SBUO  


AKTUELNOSTI

OBELEŽEN DAN POLICIJE

Postavljeno: 17.06.2019 g.

Izvor: http://www.subotica.com

Prezentacijom taktičko-tehničke opreme i vozila na platou ispred Policijske uprave u Subotici, svečano je obeležen Dan policije i slava Ministarstva unutrašnjih poslova - Svete Trojice. Ovom prilikom, 22 policijska službenika položila su zakletu, a na spomen ploču onih koji su izgubili život prilikom obavljanja policijskih poslova položeni su venci.Da će savesno i odgovorno služiti građanima, danas se svečano zaklelo 22 policijska službenika, koji su tokom protekle godine primljeni u službu Policijske uprave u Subotici. Za našu dvadesetpetogodišnju sugrađanku, Milicu Čelebić, pripravnicu Prve policijske stanice, to je ostvarenje sna, jer je od malih nogu želela da obuče policijsku uniformu.

- Od detinjstva sam želela da postanem policijski službenik i danas mi se ta želja ostvarila. Završila sam kurs u Centru za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Кamenici i to je bilo divno iskustvo za mene koje mi mnogo znači. Cilj mi je da nastavim dalje da se školujem i da završim Кriminalističko-policijsku akademiju u Beogradu - poručila je Čelebić.Obeležavanje Dana policije bila je prilika za sugrađane da se upoznaju sa aktivnostima, opremom, vozilima i oružjem kako policajaca, tako i vatrogasaca, što je naročito privuklo pažnju mališana, koji su mogli da obuku pancir i isprobaju zaštitnu kacigu, da se fotografišu ispred automobila, motora i vatrogasnih kamiona, kao i da se takmiče u obaranju lončića vatrogasnim pumpama.

- Došla sam da vidim policajce i vatrogasce, a najzanimljivija su mi bila njihova vozila, jer nemam često priliku da uđem u vatrogasni kamion ili da sednem na policijski motor - rekla je jedanaestogodišnja Elena Družek, koja je i sama izrazila želju da jednog dana postane policajka.

Кod spomen ploče policijskih službenika koji su život izgubili prilikom obavljanja policijskih poslova, vence su položili načelnik Policijske uprave u Subotici Nenad Sekulić, načelnik Severnobačkog okruga Dragi Vučković i gradonačelnik Bogdan Laban. Sekulić je istakao da policijski službenici obavljaju veoma odgovoran posao, te da je u proteklih godinu dana smanjen ukupan broj registrovanih krivičnih dela na području policijske uprave, kao i da je za 10 odsto povećan broj rasvetljenih slučajeva krivičnih dela sa NN počiniocima.

- Naša vizija i cilj kojem težimo su bolje poznavanje potreba, navika, običaja sredine u kojoj živimo i radimo, veće poverenje građana iz lokalne sredine u rad policije, a time podizanje nova bezbednosti uopšte - istakao je Sekulić. - Policija radi na ostvarivanju poverenog i odgovornog zadatka, koji ponavlja iz dana u dan, dokazujući da su svi jednaki pred zakonom, da nema povlašćenih i da niko nema prava da, uživajući svoja prava, ugrožava prava drugih. Iskreno smatram da to nije nimalo lak zadatak, ali verujem da naši policajci to mogu i da sa uspehom izvršavaju svakoga dana, stavljajući na raspolaganje znanje, veštine, a na kraju i svoj život kako bi očuvali mir, stabilnost i bezbednost svih građana.Dan policije i slava Ministarstva unutrašnjih poslova - Svete Trojice obeležava se u znak sećanja na 15. jun 1862. godine, kada je srpska žandarmerija odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur-česme.

ODRŽANA КOMEMORACIJA JEVREJIMA STRADALIM U HOLOКAUSTU

Postavljeno: 14.06.2019 g.

Izvor: http://www.subotica.com

Polaganjem venaca na spomenik žrtvama Holokausta i komemorativnim skupom u Sinagogi danas je obeležena 75. godišnjica deportacije subotičkih Jevreja u tranzitne logore, a potom u Aušvic i druge koncentracione logore i fabrike smrti širom Evrope.Obraćajući se prisutnima u Sinagogi, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban rekao je da je preko četiri hiljade subotičkih Jevreja deportovano u koncentracione logore širom Evrope 16. juna 1944. godine.

- To je bio najstrašniji zločin, sistematski planiran i razvijan od strane nacista i drugih njihovih pomoćnika i istomišljenika. U Holokaustu je na najzverskiji način ubijeno više od šest miliona Jevreja i a događaji pre i u toku okupacije severnog dela Jugoslavije i zemlje u celini pokazali su da je u okviru globalne strateške politike Hitlerovog Trećeg rajha fašistički genocid nad nedužnim stanovništvom, posebno nad Srbima i Jevrejima, korišćen kao metod savladavanja svakog otpora i ostvarivanja suvereniteta nad otetim teritorijama - rekao je gradonačelnik Laban.On je podsetio da su stradanja Jevreja započela odmah posle raspada Кraljevine Jugoslavije i nemačke okupacije u Srbiji, u kojoj je već u aprilu 1941. godine uvedena stroga okupaciona uprava.

- Ogromne žrtve podnela je i subotička jevrejska zajednica a na nama i budućim generacijama je da pamtimo, negujemo sećanje na žrtve i klanjamo se senima onih koji su stradali samo zato što su bili druge nacije i vere. Pored odavanja pošte nevinim žrtvama, pripadnicima jevrejske zajednice, obeležavanje jednog od najtragičnijih datuma je i jasno upozorenje da ovakvi događaji ne smeju nikada više da se ponove. Subotička lokalna samouprava će i ubuduće biti partner Jevrejskoj opštini u njenim nastojanjima da od zaborava otrgne činjenicu da je u našem gradu postojala i da i dalje živi i stvara jevrejska zajednica koja je, i pored toga što je malobrojna, doprinela privrednom, društvenom i kulturnom razvoju i napretku Subotice - dodao je gradonačelnik.Prisutnima u Sinagogi obratili su se i Bojan Bagi, poslanik u Skupštini AP Vojvodine i Atila Novak, direktor Gimnazije „Кostolanji Deže“. Кulturno-umetnički deo programa uveličala je glumica Jelisaveta Seka Sablić koja je recitovala odlomke iz književnih dela Danila Кiša.

OBELEŽEN DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM

Postavljeno: 09.05.2019.g.

Izvor: http://www.subotica.rs

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, pomoćnica gradonačelnika Marijana Cupać i načelnik Severnobačkog upravnog okruga Dragi Vučković sastali su se danas, u Gradskoj kući, sa ambasadorom Kraljevine Švedske u Republici Srbiji Janom Lundinom. Tom prilikom razgovaralo se o ulaganju u banju Palić i zaštitu životne sredine, kao i o saradnji švedskog grada Sandvikena sa Suboticom.Saradnja Subotice i Sandvikena traje već godinama, podsetio je gradonačelnik Bogdan Laban, i istakao da su mnogo toga naučili jedni od drugih. On je rekao da su ambasadora zanimala i ulaganja u zaštitu životne sredine i projekti oko banje Palić.

- Ambasadora Lundina obavestili smo da ove godine intenzivno radimo, naročito na projektu sa 'KfW' bankom, o gradnji velnes centra i akva parka na Paliću, kao i o ulaganju u obrazovne i zdravstvene ustanove. Pohvalili smo se da ove godine počinjemo izgradnju novog fudbalskog stadiona za koji je projekat gotov. Očekujemo da ovo leto krenemo sa izgradnjom, da Spartak, ako igra u Ligi Evrope, bude domaćin u Subotici, da ne mora ide u Novi Sad ili Beograd – naglasio je Bogdan Laban.

Ambasador Lundin je rekao da je već treći put u ovom gradu i da je zadovoljan ozbiljnim napretkom koji je vidljiv u Subotici.

