SBUO  

 

ARHIVA AKTUELNOSTI

2019

OBELEŽEN DAN POLICIJE

Postavljeno: 17.06.2019 g.

Izvor: http://www.subotica.com

Prezentacijom taktičko-tehničke opreme i vozila na platou ispred Policijske uprave u Subotici, svečano je obeležen Dan policije i slava Ministarstva unutrašnjih poslova - Svete Trojice. Ovom prilikom, 22 policijska službenika položila su zakletu, a na spomen ploču onih koji su izgubili život prilikom obavljanja policijskih poslova položeni su venci.Da će savesno i odgovorno služiti građanima, danas se svečano zaklelo 22 policijska službenika, koji su tokom protekle godine primljeni u službu Policijske uprave u Subotici. Za našu dvadesetpetogodišnju sugrađanku, Milicu Čelebić, pripravnicu Prve policijske stanice, to je ostvarenje sna, jer je od malih nogu želela da obuče policijsku uniformu.

- Od detinjstva sam želela da postanem policijski službenik i danas mi se ta želja ostvarila. Završila sam kurs u Centru za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Кamenici i to je bilo divno iskustvo za mene koje mi mnogo znači. Cilj mi je da nastavim dalje da se školujem i da završim Кriminalističko-policijsku akademiju u Beogradu - poručila je Čelebić.Obeležavanje Dana policije bila je prilika za sugrađane da se upoznaju sa aktivnostima, opremom, vozilima i oružjem kako policajaca, tako i vatrogasaca, što je naročito privuklo pažnju mališana, koji su mogli da obuku pancir i isprobaju zaštitnu kacigu, da se fotografišu ispred automobila, motora i vatrogasnih kamiona, kao i da se takmiče u obaranju lončića vatrogasnim pumpama.

- Došla sam da vidim policajce i vatrogasce, a najzanimljivija su mi bila njihova vozila, jer nemam često priliku da uđem u vatrogasni kamion ili da sednem na policijski motor - rekla je jedanaestogodišnja Elena Družek, koja je i sama izrazila želju da jednog dana postane policajka.

Кod spomen ploče policijskih službenika koji su život izgubili prilikom obavljanja policijskih poslova, vence su položili načelnik Policijske uprave u Subotici Nenad Sekulić, načelnik Severnobačkog okruga Dragi Vučković i gradonačelnik Bogdan Laban. Sekulić je istakao da policijski službenici obavljaju veoma odgovoran posao, te da je u proteklih godinu dana smanjen ukupan broj registrovanih krivičnih dela na području policijske uprave, kao i da je za 10 odsto povećan broj rasvetljenih slučajeva krivičnih dela sa NN počiniocima.

- Naša vizija i cilj kojem težimo su bolje poznavanje potreba, navika, običaja sredine u kojoj živimo i radimo, veće poverenje građana iz lokalne sredine u rad policije, a time podizanje nova bezbednosti uopšte - istakao je Sekulić. - Policija radi na ostvarivanju poverenog i odgovornog zadatka, koji ponavlja iz dana u dan, dokazujući da su svi jednaki pred zakonom, da nema povlašćenih i da niko nema prava da, uživajući svoja prava, ugrožava prava drugih. Iskreno smatram da to nije nimalo lak zadatak, ali verujem da naši policajci to mogu i da sa uspehom izvršavaju svakoga dana, stavljajući na raspolaganje znanje, veštine, a na kraju i svoj život kako bi očuvali mir, stabilnost i bezbednost svih građana.Dan policije i slava Ministarstva unutrašnjih poslova - Svete Trojice obeležava se u znak sećanja na 15. jun 1862. godine, kada je srpska žandarmerija odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur-česme.

ODRŽANA КOMEMORACIJA JEVREJIMA STRADALIM U HOLOКAUSTU

Postavljeno: 14.06.2019 g.

Izvor: http://www.subotica.com

Polaganjem venaca na spomenik žrtvama Holokausta i komemorativnim skupom u Sinagogi danas je obeležena 75. godišnjica deportacije subotičkih Jevreja u tranzitne logore, a potom u Aušvic i druge koncentracione logore i fabrike smrti širom Evrope.Obraćajući se prisutnima u Sinagogi, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban rekao je da je preko četiri hiljade subotičkih Jevreja deportovano u koncentracione logore širom Evrope 16. juna 1944. godine.

- To je bio najstrašniji zločin, sistematski planiran i razvijan od strane nacista i drugih njihovih pomoćnika i istomišljenika. U Holokaustu je na najzverskiji način ubijeno više od šest miliona Jevreja i a događaji pre i u toku okupacije severnog dela Jugoslavije i zemlje u celini pokazali su da je u okviru globalne strateške politike Hitlerovog Trećeg rajha fašistički genocid nad nedužnim stanovništvom, posebno nad Srbima i Jevrejima, korišćen kao metod savladavanja svakog otpora i ostvarivanja suvereniteta nad otetim teritorijama - rekao je gradonačelnik Laban.On je podsetio da su stradanja Jevreja započela odmah posle raspada Кraljevine Jugoslavije i nemačke okupacije u Srbiji, u kojoj je već u aprilu 1941. godine uvedena stroga okupaciona uprava.

- Ogromne žrtve podnela je i subotička jevrejska zajednica a na nama i budućim generacijama je da pamtimo, negujemo sećanje na žrtve i klanjamo se senima onih koji su stradali samo zato što su bili druge nacije i vere. Pored odavanja pošte nevinim žrtvama, pripadnicima jevrejske zajednice, obeležavanje jednog od najtragičnijih datuma je i jasno upozorenje da ovakvi događaji ne smeju nikada više da se ponove. Subotička lokalna samouprava će i ubuduće biti partner Jevrejskoj opštini u njenim nastojanjima da od zaborava otrgne činjenicu da je u našem gradu postojala i da i dalje živi i stvara jevrejska zajednica koja je, i pored toga što je malobrojna, doprinela privrednom, društvenom i kulturnom razvoju i napretku Subotice - dodao je gradonačelnik.Prisutnima u Sinagogi obratili su se i Bojan Bagi, poslanik u Skupštini AP Vojvodine i Atila Novak, direktor Gimnazije „Кostolanji Deže“. Кulturno-umetnički deo programa uveličala je glumica Jelisaveta Seka Sablić koja je recitovala odlomke iz književnih dela Danila Кiša.

OBELEŽEN DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM

Postavljeno: 09.05.2019.g.

Izvor: http://www.subotica.rs

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, pomoćnica gradonačelnika Marijana Cupać i načelnik Severnobačkog upravnog okruga Dragi Vučković sastali su se danas, u Gradskoj kući, sa ambasadorom Kraljevine Švedske u Republici Srbiji Janom Lundinom. Tom prilikom razgovaralo se o ulaganju u banju Palić i zaštitu životne sredine, kao i o saradnji švedskog grada Sandvikena sa Suboticom.Saradnja Subotice i Sandvikena traje već godinama, podsetio je gradonačelnik Bogdan Laban, i istakao da su mnogo toga naučili jedni od drugih. On je rekao da su ambasadora zanimala i ulaganja u zaštitu životne sredine i projekti oko banje Palić.

- Ambasadora Lundina obavestili smo da ove godine intenzivno radimo, naročito na projektu sa 'KfW' bankom, o gradnji velnes centra i akva parka na Paliću, kao i o ulaganju u obrazovne i zdravstvene ustanove. Pohvalili smo se da ove godine počinjemo izgradnju novog fudbalskog stadiona za koji je projekat gotov. Očekujemo da ovo leto krenemo sa izgradnjom, da Spartak, ako igra u Ligi Evrope, bude domaćin u Subotici, da ne mora ide u Novi Sad ili Beograd – naglasio je Bogdan Laban.

Ambasador Lundin je rekao da je već treći put u ovom gradu i da je zadovoljan ozbiljnim napretkom koji je vidljiv u Subotici.

- Drago mi je da dolaze investitori i voleo bih da im se pridruže i švedski investitori. Saradnja Subotice i Sandvikena je izuzetno efikasna i želimo da razgovaramo o sličnoj saradnji između drugih gradova Švedske i Srbije. Švedska svake godine ulaže oko 14 miliona evra u bilateralnu saradnju sa Srbijom. U želji da nastavimo ovu saradnju iskustva sa Suboticom su nam izuzetno značajna. Analiziramo petogodišnju saradnju kako bi u narednih pet godina znali da odredimo kriterijume za novi period saradnje – kazao je Lundin.

U oblasti zaštite životne sredine Švedska vrlo aktivno sarađuje sa nekim drugim gradovima u Srbiji, poput Niša i Leskovca, naveo je ambasador i dodao da se u Subotici aktivno prati situacija, da se razgovara sa gradovima, ali i sa Ministarstvom zaštite životne sredine o tome kako može da se učestvuje i koordinira u velikom poduhvatu koji se zove životna sredina.OBELEŽEN DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM

Postavljeno: 09.05.2019.g.

Izvor: http://www.subotica.rs

Polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma, na Trgu žrtava fašizma, i Spomenik palim crvenoarmejcima, na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi, danas je obeležen Dan pobede nad fašizmom, 9. maj. U ime građana Subotice, lokalne samouprave i SUBNOR-a grada Subotice venac na Spomenik žrtvama fašizma položila je delegacija koju je predvodio zamenik predsednika Skupštine grada Subotice Veljko Vojnić, a u ime Vlade Republike Srbije i Severnobačkog upravnog okruga delegacija koju je predvodio Dragi Vučković, načelnik Okruga.Vence na Spomenik žrtvama fašizma položile su i delegacije Vojske Srbije, ambasade Ruske Federacije, Belorusije, Jevrejske opštine Subotica i drugih organizacija, političkih partija i udruženja.

Veljko Vojnić je istakao važnost obeležavanja Dana pobede nad fašizmom, jer je toj istorijskoj pobedi u velikoj meri doprineo i naš narod, naša zemlja.- Jako je važno da obeležavamo ovakve datume da ne bi zaboravili herojske napore i žrtve koje su stradale u borbi za slobodu u periodu Narodnooslobodilačkog rata, ali i da bi mladim naraštajima poručili da zlo ne spava i da se ovakve ideologije moraju sasecati u korenu – rekao je Veljko Vojnić.

Predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Subotica, Maksim Bakrač, podsetio je da se danas navršava 74 godine od kapitulacije Nemačke, da je u Narodnooslobodilačkom ratu poginulo, umrlo u logorima ili u izgnanstvu više od 7.000 Subotičana.- Procenjuje se da je svaki šesti Subotičanin životom platio slobodu. U slavu njihove žrtve dužni smo da se sećamo tog herojstva i da generacije koje dolaze uče na poukama tih žrtava – naglasio je Maksim Bakrač, i dodao da je u Drugom svetskom ratu, koji se vodio na teritoriji 61 zemlje, život izgubilo oko 55 miliona ljudi.

Nakon polaganja venaca na Spomenik žrtvama fašizma, venci su položeni i na Spomenik crvenoarmejcima na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi.

U SUBOTICI POTPISANO 11 DOKUMENATA

Postavljeno: 15.04.2019.g.

Izvor: www. pannonrtv.com

Članovi mađarske i srpske vlade u Subotici potpisali 11 dokumenata.

Premijeri Mađarske i Srbije su između ostalog potpisali ugovore koji se odnose na razvoj infrastrukture, ali je donešen i sporazum o podršci evrointegracijama Srbije, razvoju pruge Segedin-Subotica kao i o međusobnom prihvatanju diploma. Sporazumi o saradnji Mađarske i Srbije su potpisani i u oblastima omladine te ekologije.U SUBOTICI ZAJEDNIČKA SEDNICA VLADA SRBIJE I MAĐARSKE

Postavljeno: 15.04.2019.g.

Izvor: www.gradsubotica.co.rs

U Subotici se održava zajednička sednica srpske i mađarske vlade kojom će predsedavati premijeri Ana Brnabić i Viktor Orban.Premijerka Srbije Ana Brnabić je na početku sednice istakla da Srbija i Mađarska nemaju otvorenih pitanja. Takođe, podsetila je da su srpska i mađarska kompanija počele zajedno da grade fabriku za preradu voća u Arilju, što pokazuje da je Mađarska izašla u susret našim molbama da njihove investicije u Srbiji, idu i van Vojvodine.

Premijerka je navela i da je prošle godine robna razmena između Srbije i Mađarske bila 1,7 milijardi evra, što je, kako je rekla, rast od 15 odsto u odnosu na 2017. godnu.

Nakon sednice predviđeno je potpisivanje više sporazma između dve vlade, iz oblasti energetike, saobraćaja i infrastrukture. Takođe, predviđeno je obraćanje premijera Srbije i Mađarske, Ane Brnabić i Viktora Orbana.

Uoči sednice dve vlade, srpski ministri razgovarali su u odvojenim, bilateralnim susretima, sa mađarskim kolegama.

2018

PUŠTENA U SAOBRAĆAJ DEONICA „IPSILON“ KRAKA

Postavljeno: 17.12.2018.g.

Izvor: Subotica.com

Simboličnim pomeranjem saobraćajnog znaka za zabranjen saobraćaj danas je puštena u saobraćaj deonica „Ipsilon“ kraka od kružnog toka na Bikovačkom do kružnog toka na Bačkotopolskom putu.Trasa duga 12 kilometara puštena je u saobraćaj a tom činu su prisustvovali Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka građevine, Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine i Bogdan Laban, gradonačelnik Subotice.

- Prošle godine završili smo 6,5 kilometara, ove godine 5,5 kilometara i time puštamo u saobraćaj 12 kilometara puta. Ova obilaznica, koja povezuje granični prelaz Kelebija i industrijsku zonu sa Koridorom 10. Ovo je važna trasa za Suboticu, ali i za celu Srbiju. Subotička industrijska zona je druga u Srbiji po ekonomskim pokazateljima a naš cilj je da stvaramo uslove za dolazak novih kompanija i dalji razvoj cele zemlje – naglasila je ministarka Mihajlović. - U budžetu za narednu godinu za završetak radova planirano je 1.4 milijarde dinara. Sledeće godine kreće rekonstrukcija još jednog dela pruge Beograd-Budimpešta, na deonici Novi Sad-Subotica-državna granica a to je projekat vredan više od 1,1 milijardu dolara.Završetak obilaznice oko Subotice san Subotičana skoro tri decenije. Trasa duga 25 kilometara gradi se od 1990. godine, po pravilu je otvarana pred svake izbore a ovim je završena je polovina posla.

- Ovo je dobra vest za sve nas jer se držimo rokova i svega obećanog. Sijaset je racionalnih razloga za završetak Ipsilon kraka, verujem da ćemo dogodine u ovo vreme završiti i preostalih 12 kilometara – istakao je Ištvan Pastor, predsednik Pokrajinske skupštine.

Zahvaljujući pomoći republičkih i pokrajinskih vlasti, Subotica više nije grad započetih a nezavršenih projekata.- Posle višedecenijskog zastoja, u novembru 2016. nastavljeni su radovi na obilaznici oko Subotice, koji će izmestiti teretni saobraćaj iz centra krada i povezati granični prelaz Kelebija sa autoputem – objasnio je gradonačelnik Laban. - Ovaj projekat rezultat je predanog rada i insistiranja na efikasnosti predsednika Republike, Vlade Srbije i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Do kraja 2019. godine završićemo celu deonicu.

SPORAZUMOM SA MREŽOM INSPEKTORA JOŠ EFIKASNIJE U REFORMU INSPEKCIJA

Postavljeno: 24.11.2018.g.

Izvor: Sajt MDULS-a

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić predsedavao je Koordinacionom komisijom za inspekcijski nadzor, koja je prvi put održana van svog sedišta, na Fruškoj gori. Ona je okupila predstavnike svih inspekcija, kao i načelnike okruga Republike Srbije.

 Na sednici potpisan je sporazum sa Mrežom inspektora Srbije, koji će unapređenom saradnjom Ministarstva i Mreže koja broji više od 1500 inspektora, doprineti afirmaciji rada inspektora i unapređenju njihovog rada. Sporazum su potpisali ministar Branko Ružić i predsednik Mreže inspektora Dragoman Paunović.

Ružić je istakao da je na poslednjoj sednici Vlade utvrđen Predlog o izmenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru koji će se naći uskoro i pred narodnim poslanicima, kao i da je reč više o dopunama zakona, budući da je tekst izuzetno kvalitetan, kao i da je doneo odlične rezultate u odnosu inspekcija i privrednika.

Uvodimo nove mehanizme za rad inspekcija, poput prikrivene kupovine i mešovitog nadzora, ali glavni cilj nam je da obučimo naše inspektore za novine u radu i da obezbedimo dovoljan broj inspektora i uslove za rad“, kazao je ministar.

Sednica Komisije predstavlja i početak kontinuiranog rada Republike, Pokrajine i jedinica lokalne samouprave na koordinaciji inspekcijskih službi svih nivoa. U tom kontekstu, ministar je istakao i platformu eInspektor koja u prvom koraku uključuje sve republičke, a potom i sve pokrajinske i lokalne inspekcije u jedinstven informacioni sistem koji će doprineti i boljoj koordinaciji i transparentnijem radu inspektora.

 „Želimo da imamo dovoljan broj dobro obučenih i plaćenih inspektora koji imaju pristojne uslove rada, želimo da inspekcija bude partner dobroj privredi i da prema takvoj privredi postupa edukativno i preventivno, dok represivne mehanizme ostavljamo za one koji svesno krše zakon“, rekao je Ružić.

Kako kaže, više se uspeh inspekcija ne meri po zatovrenim privrednim subjektima, broju nadzora i oduzete robe, već mera ostvarivanja javnog interesa kroz inspekcijski nadzor. U tom cilju, ministar je izrazio i zahvalnost međunarodnim organizacijama i nevladinim udruženjima (USAID, EBRD, NALED...) na podršci reformi inspekcijskog nadzora.


NOVI NEMAČKI INVESTITOR STIŽE U SUBOTICU

Postavljeno: 15.11.2018.g.

Izvor: Subotica.com

Nemački proizvođač auspuha, kompanija „Boysen“ uskoro bi trebalo da otvori pogon u našem gradu – najavio je danas gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, koji je u Gradskoj kući ugostio novog ambasadora Nemačke Tomasa Šiba.

 Prva poseta Subotici bila je prilika za razgovore o postojećim i budućim investicijama.

- Zahvaljujem se Nemačkoj na konkretnoj podršci Srbiji i poverenju koje nemački investitori imaju u Srbiju, a samim tim i u Suboticu. U našoj industrijskoj zoni posluje nekoliko velikih nemačkih kompanija, poput „Simensa“, „Norma grupe“, „Dunkermotoren“, „Kontinetal-Kontiteh“, koje zapošljavaju čak 4000 naših sugrađana – podsetio je gradonačelnik Bogdan Laban. - Zahvaljujem i na projektu zaštite biodiverziteta jezera Palić i Ludaš, koji je rezultat donacije nemačke Vlade od 6.5 miliona evra. On je u fazi kada krećemo u raspisivanje javne nabavke i krećemo sa realizacijom, očekujemo da radovi počnu početkom iduće godine. Razgovarali smo i o budućim projektima. Sa poznatom nemačkom kompanijom „Boysen“ smo nedavno potpisali memorandum o razumevanju, predstoji nam još razgovora i nadamo se da će do realizacije tog projekta uskoro i doći.

 Razgovor sa gradonačelnikom po rečima ambasadora Tomasa Šiba, bio je intenzivan, otvoren i konstruktivan, kao što je, uostalom, i saradnja Nemačke i Subotice.

- Zadovoljstvo mi je što u Subotici postoji značajna aktivnost nemačkih privrednika i želim vam puno uspeha u daljim razgovorima sa kompanijom „Boysen“- poručio je ambasador Šib, koji je Suboticu izabrao da bude među prvim zvaničnim posetama. - Imamo dobru dinamiku i trend i nadamo se da ćemo tim tempom i nastaviti.


U TOKU SIMPOZIJUM NA TEMU UNAPREĐENjA BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA

Postavljeno: 08.11.2018.g.

Izvor: Subotica.com

U hotelu "Patria" danas se održava Simpozijum koji ima za cilj da kroz razmenu iskustava sa policijama iz dvadesetak evropskih zemalja ukaže na mogućnosti unapređenja bezbednosti saobraćaja.

 U organizaciji Uprave saobraćajne policije i Kancelarije Fondacije "Hans Zajdel" za Srbiju i Crnu Goru, u Subotici se održava 17. Međunarodni simpozijum "Unapređenje policijskih poslova bezbednosti saobraćaja".

Prema rečima organizatora, cilj Simpozijuma je unapređenje bezbednosti saobraćaja kroz razmenu najbolje prakse policijskog postupanja, a pored predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, učešće na ovogodišnjem Simpozijumu uzela su 33 predstavnika saobraćajne policije iz 18 evropskih zemalja.

  
KAKO DOĆI DO SRPSKOG I CE OZNAKA USAGLAŠENOSTI?

Postavljeno: 06.11.2018.g.

Izvor: Subotica.com

Jednodnevna obuka za mala i srednja preduzeća na temu uslova i procedura dobijanja Srpskog i CE znaka usaglašenosti, održana je danas u Regionalnoj privrednoj komori Severnobačkog okruga. Privrednici su bili u prilici da postave pitanja predavačima Ministarstva privrede, Instituta za standardizaciju Srbije, Privredne komore Srbije i GIZ-a, te da iznesu probleme u poslovanju u ovoj oblasti, kao i predloge za moguća poboljšanja.

Obuka je bila namenjena, pre svega, proizvođačima koji svoju robu plasiraju na domaće tržište, izvoznicima, uvoznicima i distributerima mašina, opreme za ličnu zaštitu, električne i elektronske opreme, kao i drugih proizvoda koji podležu tehničkim propisima koji predviđaju postavljanje Srpskog ili CE znaka usaglašenosti. Takođe, obuci su prisustvovali i predstavnici odgovarajućih imenovanih tela za ocenjivanje usaglašenosti ovih proizvoda i nadležni inspekcijski organi.

 - Današnja tema ima za cilj da privrednicima objasni koja pravila važe za plasman tih proizvoda na domaćem i tržištu Evropske unije, tačnije koje su procedure da dođu do takozvanog CE znaka, koji važi za tržište Evropske unije, odnosno Srpskog znaka usaglašenosti koji važi za iste te proizvode na domaćem tržištu. Ova vrsta proizvoda treba da ima Srpski znak usaglašenosti, jer kao zemlja koja nije članica Evropske unije, nemamo pravo da koristimo CE znak na svojim proizvodima. Primena ovih propisa doprinela bi bezbednosti njihove upotrebe, jer kada potrošač ugleda znak usaglašenosti na proizvodu, on treba da bude siguran da su na taj proizvod primenjeni svi zahtevi koji omogućavaju da on bude bezbedan, kako za čoveka koji ga upotrebljava, tako i za životnu sredinu - objasnila je Ana Raičević, sekretarka Udruženja za metalnu elektroindustriju, rudnike, metale i metalurgiju pri Privrednoj komori Srbije.

 Na obuci, koju je organizovala Privredna komora Srbije, u saradnji sa Ministarstvom privrede, Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju GIZ i Institutom za standardizaciju Srbije, predstavljena je i Baza znanja o CE znaku, besplatna onlajn aplikacija "Provera bezbednosti proizvoda", najnovija zakonska regulativa u vezi sa tehničkim propisima, te prateći standardi, postupci ocenjivanja usaglašenosti i iskustva u primeni ovih propisa.

- Nadamo se da ćemo ovakvu saradnje nastaviti i u narednom periodu, zato što su ovo propisi koji važe već nekoliko godina, a i dalje smatramo da ne postoji dovoljno visok nivo saznanja o ovim propisima i da je ovo tema o kojoj stalno treba da razgovaramo sa privrednicima - dodala je Raičević.


POLOŽEN KAMEN TEMELjAC ZA DOM KULTURE MAĐARA NA PALIĆU

Postavljeno: 27.10.2018.g.

Izvor: Subotica.com

Polaganjem kamena temeljca danas su zvanično počeli radovi na izgradnji Mađarskog kulturnog centra na Paliću, koji je deo projekta „Colorfull Cooperation“ vrednog 3,7 miliona evra, koji se realizuje kroz INTERREG IPA program prekogranične saradnje između Srbije i Mađarske.

 Objekat površine 800 metara kvadratnih koji se gradi u Bohinjskoj ulici, vredan je 77 miliona dinara, a biće završen na leto naredne godine. U okviru istog projekta gradi se i Srpski kulturni centar u mađarskom mestu Morahalom, čiji su radovi pri kraju i njegovo otvaranje se očekuje u januaru naredne godine.

Polaganju kamena temeljca prisustvovali su zvaničnici Mađarske i Srbije, kao i gradonačelnici partnerskih gradova Subotice i Morohaloma.

 - Realizacija ovog projekta daje snažan podsticaj razvijanju ukupnih kulturnih veza između srpskog i mađarskog naroda - poručio je Nebojša Vojnović, podsekretar za regionalni razvoj, koji je i istakao da uspešna realizacija i postignuti rezultati opravdavaju dobre lokalne inicijative. - Nesumnjivi značaj ogleda se, pored ostalog, u omogućavanju dodatnog aktiviranja privrednih i turističkih potencijala ovog područja u cilju kreiranja boljeg poslovnog okruženja za investicione projekte i stvaranje boljih uslova za život građana. Grad Subotica i Palić, pored toga, dobijaju još jedan prostor za učvršćivanje našeg međusobnog poverenja na regionalnom nivou, što čini važnu pretpostavku i za druge aktivnosti koje nas u narednom periodu očekuju.

Po rečima gradonačelnika Subotice Bogdana Labana Srbija i Mađarska ne postavljaju granice koje dele dve zemlje, već grade mostove koji će ih spajati.

 - Ovo je značajan projekat kako za Suboticu i Palić, tako i za Srbiju, Mađarsku i region. Ovaj objekat će u budućnosti predstavljati tačku susretanja, centar saradnje naša dva grada i država. Vekovima vlada mišljenje da granice znače podelu, a sledeći politike naših vlada, mi u Subotici na to gledamo drugačije – naglasio je gradonačelnik Laban, ističući da dve zemlje imaju zajedničku viziju, cilj, prekograničnu kulturu i ekonomiju. - Izgradnjom ovog Doma kulture jasno pokazujemo da naša dva naroda u budućnosti žele zajedničke poduhvate i što je najvažnije, bolji život za buduće generacije.

Zoltan Nogradi, gradonačelnik Morahaloma, istakao je da će izgradnja kulturnih centara u dva pogranična mesta doprineti saradnji i boljem razumevanju Srba i Mađara.

- Pored toga, značaj izgradnje kulturnih centara u Morahalomu i na Paliću je što će, s obe strane državne granice, Evropskoj uniji biti poslata poruka da postojimo i sarađujemo te da sredstvima koja su nam obezbedili gradimo bolju budućnost i za Srbe i za Mađare kako bi naši mladi mogli da ostanu na rodnoj grudi, a da istovremeno imaju i kulturni i ekonomski standard kakav je i drugde u Evropi – porućio je Nogradi.

 Pored osnivanja Srpskog kulturnog centra u Morahalomu i Mađarskog na Paliću, ciljevi projekta “Raznobojna saradnja” su i pokretanje onlajn centra za informacije i vesti na srpskom i mađarskom jeziku, te integrisanje grada Novog Sada, buduće evropske prestonice kulture, u turistički i kulturni život celog srpsko-mađarskog pograničnog regiona.


OTVORENA KONFERENCIJA „BEZBEDNOST I ODGOVORNOST“

Postavljeno: 25.09.2018.g.

Izvor: Subotica.com

Radna grupa Ministarstva pravde vrlo aktivno razmatra inicijativu Fondacije „Tijana Jurić” o uvođenju doživotne kazne zatvora za najteža dela protiv dece, maloletnika, trudnica i nemoćnih, koju je svojim potpisom podržalo više od 160.000 građana Srbije, poručila je danas potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, koja je otvorila treću konferenciju „Bezbednost i odgovornost“.

 - Radi se na mogućnosti da se ovaj predlog implementira u naš krivično-pravni sistem. Očekujemo da u najskorije vreme radna grupa uz konsultaciju sa stručnom javnošću izađe sa konkretnim i usaglašenim stavom povodom ovog pitanja – najavila je Zorana Mihajlović. - Verujem da će Vlada Srbije i Skupština čvrsto podržati svaki predlog oko kojeg se struka usaglasi.

