SBUO  


ВЕСТИ

СУБОТИЦА ДЕО АКЦИЈЕ "ПУТ СЕЋАЊА"

Постављено: 25.11.2019. г.

Извор: Subotica.com

Са вечне куће једног руског војника који почива на гробљу у Дудовој шуми данас је узет грумен земље који ће бити послат у Русију и бити део акције „Пут сећања“.Реч је о акцији Министарства одбране Руске Федерације, у оквиру које ће се узимати земља са свих места у свету где почивају црвеноармејци. Земља ће бити похрањена у специјалне врећице које ће бити послате у Русију, а од ње ће се изградити велики меморијални храм. На простору Србије земља ће бити узета са 14 гробаља.- Узимамо део земље са гробова Црвеноармејаца који су погинули приликом ослобађања Суботице 10. октобра 1944. године и захваљујем свим српских пријатељима који на овакав начин чувају нашу заједничку историју - истакао је Денис Круглов, аташе Одељења за културу амбасаде Русије у Србији. - Министарство одбране Русије гради велики храм где ће бити искоришћено 15 хиљада комада земље широм света, као и воде са окена где је ратовала совјетска ратна морнарица. Ту ће бити и велики број слика руских војника који су погинули током Другог светског рата.

На руском делу православног гробља у Дудовој шуми почива око три стотине војника Црвене армије.- Ако направимо разлику шта је памћење, а шта сећање и ако знамо да у данашње време не памтимо шта смо јутрос радили, култура сећања је нешто што нас обавезује да не смемо да заборавимо на хероје, које су чекали код куће, али се они никад нису вратили. Они су дали своје животе да би ми данас имали свакодневне проблеме – поручио је Драги Вучковић, начелник Севернобачког округа. – Град Суботица ће увек неговати сећање на све њих, нарочито што данас морамо да се боримо против повампирења фашизма и нацизма, али и са онима који желе да изједначе оне који су вршили злочин са њиховим жртвама. „Пут сећања“ ће утицати нарочито на млађе генерације да виде да постоје људи који су дали свој живот за оно у шта су веровали, а да је сећање на њих начин да ми направимо свој систем вредности.

НАЧЕЛНИК ПРИСУСТВОВАО ПОЛАГАЊУ ВЕНАЦА НА СПОМЕНИК "БАЛАДА ВЕШАНИХ"

Постављено: 18.11.2019. г.

Извор: Subotica.com

У месецу када се посебно сећамо ослободилаца Суботице, још један у низу комеморативних скупова одржан је испред споменика "Балада вешаних", недалеко од зграде Суда. Венце су положили представници града, округа, јеврејске општине и других удружења.Тог трагичног 18. новембра, пре 78 година, пред такозваним преким судом фашисти су осудили на смрт и одмах погубили четрнаест младића и једну девојку. Ови млади људи нису били чланови Комунистичке партије Југославије, већ доказани антифашисти, који су дигнуте главе стали у одбрану слободе.

Не смемо заборавити да су невини људи страдали у борби за обичне и нормалне животе и наш је задатак да негујемо сећање на њих, поручио је начелник Севернобачког округа, Драги Вучковић.

- Србија и Суботица негују културу сећања на овај трагичан историјски тренутак. Не можемо и не смемо да заборавимо оно што се десило овде, да се потпуно невини људи који су желели да живе слободно и нормално, нечијом одлуком буду проглашени кривим, а затим и погубљени. - рекао је Вучковић - Важно нам је да кроз ово сећање пренесемо на оне који долазе после нас и присетимо се значаја њихове борбе и њихове жртве.

Народ који не поштује прошлост нема ни садашњост ни будућност, зато је важно сачувати сећање на синове и кћери који су слободу од фашистичког режима платили главом, поручио је Максим Бакрач, председник СУБНОР-а Суботица.

- Наших петнаест родољуба, оних који су тежили за слободом, а борили се против угњетавања, у тада тешким условима живота, издвојени са спискова, састављени претежно од Срба и Буњеваца, доведени су овде и обешени. На њиховим уснама је сијала слобода - истиче Бакрач - Суботица никада неће заборавити њихово страдање за слободу, нећемо заборавити нашу славну историју, јер да није било њих не би било Покрета. касније 1944. године Јован Микић Спартак са својим партизанским одредом ослободио Суботицу и такође положио свој живот. Имамо чиме да се поносимо!

Поред представника Владе Србије и Севернобачког округа, у име грађана Суботице венац је положио Илија Ђукановић, члан Градског већа задужен за социјална питања, Почаст младим родољубима погубљеним од стране фашистичког режима одали су и делегације Јеврејске општине, Центра "Тито" и комуниста Суботице.

По традицији, ученици Политехничке школе извели су рецитал и на споменик симболично положили 15 ружа за 15 палих жртава.

НАЧЕЛНИК ПРИСУСТВОВАО ОБЕЛЕЖАВАНЈУ 101 ГОДИНЕ ОД ОСЛОБОЂЕЊА СУБОТИЦЕ

Постављено: 13.11.2019. г.

Извор: Subotica.com

Полагањем венаца на спомен плочу на Железничкој станици и на Споменик палим борцима за ослобођење и уједињење на Пушкиновом тргу данас је обележена 101. годишњица од ослобођења Суботице у Првом светском рату.На овај начин Суботичани чувају успомену на 13. новембар 1918. године када је тачно у 10.15 часова српска војска ушла у наш град и без иједном метка донела дугоочекивану слободу.

- Суботичани су тада били јако поносни, много света се окупило да дочека српску војску – прича Радоје Крстајић, евоцирајући успомене свог оца Милана који је тада био командир станице.По речима Милана Вукелића, председника Удружења ратних добровољаца и њихових потомака 1912-1918. године, евоцирање успомена на ослобођење Суботице али и све наше претке, учеснике Великог рата, треба да буде задатак који не смемо да заборавимо.

- Обележавамо и чувамо успомену на дан кад аје у Суботицу стигла слобода, а важно је и да то наставе млади, који хвала Богу нису поднели жртве, али зато морају да цене све оне који су своје животе дали за ослобођење – поручује Вукелић.

На велика страдања која је претрпео српски народ у Првом светском рату подсетио је архијерејски намесник и парох храма Светог Вазнесења Господњег, свештеник Миодраг Шипка.- Морамо да се трудимо да хришћанском љубављу, добрим делима, доказујемо да смо достојни наследници оних који су своје животе дали и који су нас прославили у читавом свету – поручио је Миодраг Шипка.

За наше крајеве ослобођење и пад Аустроугарске монархије донело је остварење веконог сна – присаједињење са Србијом.Почаст палим борцима за слободу одали су градоначелник Суботице, Богдан Лабан, начелник Севернобачког управног округа, Драги Вучковић, неколико градских организација, као и бројни грађани.

Организатори обележавања Дана ослобођења Суботице у Првом светском рату, познатом и под именом "Велики рат", су СКЦ „Свети Сава”, Буњевачки културни центар, Удружење ратних добровољаца 1912-1918. године и њихових потомака и поштовалаца и Град Суботица.НАЧЕЛНИК СЕВЕРНОБАЧКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА ПРИСУСТВОВАО СВЕЧАНОЈ АКАДЕМИЈИ "БРАЋА УВЕК – УВИК ЗАЈЕДНО"

Постављено: 13.11.2019. г.

Извор: Subotica.rs

Поводом обележавања 101. годишњице од уласка српске војске у Суботицу, синоћ је на сцени "Јадран" одржана свечана академија "Браћа увек - увик заједно", коју су заједнички организовали Српски културни центар "Свети Сава", Буњевачки културни центар, Град Суботица и Удружење ратних добровољаца 1912-1918. године и њихових потомака и поштовалаца.Свечана академија отворена је химном "Боже правде" и буњевачом свечаном песмом "Подвикује буњевачка вила", у узвођењу Мешовитог хора СКЦ "Свети Сава".

Обраћајући се присутнима, градоначелник Суботице, Богдан Лабан, подсетио је на долазак Српске војске у Суботицу, 13. новембра 1918. године, истог дана када је у Београду, касно увече, потписана Војна конвенција о примирју у Угарској, последње закључено примирје у Великом рату. Уз освртање на суботичку јесен 1918. године, градоначелник је нагласио да је Србија поднела огромне жртве у Првом светском рату, те да је на нама и нашим поколењима да чувамо и негујемо смисао трајања националних вредности и тековина, и да

с поносом и пијететом одајемо почаст славним прецима који су у борби за слободу дали своје живо

Присутнима су се обратили и председник Буњевачке матице, Вељко Војнић, председник Управног одбора СКЦ "Свети Сава", Миле Тасић, и капетан прве класе у пензији, Драго Лукић, са беседом "Да се не заборави".

У културном делу програма, најпре је драмски уметник Милош Станковић, првак Народног позоришта Суботица, говорио стихове песме "Плава гробница" Милутина Бојића, а потом су наступили ученици Музичке школе Суботица са Одсека за традиционално певање у класи Тамаре Штрицки Сег, као и КУД "Светозар Марковић" из Новог Сада са сплетом буњевачких и српских игара.МИНИСТАР ПОЉОПРИВРЕДЕ СА СУБОТИЧКИМ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА

Постављено: 28.10.2019. г.

: https://www.subotica.com/vesti/ministar-poljoprivrede-sa-subotickim-poljoprivrednicima-id36376.htmlМинистар пољопривреде Бранислав Недимовић посетио је данас пољопривреднике из нашег града и обећао наставак подршке аграру и убрзавање административних процедура.