- Drago mi je da dolaze investitori i voleo bih da im se pridruže i švedski investitori. Saradnja Subotice i Sandvikena je izuzetno efikasna i želimo da razgovaramo o sličnoj saradnji između drugih gradova Švedske i Srbije. Švedska svake godine ulaže oko 14 miliona evra u bilateralnu saradnju sa Srbijom. U želji da nastavimo ovu saradnju iskustva sa Suboticom su nam izuzetno značajna. Analiziramo petogodišnju saradnju kako bi u narednih pet godina znali da odredimo kriterijume za novi period saradnje – kazao je Lundin.

U oblasti zaštite životne sredine Švedska vrlo aktivno sarađuje sa nekim drugim gradovima u Srbiji, poput Niša i Leskovca, naveo je ambasador i dodao da se u Subotici aktivno prati situacija, da se razgovara sa gradovima, ali i sa Ministarstvom zaštite životne sredine o tome kako može da se učestvuje i koordinira u velikom poduhvatu koji se zove životna sredina.OBELEŽEN DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM

Postavljeno: 09.05.2019.g.

Izvor: http://www.subotica.rs

Polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma, na Trgu žrtava fašizma, i Spomenik palim crvenoarmejcima, na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi, danas je obeležen Dan pobede nad fašizmom, 9. maj. U ime građana Subotice, lokalne samouprave i SUBNOR-a grada Subotice venac na Spomenik žrtvama fašizma položila je delegacija koju je predvodio zamenik predsednika Skupštine grada Subotice Veljko Vojnić, a u ime Vlade Republike Srbije i Severnobačkog upravnog okruga delegacija koju je predvodio Dragi Vučković, načelnik Okruga.Vence na Spomenik žrtvama fašizma položile su i delegacije Vojske Srbije, ambasade Ruske Federacije, Belorusije, Jevrejske opštine Subotica i drugih organizacija, političkih partija i udruženja.

Veljko Vojnić je istakao važnost obeležavanja Dana pobede nad fašizmom, jer je toj istorijskoj pobedi u velikoj meri doprineo i naš narod, naša zemlja.- Jako je važno da obeležavamo ovakve datume da ne bi zaboravili herojske napore i žrtve koje su stradale u borbi za slobodu u periodu Narodnooslobodilačkog rata, ali i da bi mladim naraštajima poručili da zlo ne spava i da se ovakve ideologije moraju sasecati u korenu – rekao je Veljko Vojnić.

Predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Subotica, Maksim Bakrač, podsetio je da se danas navršava 74 godine od kapitulacije Nemačke, da je u Narodnooslobodilačkom ratu poginulo, umrlo u logorima ili u izgnanstvu više od 7.000 Subotičana.- Procenjuje se da je svaki šesti Subotičanin životom platio slobodu. U slavu njihove žrtve dužni smo da se sećamo tog herojstva i da generacije koje dolaze uče na poukama tih žrtava – naglasio je Maksim Bakrač, i dodao da je u Drugom svetskom ratu, koji se vodio na teritoriji 61 zemlje, život izgubilo oko 55 miliona ljudi.

Nakon polaganja venaca na Spomenik žrtvama fašizma, venci su položeni i na Spomenik crvenoarmejcima na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi.

U SUBOTICI POTPISANO 11 DOKUMENATA

Postavljeno: 15.04.2019.g.

Izvor: www. pannonrtv.com

Članovi mađarske i srpske vlade u Subotici potpisali 11 dokumenata.

Premijeri Mađarske i Srbije su između ostalog potpisali ugovore koji se odnose na razvoj infrastrukture, ali je donešen i sporazum o podršci evrointegracijama Srbije, razvoju pruge Segedin-Subotica kao i o međusobnom prihvatanju diploma. Sporazumi o saradnji Mađarske i Srbije su potpisani i u oblastima omladine te ekologije.U SUBOTICI ZAJEDNIČKA SEDNICA VLADA SRBIJE I MAĐARSKE

Postavljeno: 15.04.2019.g.

Izvor: www.gradsubotica.co.rs

U Subotici se održava zajednička sednica srpske i mađarske vlade kojom će predsedavati premijeri Ana Brnabić i Viktor Orban.Premijerka Srbije Ana Brnabić je na početku sednice istakla da Srbija i Mađarska nemaju otvorenih pitanja. Takođe, podsetila je da su srpska i mađarska kompanija počele zajedno da grade fabriku za preradu voća u Arilju, što pokazuje da je Mađarska izašla u susret našim molbama da njihove investicije u Srbiji, idu i van Vojvodine.

Premijerka je navela i da je prošle godine robna razmena između Srbije i Mađarske bila 1,7 milijardi evra, što je, kako je rekla, rast od 15 odsto u odnosu na 2017. godnu.

Nakon sednice predviđeno je potpisivanje više sporazma između dve vlade, iz oblasti energetike, saobraćaja i infrastrukture. Takođe, predviđeno je obraćanje premijera Srbije i Mađarske, Ane Brnabić i Viktora Orbana.

Uoči sednice dve vlade, srpski ministri razgovarali su u odvojenim, bilateralnim susretima, sa mađarskim kolegama.

PUŠTENA U SAOBRAĆAJ DEONICA „IPSILON“ KRAKA

Postavljeno: 17.12.2018.g.

Izvor: Subotica.com

Simboličnim pomeranjem saobraćajnog znaka za zabranjen saobraćaj danas je puštena u saobraćaj deonica „Ipsilon“ kraka od kružnog toka na Bikovačkom do kružnog toka na Bačkotopolskom putu.Trasa duga 12 kilometara puštena je u saobraćaj a tom činu su prisustvovali Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka građevine, Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine i Bogdan Laban, gradonačelnik Subotice.

- Prošle godine završili smo 6,5 kilometara, ove godine 5,5 kilometara i time puštamo u saobraćaj 12 kilometara puta. Ova obilaznica, koja povezuje granični prelaz Kelebija i industrijsku zonu sa Koridorom 10. Ovo je važna trasa za Suboticu, ali i za celu Srbiju. Subotička industrijska zona je druga u Srbiji po ekonomskim pokazateljima a naš cilj je da stvaramo uslove za dolazak novih kompanija i dalji razvoj cele zemlje – naglasila je ministarka Mihajlović. - U budžetu za narednu godinu za završetak radova planirano je 1.4 milijarde dinara. Sledeće godine kreće rekonstrukcija još jednog dela pruge Beograd-Budimpešta, na deonici Novi Sad-Subotica-državna granica a to je projekat vredan više od 1,1 milijardu dolara.Završetak obilaznice oko Subotice san Subotičana skoro tri decenije. Trasa duga 25 kilometara gradi se od 1990. godine, po pravilu je otvarana pred svake izbore a ovim je završena je polovina posla.

- Ovo je dobra vest za sve nas jer se držimo rokova i svega obećanog. Sijaset je racionalnih razloga za završetak Ipsilon kraka, verujem da ćemo dogodine u ovo vreme završiti i preostalih 12 kilometara – istakao je Ištvan Pastor, predsednik Pokrajinske skupštine.

Zahvaljujući pomoći republičkih i pokrajinskih vlasti, Subotica više nije grad započetih a nezavršenih projekata.- Posle višedecenijskog zastoja, u novembru 2016. nastavljeni su radovi na obilaznici oko Subotice, koji će izmestiti teretni saobraćaj iz centra krada i povezati granični prelaz Kelebija sa autoputem – objasnio je gradonačelnik Laban. - Ovaj projekat rezultat je predanog rada i insistiranja na efikasnosti predsednika Republike, Vlade Srbije i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Do kraja 2019. godine završićemo celu deonicu.

SPORAZUMOM SA MREŽOM INSPEKTORA JOŠ EFIKASNIJE U REFORMU INSPEKCIJA

Postavljeno: 24.11.2018.g.

