SBUO  


O OKRUGU

Severnobački upravni okrug - OSNOVNI PODACI

Severnobački upravni okrug proteže se na severu Vojvodine, na površini od 1.784 km², što čini 8,26% od ukupne površine AP Vojvodina, 2,01% od ukupne površine Republike Srbije - Bačka Topola 596 km², Mali Iđoš 181 km², Subotica 1.007 km².

Oblast čine tri opštine: Subotica, Bačka Topola i Mali Iđoš. Centar Okruga je u Subotici.

Stanovništvo Okruga po Popisu stanovništva 2011. godine:

Tabela 1Izvor podataka: RZS „Popis stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. godine u Republici Srbiji – Stanovništvo – Knjiga 1 – Nacionalna pripadnost”;RZS „Opštine i regioni u Republici Srbiji, 2012 godine”

Činjenica da je skoro 90% površine poljoprivredno zemljište umnogome određuje i privrednu strukturu Okruga. Severnobački upravni okrug je u neposrednoj blizini državne granice sa Mađarskom, odnosno graničnim prelazima Kelebija i Horgoš. Dobra geografska pozicija Okruga, na magistrali glavnih evropskih saobraćajnih koridora, dugogodišnja privredna i stvaralačka iskustva i odgovarajuće građevinske lokacije, velika su prednost koja se nudi investitorima, što ovo područje čini atraktivnim za domaća i strana ulaganja.

Na teritoriji Severnobačkog upravnog okruga postoji 623 km puteva (Bačka Topola 139 km, Mali Iđoš 77 km, Subotica 407 km).

Tabela 2: Dužina puteva u Severnobačkom okrugu u kmIzvor: RZS „Opštine i regioni u Republici Srbiji, 2012 godine”

Subotica je i višenacionalan i višekonfesionalni centar: uz pravoslavnu i katoličku, kao najveće, u gradu ima blizu trideset malih verskih zajednica. Glavni crkveni objekti su:

• Pravoslavna crkva u Aleksandrovu, iz XVII veka

• Pravoslavna crkva iz XVIII veka

• Katedrala Sv. Terezije Avilske iz 1797. godine

• Franjevački samostan iz 1723. godine

• Sinagoga

Konačno, treba pomenuti i ogromne turističke potencijale cele ove regije. Najatraktivniji deo ponude daje Palić, koji se razvio kao banja i luksuzno odmaralište evropskog šarma, sa kvalitetnim hotelima, velelepnmi vilama, prekrasnim zoološkim vrtom i zanimljivim ugostiteljskim sadržajima. Ukratko, mesto izvanredne atmosfere, riznica prirodnog bogatstva.

Zajedno sa Suboticom, Palić je takođe jedna od evropskih lokacija ukrašenih sa Art Nouveau, umetničkim stilom koji je ne samo inspiracija, nego i veza sa velikim brojem zemalja, gradova i umetnika. Atrakcija okruga je i jezero Ludaš, prirodno stanište brojnih ugroženih životinjskih vrsta (uglavnom ptica), ergela Zobnatica sa značajnim potencijalima u lovnom turizmu, salaši sa svojim specifičnim ponudama, kao i mnogobrojni spomenici kulture.