 Po njenim rečima, prevencija i edukacija roditelja i dece i zajednički rad celog društva najvažniji su da bi deca u Srbiji bila bezbedna.

- Bezbednost dece nije samo pitanje kaznenih odredbi koje Ministarstvo pravde razmatra, nego i pitanje prevencije, i to je ono na čemu bi svi zajedno trebalo da radimo, i civilni sektor i mediji i državne institucije - rekla je Mihajlovićeva. - Žao mi je što su morale da se dese tragične stvari da bismo pokrenuli neke stvari i hvala Igoru Juriću na tome što se obratio Vladi Srbije za podršku i na radu koji je omogućio da se o problemu bezbednosti dece govori više nego ranije. Malo kad se zapitamo šta smo uradili da se neka tragedija ne dogodi. Upravo to je naš zadatak - da se bavimo time da se nikom ne desi.

Gost ovogodišnje konferencije je i ambasador Švedske Jan Lundin, koji je istakao da je nasilje nad decom globalni problem sa kojim se suočava i njegova zemlja, u kojoj bezbednost najmlađih nije samo pitanje kazni za zlostavljanje dece, već i kako nasilje sprečiti.

- Više od 23 hiljade slučajeva maltretiranja dece i tri hiljade slučajeva seksualnog zlostavljanja prijavljeno je policiji prošle godine u Švedskoj, a govorimo samo o evidentiranim slučajevima. Svako deseto dete u školama u Švedskoj kaže da je trpelo neki vid zlostavljanja - rekao je Lundin i dodao da je Švedska spremna da sarađuje sa Srbijom u borbi protiv ovog problema.

Osnivač Fondacije “Tijana Jurić", otac tragično nastradale devojčice Igor Jurić, zahvalio je Zorani Mihajlović i drugim institucijama na podršci inicijativi da se pooštre kaznene odredbe.

- Uspeli smo od 2015. da promenimo jedan zakon, danas se mnogo brže kreće u potragu za decom, uspostavili smo registar nestalih i zahvalni smo državi na podršci - rekao je Jurić, naglašavajući da se Fondacija bavi i edukativnim i preventivnim aktivnostima, povećanju bezbednosti dece na internetu i problemu nestanka dece.

Osim izmene Krivičnog zakonika, teme ovogodišnje konferencije su i sistem alarmiranja javnosti i potraga za nestalom decom, zaštita dece na internetu i vršnjačko nasilje.


KONSULTANTI NADGLEDAJU PROJEKAT ZAŠTITE BIODEVERZITETA PALIŽNOG JEZERA

Postavljeno: 14.09.2018.g.

Izvor: Subotica.com

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture odabralo je konsultanta za realizaciju projekta „Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš“, čime su se stekli uslovi da i zvanićno počne ovaj izuzetno značajan posao, koji finansira nemačka KfNj banka sa čak 6.5 miliona evra.

 Članovi austrijske konsultantske kuće „Posch and Partners“ izvršili su uvid u dokumentaciju i održali su prvi sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave i menadžerom projekta i po veoma su zadovoljni onim šro je do sada urađeno.

- Konsultanti su veoma zadovoljni što je završena kompletna projektno – tehnička dokumentacija za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže u naselju Palić, kao i potisnog voda, a upravo je to najveći deo projekta, odnosno na to će biti usmereno čak 67 odsto sredstava. Pribavljene su sve građevinske dozvole, konsultanti će pripremiti međunarodni tender i naš zajednički cilj je da do kraja godine imamo zaključen ugovor sa izvođačem radova za izgradnju kanalizacione mreže i potiskog voda na Paliću – objašnjava Predrag Radivojević, direktor JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje. - Zadovoljni su i urađenom eksproprijacijom zemljišta, a moram da podsetim da kada je tim gradonačelnika Bogdana Labana preuzeo projekat nije bio rešen nijedan predmet. Sada je kompletno rešena istočna obala i više od 80 odsto posla je urađeno na zapadnoj i južnoj obali Palićkog jezera. Kada se završi to, počećemo sa eksproprijacijom zemljišta oko Ludaškog jezera.

Potom slede analiza rada prečistača otpadnih voda i preporuke za njegov efikasniji rad, kao i sadnja zelenog pojasa, odnosno izgradnja biciklističke staze oko Palićkoj jezera. To bi trebalo da bude „tampon zona“, odnosno da doprinese da štetne materije sa okolnih oranice ne idu u jezera. Posle ovog sledi sanacioni izlov ribe.


ODRŽANA CENTRLA SVEČANOST PROSLAVE DUŽIJANCE

 

Postavljeno: 12.08.2018.g.

Izvor: Subotica.com

U organizaciji Udruženja bunjevačkih Hrvata "Dužijanca", danas je na Gradskom trgu održana Centralna svečanost proslave 108. Dužijance, na kojoj su ovogodišnji bandaš i bandašica predali gradonačelniku hleb od novog žita.

 Svečanost je započela blagoslovom ovogodišnjih nosilaca žetvenih svečanosti, bandaša Marka Križanovića i bandašice Marije Pijuković, u crkvi Svetog roke, nakon čega se svečana povorka uputila od katedrale Svete Terezije Avilske prema Trgu Slobode, predvođenja brojnim kulturno-umetničkim društvima iz našeg grada i regiona. Na karucama okićenim žitom, pristigli su bandaš i bandašica, a po starom običaju dočekali su ih gazda i gazdarica, te poškropili vodom i mekinjama.

- Osećaj je divan, jedna vrsta blagoslova i nije mala stvar kada si bandaš i to još u godini jubileja - rekao je bandaš Marko Križanović.

 Pred velikim brojem zvanica, gostiju i sugrađana, oni su predali gradonačelniku Bogdanu Labanu hleb, napravljen od novog brašna. Nakon što je ga, kako običaji nalažu, prikazao na sve četiri strane sveta, gradonačelnik je poručio da je Dužijanca put i način za upoznavanje identiteta Subotice, koja je ponosni dom svih njenih građana.

- Subotica je zajednički imenilac svih čestitih, marljivih i posvećenih ljudi. Subotica je mesto u kojem ne ističemo različitost, već negujemo posebnost. Upravo ta posebnost predstavlja polugu našeg zajedništva, našu potrebu i želju da napredujemo i da se razvijamo poštujući jedni druge. Simbolično današnja svetkovima u ime žita ima metaforičku, višu vrednost. Subotica se može podičiti da, nalik klasu u žitu, čuva identitet svih njenih građana, bez obzira na njihovu veroispovest ili nacionalnu pripadnost. Marljivost, posvećenost i predanost koju su organizatori Dužijance pokazali kroz niz zasebnih događaja spojenih u jednu celinu, šalje jednu poruku, a to je poruka privreženosti. Samo ako poštujemo unikatnost možemo biti povezani i graditi Suboticu kojom ćemo se ponositi i koja će biti srećni dom budućim generacijama - poručio je Laban.

 


Potpredsednik Pokrajinske vlade AP Vojvodine, koja je pokrovitelj ovogodišnje Dužijance, Mihalj Njilaš je istakaoo da je očuvanje nacionalne kulture, umetničkog stvaralaštva i manifestacija kao što je Dužijanca od velike važnosti, jer doprinose negovanju različitosti u Vojvodini.

- Dužijanca kao svetkovina postoji već više od veka. Ona je svedočanstvo starih običaja žetve, kada se još uvek radilo rukom, naporno i vredno, kada se drugačije i jednostavno živelo, kada je vreme nekako sporije teklo. Nagrada za uspešno obavljen posao, simbolično predstavljena u pletenom vencu od novog pokošenog žita, bila je jemstvo da se obezbedio "kruh svagdašnji". Dužijanca je svojevrsni spoj molitve, zahvale Bogu i pohvale čoveku za njegov rad, spoj običaja i kulturnih vrednosti. O njoj se mnogo pisalo, dobijala je priznanja i inspirisala je umetnike, ali je verovatno najznačajnije to što čuva dragocenu nit prošlosti, običaja i tradicije, plete ih sa vremenima i ostavlja to tkanje kao zalog za budućnost - istakao je Njilaš.

 

Članovi Udruženja bunjevačkih Hrvata "Dužijanca" i poštovaoci Blaška Rajića, večeras će u 19 časova posetiti njegov grob, dok će se od 20 časova na Gradskom trgu odigrati tradicionalno Bandašicino kolo.


SUBOTICA DOBITNIK NAGRADE „BIZNIS PARTNER SPECIJAL 2018

 

Postavljeno: 20.06.2018.g.

Izvor: Subotica.rs

 

 Grad Subotica dobitnik je nagrade „Biznis partner specijal 2018”, kao jedina lokalna samouprava u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope. Nagrada – statua i plaketa – gradonačelniku Subotice Bogdanu Labanu uručena je sinoć, na svečanoj ceremoniji dodele „Regionalne nagrade Biznis partner 2018“ pod sloganom „U biznisu, kao i u životu najvažniji je partner“, u hotelu „Crowne plaza“, u Beogradu.

Godišnja nagrada Biznis partner, kreirana pre dvadeset i četiri godine sa ciljem da skrene pažnju javnosti i promoviše kompanije i institucije koje se u svom poslovanju rukovode visokim profesionalnim standardima, čvrstim etičkim normama iskazujući dobre poslovne rezultate, izrasla je u prestižno poslovno i javno priznanje Regiona.

Odluku da se nagrada „Biznis partner specijal 2018“ dodeli Gradu Subotici, kao jedinoj lokalnoj samoupravi u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope, Komisija za dodelu priznanja „Biznis partner“ donela je na osnovu predloga poslovnih partnera i rezultata nezavisnih istraživanja tržišta.

U obrazloženju Komisije navodi se i da su analize svih dobijenih rezultata potvrdile da je Grad Subotica, vodeći računa o širim društvenim interesima, lokalnoj zajednici i ekološkim imperativima okruženja, unapređenjem infrastrukturne opremljenosti i ubrzanjem procedura kreirao uslove za povoljniju poslovnu klimu i ambijent atraktivan za potencijalne investitore. Na taj način Grad Subotica, kao lokalna samouprava, dala je poseban doprinos stabilizaciji poslovne klime u Srbiji i razvoju poslovne saradnje u region.

Na svečanoj ceremoniji dodele priznanja, gradonačelnik Bogdan Laban zahvalio se u ime subotičke lokalne samouprave i svoje ime kompaniji Mass Media International i Komisiji koja je, kako je naveo, prepoznala poslovnu izuzetnost Subotice i ovu nagradu dodelila upravo našem gradu.

Ovo priznanje, naglasio je, za nas predstavlja podstrek, ali i obavezu da radimo i stvaramo još odgovornije i bolje i na taj način doprinosimo razvijanju ekonomskog i društvenog prosperiteta Republike Srbije i celog regiona.

– Naš grad će i ubuduće činiti sve da i dalje razvija posebnosti po kojima je prepoznatljiv, da bude mesto napretka, solidarnosti i zajedništva, mesto susretanja visokih kulturnih dometa i jedinstvene lepote. Uveren u našu sposobnost da odgovorimo na izazove koji dolaze, u nepresušni potencijal koji nas svrstava u jedan od najatraktivnijih gradova u zemlji, pozivam vas da posetite Suboticu, grad sa kojim vredi sarađivati, u koji vredi ulagati – rekao je gradonačelnik Laban.

Neposredno pre početka svečane dodele nagrada u salama „Atlantik“ i „Pacifik“ hotela „Crowne plaza“, u sali „Baltik“ ovog hotela održana je pres-konferencija na kojoj su se medijima obratili generalni direktor Mass Media International, Milivoje Radovanović, predsednik Komisije za dodelu priznanja „Biznis partner“, emeritus prof. dr Ilija Ćosić, sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, gradonačelnik Bogdan Laban i predstavnici „Podravke“, „Telekom Srbije“ i zagrebačkog „Privrednog vjesnika“.

 Prestižno poslovno, stručno i javno priznanje „Biznis partner“ za 2018. godinu dobilo je ukupno 40 poslovnih subjekata iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Austrije, a u pitanju je devet vrsta priznanja.

Na kraju svečane ceremonije, posebna nagrada „Best partner 2018“ dodeljena je Procredit banci, koja je zavredila epitet najboljeg partnera na osnovu tajnog glasanja ovogodišnjih laureata.


MINISTAR BRANKO RUŽIĆ NA SASTANKU SA PREDSTAVNCIMA NACIONALNIH SAVETA

Postavljeno: 23.05.2018.g.

Izvor: Subotica.com

U sedištu Nacionalnog saveta Mađara danas je upriličen sastanak predstavnika nacionalnih saveta i Branka Ružića, ministra državne uprave i lokalne samouprave, na kome je bilo reči o novom zakonu koji reguliše položaj manjina, a koji će uskoro biti na sednici Vlade Srbije, a potom i u skupštinskoj proceduri.

 Sastanku su prisustvovali predstavnici mađarske, hrvatske, bunjevačke, nemačke manjine i jevrejskog saveza, kojima je predstavljeno da u skupštinsku proceduru ulaze izmene propisa koji jasno definišu funkcionisanje nacionalnih saveta, prava i slobode pripadnika nacionalnih manjina, kao i službenu upotrebu jezika.

- Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina je jedan od tri zakona na kome smo predano i inkluzivno svi zajedno radili. Koordinacioni tim je dao veliki broj konstruktivnih predloga koji su uvaženi i sada treba da uradimo nijansiranje određenih pitanja na kojima su predstavnici manjina insistirali, te očekujem da posle toga imamo jedan gotov akt koji će se naći na sednici Vlade Republike Srbije – istakao je ministar Branko Ružić. - Pokušaćemo da u skladu sa preporukama Saveta Evrope umanjimo prekomernu politizaciju, uvedemo transparentnije finansiranje nacionalnih saveta i rešimo sve nedorečenosti koje smo u praksi zajedno sagledavali.

 Ružić je podsetio da je ova godina je izuzetno značajna za sve pripadnika manjina, jer ih na jesen očekuju izbori za nove nacionalne savete.

- Pripadnici nacionalnih manjina čine skoro 13 odsto ukupnog stanovništva Srbije, očekuje nas izborni ciklus potrebno da nacionalni saveti preduzmu potrebne aktivnosti i mere kako bi svi pripadnici manjina bili obavešteni o upisu u Poseban birački spisak, a potom, kada se raspišu izbori, o postupku glasanja – poručio je Ružić. - Nacionalni saveti su tela putem kojih nacionalne manjine ostvaruju Ustavom zajamčenu samoupravu u utvrđenim oblastima društvenog života – obrazovanju, kulturi, informisanju, upotrebi jezika i pisma i zato je važno da se građani upoznaju i budu na vreme informisani o svim aktivnostima tokom ovog izbornog procesa.

Predstavnici nacionalnih saveta sa sedištem u našem gradu učestvovali su i u izradi zakona, a kako kažu, mnoge njihove sugestije su prihvaćene i biće uvrštene u novi tekst zakona.

- Kako smo imali svog člana u radnoj grupi, od samog starta izrade zakona, koji se radio godinu i po dana, uspeli smo da inkorporiramo sve ono što je do sada bio kamen spoticanja – ističe Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta Bunjevaca. - Male nacionalne zajednice, one koje nemaju standardizovan jezik, koje se tek bore za formiranje svojih institucija imaju problema u oblasti školstva, informisanja, finansiranja… Nas je u Subotici 9.57 odsto, a zakon je prepoznavao manjinu ako čini deset odsto ili ima službeni jezik. Mi nismo imali nijedno ni drugo, a ovaj novi zakon bi trebao da prepozna nacionalne savete na toj teritoriji čime bi bilo rešeno finansiranje. Uradili smo standardizaciju jezika, ali ona još nije prepoznata, međutim to je politički pitanje, kao što je i ukidanje Dekreta iz 1945. godine.

Po mišljenju Slavena Bačića, predsednika Hrvatskog nacionalnog vijeća, novi zakon neće doneti velike promene, već samo kristalisanje postojećeg sistema.

- Usvojene su primedbe o sukobu interesa, jer je bilo predviđeno da članovi političkih stranaka ne mogu biti članovi nacionalnih saveta, sad je to izmenjeno, te članovi organa političkih stranaka ne mogi biti predsednik i članovi izvršnog odbora saveta, mogu biti članovi – objasnio je Bačić. - Jako važna odredba je i da se obezbedi ažurnost posebnog biračkog spiska.


OTVORENA OBNOVLjENA SUBOTIČKA SINAGOGA

Postavljeno: 26.03.2018.g.

Izvor: Subotica.com

Svečanošću, na kojoj su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban, danas je otvorena kompletno obnovljena subotička Sinagoga.

 Obnovu jednog od najvećih sakralnih objekata, biser secesije, zajedno su finansirale Vlade Srbije i Mađarske.

- Sinagoga, druga po veličini u Evropi posle budimpeštanske, zasijala je kako zaslužuje. Na obnovi smo radili zajedno i naporima i sredstvima, a radovi su povezali ne samo Jevreje s pravoslavcima, katolicima i protestantima, već i vlade dveju zemlja, ali i međunarodne institucije, približili ljude – poručio je na svečanosti predsednik Aleksandar Vučić, zahvalivši se mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, bez čije pomoći ne bi bilo ovakvog prelepog sakralnog objekta koji deluje nestvarno. - Srećan sam što Subotičani imaju novu-staru kuću lepšu nego ikada, ali sam srećan i što će ovde svi drugi da dolaze. To će biti i kulturno stecište i turisti će dolaziti iz Srbije i Evrope, jer su ovakvi objekti retk. Drago mi je da iste vrednosti negujemo zajedno, ovakvo kulturno nasleđe spaja i siguran sam da ćemo umeti da zajedno i ubuduće obnovimo ono što smo neretko uništavali i da podižemo mostove koje smo ne zna se zbog čega uspevali da srušimo.Ovo će biti kuća molitve, učenja, okupljanja...

 Prema rečima premijera Mađarske Viktora Orbana otvaranje obnovljene Sinagoge biće upamćeno kao dan kada je srednja Evropa pokazala svoj najlepši lik svetu - lik saradnje i međusobne tolerancije.

- Sinagogi je vraćen sjaj, a jevrejskoj zajednici dug za veliki doprinos razvoju Evrope i sveta. Srbi i Mađari već žive zajedno u Subotici, a danas šaljemo poruku da je ovo Evropa u kojoj želimo da živimo - u miru i bezbednosti svi zajedno – poručio je Orban. - Svi narodi Evrope žive na temeljima jevrejske i hrišćanske vere i želimo i dalje žele da živimo u Evropi u kojoj postoji sloboda vere, nacije i jezika. U svetu i dalje postoje mesta gde su ljudi proganjani i gde se ne obnavlja već se ruši, ali sam ponosan na versku tradiciju Evrope koja gaji toleranciju.

Premijer Orban je podstio da je Vlada Mađarske opredelila 10 milijardi forinti za program obnove sinagoga širom Evrope i dodao da, nakon Drugog svetskog rata i perioda komunizma, Mađarska smatra da je obaveza svih da omoguće da hrišćani i Jevreji žive slobodno.

- Centralna Evropa ima samo jedan put, a to je Evropa koja se drži hrišćanske i jevrejske zajednice. Mislimo da je Srbija trebalo odavno da bude sa nama u EU i želimo joj mnogo uspeha na tom putu - istakao je Orban.

Posle svečanog dela, zvaničnici dve zemlje obavili su razgovore, na kojima nije bilo otvorenih pitanja, već samo reči o budućoj saradnji dve susedne zemlje.

  

- Ni sada nije bilo otvorenih pitanja, razgovarali smo kako da zajedno radimo na boljoj budućnosti, kako da više mađarskih kompanija dođe i ulaže u Srbiju i kako da se naše kompanije pozicioniraju u Mađarskoj – naglasio je Vučić na zajedničkoj konferenciji za medije.

Prema njegovim rečima, politika koju vodi Orban doprinela je stabilizaciji odnosa sa Srbijom, ali je to doprinelo stabilizaciji čitavog regiona i nije značilo samo Mađarima, nego i svim ljudima koji žive u ovom delu Evrope.

- O najboljim političkim i ekonomskim odnosima govori i trgovinska razmena od 1.49 milijardi evra prethodne godine, što je za 22.3 odsto više nego u 2016., kao i da je u prvom mesecu ove godine zabeležen rast od 39 odsto u odnosu na januar lane – istakao je Vučić. - Sve to govori da ćemo u kratkom periodu dostići trgovinsku razmenu od dve milijarde evra i da je Mađarska Srbiji šesti spoljnotrgovinski partner. Mađarska pokazuje kako se ponaša suverena i nezavisna zemlja, članica EU, i zahvalni smo na podršci koju pruža našem putu ka EU.

 Viktor Orban izjavio je da se Mađarska raduje razvoju i napretku Srbije, jer je prijatelj naše zemlje, ali i zbog toga što kao susedna zemlja ima interes da Srbija bude što uspešnija.

- Tvoj plac više vredi, ako imaš komšiju koji je uspešan. Evropskoj uniji potrebna Srbija, kao veliki potencijal i Srbi uvek mogu da računaju na Mađare kada je reč o priključenju EU. Srbija nije problem, Srbija je veliki potencijal za nas – jasan je Orban, pohvalivši odnos naše zemlje prema nacionalnim manjinama. - Model zaštite manjina koji je Srbija izgradila primer je za celu Evropu, jer je malo zemalja u EU koje su imale snage da usklade ponos i teritorjilani suverenitet, a da istovremeno obezbede autonomiju svojim manjinama i čak da to podstiču.


CRNOGORSKI AMBASADOR POSETIO SUBOTICU

Postavljeno: 12.03.2018.

Izvor: Subotica.com

Ambasador Crne Gore u Srbiji Branislav Mićunović posetio je danas naš grad i sa gradonačelnikom Bogdanom Labanom razgovarao o potencijalima buduće saradnje severa Bačke i crnogorskih gradova.

Gradonačelnik Laban podsetio je da je trgovinska razmena regiona severa Bačke i Potisja sa Crnom Gorom iznosi oko 23 miliona dolara, kao i da Subotica neguje dobre partnerske odnose sa Kotorom, Beranama i Bijelim Poljem.

 - Razgovarali smo o privrednim potencijalima Subotice, našoj kulturnoj baštini, multietničnostima kojima se ponosimo i o odnosima sa opštinama u Crnoj Gori. Bilo je reči i o turistički potencijalima Subotice, tačnije razvoju banje Palić da bi mogli da uzmemo iskustva koja Crna Gora, kao prepoznatljive turistička destinacija, itekako ima – istakao je gradonačelnik Bogdan Laban. - Nismo mogli ni da zaobiđemo industrijsku zonu i velike kompanije koje posluju u našem gradu, u kojima je zaposleno više od 6.200 ljudi. Obišli smo i zgradu Narodnog pozorišta, čija adaptacija i rekonstrukcija je u toku.

Ambasador Mićunović naglasio je da je današnji susret bio vrlo plodonosan, koji je prešao granice kurtoazne posete.

- Sa radošću gledam građansku, nacionalnu i multikonfesionalnu Suboticu i da ta vrsta odnosa ne proizvodi sukobe već svi žive u dobrim odnosima – smatra ambasador Branislav Mićunović. - Ono što je najvažnije je što smo mi jedni drugima stavili na raspolaganje sve svoje mogućnosti da zajedno unapredimo međusobnu saradnju. Odnosi Srbije i Crne Gore nikada nisu bili bolji i uspešniji i današnja poseta je još jedan korak ka budućoj, još boljoj saradnji dve države.


VOJSKA MEĐU NARODOM U SKLOPU OBELEŽAVANjA DANA DRŽAVNOSTI

Postavljeno: 14.02.2018.

Izvor: Subotica.com

Povodom obeležavanja Dana državnosti, danas je na Trgu cara Jovana Nenada organizovan taktičko tehnički zbor naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije organizovali su zbor u garnizonima gde nema vojske, te su sugrađani danas bili u prilici da pogledaju naoružanje i vojnu opremu kojom raspolaže Prva brigada Kopnene vojske.

 - Ovde imamo prikaz ličnog naoružanja, kojeg čine snajperske puške, minobacači raznih kalibara, izviđačko vozilo, a ono što je možda najupečatljivije, jeste višecevni bacač raketa "Oganj". Ovo je ujedno idealna prilika, ali i cilj ove akcije, da se zainteresovani koji žele da budu vojnici po ugovoru, informišu detaljnije o svim uslovima - rekao je major Adam Horvat, zamenik komandanta garnizona Bačka Topola.

Najveću pažnju sugrađana privukla su četiri vojnika izviđačkog odeljenja, opremljena maskenim letnjim ili zimskim odelima i ličnim naoružanjem, kao i vojnik-alpinista.

 - Kao što možete videti, naše izviđačke jedinice su opremljene za izvršavanje svih zadataka na bilo kom delu Srbije. Administrativna linija jeste jedan od naših trenutno najvažnijih zadataka, s tim što nije jedini. Osim toga, učestvujemo u pružanju pomoći stanovništu, kao što je bilo za vreme poplava u Obrenovcu, kao i u pružanju pomoći organima reda Srbije i MUP-u u vanrednim situacijama - objasnio je vodnik Miloš Kovačević, komandir izviđačkog odeljenja.

 Poručnik Saša Stefanović prikazao je sposobnosti oklopno-izviđačkog automobila, koji je namenjen za izviđanje u lokalnim jedinicama.

- Namenjen je za izviđanje u svim borbenim uslovima i prilikom realizacije svih vojničkih operacija, bilo da je reč o napadnim, odbrambenim ili preventivnim. Osim toga, vozilo je namenjeno i za prevoz kurira za vezu, kao vozilo veze ili komandno vozilo. Karakterišu ga velika mobilnost i prohodnost, razvija brzinu do 100 kilometara na čas, i amfibija, odnosno može da pliva po vodi brzinom do 10 kilometara na čas, i to što može da se kreće po vodi oko 17 do 19 časova - istakao je poručnik Stefanović.

Pored Subotice u istom periodu održane su izložbe tehnike i opreme u nekoliko gradova Srbije među kojima su Užice, Prijepolje, Loznica, Bor, Petrovac na Mlavi, Paraćin i Jagodina, dok je garda Vojske Srbije u Beogradu izvela promenadni defile orkestra Garde.

Proslava Dana državnosti Srbije, kroz praznovanje Sretenja – 15. februara, objedinjuje identitet države i vojske, čime se obnavlja najdublja povezanost u srpskoj državotvornoj tradiciji.


OTVORENA ANGIO SALA U SUBOTIČKOJ OPŠTOJ BOLNICI

Postavljeno: 17.01.2018.

Izvor: Subotica.com

Predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović obišao je danas angio salu u Opštoj bolnici u Subotici, jednoj od tri koja je u proteklom periodu opremljena sredstvima pokrajinskog budžeta. Pored Subotice, angio sale dobili si i Zrenjanin i Sombor, a za nabavku opreme i obrazovanje lekara i drugog osoblja koje će upravljati ovim složenim, najsavremenijim sistemom obezbeđeno je ukupno 190 miliona donara.

 - Veliko mi je zadovoljstvo što smo uspeli da uradimo ono što decenijama pre nas niko nije uradio, a što je velika potreba zdravstvenog sistema Vojvodine - da obezbedimo standard koji podrazumeva da na 300 hiljada stanovnika imamo jednu angio salu, da stanovništvo bude zaštićenije i sigurnije, a najobučeniji lekari pruže efikasnu medicinsku interveniciju svim pacijentima koji imaju problema sa kardiovaskularnim bolestima – istakao je pokrajinski premijer Igor Mirović. - Ovo je slika ogromnog ulaganja u zdravstveni sistem Vojvodine, u koji je u poslednjih godinu i po dana uloženo više od 1,8 milijardi dinara.

Mirović je podsetio da su u toku radovi na rekonstrukciji gotovo cele bolnice u Pančevu, na Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Kovinu, na pojedinim klinikama Kliničkog centra Vojvodine, dok će izgradnja nove zgrade Hitne medicinske pomoći u Novom Sadu biti završena početkom marta. Na sednici Pokrajinske vlade donesena odluka o nabavci preko 20 vozila za hitne pomoći širom manje razvijenih opština na području Vojvodine.