Izvor: Sajt MDULS-a

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić predsedavao je Koordinacionom komisijom za inspekcijski nadzor, koja je prvi put održana van svog sedišta, na Fruškoj gori. Ona je okupila predstavnike svih inspekcija, kao i načelnike okruga Republike Srbije.

 Na sednici potpisan je sporazum sa Mrežom inspektora Srbije, koji će unapređenom saradnjom Ministarstva i Mreže koja broji više od 1500 inspektora, doprineti afirmaciji rada inspektora i unapređenju njihovog rada. Sporazum su potpisali ministar Branko Ružić i predsednik Mreže inspektora Dragoman Paunović.

Ružić je istakao da je na poslednjoj sednici Vlade utvrđen Predlog o izmenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru koji će se naći uskoro i pred narodnim poslanicima, kao i da je reč više o dopunama zakona, budući da je tekst izuzetno kvalitetan, kao i da je doneo odlične rezultate u odnosu inspekcija i privrednika.

Uvodimo nove mehanizme za rad inspekcija, poput prikrivene kupovine i mešovitog nadzora, ali glavni cilj nam je da obučimo naše inspektore za novine u radu i da obezbedimo dovoljan broj inspektora i uslove za rad“, kazao je ministar.

Sednica Komisije predstavlja i početak kontinuiranog rada Republike, Pokrajine i jedinica lokalne samouprave na koordinaciji inspekcijskih službi svih nivoa. U tom kontekstu, ministar je istakao i platformu eInspektor koja u prvom koraku uključuje sve republičke, a potom i sve pokrajinske i lokalne inspekcije u jedinstven informacioni sistem koji će doprineti i boljoj koordinaciji i transparentnijem radu inspektora.

 „Želimo da imamo dovoljan broj dobro obučenih i plaćenih inspektora koji imaju pristojne uslove rada, želimo da inspekcija bude partner dobroj privredi i da prema takvoj privredi postupa edukativno i preventivno, dok represivne mehanizme ostavljamo za one koji svesno krše zakon“, rekao je Ružić.

Kako kaže, više se uspeh inspekcija ne meri po zatovrenim privrednim subjektima, broju nadzora i oduzete robe, već mera ostvarivanja javnog interesa kroz inspekcijski nadzor. U tom cilju, ministar je izrazio i zahvalnost međunarodnim organizacijama i nevladinim udruženjima (USAID, EBRD, NALED...) na podršci reformi inspekcijskog nadzora.


NOVI NEMAČKI INVESTITOR STIŽE U SUBOTICU

Postavljeno: 15.11.2018.g.

Izvor: Subotica.com

Nemački proizvođač auspuha, kompanija „Boysen“ uskoro bi trebalo da otvori pogon u našem gradu – najavio je danas gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, koji je u Gradskoj kući ugostio novog ambasadora Nemačke Tomasa Šiba.

 Prva poseta Subotici bila je prilika za razgovore o postojećim i budućim investicijama.

- Zahvaljujem se Nemačkoj na konkretnoj podršci Srbiji i poverenju koje nemački investitori imaju u Srbiju, a samim tim i u Suboticu. U našoj industrijskoj zoni posluje nekoliko velikih nemačkih kompanija, poput „Simensa“, „Norma grupe“, „Dunkermotoren“, „Kontinetal-Kontiteh“, koje zapošljavaju čak 4000 naših sugrađana – podsetio je gradonačelnik Bogdan Laban. - Zahvaljujem i na projektu zaštite biodiverziteta jezera Palić i Ludaš, koji je rezultat donacije nemačke Vlade od 6.5 miliona evra. On je u fazi kada krećemo u raspisivanje javne nabavke i krećemo sa realizacijom, očekujemo da radovi počnu početkom iduće godine. Razgovarali smo i o budućim projektima. Sa poznatom nemačkom kompanijom „Boysen“ smo nedavno potpisali memorandum o razumevanju, predstoji nam još razgovora i nadamo se da će do realizacije tog projekta uskoro i doći.

 Razgovor sa gradonačelnikom po rečima ambasadora Tomasa Šiba, bio je intenzivan, otvoren i konstruktivan, kao što je, uostalom, i saradnja Nemačke i Subotice.

- Zadovoljstvo mi je što u Subotici postoji značajna aktivnost nemačkih privrednika i želim vam puno uspeha u daljim razgovorima sa kompanijom „Boysen“- poručio je ambasador Šib, koji je Suboticu izabrao da bude među prvim zvaničnim posetama. - Imamo dobru dinamiku i trend i nadamo se da ćemo tim tempom i nastaviti.


U TOKU SIMPOZIJUM NA TEMU UNAPREĐENjA BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA

Postavljeno: 08.11.2018.g.

Izvor: Subotica.com

U hotelu "Patria" danas se održava Simpozijum koji ima za cilj da kroz razmenu iskustava sa policijama iz dvadesetak evropskih zemalja ukaže na mogućnosti unapređenja bezbednosti saobraćaja.

 U organizaciji Uprave saobraćajne policije i Kancelarije Fondacije "Hans Zajdel" za Srbiju i Crnu Goru, u Subotici se održava 17. Međunarodni simpozijum "Unapređenje policijskih poslova bezbednosti saobraćaja".

Prema rečima organizatora, cilj Simpozijuma je unapređenje bezbednosti saobraćaja kroz razmenu najbolje prakse policijskog postupanja, a pored predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, učešće na ovogodišnjem Simpozijumu uzela su 33 predstavnika saobraćajne policije iz 18 evropskih zemalja.

  
KAKO DOĆI DO SRPSKOG I CE OZNAKA USAGLAŠENOSTI?

Postavljeno: 06.11.2018.g.

Izvor: Subotica.com

Jednodnevna obuka za mala i srednja preduzeća na temu uslova i procedura dobijanja Srpskog i CE znaka usaglašenosti, održana je danas u Regionalnoj privrednoj komori Severnobačkog okruga. Privrednici su bili u prilici da postave pitanja predavačima Ministarstva privrede, Instituta za standardizaciju Srbije, Privredne komore Srbije i GIZ-a, te da iznesu probleme u poslovanju u ovoj oblasti, kao i predloge za moguća poboljšanja.

Obuka je bila namenjena, pre svega, proizvođačima koji svoju robu plasiraju na domaće tržište, izvoznicima, uvoznicima i distributerima mašina, opreme za ličnu zaštitu, električne i elektronske opreme, kao i drugih proizvoda koji podležu tehničkim propisima koji predviđaju postavljanje Srpskog ili CE znaka usaglašenosti. Takođe, obuci su prisustvovali i predstavnici odgovarajućih imenovanih tela za ocenjivanje usaglašenosti ovih proizvoda i nadležni inspekcijski organi.

 - Današnja tema ima za cilj da privrednicima objasni koja pravila važe za plasman tih proizvoda na domaćem i tržištu Evropske unije, tačnije koje su procedure da dođu do takozvanog CE znaka, koji važi za tržište Evropske unije, odnosno Srpskog znaka usaglašenosti koji važi za iste te proizvode na domaćem tržištu. Ova vrsta proizvoda treba da ima Srpski znak usaglašenosti, jer kao zemlja koja nije članica Evropske unije, nemamo pravo da koristimo CE znak na svojim proizvodima. Primena ovih propisa doprinela bi bezbednosti njihove upotrebe, jer kada potrošač ugleda znak usaglašenosti na proizvodu, on treba da bude siguran da su na taj proizvod primenjeni svi zahtevi koji omogućavaju da on bude bezbedan, kako za čoveka koji ga upotrebljava, tako i za životnu sredinu - objasnila je Ana Raičević, sekretarka Udruženja za metalnu elektroindustriju, rudnike, metale i metalurgiju pri Privrednoj komori Srbije.

