботици, она је имала среће, али је радила и искористила прилику која је пружена.Звање Почасни грађанин, поводом Дана града, једногласном одлуком одборника Скупштине града на последњој редовној седници додељено је, а данас и уручено др Ђули Селешију, хидробиологу, доктору биолошких наука и универзитетском професору у пензији. Ово звање додељује се за истакнуто и трајно животно дело којим се доприноси подизању угледа града Суботице у земљи и иностранству.


НАЧЕЛНИК ОКРУГА ПРИСУСТВОВАО САСТАНКУ НА ТЕМУ ЗАЈЕДНИЧКЕ САРАДЊЕ НА ПРОЈЕКТУ РАЗВОЈА ПРЕДУЗЕТНИШТВА СА ДЕЛЕГАЦИЈОМ КРАЉЕВИНЕ ШВЕДСКЕ

Постављено: 18.07.2015. год.

Извор: Subotica.rs

Начелник Севернобачког управног округа Драги Вучковић и члан Градског већа задужен за област привреде Небојша Дарабош разговарали су данас, у Зеленој сали Градске куће, са делегацијом општине Сандвикен (Краљевина Шведска) коју су представљали Андерс Ландел, начелник Канцеларије за европске послове те општине, и Ана-Луис Клин и Пео Ларсон, председница и потпредседник Асоцијације предузетника Сандвикена. Радни састанак уприличен је на тему почетка заједничке сарадње на пројекту развоја предузетништва у овом региону на основу праксе и искустава у Шведској.

Уз подсећање да је 6. јуна 2014. године, у Медија-центру Градске куће, потписано Писмо о намерама између града Суботице и општине Сандвикен, Небојша Дарабош је, обраћајући се медијима, рекао да је у складу са Писмом о намерама формиран међуопштински тим који је припремио предлог успостављања сарадње између две локалне самоуправе у форми пројектне пријаве и да је фокус пројектне идеје стављен на развој предузетништва у нашем граду и Севернобачком округу, по узору на добру праксу у Шведској.

- Припремљена пројектна пријава поднета је Међуопштинском центру за локалну демократију на разматрање у марту ове године, а већ у јуну 2015. донатор је, дајући јој највишу оцену, одобрио финансирање, након чега је и потписан Уговор о субвенцији на период од годину дана, почев од 1. јула ове године. Финансијска средства за реализацију пројектне идеје у стопроцентном износу обезбедила је Шведска агенција за развој и међународну сарадњу (СИДА). За такозвану Прву фазу пројекта, која подразумева израду Студије изводљивости и предлога пројекта развоја предузетништва, обезбеђена су средства у износу од око 24.000 евра – истакао је Дарабош.Он је додао да је циљ да се у овој фази изради детаљан пројекат развоја предузетништва у овом региону на основу праксе и искустава у Шведској, а у сарадњи са партнерском општином Сандвикен, Асоцијацијом предузетника Сандвикена, пословним субјектима из Шведске, Општим удружењем предузетника из Суботице и другим субјектима који својим знањем и подацима могу да допринесу развоју квалитетног пројекта.

- Након израде Студије, биће припремљен свеобухватан и детаљан предлог пројекта развоја предузетништва који би предвидео конкретне активности и мере, а који ће се поднети Шведској агенцији за развој и међународну сарадњу за финансирање у оквиру тзв. Друге фазе. Средства би у том случају била много значајнија од оних која су већ обезбеђена и била би довољна да се реализују конкретна улагања, или успоставе правно-финансијски механизми који би омогућили предузетницима из овог региона олакшано пословање, доприносећи на тај начин локалном економском развоју – казао је Небојша Дарабош.

Драги Вучковић је, између осталог, изјавио да резултати посвећености квалитетном послу који може да развије добре односе не могу да изостану, да му је изузетно драго што су и гости из Сандвикена препознали да је Србија земља отворена за сарадњу са целим светом и да ће Канцеларија Севернобачког управног округа и даље наставити ширење међународне сарадње и сарадње са локалним самоуправама.

Гости из Шведске изразили су захвалност на позиву да посете Суботицу и Фестивал европског филма Палић и подвукли да су веома поносни што је успостављена званична сарадња између града Суботице и општине Сандвикен. Они су нагласили да је општина Сандвикен веома заинтересована да пружи подршку развоју предузетништва у овом региону.


ПРЕДСТАВЉЕНЕ НОВЕ ОДРЕДБЕ ЗАКОНА О ИНСПЕКЦИЈСКОМ НАДЗОРУ

Постављено: 10.07.2015. год.

Извор: Subotica. com

У просторијама Отвореног универзитета дана 09.07.2015. године одржана је презентација Закона о инспекцијском надзору у организацији Министарства државне управе и локалне самоуправе, у сарадњи са УСАИД Пројектом за боље услове пословања и Севернобачким управним округом, на коју су позвани начелници округа, представници државних органа на територији Севернобачког округа, представници привредних комора и удружења привредника, као и остала заинтересована лица.Презентација се заснивала на примени појединих одредби Закона о инспекцијском надзору које ступају на снагу 29. јула.

По речима Ивана Бошњака, државног секретара у Министарству за државну управу и локалну самоуправу, нови Закон о инспекцијском надзору растеретиће привредне субјекте сувишних процедура различитих служби контроле, омогућиће им повољније пословање, а са друге стране, унапредиће рад инспектора.

- Привредници који добро послују биће заштићени нелегалне конкуренције. Инспектори ће проћи обуке за комуникацију, приступ електронским подацима и заједнички координисани рад. Координациона комисија ће уједначити инспекцијски надзор у свим градовима и иста правила ће важити у Суботици, Зрењанину и било ком другом граду – објаснио је Бошњак.

Новим Законом о инспекцијском надзору лица која нису регистровала делатност биће третирана као да јесу и мораће да се прилагоде новим законским решењима.

Одредбе Закона на скупу, коме су присуствовали представници државних органа, појаснили су експерти УСАИД програма „За боље услове пословања“.

- Новине се огледају у режиму у коме су нерегистровани субјекти, у успостављању системске сарадње и координацији инспекција, како међусобно, тако и са другим органима. А морамо нагласити и успостављање и унапређење етичких стандарда за инспекторе, како би што квалитетније обављали надзор – додао је Милан Стефановић, стручни саветник УСАИД пројекта.


НАЧЕЛНИК ОКРУГА ПРЕДВОДИО ДЕЛЕГАЦИЈУ ПРИЛИКОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА ДАНА БОРЦА

Постављено: 04.07.2015.год.

Поводом 4. јула - Дана борца, положени су венци на Споменик жртвама фашизма. У име града Суботице венац је положила делегација коју је предводио председник Скупштине града Илија Маравић, а у име Владе Републике Србије и Севернобачког управног округа делегација коју је предводио Драги Вучковић, начелник Округа.

Венце су положили и представници Комуниста Суботице, Центра Тито и Руске странке. Организатор обележавања Дана борца је Градски одбор СУБНОР-а Суботица.

Дан борца је био празник који се обележавао у СФРЈ, сваког 4. јула. Проглашен је за државни празник 26. априла 1956. године, а престао је да се обележава распадом СФРЈ. У Србији је укинут 2001. године. Сваке године се, међутим, незванично прославља у организацији СУБНОР.


ДЕЛЕГАЦИЈА КИНЕ У ПОСЕТИ СУБОТИЦИ

Постављено: 03.07.2015.год.

Председник Скупштине града Суботице Илија Маравић са сарадницима и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, др Ненад Иванишевић, разговарали су данас са шесточланом кинеском делегацијом коју је предводио Јанг Џиминг, заменик министра за људске ресурсе и социјалну сигурност Народне Републике Кине. Састанку у Плавој сали Градске куће присуствовао је начелник Севернобачког управног округа Драги Вучковић.