- Za kratko vreme uspeli smo da naparvimo značajan rez u zdravstvenom sistemu, da obezbedimo kvalitetniju zdravstvenu zaštitu i savremeniju dijagnostiku, da probudimo uspavane tokove, ali još uvek imamo mnogo posla na tom polju – dodao je Mirović i najavio da će zajedničkim snagama Pokrajinske vlade, lokalne samouprave i republičke Kancelarije za javna ulaganja, u subotičkoj Opštoj bolnici ponovo biti pušteno u rad Odeljenje za plućne bolesti, koje je van funkcije još od 2011. godine. - Užurbano radimo na pripremanju projektne dokumentacije za radove na drugim odeljenjima na kojima se nije mmnogo ulagalo od šezdesetih godina prošlog veka.

 Po rečima dr Slobodana Puškara, direktora Opšte bolnice, kardiovaskularne bolesti i akutni infarkt miokarda predstavljaju vodeći uzrok smrtnosti. Pacijenti često nisu mogli u roku od dva sata od nastanka bolova da stignu do angio sale, nego su često lečeni konzervativnom terapijom, razbijanjem tromba.

- Zahvaljujući naporima Pokrajinske vlade i lokalne samouprave koji su prepoznali taj problem, sada će pacijenti sa kardiovaskularnim bolestima biti lečeni po najvišim svetskim standradima, imaće mnogo kraći period hospitalizacije i brži proces oporavka, manju invalidnost, dok će stopa smrtnosti biti mnogo manja – naglasio je Puškar. - Veći broj angio sala omogući će i veći broj dijagnostičkih pregleda, kako bi se bolest otkrila i u ranijoj fazi i tretirala na lakši i efikasniji način. U sali se izvode komplikovane intervencije, od početka septembra prošle godine, kada je sala puštena u probni rad, urađeno je više od 70 kateterizacija, pacijenti su često životno ugroženi i samo dobro uigran tim može da izvede sve kako treba bez komplikacija. Da bi intervenicije vršene 24 časa sedam dana u nedelji potrebno nam je još četiri lekara i medicinskih tehničara.

Gradonačelnik Bogdan Laban istakao je da je ovo veliki dan za Suboticu jer sada na adekvatan način mogu da se reše hitni slučajevi i da spasu ljudski životi.

- Ovo je jako važno za ceo region i siguran sam da ćemo i u buduće, uz pomoć Pokrajinske i republičke Vlade nastaviti sa projektima koji su važni za naše građane – izjavio je gradonačelnik Laban.


SUBOTICA PRIMER ODNOSA PREMA MIGRANTIMA

Postavljeno: 18.12.2017.

Izvor: Subotica.com

Povodom Međunarodnog dana migranata gradonačelnik Bogdan Laban primio je danas u Gradskoj kući Safeta Resulbegovića, vođu smene u Prihvatnom centru za migrante u Subotici i izbegličke porodice iz Sirije i Avganistana, koje već godinu dana borave u našem gradu i strpljivo čekaju da na zakonski način pređu granicu sa Mađarskom.

 - Ljudima koji su iz teških, ratnih uslova pobegli iz različitih delova sveta, Subotica je pružila utočište i još jednom pokazala da je grad velikog i otvorenog srca – podsetio je gradonačelnik Bogdan Laban. - Svakodnevno dobijamo pohvale, ne samo međunarodnih nevladinih organizacija, nego i ljudi koji nađu svoje utočište u zapadnoj Evropi i tamo uvek hvale srpski narod i ljudski odnos kojim su ovde dočekani.

U Prihvatnom centru u Subotici trenutno boravi 107 migranata, od toga čak 60 dece, dok je njih 11 bez roditeljske pratnje. Obroke za sve njih obezbeđuje Crveni krst, dok je za decu organizovana nastava tri puta nedeljno, kao i dečji kutak zahvaljući Ekumenskoj organizaciji. Naravno, tokom boravka u Prihvatnom centru sve izbeglice imaju medicinsku negu.

  

- Zahvaljujem se na podršci ne samo Gradu već i svim javnim preduzećima i drugim ustanovama, koji su učinili da ovi ljudi borave u humanim uslovima. Imamo divnu saradnju i uvek su spremni da izađu u susret ljudima koji su bili primorani da kilometirma pešače i napuste svoje domove – istakao je Safet Resulbegović. - Svi oni su zadovoljni našim ponašanjem prema njima i u Srbiji se nekada ne osećaju kao migranti, već kao da su kod svoje kuće.

Među njima je i Ahmed Seih Hasan i njegova ćerkica, sa kojom se iz okoline Alepa zaputio u Norvešku. U našem gradu borave od kraja novembra prošle godine.

- Zavoleo sam Srbiju i pamtiću je po divnim ljudima i svemu onom što su učinili za nas. Prihvatni centar je blizu grada pa možemo i da prošetamo i upoznamo Suboticu – kaže kratko Ahmed.

2017


MINISTAR PROSVETE POSETIO HEMIJSKO-TEHNOLOŠKU ŠKOLU

Postavljeno: 18.12.2017.

Izvor: Subotica.com

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, zajedno sa šefom kabineta Markom Popadićem, pomoćnicom Anom Langović i Spomenkom Simović, ispred Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, posetio je u subotu Hemijsko-tehnološku školu. Ova značajna i nesvakidašnja poseta, predstavljala je podršku školi, za čiju rekonstrukciju je Vlada Republike Srbije, posredstvom Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, obezbedila čak 156 miliona dinara.– Voleli bismo da su gosti iz Ministarstva zadovoljni posetom, a mislimo da jesu s obzirom na to da imamo čime da se pohvalimo i šta da pokažemo, kao što su uspesi učenika, saradnja sa privredom, afirmacija preduzetništva, proširene delatnosti škole – istakao je Nikola Matković, direktor Hemijsko-tehnološke škole, dodajući da je 156 miliona, koliko je Vlada Republike Srbije uložila u rekonstrukciju školske zgrade, ubedljivo najviše izdvojenih sredstava za jednu školu u Srbiji.

Vest o poseti našla se i na stranicama zvaničnog sajta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, gde je, između ostalog, istaknuto da zgrada Hemijsko-tehnološke škole predstavlja kulturnu baštinu od izuzetnog značaja, te sredstva za kompletnu rekonstrukciju predstavljaju jednu od najvrednijih investicija u obrazovanje. Sredstava su namenjena adaptaciji, sanaciji i restauraciji fasade, unutrašnjeg prostora objekta i fiskulturne sale.

Radovi na rekonstrukciji su u toku, a mnogo toga je već i urađeno. Učenici koriste potpuno renoviranu fiskulturnu salu i četiri učionice. Hodnici su popločani, u nekoliko kancelarija radovi su okončani. Škola će uskoro osvanuti umivena i nova, u šta su se mogli uveriti i gosti koji su, u pratnji domaćina, obišli učionice, radionice, laboratorije, biblioteku. Šetnja je na kratko zaustavljena i u Klubu učenika, prostoriji opremljenoj udobnim nameštajem, velikim TV ekranom, kompjuterima, knjigama i društvenim igrama, koja đacima nudi kratak predah od redovnih školskih aktivnosti.Specifičnost škole ogleda se u tome što ima registrovane proširene delatnosti u kojima se zajedno angažuju profesori stručnih predmeta i učenici praktične i nastave u bloku. Učenici ove škole redovno osvajaju medalje na republičkim i međunarodnim takmičenjima, a u školskoj 2016/2017. godini, Hemijsko-tehnološka škola u Subotici proglašena je za najbolju hemijsku školu u Republici Srbiji. Takođe, učenice ove škole, kao deo državne reprezentacije, osvojile su četvrto i šesto mesto na evropskom takmičenju "Velika nagrada hemije", istaknuto je na sajtu Ministarstva.


PREDSTAVLjEN PROJEKAT ZAŠTITE ZAJEDNIČKE
KULTURNE BAŠTINE SRBIJE I MAĐARSKE

Postavljeno: 13.12.2017.

Izvor: Subotica.com

IPA projekat "Zajedno za zajedničku budućnost zajedničke kulturne baštine", koji će se realizovati u okviru Programa prekogranične saradnje Mađarske i Srbije, predstavljen je danas u Gradskom muzeju. Nosilac projekta je Muzej "Ištvan Tir" iz Baje, a partneri su Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture i Gradski muzej iz našeg grada.Osim uspešne dugogodišnje saradnje, osnovna nit koja je povezala muzej iz Subotice sa muzejom iz Baje, jeste istraživanje baroka u Bačkoj, odnosno prikaz arhitektonskog nasleđa nakon turskog perioda, kao i brojni zajednički projekti na zaštiti kulturnog nasleđa sa ovog područja.

- Istraživanje baroka započeli smo još 2000. godine, kada smo učestvovali u projektu "Putevi baroka", i već tada smo ostvarili dobru saradnju. Deset godina kasnije, kada smo bili u Baji, dogovorili smo se oko restauracije kulturnog nasleđa, koje je bilo u veoma lošem stanju. Tada smo započeli taj projekat, koji se sada samo nastavlja. Možemo reći da je reč o jednoj permanentnoj saradnji koja je prepoznata, i ovim projekatom ćemo konačno temu baroka obuhvatiti u celosti - rekao je Ištvan Hulo, direktor Gradskog muzeja Subotica.

Prema rečima Zite Kovač, direktorke Muzeja "Ištvan Tir" iz Baje, projekom će se pokriti region severne i južne Bačke, na kojem se nalazi zajedničko, veoma vredno i jedinstveno kulturno, duhovno, umetničko i arhitektonsko nasleđe.

- Počev od baroknog doba pa na dalje, javnosti ćemo prikazati spomenike kulture i veoma značajne arhitektonske građevine kroz publikacije, predavanja i putujuće izložbe. Napravićemo internet stranicu sa posebnom bazom podataka, koja će sadržati upravo sve te podatke, kao i jednu kulturološku rutu, na kojoj će biti prikazani svi značajni spomenici kulture. Uredićemo i jedan atelje kao restauratorksu radionicu, koju ćemo opremiti sa najsavremenijom opremom - objasnila je Kovač, šta će sve projekat podrazumevati.Foto: TV Subotica

Gradski muzej Subotica učestvovaće u projektu kroz putujuće izložbe, istraživanja i dve četvorojezične monografije. Osim toga, održaće se i Simpozijum za restauratore u Subotici i Baji, a naredne godine, u planu je organizovanje Letnje škole za srednjoškolce, s tematikom o umetničkom nasleđu. Projektu će se priključiti i Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica, kroz organizovanje konferencija i izdavačkim delatnostim.

- Planirali smo da izradimo sveščice, koje će biti u vezi sa spomenicima kulture od vremena bakora pa nadalje, jednu veliku konferenciju, a na samom kraju, planirali smo da izdamo radne sveske za osnovne i srednje škole, u kojima ćemo organizovati male radionice o arheologiji i spomenicima. Želja nam je da zainteresujemo i naša vrata otvorimo srednjoškolcima - istakla je Leda Šiling, direktorka Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica.

Nakon predstavljanja projekta, u Gradskom muzeju otvorena je izložba "Budimski slikar Franc Falkoner (1737-1792)" autorke dr Žužane Korhec Pap, muzejske savetnice, koja je takođe realizovana kao međunarodni projekat. Na otvaranju predstavljena je i publikacija sa ovom tematikom, a posetioci su bili u prilici da vide slike, koje je autorka sama restaurirala.


ITALIJANSKI AMBASADOR U POSETI SUBOTICI

Postavljeno: 07.11.2017.

Izvor: Subotica.com

Ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco posetio je juče naš grad i razgovarao sa gradonačelnikom Bogdanom Labanom, predstavnicima Regionalne privredne komore Severnobačkog okruga i italijanskih preduzeća koja posluju u Subotici. Ambasador Manco je potom u bioskopu „Eurosinema“ otvorio Festival italijanskog filma.

Posle sastanaka ambasador Manco istakao je da uvek rado dolazi u naš grad i da mu je drago da vidi kako sve više privrednika ovde posluje, od „Gordona“ do „Kaminade“.- Italija daje veliku pomoć Srbiji na putu ka Evropi, to radimo u Baogradu, ali i van njega, i to tako što pomažemo u nekim pitanjima koja su bliska građanima, kao što su posao, zaposlenje, napredak, borba protiv korupcije, poljoprivreda... - poručio je ambasador. - Ekonomska prisutnost se ogleda u poslovanju italijanskih preduzeća, a tu je i institucionalna prisutnost. Naši odnosi se produbljuju, kultura je instrument saradnje jer se ne odnosi samo na nas političare, već na sve građane.

Gradonačelnik Bogdan Laban uručio je zahvalnicu ambasadoru Mancu za sve što je urađeno proteklih nekoliko godina.- Italijanski kulturni centar otvoren je 2014. a dve godine kasnije dobili smo Vicekonzulat a sada i prvi festival Italijnskog filma. Pored Beograđana i naši građani se mogu pohvaliti da gledaju najnoviju produkciju italijanskog filma – naglasio je gradonačelnik Laban. - Dogovorili smo ono što ćemo u narednom periodu zajedno realizovati i na privrednom i na kulturnom nivou.


OTPOČELA REALIZACIJA PROJEKTA ARHEOLOŠKA MAPA SEVERNE BAČKE

Postavljeno: 06.10.2017.

Izvor: Subotica.com

Arheologija oblasti severne Bačke veoma je bogata, najstariji nalazi potiču još iz mlađeg kamenog doba, a ima ih sve do poznog srednjeg veka. Iako postoji kontinuitet radova na različitim arheološkim nalazištima, javila se potreba za sistematizacijom i detaljnom arheološkom slikom lokaliteta ove oblasti.

Da bi se doprinelo ovom zadatku, ovih dana otpočela je realizacija projekta Arheološka mapa severne Bačke, koji realizuje Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica u saradnji sa Gradskim muzejom Subotica.Radi se o kompleksnom projektu koji obuhvata reviziju dokumentacije i poznatih lokaliteta, istraživanje istorijskih mapa, analizu toponima, aero fotografija područja, kao i digitalizovanje i analizu topografskih, geoloških i pedoloških mapa i drugih indikatora za postojanje arheoloških nalazišta. U terenskom delu planirana je detaljna površinska prospekcija terena na području opština koje pokriva Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica.

Cilj projekta je izrada detaljne mape arheoloških nalazišta, kao i podizanje svesti o vrednosti i značaju arheološke baštine severne Bačke i potrebi da se ona čuva.

Projekat je finansijski podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a radovima rukovodi Neda Mirković-Marić, arheolog Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica. Sem arheologa Gradskog muzeja Subotica, u projektu učestvuju i stručnjaci iz Balkanološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti, kao i iz Narodnog muzeja u Beogradu.


SVEČANO OTVOREN 15. MEĐUNARODNI SIMPOZIJUM O INTELIGENTINIM SISTEMIMA (SISY 2017)

Postavljeno: 14.09.2017.

Izvor: Subotica.com

Petnaesta po redu Međunarodna konferencija o inteligentnim sistemima SISY svečano je otvorena u Velikoj većnici Gradske kuće. Organizatori konferencije posvećene inteligentnim sistemima, informatici i robotici su Visoka tehnička škola strukovnih studija i Univerzitet Obuda iz Budimpešte.Svečano otvoren 15. Međunarodni simpozijum o inteligentnim sistemima (SISY 2017)

Konferencija je ove godine okupila naučne radnike i stručnjake iz Mađarske, Slovačke, Rumunije, Nemačke, Italije, Irana, Turske, Japana i balkanskih zemalja, koji će tokom tri dana predstaviti više od 60 naučnih radova. Kao i prošle godine čast da otvori konferenciju pripala je dr Imreu Rudašu, predsedniku odbora "SISY 2017".

Nakon svečanog otvaranja, održana su tri plenarna predavanja. Predavanje iz oblasti primenjene informatike održao je prof. dr Hamido Fujita iz Japana, prof. dr Okyay Kaynak, sa Bagazici Univerziteta iz Turske održao je predavanje o upravljanju i ICT tehnologiji, dok je dr Levent Kovač, sa Obuda Univerziteta iz Budimpešte, govorio o bio-informatici.

Zahvaljujući konferenciji „SISY“ već deceniju i po stručnjaci iz raznih zemalja razmenjuju iskustva i predstavljaju novine u oblasti intelignetnih sistema i primenjene matematike.

-Glavni benefit održavanja ovakve konferencije je mogućnost da naši zaposleni, naši istraživači i nastavnici imaju uvid u rad stranih ili drugih istraživača iz Srbije, da se okupe na jednom mestu, razmene ideje, upoznaju i druže. Dugoročno, benefit je taj da ćemo dobiti bolje stručnjake u Subotici- kaže Igor Firstner, direktor Visoke tehničke škole strukovnih studija.(SISY 2017)

Na konferenciji će biti predstavljeni i radovi desetak zaposlenih na Visokoj tehničkoj školi, među kojima je dr Sanja Maravić-Čisar, koja će ukazati na potrebu modernizovanja nastave i uvođenja praktičnog rada.

- Rad je vezan za tematiku da se nastava modernizuje u smislu da to ne budu samo predavanja i vežbe, već da studente motivišemo i da nešto konkretno naprave tokom studiranja. Zadajmo im takve projekte, gde oni moraju da urade konkretne stvari. Pošto sam ja na predmetima koje se tiču programiranja, ideja je da studenti naprave aplikacije za mobilne uređaje sa Android operativnim sistemom, što bi doprinelo studentima da po završetku školovanja mogu pokazati konkretan proizvod odnosno rad, aplikaciju koju su napravili. To će im značiti više nego da kažu koje ispite i sa kojim uspehom su položili. - kaže dr Sanja Maravić-Čisar, pomoćnica direktora za nastavu Visoke tehničke škole strukovnih studija.

Sutra i u subotu u Visokoj tehničkoj školi za učesnike će biti organizovan rad po sekcijama.


SVEČANA SEDNICA POVODOM DANA GRADA

Postavljeno: 01.09.2017.

Izvor: YU EKO RTVSubotica je višenacionalni grad u kom, u zajedništvu i slozi, žive mnoge zajednice koje su dale veliki doprinos razvoju svoga grada, poručio je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban na svečanoj sednici povodom obeležavanja Dana grada. Na svečanoj sednici uručeno je priznanje Počasni građanin, koje je pripalo diplomiranom inženjeru agronomije dr Andriji Peić Tukuljcu, a dodeljena su i priznanja Pro urbe.

Podizanjem zastave ispred Gradske kuće počelo je obeležavanje Dana grada, a gradonačelnik Subotice Bogdan Laban poručio je da svi građani, ponosni što pripadaju svome gradu, u kom sve zajednice žive skladno, imaju razloga za slavlje, i dodao da svi ovogodišnji Dan grada slave u još lepšoj i naprednijoj Subotici.

Ove godine zvanje Počasni građanin poneo je ugledni inženjer agronomije dr Andrija Peić Tukuljac. Tukuljac je istakao da će priznanje nositi u srcu, kao i da će nastaviti da radi i stvara, ne samo za sebe, već i za sve građane Subotice.

Dobitnici priznanja Pro urbe su katolički sveštenik i dirigent Čaba Paško, slikar Ivan Šarčević i keramičar Lajoš Vekonj.

Na svečanoj sednici upriličen je prigodan kulturno umetnički program, a prikazan je i kratak film o aktivnostima lokalne samouprave u prethodnih 14 meseci. Subotica danas proslavlja Dan grada, u znak sećanja na 1. septembar 1779. godine kada je doneta Povelja Marije Terezije kojom je Subotica postala slobodan, kraljevski grad.SASTANAK MINISTRA ODBRANE SRBIJE I MAĐARSKE ODRŽAN U SUBOTICI

Postavljeno: 19.08.2017

Izvor: Subotica.com

U Gradskoj kući u Subotici danas je održan prvi zvanični susret ministara odbrane Srbije i Mađarske Aleksandra Vulina i Ištvana Šimičkog.

Ministri su razgovarali o vojnoj saradnji dve susedne zemlje, o zajedničkoj borbi u sprečavanju terorizma i ilegalnih migracija, a potom i najavili zajedničku vojnu vežbu, koja treba da se održi u septembru. Posle zvaničnog sastanka ministri su jedna drugom darovali prigodne poklone.- Složili smo se i dogovorili da moramo što više sarađivati kako bi obezbedili bezbednost naših građana. Pojačaćemo razmenu informacija da bi bili što efikasniji u borbi protiv ilegalne migracije i terorizma – istakao je Ištvan Šimičko. - Naša Vojna akademija je partner srpskoj strani i zahvalan sam na mogućnosti da mađarski vojnici učestvuju na obuci i pripremama u Srbiji. Ponudio sam obuku srpskih oficira u našem Centru za obuku pri Generalštabu mađarske vojske i dogovorili smo redovne sastanke naših komandanata generalštabova i obaveštajnih službi.

Po njegovim rečima mađarska nacionalna manjina u Srbiji i srpska manjina u Mađarskoj su zajednički imenitelji koji jačaju saradnju dve zemlje.Srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin podsetio je da odnosi srpskog i mađarskog naroda dugo kroz istoriju nisu bili na ovako visokom nivou kao što su sada, kao i da lični odnos predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana značajno doprinosi dobrom odnosu vlada dve zemlje.

- Naše vojske imaju izuzetnu saradnju, kao i obaveštajne službe kada su u pitanju ilegalne migracije i borba protiv terorizma. Srbija je veoma odgovorna zemlja i teret migrantske krize ne prebacuje na druge, a borba protiv terorizma je za nas prioritet i sasvim je svejedno da li teroristi prete Srbiji ili nekoj drugoj zemlji – poručio je Vulin. - Zahvalio sam se Vladi Mađarske što su njeni vojnici u velikom broju, njih 373, i dalje prisutni u sastavu KFOR-a na Kosovu i Metohiji i preneo naš politički stav da je za nas neprihvatljivo ukidanje Umnika. Nadamo se da će Mađarska podržati naš stav da Kosovo nema mesta u Unesku i Interpolu.

Vulin se zahvalio Vladi Mađarske i na zajedničkom nastupu kada se u pitanju mirovne misije

- Naša saradnja u oblasti vojnog obrazovanja i obuka će nastaviti da raste i siguran sam da će naši narodi imati osećaj dobrih suseda i dobre saradnje. Ponosni smo na mađarsku manjinu u Srbiji kako se ona razvija, i koliko voli svoju zemlju i mi na najvišem mogućem nivou vodimo računa o njihovim pravima – naglasio je ministar Vulin.


ODRŽANA CENTRALA PROSLAVA „DUŽIJANCE 2017“

Postavljeno: 13.08.2017

Izvor: Subotica.com

Hleb od ovogodišnjeg roda žita bandaš Luka Gabrić i bandašica Ana Ivanković Radak predali su danas gradonačelniku Bogdanu Labanu i time je krunisana ovogodišnja „Dužijanca“, 107. po redu.Zbog lošeg vremena ove godine izostala je svečana povorka okićenih karuca do centra grada, a centralna proslava i predaja novog hleba održana je u katedrali Svete Tereze Aviljske, gde je pre toga održano svečano euharijsko slavlje.

- Uvek je dobro biti zajedno, zajedno raditi i slaviti i zato smo svi danas ovde da zajedno obeležimo još jednu „Dužijancu“, tradicionalnu svečanost koja traje više od veka – poručio je gradonačelnik Bogdan Laban i podsetio da je centralnoj proslavi prethodilo takmičenje risara u Đurđinu. - Ručno košenje žita nekada je bio najteži i najznačajniji posao na ovim prostorima, za njega se dugo pripremalo, a kada bi bio završen, znalo se da će hleba biti i za predstojeću godinu. Završen ris proslavljan je sa radošću, a iz tog veselja nastala je „Dužijanca“. Danas je „Dužijanca“ jedna od najznačajnijih manifestacija u gradu, a učestvovanje velikog broja mladih u svih 40 njenih programa veoma raduje. Ponos, rad i zahvalnost, koje „Dužijanca“ neguje, treba da budu simbol cele zajednice i zato će subotička lokalna samouprava podržavati ovu manifestaciju, koja nas sve zbližava.Predavajući hleb od ovogodišnjeg roda, bandaš i bandašica istakli su značaj očuvanja običaja i tradicije.- Od Velikog prela se pripremamo za današnju proslavu, žao nam je što je kiša omela povorku, jer ona ima posebnu draž, ali se nadam da neće omesti veliko Bandašicino kolo – kaže bandašica Ana Ivanković Radak.


NEBOJŠA STEFANOVIĆ NA GRANIČNOM PRELAZU HORGOŠ

Postavljeno: 18.06.2017

Izvor: Subotica.com

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović obišao je danas granični prelaz Horgoš i sa pripadnicima granične policije razgovarao o tekućim aktivnostima, problemima sa kojima se suočavaju i načinu na koji država može da im pomogne.- Zahvaljujući ovim ljudima na Horgošu zaplenjeno više od 30 kilograma narkotika, a u toku je i isto tako velika policijska akcija je i na prelazu Batrovci, gde takođe očekujemo veću količinu zaplenjenih narkotika. Policija ima veoma dobra operativna saznanja, ljudi znaju da rade svoj posao, a u narednom periodu obezbedićemo im podršku u vidu opreme i tehnike, a uz nova vozila koja su stigla ranije uskoro mogu da očekuju i nove uniforme. Učinićemo sve da im olakšamo rad – poručio je ministar Nebojša Stefanović.

Pripadnici granične policije na prelazu Horgoš, jednom od najfrekfentnijih u našoj zemlji, svakodnevno izlaze u susret izazovima koje nose velike gužve, ilegalne migracije, šverc...

- Ovi ljudi rade svoj posao požrtvovano. Želim da im se zahvalim što kroz svakodnevni operativni rad štite našu državnu granicu. Imali su ogroman posao sa migracijama koji su uradili perfektno i to ceo svet priznaje – dodao je Stefanović.


OTVOREN "AMETEK BIZNIS KAMPUS"

Postavljeno: 07.06.2017.

Izvor: Subotica.com

Privredna zona „Mali Bajmok“ danas je i zvanično dobila novog stanara - „Ametek biznis kampus“, novi proizvodni pogon površine 10.000 kvadratnih metara u kome će posao dobiti oko pet stotina novih radnika.

Novi pogon ametičke kompanije koja se bavi proizvodnjom motora širokog spektra, otvorio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, čestitajući svim zaposlenima veliki uspeh.- Vlada Srbije nije izdvajala subvencije, kao za najveći broj preduzeća i zahvalni smo „Ameteku“ što je prepoznao Srbiju i što pokušava da dovede i druge dobavljače u našu zemlju. Pomoći ćemo na svaki mogući način, jer je naša želja da sve one koje rade sa „Ametekom“ na pravljenju elektromotora dovedemo u Srbiju – poručio je predsednik Vučić. - Srećan sam što sam mogao da razgovaram sa radnicima, koji su iz Subotice ali i okolnih mesta, Kikinde i Bačke Topole. Srećan sam i što ovde jednako, u slozi i na najbolji mogući način rade Mađari, Srbi, Hrvati...

Neposredno posle ceremonije otvranja predsednik Vučić dobio je od Meta Frenča iz „Ameteka“ na poklon dres kralja NBA Lebrona Džejmsa.- Kao što su oni poželeli Srbiji da bude uspešna i da bude lider u ekonomskom napretku, tako i ja želim kompaniji „Ametek“ i njenom razvojno-istraživačkom delu da što više znanja dovedu u Srbiju i obrazuju naše ljude, da možemo na svom znanju da zaradimo još mnogo više – poručio je Aleksandar Vučić. - Završićemo naše obaveze oko „Ipsilon“ kraka, ove godine će biti gotovo ovih pet kilometara za 2.2 miliona evra koje smo izdvojili. Izdvojen je novac i za narednu godinu i očekujem da 2019. on konačno bude završen. To nije samo važno za industrisjku zonu, već za sve građane koji neće više gledati kamione u centru grada, a mi ćemo moći da održavamo puteve neuporedivo lakše. Izdvojili smo novac i za pozorište, ali i za obnovu školskih objekata, za samo jednu školu namenjeno 1.7 miliona evra, a ulaganjem u Suboticu želimo da pokažemo ljudima da ovde imaj budućnost. Od čekanja budućnosti nema ništa, ali ako budemo vredno radili dočekaćemo lepu budućnost.

Otvaranju su prisustvovali i čelnici pokrajinske vlasti – Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade i Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine.

- Odluka američke kompanije da uloži u Suboticu za nas je veoma važna, jer ne samo da će ostvarivati dobit preko ulaganja kapitala, već će kroz poreze i takse unaprediti čitavo naše društvo. To će doprineti i javnim investicijama koje se realizuju u Subotici, kao što su izgradnja zgrade Narodnog pozorišta, koje je u drugoj polovini godine ulazi u pretposlednju, sedmu fazu, u rekonstrukcija objekata na Paliću, izgradnja „Ipsilon“ kraka, koji će doprineti i boljoj infrastrukturnoj opremljenosti baš ove Zone – naglasio je pokrajinski premijer Igor Mirović.