 Na obuci, koju je organizovala Privredna komora Srbije, u saradnji sa Ministarstvom privrede, Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju GIZ i Institutom za standardizaciju Srbije, predstavljena je i Baza znanja o CE znaku, besplatna onlajn aplikacija "Provera bezbednosti proizvoda", najnovija zakonska regulativa u vezi sa tehničkim propisima, te prateći standardi, postupci ocenjivanja usaglašenosti i iskustva u primeni ovih propisa.

- Nadamo se da ćemo ovakvu saradnje nastaviti i u narednom periodu, zato što su ovo propisi koji važe već nekoliko godina, a i dalje smatramo da ne postoji dovoljno visok nivo saznanja o ovim propisima i da je ovo tema o kojoj stalno treba da razgovaramo sa privrednicima - dodala je Raičević.


POLOŽEN KAMEN TEMELjAC ZA DOM KULTURE MAĐARA NA PALIĆU

Postavljeno: 27.10.2018.g.

Izvor: Subotica.com

Polaganjem kamena temeljca danas su zvanično počeli radovi na izgradnji Mađarskog kulturnog centra na Paliću, koji je deo projekta „Colorfull Cooperation“ vrednog 3,7 miliona evra, koji se realizuje kroz INTERREG IPA program prekogranične saradnje između Srbije i Mađarske.

 Objekat površine 800 metara kvadratnih koji se gradi u Bohinjskoj ulici, vredan je 77 miliona dinara, a biće završen na leto naredne godine. U okviru istog projekta gradi se i Srpski kulturni centar u mađarskom mestu Morahalom, čiji su radovi pri kraju i njegovo otvaranje se očekuje u januaru naredne godine.

Polaganju kamena temeljca prisustvovali su zvaničnici Mađarske i Srbije, kao i gradonačelnici partnerskih gradova Subotice i Morohaloma.

 - Realizacija ovog projekta daje snažan podsticaj razvijanju ukupnih kulturnih veza između srpskog i mađarskog naroda - poručio je Nebojša Vojnović, podsekretar za regionalni razvoj, koji je i istakao da uspešna realizacija i postignuti rezultati opravdavaju dobre lokalne inicijative. - Nesumnjivi značaj ogleda se, pored ostalog, u omogućavanju dodatnog aktiviranja privrednih i turističkih potencijala ovog područja u cilju kreiranja boljeg poslovnog okruženja za investicione projekte i stvaranje boljih uslova za život građana. Grad Subotica i Palić, pored toga, dobijaju još jedan prostor za učvršćivanje našeg međusobnog poverenja na regionalnom nivou, što čini važnu pretpostavku i za druge aktivnosti koje nas u narednom periodu očekuju.

Po rečima gradonačelnika Subotice Bogdana Labana Srbija i Mađarska ne postavljaju granice koje dele dve zemlje, već grade mostove koji će ih spajati.

 - Ovo je značajan projekat kako za Suboticu i Palić, tako i za Srbiju, Mađarsku i region. Ovaj objekat će u budućnosti predstavljati tačku susretanja, centar saradnje naša dva grada i država. Vekovima vlada mišljenje da granice znače podelu, a sledeći politike naših vlada, mi u Subotici na to gledamo drugačije – naglasio je gradonačelnik Laban, ističući da dve zemlje imaju zajedničku viziju, cilj, prekograničnu kulturu i ekonomiju. - Izgradnjom ovog Doma kulture jasno pokazujemo da naša dva naroda u budućnosti žele zajedničke poduhvate i što je najvažnije, bolji život za buduće generacije.

Zoltan Nogradi, gradonačelnik Morahaloma, istakao je da će izgradnja kulturnih centara u dva pogranična mesta doprineti saradnji i boljem razumevanju Srba i Mađara.

- Pored toga, značaj izgradnje kulturnih centara u Morahalomu i na Paliću je što će, s obe strane državne granice, Evropskoj uniji biti poslata poruka da postojimo i sarađujemo te da sredstvima koja su nam obezbedili gradimo bolju budućnost i za Srbe i za Mađare kako bi naši mladi mogli da ostanu na rodnoj grudi, a da istovremeno imaju i kulturni i ekonomski standard kakav je i drugde u Evropi – porućio je Nogradi.

 Pored osnivanja Srpskog kulturnog centra u Morahalomu i Mađarskog na Paliću, ciljevi projekta “Raznobojna saradnja” su i pokretanje onlajn centra za informacije i vesti na srpskom i mađarskom jeziku, te integrisanje grada Novog Sada, buduće evropske prestonice kulture, u turistički i kulturni život celog srpsko-mađarskog pograničnog regiona.


OTVORENA KONFERENCIJA „BEZBEDNOST I ODGOVORNOST“

Postavljeno: 25.09.2018.g.

Izvor: Subotica.com

Radna grupa Ministarstva pravde vrlo aktivno razmatra inicijativu Fondacije „Tijana Jurić” o uvođenju doživotne kazne zatvora za najteža dela protiv dece, maloletnika, trudnica i nemoćnih, koju je svojim potpisom podržalo više od 160.000 građana Srbije, poručila je danas potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, koja je otvorila treću konferenciju „Bezbednost i odgovornost“.

 - Radi se na mogućnosti da se ovaj predlog implementira u naš krivično-pravni sistem. Očekujemo da u najskorije vreme radna grupa uz konsultaciju sa stručnom javnošću izađe sa konkretnim i usaglašenim stavom povodom ovog pitanja – najavila je Zorana Mihajlović. - Verujem da će Vlada Srbije i Skupština čvrsto podržati svaki predlog oko kojeg se struka usaglasi.

 Po njenim rečima, prevencija i edukacija roditelja i dece i zajednički rad celog društva najvažniji su da bi deca u Srbiji bila bezbedna.

- Bezbednost dece nije samo pitanje kaznenih odredbi koje Ministarstvo pravde razmatra, nego i pitanje prevencije, i to je ono na čemu bi svi zajedno trebalo da radimo, i civilni sektor i mediji i državne institucije - rekla je Mihajlovićeva. - Žao mi je što su morale da se dese tragične stvari da bismo pokrenuli neke stvari i hvala Igoru Juriću na tome što se obratio Vladi Srbije za podršku i na radu koji je omogućio da se o problemu bezbednosti dece govori više nego ranije. Malo kad se zapitamo šta smo uradili da se neka tragedija ne dogodi. Upravo to je naš zadatak - da se bavimo time da se nikom ne desi.

Gost ovogodišnje konferencije je i ambasador Švedske Jan Lundin, koji je istakao da je nasilje nad decom globalni problem sa kojim se suočava i njegova zemlja, u kojoj bezbednost najmlađih nije samo pitanje kazni za zlostavljanje dece, već i kako nasilje sprečiti.

- Više od 23 hiljade slučajeva maltretiranja dece i tri hiljade slučajeva seksualnog zlostavljanja prijavljeno je policiji prošle godine u Švedskoj, a govorimo samo o evidentiranim slučajevima. Svako deseto dete u školama u Švedskoj kaže da je trpelo neki vid zlostavljanja - rekao je Lundin i dodao da je Švedska spremna da sarađuje sa Srbijom u borbi protiv ovog problema.

Osnivač Fondacije “Tijana Jurić", otac tragično nastradale devojčice Igor Jurić, zahvalio je Zorani Mihajlović i drugim institucijama na podršci inicijativi da se pooštre kaznene odredbe.

- Uspeli smo od 2015. da promenimo jedan zakon, danas se mnogo brže kreće u potragu za decom, uspostavili smo registar nestalih i zahvalni smo državi na podršci - rekao je Jurić, naglašavajući da se Fondacija bavi i edukativnim i preventivnim aktivnostima, povećanju bezbednosti dece na internetu i problemu nestanka dece.

Osim izmene Krivičnog zakonika, teme ovogodišnje konferencije su i sistem alarmiranja javnosti i potraga za nestalom decom, zaštita dece na internetu i vršnjačko nasilje.