Током срдачног сусрета, кинеској делегацији, у којој су представници Министарства за људске ресурсе и социјалну сигурност и Бироа за људске ресурсе и социјално осигурање, представљени су привредни потенцијали Суботице, а разговарало се и о помоћи кинеских компанија у проналажењу стратешких партнера за развој винарства и индустрије вина на овом подручју.

Након састанка у Градској кући, делегација из Кине је, у циљу упознавања са системом социјалне заштите у нашој земљи, посетила Центар за социјални рад, а потом и Геронтолошки центар у Суботици.
НАЧЕЛНИК ОКРУГА ПРИСУСТВОВАО САСТАНКУ ПОВОДОМ РЕШЕВАЊА ПРОБЛЕМА ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА

Постављено: 01.07.2015. год.

Извор: Subotica.com

У Кањижи је 30.06.2015. год. одржан састанак у вези решавања проблема илегалних миграната. Како се могло чути, број илегалних миграната у Суботици је смањен и ситуација је под контролом, док у Кањижу свакодневно стигне више стотина људи, који спавају и одмарају у самом центру насеља.Састанку су присуствовали Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и координатор Радне групе за решавање мешовитих миграционих токова, Ненад Иванишевић, државни секретар у овом министарству, Никола Лукач и Драги Вучковић, начелници Севернобанатског и Севернобачког округа, Михаљ Бимбо, председник општине Кањижа, Милимир Вујадиновић, члан градског већа за социјална питања, Боривоје Муцаљ иДраган Јовић, начелници Полицијских управа у Суботици и Кикинди, Иван Гардонов, помоћник Комесара за избеглице, представници Центра за социјални рад, Црвеног крста и други.

- Проблем миграција није смао проблем Кањиже и Суботице, већ целог Балкана и Европе, Влада Србије је тога свесна и зато је оформила радну групу, како би учинили све да се он што боље и ефикасније реши – рекао је министар Александар Вулин. - Држава наступа организовано, да помогне и обезбеди помоћ у хигијени, гориву за појачан рад комуналних предузећа, лековима, медицинској опреми, да утиче да се појача рад полиције, Црвеног крста и Центра за социјални рад, јер међу мигрантима има много деце и малолетника. Држава наступа организовано, имамо два задатка, први је да чувамо границу од илегалих излазака и улазака, а други је да људима који су тражиоци азила пружимо ово што им је потребно у складу са законом.

Ситуација у Суботици је стабилна, чак шта више, број миграната је за нијансу мањи него раније.- Као што је било и прошле године, имамо у приправности аутобуски превоз и прихватилиште, а надам се да ће ребалансом буџета бити отворена једна буџетска линија, и да ћемо помоћу ње и невладиног сектора бити у прилици да помогнемо људима, водећи пре свега рачуна и о њиховој, али и о безбедности наших грађана - истакао је Милимир Вујадиновић, члан Градског већа за социјалу. - Ове године имамо јасну стратегију Владе Србије и радно тело које се бави овим питањем, Комесаријат за избеглице који је активно укључен, нисмо више сами у овоме. Суботица за сада нема великих проблема, али смо спремни да реагујемо шта год да буде.

Ситуација у Кањижи је много другачија. У насеље у коме живи нешто више од 11 хиљада људи свакодневно пристигне више стотина миграната, који спавају по свим парковима, улицама... Обичном пролазнику може се учинити са на улицима, сем њих и полиције, уопште нема других људи.

- Драго ми је што је министар Вулин исказао интересовање и жељу да нам помогне у овој ситуацији која нас је затекла неспремне – рекао је Михаљ Бимбо, председник општине Кањижа. - Имамо доста проблема са мигрантима, али се надамо да ћемо их после овог састанка решити и да ће се реализовати оно што смо се договорили.


НАЧЕЛНИК ОКРУГА ПРИСУСТВОВАО ОСНОВАЊУ УДРУЖЕЊА ПРИВРЕДНИХ ДРУШТАВА И ПРЕДУЗЕТНИКА

Постављено: 26.06.2015. год.

Дана 26.06.2015. год. у просторијама суботичког Отвореног универзитета, први пут одржана јавна трибина која је истовремено означила и почетак рада Удружења привредних друштава и предузетника града Суботице (УПДПСУ). Трибину је организовало Удружење уз подршку Уније послодаваца Србије и локалне самоуправе са жељом да се на њој окупи што већи број послодаваца како би изнели своје проблеме и кроз дијалог нашли решења за стварање реалних и стабилних услова пословања у будућности.

Координатор Удружења, Александра Добрин, изјавила је да је циљ ове трибине да Удружење привредних друштава и предузетника окупи послодавце, као израз њихове природне потребе за јединством којим се постиже снага и значај деловања.

- Послодавци морају да промене свест и да схвате да ће се њихов заједнички глас много јаче и даље чути ако и сами сагледају и анализирају стање у коме делују, донесу одређене закључке, предлоге, виђења и сугестије – казала је Александра Добрин.

Директор Уније послодаваца Србије, проф. др Славенко Гргуревић, рекао је да Унија броји 3.000 чланова, 74 велика предузећа и 122 колективна удружења, и да је идеја већ 20 година иста, а то је да се повежу људи из бизниса.

- Најбитније је повезати људе из малог и средњег посла или бизниса који су у развијеном свету већ деценијама најфлексибилнији и најефикаснији део привреде и највише могу на помогну развоју локалног сектора. Треба да се чује реч људи који праве новац, људи који са нама раде, а то су синдикати, запослени и локална самоуправа. Циљ је да се формира социјално-економски дијалог и заједничким снагама креира позитивна атмосфера у локалу - закључио је Гргуревић.

Члан Градског већа задужен за област привреде, Небојша Дарабош, нагласио је да локална самоуправа подржава идеју Удружења и трибину сматра значајним кораком ка активном удруживању привредника у локалу.

- Локална самоуправа, по Закону о локалним самоуправама, има обавезу и улогу да ради на побољшању привредног амбијента у граду. Да би видели шта су потребе привредника, морамо да нађемо и ефикасан канал комуникације са њима, а свако удруживање привредника на локалу град подржава и сматра корисним - рекао је Дарабош.

Начелник Севернобачког управног округа, Драги Вучковић, је истакао да подржава ову иницијативу Удружења која, како је рекао, од самог почетка има у виду сарадњу са институцијама система и у складу је са оним што Влада Републике Србије настоји да спроводи, а то је партнерство са приватним и цивилном сектором.
ОДРЖАНА III СЕДНИЦА САВЕТА СЕВЕРНОБАЧКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА У 2015. ГОДИНИ

Постављено: 26.06.2015. год.

Дана 25.06.2015.год. са почетком у 11,00 часова одржана је III седница Савета Севернобачког управног округа у 2015. години на којој су присуствовали Драги Вучковић, начелник Севернобачког управног округа, Габор Кишлиндер, председник општине Бачка Топола и Весна Бајић, шеф Одсека општих послова, као секретар Савета Севернобачког управног округа и записничар.

Председавајући је том приликом обавестио присутне да ће се 09.07.2015. године у Суботици одржати презентација Закона о инспекцијском надзору у организацији Министарства државне управе и локалне самоуправе, у сарадњи са УСАИД Пројектом за боље услове пословања и Севернобачким управним округом, на коју су позвани начелници округа, представници државних органа на територији Севернобачког округа, представници привредних комора и удружења привредника, као и остала заинтересована лица.

Чланови Савета су детаљно упознати са интегрисаним надзорима у циљу борбе против рада "на црно" који су обављени у претходном периоду, као и са предстојећим надзорима над радом јавних предузећа по питању примене Закона о заштити потрошача. Поново је истакнут проблем мањка инспектора у инспекцијским службама, за чије су решавање искључиво надлежна ресорна министарства. Поднета је информација о уређењу пословних просторија у којима су смештене припадајуће инспекцијске службе и истакнуто да у наредном периоду следи и уређење просторија у Бачкој Тополи, али тек пошто се разреше својински односи.