Predsednik pokrajinske Skupštine Ištvan Pastor, na svečanosti je govorio kao Subotičanin.

- Subotica je bila motor privrednog razvoja onda kada je imala jaku elektromotornu industriju, imala je jaku firmu koja se time bavila i otplakali smo je, mislili smo da smo sa tom granom privrede završili. Drago mi je što Subotica danas doživljava reindustrijalizaciju – podsetio je Ištvan Pastor. - Sa implementacijom ideja „Ameteka“, Subotica dobija novu viziju, jer ovo nije samo otvaranje novih radnih mesta i staranje proizvoda, već je impuls prema kompletnom subotičkom društvu.Da će podržati svaku američku investiciju u Srbiji poručio je i Kajl Skot, ambasador SAD u našoj zemlji.

- Pravo zadovoljstvo je videti da jedna američka firma proširuje svoje kapacitete i tako doprinosi ekonomskom razvoju Srbije i daljem jačanju privrednih veza naše dve zemlje. Ova hala predstavlja snažan simbol „Ametekovog“ rasta i uspeha – istakao je ambasador Kajl Skot. - Jako je značajno što je ovde i razvojno i istraživačko odeljenje, koji radi na razvoju tehnologija. Ekonomski stabilna Srbija je važno sidro u ovom nestabilnom svetu, a ova kompanija igra značajnu ulogu u unapređivanju ekonomskog razvoja Srbije, ali osnažuje i privredu SAD.

Po rečima Timoti Džonsa, predsednika elektromehaničke grupe „Ametek“, nova fabrika u Srbiji biće polazna tačka za širenje poslovanja u Evropi a biće i istraživačka lokacija.

- Pre našeg pripajanja „Dunkermotorenu“ 2012. godine mnogi od nas nisu bili upoznati sa Srbijom, ali smo vrlo brzo videli da su ljudi ovde okrenuti vrednom radu i porodici, karakteristikama koje su u osnovi poslovanja „Ameteka“. Iz ovih razloga Ametek je izabrao da napravi velika ulaganja u Srbiju i odatle se širi na druga tržišta – naglasio je Timoti Džons. - Naš cilj je da naša internacionalna prodaja bude veća od 60 odsto i fabrika u Subotici će nam pomoći da ostvarimo taj cilj.

Pored povećanja proizvodnje, „Ametek“ ima i svoju findaciju koja će pomagati one kojima je to potrebno.

- „Ametek“ fondacija pomaže onima kojima je pomoć potrebna i po prvi put ćemo podržavati šest učenika, zajedno sa lokalnim „Rotari“ klubom – najavio je Slobodan Anić, generalni direktor „Ameteka“ u Subotici. - Pre manje od šest meseci na ovom mestu je bila zamrznuta ledina, to je bio najhladniji januar u poslednjih 60 godina, ali niko od ljudi koji su radili nije rekao neću ili ne mogu i svi su se borili da završe uprkos sibirskoj subotičkoj zimi. Nema nijednog trenutka bez problema, ali ja nikad ne čujem to je nemoguće, nego šta još možemo drugačije da uradimo. Naša posvećenost će biti ugrađena u svaki od ovih proizvoda. Željni smo da učimo od 85 godina istorije „Ameteka“, a on je spreman da nam da znanje.


ODRŽAN „VOJVOĐANSKI POLjOPRIVREDNI FORUM 2017“

Izvor: Subotica.rs

Postavljeno: 05.04.2017.

U Gradskoj kući održan je „Vojvođanski poljoprivredni forum 2017”, upriličen povodom povezivanja što većeg broja firmi iz sfere poljoprivredne, prehrambene i prerađivačke industrije iz Srbije i Mađarske, i pružanja mogućnosti učesnicima da razmene svoje ideje, planove i iskustva. Današnjem forumu prisustvovali su predsednik Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine, Ištvan Pastor, gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban, generalni konzul Generalnog konzulata Mađarske u Subotici, Janoš Babić, i Žanet Ola, direktor Mađarske trgovinske kuće.

Ištvan Pastor je, obraćajući se prisutnima, podvukao da odnosi između Mađarske i Republike Srbije od pamtiveka nisu toliko uravnoteženi i dobri kao što su danas.Ako je zadatak politike da stvori ambijent, onda je na privrednoj relaciji između Mađarske u Srbije taj ambijent stvoren, rekao je predsednik Pastor, i dodao da smatra da bi najveći benefit iz jedne takve situacije trebalo da imaju privrednici.

On je je izrazio zahvalnost Vladi Mađarske na sredstvima koja izdvaja za privredno i ekonomsko jačanje vojvođanskih Mađara.

- Zahvalni smo Vladi Mađarske što je na naše raspolaganje dala izuzetna novčana sredstava za privredno i ekonomsko jačanje vojvođanskih Mađara. Mi ta sredstava koristimo u skladu sa svojim znanjem, u skladu sa maksimalnim standardima i zahtevima prema učesnicima privrednog života i u potpunosti u skladu sa pravilima Republike Srbije – naglasio je Ištvan Pastor.Bogdan Laban je rekao da je Mađarska značajan spoljno-trgovinski partner AP Vojvodine, ali i Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga, gde se po saradnji nalazi na drugom mestu – iza Nemačke, i ispred Italije, Austrije i Francuske.

Gradonačelnik je naveo da je u okviru Regionalne privredne komore Severnobačkog okruga, koja obuhvata opštine Ada, Bačka Topola, Kanjiža, Mali Iđoš, Senta i grad Suboticu, ukupna robna razmena sa Mađarskom u 2016. godini iznosila 155 miliona dolara, što je 8,2 odsto od ukupne robne razmene.

Značajno spoljno-trgovinsko partnerstvo, istakao je, u narednom periodu trebalo bi još da se unapredi, tim pre što je intenziviranje regionalne i međunarodne saradnje i stvaranje povoljnog ambijenta za razvoj privrede i konkurentnosti jedan od primarnih ciljeva novog gradskog rukovodstva izabranog krajem juna prošle godine.– Saradnja našeg regiona sa Mađarskom, što se poljoprivrede tiče, trebalo bi, pre svega, da bude usmerena na transfer znanja. Mađarska, kao ravnopravna članica Evropske unije, može da posluži kao model za primenu agrotehničkih mera i novina u poljoprivredi – naglasio je gradonačelnik Laban.

Prisutnima na forumu, na kome je učestvovalo više od 140 privrednika iz naše zemlje i Mađarske, obratili su se i Janoš Babić i Žanet Ola.

„Vojvođanski poljoprivredni forum 2017” organizovali su Generalni konzulat Mađarske u Subotici i regionalno predstavništvo Mađarske nacionalne trgovačke kuće, iz Subotice.


OTVORENA 1. DEONICA Y KRAKA

Postavljeno: 24.03.2017.

Izvor: YU EKO RTV

Posle višegodišnjeg iščekivanja, puštena je u saobraćaj prva deonica Y kraka, od petlje „Subotica-jug“ do kružne raskrsnice sa Bikovačkim putem. Ovu deonicu puta u saobraćaj su pustili gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, predsednik skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, i državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Imre Kern.Y krak predstavlja jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u Subotici, jer njegova izgradnja omogućava izmeštanje teškog teretnog saobraćaja iz centra grada. Gradonačelnik Subotice je najavio i sređivanje gradskih saobraćajnica u skorijem periodu.

Prva faza izgradnje y kraka trajala je oko 100 dana, ove godine se nastavlja sa drugom fazom, odnosno biće izgrađeno novih 5 km puta koji spaja bačkotopolski i somborski put. Iz Ministarstva poručuju da će se truditi da se ispoštuju i naredni rokovi za izgradnju.

Izgradnjom Y kraka biće omogućeno spajanje graničnog prelaza Kelebija sa Koridorom 10 odnosno sa autoputem. Takođe, zahvaljujući y kraku iz grada će se izvući oko 30 000 teških kamiona koji svakodnevno dolaze i odlaze iz industrijske zone.

Iz Ministarstva navode kako je iz državnog budžeta za narednu godinu opredeljeno oko milijardu dinara za drugu fazu izgradnje Y kraka, dok je iz budžeta za 2019. godinu izdvojeno oko 800 miliona dinara. Kraj kompletnih radova očekuje se u 2020. godini.


OTVOREN NOVI POGON FABRIKE KONTINENTAL

Postavljno: 07.3.2017.

Izvor: TRV JU ECO

Premijer Srbije, Aleksandar Vučić i gradonačelnik Bogdan Laban svečano su otvorili novi pogon kompanije za proizvodnju delova za autoindustriju Kontinental, u kojoj će biti zaposleno više od 500 novih radnika. Vrednost investicije je oko 17 miliona evra.Novim pogonom Kontinental je kapacitet u Subotici povećao za dodatnih 12 hiljada kvadratnih metara proizvodnog i magacinskog prostora, kao i prateće infrastrukture. Plan je da se kroz ovo proširenje u naredne tri godine otvori 500 novih radnih mesta.

U Subotici će se proizvoditi cevi i cevni sistemi za pogonski sklop automobila na oko 20.000 metara kvadratnih radne površine i sa punom zaposlenošću od 1.150 radnika koja će biti dostignuta u narednim godinama.Ovi delovi će se isporučivati proizvođačima automobila u Evropi.Fabrika proizvodi i delove za poljoprivredne, teretne i industrijske mašine.

Premijer, Aleksandar Vučić istakao je da su Vlada Srbije i građani pomogli da se ova investicija ostvari i naznačio da je Vlada dala oko tri miliona evra, a investitor, Kontinental, 14,5 miliona evra.

Vučić je naglasio da Vlada ulaže u Suboticu, dodajući da radovi na „Y“ kraku ulaze u ozbiljnu fazu te da je uloženo 300 miliona iz budžeta.Na svečanosti su bili i predsedik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor kao i ekonomski ataše u ambasadi Nemačke Katrin Čiganovski.


OBILAZAK RADOVA NA "IPSILON" KRAKU

Postavljeno: 07.03.2017

Izvor: Subotica.com

Po obećanjima ministarke Zorane Mihajlović, Subotičane bi trebalo da obraduje puštanje u funkciju petlje Subotica - Jug 20. marta, kao i završetak obilaznice oko Subotice (Y kraka) do kraja 2019. godine.Vlada Srbije ove godine izdvojila je 300 miliona dinara za nastavak izgradnje „Ipsilon“ kraka Koridora 10, obilaznice oko Subotice, a značajna izdvajanja planirana su i narednih godina, kako bi cela deonica bila završena do 2019. godine.

Po rečima premijera Aleksandra Vučića, „Ipsilon“ krak je jako značajan i za grad i za celu industriju u okruženju.

- Posle 1990. godine kada su počeli radovi, po prvi put ulazimo u ozbiljnu fazu radova. U Industrijsku zonu u Suboticu uđe i izađe oko 15 hiljada kamiona godišnje i zato je „Ipsilon“ krak veoma značajan - rekao je Vučić danas u Subotici.

Y krak će biti završen do 2019. godine

Radove na izgradnji Y kraka, na nadvožnjaku petlja Subotica - Jug, danas je obišla ministarka građevinarstva, saobraćaja i infastrukture Zorana Mihajlović, podsetivši da je za 27 godina, koliko se gradi „Ipsilon“ krak, urađeno samo 11 od 24 kilometara.

- Ova deonica će biti završena i puštena u rad 20. marta, a obezbedili smo novac i za nastavak radova ove i narednih godina i plan je da ceo posao bude gotovo do kraja 2019. godine - najavila je ministarka Mihajlović. - Verujem da neće biti nikavih kašnjenja, drago mi je što su radovi povereni domaćem izvođaču. Čega god smo se uhvatili u protekle dve godine čekamo više od 20 godina, ali dođe vreme da se te stvari rešavaju i verujem da ćemo u tome uspeti.

Po rečima državnog sekretara i mentora projekta Imrea Kerna, deo sredstava prošle godine bio je usmeren na izradu projektno-tehničke dokumentacije.


POMOĆ JAPANSKE VLADE ZA DOM ZDRAVLjA

Izvor: TV SUBOTICA

Postavljeno: 01.03.2017.

Ambasador Japana u Beogradu Đuići Takahara i predstavnici osam lokalnih samouprava, danas su u ambasadi Japana, potpisali ugovore o projektima za osnovne potrebe stanovništva. Pomoć japanske Vlade u iznosu od 38.435 evra Subotica je dobila za zamenu krova na Domu zdravlja – na dva objekta Službe za zdravstvenu zaštitu žena i dece. U ime Grada Subotice ugovor je potpisao gradonačelnik Bogdan Laban.
NSZ RASPISALA 11 JAVNIH POZIVA ZA POSLODAVCE I NEZAPOSLENA LICA

Postavljeno: 07.02.2017.

Izvor: YU EKO RTV

U okviru aktivnih mera za zapošljavanje, Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je je 11 javnih poziva namenjenih poslodavcima i nezaposlenim licima. Raspisani konkursi predviđaju sticanje dodatnih znanja, obuke, zapošljavanje lica preko javnih radova, zapošljavanje teže zapošljivih lica, kao i samozapošljavanje. Sve detaljne informacije o uslovima konkursa mogu se dobiti na sajtu NSZ.
VELIKI IZAZOVI PRED „NAJMLAĐIM“ JAVNIM PREDUZEĆEM U SUBOTICI

Postavljeno: 05.02.2017

Izvor: Subotica.com

Javno preduzeće za upravljenje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje je nastalo u oktobru prošle godine, reorganizacijom JP "Direkcija za izgradnju grada", a na osnovu Zakona o budžetskom sistemu, gde je između ostalog, propisano da javna preduzeća ne mogu više biti indirektni korisnici budžetskih sredstava.Iako "najmlađe" u subotičkom javnom sektoru, preduzeće na čijem je čelu direktor Predrag Radivojević pred sobom ima važne zadatke i brojne planove. Kako bismo približili građanima koji su planovi ovog preduzeća u narednom periodu i koji će to projekti i aktivnosti obeležiti 2017. godinu, obavili smo razgovor sa direktorom ovog preduzeća.

Kako je došlo do formiranja novog javnog preduzeća?

- Novo javno preduzeće nastalo je na osnovu transformacije indirektnih budžetskih korisnika. Zakon je predviđao da se taj proces završi do 1. decembra prethodne godine i mi smo formirali radnu grupu, koja je dobila zadatak da to i uradi. Delovali smo prema preporukama Stalne konferencije gradova i opština i u skladu sa zakonom. Prema Zakonu o javnim putevima napravili smo "Upravljača puta", a onda smo u to preduzeće uvrstili i urbanizam i stanovanje. Formiranjem jednog, umesto dva preduzeća, učinili smo značajne uštede jer imamo jednu opštu službu manje. Sa druge strane, u okviru Gradske uprave formiran je Sekretarijat za investicije i razvoj, kako bi se sa jednog mesta u gradu planirale investicije i njima upravljalo. Novo preduzeće ima 29 radnih mesta, a važno je napomenuti da su svi zaposleni iz Direkcije rapoređeni u novo preduzeće, novi sekretarijat i ostale sekretarijate gde je postojala potreba. U toj transformaciji u likvidaciju je otišlo preduzeće „Privredno-tehnološki parkovi“, ali ni njihovi zaposleni nisu ostali na ulici, već su i oni raspoređeni. Pored značajnih ušteda, ova reforma indirektnih budžetskih korisnika ima i socijalnu dimenziju, jer niko nije ostao bez posla.

Koje sve službe ima novo javno preduzeće i šta je sve u njegovoj nadležnosti?

- U nadležnosti Službe za upravljanje putevima je obavljanje stručnih poslova i nadzora nad radovima na rekonstrukciji, održavanju i zaštiti opštinskih puteva i ulica i ustupanje radova na njihovom održavanju. Tu pre svega mislimo na održanju kolovoza, trotoara, biciklističkih staza, horizontalne i vertikalne saobraćajne signalizacije, održavanje ulične javne rasvete, video nadžora, dečjih igrališta, sprtoskih terena... - kaže za naš sajt direktor Predrag Radivojević.

Služba urbanističkog planiranja obavlja poslove izrade planskih dokumenata, urbanističkih projekata i pravila građenja za potrebe izrade Lokacijskih uslova.

Služba stanovanja se bavi održavanjem, obnovom i rekonsrukcijom objekata višeporodičnog stanovanja. Ugovor o održavanju zajedničkih delova stambenih i stambeno-poslovnih objekata preduzeće je potpisalo sa 310 skupština stanara, sa više od 9.000 vlasnika stanova, poslovnih prostora i garaža i za održavanje 162 lifta. U radove tekućeg održavanja spadaju mesečni servis i godišnja kontrola liftova, popravke zajedničkih elektroinstalacija, deratizacija, dezinsekcija... U investiciono održavanje spadaju veći građevinski radovi, kao što su izgradnja i sanacija krova, fasade, remont i veće popravke liftova, ugradnja interfona... Tu su i hitne intervencije kojima se uklanja neposredna opasnost po život i zdravlje ljudi.

U toku je izrada Projekta tehničke regulacije saobraćaja za Grad Suboticu, šta će sve on sadržati?

- Izrada tog projekta je zakonska obaveza koju propisuje Zakon o bezbednosti u saobraćaju. On treba da poboljša način evidencije saobraćajne signalizacije na teritoriji grada. Na taj način dobićemo katastar saobraćajne signalizacije i tako će se upravljanje saobraćajnom signalizacijom i kritičnim mestima sa stanovišta bezbednosti u saobraćaju podići na viši nivo. Naši inženjeri će imati precizne ulazne parametre i na bazi toga će raditi kvalitetnije planiranje i pripremu budućih projekata.

Da li to znači da se planira proširenje Privredne zone ili formiranje nove?

- Ideje postoje, ali će one biti prilagođene potrebama i okolnostima u zavisnosti od zainteresovanih privrednika.

Planira se izgradnja najsavremenijeg železničkog koridora, koji će prolaziti i kroz naš grad; da li smo mi urbanistički spremni za to?

- Sa stanovišta urbanizma veoma je značajno planiranje koridora brze pruge, čiji je zaštitni pojas mnogo širi nego kod klasičnih pruga i postoji velika opasnost od cepanja grada na dva dela. Naš zadatak je da se izborimo za što veći broj pružnih prelaza, a pošto je taj koridor širok poput reke to su onda mostovske konstrukcije. Mi ćemo se truditi da se izborimo za što veći broj prelaza i zato smo napravili jedan eleborat u kome smo izneli sve svoje primedbe i sugestije i uputili ih komisiji stručnjaka Saobraćajnog instituta CIP u Beogradu, koja radi izradu prostornog plana za brzu prugu. Zadovoljstvo mi je da kažem da je ceo naš elaborat prihvaćen i da će biti uvršćen u deo prostornog plana. Time smo doprineli da grad ne trpi posledice brze pruge, već da oseti samo ono pozitivno što ona donosi a to je povećanje prometa ljudi i robe, što će itekako uticati na razvoj grada.

Subotica dobija novi kružni tok na ulazu u grad?- Jedan od planova je izgradnja kružnog toga na ulazu u grad iz pravca Žednika, na mestu gde se sada nalazi NIS-ova pumpa. Zbog rešavanja pitanja veoma komplikovane raskrsnice u saobraćajnom smislu, kružni tok se nametnuo kao optimalno rešenje. Igrom slučaja, nama se NIS obratio sa namerom da tu pumpu izmesti i modernizuje. Tako da smo se dogovarali da NIS-u dodelimo zemljište u blizini, a da na tom mestu izgradimo kružni tok.

Novi objekat Službe hitne medicinske pomoći?

- Sa stanovišta saobraćaja odabrali smo tri lokacije, a to su Bajnatska ulica, kod nekadašnjeg „Tuša“, lokacija u blizini vrtića „Šumice“ i lokacija kod kružnog toka u Partizanskih baza. One su najpovoljnije, jer se gleda mogućnost i vreme izlaska na brze gradske saobraćajnice. Sada slede dogovori sa kolegama medicinske struke sa kojima ćemo pronaći najpogodnije rešenje.

Vremenske prilike ove zime nisu baš išle na ruku putarima, kako je funkcionisala naša Zimska služba?

- Jedan od planova je izgradnja kružnog toga na ulazu u grad iz pravca Žednika, na mestu gde se sada nalazi NIS-ova pumpa. Zbog rešavanja pitanja veoma komplikovane raskrsnice u saobraćajnom smislu, kružni tok se nametnuo kao optimalno rešenje. Igrom slučaja, nama se NIS obratio sa namerom da tu pumpu izmesti i modernizuje. Tako da smo se dogovarali da NIS-u dodelimo zemljište u blizini, a da na tom mestu izgradimo kružni tok.

Novi objekat Službe hitne medicinske pomoći?

- Sa stanovišta saobraćaja odabrali smo tri lokacije, a to su Bajnatska ulica, kod nekadašnjeg „Tuša“, lokacija u blizini vrtića „Šumice“ i lokacija kod kružnog toka u Partizanskih baza. One su najpovoljnije, jer se gleda mogućnost i vreme izlaska na brze gradske saobraćajnice. Sada slede dogovori sa kolegama medicinske struke sa kojima ćemo pronaći najpogodnije rešenje.

Vremenske prilike ove zime nisu baš išle na ruku putarima, kako je funkcionisala naša Zimska služba?- Tokom decembra i januara realizovano je ukupno 46 akcija čišćenja na putevima (9), pešačkim i bisiklističkim stazama (21) i natputnjacima (16). Za sve te akcije utrošeno je 326 tona soli i 626 tona rizle. Zimska služba je funkcionisala na zavidnom nivou i problema je bilo u najmanjoj mogućoj meri. Radi što bolje informisanosti sugrađana napravili smo kartu na kojoj se vide ulice o kojima brine grad i njih održavaju JKP „Čistoća i zelenilo“ i JKP „Palić-Ludaš“, kao i one koje su u nadležnosti JP „Putevi Srbije“ i koje čisti „Vojput


VULETIĆ: 2017. – GODINA SOCIJALNE ZAŠTITE

Postavljeno: 24.01.2017

Izvor: RTV YU EKO

Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić, posetio je danas Geronotološki centar, obišao radove na renoviranju i održao radni sastanak sa predstavnicima gradskih ustanova i organizacija u oblasti socijalne zaštite.Prilikom obilaska radova, direktor Gerontološkog centra, Petar Balažević zahvalio se pokrajinskom sekretau, Predragu Vuletiću na sredstvima u visinio od preko 4 miliona dinara koje je pokrajina tokom prošle godine izdvojila za Gerontološki centar. Gerontološki centar poseduje kapacitet za zbrinjavanje 530 korisnika.

Prema rečima člana GV za socijlnu zaštitu Ilije Đukanovića, Grad Subotica je i ove godine u budžetu izdvojio značajna sredstva za otvorenu zaštitu, pre svega za Službu za kućnu negu.

Pokrajinski sekretar, Predrag Vuletić je istakao da je 2017. godina nazvana godinom socijlne zaštite, dodajući da će pokrajina nastaviti da pomaže rad ustanova u ovoj oblasti.

Vuletić je najavio da će biti nastavljeno licenciranje domova te zatvaranje nelegalnih kako bi se prevenirale nesreće . Tokom prošle godine zatvoreno je 7 nelegalnih domova, a u protekle tri godine čak 18 na teritoriji Subotice.


BESPOVRATNA SREDSTVA ZA UNAPREĐENjE PROIZVODNjE U CILjU PODSTICANjA RAZVOJA PREDUZETNIŠTVA

Postavljeno:11.01.2017.

Izvor: Subotica.com

U okviru Programa podsticanja razvoja preduzetništva Ministarstvo privrede u saradnji sa Fondom za razvoj Srbije raspisalo je javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za unapređenje proizvodnjePrivredni subjekti koji ispunjavaju uslove Programa, mogu ostvariti pravo na finansijsku podršku u iznosu od 20 odsto bespovratnih sredstava od vrednosti investicionog ulaganja, dok će preostali iznos biti finansiran iz kredita Fonda za razvoj.

- Sredstva opredeljena Programom namenjena su za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju, adaptaciju ili kupovinu proizvodnog prostora ili poslovonog prostora, kupovinu nove ili polovne proizvodne opreme, uključujući dostavna vozila koja služe za prevoz sopstvenih proizvoda i druga transportna sredstva uključena u proces proizvodnje, nabavku softvera i drugih nematerijalnih ulaganja, kao i za trajna obrtna sredstva, koja mogu da učestvuju najviše do 20 odsto u strukturi ukupnog investicionog ulaganja - kaže Milan Maličević, v.d. direktora Regionalne razvojne agencije „Panonreg“

Pravo na konkurisanja za finansijsku podršku imaju preduzetnici, mikro, mali i srednji privredni subjekti i zadruge koji su registrovani u Agenciji za privredne registre, a koji dostave finansijske izveštaje za prethodne dve godine od godine u kojoj se podnosi zahtev u kojima nije iskazan neto gubitak.

- Iznos ukupnog ulaganja za preduzetnike ne može biti manji od 375 hiljada dinara niti veći od 8,75 miliona dinara, dok za pravna lica ne može biti manji od 2,5 miliona dinara niti veći od 50 miliona dinara. Krediti Fonda po ovom Programu odobravaće se u skladu sa programom Fonda. Rok otplate je do 10 godina, u okviru koga je grejs period do jedne godine za pravna lica i do 7 godina, u okviru koga je grejs period do jedne godine za preduzetnike. Kamatna stopa, uz primenu valutne klauzule, iznosi 1,5 odsto godišnje uz garanciju banke i 3 odsto godišnje uz ostala sredstva obezbeđenja - kaže Maličević.

Konkurs će biti otvoren do 30. juna a detaljnije informacije o uslovima konkursa mogu se dobiti na sajtu njnjnj.panonreg.rs ili preko telefona 554-107, kao i lično na adresi kancelarije RRA Panonreg, Trg cara Jovana Nenada 15.


U NOVOJ GODINI MANjE TAKSE ZA UKNjIŽENjE U KATASTAR

Postavljeno: 05.01.2017

Izvor: Subotičke novine

Republički geodetski zavod predložio je Ministarstvu finansija nove cene taksa za 2017. godinu. Niže tarife za petnaest vrsta usluga, znatno jeftinije dažbine i za sve one koji će legalizovati objekte.Ozakonjenje bespravno podignutih objekata smatra se okončanim kada se zgrada, ili deo zgrade, nakon sticanja naknadno izdate građevinske dozvole, upiše u katastar. Jedna od novina u Zakonu o ozakonjenju, odnosno nelegalizaciji takozvane „divlje gradnje“, je ta da oni koji legalizuju svoje objekte više ne moraju da plaćaju komunalni doprinos za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, nego takse – 5000 dinara za kuću do stotinu kvadratnih metara, 15.000 dinara za dvesto kvadrata, 50.000 dinara za 300 i tako dalje. Od tog iznosa, 15 odsto dobija Republika, 15 odsto Pokrajina, a 70 odsto ostaje gradu.

U Subotici se za pokretanje postupka za ozakonjenje bespravno podignutih građevinskih objekata od 2003. godine prijavilo oko 16.000 zainteresovanih, a više od polovine zahteva je rešeno, što je u odnosu na druge sredine u Srbiji znatno iznad proseka. Razlozi zbog kojih taj broj nije i veći bili su to što podnosioci zahteva nisu tada, a mnogi ni do danas, priložili svu neophodnu dokumentaciju, ili su sa legalizacijom oklevali zbog finansijske računice, smatrajući da je skupa i da za to nemaju dovoljno novca.

Posle donošenja Zakona o ozakonjenju, onima koji do sada nisu prijavili nelegalno građene objekte, pružena je još jedna, poslednja prilika, da je iskoriste do 27. novembra ove godine, kada je taj rok istekao. Novih prijava bilo je 1177, sa ukupno 2400 objekata, s obzirom da su ih pojedini vlasnici imali i po dva-tri, a reč je uglavnom o pomoćnim objektima, šupama, letnjim kuhinjama, dogradnji i slično. Građevinskim inspektorima od tog datuma bilo je ostalo da uvidom na terenu donese rešenja za još 995 takvih prijava, koristeći podatke iz katastra nepokretnosti i podatke iz GIS-a (Geografski informacioni sistem), a služeći se i avio-snimcima iz 2008. godine.