- Суботица је један од највећих корисника субвенција које држава пласира пољопривредницима, од 160 хиљада решења које изда држава, око 8.500 заврши у овом граду. То нису само цифре, већ показатељ да људи овде знају да раде и користе подстицаје државе – поручио је министар Бранислав Недимовић. – Сточарима смо дали дугорочни закуп земљишта, а спремили смо нове мере за сточарство које се тичу система унапређења товног говедарства, ту ћемо ићи са неким мерама, у децембру ћемо ићи са набавком домаћих трактора, односно оних који се склапају у Србији. Тако да ће бити све оно што је било плус још две-три мере у 2020., а онда после тога да кренемо у креацију нових мера како би смо били што бржи, ефикаснији... Садашњи Закон о општем управном поступку нас ограничава, процедура траје од 100 до 120 дана и тај период треба да скратимо, да пређемо на електронску управу у аграру, да се на тај начин људи информишу о стању својих захтева.Што се подстицаја у виноградарству тиче, министар је најавио две групе мера – директне набавке опреме за винарије, изградња инфраструктуре до винарије и подизање засада.

- Сада имамо око 6.700 хектара под виноградима и то је јако мало, требало би да имамо бар од 20 до 25 хиљада хектара. Ту треба да пооштримо и царински режим да нам сировина не би долазила споља и онда се представљало као српско вино. То је веома озбиљан посао – најавио је Недимовић.Град Суботица ће и наредне године наставити да субвенционише пољопривредне кредите код пословних банака.

- То је једна од мера која ће бити предвиђена и у буџету за наредну годину – најавио је градоначелник Богдан Лабан. – Уз помоћ републике и покрајине наши пољопривредници ће моћи да рачунају на јаку подршку, надамо се да ће уз све ове подстицаје што више људи остати на селу и бавити се полопривредом.

Међу домаћинима који су данас угостили министра и градоначелника је Стипан Брајков, који се годинама бави сточарством.- До сада смо из године у годину добијали земљу по праву пречега. Годинама смо тражили да се закуп државне земље омогући на период од десет година. Тај захтев је коначно усвојен, тако да сада можемо да се посветимо дугорочном планирању своје производње, без неизвесности око закупа – каже Брајков. – Сада је можемо „дотерати“ по нашим плановима, можемо је пођубрити, посејати луцерку и на другим локацијама. Да вам будем искрен, ја на време и уредно плаћам све своје доприносе. Што се тиче субвенција, нешто мало касне, али добро, није битно, важно је добити, а не давати.

НАЧЕЛНИК СЕВЕРНОБАЧКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА ПРИСУСТВОВАО 29. СЕДНИЦИ КООРДИОНАЦИОНАЛНЕ КОМИСИЈЕ ЗА ИНСПЕКЦИЈСКИ НАДЗОР

Постављено: 10.10.2019. г.

http://nis.okrug.gov.rs/ministar-ruzic-u-zrenjaninu-do-2021-zaposlicemo-jos-1272-inspektora/

У Зрењанину је одржана 29. Седнице Коордионационалне комисије за инспекцијски надзор, којом је председавао министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, а којој су присуствовали сви начелници управних округа из Србије.

На састанку је било речи о примању нових инспектора у наредне три године, кроз реализацију Акционог плана за запошљавање инспектора .

Министар Ружић је нагласио да је веома значајно да се, поред закона и прописа се усвајају у Парламенту, иде и на терен да би се сагледало са каквим изазовима и проблемима се руководства локалних самоуправа суочавају, као и да је у протекле две године Комисија урадила функционалну анализу о потребама у људским ресурсима, материјалним и техничким потребама инспекција широм Србије .

Подсећамо да је Акционим планом за запошљавање инспектора, а у оквиру реорганизације јавне управе, предвиђено да до 2021. године у Србији буде запошљено још 1272 инспектора. Тренутно у нашим локалним самоуправама у Србији ради 1970 а у републичким инспекцијама 3300 инспектора .

Било је речи о Закону о територијалној организацији, односно општинама које су уочи доношења Закона доставиле скупштинске одлуке за називе насељених места на својим територијама поменутом Министарству.

ОБЕЛЕЖЕНО 75 ГОДИНА ОД ОСЛОБОЂЕЊА СУБОТИЦЕ

Постављено: 09.10.2019. г.

https://www.subotica.com/vesti/obelezeno-75-godina-od-oslobodjenja-subotice-id36191.html

Свечаном академијом у Великој већници Градске куће синоћ је обележено 75 година од ослобођења Суботице у Другом светском рату.Готово у исто време када се одржавала академија, пре седам и по деценија, подсетио је Драги Вучковић, начелник Севернобачког округа, Јовану Микићу Спартаку стигла је вест да су заузети сви друмови и да је претходница Црвене армије на самом улазу у град.- Овај датум, 10. октобар обележио је моје одрастање, памтим га по томе како смо одавали пошту онима који су допринели да живимо безбрижно. Не знам да ли ћемо имати довољно начина да им се захвалимо за то и да се присетимо шта се све дешавало тих октобарских дана 1944. - истакао је Вучковић, описавши детаљно догађаје који су претходили ослобођењу. - Херојска борба Јована Микића и његових сабораца не говори само о војном подухвату, него и о томе како се односимо према животу, шта радимо срцем... Сада је у току једна друга битка, ревизија историје и фашизма, која се не одвија отворено него суптилно, и доноси губитак идентитета. Суботица тај идентитет мора да очува, јер је она доказ да сви можемо да живимо заједно, а не једни поред других.

По речима Максима Бакрача, председника градске организације СУБНОР-а, највећа тековина је слобода.- Ово је најзначајнији датум у историји нашег града, дан када се сећамо како су јединице Народноослободилачке војске Југославије и припадници Првог суботичког партизанског одреда у садејству са јединицама Црвене армије, сломили отпор непријатеља и тако дуго очекивану слободу донели Суботици и њеним грађанима - подсетио је Бакрач. - Суботица је дала више од 2.000 младића и девојака у редове Осме Војвођанске ударне бригаде, од којих је 586 погинуло, а више од хиљаду кућама вратило као ратни војни инвалиди. Не смемо да их заборавимо!

НАЧЕЛНИК ОКРУГА ПРИСУСТВОВАО 26. СЕДНИЦИ КООРДИНАЦИОНЕ КОМИСИЈЕ ЗА ИНСПЕКЦИЈСКИ НАДЗОР

Постављено: 11.07.2019. г.

Извор: Министарство државне управе и локалне самоуправеНа данашњој 26. седници Координационе комисије за инспекцијски надзор званично је обележен и почетак рада свих инспекција у новом информационом систему еИнспектор, а најављени су и нова запошљавања, већа плата инспектора и јединствени контакт центар за инспекторе.Председница Владе Ана Брнабић
на 26. седници Координационе комисије за инспекцијски надзор

Председница Владе Србије Ана Брнабић истакла је значај реформе инспекција за боље услове пословања и смањење сиве економије у Србији. „Данас инспекције све ређе посећују привреднике, остварен је саветодавни однос инспектора према локалној привреди, а инспектори коначно добијају адекватне услове за рад“, рекла је премијерка. Она је нагласила да је дигитализација важна у свакој области рада у јавној управи и да ће нов информациони систем еИнспектор донети оно што је суштински важно за сваког привредника – координисан и транспарентан надзор.

Следећи корак у реформи је повећање броја инспектора и бољи услови за рад, најавио је министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић. Он је истакао да је мањак инспектора евидентан у скоро свакој инспекцији и сваком делу Србије, која у односу на ЕУ има 2,5 пута мање инспектора у односу на број становника. Отуда и парадоксалне ситуације да у Севернобачком округу који је житница Србије нема ниједног пољопривредног инспектора или да у неким локалним самоуправама, којима суМинистар Ружић на 26. седници Координационе комисије за инспекцијски надзор

поверени значајни инспекцијски послови, један човек ради посао еколошког, комуналног, грађевинског и саобраћајног инспектора. “Очекујем да се ових дана на седници владе донесе одлука којом ће се запослити нових 1272 инспектора“, рекао је министар и додао да је недавно Влада Србије усвојила уредбу којом је омогућено да републички инспектори добију звање самосталног саветника и веће плате.

Директор Канцеларије за информационе технологије и еУправу Михаило Јовановић појаснио је да се сада са увођењем укупно 36 инспекција у нов информациони систем еИнспектор уједначава њихов рад, унапређује инспекцијски надзор и ствара својеврсна картотека српске привреде. „Преко Портала еУправа привредни субјекти ће моћи да виде све налазе инспекција, ризике у надзору и самим тим ће привредници моћи да побољшају своје пословање“, казао је Јовановић. Он је данас свечано уручио инспекторима и сертификате за положене обуке за рад у новом систему, а за потребе еИнспектора Канцеларија за ИТ и еУправу је обезбедила око 1340 лаптоп рачунара, квалификоване електронске сертификате и бежични приступ интернету у свим инспекцијама, као и преко 25000 инспектор/сати обука, тако да од данас све инспекције у пуном капацитету раде у еИнспектору.Директорка ЕБРД за Западни Балкан Жужана Харгитаи

Реформу инспекција у Србији снажно подржава и Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) која је у сарадњи са НАЛЕД-ом успоставила Јединицу за подршку Координационој комисији за инспекцијски надзор. Директорка ЕБРД за Западни Балкан Жужана Харгитаи нагласила је да је координација инспекција била кључна за успех ове реформе. Она је истакла и да ће подржати наредну активност – формирање контакт центра за подношење пријава ка свим инспекцијама на једном месту.

Јединствени контакт центар једна је од иницијатива НАЛЕД-а који би грађанима и привреди олакшао пријављивање случајева пословања у сивој зони и омогућио ефикасније реаговање инспекција. НАЛЕД је у сарадњи са Министарством државне управе допринео увођењу нових института у инспекцијској контроли кроз измене Закона о инспекцијском надзору за који данас 60% привредника истиче да је побољшао откривање сиве економије, а уз подршку влада Холандије и Норвешке омогућио увођење споразума о признању прекршаја у области сиве економије, као и јачање управног надзора над радом инспекција.