Председник општине Мали Иђош изјавио је да је сарадња са начелником и Стручном службом управног Округа на изузетно високом нивоу, много боља у односу на претходне периоде, као и да му је драго што општине нису остављене без помоћи од стране начелника округа у решавању сваке појединачне ситуације која се деси на терену. Такође је најавио састанак на коме ће присуствовати стручњаци из области екологије и представници надлежних министарстава везано за проблем загађивања реке Криваје. Констатовано је да су и привредни субјекти и грађани и представници локалне самоуправе решени да се овај проблем реши у најкраћем могућем року. Председник општине Мали Иђош упознао је присутне са једним од највећих пројеката у Војводини за који је још 1974. године направљена пројектно техничка документација, ради се о изради трасе канала за наводњавање Кула-Мали Иђош-Светићево. Планирана је и израда акумулационог језера и система за наводњавање, а све ово омогућиће годишње две жетве, као и развој туризма. Вредност трасе канала, без језера, износиће око 6 милиона евра. У плану је и градња фарме за узгој стоке и то за око 1.000 грла. Председавајући је изјавио да је спреман да при реализовању наведених пројеката пружи сву помоћ и подршку која спада у његову надлежност.

Чланови Савета су на седници размотрили и низ других проблема везаних за функционисање органа и организација на територији Округа.


НАЧЕЛНИК ОКРУГА ПРИСУСТВОВАО СВЕЧАНОМ ОТВАРАЊУ ДЕВЕТОГ МЕЂУНАРОДНОГ И РЕГИОНАЛНОГ САЈМА „СУСАЈАМ 2015“.

Постављено: 04.06.2015. год.

Начелник Севернобачког управног округа Драги Вучковић присуствовао је отварању Деветог међународног и регионалног сајма „Сусајам 2015“.
НАЧЕЛНИК СЕВЕРНОБАЧКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА ИЗДАО САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ О АКТИВНОСТИМА ВЕЗАНИМ ЗА БОРБУ ПРОТИВ РАДА „НА ЦРНО“

Постављено: 08.05.2015. ГОД.


ОДРЖАНА II СЕДНИЦА САВЕТА СЕВЕРНОБАЧКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА У 2015. ГОДИНИ

Постављено: 05.05.2015. год.

Дана 30.04.2015.год. са почетком у 10,00 часова одржана је II седница Савета Севернобачког управног округа у 2015. години на којој су присуствовали Драги Вучковић, начелник Севернобачког управног округа, Габор Кишлиндер, председник општине Бачка Топола, Томислав Вељковић, заменик градоначелника града Суботице и Весна Бајић, шеф Одсека општих послова, као секретар Савета Севернобачког управног округа и записничар.

Чланови Савета једногласно су усвојили Извештај о раду Стручних служби управних округа и савета управних округа у 2014. години, а затим је председавајући обавестио присутне да су у протеклом периоду интензивно вршене акције тј. интегрисани надзори у циљу борбе против рада "на црно", те да је у првом кварталу ове године, кроз интегрисане контроле усмерене на сузбијање рада на црно у Суботици, са укупно 71 лицем заснован радни однос, а укупно је поднето за 60% више прекршајних налога у односу на исти период прошле године. против привредних субјеката код којих је утврђена незаконитост у раду. У наредном периоду Град Суботица ће од стране Инспектората за рад са седиштем у Београду бити третиран као приоритет по погледу надзора, те ће надзор бити вршен од стране 50 до 100 инспектора за рад који ће долазити у ненајављене акције.

Председавајући је такође информисао присутне да ће по новом Закону о инспекцијском надзору бити изједначен положај регистрованих и нерегистрованих субјеката тј. физичких лица која обављају неку делатност или се баве прометом робе, и то почев од 29.7.2015.године. До тог датума мораће се решити и проблем издавања налога за претрес, као и начин пружања подршке од стране припадника Полицијске управе, као и сарадња са припадницима Пореске управе, о чему ће јавност благовремено бити обавештена како не би дошло до одређених социјалних немира, што представља задатак и локалних самоуправа. Новина у поменутом закону је формирање јединственог информационог система и могућности обавештавања запослених у инспекцијској служби која врши надзор осталих инспекција, одмах по сазнању за одређене пропусте из њихове надлежности у раду привредног субјекта над којим тренутно врше надзор.

Такође је наглашено да је Влада Републике Србије формирала Координационо тело за борбу против сиве економије, а чека се и на доношење законских прописа које ће регулисати промет на робним пијацама. У смислу доношења акционог плана за реформу државне управе, постоји могућност предлагања мера за побољшање стања и преко е-портала, што значи да су све примедбе и сугестије добродошле како би се донео нови Закон о државној управи који би потпомогао примену новина предвиђених Законом о инспекцијском надзору, те локалне самоуправе треба да се укључе у овај процес.

Председавајући је обавестио присутне да је приликом посете Београду са помоћницом министра рада и представницима Инспектората за рад разговарао о проблему организовања јавних набавки на којима се склапају уговори са понуђачима – привредним субјектима за које постоје подаци да ангажују раднике који нису пријављени. У наредном периоду очекује се предузимање активности у смислу поништења таквих уговора и онемогућавања поменутих привредних субјеката да учествују у поступцима јавних набавки.

Председавајући је обавестио присутне да је у наредном периоду могуће избијање пожара, првенствено на територији Келебије због близине граничног прелаза, као и због најаве сушних периода, те је потребно предузети све потребне мере за како би се избегле евентуалне последице.

Наглашено је и да је Округ у претходном периоду организовао скуп на ком је представљен Закон о заштити од пожара, познатији као „Тамарин закон“, као и «Породични приручник за понашање у ванредним ситуацијама» који је подељен у хиљаду примерака на српском, мађарском и ромском језику. Донета је препорука да се обука у овој области уврсти у школске активности, а наредне школске године биће инкорпорисана у обавезни школски програм. За сада је остала обавеза локалних самоуправа да помогну доштампавање нових примерака, а на седници је председавајући члановима Савета поделио примерке приручника који нису преузети од стране позваних учесника скупа.


НАЧЕЛНИК СЕВЕРНОБАЧКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА ПРИСУСТВОВАО ПРОСЛАВИ ДАНА ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Постављено: 23.04.2015.. године

Постављено Начелник Севернобачког управног округа, Драги Вучковић, честитао је 23. април, Дан Војске Републике Србије припадницима војске на свечаности у Гарнизону у Бачкој Тополи.

Војска Србије прославља свој празник 23. априла, у спомен на дан када је 1815. године подигнут Други српски устанак, који је био прекретница у стварању модерне српске државе и војске. Други српски устанак на одређени начин представља темељ за стварање српске државе, односно српске војске.

Честитајући празник који се ове године слави на 200-ту годишњицу устанка у Такову, војницима, официрима и цивилним лицима на служби у војсци, начелник Округа се им се захвалио што истрајавају у правим друштвеним вредностима: честитости, одлучности и храбрости, те на тај начин дају најбољи пример достојанства свим грађанима у Републици Србији.

Свечаност је употпуњена сплетом народних игара које су извели деца и ђаци при Српском културном центру ''Вук Стефановић Караџић'' из Бачке Тополе
ПРИЈЕМ ЗА МЛАДЕ МАТЕМАТИЧАРЕ У СЕВЕРНОБАЧКОМ УПРАВНОМ ОКРУГУ

Постављено: 21.04.2015. године

Дана 21.04.2015. у просторијама Севернобачког управног округа, начелник Севернобачког округа, Драги Вучковић, организовао је свечани пријем за најбоље младе математичаре, који ће учествовати на Републичком такмичењу из математике у Нишу 26.04.2015.године. Том приликом начелник им је честитао, пожелео успех на предстојећем такмичењу и уручио пригодне поклоне.