Novina je da je Republički geodetski zavod Ministarstvu finansija predložio nove iznose za takse u 2017. godini, tako da bi, ukoliko taj predlog bude prihvaćen, usluge katastra tokom naredne godine mogle da pojeftine u proseku za oko 40 odsto! Zavod je za ovo dobio odobrenje resornog Ministarstva građevine saobraćaja i infrastrukture, ali se čeka „zeleno svetlo“ od Ministarstva finansija.

Prema novom tarifniku, najviše bi se smanjila taksa za upis zabeležbe postojanja ugovora o doživotnom izdržavanju i to za 55,3 odsto. Ona sada košta 6710 dinara, a predložena cena je 3000 dinara. Takse za upis posebnog dela objekta su 9807 i 3097 dinara, a uskoro bi trebalo da se prepolove i da budu 4500 i 1500 dinara.

U Republičkom geodetskom zavodu kažu da će nove tarife za pojedine usluge naročito obradovati građane koji su u postupku legalizacije bespravno podignutih objekata i planirali su da okončaju njihovo ozakonjenje, što iziskuje plaćanje neke od ovih taksa.

Tako na primer, naknada za promenu nastalu dogradnjom objekta sa upisom imaoca prava u korist dosadašnjeg imaoca bi trebalo da „padne“ za 51,6 odsto, odnosno sa 5161 na 2500 dinara.

„Za promenu vrste prava ili oblika svojine na nepokretnosti građani sada plaćaju 5.161 dinar, a ukoliko nadležni odobre novi tarifnik, cena će biti 3.000 dinara“ - navodi Gordana Zorić, načelnik Odeljenja za normativne i pravne poslove Republičkog geodetskog zavoda. – „Upis prava već upisanog držaoca će umesto 4.129 koštati 2.500 dinara. Promena načina na važeću cenu”. (Izvor: „Večernje novosti”, 26. 12. 2016.)

Upis hipoteke međutim, koja je najskuplja taksa za građane, ostaće po starom i nije na spisku za pojeftinjenje. Ona je nužno zlo za buduće vlasnike stanova, koji uzimaju bankarske kredite. Za upis hipoteke kojom se obezbeđuje potraživanje u iznosu do šest miliona dinara, taksa košta 20.645 dinara, od šest miliona do 30 miliona plaća se 51.613 dinara, a od 30 do 60 miliona taksa staje 103.226 dinara. Ako se hipotekom obezbeđuje potraživanje koje premašuje 60 miliona dinara, naknada je 154.838 dinara.

Za deobu parcele plaćaju se takse od 5.367 i 2.168 dinara, a predložene cene novih su 4.000, odnosno 1.500 dinara. Za spajanje parcela na papiru, plaća se 3.097 i 1.290 dinara, a ako nadležni podrže predlog RGZ novi iznosi naknada će biti 2.000 i 800 dinara.

Poslednja prilika

Zakon o ozakonjenju bespravno podignutih objekata, koji je stupio na snagu 25. novembra 2015. godine, najavljen je kao poslednja prilika da se nelegalno podignute građevine prijave i na osnovu pokrenutog postupka dobije za njihovo korišćenje upotrebna dozvola. Komisija koja je po opštinama i gradovima formirana od građevinskih inspektora i stručnih lica imala je zadatak da na licu mesta proveri navode u prijavi, konstatuje postojanje objekta i njegove karakteristike i vlasniku ispiše nalog, odnosno rešenje o njegovom rušenju! Primerak tog rešenja dostavljao se Službi za građevinarstvo, koja ga je zatim privremeno stavljala van snage i pozivala vlasnika da pokrene postupak ozakonjenja.

Posle pet zakona o legalizaciji od 2003. godine, da li će ovaj, šesti, biti zaista i „poslednja prilika” – ostaje da se vidi!

2016


NOVA LOKACIJA, ISTI PROBLEM

Postavljeno 26.12.2016

Izvor: RTV YU ECO

U Medija centru održan je javna prezentacija Studije o proceni uticaja skladišta i platoa za tretman neopasnog otpada na životnu sredinu, čiji je naručilac Eco metal logistik. Predstavljanje Studije o proceni uticaja na životnu sredinu izazvalo je veliko interesovanje nezadovoljnih građana iz Ulice Edvarda Kardelja i okolnih ulica ove mesne zajednice, kao i predstavnika nevladinih organizacija za zaštitu životne sredine.

Iako je zbog brojnih problema sa komšilukom u Skadarlijskoj ulici, vlasnik firme „Dado metal“, Dalibor Gregorčić rešio da firmu preseli na novu lokaciju, na adresu Put Edvarda Kardelja 122, problem nije uspeo da reši. Nove komšije takođe, oštro se protive da u blizini njihovih domova počne sa radom firma za prikupljanje, skladištenje i tretman metalnog i plastičnog otpada. Jedan od građana čija se kuća nalazi u blizini te lokacije je Josip Kovačević, koji kaže da iz auto otpada dopire nesnošljiva buka često i tokom noć, jer vlasnik ne poštuje radno vreme.

Brojne primedbe dali su i predstavnici nevladinih organizacija. Prema rečima Snježane Mitrović iz Udruženja „Terras“ veoma neprijatno je bilo saznanje da je firma počela s radom i bez dozvole, te da na to nisu reagovali nadležni.

Vlasnik firme „Dado metal“, Dalibor Gregorčić odbacuje primedbe građana kao neosnovane i kaže da je spreman da učini sve što od njega budu tražili nadležni, te da će postaviti panelski zid prema susedima kako bi dobili zvučnu izlolaciju.

Kako su i posle javne prezentacije obe strane ostale na svom stanovištu, komisija će odlučivati o primedbama građana te ih uvrstiti ili ne u Studiju. Ako Studija bude prihvaćena, firmi „Eco metalologistik“ biće izdata dozvola rad.
SUBOTICA DOBITNIK PRIZNANjA ZA IZUZETNU DRUŠTVENU ODGOVORNOST U OBLASTI ENERGETSKE EFIKASNOSTI I ZAŠTITI ŽIVOTNE SREDINE

Postavljeno: 15.12.2016

Izvor: Subotica.comSubotica dobitnik priznanja za izuzetnu društvenu odgovornost u oblasti energetske efikasnosti i zaštiti životne sredine

Subotica je dobitnik priznanja „BEES AWARD 2016“ za iskazanu izuzetnu društvenu odgovornost u dužem vremenskom periodu na korist najšire društvene zajednice i jasno opredeljenje ka racionalnom korišćenju energije, unapređenju energetske efikasnosti i zaštiti životne sredine. Priznanje je danas uručeno predstavniku grada Subotice, Jasmini Stevanović, na svečanosti u beogradskom Sava centru organizovanoj u okviru 4. Biznis konferencije „BEES 2016“ – „Kako privući nove investicije u energetskom sektoru – projekcije do 2020”. Odluku o dodeli javnog priznanja doneli su kompanija „Mas medija internešenel“ i Stručni kolegijum biznis konferencije „BEES 2016” (Biznis energetske efikasnosti u Srbiji).

Zahvaljujući se, u ime grada Subotice i gradonačelnika Bogdana Labana, na priznanju koje je ove godine pripalo našem gradu, Jasmina Stevanović je rekla da ova nagrada potvrđuje da je Subotica jasno opredeljena ka racionalnom korišćenju energije, unapređenju energetske efikasnosti i zaštiti životne sredine, i da ona za nas predstavlja i izazov, i obavezu, da na ovom polju i u ovom segmentu učinimo svakodnevno korak više.

Uz sve to, dodala je, potencijalnim investitorima Subotica nudi značajne mogućnosti za započinjanje biznisa u nekoliko oblasti - od proizvodnje do pružanja usluga.

- Blizina Evropske unije, izrazito dobar geografski položaj, oslonjenost na Koridor 10, dobra infrastrukturna opremljenost Privredne zone ‘Mali Bajmok’, mogućnost poslovanja u režimu Slobodne zone, velika brzina izdavanja svih neophodnih dozvola investitorima i kvalifikovana, stručna i disciplinovana radna snaga – reference su Subotice koje bi, kao prednosti, u narednom periodu investitori trebali da iskoriste – naglasila je Jasmina Stevanović.U okviru trećeg panela posvećenog energetskoj efikasnosti u javnim objektima i stambenim zgradama, u ime subotičke lokalne samouprave prezentaciju na temu „Energetska potrošnja u funkciji ekonomskog razvoja grada Subotice” održao je samostalni stručni saradnik za energetiku, Vicko Marko Mamić.

U svom izlaganju pred brojnim predstavnicima domaćih i inostranih kompanija, podsetio je da je energija neophodna za svakodnevni život, da cene resursa rastu, ali i potrebe za potrošnjom, i da je iz tih razloga energetska efikasnost dominantna tema u svim medijima i među svim korisnicima.

– U isto vreme, u obavezi smo da smanjimo zagađenje životne sredine. Nastaje dilema: Smanjiti zagađenje i sprečiti globalno zagađivanje tako što ćemo trošiti manje energije ili nastaviti ekonomski rast i razvoj, ali snositi posledice globalnog zagrevanja. Energetska efikasnost nudi izlaz iz ove dileme limitiranjem zagađenja životne sredine, ali obezbeđujući energiju potrebnu za ekonomski rast i razvoj – podvukao je Vicko Marko Mamić.

U okviru današnje biznis konferencije, grad Subotica je u holu Sava centra imao opremljen štand, kao i promociju u štampanoj publikaciji „BEES 2016“.

„BEES AWARD 2016“ je javno priznanje kompanijama, lokalnim samoupravama i finansijskim institucijama koje su – investiranjem u projekte energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije uticale na smanjenje potrošnje energije i/ili zamenu konvencionalnih izvora sa obnovljivim izvorima energije – dokazale jasnu opredeljenost ka unapređenju, razvoju i integraciji energetske efikasnosti i istovremeno doprinele poboljšanju energetske efikasnosti.

Organizator konferencije „BEES 2016“ bila je kompanija „Mas medija internešenel“, uz institucionalnu podršku Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije i Inženjerske komore Srbije.


KLIKOM DO USLUGA PRIVREDNE KOMORE SRBIJE (PKS)

Postavljeno: 14.12.2016

Izvor: Subotica.com

U prostorijama Regionalne privredne komore održana je prezentacija seta elektronskih usluga Privredne komore Srbije namenjena predstavnicima privrednih društava, koja se bave izvozom ili učestvuju u postupcima javnih nabavki kao ponuđači.Zahvaljujući novom sistemu elektronskog prijema, obrade i izdavanja dokumenata privrednicima je omogućeno elektronsko podnošenje zahteva i izdavanje potvrda, uverenja i mišljenja. Prema rečima Snežane Pešić iz Centra za usluge i posredovanje Privredne komore Srbije e-usluge doprineće efikasnijoj elektronskoj razmeni informacija, kao i jeftinijem i bržem poslovanju privrednika.

- Modernizujući komorski sistem želeli smo da se približimo privrednicima, a da im istovremeno ostavimo više vremena da se posvete svojim svakodnevnim aktivnostima i da bez dolaska u Beograd, u svojoj kancelariji, mogu da apliciraju za sve usluge, izdavanje uverenja, potvrda, mišljenja i sertifikata koji su im potrebni kako za poslovanje u zemlji, tako i za izvoz robe - kaže Snežana Pešić, samostalna savetnica Centra za usluge i posredovanje Privredne komore Srbije i dodaje-Iz dela poslovanja na domaćem tržištu, sada kroz aplikaciju, na klik, mogu se dobiti uverenja o domaćem poreklu robe u postupcima javnih nabavki, potvrda da se roba ne proizvodi u zemlji da bi u određenim slučajevima mogla biti oslobođena carine, mogu se dobiti razna mišljenja Privredne komore Srbije koja su neophodna kod postupanja drugih organa. Iz dela izvoznih dokumenata tu je sertifikat o nepreferencijalnom poreklu, sertifikat o poreklu robe treća zemlja ili o poreklu robe nakon postupka aktivnog oplemenjivanja, kao i forma A preferencijalno uverenje. To su najčešće tražena dokumenta, ali isto tako privrednik može tražiti mišljenje o činjenicama koje PKS prati, a koje su njemu potrebne.

Nakon reforme i uspostavljanja jedinstvenog komorskog sistema od 1. januara privrednici će dokumenta, uverenja i potvrde, po osnovu javnih ovlašćenja, moći da dobiju i u Regionalnoj privrednoj komori Subotica.

- Uverenja koja su do sada dobijali u Beogradu, sada će privrednici moći da dobiju ovde. Pozvali smo na prezentaciju sve privrednike i predstavnike javnih preduzeća, ali smo akcenat stavili na izvoznike i privredna društva koja učestvuju u postupcima javnih nabavki - kaže Nebojša Ševo iz Regionalne privredne komore.


OBEZBEĐEN NOVAC ZA NARODNO POZORIŠTE I „IPSILON“ KRAK

Postavljeno: 12.12.2016

Izvor: Subotica.com

Skupština Srbije usvojila je minulog vikenda budžet za 2017. godinu, u okviru koga je predviđeno 300 miliona dinara za nastavak radova na “Ipsilon” kraku Koridora 10 i 111 miliona dinara za nastavak radova na rekonstrukciji i adaptaciji zgrade Narodnog pozorišta.Ove vesti su itekako obradovale Subotičane, naročito jer sve do ove godine država nije puno marila za ove velike projekte u našem gradu.

Naime, zgrada Narodnog pozorišta srušena je 2007. godine, a prema ugovoru koju je tada potpisan između Republike Srbije, Izvršnog veća Vojvodine i Grada Subotice, ove tri instance su u obavezi da izgradnju objekta finansiraju u odnosu 45-45-10 odsto. Međutim, novac za početak radova, prvu i početak druge faze, obezbedila je Republika Srbija, putem Nacionalnog investicionog plana, a onda je finansiranje preuzela Pokrajina, čijim sredstvima se, uz velike muke, stiglo do pete faze. Novca iz republičke kase posle druge faze a sve do ove godine, gotovo da nije ni bilo. O tome svedoči podatak da je od ukupnih 830 miliona dinara (zaključno sa petom fazom), koliko je do sada uloženo u obnovu „Talijinog hrama“, 32% sredstava obezbedila Republika, putem NIP-a i Ministarstva kulture, 62% Pokrajina, putem Fonda za kapitalna ulaganja, a 7% Grad Subotica.

Posle dužeg vremena, iz ovogodišnjeg republičkog budžeta obezbeđeno 35 miliona dinara, a u godinu koja dolazi, Narodno pozorište može ući sa puno optimizma, jer će nastavak radova biti obezbeđeno 111 miliona dinara. Kako se peta faza bliži kraju, na red dolazi šesta, koja podrazumeva uređenje fasade prema ulici Branislava Nušića i postavljanje metalnih vrata.

U istoj situaciji je i „Ipsilon“ krak Koridora 10, obilaznice oko Subotice, koja se gradi više od četvrt veka. Od ukupno 22.6 kilometara saobraćajnice koja vodi od Bikovačke petlje, preko Čantavirskog puta i pruge Beograd-Subotica, do graničnog prelaza Kelebija, za svo ovo vreme urađeno je manje od polovine posla. Nedavno su mašine ponovo zabrujale na „Ipsilon“ kraku, a Vlada Srbije je ove godine u nastavak radova uložila 123.5 miliona dinara. U narednoj godini biće obezbeđeno 300 miliona dinara, namenjenih za izgradnju deonice od Kelebije do petlje Jug.- Ponosan sam što je Vlada Srbije prepoznala značaj ovih kapitalnih projekata u našem gradu. Obezbeđeno je mnogo više novca nego ranijih godina i zahvaljujući tome, ove investicije sigurnim koracima idu ka svojoj realizaciji - kaže za naš sajt gradonačelnik Bogdan Laban. - Ima još dosta posla, ali, isto tako, postoje želja i volja svih nivoa vlasti da se zajedničkim snagama ovi projekti završe.


"DANI KANADE U SUBOTICI"

Postavljeno 29.11.2016

Izvor : RTV YU ECO

Naš grad je ove godine prvi put domaćin manifestacije „Dani Kanade u Subotici“, koja će na nekoliko lokacija trajati do četvrtka. Tim povodom, u Zelenoj sali Gradske kuće sa gradonačelnikom Bogdanom Labanom i članovima Gradskog veća sastala se delegacija ambasade Kanade u Srbiji na čelu sa savetnikom ambasadora Brajanom Ebelom. Ebel je izrazio zadovoljstvo što će se Kanada predstaviti u Subotici, koja kako je rekao, ima velike sličnosti sa ovom zemljom, posebno po kulturnoj raznolikosti. Pored kulturne saradnje, tema sastanka bilo je i unapređenje privredne saradnje.
BUNjEVCI OBLEŽILI DAN VELIKE NARODNE SKUPŠTINE I 330 GODINA OD DOSELjAVANjA U VOJVODINU

Postavljeno 28.11.2016

Izvor: RTV YU ECO

U subotu, u Velikoj većnici Gradske kuće, Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine obeležio je svoj nacionalni praznik, Dan Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena, koja je sazvana 25. 11.1918 godine. Takođe, svečanom akademijom obeleženo je 330 godina od naseljavanja Bunjevaca na prostore Bajskog trougla.

Pripadnici bunjevačke nacionalne manjine veoma su ponosni na odluku svojih predaka da se prisjedine tadašnjoj Kraljevini Srbiji. 25. 11. Dan Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih slovena, obeležavaju svake godine i to veoma svečano.

Gradonačelnik Subotice, podsetio je prisutne na veliki događaj iz 1918. godine. Na skupštini je odlučeno da se Vojvodina prisjedini Kraljevini Srbiji i da će se manjinama obezbediti sva prava. Na skupštini su govorile i dve velike istorijske ličnosti Jaša Tomić, i Blaško Rajić.

Predsednik Pokrajinske vlade istakao je kako ničiji identitet ne sme i neće biti ugrožen u današnjoj Vojvodini, a posebno ne identitet onih koji su, zajedno sa Srbima, ispisivali istoriju ove pokrajine. Naveo je i to da u Vojvodini nema značajnijeg događaja od Dana Velike narodne skupštine.

Ovoj svečanosti,između ostalih, prisustvovali su i: Stanislava Pak Stanković, izaslanica predsednika Republike Srbije, Gojko Radić, savetnik premijera Srbije, Mihalj Njilaš, potpredsednik Pokrajinske Vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine.
VELIKI POTENCIJAL ZA SARADNjU IZRAELA I SUBOTICE

Postavljeno 23.11.2016

Izvor: RTV YU ECO

„Subotica ima mnogo potencijala za privlačenje investitora iz Izraela“, rečeno je na sastanku gradonačelnika Bogdana Labana i ambasadorke ove zemlje, Alone Fišer Kam u Zelenoj sali Gradske kuće. Glavne teme sastanka odnosile su se na čvršće povezivanje Subotice i Izraela u oblasti poljoprivrede, turizma i IT sektora. Na sastanku je dogovoren i dalji nastavak rekonstrukcije Sinagoge, koja bi trebalo da bude završena do kraja 2017. godine. Sledeće godine, Srbija i Izrael slave četvrt veka diplomatskih odnosa što je prilika za produbljivanje saradnje.
SIJARTA: "MI ODBIJAMO NAVEDE DA SRBIJA NE ISPURNjAVA OBAVEZE PREMA NACIONALNIM MANjINAMA"

Postavljeno: 18.11.2016. god

Izvor: RTV YU EKO

Trgovinska razmena Srbije i Mađarske iznosi 1,1 milijardu evra i udvostručena je za poslednjih šest godina, izjavio je ministar privrede Srbije Goran Knežević posle susreta s kopredsednikom Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Mađarske Peterom Sijartom.Srpski ministar privrede istakao je da je cilj povećanje postojećeg nivoa robno-trgovinske razmene a to će se, kako je naveo, postići povećanjem srpskog izvoza u Mađarsku. "Odnosi Srbije i Mađarske su na istorijski najvišem nivou, što odgovara činjenici da su to susedne zemlje s komparativnim privredama i zajedničkim interesima u brojnim oblastima", rekao je Knežević i istakao neophodnost bolje povezanosti dve zemlje u drumskom, železničkom i vodnom saobraćaju, a kao posebno važnu okarakterisao je rekonstrukciju pruge Beograd-Budimpešta.

Kako je naveo, jedna od tema susreta bila je i uspostavljanje novih graničnih prelaza između dve zemlje i o modernizaciji postojećih. Sijarta, koji je i mađarski ministar spoljne politike i spoljne trgovine, ocenio je da Srbija postignutim rezultatima zaslužuje da bude članica EU.

On je istakao da Srbija pripadnicima mađarske nacionalne manjine Srbije pruža najšira prava, koja prevazlaze evropske standarde i veća su nego prava koja su ustanovljena u drugim zemljama regiona. "Mi odbijamo navode da Srbija ne ispunjava obaveze prema nacionalnim manjinama", rekao je Sijartu.

On je naveo da je u prvih osam meseci ove godine robna razmena Srbije i Mađarske uvećana za pet odsto u odnosu na isti period prethodne godine, što je rezultat otvaranja predstavništava mađarskih firmi u Srbiji. Sijatru je dodao da su za saradnju sa Srbijom zainteresovane mađarske kompanije iz sektora finansija, energetike, farmacije, kao i vodovodne kompanije, a interesovanje postoji i za slobodne zone u Srbiji.


IVANIŠEVIĆ: PODSTICATI SOCIJALNI DIJALOG

Postavljeno: 14.11.2016. god

Izvor: RTV YU EKO

U Regionalnoj privrednoj komori održan je okrugli sto na temu podsticanja socijalnog dijaloga između sindikata i poslodavaca. Među učesnicima okruglog stola bili su predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Privredne komore Srbije, Republičke agencije za mirno rešavanje sporova, Grada Subotice, Unije poslodavaca i sindikata.Subotica je jedan od nekoliko gradova u kojima je u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Privredna komora Srbije organizovala okrugli sto sa ciljem podsticanja socijalnog dijaloga i sindikalnog organizovanja. Predstavnici Ministarstva za rad naglasili su da je posebno značajan razvoj sindikalnog organizovanja u privatnim preduzećima.

Učesnicima su predstavljene i brojne prednosti mirnog rešavanja sporova, koji su u nadležnosti Republičke agencije za mirno rešavanje ranih sporova od 2005. godine. Prema rečima direktora agencije, mogućnost za mirno rešavanje radnih sporova uglavnom koristi javni sektor, a najčešći radni sporovi vezani su za zlostavljanje i diskriminaciju na radu.

Iako se kolektivnim ugovorom, koji su potpisani za javna preduzeća predviđa mirno rešavanje sporova pred Republičkom agencijom za mirno rešavanje sporova do sada radnici i poslodavci u Subotici nisu koristili ovu mogućnost. Ovakav način rešavanja sporova bi prema rečima predstavnika sindikata doprineo bržem rešavanju sporova i značajnim uštedama.


NASTAVAK GRADNjE IPSILON KRAKA KORIDORA 10

Postavljeno: 10.11.2016. god

Izvor: RTV YU EKO

Potpredsednica vlade i ministrka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas ugovor sa preduzećem Vojput za nastavak gradnje Ipsilon kraka Koridora 10 kod Subotice, poručujući da će ova vlada posle mnogo godina završiti i taj projekat.

Mihajlović je potpisala u Vladi Srbije ugovor sa direktorom Vojputa Duškom Dražićem i pomoćnikom direktora Koridora Srbije, koji će obavljati nadžor, Milovanom Bekrićem.Ugovor je vredan 123,5 miliona dinara i obuhvata nastavak gradnje Ipsilon kraka na prvoj deonici u dužini od jednog kilometra.

Potpisani ugovor obuhvata radove na izgradnji leve trake autoputa granični prelaz Kelebija - petlja "Subotica Jug” na deonici od kružne raskrsnice na ukrštanju sa Bikovačkim putem do petlje Subotica Jug.

Radovi će početi odmah, a rok za radove je 100 dana. Takođe, ugovor obuhvata i izradu projektno tehničke dokumentacije za levu traku autoputa na deonici GP Kelebija - petlja "Subotica Jug".

Predviđena je i izgradnja kružnog toka na raskrsnici sa Bikovačkim putem.

"Ipsilon krak je deo Koridora koji je takođe ostao u zapećku u prethodnih desetak godina, mi smo zatekli ne samo ovaj krak nego i mnoge saobaćajnice koje su počete da se rade, pa nisu završene. U Ipsilon krak je uložen je deo novac, ali nije urađena druga strana pa nije mogao da se koristi", rekla je Mihajlović Tanjugu posle potpisivanja ugovora.

Ona je istakla da je Ministarstvo građevinarstva zajedno sa vladom našlo način da iz budžeta tog miistarstva obezbedi novac.

"Imali smo javni poziv i komplentnu tendersku proceduru i ova kompanija je dobila posao. Izdvojili smo ukupno 150 milona dinara i očekujemo da se sve uradi u roku i kvalitetno. Da bi se sve završilo potrebno je još dve milijarde dinara i mi ćemo kroz budžet za 2017. i 2018. taj novac obezbediti. Vlada je dovoljno finanijski stabilna da može da završava projekte", naglasila je Mihajlović.

Ministarka je naglasila da je ova vlada pokrenula mnoge projekte i kredite koji su bili zakočeni, poput ruskog za železnicu i kuvajtskog za Prokop.

"Sposobni smo da iz budžeta isfinansiramo koliko je neophodno da bi završili kompletan Ipsilon krak", rekla je Mihajlović dodajući da će to ministarstvo pažljivo pratiti realizaciju tog projekta.

Ipsilon krak je dug 23,6 kilometara i obuhvata obilaznicu oko Subotice koja treba da poveže granični prelaze Horgoš i Kelebiju.

Horgoš se već nalazi na Koridoru 10, a sa izgradnjom Ipsilon kraka će i prelaz Kelebija biti povezana sa tim koridorom.

Dražić je rekao Tanjugu da će radovi početi već danas i da će sve biti završeno predviđenom roku od 100 dana.

"Očekujemo da će delimično moći da se pušta ta deonica već ove godine. Ubrzano će se raditi u narednih mesec dana, koiko vemenski uslovi budu dozvoljavali, a sve će biti završeno na proleće", naveo je Dražić.

Izgradnja Ipsilon kraka je započeta još 1990. godine. Za 26 godina izgrađeno je oko polovine, ili oko 11 kilometara.

U više navrata realizovani su određeni delovi tog projekta, ali nijedna deonica tog puta nije predata u upotrebu.


POMOĆ UNICEFA NA ZBRINjAVANjU MALOLETNIH MIGRANATA BEZ PRATNjE

Postavljeno: 09.11.2016. god

Izvor: RTV YU EKO

Zahvaljujući sredstvima Unicefa u Centru za socijalni rad su od početka novembra angažovana četiri terenska socijalna radnika za rad sa migrantima, a posebno decom bez pratnje. Na taj način se prema rečima nadležnih obezbeđuje pružanje pomoći migrantskoj populaciji i ojačava saradnja sa svim organizacijama koje se bave njihovim zbrinjavanjavanje,Među angažovanim terenskim socijalnim radnicima je i Marija Skala, koja je po struci diplomirani pedagog. Kako bi što bolje obavljala zadatke na identifikovanju problema dece migranata bez pratnje, Marija je sa još troje kolega obučena od strane Unicefa.

Terenski socijalni radnici svakodnevno obilaze punktove na kojima su smešteni migranti, vrše preliminarnu identifikaciju i početnu procenu rizika i potreba deteta i time olakšavaju brže povezivanje ugroženih sa nadležnim službama. Na ovim poslovima angažovana su lica sa evidencije NSZ sa obrazovanjem iz oblasti humanističkih nauka za period od tri meseca.

U toku ove godine Centru za socijalni rad je na teritoriji Grada prijavljeno 41 maloletno lice bez pratnje odraslih.