ОБЕЛЕЖЕН ДАН БОРЦА

Постављено: 04.07.2019. г.

Извор: Subotica.com

Полагањем венаца на Споменик жртвама фашизма и Споменик "Њиховој верности" данас је у нашем граду обележен Дан борца – 78 година од седнице Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Југославије на којој је донета одлука о подизању оружаног устанка.Венце на споменик свим јунацима који су животе дали у борби против фашизма положили су Начелник Севернобачког округа Драги Вучковић, начелник Полицијске управе Суботица Ненад Секулић, испред града Вељко Војнић, као и представници Војске Србије, Јеврејске општине, СУБНОР-а, Удружења "Центар Тито" и суботичког СПС-а.

Суботица је, према тадашњем броју становника, дала огроман број жртава у ослободилачкој акцији. Цифре се крећу од 7 до 8 хиљада бораца, али председник градске организације СУБНОР-а, Максим Бакраћ, сматра да их је било и више.

- Данас се навршава 80 година од првог устанка у покореној Европи, у једној слободарској земљи, која не трпи отпор, кога су фашистичке снаге бомбаровале, подмукло, 6. априла 1941. године. Централни комитет дао је 4. јула зелено светло да се иде на устанак. Одмах затим, 7. јула, у Белој Цркви, Жикица Јовановић Шпанац опалио је први метак и тада је почела борба за слободу. - рекао је Бакрач. - Ми смо мали народ, на путу великим народима, али веома храбар и поносит. Ми своју слободу, нажалост, скупо плаћамо у животима. Само у Другом светском рату погинуло је преко 300.000 бораца, а где су они који су били у логорима или завршили јамама. Прва жртва која је настрадала из овог града је угледни грађанин са Келебије, убијен испред Градске куће.Иако је наша држава 2001. године укинула Дан борца као државни празник, то не умањује његов значај, сматра Вељко Војнић, заменик председника Скупштине Суботице.

- На данашњи дан 1941. године, у кући Владимира РИбникара, на Дедињу, одржао састанак Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Југославије на којој је донета одлука о подизању оружаног устанка против окупатора, фашистичким снагама и њиховим помагачима. Тада је донета одлука да се формирају Народноноослобоилачки партизански одреди, што и значило почетак организованог отпора окупацији. - рекао је ВојнићОбележавање је настављено на Споменику "Њиховој верности" где су окупљени такође положили венце и минутом ћутања одали почаст борцима за слободу.

МИНИСТАРСТВО ДРЖАВНЕ УПРАВЕ И ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ УРАДИЛО ЈЕ ФУНКЦИОНАЛНУ АНАЛИЗУ РЕПУБЛИЧКИХ ИНСПЕКЦИЈА СА АНАЛИЗОМ КАПАЦИТЕТА

Постављено: 30.05.2019. г.

Извор: Министарство државне управе и локалне самоуправе

У анализи је процењен неопходан, односно оптималан број инспектора по областима инспекцијског надзора, те број и оспособљеност службеника који обављају аналитичке, правне, административне и ИТ послове у инспекцијама, укључујући и послове процене ризика, планирања, правне послове и послове унутрашње контроле инспекција

Поменути документ- ФУНКЦИОНАЛНА АНАЛИЗА налази се на следећем линку:

ЉУДСКИ ЖИВОТИ СЕ БРАНЕ УЧЕШЋЕМ СВИХ НАС

Постављено: 03.03.2019.g.

Извор: TV Subotica

https://www.subotica.com/vesti/ljudski-zivoti-se-brane-ucescem-svih-nas-id34409.html

Поводом Светског дана цивилне заштите, у Севернобачком округу уручена су признања заслужним грађанима за спасавање на леду – рониоцу Милану Павковићу и фирми Грба д.о.о, која је дала опрему за ту акцију.Инструктор роњења, Милан Павковић, одиграо је важну улогу у спасавању човека који је пропао кроз лед на Палићком језеру почетком године. Каже да се ни једног момента није двоумио, будући да је обучен да у таквим ситуацијама буде миран и сталожен. Признање које је добио, како каже, јесте част за све рониоце у Суботици.

- Више ми значи као препознавање онога шта рониоци, у средини у којој нема много отворене воде и опасни река, могу да ураде и помогну заједници и друштву око себе - истакао је Павковић.Заслуге у овој акцији понела је и фирма Грба д.о.о, која је донирала канап и каишеве за алпинисте ватрогасно-спасилачкој служби, која их у том моменту није имала, а били су од пресудног значаја за успех акције.

- Донели смо канап од 400 метара и два коплета кајишева. У том тренутку са био тамо и видео сам да фали канап и одлучили смо као фирма да им помогнемо - рекао је Александар Грба, власник фирме.Захваљујући несебичном херојству, једна веома опасна и животно угрожавајућа ситуација завршила се добро, а ово је начин да се покаже захвалност према тим људима, нагласио је Зоран Бјелић, начелник Одељења за ванредне ситуације.

- У овој ситуацији имали смо човека који није морао да дође и човека који је из своје фирме донео потребно средство, са којим смо много брже и лакше успели да изведемо акцију спасавања, на чеу смо им веома захвални и ово је најмање што смо могли да учинимо за њих - поручио је Бјелић.Међународни дан цивилне заштите је важан датум, будући да шаље битну поруку, а то је да се вредности заједнице, пре свега, људски животи, бране учешћем свих нас, истакао је начелник Севернобачког округа, Драги Вучковић. Он је додао да му је посебно драго, што су сви у мешовитој средини попут ове, били на висини задатка када је требало спасавати људски живот.

- Овај дан треба да посветимо свим оним људима који су дали свој допринос, зато што су морали, а поготово онима који то нису морали. Утолико је на седници Штаба установљено да ћемо давати одређена признања, нематеријалне вредности, појединцима који су својом посвећеношћу и пожртвованошћу помогли у спасавању живота - објаснио је Вучковић.Уручењу плакета и захвалница за спасавање људских живота, претходила је редовна седница Штаба за ванредне ситуације.

OТВОРЕН РЕКОПНСТУРИСАНИ ГРАНИЧНИ ПРЕЛАЗ БАЈМОК – БАЧАЛМАШ

Постављено: 07.02.2019.г.

Извор: Subotica.com

После годину и по дана реконструкције данас је пуштен у рад обновљени гранични прелаз Бајмок-Бачалмаш, један од шест прелаза са Мађарском. У његову обнову уложено је 2,1 милион евра, од чега је чак 1,8 милиона из претприступних фондова Европске уније. Гранични прелаз ради од седам до 19 часова, а постоји могућност да убудуће има радно време од 00 до 24 часа.

Модернизован гранични прелаз данас су обишли министар финансија Синиша Мали и Сем Фабрици, шеф делегације ЕУ у Србији.- Ово је још један пример успешне сарадње наше земље и Европске уније. Пројекат је трајао 18 месеци и објекти су урађени по највећим стандардима, обезбеђени су најбољи могући услови за рад граничних и осталих служби. Посебно ми се свиђа што постоји посебна трака и посебан објекат и за пролаз аутобуса – истакао је министар Синиша Мали. - Сигуран сам да ће овај гранични прелаз, с обзиром на то да се налази 50 километара од Хоргоша и 30 километара од Келебије, поготово у летњим месецима знатно утицати на то да се растерете та два гранична прелаза и да се убрза проток робе, људи и услуга између Мађарске и Србије. Ако погледате како је некада изгледао овај гранични прелаз видећете колико се Србија мења и колико се променила и како смо на добром путу унапређења односа са ЕУ и унапређења инфраструктуре. У току је и обнова граничног прелаза Гостун, Сот и Котроман.Мали је додао да се из царине протекле године 560 милијарди динара слило у буџет Републике Србије – 10. 5 одсто више него 2017. године. Такође, усвојени су и бројни закони који се тичу царинских службеника.

Фабрици је оценио да Бајмок показује како изгледа прелаз за 21. век, који распложе свом инфраструктуром и ИТ опремо за функционисање.

- Отварање овог граничног прелаза део је једне шире стратегије о интегрисаном управљању границама , који је још 2012. године Србија потписала са ЕУ а подразумева заједничко управљање и управе царина и полиције и пољопривреде... - рекао је Сем Фабрици и подсећајући да годишње између Србије и Мађарске пређе око шест милиона путника и слично из Мађарске у Србију, а кроз прелаз Бајмок прође око 100.000 аутомобила. – ЕУ је са задовољством тесно сарађивала са Србијом како би подигла ефикасност и капацитете овог система. Од укупно 2.1 милиона евра, колико је уложено, ЕУ је донирала 1.8 милиона. Пројекат реконструкције је део агенде повезивања Србије и Мађарске, а самим тим и шире Србије и ЕУ.По речима Бранка Будимира, помоћника министра зе европске интеграције, ЕУ опредељује значајна бесповратна средства за активности које су део и Поглавља 24 - Правда слобода и безбедност, чији је основни циљ слободно кретање грађана и њихова пуна безбедност.

- Такав циљ изискује управљање у бројним областима као што је управљање границом и борба против криминала, трговине и остваривање полицијске и царинске сарадње – објаснио је Будимир. - Пројекат ће имати ефекте на локалну економију и појачати утицај у другим областима као што су културна сарадња, туризам, заштита животне средине, и образовање.


МИНИСТАР ДРЖАВНЕ УПРАВЕ И ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ О ЈАЧАЊУ КАПАЦИТЕТА ИНСПЕКЦИЈСКИХ СЛУЖБИ

Постављено: 05.02.2019.г.