Ученици који су остварили најбољи резултат на окружном такмичењу из математике и изборили пласман на државно такмичење су: 6. разред - Букарица Душан – ОШ Иван Горан Ковачић – Суботица, 7. разред - Хуђик Корнел - ОШ Братство и Јединство – Бајша, Павловић Наталија, ОШ Соња Маринковић – Суботица, 8. разред - Миња Вуковић – ОШ Милош Црњански – Суботица, Вељко Тодић – ОШ Кизур Иштван - Суботица и Сакал Францишковић Теодор, ОШ Иван Горан Ковачић – Суботица.

Пријему су присуствовали и родитељи ученика, као и њихови наставници математике и председница Комисије за такмичења из математике, Љубице Киселички.


НАЧЕЛНИК СЕВЕРНОБАЧКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА О ИНТЕГРИСАНИМ НАДЗОРИМА ПРОТИВ РАДА „НА ЦРНО“

Постављено: 18.04.2015. године

Извор: yu eco

У првом кварталу ове године, кроз интегрисане контроле усмерене на сузбијање рада на црно у Суботици, откривено је 35 радника на црно, а са укупно 71 запосленим послодавци су засновали пуни радни однос. Истовремено је поднето 35 захтева за покретање прекршајних поступака против послодаваца који су учинили прекршај, а укупно је поднето за половину више прекршајних налога у односу на исти период прошле године. Начелник Севернобачког округа, који координише рад свих инспекција, задовољан је оствареним резултатима.

Како је речено у Одсеку инспекције Севернобачког округа, интегрисани или обједињени надзор, представља истовремени заједнички надзор инспектора рада, санитарног инспектора, инспектора Пореске управе, уз подршку Полицијске управе. Осим дневних, у првом кварталу спроведено је и седам ноћних акција у којима је обављено 14 надзора код послодаваца, где је утврђено да два послодавца раде на црно, односно да нису уписани у регистар, а према томе ни запослени нису били пријављени. Након ноћних акција, 15 лица је затечено на раду на црно, 34 лица су засновала радни однос, а против шест послодаваца је покренут прекршајни поступак. Инспекторима је уведен сменски рад, тако да се и убудуће контоле могу очекивати и пре и после подне, односно увече.

Начелник Севернобачког управног округа, Драги Вучковић, задовољан је досадашњим резултатима интегрисаних надзора на подручју округа, јер је у првом кварталу ове године за 50 одсто повећан број поднетих захтева за покретање прекршајних поступака у односу на лане, док је код инспекције рада пораст 60 одсто.

Осим тога и привредници и грађанство су исказали интересовање на ову тему, тако да је у много већем проценту порастао број њихових долазака у инспекцију како би се информисали о новинама из законске регулативе области рада.


У ОРГАНИЗАЦИЈИ СЕВЕРНОБАЧКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА ПРЕДСТАВЉЕН «ТАМАРИН ЗАКОН»

Постављено: 19.03.2015. године

Дана 19.03.2015. год. у амфитеатру Отвореног универзитета у Суботици, у организацији начелника Севернобачког управног округа, Драгог Вучковића, представљен је Закон о заштити од пожара, познатији као „Тамарин закон“, који носи име по Тамари Миладиновић, девојци која је трагично настрадала у пожару у дискотеци «Контраст» у Новом Саду. Том приликом представљен је и «Породични приручник за понашање у ванредним ситуацијама» који је подељен у хиљаду примерака на српском, мађарском и ромском језику. Након поменутог скупа остала је обавеза локалних самоуправа да помогну доштампавање нових примерака, како би ово штиво дошло у сваку породицу на територију Округа.


ОДРЖАНА ПРВА РЕДОВНА СЕДНИЦА ОКРУЖНОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ СЕВЕРНОБАЧКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА

Постављено: 20.02.2015. године

Дана 20.02.2015.године са почетком у 10,00 часова у просторијама Севернобачког управног округа оджана је прва редовна седница Окружног штаба за ванредне ситуације Севернобачког управног округа са почетком у 10,00 часова.

Седници су присуствовали: Драги Вучковић - комадант Штаба, Илија Деспотовић начелник штаба, Зоран Бијелић члан штаба, мајор Алија Џанић, гарнизон Бачка Топола члан штаба, Moрана Миковић, директор Завода за јавно здравље Суботица, члан штаба, Стругар Милован, члан штаба, Душко Дражић, члан штаба, Славко Врнџић, члан штаба, др Синиша Трајковић, члан штаба, Горан Љубисављевић, командант ватрогасно- спасилачког батаљона Суботица, Горан Радовић, начелник Одељења саобраћајне полиције ПУ Суботица и Јовановић Владимир, представник ЈП »Суботица-транс» Суботица.

На седници је усвојен Годишњи извештај о раду Окружног штаба за ванредне ситуације Севернобачког управног округа за 2014. годину и усвојен Предлог Годишњег Плана рада Окружног штаба за ванредне ситуацијеза 2015. годину. Такође је усвојена препорука да тимови за израду Процене угрожености од елементарних непогода и других несрећа, формирани на основу Закона о ванредним ситуацијама, у све три јединице локалне самоуправе интензивирају активности везане за израду исте, као и да се ангажују на извршавању обавеза које су прописане поменутим законом. Чланови штаба размотрили су и информације о степену образовања, нивоа попуњености, организације, обучености и опремљености специјализованих јединица Цивилне заштите, као и Извештај о пронађеним и уништеним неексплодираним убојним средствима на територији Севернобачког управног округа у 2014. години.


НАЧЕЛНИК СЕВЕРНОБАЧКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА ПРИСУСТВОВАО САСТАНКУ НА ТЕМУ ПРЕКОГРАНИЧНЕ САРАДЊЕ И ПРИСТУПА СРЕДСТВИМА ФОНДОВА ЕУ

Постављено: 19.02.2015. године

Дана 19.02.2015. године у Новом Саду Национална агенција за регионални развој, у сарадњи са Јужнобачким управним округом, организовала је састанак на тему прекограничне сарадње и могућности приступа средствима ИПА фондова Европске Уније. Састанку су присуствовали представници локалних самоуправа Јужнобачког, Западнобачког, Сремског и Севернобачког округа, као и представници Канцеларија за локални економски развој, АРРА Бачка и Срем, ресорних министарстава и покрајинских секретаријата.

Овај састанак био је прилика да представници надлежних институција представе предстојеће или планиране заједничке развојне пројекте чија је реализација могућа уз помоћ средстава ИПА фондова.
НАЧЕЛНИК ОКРУГА ПРИСУСТВОВАО СВЕЧАНОМ ПРИЈЕМУ ПОВОДОМ ДАНА ДРЖАВНОСТИ

Постављено: 15.02.2015. године

Дана 15.02.2015.године начелник Севернобачког управног округа, Драги Вучковић, присуствовао је свечаном пријему који је организовао председник Републике Томислав Николић поводом Дана државности у згради Генералног секретаријата председника Републике са почетком у 18,00 часова.

Приjему у Председништву Србиjе присуствовали су између осталих, председник РС Mилорад Додик, премиjер РС Жељка Цвиjановић, патриjарх Иринеj, као и броjни амбасадори и званице из политичког, привредног, културног и верског живота Србиjе.
ГОСТОВАЊЕ БОЈАНА ЈОЦИЋА, ДИРЕКТОРА ИНСПЕКТОРАТА ЗА РАД ПРИ МИНИСТАРСТВУ ЗА РАД, ЗАПОШЉАВАЊЕ, БОРАЧКА И СОЦИЈАЛНА ПИТАЊА НА YU ECO ТЕЛЕВИЗИЈИ''

Постављено: 13.02.2015. године


ОДРЖАН СКУП ''БОРБА ПРОТИВ РАДА НА ЦРНО''

Постављено: 13.02.2015. године

Дана 13.02.2015. године у просторијама свечане сале зграде Градске управе града Суботица са почетком у 11:00 часова, одржан је скуп ''Борба против рада на црно'' којем су присуствовали Бојан Јоцић, Директор Инспектората рада при Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и члан Координационог тела Владе Републике Србије за борбу против сиве економије са својим помоћником, господином Дејаном Ковачевићем. Скупу су присуствовале и све заинтересоване стране: предузетници са територије Севернобачког управног округа, правна лица, књиговодствене агенције и представници професионалних удружења и то ради партнерског дијалога и упознавања са активностима које се предузимају, као и представници локалних самоуправа, надлежне инспекцијске службе и представници државних органа са подручја Севернобачког управног округа који ће у оквиру својих надлежности узети учешћа у борби против сиве економије и рада на црно.