KONSULTANTI NADGLEDAJU PROJEKAT ZAŠTITE BIODEVERZITETA PALIŽNOG JEZERA

Postavljeno: 14.09.2018.g.

Izvor: Subotica.com

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture odabralo je konsultanta za realizaciju projekta „Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš“, čime su se stekli uslovi da i zvanićno počne ovaj izuzetno značajan posao, koji finansira nemačka KfNj banka sa čak 6.5 miliona evra.

 Članovi austrijske konsultantske kuće „Posch and Partners“ izvršili su uvid u dokumentaciju i održali su prvi sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave i menadžerom projekta i po veoma su zadovoljni onim šro je do sada urađeno.

- Konsultanti su veoma zadovoljni što je završena kompletna projektno – tehnička dokumentacija za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže u naselju Palić, kao i potisnog voda, a upravo je to najveći deo projekta, odnosno na to će biti usmereno čak 67 odsto sredstava. Pribavljene su sve građevinske dozvole, konsultanti će pripremiti međunarodni tender i naš zajednički cilj je da do kraja godine imamo zaključen ugovor sa izvođačem radova za izgradnju kanalizacione mreže i potiskog voda na Paliću – objašnjava Predrag Radivojević, direktor JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje. - Zadovoljni su i urađenom eksproprijacijom zemljišta, a moram da podsetim da kada je tim gradonačelnika Bogdana Labana preuzeo projekat nije bio rešen nijedan predmet. Sada je kompletno rešena istočna obala i više od 80 odsto posla je urađeno na zapadnoj i južnoj obali Palićkog jezera. Kada se završi to, počećemo sa eksproprijacijom zemljišta oko Ludaškog jezera.

Potom slede analiza rada prečistača otpadnih voda i preporuke za njegov efikasniji rad, kao i sadnja zelenog pojasa, odnosno izgradnja biciklističke staze oko Palićkoj jezera. To bi trebalo da bude „tampon zona“, odnosno da doprinese da štetne materije sa okolnih oranice ne idu u jezera. Posle ovog sledi sanacioni izlov ribe.


ODRŽANA CENTRLA SVEČANOST PROSLAVE DUŽIJANCE

 

Postavljeno: 12.08.2018.g.

Izvor: Subotica.com

U organizaciji Udruženja bunjevačkih Hrvata "Dužijanca", danas je na Gradskom trgu održana Centralna svečanost proslave 108. Dužijance, na kojoj su ovogodišnji bandaš i bandašica predali gradonačelniku hleb od novog žita.

 Svečanost je započela blagoslovom ovogodišnjih nosilaca žetvenih svečanosti, bandaša Marka Križanovića i bandašice Marije Pijuković, u crkvi Svetog roke, nakon čega se svečana povorka uputila od katedrale Svete Terezije Avilske prema Trgu Slobode, predvođenja brojnim kulturno-umetničkim društvima iz našeg grada i regiona. Na karucama okićenim žitom, pristigli su bandaš i bandašica, a po starom običaju dočekali su ih gazda i gazdarica, te poškropili vodom i mekinjama.

- Osećaj je divan, jedna vrsta blagoslova i nije mala stvar kada si bandaš i to još u godini jubileja - rekao je bandaš Marko Križanović.

 Pred velikim brojem zvanica, gostiju i sugrađana, oni su predali gradonačelniku Bogdanu Labanu hleb, napravljen od novog brašna. Nakon što je ga, kako običaji nalažu, prikazao na sve četiri strane sveta, gradonačelnik je poručio da je Dužijanca put i način za upoznavanje identiteta Subotice, koja je ponosni dom svih njenih građana.

- Subotica je zajednički imenilac svih čestitih, marljivih i posvećenih ljudi. Subotica je mesto u kojem ne ističemo različitost, već negujemo posebnost. Upravo ta posebnost predstavlja polugu našeg zajedništva, našu potrebu i želju da napredujemo i da se razvijamo poštujući jedni druge. Simbolično današnja svetkovima u ime žita ima metaforičku, višu vrednost. Subotica se može podičiti da, nalik klasu u žitu, čuva identitet svih njenih građana, bez obzira na njihovu veroispovest ili nacionalnu pripadnost. Marljivost, posvećenost i predanost koju su organizatori Dužijance pokazali kroz niz zasebnih događaja spojenih u jednu celinu, šalje jednu poruku, a to je poruka privreženosti. Samo ako poštujemo unikatnost možemo biti povezani i graditi Suboticu kojom ćemo se ponositi i koja će biti srećni dom budućim generacijama - poručio je Laban.

 


Potpredsednik Pokrajinske vlade AP Vojvodine, koja je pokrovitelj ovogodišnje Dužijance, Mihalj Njilaš je istakaoo da je očuvanje nacionalne kulture, umetničkog stvaralaštva i manifestacija kao što je Dužijanca od velike važnosti, jer doprinose negovanju različitosti u Vojvodini.

- Dužijanca kao svetkovina postoji već više od veka. Ona je svedočanstvo starih običaja žetve, kada se još uvek radilo rukom, naporno i vredno, kada se drugačije i jednostavno živelo, kada je vreme nekako sporije teklo. Nagrada za uspešno obavljen posao, simbolično predstavljena u pletenom vencu od novog pokošenog žita, bila je jemstvo da se obezbedio "kruh svagdašnji". Dužijanca je svojevrsni spoj molitve, zahvale Bogu i pohvale čoveku za njegov rad, spoj običaja i kulturnih vrednosti. O njoj se mnogo pisalo, dobijala je priznanja i inspirisala je umetnike, ali je verovatno najznačajnije to što čuva dragocenu nit prošlosti, običaja i tradicije, plete ih sa vremenima i ostavlja to tkanje kao zalog za budućnost - istakao je Njilaš.

 

Članovi Udruženja bunjevačkih Hrvata "Dužijanca" i poštovaoci Blaška Rajića, večeras će u 19 časova posetiti njegov grob, dok će se od 20 časova na Gradskom trgu odigrati tradicionalno Bandašicino kolo.


SUBOTICA DOBITNIK NAGRADE „BIZNIS PARTNER SPECIJAL 2018

 

Postavljeno: 20.06.2018.g.

Izvor: Subotica.rs

 

 Grad Subotica dobitnik je nagrade „Biznis partner specijal 2018”, kao jedina lokalna samouprava u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope. Nagrada – statua i plaketa – gradonačelniku Subotice Bogdanu Labanu uručena je sinoć, na svečanoj ceremoniji dodele „Regionalne nagrade Biznis partner 2018“ pod sloganom „U biznisu, kao i u životu najvažniji je partner“, u hotelu „Crowne plaza“, u Beogradu.

Godišnja nagrada Biznis partner, kreirana pre dvadeset i četiri godine sa ciljem da skrene pažnju javnosti i promoviše kompanije i institucije koje se u svom poslovanju rukovode visokim profesionalnim standardima, čvrstim etičkim normama iskazujući dobre poslovne rezultate, izrasla je u prestižno poslovno i javno priznanje Regiona.

Odluku da se nagrada „Biznis partner specijal 2018“ dodeli Gradu Subotici, kao jedinoj lokalnoj samoupravi u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope, Komisija za dodelu priznanja „Biznis partner“ donela je na osnovu predloga poslovnih partnera i rezultata nezavisnih istraživanja tržišta.

U obrazloženju Komisije navodi se i da su analize svih dobijenih rezultata potvrdile da je Grad Subotica, vodeći računa o širim društvenim interesima, lokalnoj zajednici i ekološkim imperativima okruženja, unapređenjem infrastrukturne opremljenosti i ubrzanjem procedura kreirao uslove za povoljniju poslovnu klimu i ambijent atraktivan za potencijalne investitore. Na taj način Grad Subotica, kao lokalna samouprava, dala je poseban doprinos stabilizaciji poslovne klime u Srbiji i razvoju poslovne saradnje u region.