Извор: MDULS

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио је да ће се и ове године радити на подизању капацитета инспекција и рекао да очекује усвајање трогодишњег плана запошљавања младих инспектора и нове моделе опремања инспекције.

Истакао је да ће наредни период протећи у још интензивијем раду и да очекује конкретне резултате.

„Пре свега очекујем да заједнички са НАЛЕД-ом ускоро представимо и резулате анализе капацитета, како републичких, тако и инспекција на локалу, и да заједнички са министром финансија усвојимо трогодишњи план запошљавања младих инспектора, али и да представимо нове моделе опремања инспекција“, навео је он.

Министар је нагласио да ова година треба да донесе и повраћај службеничког звања“ инспектор“ у службенички систем Србије и најавио да ће се радити на томе да инспектори уживају и пуну правну заштиту државе у судским процесима.

„Нови модели вредновања рада инспектора такође је један од циљева за 2019. Желимо да мерило успеха рада једне инспекције не буде број остварених надзора или количина одузете робе, већ мера оставрења јавног интереса у сектору у ком раде“, додао је Ружић.

Ову годину ће, према његовим речима, обележити почетак рада у софтверу Е-инспектор.Министар Ружић на представљању Сиве књиге НАЛЕД-а

Прве четири пилот инспекције – рад, санитарна, тржишна и управна, како је истакао, кренуле су већ да раде у овој платформи, а до краја године очекује да и преосталих 38 инспекција почну да користе овај софтвер у свакодневном раду.

„Софтвер сам по себи јесте управо и следећи велики корак у реформи инспекција, јер не само да доноси велике директне уштеде кроз дигитализацију, већ се у њему по први пут креира и картотека комплетене привреде Србије коју ћемо по резулатима надзора моћи јасно препознати и категорисати на ону добру, ону с којом радимо да би била боља, и ону која је свесно у сивој зони, према којој ћемо усмерити све репресивне ресурсе како инспекција тако и других државних органа“, рекао је министар Ружић.

Поред овог најзначајнијег, како је додао, бројни су и други бенефити овог софтвера , пре свега уједначавање инспекцијске праксе, па се више неће дешавати да на исте околности две инспектора пишу битно различите управне или казнене мере што ће опет утицати на бољу судску праксу и укупно бољи ефекат инспекције.

„На свим овим пословима Министарство и Координациона комисија за Инспекцијски надзор препознају НАЛЕД као вредног и поузданог партнера и заједнички корачамо према циљевима које смо дефинисали“, рекао је министар Ружић.

НАЧЕЛНИК ОКРУГА ПРИСУСТВАО САСТАНКУ У ПОЖАРЕВЦУ

Постављено: 05.02.2019.г.

Извор: Министарство државне управе и локалне самоуправе

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио је данас у Пожаревцу на састанку са начелницима свих управних округа да ће Министарство наставити да подржава градове и општине у процесу реформе јавне управе и најавио нове активности, међу којима је и Централни регистар становништва.

„Централни регистар становништва је круна нашег посла који се односи на превођење евиденција из папирног у електронски облик. Он ће коначно објединити 13 електронских евиденција које сада воде различите институције, што ће омогућити да службеници у поступцима које воде за грађане користе ове базе као извор података. Иза нас је време када су нам грађани доносили на увид извод из матичне књиге рођених или држављанство“, рекао је министар Ружић и додао да је пут којим идемо једини могућ ако желимо да створимо ефикасну и економичну управу која је прави сервис грађана.Начелници округа на састнаку с министром Ружићем у Пожаревцу

Ружић је са начелницима округа разговарао о актуелностима у раду управе, примени одређених закона, као и плановима за наредни период, а циљ је да се адекватно спроведе реформа јавне управе, односно да се закони свуда једнако спроводе.

„Драго ми је да смо на овај начин обезбедили и бољу координацију општина и градова и пружили им потребну подршку у процесу реформе јавне управе“, додао је Ружић.

Током боравка у Пожаревцу, Ружић се састао и са градоначелником овог града, Банетом Спасовићем и рекао да је задовољан што је имао прилику да разговара о свему што је урађено у Пожаревцу и истакао добру сарадњу са овдашњим руководством.

Похвалио је рад градске управе, која, како је навео, теже модернизацији и бољем квалитету услуга.

„Управа и треба да буде сервис својих грађана, а не њен кочничар“, рекао је министар.

Позвао је грађане да се више информишу о новинама, јер су у протеклом периоду донети закони којима се управо грађанима даје моћ у руке да утичу на доношење политика на локалу.

„Због грађана смо обезбедили и бржу електронску размену података између службеника, тако да се више грађани не шетају од шалтера до шалтера носећи документа које заправо ми већ имамо. Пожаревац је допринео да се као управа колективно мењамо и задовољство ми је да кажем да смо премашили милионити размењени податак преко платформе е-ЗУП“, нагласио је министар Ружић.


НАЧЕЛНИК ОКРУГА ПРИСУСТВОВАО ПРВОЈ ЗАЈЕДНИЧКОЈ СЕДНИЦИ КООРДИНАЦИОНЕ КОМИСИЈЕ ЗА ИНСПЕКЦИЈСКИ НАДЗОР ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И РАДНЕ ГРУПЕ ЗА САРАДЊУ СА ОКРУЗИМА И КООРДИНАЦИЈУ ИНСПЕКЦИЈСКОГ НАДЗОРА У АП ВОЈВОДИНИ

Постављено: 26.11.2018.г.

Извор: сајт МДУЛС-а

 

 Андревље, 23. новембар 2018. - На Фрушкој гори је данас одржана седамнаеста седница Координационе комисије за инспекцијски надзор и прва заједничка седница те Комисије и Радне групе за сарадњу са окрузима и координацију инспекцијског надзора у АП Војводини.

 Координационом комисијом је председавао министар јавне управе и локалне самоуправе, Бранко Ружић, док је Радном групом председавао потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић.

Министар Ружић и председник Мреже инспектора Србије Драгоман Пауновић потписали су данас и Споразум о сарадњи ради афирмације и унапређења рада инспектора.

 Истичући да се данас седница републичке Координационе комисије одржава ван свог седишта, тачније ван Београда, министар Бранко Ружић наглашава да такав манир показује спремност за сарадњу са свим нивоима власти и тежњу да се са свим инспекцијским службама оствари што боља координација и комуникација.

,,Веома је значајно да смо до сада ту координацију довели до перфекције, пре свега са начелницима управних округа, док се данас одржава већ трећи успешан састанак са покрајинсом Радном групом. Данас је веома важно потписивање Споразума са Мрежом инспектора Србије, једином струковном организацијом која окупља преко 1.500 инспектора са свих нивоа власти. То јесте струковно удружење које заступа интересе инспектора, што је од велике важности, имајући у виду да је перцепција о самим инспекцијским службама и инспекторима није увек на завидном нивоу. Овим Споразумом показујемо нашу синергију и помогнемо да се у складу са нашим Акционим планом у следеће 3 године и материјални и људски ресурси што више ојачају како би инспекцијске службе у Србији фунцкионисале што боље", рекао је министар Ружић.

 Министар Ружић је подсетио да је захваљујући тој сарадњи на нивоу локала прошле године издејствовано увођење корективног коефицијента који омогућава да се до 20 одсто увећа плата инспектора сходно показаним резултатима. То је добра симболика сарадње и међусобног разумевања, истакао је он.

 Ружић истиче да је Влада Републике Србије данас утврдила предлог Закон о изменама и допунама закона о инспекцијском надзору, који ће се већ наредне недеље наћи у Скупштини Републике Србије. Ради се о изменама и допунама које уподобљавају све механизме и институте, уводећи новине, попут прикривене трговине и заједничког надзора.

Потпредседник Покрајинске владе, Иван Ђоковић истиче да је покрајинско Радно тело формирано у фебруару месецу текуће године, које би испред Покрајинске владе комуницирало са Министарством надлежним за послове инспекцијског надзора локалне управе, али и које би довело до повећања квалитета рада инспекцијских служби покрајине.

Позивајући се на познате податке, Ђоковић је рекао да су пронађени недостаци, што уједно представља и први кључни корак за доношење стратешких одлука и за поправљање постојећег стања, где се то захтева. Оно што је незадовоњавајуће је старосна доб инспектора, њихова техничка опремљеност, с тим што је њихово знање, агилост и стечено искуство покрајинских инспектора изнад републичког просека.

 "У АП Војводини имамо 126 различитих инспектора и преко двадесет инспекцијских задужења, која произилазе из читавог дијапазона различитих републичких закона. Наш први корак је био утврђивање стања едукованости, професионалних квалитета, али и административно-техничких капацитета војвођанских инспектора, те да заједно са Републиком радимо на њиховом усавршавању. Значајно је да је Војводина укључена у доношење републичких закона и прописа који третирају инспекцијски наџор. На тај начин, своја искуства, захтеве и потребе грађана и привреде имплементирамо у законе којима ће се уређивати ову област", нагласио је Ђоковић, додавши да је припремљен читав сет мера како је потребно заједничким радом Републике и Покрајине подићи ниво инспекцијских служби на задовољавајућ ниво.

 Позивајући се на познате податке, Ђоковић је рекао да су пронађени недостаци, што уједно представља и први кључни корак за доношење стратешких одлука и за поправљање постојећег стања, где се то захтева. Оно што је незадовоњавајуће је старосна доб инспектора, њихова техничка опремљеност, с тим што је њихово знање, агилост и стечено искуство покрајинских инспектора изнад републичког просека.


ОБЕЛЕЖЕНА 100. ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА СУБОТИЦЕ У ВЕЛИКОМ РАТУ

Постављено: 14.11.2018.г.