ОДРЖАНА I СЕДНИЦА САВЕТА СЕВЕРНОБАЧКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА У 2015. ГОДИНИ

Постављено: 13.02.2015. године

Дана 13.02.2015. год. са почетком у 10,00 часова одржана је I седница Савета Севернобачког управног округа у 2015. години на којој су присуствовали Драги Вучковић, начелник Севернобачког управног округа, Габор Кишлиндер, председник општине Бачка Топола, Јене Маглаи, градоначелник града Суботица, Марко Ровчанин, председник општине Мали Иђош и Весна Бајић, шеф Одсека општих послова, као секретар Савета Севернобачког управног округа и записничар.

Чланови Савета детаљно су размотрили мере за сузбијање сиве економије и рада «на црно», поготово у смислу интегрисаних координисаних акција надлежних органа, са нагласком на Полицијску и Пореску управу, и инспекцијских служби које су већ започеле активности на терену. Сложили су се да ће се посебна пажња обратити на могућност надзора над делатностима и лицима које нису регистрована, као и да ће се интегрисаним надзорима отклонити ситуације у којима ни једна инспекцијска служба није надлежна, те постоји простор за незаконите активности. Суштина ових надзора је и у постизању превентивних ефеката на сва физичка и правна лица на територији Округа.

Председавајући је упознао присутне са позивом на састанак који ће се одржати у Новом Саду 19.02.2015. године на тему перспективе и изазова у вези прекограничне сарадње и приступу средствима фондова Европске уније за програмски период 2014-2020, на којем ће присуствовати представници Владе РС, ресорних министарстава, Канцеларије за локални економски развој, начелници Западнобачког, Јужнобачког и Сремског управног округа, АРРА Бачка и Срем, тачније представници свих нивоа власти, те замолио чланове Савета да организују и присуство представника локалних самоуправа на истом. Састанак ће бити прилика да се представе постојећи и планирани заједнички развојни пројекти чија је реализација могућа уз помоћ средстава ИПА фондова.

Након седнице чланови Савета прикључили су се скупу ''Борба против рада на црно'' у просторијама свечане сале зграде Градске управе града Суботица са почетком у 11:00 часова, којем су, поред представника државних органа, представника правних лица и осталих заинтересованих страна, присуствовали Бојан Јоцић, Директор Инспектората рада при Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и члан Координационог тела Владе Републике Србије за борбу против сиве економије са својим помоћником, господином Дејаном Ковачевићем.


ГОСТОВАЊЕ НАЧЕЛНИКА ОКРУГА НА YU ECO ТЕЛЕВИЗИЈИ

Постављено: 02.02.2015. године

Дана 02.02.2015. начелник Севернобачког округа, Драги Вучковић, и шеф Одсека инспекције рада, Божо Ивковић, гостовали су у емисији YU eco телевизије «Без кравате» у којој је било речи о примени новог Закона о раду, као и о механизмима борбе против рада «на црно».

Детаљније:


НАЧЕЛНИК ОКРУГА ПРИСУСТВОВАО СТРУЧНОМ СКУПУ НА ТЕМУ – ПРИМЕНА ЗАКОНА О РАДУ У ДЕЛУ ОБАВЕЗА ПОСЛОДАВАЦА СА АСПЕКТА ИНСПЕКЦИЈСКОГ НАДЗОРА

Постављено: 29.01.2015. године

Дана 29.01.2015. године у организацији Регионалне привредне коморе Суботица одржан је стручни скуп на тему Примена закона о раду у делу обавеза послодаваца са аспекта инспекцијског надзора који су водили руководилац инспекције рада Севернобанатског управног округа, Љубица Анић Оторан и руководилац инспекције рада Севернобачког управног округа, Божо Ивковић.

Скупу су између осталих, присуствовали начелник Севернобачког округа, Драги Вучковић, председник Регионалне привредне коморе, Слободан Војиновић, као и велики број привредника са подручја Севернобачког и Севернобанатског управног округа. Разматрајући проблематику која је била тема овог стручног скупа, дата су упуства за рад послодаваца и решене многе дилеме везане за обавезе истих, као и за надлежности инспекције рада у овој области.

2014


ОДРЖАНА XIII СЕДНИЦА САВЕТА СЕВЕРНОБАЧКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА

Постављено: 31.10.2014. године

Дана 31.10.2014. год. са почетком у 08,00 часова у Суботици, у просторијама Севернобачког управног округа одржана је XIII седница Савета Севернобачког управног округа којој су присуствовали: Драги Вучковић, начелник Севернобачког управног округа као председавајући, Јене Маглаи, градоначелник града Суботице, Саша Срдић, члан општинског већа Бачка Топола, Марко Ровчанин, председник општине Мали Иђош и Весна Бајић, шеф Одсека општих послова, као секретар Савета.

На седници је разматрана актуелна проблематика везана за рад инспекцијских служби и недостатка потребног броја извршилаца, ситуација везана за наплатне карте за паркинг места за службена возила инспекцијских служби и рад Интер-ресорне комисије.

Председавајући, начелник округа Драги Вучковић, упознао је на седници чланове Савета са закључцима усвојеним на састанку одржаном у Кикинди на тему координације активности поводом припрема за предстојећу зимску сезону. Такође је најавио посету г-ђе Коре Удовички, министра за државну управу и локалну самоуправу Владе РС.

Чланови Савета су на седници размотрили и остале тачке дневног реда и донели одговарајуће закључке.


ОДРЖАН САСТАНАК ПОВОДОМ ПРИПРЕМА ЗА ПРЕДСТОЈЕЋУ ЗИМСКУ СЕЗОНУ У СЕВЕРНОБАНАТСКОМ УПРАВНОМ ОКРУГУ

Постављено: 30.10.2014. године

Дана 30.10.2014. године одржан је састанак у просторијама Севернобанатског управног округа у Кикинди, ради координације активности субјеката поводом припрема за предстојећу зимску сезону. Састанку се присуствовали, осим домаћина Владимира Илића, начелника Севернобанатског управног округа и начелници Севернобачког управног округа, Драги Вучковић, као и начелник Средњебанатског управног округа, Душан Шијан.

Активно учешће у раду узели су и Ђорђе Бабић, МУП, заменик начелника Сектора за ВС, МУП Београд, Слађана Милојковић, МУП, помоћник начелника Управе за ЦЗ, Београд, Владимир Пуђа, I Бригада копнене војске, начелник групе, Драган Јовић, МУП, начелник ПУ Кикинда, Горан Радовић, МУП, начелник ОСП ПУ Суботица, Горан Живковић МУП, начелник ОСП ПУ Зрењанин, Драган Костић, ЈП „Путеви Србије“, руководилац Одељења Нови Сад, Драган Берић, МУП, ПУ Кикинда, начелник Одељења ОВС, Бранко Петров, МУП, ПУ Кикинда, начелник ОС, Илија Деспотовић, МУП, начелник ОВС, ПУ Суботица,Горан Марјановић, МУП, начелник ОВС ПУ Зрењанин, Душко Дражић, генерални директор „Војпут“ Суботица, као и Живорад Мирковић, извршни директор„Војводина пут Панчево-Страбаг.