IZIS SAMO DELIMIČNO OLAKŠAO ZAKAZIVANjE PREGLEDA

Postavljeno: 03.11.2016. god

Izvor: RTV YU EKO

U Opštoj bolnici je 1. oktobra zaživeo integrisani zdravstveni informacioni sistem, koji bi trebalo da omogući lakše zakazivanje pregleda. Zbog brojnih problema u praksi, sve benefite novog načina zakazivanja pacijenti će osetiti tek u narednom periodu.
Migranti se raspoređuju po prihvatnim centrima

Postavljeno: 23.10.2016. god

Izvor: Subotica.com

Kako se ne bi stvorila velika gužva u Prihvatnom centru za izbeglice, migranti se razmeštaju po drugim centrima širom naše zemlje. U Subotici ostaje između 100 i 150 izbeglica, koji su podneli zahtev za ulazak u zemlje Evropske unije.Na ovaj potez Radna grupa za rešavanje problema mešoviti migracionih tokova Vlade Srbije odlučila se kako bi broj izbeglica u prihvatnim centrima bio ravnomerno raspoređen. Pored Subotice, migranti imaju obezbeđen smeštaj u Preševu, Bujanovcu, Šidu, Adaševcima, Kanjiži, Krnjači, Sjenici, Tutinu, Bogovađi, Banji Koviljači.

- Odluka Radne grupe je da se što više ide ka popunjavanju kapaciteta u prihvatnim centrima, da u Subotici ostane onoliko ljudi koliko centar može da primi, a da ostali budu raspoređeni u Šid i druga mesta, gde čekaju svoj red da legalno uđu u Mađarsku. Naši severni susedi i dalje ostaju pri svom stavu da dnevno puštaju oko 30 ljudi i na osnovu podnošenja zahteva jasno se definiše kako ko dolazi na red – objašnjava Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu rada i član Radne grupe. - Ideja je da nijedan centar ne ide iznad svojih predviđenih kapaciteta i upravo razgovor koji je ministar Aleksandar Vulin vodio u Briselu o dodatnim sredstvim a iz međunarodnih fondova, kojim bi se napravilo više manjih centara za zbrinjavanje po svim evropskim standardima. Ovih dogovorenih šest miliona jeste da postojeći centri budu upodobljeni po svim standardima, kako bi na odgovarajući način pružali usluge migrantima.U jednom trenutku u Subotici je bilo više od pet stotina ljudi, koji su boravili u šatorima u dvorištu Prihvatnog centra.

- Tada je vreme to dozvoljavalo, ali po dolasku zime i niskih temperatura šatori nisu nikakvo rešenje i zato smo morali da nađemo način da oni budu smešteni kako priliči – naglašava Ivanišević, dodajući da Srbija razgovara o mogućnosti sporazuma readmisije sa Avganistanom i Pakistanom, koji bi omogućio da sva lica koja ne dobiju azil budu na zakonski način vraćena u svoje zemlje.


14. Dani vojvođanskog mađarskog glumišta od 27. do 30. oktobra

Postavljeno: 21.10.2016. god

Izvor: Subotica.com

U organizaciji Narodnog pozorišta, od 27. do 30. oktobra održaće se 14. Dani vojvođanskog mađarskog glumišta i 13. Čitajuće pozorište.Za sva tri dana manifestacije, predviđen je bogat program u okviru kojeg će se održati brojne izložbe, predstave, promocija izdanja pozorišnih tekstova, kao i dodela nagrade Patakijevog prstena za najbolje glumačko ostvarenje na mađarskom jeziku u Vojvodini u protekloj pozorišnoj sezoni. Nagrada se dodeljuje 29. oktobra jer je na taj dan 1945. godine prvi put odigrana predstava u subotičkom pozorištu na mađarskom jeziku.

Programi Dana vojvođanskog mađarskog glumišta i Čitajućeg pozorišta, održavaće se u Omladinskom klubu „Skladište“, u Klein house-u i na sceni Jadran.


Kompanija "Contitech" u drugoj fazi investicije

Postavljeno: 12.10.2016. god

Izvor: Subotica.com

Kompanija "Contitech fluid Serbia" uspešno realizuje drugu fazu investicije i izgradnju pogona u Subotici u kome će u narednom periodu, po etapama, biti otvoreno 500 novih radnih mesta.

"Contitech fluid Serbia", deo velike porodice kompanije "Continental", u okviru Slobodne zone u Malom Bajmoku u Subotici posluje od 2011. godine. U prvoj fazi investicije, u izgradnju i opremu pogona površine 7.200 kvadratnih metara uloženo je više od 10 miliona evra. Iako je prvobitno planirano zapošljavanje oko 250 ljudi, na kraju prve faze u pogonu za proizvodnju fluidnog programa i cevnih vodova za turbo aplikacije automatskog menjača, trenutno radi 700 ljudi.

Samo uspeh vodi daljim ulaganjima!

Pošto je prva faza uspešno realizovana, „Contitech“ je počeo drugu fazu investicije, a 10. juna ove godine položen je kamen temeljac za izgradnju novog proizvodnog pogona, u koji će biti uloženo 17 miliona evra.

- Radovi napreduju u skladu sa planom, kod ovako kompleksnih projekata često se dešava da bude nekih sitnih problema koji se rešavaju u hodu, ali verujem da će početkom naredne godine objekat biti završen - najavljuje za naš sajt Živko Topalović, direktor "Contitech Fluid Serbia". - Proizvodićemo isti proizvodni program i proširenje fabrike se zasniva na dodatnim ugovorima koje smo dobili od strane kupaca, koji su bili zadovoljni nama i svim performansama fabrike.Živko Topalović, direktor "Contitech Fluid Serbia"

Delove iz Subotice koriste automobili cele V VV grupe, Audi, Porše, Daimler, BMV, Reno...

- To su vrhunski igrači u automobilskoj industriji, a samim tim i veoma zahtevni kupci i kada od njih dobijete nove ugovore, onda je to zaista potvrda dobrog rada fabrike – ističe Topalović. - Ovo jeste velika investicija, ali u zdravim okvirima, nije megalomanska, već razumna priča, u kojoj se posle prvog uspešnog koraka ulazi u proširenje posla. Projekat je ispunio očekivanja akcionara „Continentala“ a da nije tako, ne bi bilo druge faze. Samo uspeh vodi daljim ulaganjima! Nikakva priča ili obećanja, već samo uspeh i zadovoljan kupac.

Mi smo uspešni koliko su naši ljudi uspešni!

Prema planu, sa završetkom druge faze, u pogonima bi trebalo da radi oko 1.200 ljudi. Novih 500 radnika zapošljavaće se po etapama, kako bi mogli da prođu neophodnu obuku i stručno usavršavanje.

- Zadovoljni smo potencijalom koji ljudi donose sa sobom, a kroz dalju obuku i usavršavanje uspevamo da zadovoljimo potrebe kupca. Mi smo uspešni koliko su naši ljudi uspešni! Kako u proizvodnji, tako i u menadžementu i zbog toga se posebna pažnja se posvećuje ljudskim resursima - naglašava direktor.

Jedna od najznačajnijih vrednosti stranih kompanija koje posluju kod nas je da mladi imaju priliku da vide i nauče kako velike svetske kompanije funkcionišu.

- Mi smo u sistemu dualnog obrazovanja i u saradnji sa STŠ "Ivan Sarić" đaci dolaze kod nas na praksu. Za studente imamo "Prodriver" program, u okviru koga 10-15 studenata može da radi praksu unutar kompanije. Svakog petka je „Otvoreni dan“, kada svako može da dođe i preda svoju biografiju za posao - predočava Topalović. - Međutim, investicije dolaze, a u okviru njih najbitnije je da jednu industrijsku kulturu na visokom nivou implementiramo u lokalnu sredinu. Da lokalno stanovništvo stekne iskustvu u radu sa najzahtevnijim kupcima.

Poslovanje u okviru industrijske zone u Subotici

Bitan faktor u uspehu kompanije su i uslovi poslovanja, koji su u subotičkoj industrijskoj zoni zaista za svaku pohvalu.

- Zaista je tako, jer možemo da radimo svoj posao, a da pritom ne brinemo da li ćemo imati dovoljno struje, gasa ili čiste puteve tokom zime. Tu je i administrativna podrška Slobodne zone i njene prednosti da jednostavnim carinskim postupkom uvozimo i izvozimo robu. Sve to utiče i doprinosi kvalitetu poslovanja – ističe direktor.

Završetkom druge faze u narednih nekoliko godina planiran je godišnji promet od oko stotinu miliona evra, što je zaista impozantna cifra.

- Da bi se do toga došlo nema „odmaranja na lovorikama“ već svakodnevno moramo da radimo i idemo napred, da se borimo za nove ugovore, da budemo fleksibilni i prilagođavamo se situacijama na tržištu. Prostora za bolje uvek ima, a na nama je da ga iskoristimo na najbolji način i time našu kompaniju učinimo još uspešnijom, a Suboticu atraktivnijom i privlačnijom za nove investore, ali i mlade ljude - zaključuje Živko Topalović u razgovoru za Subotica.com.

Počinje 23. Međunarodni festival Pozorišta za decu

Postavljeno: 16.09.2016. god

Izvor: YU EKO RADIO/TV

23. Međunarodni festival pozorišta za decu održaće se od nedelje 25. septembra, do petka 30. septembra 2016. godine u Subotici. Tokom pet dana, Festival će ugostiti umetnike, pozorišne stručnjake i studente pozorišnih škola sa raznih strana Evrope, sveta i zemlje domaćina Srbije. Festival je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja R. Srbije i Grada Subotica.

Ovogodišnji budžet za Festival je manji za otprilike 2,5 miliona dinara i prema propozicijama, koje su kao takve ustanovljene zbog ograničenog budžeta, sva pozorišta učestvuju na Festivalu o svom trošku, što znači da sami plaćaju put i nastupaju bez naknade. Konačan broj predstava u takmičarskom programu 16 umesto nekadašnjih 25, uslovljen je i brojem pansiona koji je organizator Festivala u mogućnosti da pokrije.

Odabrane predstave će se igrati u Dečjem pozorištu Subotica i Pozorištu "Deže Kostolanji". Sve predstave biće izvedene na izvornom jeziku. Festival dodeljuje sledeće nagrade: Gran pri za najbolju predstavu u celini, nagradu za najbolju režiju, najbolju scenografiju i najbolju originalnu muziku. O nagradama će odlučivati tročlani žiri. Novina od ove godine je da dolaze pozorišta iz Kolumbije i Indonezije.

Ovogodišnji prateći programi Festivala, omogućuju interakciju među najmlađima, a posebna pažnja je usmerena na Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade, koji je značajan segment Festivala i deo je višegodišnjeg projekta koji je započet 2009. godine pod vođstvom prof. dr Henrika Jurkovskog. Takođe, naši najmlađi će imati prilike da uživaju u plesnim, lutkarskim i drugim kreativnim radionicama.Grad donirao opremu policiji

Postavljeno: 14.09.2016. god

Izvor: Subotica.com

Grad Subotica donirao je subotičkoj Policijskoj upravi opremu vrednu 1.6 miliona dinara. Pripadnici saobraćajne policije dobili su dva opremljena skutera marke "Kymco" i kameru "Cannon".

Načelniku Policijske uprave Subotica, Miloradu Šušniću, vrednu opremu danas su uručili gradonačelnik Bogdan Laban i Tivadar Bunford, predsednik Skupštine grada. - Skuteri opremljeni odgovarajućom svetlosnom signalizacijom vredni su 1.3 miliona dinara, dok je kamera vrednosti oko 300 hiljada dinara. To je oprema koja je našoj policiji potrebna da bi na adekvatan način mogla da obavlja posao – rekao je gradonačelnik Bogdan Laban. - Ovo je nastavak dobre prakse koju grad ima godinama. Sredstvima Fonda sa unapređenje bezbednosti saobraćaja grad je do sada donirao deset automobila, računara i opreme, kao i video nadžor na nekoliko punktova.

Inače, trećina naplaćenih kazni za saobraćajne prekršaje sliva se u budžet grada na čijoj su teritoriji napravljeni. To su namenska sredstva i tiim novcem je kupljena i ova oprema.

Načelnik PU SUbotica Milorad Šušnić zahvalio se gradonačelniku na donaciji i istakao da je ona veoma značajna za rad policijskih službenika.Promocija turističkih potencijala Republike Srpske "Dani Srpske u Srbiji"

Postavljeno: 14.09.2016. god

Izvor: YU EKO RADIO/TV

U okviru manifestacije "Dani Srpske u Srbiji" je na centralnom gradskom Trgu organizovana promocija turističkih potencijala Republike Srpske. Turistička organizacija Republike Srpske i Banja Luke, ove godine se drugi put predstavljaju Subotičanima.

Po rečima naših sugrađana koji su posetili štand Turističke organizacije Republike Srpske, većina se odlučuje za odlazak na Jahorinu i u Etno selo Stanišić.

Posetioci su imali prilike da dobiju promotivne flajere, koji promovišu kulturnu baštinu, prirodne lepote, turistička mesta i rute našeg prvog suseda. Po rečima generalne menadžerke Turističke organizacije, ono što krasi Republiku Srpsku i ujedno olakšava turistima je novoizgrađeni auto put, koji se prostire od Bijeljine, do Prnjavora. Projekat "Dani Srpske u Srbiji" je realizovan u saradnji sa umetnicima, naučnicima i privrednicima koji su rodom ili poreklom iz Republike Srpske, a žive i rade u Srbiji. A posebna saradnja je ostvarena sa zavičajnim društvima i udruženjima u Srbiji.

Projekat pod nazivom "Dani Srpske u Srbiji" je pokrenut 2013. godine sa idejom da se Srbiji i njenim građanima na nov i jedinstven način predstavi Republika Srpska i njeni potencijali.Legalizacija nezakonito izgrađenih objekata

Postavljeno: 12.09.2016. god

Izvor: YU EKO RADIO/TV

Zakon o ozakonjenju objekata daje mogućnost da građani , vlasnici nezakonito izgrađenih objekata mogu obavestiti građevinsku inspekciju da imaju nezakonito izgrađeni objekat kako bi se na osnovu toga izvršio popis takvih objekata.

Zakonski rok za popis nelegalno izgrađenih objekata je 27. novembar 2016. godine. U cilju efikasnijeg i bržeg sprovođenja popisa nelegalno izgrađenih objekta, u svim mesnim zajednicama će se u periodu od 12. do 30. septembra 2016. godine omogućiti građanima da sami prijave nelegalno izgrađene objekte, saopstili sui z Građevinske inspekcije.Početak Dead Lake Festivala na Paliću

Postavljeno: 17.09.2016 . god

Izvor: YU EKO RADIO/TV

Glavna zvezda Dead Lake Festivalu na Paliću koji traje do 11. septembra je holivudska glumica Natalie Burn. Festival je podržan od strane Ministarstva kulture Republike Srbije, koje je prepoznalo kulturni značaj ove manifestacije.

Festival Dead Lake, koji se održava od 07. do 11. septembra pod sloganom "Hell Of a Festival", predstaviće intrigantan presek najznačajnijih dugometražnih ostvarenja horor žanra iz celog sveta, od kojih će većina biti premijerno prikazana u Srbiji, a fokus ovogodišnjeg festivala je na regionalnim filmovima. Biće prikazano 13 ostvarenja, 8 u takmičarskom i 5 u revijalnom segmentu, a žiri koji će proglasiti najbolji film, dobitnika nagrade Haron, radiće u sastavu: Miko Aroma iz Helsinkija, Tomaž Horvat i renomirani domaći reditelj Dejan Zečević.

Film Mamula je snimljen u Crnoj Gori, u režiji Milana Todorovića. U pitanju je poznati zatvor Mamula i radnja filma se održava u tom ozloglašenom zatvoru. Za mene je bilo izuzetno fascinirajuće iz razloga što sam mislila da postoji samo jedan ozloglašeni zatvor u svetu Alkatraz, ali sam se očigledno prevarila.Dead Lake Festival jeste drugi po redu, ali definitivno zavređuje da bude uvršten u tradicionalni festival. Populacija koja voli horor filomove je velika i konstantno raste. Ne znam zbog čega, ali očigledno vole nešto u tim horor filmovima. Definitivno je dobro imati jedan takav festival.

Cena ulaznica za projekcije u bioskopu Abazija na Paliću iznose 100 dinara - pojedinačna ulaznica za jednu filmsku projekciju, 150 dinara - dnevna ulaznica za sve projekcije određenog dana. Idiličan krajolik jezera Palić sa prelepim rustičnim parkom i misterioznim vremešnim vilama, među kojima dominira stari bioskop Abazija, savršena su lokacija za održavanje ovog jedinstvenog festivala, prvog u Srbiji koji prikazuje najbolja dugometražna ostvarenja horor žanra iz celog sveta uz predstavljanje vina iz Srbije i regiona.Zavičajni dani

Postavljeno: 31.08.2016 . god

Izvor: YU EKO RADIO/TV

Tradicionalna manifestacija ,,Zavičajni dani”, koja se ove godine obeležava treći put, počinje petog septembra i taje do desetog septembra. Svečano otvaranje festivala, čiji je slogan ,,Različitost zbližava”, održaće se petog septembra u Velikoj većnici Gradske kuće sa početkom u 19 časova. Festival traje šest dana u sklopu koga su predviđeni brojni i bogati programski sadržaji književni, edukativni, kulturno-umetnički i zabavni, a čiji je generalni sponzor grad Subotica. Lokalna samouprava grada Subotica je za manifestaciju ,,Zavičajni dani” izdvojila milion i osamsto hiljada dinara. Cilj održavanja manifestacije je podizanje kulturnih i etičkih normi, negovanje tradicije i kulture srpskog naroda uz toleranciju svih stanovnika na prostoru Severne Bačke.
Fantastični rezultati subotičkih plivača na mitingu u Adi

Postavljeno: 08.08.2016

Izvor: www.subotica.com

Plivačkim mitingom "XX Delfin Kup" završen je letnji deo sezone za plivače u Srbiji. Na ovom kvalitetnom turniru nastupila su oba plivačka kluba iz Subotice, koja su osvojila ukupno 35 medalja i ostvarila najviše ekipne plasmane.

Na međunarodnom turniru u Adi u subotu nastupilo je 359 takmičara iz 33 kluba iz Hrvatske, Velike Britanije, Nemačke, Mađarske, Rumunije, Rusije, Slovačke, SAD, kao i 14 klubova iz Srbije među kojima su bili i subotički PK "Spartak" i PK "Spartak-Prozivka".

Oba subotička kluba imala su fantastične rezultate čime su još jednom pokazali da su ove dve škole plivanja veliki proizvođač kvalitetnih plivača, među kojima su svakako i brojni takmičari koji igraju pod nacionalnim grbom Srbije.

PK "Spartak" sveukupni pobednik "XX Delfin Kup"-a

Plivački klub "Spartak" je na ovom takmičenju je sa 15 osvojenih medalja (6 zlatnih, 2 srebrne i 7 bronzanih) sveukupni pobednik jubilarnog turnira, dok je PK "Spartak-Prozivka" osvojio 20 medalja (9 zlatnih, 7 srebrnih i 4 bronzane)

Osvajači medalja u pojedinačnoj konkurenciji za PK "Spartak" su:

Dečaci

• Andrija Tepavac, srebro 50 prsno;

• Dominik Kekenj, bronza 50 kraul;

• Luka Knežević, bronza 50 kraul i 50 delfin;

• Nemanja Radanović, bronza 50 leđno;

• Adriel Hajagoš, zlato 50 kraul i 50 delfin;

• Danilo Dulić, bronza 50 leđno i

• Kristian Šebek, bronza 50 prsno.

Devojčice

• Teodora Der, zlato 50 kraul i srebrna 50 delfin;

• Marta Megađa, zlato 50 prsno;

• Anja Zubelić, zlato 50 prsno;

U konkurenciji štafeta, u apsolutnoj konkurenciji, u disciplini 4dž50 mešovito ženska štafeta PK "Spartak" (u sastavu Petra Čajkaš, Marta Megađa, Anja Zubelić i Teodora Der) osvojila je zlatnu medalju, dok je štafeta u muškoj konkurenciji (Nemanja Radanović, Veljko Tutić, Nenad Aksin i Adriel Hajagoš) osvojila bronzanu medalju.

Najjači sastav PK "Spartak-Prozivka" za ekipno 1. mesto

Na plivački miting u Adi treneri PK "Spartak-Prozivka" Nevena Kalać i Bojan Udicki vodili su svoje najbolje plivače. Njih 21 koji su nastupili osvojili su ukupno 20 medalja čime su zauzeli ekipno prvo mesto.

Osvajači medalja za PK "Spartak-Prozivka" u konkurenciji dečaka su:

• Strahinja Odović, zlato 50m delfin i 50m leđno;

• Luka Repas, zlato 50m kraul i 50m delfin;

• Leon Ujvari, zlato 50m kraul i srebrna 50m delfin;

• David Farkaš, srebro 50m kraul i 50m prsno;

• Balaz Farkaš, zlato 50m prsno i

• Boris Borsoš, bronza 50m prsno

Takmičarke PK "Spartak-Prozivka" su takođe imale vrlo zapažen nastup.

Maša Kostić, zlato 50m kraul i srebro 50m delfin; Teodora Ždrnja, zlato 50m delfin i srebro 50m kraul Silvia Tot, zlato 50m prsno i bronza 50m kraul Nađa Skenderović, srebro 50m prsno i 50m leđno, Ivana Vukomanović, bronza 50m leđno i Tea Vojnić Kortmis, bronza 50m prsno.

Istog dana je održan i plivački maraton na Tisi, gde su nastupili takmičari PK "Spartak-Prozivka" Borislav Fermanović i Bojana Fermanović. Borislav je zauzeo 1. mesto u kategoriji 13-14 godina, dok je Bojana zauzela 2. mesto u kategoriji 11-12 godina.

Pauza do septembra

Posle odličnih rezultata, tokom cele letnje sezone plivači i plivačice subotičkih klubova su sada na zasluženom odmoru do septembra, kada će početi pripreme za nastavak osvajanja medalja i pehara na takmičenjima u Srbiji i regionu.
Program obeležavanja 21. godišnjice "Oluje"

Postavljeno: 01.08.2016

Izvor: www.subotica.com

Savez srpskih udruženja Severnobačkog okruga Subotica u naredna četiri dana prigodnim programom obeležiće 21. godinu od vojno - policijske akcije "Oluja" tokom koje i nakon koje je stradao i proteran veliki broj Srba.

Program obeležavanja 21. godišnjice "Oluje"Savez srpskih udruženja Severnobačkog okruga Subotica povodom 21. godišnjice vojno - policijske akcije "Oluja" prigodnim programom obeležava ovu tužnu godišnjicu kada je veliki broj Srba napustio svoja vekovna ognjišta. U sklopu obeležavanja sećanja na stradale u "Oluji" cilj je prigodnim programom prisetiti se ovih za srpsku populaciju u Hrvatskoj vrlo teških dana.

Nakon “Oluje”, u Subotici je po rečima Komesara za izbeglice i migracije Stojana Ivoševića utočište pronašlo oko 5.000 građana s prostora nekadašnje Republike Srpske Krajine, dok je tokom ratova 90-ih u Suboticu došlo oko 12.000 ljudi.

4. avgusta 1995. godine počela je akcija hrvatske vojske pod nazivom „Oluja“, tokom koje je ubijeno i nestalo oko dve hiljade Srba, dok je 250.000 proterano sa svojih ognjišta.

Kako se navodi u saopštenju Organizacionog odbora za obeležavanje Dana sećanja na stradanje i progon Srba, ta akcija predstavlja najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata jer nikada u istoriji Evrope za tako kratko vreme (4–7. avgust 1995. godine) nije proteran tako veliki broj ljudi.

Program obeležavanja počinje danas (ponedeljak) u 18 časova u Vestibilu Gradske kuće otvaranjem izložbe slika posvećene stradanju Srba u Krajini, dok će se od 19 časova održati tribinu posvećenoj stradanju Srba u Hrvatskoj.

U utorak od 19 časova u Dečjem pozorištu održaće se promocija filma o stradanju Srba u Krajini. Narednog dana (sreda) od 18 časova u Dečjem pozorištu biće održana promocija knjige istoričara dr Miljana Micića posvećena stradanju Srba u Prvom svetskom ratu uz muzičku pratnju grupe "Zvuci s kamena".

Poslednjeg dana, u četvrtak 4. avgusta, sa početkom u 9 časova u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg održaće se pomen žrtvama stradalim u "Oluji".

U petak u 12 časova će se oglasiti crkvena zvona na pravoslavnim hramovima na teritoriji cele Srbije, kao i jednoličan zvuk sirena za opštu opasnost, a pet minuta kasnije i isprekidani zavijajući zvuk sirena za prestanak opšte opasnosti.

Obeležavanje ovog tužnog sećanja i velike tragedije za srpski narod organizuje Savez srpskih udruženja SB okruga uz podršku lokalne samouprave.


Održana 4. regata "Palićka jedra"

Postavljeno: 13.07.2016

Izvor: www.subotica.com

Za vikend na Paliću održana je tradicionalna jedriličarska regata "Palićka jedra", četvrta po redu, koja je okupila 36 jedriličara iz 7 klubova iz Srbije.Pored domaćina JK "Reful", na regati su učestvovali još JK "Palić", "Vojvodina" (Novi Sad), "AJK" (Beograd), "Zemun" , "Gemadž" (Beograd) i NC "Palilula" (Beograda).

Prvog dana se jedrilo po odličnim uslovima za jedrenje, uz lepo i sunčano vreme, umerenu oblačnost i severozapadni vetar prosečne brzine 11 čvorova. Ođedrena su sva četiri plova predviđena za taj dan. Drugog dana vetar je bio promenjiv, duvao je sa sve četiri strane. Pored više pokušaja regatni odbor je uspeo da postavi polje po kom su jedrilice otplovile još jedan plov.

Posle 5. otplovljenih plovova u dva takmičarska dana kompletirana je regata i saznali smo konačne plasmane i pobednike po klasama.

U "veteranskoj" klasi "Finn" pobednik je Atila Dubičanac (JK "Palić"), u klasi "Laser Radial" najbolja je bila Ivona Kosor (AJK), u kadetskoj klasi "Laser 4.7" prvi je bio Jovan Stojanović, dok je u klasi za najmlađe "Optimist" pobednica Ana Jovanović (JK "Gemadž").

Što se tiče rezultata takmičara JK "Reful", domćina ove regate, Petra Buljovčić je bila 4. u generalnom plasmanu, 3. kod devojčica i 3. među takmičarkama do 12 godina u klasi "Optimist".Stela Buljovčić je na ovoj regati bila treća u klasi "Radial", a u klasi "Laser 4.7" Sofija Dobričkičetvrta, dok je Makarije Jakšić bio šesti.

Članica JK "Palić" Kristina Boja zauzela je 2. mesto u klasi "Laser 4.7".

Predsednik JK "Reful" Zlatko Buljovčić zahvalio se svima koji su pomogli u organizaciji i svojim angažmanom doprineli da ova sportska manifestacija još jednom ispuni očekivanja. - "Prilikom organizacije ove regate, kao i ranije, obratili smo se aktuelnom članu Gradskog veća za sport i omladinu Nemanji Simoviću, od koga smo, za razliku od prethodnih obraćanja kada smo ostali bez odgovora i podrške, dobili obećanje o naknadi dela materijalnih sredstava potrebnih za uspešnu organizaciju, te smo ohrabreni postignutim dogovorom uložili maksimalni trud, da što uspešnije organizujemo 4. Palićka jedra, u čemu smo, po utiscima takmičara i gostiju i uspeli" - rekao je Buljovčić i dodao da se nada da će u budućnosti saradnja sa gradom i članom GV za sport i omladinu doprineti zajedničkom cilju da Palićko jezero preuzme primat kao Regionalni nautički centar.


FILMSKI KLASICI POD OTVORENIM NEBOM

Postavljeno: 01.07.2016 . god

Izvor: www.subotica.com

Selekcija “Klasici na trgu” Festivala evropskog filma Palić, nakon veoma uspešnih prethodnih izdanja, predstaviće ove godine u okviru predfestivalskog programa na prelepom subotičkom Trgu slobode pet vrhunskih filmskih klasika restaurisanih i pripremljenih za savremenu digitalnu prikazivačku tehniku.

Program će otvoriti 10. jula u 21.30h izuzetno ostvarenje Folkera Šlendorfa „Limeni doboš” (1979) snimljeno po istoimenom remek-delu nobelovca Gintera Grasa. Film, koji je svojevremeno dobio Oskara za najbolji strani film i Zlatnu palmu u Kanu (1979. zajedno sa „Apokalipsa danas”), prati život Oskara Matzeratha koji je dobivši limeni doboš sa tri godine odlučio - posmatrajući suludi svet oko sebe na pragu Drugog svetskog rata u Nemačkoj - da ne želi da odraste...Dan kasnije sledi čuveni mađarski film „Ljubav” Karolja Maka iz 1971. godine koji je ove godine prikazan u programu Kanski Klasici, po mnogim kritičarima jedan od najznačajnjih mađarskih flimova svih vremena.