Извор: Subotica.com

 Полагањем венаца на спомен-плочу на железничкој станици и Споменик јунацима палим за ослобођење и уједињење 1912-1918 на Пушкиновом тргу, обележена је стогодишњица ослобођења Суботице у Првом светском рату. У име суботичке локалне самоуправе венац на Споменик јунацима палим за ослобођење и уједињење 1912-1918 положиo je градоначелник Богдан Лабан.

Код Споменика јунацима палим за ослобођење и уједињење 1912-1918 за пале борце служен је парастос, а на велика страдања која је претрпео српски народ у Првом светском рату подсетио је архијерејски намесник и парох храма Светог Вазнесења Господњег, свештеник Миодраг Шипка.

Присутнима се обрaтио и члан Удружења ратних добровољаца 1912-1918. године и њихових потомака и поштовалаца, подружнице из Бајмока, Драгутин Лукић, који је истакао да морамо да се дивимо патриотизму српских ратника из ратова 1912-1918. године којима је родољубље била једина морална мера њихових дела и велика њихова унутрашња истина. Нагласио је да нам борба српских ратника из времена Првог светског рата, која је била њихов идеал, служи као светао пример како се воли и брани отаџбина.

Венце на споменик на Пушкиновом тргу положили су и представници Севернобачког управног округа, СКЦ „Свети Сава“, Буњевачког културног центра, Удружења добровољаца и њихових потомака 1912-1918. године и представници других удружења и организација. Цвеће на споменик положили су ученици Политехничке школе. Као и ранијих година, полагању венаца присуствовали су и бројни грађани који су се окупили да одају пошту палим јунацима.

 Организатори обележавања Дана ослобођења Суботице у Првом светском рату, познатом и под именом Велики рат, су СКЦ „Свети Сава”, Буњевачки културни центар, Удружење ратних добровољаца 1912-1918. године и њихових потомака и поштовалаца и Град Суботица.


ОДРЖАНА СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА „СРБИЈА ЈЕ ВЕЧНА ДОК СУ ЈОЈ ДЕЦА ВЕРНА“

Постављено: 04.11.2018.г.

Извор: Subotica.com

Поводом века од завршетка Првог светског рата и присаједиња Војводине Краљевини Србији синоћ је у Великој већници Градске куће одржана Свечана академија "Србија је вечна док су јој деца верна".

 У свечаном делу обележавања великог јубилеја наступили су „Српски православни појци” из Београда и певачка група „Звуци с камена” из Новог Сада, док је говор генерала Михаила Рашића казивао глумац Милош Станковић.

Присутне у препуној Великој већници поздравио је градоначелник Богдан Лабан подсећајући да је Велики рат један од највећих догађаја у српској историји, те да је у њему Србија платила слободу са око милион и триста жртава, односно трећином становништва.

 - Најмање што данас можемо је да ове стравичне чињенице не заборавимо, да хероји и хероине Великог рата не буду само у читанкама него и у срцима наших и наших потомака. Да није било њих ни ми данас не би били овде – поручио је градоначелник Богдан Лабан. - Снага њихових дела није потпуна ако не допре до свести младе генерације, да гледајући ка будућности не забораве оно што им је остављено, а плаћено је животима. Обележавамо сто година поноса и славе и наша је дужност и обавеза, не само да сачувамо сећање на победу, него и да и из њега извучемо поуке. Поносни на наше претке, сада смо ми та генерација која својим потомцима треба да постане понос и то тако што ћемо им оставити будућност.

Током програма приказана је и обимна „Историјска читанка“ која је представила све људе – међу којима су и Милунка Савић, Арчибалд Рајс, Воја Танкосић и многи други, чија су имена златним словима уписани у прошлошти Србије, али и великог дела Европе.

 Како је речено, споменик Цару Јовану Ненаду у центру Суботице, подигнутом девет година од уједињења и четири века од његове трагичне смрти, својеврсни је камен међаш словенског југа и мађарског севера. Од појаве цара Јована Ненада ови крајеви су у својој државотворној мисли улазили у састав Србије а та идеја добила је прави обрис 1918. године. „Твоја је мисао победила“ - стоји и данас уклесано на споменику поред кога свакодневно пролазимо.


ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА СУБОТИЦЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОКМ РАТУ

Постављено: 10.10.2018.г.

Извор: Subotica.com

Свечаном седницом Скупштине града и полагањем венаца на спомен комплекс на Тргу жртава фашизма и на Православном гробљу у Дудовој шуми, данас је обележено 74. године од ослобођења Суботице у Другом светском рату.

 По речима Тивадара Бунфорда, председника Скупштине града, како се историја не би поновила, треба да поштујемо прошлост, али и на њеним грешкама да градимо будућност, негујући хармоничне међунационалне односе и поштујући права грађана различитих националних припадности.

– Наша околина и друштво временом је сазрело и створило темеље за праве вредности. У људе се полако уградио осећај заједништва, међусобног поштовања, потребе за миром, складом и заједницом која ствара основ за развој – нагласио је Бунфорд. - Мржња, завист, нетрпељивост и непоштовање знатно су мање изражене него раније, човек се развија, свестан потребе за повећањем квалитета живота, моралним осећајем за правим смерницама и истински добрим вредностима. Управо ће развој ове свести довести до среће, љубави, међусобног поштовања и уважавања, а самим тим и до окончања ратова, невоља и страдања.

  За Максима Бакрача, председника Градског одбора СУБНОР-а, 10. октобар је најзначајнији датум у историји нашег града, јер су тада јединице Народноослободилачке војске Југославије и припадници Првог суботичког партизанског одреда у садејству са јединицама Црвене армије, сломили отпор непријатеља и тако дуго очекивану слободу донели Суботици и њеним грађанима.

– Зато смо дужни да негујемо посебне успомене на, пре свега, славног команданта Првог суботичког партизанског одреда, врхунског спортисту и хероја Јована Микића Спартака који је за ослобођење свог родног града положио двој млади живот – јасан је Бакрач. - Суботица је дала више од 2.000 младића и девојака у редове Осме Војвођанске ударне бригаде, од којих је 586 погинуло, а више од хиљаду кућама вратило као ратни војни инвалиди.

У име Града Суботице венце је положила делегација коју је предводио Вељко Војнић, заменик председника Скупштине града, који је рекао да је 10. октобра 1944. године Суботица славно ослобођена не само од фашистичке чизме него и од погубне идеологије која је започела највећу трагедију 20. века.

- Не смемо да заборавимо да су војне операције, попут оне вођене за ослобођење града Суботице, биле први кораци у успостављању новог цивилизацијског поретка у којем данас слободно живимо у радимо – нагласио је Војнић.


НАЧЕЛНИК ОКРУГА ПРИСУСТВОВАО II СЕДНИЦИ РАДНЕ ГРУПЕ ЗА САРАДЊУ СА ОКРУЗИМА И КООРДИНАЦИЈУ ИНСПЕКЦИЈСКОГ НАДЗОРА У АП ВОЈОВДИНИ

Постављено: 03.10.2018.г.

Начелник Севернобачког управног округа Драги Вучковић присуствовао је II седници радне групе за сарадњу са окрузима и координацију иснпекцијског надзора у АП Војовдини која је одржана 02.10.2018.г., са почетком у 10,00 часова.

Присутни су на седници анализирали досадашњи рад Радне групе на основу закључака са I седнице, размотрили Извештај са састанка са државним секретаром Касаловићем и представнцима координационе комисије и договорили се око организације заједничке седнице Координационе комисије и радне групе.

  

  


СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ БРУЦОША НА ЕКОНОМСКОМ ФАКУЛТЕТУ

Постављено: 01.10.2018.г.

Извор: Subotica.com

Нова школска година на Економском факултету у Суботици започела је данас, свечаним пријемом студената прве године основних академских студија.

  

Економски факултет ове године је уписало укупно 502 студента, од чега 142 студента у Суботици, на осам студијских програма из области економије, менаџмента и пословне информатике. За њих је данас уприличен свечани пријем у Амфитеатру ове високообразовне установе, а своја очекивања од студија, поделио је са нама Љубомир Апелић, студент прве године Агроекономије.

 - Уписао сам Економски факултет због боље будућности, јер је веома значајно да наставимо школовање, да се стално усавршавамо и проширујемо тренутна знања, а очекујем да ћу га успешно завршити - рекао је Апелић.

На истом смеру, у првој години студија придружила му се и Миљана Ћадић, која каже да ју је на студије привукло велико интересовање за економију.

- Завршила сам средњу Економску школу, интересује ме економија и имала сам велику жељу да наставим школовање, а очекујем да ћу да научим нешто ново и стекнем још већа знања него што имам сада - истакла је Ћадић.

Бруцош Никола Буњевчев, одлучио је да настави студије на Економском факултету, јер сматра да ће му пружити веће шансе за запослење, у односу на то да се задржао само на средњем образовању.

- Од студија очекујем да ћу се усавршити, уписао сам Европску и међународну економију и надам се да ћу завршити све у року, јер ми је то примарни циљ - рекао је кратко Буњевчев.

У име студената Економског факултета, бруцошима је добродошлицу пожелео Вукашин Стојановић, потпредседник Студентског парламента, као неко ко им је по годинама и искуству најближи и коме су студије и студентски живот још увек свежи.

- Ово је нови почетак и једна нова, потпуно непозната прича за вас, која са собом доноси нова познанства, нове прилике, ново знање, искуства, љубави, дружења, журки и још много тога. За почетак вам желим да изађете из граница и оквира које сте сами себи поставили или вам их је неко други поставио и да идете што даље можете у ономе што ће вам факултет пружити и омогућити у наредних неколико година - поручио је Стојановић и додао да им је за сва питања и недоумице Студентски парламент увек на располагању.