Састанком је, као командант Окружног штаба за ванредне ситуације Севернобанатског управног округа, председавао Владимир Илић, начелник округа, који је уз захвалност свима који су присутни, напоменуо да је ово већ трећа година како начелници три Округа: Средњебанатског, Севернобачког и Севернобанатског размењују информације и координирају активности поводом припрема за предстојећу зимску сезону, као и у случају екстремних временских ситуација.После обимне и исцрпне анализе, на састанку је констатована боља организација и већа опремљеност свих субјеката за зимску сезону и усвојени су следећи закључци: неопходно је образовати оперативне штабове на нивоу Округа и Окружни штабови морају ажурирати своје планове, а код надлежног министарства за саобраћај иницирати предлог за доношење Одлуке којом би се у случају ванредних ситуација на путевима, а по предлогу представника ЈП Путеви и саобраћајне полиције, начелнику Округа дала овлашћења да могу привремено зауставити саобраћај на одређеној деоници.


ОДРЖАНА XI СЕДНИЦА САВЕТА СЕВЕРНОБАЧКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА

28.08.2014. године

Дана 28.08.2014. год. са почетком у 11,00 часова у Суботици, у просторијама Севернобачког управног округа одржана је XI седница Савета Севернобачког управног округа којој су присуствовали: Драги Вучковић, начелник Севернобачког управног округа као председавајући, Томислав Вељковић, заменик градоначелника града Суботице, Мелинда Кокаи-Мерњак, председник општине Бачка Топола, потпредседник општине Мали Иђош, Золтан Мохачи и Весна Бајић, шеф Одсека општих послова, као секретар Савета.

Чланови Савета су на XI седници, између осталог, разматрали проблем који се тиче општине Бачка Топола и општине Мали Иђош, а који се односи на загађење реке Криваје од стране три потенцијална загађивача "Перутнина Птуј", АИК "Жибел" из Бачке Тополе и АИМ, такође из Бачке Тополе, који не располажу примарним пречистачима, те отпадни материјал директно испуштају у реку. Пошто органи локалне самоуправе нису надлежни за решавање овог проблема, председници општина обратили су се председавајућем за помоћ. Председавајући је преузео обавезу да у наредном периоду прикупи информације везане за овој проблем од надлежног инспектора за заштиту животне средине, као и да затражи даље инструкције од надлежног министарства.

Председавајући је такође подсетио присутне да је, у складу са новим прописима из области рада и заштите и безбедности на раду, у јавним предузећима чији су оснивачи локалне самоуправе, потребно спровести све законом прописане радње и то на што економичнији начин, уколико је то могуће заједничким, усклађеним активностима. Такође је изразио спремност инспекције рада да превентивно делује и пружи сву стручну помоћ приликом израде нових правилника и осталих потребних аката.

Чланови Савета су на седници размотрили и остале тачке дневног реда и донеле одговарајуће закључке.


ОДРЖАНА X СЕДНИЦА САВЕТА СЕВЕРНОБАЧКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА

15.07.2014. године

Дана 15.07.2014. год. са почетком у 12,00 часова у Суботици, у просторијама Севернобачког управног округа одржана је X седница Савета Севернобачког управног округа којој су присуствовали: Драги Вучковић, начелник Севернобачког управног округа као председавајући, Томислав Вељковић, заменик градоначелника града Суботице, Мелинда Кокаи-Мерњак, председник општине Бачка Топола и Весна Бајић, шеф Одсека општих послова, као секретар Савета.

На седници чланови Савета су се, између осталог, осврнули на надлежност Окружног штаба за ванредне ситуације, тј. на обавезе јединица локалне самоуправе везане за ову област и констатовали да ће јединице локалне самоуправе у наредном периоду наставити са активностима на изради процена ризика и то на начин који ће бити најоптималнији како би се избегао превелик терет за буџете локалних самоуправа, као и да ће се убрзати активности на оспособљавању система за јавно узбуњивање на територији Округа и на адекватном опремању ватрогасних служби. Такође ће се поново активирати Центар за обавештавање и информисање.

Чланови Савета покренули су и питање нерегулисаних дажбина од стране регистрованих пољопривредних газдинстава која располажу земљиштем мање површине, по основу којих су истима пристигле опомене, те донели закључак - од Пореске управе, Филијала Суботица, председавајући ће затражити податке о броју поменутих газдинстава, износима неплаћених дажбина, као и законском основу за обрачун и наплату дажбина. Такође ће се затражити предлог могућих решења изнетог проблема.

Чланови Савета су на седници размотрили и остале тачке дневног реда и донеле одговарајуће закључке.


САСТАНАК НАЧЕЛНИКА ОКРУГА СА ПРЕДСТАВНИЦИМА РОТАРИ КЛУБА ПАЛИЋ ПОВОДОМ УРУЧЕЊА СРЕДСТАВА ЗА ХУМАНИТАРНУ ПОМОЋ

10.06.2014.год


ПОСЕТА ДЕЛЕГАЦИЈЕ ОПШТИНЕ САНДВИКЕН ИЗ КРАЉЕВИНЕ ШВЕДСКЕ У ОРГАНИЗАЦИЈИ НАЧЕЛНИКА ОКРУГА

06.06.2014.год

Дана 06.06.2014. године начелник севернобачког округа приредио је састанак у Влади Републике Србије са специјалним саветником за међународне односе Председника Владе господином Немањом Стевановићем за делегације града Суботице и општине Сандвикен из Краљевине Шведске.

Делегацију из Суботице, осим начелника округа, чинили су:

- г. Небојша Дарабош, члан градског већа задужен за привреду,

- г. Александар Т. Ловчански, пројект менаџер из Канцеларије за локални економски развој града Суботице.

Делегацију из општине Снадвикен чинили су:

- г. Anders Lundell, Шеф Канцеларије за европске послове

- гђа. Ann-Louise Kleen, Председница Асоцијације привредника.Начелник округа и чланови делегације упознали су специјалног саветника о детаљима потписаног Писма о намерама две локалне самоуправе и договорили подршку републичке администрације везаних за пројекте од обостраног интереса.

Истовремено, укратко је презентован рад Владе Републике Србије и Председника господина Александра Вучића у вези побољшања пословног амбијента у Србији и могућностима инвестирања заинтересованих иностраних компанија.

Гости из Краљевине Шведске са делегацијом из Суботице примљени су у Амбасаду Краљевине Шведске где су презентовали сарадњу Суботице и Сандвикена, што је наишло на врло добру подршку и похвалу од стране саветника, заменика шефа мисије амбасаде, гђе. Liselott Martynenko Agerlid и њеног сарадника г. Бојана Цвилака.

Током своје прве посете Београду гости из иностранства посетили су Народну Скупштину Републике Србије и Патријаршију Српске Православне Цркве и исказали искрену захвалност за уприличене посете и разговоре.


ПИСМО О НАМЕРАМА ГРАДА СУБОТИЦЕ, РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И ОПШТИНЕ САНДВИКЕН, КРАЉЕВИНА ШВЕДСКА

ПИСМО О НАМЕРАМА

У жељи да се досадашња сарадња између два града развија и продуби у областима од заједничког интереса;

У уверењу да ће таква сарадња подстаћи и друге субјекте два града, попут привредних, струковних и невладиних субјеката да заснивају и развијају добре међусобне односе;

Сагледавајући могућности заједничког наступа према фондовима Европске уније, а имајући у виду све бенефите које ти фондови нуде;

Сагледавајући могућности заједничког наступа према фондовима Европске уније, а имајући у виду све бенефите које ти фондови нуде;

Овом приликом се између Града Суботице, Република Србија и Општине Сандвикен, Краљевина Шведска, изражава обострана намера у следећем:

- разрада пројектне идеје у области развоја предузетништва;

- идентификовање потенцијалних извора финансирања пројекта у програмском оквиру Европске уније;

- успостављање мултилатералног партнерства на реализацији пројекта;

- израда пројектног предлога и подношење пројектне пријаве у оквиру идентификованог програма помоћи Европске уније;

- имплементација пројекта у случају његовог одабира за финансирање;

- формализација односа кроз потписивање Протокола о сарадњи између два градоначелника, а у циљу реализације одобреног пројекта.