Na svečanoj ceremoniji dodele priznanja, gradonačelnik Bogdan Laban zahvalio se u ime subotičke lokalne samouprave i svoje ime kompaniji Mass Media International i Komisiji koja je, kako je naveo, prepoznala poslovnu izuzetnost Subotice i ovu nagradu dodelila upravo našem gradu.

Ovo priznanje, naglasio je, za nas predstavlja podstrek, ali i obavezu da radimo i stvaramo još odgovornije i bolje i na taj način doprinosimo razvijanju ekonomskog i društvenog prosperiteta Republike Srbije i celog regiona.

– Naš grad će i ubuduće činiti sve da i dalje razvija posebnosti po kojima je prepoznatljiv, da bude mesto napretka, solidarnosti i zajedništva, mesto susretanja visokih kulturnih dometa i jedinstvene lepote. Uveren u našu sposobnost da odgovorimo na izazove koji dolaze, u nepresušni potencijal koji nas svrstava u jedan od najatraktivnijih gradova u zemlji, pozivam vas da posetite Suboticu, grad sa kojim vredi sarađivati, u koji vredi ulagati – rekao je gradonačelnik Laban.

Neposredno pre početka svečane dodele nagrada u salama „Atlantik“ i „Pacifik“ hotela „Crowne plaza“, u sali „Baltik“ ovog hotela održana je pres-konferencija na kojoj su se medijima obratili generalni direktor Mass Media International, Milivoje Radovanović, predsednik Komisije za dodelu priznanja „Biznis partner“, emeritus prof. dr Ilija Ćosić, sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, gradonačelnik Bogdan Laban i predstavnici „Podravke“, „Telekom Srbije“ i zagrebačkog „Privrednog vjesnika“.

 Prestižno poslovno, stručno i javno priznanje „Biznis partner“ za 2018. godinu dobilo je ukupno 40 poslovnih subjekata iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Austrije, a u pitanju je devet vrsta priznanja.

Na kraju svečane ceremonije, posebna nagrada „Best partner 2018“ dodeljena je Procredit banci, koja je zavredila epitet najboljeg partnera na osnovu tajnog glasanja ovogodišnjih laureata.


MINISTAR BRANKO RUŽIĆ NA SASTANKU SA PREDSTAVNCIMA NACIONALNIH SAVETA

Postavljeno: 23.05.2018.g.

Izvor: Subotica.com

U sedištu Nacionalnog saveta Mađara danas je upriličen sastanak predstavnika nacionalnih saveta i Branka Ružića, ministra državne uprave i lokalne samouprave, na kome je bilo reči o novom zakonu koji reguliše položaj manjina, a koji će uskoro biti na sednici Vlade Srbije, a potom i u skupštinskoj proceduri.

 Sastanku su prisustvovali predstavnici mađarske, hrvatske, bunjevačke, nemačke manjine i jevrejskog saveza, kojima je predstavljeno da u skupštinsku proceduru ulaze izmene propisa koji jasno definišu funkcionisanje nacionalnih saveta, prava i slobode pripadnika nacionalnih manjina, kao i službenu upotrebu jezika.

- Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina je jedan od tri zakona na kome smo predano i inkluzivno svi zajedno radili. Koordinacioni tim je dao veliki broj konstruktivnih predloga koji su uvaženi i sada treba da uradimo nijansiranje određenih pitanja na kojima su predstavnici manjina insistirali, te očekujem da posle toga imamo jedan gotov akt koji će se naći na sednici Vlade Republike Srbije – istakao je ministar Branko Ružić. - Pokušaćemo da u skladu sa preporukama Saveta Evrope umanjimo prekomernu politizaciju, uvedemo transparentnije finansiranje nacionalnih saveta i rešimo sve nedorečenosti koje smo u praksi zajedno sagledavali.

 Ružić je podsetio da je ova godina je izuzetno značajna za sve pripadnika manjina, jer ih na jesen očekuju izbori za nove nacionalne savete.

- Pripadnici nacionalnih manjina čine skoro 13 odsto ukupnog stanovništva Srbije, očekuje nas izborni ciklus potrebno da nacionalni saveti preduzmu potrebne aktivnosti i mere kako bi svi pripadnici manjina bili obavešteni o upisu u Poseban birački spisak, a potom, kada se raspišu izbori, o postupku glasanja – poručio je Ružić. - Nacionalni saveti su tela putem kojih nacionalne manjine ostvaruju Ustavom zajamčenu samoupravu u utvrđenim oblastima društvenog života – obrazovanju, kulturi, informisanju, upotrebi jezika i pisma i zato je važno da se građani upoznaju i budu na vreme informisani o svim aktivnostima tokom ovog izbornog procesa.

Predstavnici nacionalnih saveta sa sedištem u našem gradu učestvovali su i u izradi zakona, a kako kažu, mnoge njihove sugestije su prihvaćene i biće uvrštene u novi tekst zakona.

- Kako smo imali svog člana u radnoj grupi, od samog starta izrade zakona, koji se radio godinu i po dana, uspeli smo da inkorporiramo sve ono što je do sada bio kamen spoticanja – ističe Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta Bunjevaca. - Male nacionalne zajednice, one koje nemaju standardizovan jezik, koje se tek bore za formiranje svojih institucija imaju problema u oblasti školstva, informisanja, finansiranja… Nas je u Subotici 9.57 odsto, a zakon je prepoznavao manjinu ako čini deset odsto ili ima službeni jezik. Mi nismo imali nijedno ni drugo, a ovaj novi zakon bi trebao da prepozna nacionalne savete na toj teritoriji čime bi bilo rešeno finansiranje. Uradili smo standardizaciju jezika, ali ona još nije prepoznata, međutim to je politički pitanje, kao što je i ukidanje Dekreta iz 1945. godine.

Po mišljenju Slavena Bačića, predsednika Hrvatskog nacionalnog vijeća, novi zakon neće doneti velike promene, već samo kristalisanje postojećeg sistema.

- Usvojene su primedbe o sukobu interesa, jer je bilo predviđeno da članovi političkih stranaka ne mogu biti članovi nacionalnih saveta, sad je to izmenjeno, te članovi organa političkih stranaka ne mogi biti predsednik i članovi izvršnog odbora saveta, mogu biti članovi – objasnio je Bačić. - Jako važna odredba je i da se obezbedi ažurnost posebnog biračkog spiska.


OTVORENA OBNOVLjENA SUBOTIČKA SINAGOGA

Postavljeno: 26.03.2018.g.

Izvor: Subotica.com

Svečanošću, na kojoj su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban, danas je otvorena kompletno obnovljena subotička Sinagoga.

 Obnovu jednog od najvećih sakralnih objekata, biser secesije, zajedno su finansirale Vlade Srbije i Mađarske.

- Sinagoga, druga po veličini u Evropi posle budimpeštanske, zasijala je kako zaslužuje. Na obnovi smo radili zajedno i naporima i sredstvima, a radovi su povezali ne samo Jevreje s pravoslavcima, katolicima i protestantima, već i vlade dveju zemlja, ali i međunarodne institucije, približili ljude – poručio je na svečanosti predsednik Aleksandar Vučić, zahvalivši se mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, bez čije pomoći ne bi bilo ovakvog prelepog sakralnog objekta koji deluje nestvarno. - Srećan sam što Subotičani imaju novu-staru kuću lepšu nego ikada, ali sam srećan i što će ovde svi drugi da dolaze. To će biti i kulturno stecište i turisti će dolaziti iz Srbije i Evrope, jer su ovakvi objekti retk. Drago mi je da iste vrednosti negujemo zajedno, ovakvo kulturno nasleđe spaja i siguran sam da ćemo umeti da zajedno i ubuduće obnovimo ono što smo neretko uništavali i da podižemo mostove koje smo ne zna se zbog čega uspevali da srušimo.Ovo će biti kuća molitve, učenja, okupljanja...