Декан факултета, проф. др Александар Грубор, истакао је да нову генерацију студената чине млади људи, који су уписали економију желећи на тај начин да покажу како правих и добрих економиста у Србији нема много.

- Од наших студената се, пре свега, очекује да буду вредни и радни, да уче и полажу испите, те да након четворогодишњих студија стекну назив дипломирани економиста. Економски факултет ће се трудити да својим студентима понуди нова и применљива знања у складу са временом у којем живимо, а ту пре свега мислимо на растући значај информационих технологија и општег процеса дигитализације, не само у нашој земљи, него и у окружењу - истакао је проф. др Грубор.

 Успешан почетак студија, бруцошима су пожелели и Срђан Самарџић, члан Градског већа задужен за област туризма, инвестиција и међународне сарадње, и Драги Вучковић, начелник Севернобачког управног округа, који су присуствовали свечаности.


МИНИСТАР ДРЖАВНЕ УПРАВЕ И ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ ОДРЖАО САСТАНАК СА НАЧЕЛНИЦИМА УПРАВНИХ ОКРУГА

Постављено: 26.09.2018.г.

Извор: сајт Министарства државне управе и локалне самоуправе

Министар државне управе и локалне самоуправе, Бранко Ружић, састао се данас са начелницима управних округа Србије у општини Алибунар у оквиру редовних сусрета, а у циљу боље примене реформе јавне управе на свим нивоима власти.

  

„Веома важне помаке смо постигли у оквиру реформе јавне управе, посебно ако погледамо законодавни оквир“, рекао је министар истичући да је најзахтевнији део управо њихова примена. У том послу потребна је јача улога начелника округа како бисмо осигурали да се и на локалном нивоу реформа добро разуме и адекватно примени.

 Напомињући да је улога начелника значајна у досадашњим активностима у оквиру реформе инспекцијског надзора, министар Ружић најавио је ускоро и измене и допуне Закона о инспекцијском надзору, са чиме ће се ускоро изаћи пред јавност у оквиру јавне расправе.

На истом смеру, у првој години студија придружила му се и Миљана Ћадић, која каже да ју је на студије привукло велико интересовање за економију.

„Велики број новина које предлажемо овим, рекао бих, допунама тиче се олакшавања рада привредника, али и инспектора“, подвлачећи да је актуелни текст закона веома добар и да се понајвише допуњава новим механизмима, као што је „субјекат од поверења“ чиме ће се предложити период за привреднике са добром историјом пословања које инспекције неће посећивати неко време, већ ће ти привредници радити самопроцене и о истим обавештавати инспекције.


РЕКОНСТРУИСАНЕ ДВЕ ВИСОКОНАПОНСКЕ ТРАФО СТАНИЦЕ

Постављено: 20.09.2018.г.

Извор: Subotica.com

У рекострукцију две вискоконапонске трафо станице „Суботица 1“ и „Суботица 2“, Електропривреда Србије уложила је око 3 милиона евра.

 Фото: РТВ Yu-еcо

 

 

Приликом обиласка реконструисаних трафо станица, в.д. директора Електропривреде Србије, Милорад Грчић, рекао је да је Град Суботица један од најважнијих индустријских центара на северу земље, те да је било неопходно да се обезбеди стабилно и сигурно напајање електричном енергијом.

 - Град Суботица је један од најважнијих градова и региона и најбитнијих индустријских центара у северном делу Србије. За сваки индустријски развој је неопходно обезбедити инфраструктуру, а део тога је и напајање струјом - истакао је Грчић и подсетио да је трафо станица Суботица 1 изграђена 1959. године, те да је сада први пут рекоструисана - До ове реконтрукције била је само поправљана и решавани су само тренутни кварови. Први пут после 59 година ова трафо станица је у потпуности реконструисана и модернизована, са повећаним капацитетом. На тај начин су обезбеђени услови да нови инвеститори могу да граде нове фабрике.

 Начелник Севернобачког управног округа, Драги Вучковић, захвалио се Грчићу на посети јер, како је рекао, Суботицу деценијама уназад није посетио директор ЕПС-а. Проширивањем енергетских капацитета, према речима Вучковића, биће омогућено стабилно снабдевање корисника из насеља Александрово и Нови Жедник, али и економски развој града.

- Када преговарате са инвеститорима, врло их занима какав је инфаструктурни амбијент и снабдевање струјом. Суботица има будућност и захвални смо Влади Србије и ЕПС-у као систему што су уврстили Суботицу у своје планове за реконструкцију, Суботица није само богатија за нешто више од 350 милиона динара, Суботица је сада богатија јер има основ за свој развој, односно има добре предуслове да се развијамо и економски и као друштво - нагласио је Вучковић.

  

ОВЕ ГОДИНЕ ЗАТЕЧЕНО 270 ЛИЦА АНГАЖОВАНИХ БЕЗ УГОВОРА О РАДУ

Постављено: 03.08.2018.г.

Извор: RTV YUECO

У првих шест месеци ове године, 270 лица је затечено да раде на црно. Највећи број радника на црно је у области грађевинарства, потом у угоститељству, трговини и пољопривреди.

 Одсек инспекције рада Севернобачког округа је током прошле године открио 415 радника на црно. Са овим радницима су послодавци након тога засновали радни однос. До 30. јуна ове године, број радника затечених да раде на црно је 270. У инспекторату рада истичу да је највећи број радника који раде без уговора о раду у области грађевинарства. Осим у грађевини, већи број радника на црно инспектори рада затичу у угоститељству, трговини и пољопривреди.

- Највећи број лица који су радили на црно је управо у грађевинарству, што има за последицу највећи број повреда на раду, због чега је и посебна пажња усмерена ка контроли градилишта, на којима се врло често дешава да људи раде као нерегистровани субјекти, односно да се ангажују лица која нису закључила уговор о раду, нису пријављена на обавезно социјално осигурање, нити су им достављена било каква лична заштитна средства - каже Божо Ивковић, шеф Одсека инспекције рада Севернобачког управног округа.

- Закон о раду у члану 273. предвиђа казне за предузетнике и правна лица која не закључе уговор о раду са ангажованим радницима. За предузетнике је новчана казна у износу од 300 до 500 хиљада динара, а за правна лица од 600 хиљада до 2 милиона динара, а прекршајно одговара и одговорно лице.

- Желим да напоменем да имамо нулту толеранцију за рад на црно и нерегистроване субјекте, односно када утврдимо да неко обавља делатност без уписа у општи односно посебни регистар. Овом приликом апелујем на послодавце да инспектори рада раде седам дана недељно 365 дана у години - напомиње Ивковић.

У Одсеку инспекције рада Севернобачког управног округа истичу да су честе и ноћне и викенд акције контроле како би се сузбио рад на црно.


ОБЛЕЖЕН ДАН БОРЦА

Постављено: 04.07.2018.г.

Извор: Subotica.com

Дан борца, 4. јули, дан када је пре 77 година одржана седница Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Југославије, обележен је данас у Суботици полагањем венаца на споменик на Тргу жртава фашизма и Споменик њиховој верности.

Венце су положиле делегације Републике Србије, Града Суботице, представници борачких удружења, невладиних организација...

  

- Обележавање датума попут данашњег, важно је не само како би се млађи нараштаји упознали са својом историјом и сачували је од заборава, него како би то била и опомена свима нама, да не дозволимо да се зло поново догоди - нагласио је Вељко Војнић, заменик председника Скупштине града. - Важно је млади знају да такве ствари морамо стално да држимо на оку, да се против њих боримо и да више никада не дође до таквих сукоба који су однели више од 50 милиона жртава.

 Дан борца се од 1956. до распада Југославије прослављао као државни празник, а од свих шест република задржала га је једино Србија. Званично је укинут 2001. године, али се и данас незванично обележава у организацији борачких удружења.

- Трудимо се да укључимо што више младих, јер потомци и поштоваоци славне традиције морамо да се сетимо учесника овог али и других ратова у којима су наши преци дали животе да би нама било боље – истакао је Никола Урошевић, секретар ГО СУБНОР-а.

  


ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА ДЕПОРТАЦИЈЕ ЈЕВРЕЈА

Постављено: 15.06.2018.г.

Извор: Subotica.com

У спомен на четири хиљаде суботичких Јевреја, који су пре 74 године депортовани у логоре, данас је у Синагоги одржан комеморативни скуп.

 За суботичке Јевреје 16. јун 1944. године је један од најтужнијих дана. Тада је почела њихова депортација у транзитне логоре, а потом у Аушвиц и друге нацистичке логоре смрти широм Европе.

- Зло може да се догоди сваког дана, и оно што се тада десило, може да се понови, а наше је да будемо будни, зато што зло не спава. Оно је ту око нас, а ми смо ти који можемо да допустимо да се размахне или да га у томе спречимо - поручио је главни рабин Србије Исак Асиел.

 Суботички Јевреји данас јесу малобројни, али су од друге половине деветнаестог века до трагичних збивања 1944. године чинили окосницу напретка, модернизације и изградње нашег града.

- Холокауст никада и нигде не сме да се понови. На нама и будућим генерацијама је да памтимо, чувамо сећање на жртве и клањамо се сенима оних који су страдали само зато што су били друге нације и вере - истакао је градоначелник Богдан Лабан и подсетио на јаке пријатељске односе српског и јеврејског народа, који су заједно прошли кроз тешке историјске тренутке.

 Председник Савеза јеврејских општина Србије Роберт Сабадош је изразио захвалност присутнима што су се придружили болу и жељи Јевреја да се не забораве невине жртве које су страдале у Другом светском рату.

- Наша је обавеза да се сећамо страдалих у холокаусту, првенствено због млађих нараштаја - сматра Роберт Сабадош.


АТБ "СЕВЕР" ПРОСЛАВИО 95. РОЂЕНДАН

Постављено: 06.06.2018.г.