Сачињено у Суботици, 06. јуна 2014. године. године у четири (4) примерка од којих свака страна потписница задржава два (2) примерка.

Начелник Канцеларије
за европске послове
Општине Сандвикен

Андерс Лундел

Члан Градског
већа задужен
за област привреде

Небојша Дарабош


ОДРЖАНА IX СЕДНИЦА САВЕТА СЕВЕРНОБАЧКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА

02.06.2014.год

Дана 02.06.2014. год. са почетком у 12,00 часова у Суботици, у просторијама Севернобачког управног округа одржана је IX седница Савета Севернобачког управног округа којој су присуствовали: Драги Вучковић, начелник Севернобачког управног округа као председавајући, Jене Маглаи, градоначелник града Суботице, Мелинда Кокаи-Мерњак, председник општине Бачка Топола и Весна Бајић, шеф Одсека општих послова, као секретар Савета.

На седници су чланови Савета, између осталог, констатовали да је Окружни Штаб за ванредне ситуације Севернобачког управног округа током елементарне непогоде изазване поплавом функционисао коректно, без крупнијих проблема, као и да су сви записници и извештаји сачињени за време ванредне ситуације на време прослеђени надлежним органима.

Чланови Савета донели су закључак да ће у наредном периоду наставити са прикупљањем хуманитарне помоћи за поплављена подручја, као и са активностима на организовању подршке у процесу санације и отклањања последица елементарне непогоде изазване поплавама.

На седници се такође разматрао проблем стања споредних путева на територији Севернобачког управног округа чије је одржавање по последњим законским решењима припало у надлежност АП Војводине, која још увек није оформила јавно предузеће за обављање ове врсте делатности.

Чланови Савета су на седници размотрили и остале тачке дневног реда и донеле одговарајуће закључке.


ЗАКЉУЧЦИ СА ПОСЛЕДЊЕ СЕДНИЦЕ ОКРУЖНОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

26.05.2014.год

У просторијама Севернобачког управног округа дана 26.05.2014.године одржана је седница Окружног штаба за ванредне ситуације на којој су чланови Штаба анализирали мере и активности предузете за време ванредне ситуације на територији Републике Србије. Донет је закључак да је Окружни штаб обављао своје дужности врло квалитетно, као и да је на адекватан начин одговорено на све постављене задатке.


НАЧЕЛНИК ОКРУГА ОДРЖАО КОНФЕРЕНЦИЈУ ЗА НОВИНАРЕ

19.05.2014. год.

Извор: subotica.com

На данашњој конференцији за новинаре начелника Севернобачког округа, уједно и комаданта Окружног штаба за ванредне ситуације речено је да је ситуација свих ових дана била под контролом и да постоји редовна комункација општинских штабова. Тренутни приоритет су конзервирана храна, флаширана вода и хигијенски артикли. Наш округ спремно дочекује прихват привремено расељених лица и стварају се услови за повећање тих капацитета. За сада нема организованих нових полазака у угрожена подручја.

На почетку кризе издато је наређење републичког штаба за ванредне ситуације по којем покрајински, окружни и општински штабови треба да поступају. У складу са тим Општински штабови се константно састају и за време трајања ванредне ситуације свакодневно ће се састајати и размењивати информације, а по потреби заказиваће се и ванредни сусрети. Штабови (Суботица, Бачка Топола и Мали иђош) функционишу на сасвим задовољавајућем нивоу

- "Општински штаб одређује приоритете, у кординацији са Републичким штабом, на основу тих приоритета одређују се задаци, као и носиоци истих." - изјавио је Драги Вучковић, начелник Севернобачког округа и комадант Окружног штаба за ванредне ситуације

Вучковић: Као комадант Окружног штаба за ванредне ситуације не могу да дозволим неогранизоване одласке

Начелник округа осврнуо се на коментаре који су се могли чути везано за (не)организованост и негирао да је постојало било каквих подела.

- "Нисмо могли да дозволимо да се стихијски одлази, без евиденције, без контрола и без утврђених облика понашања, зато смо морали да ограничимо и направимо селекцију волонтера, која одговорно тврдим да није била по националној, верској или страначкој припадности." - рекао је Вучковић и додао да је директору Суботицатранса издао наређење да не може да издаје аутобусе овим поводом без претходних консултација са њим.

Што се тиче организованих полазака пут Шапца у петак око 20:40 је кренуло првих 50 добровољаца, углавном запослених у предузећу "Железнице Србије", при чему је Црвени крст обезбедио ланч пакете и они су упућени у Руму на место окупљања, где су се задржали до јутарњих часова наредног дана када су врећени назад за Суботицу јер је тадашња процена била да нису потребни.

Друга група из одељења МУП-а која је упућена за Шабац бројала је око 100 полицајаца интервентне јединице полиције.

Што се тиче "страначких" аутобуса Вучковић је нагласио да није било условљено да неко мора да буде члан неке странке већ да су се пријављивали сви који су желели, а затим се правила селекција најспремнијих и најпогоднији за врсту физичких радова који су их чекали.

- "Услов је да сви полазници буду евидентирани како бисмо знали ко је пошао и на кога морамо да рачунамо у повратку. Бирали смо јаче и физички јаке људе с обзиром на посао који нас је чекао. Нисмо могли да рачунамо на више од 3-4 аутобуса и зато смо се морали захвалити неким добровољцима." - нагласио је Вучковић.

Тог суботњег јутра из Суботице је кренуло око 200 људи од којих је 150 отишло за Сремску Митровицу док је група од 50 волонтера отишла за Обреновац и тамо су подељени у две групе - једна је била ангажована на насипу, а друга на евакуацији Геронтолошког центра.

"Ти момци су кичму изломили да би урадили оно што је урађено. Процена је била да ће најкритичније бити око 17 часова, а ми смо стигли на време, организовали се и успели да заштитимо део приобаља који нам је поверен. По одобрењу команде Кризног штаба у Сремској Митровици добили смо дозволу да се вратимо кући." - изјавио је Вучковић.

Вучковић је изразио задовојство чињеницом да се у овој невољи људи међусобно нису разликовали ни по којем основу и да је владало заједништво и жеља да се посао уради како треба и тиме дали немерљив допринос читавој акцији у том периоду.

- "Није било никаквих подела, сву су дошли са истим циљем и напорно су радии, Били смо јединствени и показали смо јединство заједнице. Била ми је велика част да буде са тим људима јер су без сумње дали велики допринос акцији" - нагласио је комадант окружног штаба за ванредне ситуације.
НАЧЕЛНИК СЕВЕРНОБАЧКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА ДРАГИ ВУЧКОВИЋ О ВАНРЕДНОЈ СИТУАЦИЈИ


https://www.youtube.com/watch?v=9Qaq1sB-2G0

19.05.2014. год. СНИМАК КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА НОВИНАРЕ


ОКРУЖНИ ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ СЕВЕРНОБАЧКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА У СТАЛНОМ ЗАСЕДАЊУ

15.05.2014. године

Окружни штаб за ванредне ситуације Севернобачког управног округа одржао је ванредну седницу поводом проглашења ванредне ситуације на територији Републике Србије дана 15.05.2014.године на којој су договорене даље активности и мере које се морају предузети у наредном периоду. Донет је закључак да је до укидања ванредне ситуације на територији Републике Србије Окружни штаб у сталном заседању.


ОКРУГ ПОСЕТИЛИ НОВИНАР И АНАЛИТИЧАР МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ И ПРЕДСТАВНИЦИ СРПСКО-РУСКО-БЕЛОРУСКОГ БРАТСТВА «СВЕТИ КНЕЗ ВЛАДИМИР»

30.04.2014. године

Гост Суботице, у организацији Српско-руско-белоруског братства «Свети кнез Владимир» из Суботице, војни аналитичар и новинар, господин Мирослав Лазански, посетио је канцеларију Севернобачког управног округа дана 30. априла 2014.године.