 Prema rečima premijera Mađarske Viktora Orbana otvaranje obnovljene Sinagoge biće upamćeno kao dan kada je srednja Evropa pokazala svoj najlepši lik svetu - lik saradnje i međusobne tolerancije.

- Sinagogi je vraćen sjaj, a jevrejskoj zajednici dug za veliki doprinos razvoju Evrope i sveta. Srbi i Mađari već žive zajedno u Subotici, a danas šaljemo poruku da je ovo Evropa u kojoj želimo da živimo - u miru i bezbednosti svi zajedno – poručio je Orban. - Svi narodi Evrope žive na temeljima jevrejske i hrišćanske vere i želimo i dalje žele da živimo u Evropi u kojoj postoji sloboda vere, nacije i jezika. U svetu i dalje postoje mesta gde su ljudi proganjani i gde se ne obnavlja već se ruši, ali sam ponosan na versku tradiciju Evrope koja gaji toleranciju.

Premijer Orban je podstio da je Vlada Mađarske opredelila 10 milijardi forinti za program obnove sinagoga širom Evrope i dodao da, nakon Drugog svetskog rata i perioda komunizma, Mađarska smatra da je obaveza svih da omoguće da hrišćani i Jevreji žive slobodno.

- Centralna Evropa ima samo jedan put, a to je Evropa koja se drži hrišćanske i jevrejske zajednice. Mislimo da je Srbija trebalo odavno da bude sa nama u EU i želimo joj mnogo uspeha na tom putu - istakao je Orban.

Posle svečanog dela, zvaničnici dve zemlje obavili su razgovore, na kojima nije bilo otvorenih pitanja, već samo reči o budućoj saradnji dve susedne zemlje.

  

- Ni sada nije bilo otvorenih pitanja, razgovarali smo kako da zajedno radimo na boljoj budućnosti, kako da više mađarskih kompanija dođe i ulaže u Srbiju i kako da se naše kompanije pozicioniraju u Mađarskoj – naglasio je Vučić na zajedničkoj konferenciji za medije.

Prema njegovim rečima, politika koju vodi Orban doprinela je stabilizaciji odnosa sa Srbijom, ali je to doprinelo stabilizaciji čitavog regiona i nije značilo samo Mađarima, nego i svim ljudima koji žive u ovom delu Evrope.

- O najboljim političkim i ekonomskim odnosima govori i trgovinska razmena od 1.49 milijardi evra prethodne godine, što je za 22.3 odsto više nego u 2016., kao i da je u prvom mesecu ove godine zabeležen rast od 39 odsto u odnosu na januar lane – istakao je Vučić. - Sve to govori da ćemo u kratkom periodu dostići trgovinsku razmenu od dve milijarde evra i da je Mađarska Srbiji šesti spoljnotrgovinski partner. Mađarska pokazuje kako se ponaša suverena i nezavisna zemlja, članica EU, i zahvalni smo na podršci koju pruža našem putu ka EU.

 Viktor Orban izjavio je da se Mađarska raduje razvoju i napretku Srbije, jer je prijatelj naše zemlje, ali i zbog toga što kao susedna zemlja ima interes da Srbija bude što uspešnija.

- Tvoj plac više vredi, ako imaš komšiju koji je uspešan. Evropskoj uniji potrebna Srbija, kao veliki potencijal i Srbi uvek mogu da računaju na Mađare kada je reč o priključenju EU. Srbija nije problem, Srbija je veliki potencijal za nas – jasan je Orban, pohvalivši odnos naše zemlje prema nacionalnim manjinama. - Model zaštite manjina koji je Srbija izgradila primer je za celu Evropu, jer je malo zemalja u EU koje su imale snage da usklade ponos i teritorjilani suverenitet, a da istovremeno obezbede autonomiju svojim manjinama i čak da to podstiču.


CRNOGORSKI AMBASADOR POSETIO SUBOTICU

Postavljeno: 12.03.2018.

Izvor: Subotica.com

Ambasador Crne Gore u Srbiji Branislav Mićunović posetio je danas naš grad i sa gradonačelnikom Bogdanom Labanom razgovarao o potencijalima buduće saradnje severa Bačke i crnogorskih gradova.

Gradonačelnik Laban podsetio je da je trgovinska razmena regiona severa Bačke i Potisja sa Crnom Gorom iznosi oko 23 miliona dolara, kao i da Subotica neguje dobre partnerske odnose sa Kotorom, Beranama i Bijelim Poljem.

 - Razgovarali smo o privrednim potencijalima Subotice, našoj kulturnoj baštini, multietničnostima kojima se ponosimo i o odnosima sa opštinama u Crnoj Gori. Bilo je reči i o turistički potencijalima Subotice, tačnije razvoju banje Palić da bi mogli da uzmemo iskustva koja Crna Gora, kao prepoznatljive turistička destinacija, itekako ima – istakao je gradonačelnik Bogdan Laban. - Nismo mogli ni da zaobiđemo industrijsku zonu i velike kompanije koje posluju u našem gradu, u kojima je zaposleno više od 6.200 ljudi. Obišli smo i zgradu Narodnog pozorišta, čija adaptacija i rekonstrukcija je u toku.

Ambasador Mićunović naglasio je da je današnji susret bio vrlo plodonosan, koji je prešao granice kurtoazne posete.

- Sa radošću gledam građansku, nacionalnu i multikonfesionalnu Suboticu i da ta vrsta odnosa ne proizvodi sukobe već svi žive u dobrim odnosima – smatra ambasador Branislav Mićunović. - Ono što je najvažnije je što smo mi jedni drugima stavili na raspolaganje sve svoje mogućnosti da zajedno unapredimo međusobnu saradnju. Odnosi Srbije i Crne Gore nikada nisu bili bolji i uspešniji i današnja poseta je još jedan korak ka budućoj, još boljoj saradnji dve države.


VOJSKA MEĐU NARODOM U SKLOPU OBELEŽAVANjA DANA DRŽAVNOSTI

Postavljeno: 14.02.2018.

Izvor: Subotica.com

Povodom obeležavanja Dana državnosti, danas je na Trgu cara Jovana Nenada organizovan taktičko tehnički zbor naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije organizovali su zbor u garnizonima gde nema vojske, te su sugrađani danas bili u prilici da pogledaju naoružanje i vojnu opremu kojom raspolaže Prva brigada Kopnene vojske.

 - Ovde imamo prikaz ličnog naoružanja, kojeg čine snajperske puške, minobacači raznih kalibara, izviđačko vozilo, a ono što je možda najupečatljivije, jeste višecevni bacač raketa "Oganj". Ovo je ujedno idealna prilika, ali i cilj ove akcije, da se zainteresovani koji žele da budu vojnici po ugovoru, informišu detaljnije o svim uslovima - rekao je major Adam Horvat, zamenik komandanta garnizona Bačka Topola.

Najveću pažnju sugrađana privukla su četiri vojnika izviđačkog odeljenja, opremljena maskenim letnjim ili zimskim odelima i ličnim naoružanjem, kao i vojnik-alpinista.

 - Kao što možete videti, naše izviđačke jedinice su opremljene za izvršavanje svih zadataka na bilo kom delu Srbije. Administrativna linija jeste jedan od naših trenutno najvažnijih zadataka, s tim što nije jedini. Osim toga, učestvujemo u pružanju pomoći stanovništu, kao što je bilo za vreme poplava u Obrenovcu, kao i u pružanju pomoći organima reda Srbije i MUP-u u vanrednim situacijama - objasnio je vodnik Miloš Kovačević, komandir izviđačkog odeljenja.

 Poručnik Saša Stefanović prikazao je sposobnosti oklopno-izviđačkog automobila, koji je namenjen za izviđanje u lokalnim jedinicama.