Извор: Subotica.com

АТБ СЕВЕР ове године обележава један изузетан јубилеј, 95 година постојања, што га чини једном од најстаријих фабрика за производњу ротационих електричних машина у југоисточној Европи.

 Најзначајнији производи које АТБ СЕВЕР производи су електромотори ниског и високог напона, синхрони и асинхрони генератори.

Своје производе пласира на светско тржиште за примену у областима као што су енергетика, рударство, металургија, металска индустрија, производња цемента и папира, нафтна и хемијска индустрија, водопривреда и водоснабдевање. Производе АТБ СЕВЕР-а можете наћи на готово свим континентима.

 У области обновљивих извора енергије АТБ СЕВЕР се специјализовао за модернизацију постојећих енергетских објеката, али и за изградњу нових. Већ десетак година пружа услугу комплетног опремања малих хидорелектрана по принципу "кључ у руке".

АТБ СЕВЕР је у својој историји прошао кроз различите промене али прекретницом у развоју и пословању сматра се 2011. година, када је кинеска групација Wolong, један од водећих брендова у моторској индустрији у свету, купио АТБ групу.

Последњих неколико година приметна је позитивна тендеција у развоју компаније, те је 2017.годину АТБ СЕВЕР завршио са 22% већим прометом него 2016.годину. Значајан је и раст броја запослених, претежно у производном сектор, те данас АТБ СЕВЕР има 465 запослених али ту неће стати.

 АТБ СЕВЕР је компанија која веома пажљиво планира своју будућност. Циљ којим се руководи је да буде препознатљив и конкурентан на светском тржишту, а све уз подршку WOLONG групе.

- Пратећи најновије технолошко-техничке трендове из своје области, чијем стварању и сам доприноси, АТБ СЕВЕР ће и даље усавршавати своје производе са основним мотивом, а то је испуњење специфичних захтева купаца. АТБ СЕВЕР не производи само моторе и генераторе већ претвара амбициозне концепте својих купаца у модерне, иновативне и поуздане производе, који су јединствени и окренути будућности. - поручују из ове компаније

  


ОТВОРЕН "СУБОТИЧКИ САЈАМ 2018"

Постављено: 31.05.2018.г.

Извор: Subotica.com

У Хали спортова данас је свечано отворен 12. Међународни и регионални сајам привреде „Суботички сајам 2018“, који је окупио 182 излагача из Србије, Словеније, Мађарске, Хрватске, Црне Горе, Републике Српске и Италије.

Овогодишњи партнер манифестације је словеначки град Блед, а централна тема туризам.

 Суботичку смотру привреде свечано је отворио градоначелник Богдан Лабан, подсећајући на историјат сајма и истичући настојања локалних власти да наш град поново постане индустријски, трговински и туристички центар Србије.

- Од 2007. године до данас на овој манифестацији представили су се привредници из великог броја држава, а од самог почетка стално су били присутни излагачи из Мађарске, Хрватске и Србије. Мењало се доста тога, али не и међународни карактер, садржаји и место одржавања – Хала спортова, која је на наше велико задовољство излагача и посетилаца ове године климатизована. Сајам је постао место сусретања, размене идеја, искустава, успостављања пословних контаката, а његов значај је промоција стратешког потенцијала региона и наше земље – истакао је градоначелник Богдан Лабан. - Када сам јуна 2016. године изабран за градоначелника рекао сам да ће ова власт радити у интересу грађана, да ће се базирати на привлачењу инвестиција, отварању нових и чувању постојећих радних места, оживљавању Палића... Да то нису биле празне речи и обећања говори и чињеница да се Суботица налази у трговинском суфициту 7-10 одсто, што се дешава први пут од краја осамдесетих година. У Привредној зони ради више од шест хиљада људи и број запослених је у сталном пораст, а на евиденцији суботичке филијале НСЗ налази се 5.992 лица, што је за више од четири хиљаде људи мање него пре неколико година.

 Госте је поздравио и Слободан Војиновић, директор Регионалне привредне коморе СБО, пожелевши им пуно успешних договора и склопљених послова.

- Отворили смо врата привреди Србије и региона да покажемо шта смо урадили од прошле године до данас – поручио је Војиновић. - У прошлој години прешли смо цифру од две хиљаде долара промета са иностранством, настављамо сарадњу са сваком земљом Европске уније и Руском федерацијом и трудимо се да направимо суфицит.

 Сајам ће бити отворен до 2.јуна од 10 до 19 часова, док ће на дан затварања бити врата хале бити отворена од 10 до 14 часова. Улаз на Сајам је и ове године бесплатан.


СУБОТИЧКИ УСЛУЖНИ ЦЕНТАР ЗА ПРИМЕР ЕФИКАСНЕ УПРАВЕ

Постављено: 23.05.2018.г.

Извор: Subotica.com

Градски Услужни центар један је од ретких који може да се похвали да са грађанима комуницира на три језика који су у службеној употреби, а да је притом брз и ефикасан у издавању докумената.

Овако је рад Услужног центра у Градској кући данас оценио Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе.

 - Задовољство ми је што видим да овај Услужни центар функционише на овај начин, и то не од јуче, него дужи временски период, и честитам на томе градоначелнику и његовом тиму – истакао је Ружић. - Процес дигитализације је један од приоритета Владе Србије, али не само у техничко-технолошком виду, неко као цео друштвени ток који треба да олакша процедуре и привреди и грађанима. Пројекат који је рађен са Саветом Европе пре две године је уродио плодом и тројезичност, која је овде присутна, је једна драгоценост, не само у погледу законских норматива, него и у смислу олакшавања комуникације грађана са државном управом. То функционише на прави начин те грађани могу да поднесу захтев и добију документ на свом језику. Тај огледни пример јединственог управног места и такву праксу покушаћемо да применимо на територији целе Србије.

 Министар је додао и да је наш град на првом месту по брзини издавања грађевинских дозвола, али и по питању легализације, која захтева дужи временски период. Ружић је најавио конкурс вредан 50 милиона динара на који ће моћи да аплицирају локалне самоуправе, а за покретање јединственог управног места, какво већ постоји у Суботици.

- Ово је прави показатељ којим путем треба да наставимо да још више олакшамо комуникацију грађана и привреде са органима државне управе – нагласио је Ружић.

Градоначелник Богдан Лабан подсетио је да је Услужни центар отворен још 2004. године и да константно унапређује услуге и ради на приближавању Градске управе грађанима.

- Да смо у томе успели говоре и специјална признања која смо добили од Владе Републике Србије, него и од НАЛЕД-а 2017. године и Суботица је на првом месту у издавању е-дозвола – нагласио је градоначелник Лабан. - Настојимо да се не уљуљкамо и да даље радимо на побољшању услова и мислим да ћемо у томе и успети.


ОТВОРЕНА ФАБРИКА PLASTIKCAM EAST DOO

Постављено: 17.5.2018.г.

Извор: Super-info.rs

 У индустријској зони „Мали Бајмок“ у Суботици свечано је отворена фабрика ПластикЦам Еаст ДОО, прва инвестиција италијанског произвођача пластичних компоненти „Цаминада“ ван граница Италије. Фабрика у првој, од укупно пет планираних фаза изградње, пословање започиње са 26 радника, а у плану је да повећањем обима производње запосли још стотину.

Свечаним пресецањем врце, фабрику су званично отворили директор компаније „Цаминада“ Алдо Каминада, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бијелић, начелник Севернобачког округа Драги Вучковић и аташе за економију, трговину и научну сарадњу Амбасаде Републике Италије у Београду Матиас Клаиваз.

 Фабрика је изграђена на површини од 2.250 квадратних метара, од чега је 1800 квадратних производног и складишног и 450 квадратних метара канцеларијског простора. Основана је у Италији почетком 60-их година прошлог века и све до средине деведесетих послује под називом ПластикЦам, да би увођењем треће генерације породице у бизнис кренула њена даља експанзија, што за последицу има аквизицију компаније ЊеркЦам средином ове деценије и касније стварање холдинга ТхинкПластиц, коме од данас припада и ПластикЦам Еаст у Суботици.

Фабрика послује у режиму слободне зоне, а комплетна производња намењена је извозу, према речима директора компаније, Алда Каминаде, пре свега у Мађарску и Италију

 


ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Постављено: 09.05.2018.г.

Извор: Subotica.com

Полагањем венаца на Споменик жртвама фашизма и спомен комплекс палим црвеноармејцима на Православном гробљу у Дудовој шуми данас је у нашем граду обележен Дан победе над фашизмом – 9. мај.

Цела Европа данас прославља спомен на дан када је пре 73 године нацистичка Немачка потписала капитулацију, којом је стављена тачка на Други светски рат – највеће крвопролиће које историја памти. Током шест година трајања однео је животе више од 55 милиона људи.

 знак сећања на све оне који су своје животе положили на олтар слободе венце су положили званичници и дипломатске делегације, поручујући да је фашизам зло које се никад и нигде не сме поновити.

- Овај датум је важан не само за Суботицу, него за све грађане широм Европе. Он се обележава као завршетак рата, али он има далеко већи значај у чињеници да је то комплтена победа над једном злом идеологијом која је однела велики број људи – истакао је Вељко Војнић, заменик председника Скупштине града. - Подсећају на прошлост наших крајева младим генерацијама морамо да усађујемо свест да више никада не дође до оваквих злих идеја.

 Међу онима који су својим телом бранили домовину од „хитлеровске пошасти“ био је Драгољуб Капор, бивши борац Седме војвођанске бригаде, трећег батаљона батерије противтенковских колаца.

- Борба је била страшна с обзиром да смо ми били деца. На сву срећу били смо са руском 57. армијом генерала Шарохина и маршала Тобухина, који су били стаљинградски борци уз које смо ми научили ратовати. Били су неустрашиви и за њима смо јуришали од Дунава до Сувог поља у Славонији – сећа се времешни Капор.