У пратњи организатора, господе Миленка Милошевића и Радована Чуљковића, господин Лазански се упознао са активностима округа и дао сугестије о могућој даљој сарадњи у циљу имплементације јавне политике Владе Републике Србије на подручју округа.

Разговор је протекао у срдачној атмосфери, а начелник округа је на крају посете изразио своју захвалност како за уприличену посету, тако и за одржано предавање у Великој већници Градске куће Града Суботице.


НАЧЕЛНИК ОКРУГА ПРИСУСТВОВАО СВЕЧАНОСТИ ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА ДАНА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ У БАЧКОЈ ТОПОЛИ

23.04.2014. године

Начелник Севернобачког управног округа, Драги Вучковић, на позив 1. бригаде КоВ Команде 17. механизованог батаљона гарнизона Бачка Топола, присуствовао је дана 23.04.2014. године свечаности поводом обележавања Дана Војске Србије у касарни «Бачка» у Бачкој Тополи са почетком у 12,00 часова.

Том приликом начелник Округа честитао је Дан Војске свим присутним официрима, подофицирима, војницима и цивилним лицима запосленим у Војсци Србије, истичући њихову огромну посвећеност служби и професионалност. Истовремено, начелник Округа још једном се захвалио гарнизону у Бачкој Тополи на пожртвованости Војске Србије током невремена почетком фебруара текуће године које је задесило подручје Севернобачког управног округа.


НАЧЕЛНИК ОКРУГА УЧЕСТВОВАО НА ДОДЕЛИ НАГРАДА НАЈУСПЕШНИЈИМ МАТЕМАТИЧАРИМА

Дана 10.04.2014. године у Великој већници Градске куће у Суботици начелник Севернобачког округа одржао је поздравни говор такмичарима, наставницима и родитељима са поруком подршке у њиховим напорима да не одустају од правих вредности које једно друштво чине бољим и квалитетнијим.

Најбољим такмичарима са окружног такмичења из математике награде и захвалнице уручили су начелник Севернобачког управног округа Драги Вучковић, Блашко Стантић, члан Градског већа задужен за образовање и Љубица Киселички, председница Такмичарске комисије за младе математичаре.

Суботица ће по први пут имати шест представника на Државном такмичењу из математике које ће бити одржано 10. маја у Јагодини. Шест ученика: Миња Вуковић, Наталија Павловић, Данило Класановић, Милош Каравезић, Андреј Јаковљевић и Теодор Сакал Францишковић пласирало се даље постигнутим резултатима на Окружном такмичењу које је одржано у Суботици и обухватило је 170 ученика из града Суботице, општине Бачка Топола и Мали Иђош.


ИНТЕРВЈУ НАЧЕЛНИКА ОКРУГА НА YUECO РТВ СУБОТИЦА 08.04.2014. године


ОДРЖАН САСТАНАК НАЧЕЛНИКА ОКРУГА СА РУКОВОДИОЦИМА ПРАВОСУДНИХ ОРГАНА

Дана 07.04.2014. год. у просторијама Севернобачког управног округа одржан је састанак којем су присуствовали: Драги Вучковић, начелник Севернобачког управног округа, Розалија Тумбас, председница Основног суда у Суботици, Ференц Молнар, председник Вишег суда у Суботици, Ана Марки Бин, председница Привредног суда у Суботици, Колар Орсаг Тунде и заменик Вишег јавног тужиоца. Ранков Бранислав, основни тужилац из Основног јавног тужилаштва у Суботици такође се у току дана сусрео са начелником Округа.

На састанку су руководиоци правосудних органа надлежни за територију Севернобачког округа упознали начелника Округа са надлежностима, кадровском структуром и актуелним проблемима у функционисању органа којима руководе.

На крају састанка руководиоци правосудних органа на територији Севернобачког управног округа изразили су задовољство начином приступа начелника округа и његовим виђењем даље сарадње. Како би реализовали утврђене циљеве, присутни су одмах договорили и динамику посета начелника округа у наредном периду сваком од правосудних органа.Начелник Севернобачког управног округа је дана 05.04.2014. године отворио окружна такмичења за ђаке основних школа Севернобачког управног округа: у ОШ «Кизур Иштван» Окружно такмичење из математике, а у ОШ «Иван Горан Ковачић» Окружно такмичење из српског језика за основне школе.

Том приликом начелник Округа је поздравио све присутне, поготово учеснике и њихове менторе, и зажелео им пуно успеха на такмичењу.


НАЧЕЛНИК ОКРУГА ПОСЕТИО ОПШТИНУ МАЛИ ИЂОШ

У петак, 4.априла 2014.године начелник Севернобачког округа, Драги Вучковић, посетио је општину Мали Иђош. Том приликом начелник округа одржао је састанак са председником општине Марком Ровчанином, потпредседником општине Мохачи Золтаном и са руководиоцима одељења општинске управе на којем се детаљно упознао са тренутном ситуацијом у том делу територије Округа.

У оквиру одржаног састанка посетио је фабрику обуће "Маттео" у Фекетићу, где је у новембру месецу 2013. године заснован радни однос са 170 радника.
ОДРЖАНА VIII СЕДНИЦА САВЕТА СЕВЕРНОБАЧКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА

Дана 31.03.2014. год. са почетком у 12,00 часова у Суботици, у просторијама Севернобачког управног округа одржана је VIII седница Савета Севернобачког управног округа којој су присуствовали: Драги Вучковић, начелник Севернобачког управног округа као председавајући, Мелинда Кокаи-Мерњак, председник општине Бачка Топола, Томислав Вељковић, заменик градоначелника града Суботице, Марко Ровчанин, председник општине Мали Иђош и Весна Бајић, шеф Одсека општих послова Стручне службе Севернобачког управног округа, као записничар.

Начелник округа је обавестио присутне да је, у складу са закључком са претходне седнице, поднео захтев Влади Републике Србије за пријем у радни однос два извршиоца – пољопривредна инспектора, и то једног у Бачкој Тополи, а једног за територију Града Суботице, као и за пријем два извршиоца у ветеринарску инспекцијску службу у Суботици. У ветеринарску инспекцијску службу у Бачкој Тополи примљена су два ветеринарска инспектора на одређено време како би омогућили функционисање службе до коначног решења проблема мањка кадрова.

Председавајући је такође обавестио присутне о садржају дописа упућеног од стране Министарства правде и државне управе који се односи на одржавање скупова на којима учешће желе да узму и привремене институције самоуправе у Приштини и уручио им писани документ о обавези органа локалне самоуправе, савеза, удружења и сличних организација да о намери учествовања поменутих привремених институција у одржавању скупова посвећених регионалној сарадњи или стицању пуноправног чланства у иницијативама које нису на списку Листа организација и иницијатива посвећеног регионалној сарадњи, одмах обавесте Канцеларију за Косово и Метохију, сходно закључку Владе Републике Србије.

Заменик градоначелника града Суботице обавестио је присутне о састанку одржаном 31.01.2014. год. на којем су присуствовали градоначелник Града Суботице, помоћник градоначелника из области мале привреде, представница ЛЕР-а и представници 16 привредних субјеката на којем се разматрала проблематика нелегалне продаје меса и робе широке потрошње која доводи до нелојалне конкуренције. После краће дискусије, донет је закључак - начелник округа ће обавити разговор са помоћником градоначелника града Суботице за област мале привреде, као и са начелницима тржишне и ветеринарске инспекције у вези даљих активности везаних за решавање овог проблема.

Чланови Савета су након разматрања Извештаја о раду стручних служби управних округа и савета управних округа у 2013. години и краће дискусије, донели закључак да ће се у текућој 2014. години рад Савета округа, као и начелника и Стручне службе округа, обављати у складу са препорукама наведеним у Извештају.