S obzirom da je ove godine kinematografija Baltika u fokusu, za publiku je okviru programa “Klasici na trgu” pripremljen i odličan letonski dokumentarac Franka Herca i Vladimira Ajznera “Bilo jednom sedam Simeona” (1989) o sedmorici braće džez muzičara uzrasta od pet do dvadeset godina koji su zajedno sa majkom 1988. godine oteli putnički avion u želji da napuste Sovjetski Savez.

Tu je zatim i litvanski klasik “Osećanja” (1968) koji, baziran na pripovetci letonskog noveliste Ejonasa Livasa, opisuje haotični period Drugog svetskog rata kroz odnos dva brata, jednog posvećenog porodici; drugog posvećenog političkim idealima. Ovako podeljena braća simbolizuju rascepljenu domovinu.

Program “Klasici na trgu” zatvoriće 14. jula estonski naučno-fantastični film “Hotel Kod izgubljenog alpiniste” (1979) snimljen prema kultnom romanu braće Strugacki (Arkadij i Boris), intrigantna priča koja čudan zaplet dobija nakon što policajca, koji po prijavi dođe u izolovani hotel na Alpima, odseče od okolnog sveta snežna lavina.

Prijatelj selekcije “Klasici na trgu” je kompanija Infostud iz Subotice.

Sve projekcije počinju u 21.30h, a ulaz je besplatan!


ODRŽANA "VOJVOĐANSKA KONFERENCIJAO ENERGETICI 2016"

Postavljeno: 30.06.2016 . god

Izvor: www.subotica.com

U organizaciji Skupštine Vojvodine, Generalnog konzulata Republike Mađarske i Mađarske nacionalne trgovačke kuće u Velikoj većnici Gradske kuće održana je „Vojvođanska konferencija o energetici 2016“.Ideja za održavanjem konferencije posvećene energetskom sektoru proizašla je iz težnje da se poveća broj stranih investitora koji su spremni da ulažu na teritoriji Srbije u ovu oblast. Među učesnicima bile su zainteresovane firme iz Mađarske, predstavnici Grada Subotice i Pokrajinske vlade, bankarskog sektora, kao i stručnjaci iz oblasti energetike dve zemlje.

Da je konferencija dobra prilika za podsticanje saradnje u ovoj oblasti, smatra i generalni konzul Republike Mađarske u Srbiji, Janoš Babić.

- Videli smo po nekim istraživanjima da u oblasti energetike koja između ostalog, obuhvata toplane i zelenu energiju, u Srbiji nema većeg mađarskog ulaganja i investicija. Uz pomoć Mađarske trgovačke kuće i Ministarstva spoljnih poslova našli smo puno zainteresovanih firmi, spremnih da se pojave da tržištu Srbije. Konferencija je dobra mogućnost da se ostvare kontakti. Sa dve, tri opštine razgovori su već na dobrom putu, a mislim da će nakon ove konferencije biti više dobrih vesti i započetih pregovora - kaže generalni konzul, Janoš Babić.

Uzrok nedovoljne zastupljenosti stranih investitora u oblasti energetike, pomoćnik generalnog direktora JKP „Beogradske elektrane“, Petar Vasiljević vidi u čestim promenama vlasti na lokalnom nivou.

- Projekti u oblasti energetike ne mogu biti realizovani u kratkom roku, potrebno je dve, tri ili čak četiri godine a investicione vrednosti su do nekoliko miliona evra. Očekujem da ćemo posle ove konferencije napraviti pozitivan iskorak i ostvariti konkretne i vidljive rezultate u primeni tehnologije-kaže Petar Vasiljević i dodaje - Neophodna je bolja informisanost predstavnika lokalnih samouprava o potencijalima i benefitima korišćenja savremenih tehnologija, posebno u oblasti obnovljivih izvora energije. Takođe, za implementaciju novih projekata u ovoj oblasti neophodni su i podsticaji u vidu bespovratnih sredstava.


DODELjENE NAGRADE "dr FERENC BODROGVARI"

Postavljeno: 28.06.2016 . god

Izvor: www.subotica.com

U Velikoj većnici Gradske kuće sinoć su svečano uručena priznanja „dr Ferenc Bodrogvari“ za izuzetan doprinos u kulturnom stvaralaštvu grada. Ovogodišnje dobitnice su profesorka klasičnog baleta, Natalija Raičević, književnica Monika Čik i pesnikinja Željka Zelić.Priznanje koje nosi ime velikog filozofa, pisca i profesora dodeljuje se za istaknuta ostvarenja na polju likovne, muzičke umetnosti i književnosti stvaraocima do 40 godina starosti. Nagrade mladim umetnicama su uručili predsednik Skupštine grada, Tivadar Bunford i zamenica gradonačelnika, Timea Horvat.

- Naš grad je sada ponosniji i bogatiji za tri umetnice, čiji su radovi doprineli razvoju kulturnog i intelektualnog stvaralaštva i na taj način pokazali stvarne vrednosti. Smatram da je to veliki uspeh, jer u današnjem modernom, užurbanom svetu nije lako motivisati mlade generacije na stvaranje umetničkih dela. Ove mlade umetice su nam ulile nadu da kulturne vrednosti u našem gradu ne blede, nego se dalje razvijaju - rekao je Bunford.

Jedna od dobitnica, profesorka klasičnog baleta, Natalija Raičević je rekla da joj je priznanje veoma značajno, ne samo kao podstreh za dalji profesionalni napredak, nego i na ličnom planu.

- Nagrada ima veliki značaj za moju porodicu, jer je dr Bodrogvari bio profesor moje mame u Gimnaziji. Želela bih da se zahvalim svim mojim profesorima Baletske škole u Novom Sadu, Akademije princeze Grejs Keli u Monte Karlu, kao i mojim pedagozima u Francuskoj gde sam diplomirala. Veoma mi je značajno što je grad prepoznao klasični balet kao profesiju i ova nagrada mi je samo podsticaj za dalji rad. Nadam se da će jednog dana neko od mojih đaka preuzeti ovu nagradu - kaže Natalija Raičević i otkriva - Planiram da negujem klasičan balet u Subotici i volela bih da se jednoga dana na sceni Narodnog pozorišta zaigra profesionalni balet.

Na priznanju se zahvalila i Željka Zelić, diplomirani novinar. - "Drago mi je što je ova nagrada došla od grada, jer je ovo prva nagrada, ovakve vrste, u mojim dosadašnjim književnim radovima. Na neki način, daje mi vetar u leđa, da nastavim dalje sa radom i opravdam ovo priznanje." - rekla je Željka Zelić

Treća dobitnica je Monika Čik, profesorka Mađarskog jezika i književnosti.

- "Srećna sam zbog ovog priznanja. Upoznala sam mnogo umetnika, bibliotekara, kulturnih radnika i ljubitelja književnosti u gradu, koji su mi puno pomogli u radu." - izjavila je Monika Čik.

Poznati subotički, ali i jugoslovenski pisac, filozof i intelektualac, dr Ferenc Bodrogvari rođen je 1935. godine u Bezdanu. Bio je prvi dobitnik nagrade „Šaman“ koja mu je u Velikoj većnici uručena 1979. godine, samo pola godine pre njegovog odlaska u večnost. Nakon njegove smrti, doneta je odluka da ovo priznanje ponese ime svog prvog dobitnika.


HRABROST I PODRŠKA – OSNOVA ŽENSKOG PREDUZETNIŠTVA

Postavljeno: 23.06.2016 . god

Izvor: www.subotica.com

U Kafeu „Priča“ održan je Skup preduzetnica „Biznis ćoše“ na temu „Kako poslovati u Srbiji kada ste žena“ u organizaciji Centra za lični i profesionalni razvoj „Educom“.Sa idejom podsticanja ženskog preduzetništva, o svojim poslovnim uspesima govorilo je šest preduzetnica iz našeg grada. One su početnicama u biznisu ili ženama koje tek žele da se odvaže na ovaj korak govorile preprekama na koje su nailazile, kao i putu do uspeha. Subotica je sedmi grad u kojem je održano „Biznis ćoše“ uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova.

- Cilj nam je da motivišemo žene koje žele da postanu preduzetnice, kao i da se one koje to već jesu, da se umreže i tako naprave poslovnu saradnju. Projektom je obuhvaćeno šest gradova i do sada smo čuli stvarna iskustva preko 20 preduzetnica u različitim sferama biznisa. One su govorile o svojim prvim poslovnim odlukama i podršci koju su dobijale sa različitih konkursa, jer je u početku najvažnija hrabrost za započinjanje posla, a zatim i podrška. Panelistiknje iz Subotice su pravi primer jer svojim radom pokazuju da se može postići uspeh u Srbiji u privatnom biznisu - kaže Stanislava Zec iz organizacije “Educom“ i dodaje - Imali smo puno pozitivnih i interesantnih priča. U Zrenjaninu i Sremskoj Mitrovici predstavile su nam se svekrve koje sa snajama vode preduzeća. Imali smo priliku da čujemo da je preduzetnica u Sremskoj Mitrovici čak dve snaje angažovala i navela ih da otvore svoja preduzeća, pa vidimo da često i ne važi ono pravilo da se svekrve i snaje ne vole.

Kako preduzetništvo i majčinstvo ne moraju međusobno da se isključuju, zainteresovanim ženama pokazala je jedna od panelistkinja, Maja Gabrić Stipić, majka troje dece. Kako je po struci master psiholog, u vreme kada se ostvarila i u najvažnijoj životnoj ulozi želela je da poveže te dve ljubavi, pa je osnovala vrtić „Mali talenti“. - Vrtić sam osnovala u junu 2013. godine. Sada imamo 6 zaposlenih i 45 porodica koje koriste našu uslugu. U radu koristimo NTC sistem učenja koji podstiče intelektualni razvoj i funkcionalno mišljenje. Poseban kvalitet pružamo kroz individualno praćenje svakog deteta od strane psihologa, kako bi razvili njihove sposobnosti i uklonili eventualne razvojne poteškoće. Stalno se trudimo da usavršavamo naš rad što potvrđuju i priznanja koja smo dobili za neke od ideja.

Insititucionalnu podršku organizaciji skupa pružila je Regionalna razvojna agencija „Panonreg“ ispred koje je menažer sektora za preduzetništvo, Ljubica Mesaroš, ukazala na aktuelne konkurse i aktivnosti radi pružanja pomoći u biznisu.


SVEČANO OTVOREN 10. MEĐUNARODNI I REGIONALNI SAJAM PRIVREDE "SuSajam 2016"

Postavljeno: 02.06.2016 . god

Izvor: www.subotica.com

Deseti Međunarodni i regionalni sajam privrede „Susajam2016“ na kome svoju ponudu izlaže 200 privrednika iz Srbije, Mađarske, Rumunije, Republike, Srpske, Nemačke, Crne Gore, Makedonije otvoren je danas u Hali sportova.Tematski sajam je ove godine u znaku proizvodnje i prerade hrane, pa 44 odsto izlagača čine domaća i strana preduzeća iz tih oblasti. Među izlagačima su i firme iz sektora grafike, tekstila i mašinske industrije, ali i gradska komunalna preduzeća koja se predstavljaju kroz aspekt servisa građana.

-Grad je potvrdio i ove godine koliko uspešno organizuje sajam iako se njegova organizacija poklopila sa izborima, kada obično sve staje. U skladu sa temom sajma, ispred Grada Subotice stoje ozbiljni izazovi prvenstveno u smislu podizanja kvaliteta prehrambeno-prerađivačke industrije, mislim da je tu jedan ogroman prostor u kome Subotica mora da postigne napredak u narednom periodu - kaže gradonačelnik, Jene Maglai.

Manifestaciju je otvorio potpredsednik Privredne komore Srbije, Zoran Vujović koji je istakao da izuzetan značaj ovog sajma proizilazi iz njegovog regionalnog karaktera i prekogranične saradnje.

- Naše prisustvo ovde je podrška Regionalnoj privrednoj komori koja je, pored Grada Subotica i JKP „Subotičke pijace“, u ulozi suorganizatora. Posebnu važnost pridajemo činjenici da se on održava deceniju u formi regionalnog sajma. To je uvek dobra prilika za okupljanje privrednika, sklapanje poslova i unapređenje komunikacije - rekao je prilikom otvaranja Zoran Vujović.

Partneri sajma su ove godine privrednici iz berlinskog okruga Treptov -Kopenik. Prema njihovoj oceni iz činjenice da ekonomija Srbije pokazuje pozitivan rast proizilaze velike mogućnosti za saradnju.

- Smatram da je Srbija zbog svog položaja i istorije deo Evrope i zato postoji velika perspektiva i interes svih zemalja Evropske unije da sarađuju sa Srbijom. Iako ne poznajem dovoljno privredu Srbije, vidim da ona ima veliki potencijal - kaže zamenik gradonačelnika okruga Berlina, Treptov-Kopenik, Gernold Klem.

Sutra će sajam biti otvoren od 10 do 20 časova, a u subotu do 12 časova, nakon čega će biti dodeljeni pehari najboljim izlagačima i izvučeni dobitnici brojnih vrednih nagrada. Ulaz je kao i prethodnih godina besplatan.


IT karavan posetio Suboticu

Postavljeno: 25.05.2016 . god

Izvor: www.subotica.com

U okviru IT karavana, đacima Osnovne škole „Sonja Marinković“ održana je prezentacija o prednostima upotrebe informacionih tehnologija i bezbednom ponašanju na internetu. Predavanje je deo kampanje za razvoj informacionog društva, koji pod sloganom „Pametno i bezbedno!“, realizuje Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. (foto: TV Subotica)- Suština IT karavana je edukacija i promocija savremenih tehnologija u obrazovanju, da se deci približe prednosti upotrebe ali i da se upozore na moguće neprijatnosti koje im se često dešavaju prilikom korišćenja društvenih mreža. Pre dve nedelje UNICEF je objavio izveštaj o digitalnom nasilju kojem su deca izložena usled korišćenja interneta. To istraživanje pokazuje da 90 odsto dece u Srbiji koristi internet, a čak 85 odsto putem svojih mobilnih telefona ima pristup internetu i društvenim mrežama. Obaveza je zato države i svih instituacija u sistemu da preduzmu edukativne mere-kaže državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić.

Deci su kroz praktične primere predstavljene opasnosti koje najčešće vrebaju prilikom korišćenja društvenih mreža. U ulozi predavača bili su nastavnici koji su ostvarili zapažen rezultat u korišćenju informacionih tehnologija u pripremi nastave.

- Pokazali smo im primere kako mogu lako da se uvuku u zamku koju im internet pruža. Dali smo im smernice kako da izbegavaju nepoznate osobe na internetu. Upozorili smo ih na činjenicu da je preko 30 odsto profila na društvenim mrežama pod lažnim imenom otvoreno te da kada nekoga prihvataju za prijatelja moraju biti sigurni da je to osoba koju lično poznaju-kaže jedan od predavača, nastavnik iz Apatina, Saša Šapanović.


DONACIJA MEDICINSKE OPREME DEČIJEM ODELjENjU OPŠTE BOLNICE

Postavljeno: 19.04.2016. god

Izvor: www.subotica.com

Zahvaljujući humanitarnim aktivnostima udruženja „Sabor Srbije“ iz Vankuvera Odeljenje pedijatrije Opšte bolnice dobilo je dva holter aparata za EKG i jedan pulsni oksimetar.Sredstva za medicinsku opremu u vrednosti od 8000 evra su prikupljena na donatorskoj večeri, koja se tradicionalno organizuje u februaru mesecu sa ciljem poboljšanja uslova na dečjim odeljenjima bolnica u Srbiji.

- Od gospodina Dragana Paunovića, koji je na čelu organizacije „Sabor Srbije“ iz Vankuvera sam saznala da svake godine neko iz dijaspore priprema priču o svom gradu. Ove godine je na donatorskoj večeri bio predstavljen naš grad, kroz film koji su pripremili Robert i Božana Sabo Šipoš, koji su poreklom iz Subotice. Kada su nam javili da ćemo mi dobiti opremu, ja sam tražila da to bude baš holter za 24-časovno praćenje rada srca i pulsni oksimetar. Pulsni oksimetar je mali aparat, koji se koristi svakodnevno kada želimo da vidimo kakve su potrebe za kiseonikom, kod dece koja imaju napad astme. Takođe, dva holtera koja smo dobili su nam izuzetno značajna, jer imamo dva zastarela koja su često kvare. Praćenje rada srca deteta je rutinska praksa, tako da će nam ova dva savremena aparata biti veoma dragocena-kaže načelnica Odeljenja pedijatrije Opšte bolnice, dr Katja Puleva.Doktorka Puleva je podsetila da je upravo zahvaljujući brojnim donacijama, Odeljenje pedijatrije Opšte bolnice danas opremljeno najsavremenijim medicinskim aparatima u skladu sa svim standardima, predviđenim za sekundarnu zdrastvenu zaštitu.


OTVOREN GRADSKI OMLADINSKI CENTAR

Postavljeno: 15.04.2016. god

Izvor: www.subotica.com

U renoviranim prostorijama u okviru autobuske stanice danas je svečano otvoren gradski Omladinski centar, čije je opremanje i osnivanje podržalo Ministarstvo sporta i omladine sa 1,2 miliona dinara.

Prostor je namenjem mladima, kojih u našem gradu ima oko 26 hiljada. Oni će tu moći da borave, da se opuste i druže. Na raspolaganju su im stoni fudbal, ping-pong, internet i liteararni klub i drugi sadržaji. Prostorije Omladinskog centra za sada će biti otvorene samo ponedeljkom i sredom.

- Omladinski centar je deo istoimenog projekta koji je finansiran od strane Ministarstva omladine i sporta, deo novca utrošen je za opremanje prostora a deo za obuku mladih za volonterizam i aktivizam – objasnila je Dejana Baltes, koordinatorka lokalne Kancelarije za mlade. - Prostor je otvoren i za udruženja i neformalne grupe mladih, koji ovde mogu besplatno da obavljaju svoje aktivnosti.

Prvobitna ideja bila je da prostor Omladinskog centra bude u Domu vojske na Korzou. Ona, međutim, nije naišla na podršku grada.

- Pre četiri godine grad nije imao nikakvu strategiju i plan za mlade. Sada imamo Lokalni akcioni plan, Kancelariju za mlade i jedan sistem koji funkcioniše – istakao je Vjekoslav Ostrogonac, član Gradskog veća za sport i omladinu, dodajući da je za mlade iz gradske kase opredeljeno oko šest miliona dinara. - Žao nam je što ovaj centar nije na Korzou, što su određene političke struje gledale svoje interese i nisu dozvolili da on bude tamo.

Otvaranju Omladinskog centra prisustvovao je i gradonačelnik Jene Maglai, koji je poručio da ovo mesto treba da bude dom mladih i mesto za budućnost Subotice.

- Imamo još mnogo toga da uradimo, moramo da učinimo sve da mladi ostanu u ovom gradu, pronađu sebe u njemu i budu budućnost zajednice – istakao je Maglai.


ŠTAMPARIJA ČIKOŠ - DOBAR PRIMER ZAPOŠLjAVANjA OSOBA SA INVALIDITETOM

Postavljeno: 12.04.2016. god

Izvor: www.subotica.com

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dr Nenad Ivanišević, posetio je danas preduzeće za zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom ,,Čikoš štampa“ u Subotici, navodi se u saopštenju ovog Ministarstva.Državni sekretar Ivanišević je nakon obilaska proizvodnih pogona i razgovora sa rukovodstvom preduzeća istakao da je zadovoljan dosadašnjom saradnjom i podsetio da je Vlada Srbije u 2015. godini za podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom izdvojila 500 miliona dinara, a u ovoj godini 550 miliona dinara. Ministarstvo za rad je po osnovu subvencije zarada za OSI i stručna lica, za refundaciju troškova i nabavku repromaterijala preduzeću .,,Čikoš štampi“ u prošloj godini isplatilo 18,5 miliona dinara. Ivanišević je još jednom naglasio da je prioritet Ministarstva pre svega zapošljavanje osoba sa invaliditetom i posebnim potrebama.

Direktor ,,Čikoš štampe“, Igor Čikoš, se zahvalio na izuzetnoj saradnji, razumevanju i finansijskoj pomoći Ministarstva i rekao da se nada da će se ta saradnja nastaviti i u narednom periodu. ,,Čikoš štampa“ posluje od 1991. godine. Preduzeće ima 52 zaposlena, od kojih su 34 osobe sa invaliditetom.


DOM ZDRAVLjA DOBIO DIDAKTIČKI MATERIJAL

Postavljeno: 08.04.2016. god

Izvor: www.subotica.com

U Razvojno savetovalište Centra za zaštitu žena i dece Doma zdravlja danas je stigla vredna donacija u vidu didaktičkog materijala, koji je donirala kompanija “Telekom Srbija” u okviru programa saradnje UNICEF-a i Ministarstva zdravlja.Program je usmeren na unapređenje razvoja u ranom detinjstvu, koji se sprovodi u saradnji sa partnerskim organizacijama i zdravstvenim institucijama širom Srbije.

Zahvaljujući donaciji zdravstveni radnici će moći da provere i stimulišu razvoj određenih veština kod dece i na vreme uoče eventualna kašnjenja u njihovom razvoju.

- Razvojno savetovalište ima jedan izuzetno značajan i odgovoran zadatak, a to je praćenje dece i svih poremećaja u najranijem detinjstvu i zbog toga zahteva timski rad pedijatara, logopeda, psihologa, defektologa, sociologa... – istakla je dr Mila Bogdanović Dujmić, direktorka Doma zdravlja. - Donacija će izuteno koristiti pri radu savetovališta, rad sa decom će biti mnogo kvalitetniji, a rad sa roditeljima lakši.UNICEF već godinama realizuje brojne programe koji se tiče ranog razvoja dece.

- Ulaganje u razvoj u ranom detinjstvu je od ključnog značaja za svako dete i za svaku porodicu, jer se u prvim godinama postavlja temelj uspešnog dečijeg razvoja, a propusti koji mogu da se dese mogu da imaju velike posledice – objasnila je Jelena Zajeganović Jakovljević, rukovodilac UNICEF programa za rani razvoj dece. - Ovo je savetovalište koje je poznato u celoj Srbiji i koje ima višedecenijsko iskustvo. Roditelji su jedini oslonac deci u ranom razvoju i zato je saradnja UNICEF-a i Ministarstva zdravlja usmerena na osnaživanje zdravstvenog sistema u svim službama koje pomažu roditeljima. Ovo je samo početak naše saradnje, a nadam se da ćemo u narednom periodu raditi i na drugim aktivnostima, koje se tiču obuke i unapređenja rada zaposlenih.

Doniranjem didaktičkih materijala, kompanija “Telekom” želela je da pruži podršku kako najmlađim pacijentima i njihovim roditeljima, tako i zdravstvenim radnicima.

- Kao društveno odgovorno preduzeće trudimo se da pomažemo mlade i obrazovanje. Posebno mi je drago što smo ovu akciju sa UNICEF-om počeli upravo u Subotici – naglasio je Ilija Markov, izvršne jedinice Subotica.


SUBOTICA DOMAĆIN SKUPA O PIJAČNOJ DELATNOSTI

Postavljeno: 08.04.2016. god

Izvor: www.subotica.com

Na Paliću se održava Međunarodni skup o pijačnoj delatnosti, drugi po redu, posvećen aktuelnom stanju u ovoj oblasti u regionu. Skup je okupio učesnike iz Mađarske, Makedonije, Federacije BiH, Republike Srpske, kao i predstavnike skoro svih većih pijačnih preduzeća iz naše zemlje.

- Na skupu je, između ostalog, bilo reči o formiranju cena, izdavanja prostora, odnosno tezgi u zakup, kao i naplati pijačnih usluga – navela je Ilinka Vukoja, direktorka JKP „Subotičke pijace“. - Razmatrali smo i mogućnost za potpisivanje memoranduma i pokretanje inicijative za formiranje regionalne asocijacije pijačnih radnika.

Po mišljenju Branislava Joke, direktora JP „Tržnica“, koja je i domaćin skupa, ovakva okupljanja imaju višestruku korist za sve učesnike.

- Iza nas su veoma ozbiljni i konstruktivni sastanci i skup iz koga ćemo svi izvući poruke – naglasio je Joka.

Skup je izazvao veliko interesovanje komunalnih preduzeća koja se bave ovom delatnošću, a primera radi, iz Makedonije je došlo 14 predstavnika sedam preduzeća.

- Za nas je veoma značajna razmena iskustva kako je ova delatnost organizovana u regionu, kako se formiraju cene i kako da svi zajedno učinimo da ona ide ka stalnom razvoju – smatra Daniela Mihajlovska Vasilevska, sekretar Udruženja za komunalne delatnosti i Grupacije za pijace pri Privrednoj komori Makedonije.

U pijačnoj delatnosti svakodnevno radi više od 80 hiljada ljudi a promet koji se ostvaruje čini petinu ukupnog prometa na teritoriji Srbiji.

Kako je najavio Savo Duvnjak, izvršni direktor Poslovnog udruženja „Pijace Srbije”, uskoro će biti predstavljeno obimno istraživanje, rađeno na nacionalnom nivou, koje je obuhvatilo deset hiljada ispitanika iz deset gradova. Cilj istraživanja je da da značajne smernice u budućem razvoju pijačne delatnosti.


JOŠ JEDAN VELIKI USPEH ODELjENjA GENETIKE OPŠTE BOLNICE SUBOTICA

Postavljeno: 07.04.2016. god

Izvor: www. subotickenovine.rs

Samo mesec dana nakon prve na svetu kliničke validacije fetalnog genoma, odeljenje genetike Opšte Bolnice Subotica ide u korak sa epohalnim ostvarenjem. Ovih dana, u Ameriku je iz Srbije "poleteo" prvi fetalni genom u tamošnji planetarni molekularni centar. To je novi uspeh subotičke bolnice, lidera populacionog programa za zdravo potomstvo u Srbiji, izjavila je specijalno za "Subotičke novine" dr Jasmina Durković, koja je prva iz naše zemlje dobila zeleno svetlo da u tamošnji centar pošalje genetske uzorke.Genetski skrining na Daunov sindrom radi se kod svake trudnice u ranoj trudnoći kao obavezni vid zdravstvene zaštite preko Fonda za zdravstveno osiguranje. Već je poznato da je Subotica grad u kome je pre 17 godina, prvi put u Srbiji, počeo da se radi jedinstven populacioni genetski program koji je osnovala prim. dr sci med Jasmina Durković.

Iako je odeljenje genetike subotičke bolnice lider u genetskom skriningu sa brojnim stručnim priznanjima i naučnim radovima u svetskoj naučnoj bazi, ta metoda nije konačna dijagnoza.

- Genetski skrining je mozaik parametara ultrazvuka i bebinih produkata iz majčine krvi na osnovu kojih se izdvaja trudnica koja ima visok rizik da nosi plod sa genetskom greškom i koja mora da se uputi na hromozomsku analizu iz plodove vode (amniocentezu), odnosno kariotip ploda. Obzirom da je amniocenteza invazivna procedura jer se uzorak direktno uzima punkcijom iz utrobe majke, te ima rizik od pobačaja i infekcije, mnoge trudnice ga odbijaju. Na žalost bilo je više slučajeva trudnica koje su posle punkcije plodove vode imale pobačaj i izgubile zdravu bebu. S druge strane ima dosta rođenih

Daunovih sindroma jer je trudnica odbila da uradi amniocentezu koju je preporučio genetičar - objašnjava dr Durković.

Prvi fetalni genom iz Srbije stigao u planetarni centar u USA

Prema rečima dr Durković, 2011. godine otkriveno je da u krvi majke slobodno cirkuliše bebina DNK, čime je otvorena nova era neinvazivnih prenatalnih testova. Održana je konferecija zemalja Evrope, na kojoj su bili stručnjaci i drugih kontinenata, a iz Srbije je pozvan genetičar subotičke bolnice dr Jasmina Durković koja je među prvima u svetu počela da radi populacioni genetski skrining u prvom trimestru trudnoće. Na konferenciji su izneti eksperimenti i poteškoće da se uradi očitavanje bebine DNK iz majčine krvi, a u najpoznatijem molekularnom centru na svetu, američkom SEQUENOM- u očitan je prvi put deo bebinog DNK iz majčine krvi iz koga su posle nastali testovi koji se koriste u Evropi.