- Namenjen je za izviđanje u svim borbenim uslovima i prilikom realizacije svih vojničkih operacija, bilo da je reč o napadnim, odbrambenim ili preventivnim. Osim toga, vozilo je namenjeno i za prevoz kurira za vezu, kao vozilo veze ili komandno vozilo. Karakterišu ga velika mobilnost i prohodnost, razvija brzinu do 100 kilometara na čas, i amfibija, odnosno može da pliva po vodi brzinom do 10 kilometara na čas, i to što može da se kreće po vodi oko 17 do 19 časova - istakao je poručnik Stefanović.

Pored Subotice u istom periodu održane su izložbe tehnike i opreme u nekoliko gradova Srbije među kojima su Užice, Prijepolje, Loznica, Bor, Petrovac na Mlavi, Paraćin i Jagodina, dok je garda Vojske Srbije u Beogradu izvela promenadni defile orkestra Garde.

Proslava Dana državnosti Srbije, kroz praznovanje Sretenja – 15. februara, objedinjuje identitet države i vojske, čime se obnavlja najdublja povezanost u srpskoj državotvornoj tradiciji.


OTVORENA ANGIO SALA U SUBOTIČKOJ OPŠTOJ BOLNICI

Postavljeno: 17.01.2018.

Izvor: Subotica.com

Predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović obišao je danas angio salu u Opštoj bolnici u Subotici, jednoj od tri koja je u proteklom periodu opremljena sredstvima pokrajinskog budžeta. Pored Subotice, angio sale dobili si i Zrenjanin i Sombor, a za nabavku opreme i obrazovanje lekara i drugog osoblja koje će upravljati ovim složenim, najsavremenijim sistemom obezbeđeno je ukupno 190 miliona donara.

 - Veliko mi je zadovoljstvo što smo uspeli da uradimo ono što decenijama pre nas niko nije uradio, a što je velika potreba zdravstvenog sistema Vojvodine - da obezbedimo standard koji podrazumeva da na 300 hiljada stanovnika imamo jednu angio salu, da stanovništvo bude zaštićenije i sigurnije, a najobučeniji lekari pruže efikasnu medicinsku interveniciju svim pacijentima koji imaju problema sa kardiovaskularnim bolestima – istakao je pokrajinski premijer Igor Mirović. - Ovo je slika ogromnog ulaganja u zdravstveni sistem Vojvodine, u koji je u poslednjih godinu i po dana uloženo više od 1,8 milijardi dinara.

Mirović je podsetio da su u toku radovi na rekonstrukciji gotovo cele bolnice u Pančevu, na Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Kovinu, na pojedinim klinikama Kliničkog centra Vojvodine, dok će izgradnja nove zgrade Hitne medicinske pomoći u Novom Sadu biti završena početkom marta. Na sednici Pokrajinske vlade donesena odluka o nabavci preko 20 vozila za hitne pomoći širom manje razvijenih opština na području Vojvodine.

- Za kratko vreme uspeli smo da naparvimo značajan rez u zdravstvenom sistemu, da obezbedimo kvalitetniju zdravstvenu zaštitu i savremeniju dijagnostiku, da probudimo uspavane tokove, ali još uvek imamo mnogo posla na tom polju – dodao je Mirović i najavio da će zajedničkim snagama Pokrajinske vlade, lokalne samouprave i republičke Kancelarije za javna ulaganja, u subotičkoj Opštoj bolnici ponovo biti pušteno u rad Odeljenje za plućne bolesti, koje je van funkcije još od 2011. godine. - Užurbano radimo na pripremanju projektne dokumentacije za radove na drugim odeljenjima na kojima se nije mmnogo ulagalo od šezdesetih godina prošlog veka.

 Po rečima dr Slobodana Puškara, direktora Opšte bolnice, kardiovaskularne bolesti i akutni infarkt miokarda predstavljaju vodeći uzrok smrtnosti. Pacijenti često nisu mogli u roku od dva sata od nastanka bolova da stignu do angio sale, nego su često lečeni konzervativnom terapijom, razbijanjem tromba.

- Zahvaljujući naporima Pokrajinske vlade i lokalne samouprave koji su prepoznali taj problem, sada će pacijenti sa kardiovaskularnim bolestima biti lečeni po najvišim svetskim standradima, imaće mnogo kraći period hospitalizacije i brži proces oporavka, manju invalidnost, dok će stopa smrtnosti biti mnogo manja – naglasio je Puškar. - Veći broj angio sala omogući će i veći broj dijagnostičkih pregleda, kako bi se bolest otkrila i u ranijoj fazi i tretirala na lakši i efikasniji način. U sali se izvode komplikovane intervencije, od početka septembra prošle godine, kada je sala puštena u probni rad, urađeno je više od 70 kateterizacija, pacijenti su često životno ugroženi i samo dobro uigran tim može da izvede sve kako treba bez komplikacija. Da bi intervenicije vršene 24 časa sedam dana u nedelji potrebno nam je još četiri lekara i medicinskih tehničara.

Gradonačelnik Bogdan Laban istakao je da je ovo veliki dan za Suboticu jer sada na adekvatan način mogu da se reše hitni slučajevi i da spasu ljudski životi.

- Ovo je jako važno za ceo region i siguran sam da ćemo i u buduće, uz pomoć Pokrajinske i republičke Vlade nastaviti sa projektima koji su važni za naše građane – izjavio je gradonačelnik Laban.


SUBOTICA PRIMER ODNOSA PREMA MIGRANTIMA

Postavljeno: 18.12.2017.

Izvor: Subotica.com

Povodom Međunarodnog dana migranata gradonačelnik Bogdan Laban primio je danas u Gradskoj kući Safeta Resulbegovića, vođu smene u Prihvatnom centru za migrante u Subotici i izbegličke porodice iz Sirije i Avganistana, koje već godinu dana borave u našem gradu i strpljivo čekaju da na zakonski način pređu granicu sa Mađarskom.

 - Ljudima koji su iz teških, ratnih uslova pobegli iz različitih delova sveta, Subotica je pružila utočište i još jednom pokazala da je grad velikog i otvorenog srca – podsetio je gradonačelnik Bogdan Laban. - Svakodnevno dobijamo pohvale, ne samo međunarodnih nevladinih organizacija, nego i ljudi koji nađu svoje utočište u zapadnoj Evropi i tamo uvek hvale srpski narod i ljudski odnos kojim su ovde dočekani.

U Prihvatnom centru u Subotici trenutno boravi 107 migranata, od toga čak 60 dece, dok je njih 11 bez roditeljske pratnje. Obroke za sve njih obezbeđuje Crveni krst, dok je za decu organizovana nastava tri puta nedeljno, kao i dečji kutak zahvaljući Ekumenskoj organizaciji. Naravno, tokom boravka u Prihvatnom centru sve izbeglice imaju medicinsku negu.

  

- Zahvaljujem se na podršci ne samo Gradu već i svim javnim preduzećima i drugim ustanovama, koji su učinili da ovi ljudi borave u humanim uslovima. Imamo divnu saradnju i uvek su spremni da izađu u susret ljudima koji su bili primorani da kilometirma pešače i napuste svoje domove – istakao je Safet Resulbegović. - Svi oni su zadovoljni našim ponašanjem prema njima i u Srbiji se nekada ne osećaju kao migranti, već kao da su kod svoje kuće.

Među njima je i Ahmed Seih Hasan i njegova ćerkica, sa kojom se iz okoline Alepa zaputio u Norvešku. U našem gradu borave od kraja novembra prošle godine.

- Zavoleo sam Srbiju i pamtiću je po divnim ljudima i svemu onom što su učinili za nas. Prihvatni centar je blizu grada pa možemo i da prošetamo i upoznamo Suboticu – kaže kratko Ahmed.