 У рату који је у Суботици почео 12. априла 1941. година погинуло је око осам хиљана наших суграђана свих националности. Ослобођење је стигло 10. октобра 1944. године, а донели су га партизани и црвеноармејци.

- Суботица је дужна да своје нараштаје учи на њиховим поукама, на њиховим идеалима. Не смемо да их предамо забораву! - поручио је Максим Бакрач, председник Градског одбора СУБНОР-а Максим Бакрач.


НАЧЕЛНИК ОКРУГА ПРИСУСТВОВАО ОКРУГЛОМ СТОЛУ ПОВОДОМ НАЦРТА ЗАКОНА О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О НАЦИОНАЛНИМ САВЕТИМА НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА

Постављено: 18.04.2018.г.

Извор: Subotica.com

Дана 16. априла 2018.године у Београду је одржан Округли сто у организацији Министарства државне управе и локалне самоуправе, уз подршку Мисије ОЕБС-а у Републици Србији, у оквиру поступка јавне расправе о Нацрту Закона о изменама и допунама Закона о националним саветима националних мањина. Том приликом министар државне управе и локалне самоуправе, Бранко Ружић, истакао је да рад на побољшању положаја мањина од изузетне важности пошто више од 13% становника Србије чине припадници националних мањина. Истакнуто је да се у другој половини текуће године одржавају избори за националне савете националних мањина, као и да ће се извршити ажурирање бирачког списка који ће постати део јединственог бирачког списка. Шеф мисије ОЕБС-а, Андреа Орицио, подвукао је важност дискусије о побољшању положаја мањина и нагласио да је то процес који се никада не завршава. Шеф мисије Савета Европе у Србији је изјавио да већа права мањина не значе мања права већина. Председник Националног савета мађарске националне мањине изјавио је да национални савети имају замерке на делове који се односе на културу и јавно информисање, али да ће након расправе поменути Закон олакшати пут ка ЕУ. .

  


ОДРЖАНА СЕДНИЦА ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

Постављено: 01.03.2018.г.

Извор: Subotica.com

Поводом Светског дана цивилне заштите у Новој општини одржана је проширена седница Штаба за ванредне ситуације Севернонобачког округа, на којој су представљене активности везане за цивилну заштиту на територији округа.

У последњих осам година по мишљењу Зорана Бијелића, шефа Одсека за управљање ризицима и цивилну заштиту Одељења за ванредне ситуације, направљени су велики помаци у области цивилне заштите а за такву ситуацију посебно је заслужно укључивање локалних самоуправа у овакве активности.

 - Одељења за ванредне ситуације, као државни органи, у оквиру својих задатака формирали су специјализоване јединице цивилне заштите, а јединице локалне самоуправе су формирале јединице опште намене и остале пратеће службе које треба да испрате комплетну делатност заштите и спасавања тј. одговора наше државе на све изазове које пред нас стављају елементарне непогоде и неки технолошко-технички акциденти који могу да угрозе велики број живота и огроман број материјалних добара. На нивоу локалних самоуправа постигнуто је много, све јединице локалне самоуправе донеле су своја документа, у складу са Законом о ванредним ситуацијама су поткрепили своје основне темеље за рад тако да је на свим скупштинама донели Одлуку о организацији функционисња цивилне заштите. Тим путем смо решили питања везана за оспособљена правна лица, поверенике и специјализоване једининице цивнилне заштите - објашњава Зоран Бијелић.

Грађани Суботице су свесни значаја безбедносних и заштитних мера у случају елементарних непогода, других несрећа и опасности што се посебно, по речима Бијелића, види на великом интересовању да постану припадници специјализованих јединица.

- Имамо јако добро оспособљене специјализоване јединице нарочито вода за заштиту од пожара и вода прве помоћи, који проласком кроз тренинге могу да се употребе у некој ситуацији. Увек апелујемо на грађане да приликом проналаска неексплодираних убојних средстава на територији нашег округа увек позову полицију. Преко њих они нас обавештавају, тако да ми обавештавамо Тим за уништавање неексплодираних убојних средстава, који га на безбедан начин уклања са тих површина - каже Бијелић.

 Светски дан цивилне заштите установљен је одлуком Генералне скупштине Међународне организације цивилне заштите 1990. године, са циљем да се скрене пажња широј јавности на витални значај цивилне заштите и развијања свести о значају припремљености за превентивне и самозаштитне мере и поступке у случају елементарних непогода, техничко-технолошких несрећа и других опасности.


ПОВРЕДЕ НА РАДУ И РАД „НА ЦРНО“ НАЈЧЕШЋИ У ГРАЂЕВИНАРСТВУ

Постављено: 28.02.2018.г.

Извор: Subotica.com

Како се највећи број повреда на раду и запослених без уговора региструје у области грађевинарства, у организацији Одсека инспекције рада Севернобачког округа у Новој општини одржана је трибина намењена послодавцима, као и лицима која су задужена за контролу безбедности на раду.

 Од укупно 16 повреда на раду, које су пријављене током прошле године, три су биле у области грађевинарства, док је од 415 радника, који су затечени да раде „на црно“ 120 било из ове области. Шеф Одсека инспекције рада, Божо Ивковић подсетио је на трибини да послодавцима који нису закључили уговор са запосленима прете високе новчане казне.

 - По члану 273 Закона о раду предвиђене су астрономске казне за послодавце који нису закључили уговор о раду, који не пријављују запосленог на обавезно социјално осигурање. Казне се крећу од 300 до 500 хиљада за предузетнике, односно од 600 хиљада до два милиона за послодавце у својству правног лица. Законом о безбедности и здрављу на раду прописане су казне за прекршаје уколико послодавци не поштују мере безбедности и здравља на раду према запосленима - истакао је Ивковић. - Послодавцима зато саветујемо да са запосленима закључе уговоре о раду пре ступања на рад, да изврше пријаве на обавезно социјално осигурање у складу са изменама Закона о раду, које су ступиле на снагу у децембру прошле године. Такође, саветујемо им да запослене обуче за безбедан и здрав рад, да им доставе лична заштитна средства, као и да запослене који раде на радним местима са повећаним ризиком, где је потребан лекарски преглед, шаљу на такве прегледе.

Међу послодавцима на трибини била је власница грађевинског предузећа „Цензар“ Невенка Пејић, која је рекла да је за успешно пословање неопходна добра анализа трошкова безбедности на раду и пријављивања радника, те да су ове ставке изузетно значајне за квалитет рада и углед предузећа.

- Имамо стално запослене раднике, око 20 у просеку. Пословање се мора сводити на понуде и потражњу, квалитет радова, апсолутну безбедност на све, тако да се мора радити једна анализа свега - рекла је Невенка Пејић.


ОДРЖАНА ЈАВНА РАСПРАВА О НАЦРТУ ЗАКОНА О ПЛАНИРАЊУ И ИЗГРАДЊИ

Постављено: 25.01.2018.г.

Извор: Subotica.com

Јавна расправа о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о планирању и изградњи одржана је данас у Великој већници Градске куће. Учесници расправе указали су на потребу уређења области просторног планирања и урбанизма, као и већег броја грађевинских инспектора.

 Закон о планирању и изградњи донет је 2014. године, а према речима Александре Дамњановић, државне секретарке у Министраству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, основна идеја за измену овог закона јесте да се уреди област просторног планирања и урбанизма, која је врло значајна.

- По брзини издавања дозвола, Србија је на бизнис листи Светске банке на 10. месту у свету, а то смо успели јер смо увели електронску грађевинску дозволу. Аналогно томе, покушавамо да и у области урбанизма и просторног планирања уведемо што више елемената електронског управљања. Дакле, говоримо о скраћивању времена потребног за израду једног планског документа. Желимо да убрзамо почетни корак, јер дозволу не можете добити уколико немате план на основу кога ћете извући основне елементе и урбанистичке параметре - рекла је Дамњановић, додајући да је други циљ измене закона унапређење постојећег софтвера за издавање електронских грађевинских дозвола, увођењем нових или унапређењем постојећих функционалности.

Она је указала и на проблем недостатка грађевинских инспектора, те да ће бити неопходне веома јаке мере у сектору њихове надлежности.

- На основу анализа које смо радили, дошли смо до закључка да неке општине имају недовољан број грађевинских инспектора и да је то у директној вези са бројем бесправно изграђених објеката. Иако у нашој земљи још увек важи пропис о забрани новог запослења, покушаћемо да кроз овај закон то променимо, јер смо грађевинским инспекторима дали многе надлежности и повећали им обим посла, док је њихов број остао исти - објаснила је државна секретарка у Министраству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

 Да је потребно више грађевинских инспектора, сложио се и Предраг Радивојевић, директор ЈП за управљање путевима, урбанистичко планирање и становање Суботица, који је истакао да је ситуација са издавањем дозвола у нашем граду добра, о чему говори и награда коју је Суботица добила прошле године, за најбољу локалну самоуправу у брзини издавања грађевинских дозвола.

- Тежиште овог закона није толико на дозволама, колико је на области просторног планирања и унапређења процедуре доношења планова генералне и детаљне регулације. Постоје веома добри предлози, а постоје и предлози на које желимо да скренемо пажњу са примерима из праксе, те на који начин они могу да се унапреде. Надамо се да ћемо у дискусији са представницима Министарства успети да изнесемо своје ставове и оне за које мислимо да су од интереса за локалну самоуправу - истакао је Радивојевић.

Текст Нацрта закона доступан је на страници Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и на порталу е-управе. Јавна расправа ће трајати до 6. фебруара, до када се могу доставити примедбе, предлози и сугестије.