- Analiza je međutim obuhvatala samo par hromozoma i nije mogla biti adekvatna zamena za analizu plodove vode koja analizira sve hromozome, odnosno ceo kariotip ploda. Genetičari u američkom molekularnom centru su nastavili vredno da rade naučna istraživanja, te je došlo do revolucije u ovom veku i epohalni događaj je upisan u istoriju genetike 26. februara ove godine, kada je u svetskom molekularnom centru SEQUENOM USA urađena prva klinička validacija očitanog fetalnog DNK iz majčine krvi. Očitan je fetalni genom, odnosno svi hromozomi, kao najsavršenija prenatalna analiza fetalnog DNK iz majčine krvi u jedinom na svetu, planetarnom molekularnom centru u Americi. Analizira se struktura svakog hromozoma, identifikuju najmanje strukturne genetske greške, više nego što se može videti amniocentezom, a bez rizika od pobačaja, vađenjem majčine krvi iz ruke. Punkcijom plodove vode uzorak se analizira mikroskopom, ono što oko biologa može videti. DNK analiza se radi najsavremenijom molekularnom tehnologijom koja detektuje sve što čovek ne može da vidi kroz mikroskop. U humanom DNK su označene tačke koje su osetljive na razne štetne spoljašnje faktore, gde se najčešće dešava prelom i gubitak dela DNK što ima za posledicu težak i neizlečiv, doživotan poremećaj psihomotornog razvoja deteta. Taj mikronski gubitak ne može da vidi mikroskop posle punkcije plodove vode. U planetarnom američkom centru očitavanjem fetalnog genoma detektuju se i ova mikronska oštećenja DNK. Potvrđena je sigurnost 100% na hromozomske aberacije kao na primer Daunov sindrom, a preko 30% hromozomskih abnormalnosti može da se otkrije samo očitavanjem fetalnog genoma u američkom planetarnom centru - kaže dr Durković.

Očitavanje genoma - na vrhu svetske piramide - U fetalnom genomu kako tvrdi dr Durković, nema zapisa vere, nacije, Istoka i Zapada, već postoje samo dve kategorije za celu planetu, zdrave i bolesne bebe. 28. marta, ove godine kako je navela - uzletele su dve "nerođene bebe" u isto vreme iz Subotice, jedna od roditelja srpske, a druga mađarske nacionalnosti, jedna pored druge zajedno preko okeana na vrh svetske piramide. Za pet dana biće očitan genom naša dva prvenca, dva potomka Srbije, izjavila je dr Durković.

Ono što je uspeh za Srbiju, odnosno odeljenje genetike subotičke bolnice je, da je samo nakon mesec dana, nakon prve na svetu kliničke validacije fetalnog genoma, prvi fetalni genom "poleteo" i iz Srbije preko okeana.

- To je novi trofej genetičara bolnice Subotica, lidera populacionog programa za zdravo potomstvo. Subotička genetika je prva u državi počela genetski skrining na celoj populaciji, prva napravila program određivanja rizika populacije posle bombardovanja ispitivanjem pobačenih fetusa, bila nosilac genetičkih ispitivanja u državnom projektu. Dogovoreno je da će genetičar Subotice prvi dobiti iz Evropske Unije Kriptor genetski skrining sa otvorenim FMF programom i tehnologijom Nobelove nagrade, a sada je očitan prvi fetalni genom Srbije iz Bolnice Subotica. U veku u kome živimo poremećena je biološka ravnoteža u ekološkom sistemu na celoj planeti, ratovima, ozonskim rupama, raznim zagađenjima. Genetski molekularni centar SEQUENOM USA svojim epohalnim otkrićem očitavanja fetalnog genoma predstavlja jedinstven put ka zdravom potomstvu na planeti - ističe dr Jasmina Durković.


OBELEŽEN SVETSKI DAN ZDRAVLjA, POD SLOGANOM "POBEDI DIJABETES"

Postavljeno: 07.04.2016. god

Izvor: www. tvsubotica.com

Povodom Svetskog dana zdravlja, koji se ove godine obeležava pod sloganom „Pobedi dijabetes“, održana je konferencija za medije, na kojoj su predstavnici Zavoda za javno zdravlje, Doma zdravlja, Crvenog krsta, Apoteke Subotica i Udruženja građana Plavo srce istakli značaj podizanja svesti o prevenciji ove bolesti.Dijabetes ili šećerna bolest je najčešća metabolička bolest savremenog doba. To je oboljenje u kome je nivo šećera u krvi iznad normalnih vrednosti, zbog smanjenog lučenja insulina ili zbog defekta u njegovom dejstvu. Prema proceni Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, u Republici Srbiji od dijabetesa boluje približno 600.000 osoba, što ovo oboljenje svrstava na peto mesto vodećih uzroka umiranja našeg stanovništva.

- Podaci o mortalitetu od šećerne bolesti, u Severnobačkom okrugu 2015. godine su sledeći: šećerna bolest je bila osnovni uzrok smrti kod 83 osobe (34 muškog i 49 osoba ženskog pola), predhodni uzrok smrti kod 21 osobe (10 muškog i 11 ženskog pola), prema starosti posmatrano, učestalost umiranja raste sa godinama starosti, a značajno, posle sedamdesete godine života. Prema najnovijim procenama Internacionalne dijabetes federacije danas u svetu svaka dvanaesta osoba, ili oko 378 miliona ljudi, ima dijabetes. Svakih sedam sekundi se dogodi da jedna osoba izgubi život, od posledica ove bolesti, kaže dr Zorica V. Dragaš, ZZJZ:

Postoje dva tipa dijabetesa. Tip 1, koji nastaje u detinjstvu, kada pankreas ne proizvodi dovoljnu količinu insulina i Tip 2, kao najčešći oblik dijabetesa, u kom pankreas proizvodi insulin, ali telo ne može efikasno da ga iskoristi. Glavni faktor rizika ovog tipa je gojaznost.

- Smanjenjem prekomerne telesne težine za 10 posto, smanjujete rizik za dijabetes za 50 posto, a time i redukujete krvni pritisak i ukupni holesterol za 10 posto. Dijabetes je bolest koja ne boli, može se imati više godina a da to ne osetite. Ova bolesti je često nasledna. Rano otkrivanje šećerne bolesti, obezbeđuje dug i kvalitetan život, uz poštovanje nekoliko jednostavnih pravila, dok kasno otkrivanje, dovodi do ozbiljnog ugrožavanja srca, krvnih sudova, bubrega i nervnog sistema. Ako već imate ovu bolest, onda je važno prevenirati komplikacije dijabetesa, zato su redovne godišnje kontrole kod izabranog lekara u savetovalištima za dijabetes od izuzetnog značaja, rekla je na konferenciji prim dr Radmila Pavić, Preventivni centar DZ Subotica.

Ukoliko se rastući trend oboljevanja od dijabetesa nastavi, u narednih 20 godina, broj obolelih osoba će se povećati čak za 50 procenata, zbog toga su mere prevencije od izuzetnog značaja.

U cilju promocije ovih mera, Zavod za javno zdravlje i Dom zdravlja, sutra u periodu od 9 do 12 časova, u marketu Roda kod Bolnice, organizuje akciju besplatnog merenja nivoa šećera i masnoće u krvi i krvnog pritiska.


POČELA REGIONALNA KONFERENCIJA "UPRAVLjANjE MIGRANTSKOM KRIZOM"

Postavljeno: 06.04.2016. god

Izvor: www. Subotica.com

U hotelu „Patria“ danas je počela dvodnevna regionalna konferencija „Upravljanje migrantskom krizom“, koju organizuju Ministarstvo unutrašnjih poslova i Fondacija Hans Zajdel.

Na konferenciji, pored Srbije, učestvuje sedam zemalja regiona, a skup će, uz analizu trenutnog stanja, doneti i usaglašene stavove zbog nagoveštaja ponovnog usložnjavanja situacije i ugrožavanja državne granice.

- Posle zatvaranja „balkanske rute“ sigurno je određen broj migranata ostao u prostoru, u prihvatnim centrima u Preševu i Šidu, a imamo i pokušaje ilegalnih ulazaka iz pravca Makedonije i Bugarske. Aktivnost krijumčara je nešto veća u odnosu na period kada je ta ruta bila regularna – kaže Milenko Božović, načelnik Uprave granične policije Srbije. - Na ovoj konferenciji razmenićemo dosadašnja iskustva, osvrnuti se na aktuelno stanje i govoriti o onome što nas očekuje u narednom periodu. Sa svim graničnim policijama imamo dobru saradnju.

Kako je rečeno na početku skupa, tokom prošle godine registrovano je oko 600.000 migranata a podneto je 759 krivičnih prijava za krijumčarenje ljudi protiv 1.127 lica. U prva tri meseca ove godine, registrovano je oko 100.000 migranata, a podneto je 57 krivičnih prijava protiv 90 lica. Trenutno u Srbiji ima oko hiljadu migranata.

Nemačka Fondacije Hans Zajdel sa Upravom granične policije Srbije sarađuje skoro 15 godina.

- Nadamo da će ovom današnjom konferencijom biti unapređena komunikacija i poboljšan rad i saradnja u kontekstu migrantske krize, dakle Granične policije Republike Srbije sa policijama susednih zemalja – istakao je Luc Kober, predstavnik fondacije.

- Na skupu učestvuju i predstavnici graničnih policija Makedonije, Bugarske, Rumunije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore.


ZAHTEVI ZA KONVERZIJU UBUDUĆE I U MESNIM ZAJEDNICAMA

Postavljeno: 05.04.2016. god

Izvor: www.subotica.com

U cilju pružanja pomoći građanima koji žele da podnesu zahtev za pretvaranje prava korišćenja u pravo svojine na gradjevinskom zemljištu, a kako bi izbegli nepotrebne troškove putovanja i čekanje na šalterima, Gradska uprava Grada Subotice postigla je dogovor sa Republičkim geodetskim zavodom - Služba za katastar nepokretnosi Subotica da se prijem zahteva može obavljati i u Mesnim zajednicama Grada Subotice, a potom prosleđivati ovom organu na daljnji postupak.

Zahtev se podnosi na propisanom obrascu koji gradjani mogu preuzeti u Mesnoj zajednici, zahtev podnosi lično korisnik građevinskog zemljišta, a u slučaju kada ima više suvlasnika na građevinskom zemljištu koje je predmet konverzije, zahtev može podneti samo jedan od suvlasnika-korisnika.

Uz zahtev je potrebno doneti na uvid:

- ličnu kartu ili drugu važeću javu ispravu.

- ukoliko korisnik raspolaže nekom od isprava (List nepokretnosti, Rešenje o nasledjivanju, kupoprodajni ugovor i dr.) iz kojih se može preuzeti podatak o broju parcele i katastarskoj opštini na kojoj se nalazi gradjevinsko zemljište koje je predmet konverzije, potebno je istu doneti na uvid.

- ukoliko podnosilac zahteva ne raspolaže ni jednom od navedenih isprava ovlastiće sekretara mesne zajednice da u njegovo ime može preuzeti traženi podatak sa sajta Republičkog geodetskog zavoda-javni uvid.

- na istom zahtevu mogu se evidentirati podaci za više nepokretnosti.

- uz zahtev se prilaže i dokaz o uplaćenoj Republičkoj administrativnoj taksi u iznosu od 300,00 dinara.

Prijem zahteva vrši se u Mesnoj zajednici prema ustaljenom radnom vremenu.


AGRAR SEVERNOBAČKOG OKRUGA ZA PRIMER

Postavljeno: 31.03.2016. god

Izvor: www.subotica.com

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković obišla je danas Severnobački okrug i sa privrednicima i poljoprivrednicima razgovarala o aktuelnom stanju i problemima agrara u ovoj regiji.

Ministarka sa timom saradnika obišla je danas Mali Iđoš, gde se upoznala sa realizacijom projekta kanala i veštačkog jezera, investicije vredne oko sedam miliona evra, a potom obišla farmu pilića „Agriromagna“, Bačku Topolu i Industriju mesa „Topola“, i na posletku, Suboticu gde je posetila Vinariju „Zvonko Bogdan“ i u Regionalnoj privrednoj komori prisustvovala sastanku Odbora za poljoprivredu, prehrambenu industriju, vodoprivredu, šumarstvo i zadrugarstvo. Domaćin posete bila je Regionalna komora Subotica.

- Mogu da kažem da sam vrlo pozitvno iznenađena onim što sam videla, zadovoljna sam što su njive obrađene, što je sve pripremljeno za predstojeće radove, što farme i preduzeća uspešno posluju. Jednom rečju, zatekla sam optimizam i dobar ambijent koji najavljuje dobru proizvodnu godinu – istakla ministarka Snežana Bogosavljević Bošković.

Po rečima ministarke, Srbija je u protekle dve godine zabeležila dobre rezultate u poljoprivredi, sa suficitom koji prelazi milijardu evra, prošle godne beležila se veća proizvodnja voća, povrća, mesa i mleka.

- Moramo napomenuti da je cena poljoprivrednih proizvoda bila niža nego 2014 za gotovo 19 procenata, što još više govori o dobrim rezultatima u poljoprivrednoj proizvodnji – istakla je ministarka. - Međutim, naši potencijali su daleko veći, ali smo pokazali da umemo i možemo da radimo i da za poljoprivredu dolaze bolji dani. Poljoprivreda i prehrambena industrija su oblasti u kojima se krije na hiljade radnih mesta i verujem da ćemo svi zajedno uspeti da te potencijale sve više koristimo.Najviše polemika ovih dana vodi se oko Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kojim državne oranice po pravu prečega mogu da zakupe stočari i to po sistemu „jedan hektar za jedno grlo“. Zbog ove odluke najviše negoduju ratari, a u nekim lokalnim samoupravama, kao što je naš grad, ima više grla nego raspoloživih hektara.

- U izradi zakona učestvovali su i ratari i stočari, nije moguće svima udovoljiti, ali sve treba saslušati. Zakon ne može preko noći da reši ogromne nagomilane probleme, a donet je da bismo državno poljoprivredno zemljište stavili u funkciju, jer oko 500 hiljada hektara nije legalno korišćeno ili se nije uopšte obrađivalo i država je gubila ogromna sredstva – objasnila je ministarka, dodajući da je svih 145 opština u Srbiji podnelo godišnji program za zakup državnih oranica. - U lokalnim samoupravama gde ima problema, poljoprivrednici i čelnici opština zajedničkim dogovorom došli su do rešenja, kao što je slučaj u Bačkoj Topoli. Prioritet je na stočarstvu, koje je u velikom problemu, mere podrške smo zadržali a neke podsticaje i povećali, organizovali interventan otkup mleka i svinja i učinili sve što je u našoj nadležnosti. Nismo se bavili prodajom zemlje strancima, već prodajom domaćim poljoprivrednicima, fizičkim licima i to smo jasno definisali, da onaj ko ima do 30 hektara može da kupi još najviše 20 ali pod uslovom da ima prebivalište na teritoriji opštine i registrovano gazdinstvo najmanje pet godina.


NOVI ZAKON O IZVRŠENjU I OBEZBEĐENjU

Postavljeno: 03.03.2016. god

Izvor: www.subotica.com

Novim Zakonom o izvršenju i obezbeđenju, koji će na snagu stupiti 1. jula ove godine, veći deo postupka sprovođenja izvršenja će biti poveren javnim izvršiteljima. Kako novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju donosi novu koncepciju sprovođenja izvršenja, u organizaciji Ministarstva pravde i Komore izvršitelja u hotelu „Galleria“ održan je seminar na kome su predstavljene najznačajnije izmene.Najznačajnija izmena odnosi se na ponovno uvođenje prava žalbe u izvršni postupak. Ova izmena će dužniku omogućiti da na odluke koje donosi kako sud, tako i izvršitelj uloži žalbu, o kojoj će odlučivati višestepeni sud.

„Viši sud i Privredni apelacioni sud ponovo se vraćaju u izvršnu materiju za razliku od postojeće situacije gde u izvršnoj materiji postoje samo osnovni sudovi ili privredni sudovi. To je dovodilo do velikih problema sa neujednačenom sudskom praksom i samim tim građani nisu imali pravnu predvidivost kada je u pitanju izvršni postupak - kaže pomoćnica ministra pravde, Nela Kuburović.

Takođe, novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju predviđa veća ovlašćenja izvršitelja. Poverilac više neće biti u mogućnosti da bira između suda i izvršitelja, već će prilikom podnošenja predloga za izvršenje morati da se opredeli za izvršitelja koji će sprovesti postupak. Predviđenim izmenama, učešće suda će biti nešto manje, te će se njegova uloga odnositi na kontrolu postupka.- Novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju donosi veće ovlašćenje izvršitelja u izvršnom postupku, ali nama u Komori izvršitelja je drago što je to usledilo nakon trogodišnjeg rada izvršitelja i nakon analize našeg rada. Ministarstvo pravde je konstatovalo da su rezultati izvršitelja značajno bolji nego što su bili u prethodnom periodu rezultati suda, te je nakon toga usledilo proširenje nadležnosti- kaže predsednik Organizacione jedinice Komore izvršitelja za područje Apelacionog suda u Novom Sadu, Vujadin Masnikosa.

Iako je već prethodnog meseca izmenjena tarifa, čime su smanjene naknade za rad izvršitelja za najmanje iznose potraživanja, po kojoj je za iznose potraživanja do 12.000 dinara tarifa smanjena za skoro 50 procenata, u toku je rad na novoj tarifi. Cilj je da tarifa, koja će pratiti primenu novog Zakona bude transparentnija, kako bi i poverioci i dužnici bili upoznati sa cenom svake usluge.


POČELO POSTAVLjANjE ZNAKOVA NA ARAPSKOM JEZIKU

Postavljeno: 02.03.2016. god

Izvor: www.subotica.com

U Subotici su postavljene prve informativne table na engleskom i arapskom jeziku čija namena je da pomognu izbeglicama sa Bliskog istoka da lakše pronađu subotički prihvatni centar.Državni sekretar u Ministarstvu za rad i socijalna pitanja dr Nenad Ivanišević izjavio je da su u Subotici postavljene trojezične informativne table koje imaju za cilj da pomognu izbeglicama sa Bliskog istoka da lakše pronađu Prihvatni centar koji se nalazi na adresi Tuk Ugarnice 23.

- "Informativne table su izrađene u skladu sa propisima i ispisane su na srpskom, engleskom i arapskom jeziku. Table su postavljene i u Šidu i u Preševu" - rekao je Ivanišević za sajt subotica.com.U prihvatnom centru pored redovnih potrepština koje služe za osnovno zbrinjavanje migranata od nedavno je omogućeno i besplatno korišćenje interneta (wifi).


SUBOTICA POD DRŽAVNOM REVIZIJOM

Postavljeno: 24.02.2016. god

Izvor: www.subotica.com

Državna revizorska institucija, u skladu sa Programom revizije za 2016. godinu, započela je reviziju kod 26 subjekata revizije, a među njima je i Grad Subotica.Institucija će sprovoditi reviziju finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja za 2015.godinu većinom kod opština i gradova, ali i ustanova koje pripadaju. Među insitucijama koje će se naći pod revizorskom lupom nalazi se i Ustavni sud Srbije, Republički fond za zdravstveno osiguranje i Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Kako se navodi u saopštenju, DRI u skladu sa Programom revizije za 2015. godinu, sprovodi i dve revizije svrsishodnosti poslovanja - Sopstveni prihodi direktnih i indirektnih korisnika budžeta Republike Srbije prema Zakonu o budžetskom sistemu i opravdanost formiranja komisija i drugih stalnih i privremenih radnih tela u javnom sektoru.

28_16

MINISTAR VULIN URUČIO KLjUČEVE VOZILA CENTRU ZA SOCIJALNI RAD

Postavljeno: 13.02.2016. god

Izvor: YU EKO RTV

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin uručio je ključeve pet vozila direktorima centara za socijalni rad u Vojvodini, među kojima je i subotički Centar za socijalni rad. Nakon uručenja ključeva, Vulin je obišao Dom za decu "Kolevka", u koji je reserno ministarstvo uložilo oko 18 miliona dinara u protekle dve godine. Vulin je posetio i Kolo srpskih sestara, koje bi uskoro trebalo da dobije licencu za pružanje usluga u oblasti socijalne zaštite.

Resorno ministarstvo je za vozila izdvojilo oko 9 miliona dinara, a po jedno novo vozilo dobili su centri za socijalni rad u Subotici, Sremskoj Mitrovici, Bačkoj Palanci, Kikindi i Šidu. Direktorka Centra za socijalni rad Subotice, Miroslava Bagavac, pohvalila je Ministarstvo za socijalna pitanja koje je, kako je navela, prepoznalo potrebu centara da imaju adekvatne uslove za rad.

Vulin je rekao da Ministarstvo vodi računa o institucijama socijalne zaštite, te da je u protekle dve godine za ovu oblast izdvojeno 1,447 milijardi dinara.

Ministar je sa saradnicima obišao Dom za decu "Kolevka", u koji je u prethodne dve godine uloženo više od 18 miliona dinara, za radove na termoizolaciji, podstanici i opremanju objekta.

Vulin je posetio i Kolo srpskih sestara, koje je nedavno konkurisalo za projekat pružanja pomoći staračkim domaćinstvima u ruralnim sredinama. Ministar je istakao da je

Kolo srpskih sestara, koje već jedan vek pokazuje brigu za ugrožene u zajednici, značajan partner Ministarstvu. On je najavio da će Kolo srpskih sestara u Subotici uskoro dobiti i licencu za pružanje socijalnih usluga. Ukoliko Grad Subotica odobri projekat, pomoć članica Kola trebalo bi da dobiju staračka i samačka domaćinstva u Starom i Novom Žedniku, kao i Tavankutu.
POVEĆAN BROJ OBRAĆANjA ZAŠTITNIKU GRAĐANA

Postavljeno: 25.01.2016. god

Izvor: YU EKO RTV

Kancelarija Zaštitnika građana Subotice za prošlu godinu beleži povećan broj predmeta u odnosu na lane.

Građani su najveći broj pritužbi podnosili iz oblasti socijalnih prava, radnih odnosa, kao i na rad pojedinih javnih preduzeća, među kojima je najveći broj njih bio protiv Subotičke toplane. Kancelarija je u prošloj godini uspešno nastavila program medijacije.
VERBIĆ: ZA KREIRANjE NOVIH OBRAZOVNIH PROFILA VAŽNO MIŠLjENjE ĐAKA

Postavljeno: 22.01.2016. god

Izvor: YU EKO RTV

Uoči novog konkursa za obrazovne profile, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić posetio je Hemijsko-tehnološku školu, kako bi u razgovoru sa đacima stručnih škola saznao koje su njihove želje kada je u pitanju stručno usavršavanje. Kako je kreiranje obrazovnih profila zajednički posao škola, lokalnih samouprava i Ministarstva prosvete, Verbić se sastao i sa gradonačelnikom, Jeneom Maglaiem. Takođe, ministar je obišao i radove na izgradnji studentskog odmarališta na Paliću.

Kreiranje obrazovnih profila rezultat je usaglašavanja potreba škola, lokalnih samouprava i Ministarstva prosvete. Kako bi i đaci dali doprinos formiranju novih obrazovnih profila, ministar prosvete, Srđan Verbić obišao je odeljenja na različitim područjima rada u Hemijsko-tehnološkoj školi, te je razgovarao sa đacima o njivovom viđenju obrazovnog sistema.

Verbić je istakao da će Ministarstvo prosvete u narednom periodu pokrenuti kampanju za popularizaciju stručnog obrazovanja, te je odluku Grada Subotica da dodeli stipendije za učenike zanatskih zanimanja ocenio kao izuzetno dobru. Ministar je razgovarao i sa direktorima tri srednje škole, Hemijsko-tehnološke, Tehničke škole „Ivan Sarić“ i Politehničke škole.

Ministar Verbić je obišao i radove na izgradnji kompleksa za smeštaj studenata na Paliću. Sa 7 800 m2 za smeštaj blizu 800 studenata objekat na Paliću biće najveće odmaralište za studente na Balkanu.
POPIS NELEGALNIH OBJEKATA TOKOM CELE GODINE

Postavljeno: 20.01.2016. god

Izvor: YU EKO RTV

Načelnica Gradske uprave donela je program popisa nezakonito izgrađenih objekata na teritoriji Subotice kojim su propisane zone i dinamika popisa nelegalnih objekata za koje nije podnet zahtev za legalizaciju.

Prema programu, u januaru će se postupati da podnetim obaveštenjima stranaka i ranije izdatim rešenjima o rušenju, dok će u toku februara popis biti rađen u Novom Selu. U martu sledi popis u Keru, Bajnatu i Gatu, dok će tokom aprila biti popisivani nelegalni neprivaljeni objekti u Železničkom naselju, Makovoj sedmici i Dudovoj šumi.

U maju slede Kelebija, Peščara i Zorka, a u junu Novi i Stari Žednik, Radanovac i Mali Radanovac. U toku jula popis će se vršiti u Aleksandrovu, Prozivci, Novom gradu i Kertvarošu, dok će tokom avgusta ovaj postupak biti sproveden u Malom Bajmoku, Tavankutu, Mišićevu, Ljutovu i Maloj Bosni.

U septembru na red dolate Centar I, II i III, zatim Đurđin i Bajmok. U oktobru će se popis vršiti na Paliću, Hajdukovu, Šupljaku i Bačkim vinogradima, dok će postupak biti okončan u novembru popisom u Čantaviru, Bačkom Dušanovu, Višnjevcu, Bikovu i Verušiću.

Popis će vršiti građevinski inspektori Službe za inspekcijsko-nadzorne poslove i Komisija za popis.
SUBOTIČKI DOKTOR DOBITNIK PRESTIŽNOG PRIZNANjA

Postavljeno: 17.02.2016. god

Izvor: www.subotica.com

Subotičanin prof. dr sci. med. Momčilo Pavlović, dečji gastroenterohepatolog, dobitnik je prestižnog priznanja “International Healthcare Award-2016”, koje se dodeljuje dečjim gastroenterolozima, nutricionistima i dečjim hirurzima iz celog sveta za izuzetan doprinos u medicinskom polju. Nagrada mu je dodeljena na nedavno održanom kongresu „PGHTNCON-2016“ u Džajpuru u Indiji.

Kongres je održan od 11. do 14. februara na NIMS univerzitetu, okopio je više od hiljadu delegata iz sto zemalja sa šest kontinenata, a dr Pavlović i dr Karolina Berenji bili su jedini predstavnici Srbije.

- Na kongresu su izložena najnovija saznanja od strane vodećih eksperata iz oblasti dečje gastroenterologije, hepatologije, ishrane i transplantacije, ali i problemi sa kojima se sreću lekari u zemljama trećeg sveta. Primera radi, mogli smo čuti najnovija dostignuća zapadnih zemalja u radu sa matičnim ćelijama i njihovoj primeni u gastroenterologiji, a sa druge strane, kolege iz Afrike govorile su o infekcijama koje nastaju usled nedostatka vode sa kojima se svakodnevno suočava veliki deo stanovništva – sumira utiske dr Momčilo Pavlović.Dr Pavlović je i jedini laureat iz naše zemlje a priznanje je dobio zahvaljujući objavljivanju više od dvadeset radova u medicinskim časopisima kod nas, ali i širom Evrope i Amerike.

- Zbog kvaliteta objavljenih radova i njihove citiranosti, recezent sam u deset međunarodnih časopisa i član uređivačkog odbora u tri međunarodna časopisa, čime su se i rukovodili članovi žirija dodeljujući mi ovu izuzetnu nagradu – objašnjava dr Pavlović. - U online časopisu „Pediatric Oncall“ iz Indije kao ekspert iz oblasti dečje gastroenterohepatologije dajem savete i stručno mišljenje kolegama iz celoga sveta u slučaju njihovih dijagnostičkih nedoumica. Radovi, recenzije, članstvo u uređivačkim odborima i ekspertski saveti mi ne donose materijalnu dobit, ali su doživeli svoje priznanje dobijanjem ove izuzetne međunarodne nagrade.

Iako mu je kao dobitniku ovog priznanja organizator snosio troškove putovanja, kotizacije i smeštaja, doktor se u početku dvoumio i odbio poziv zbog dugog puta i poslovnih obaveza.- Kada me je lično pozvao prof. dr Balvir Tomar, organizator kongresa, predavač na univerzitetima u Londonu i Harvardu i član ekspertskog tima Svetske zdravstvene organizacije, ipak sam prihvatio odlazak u Džajpur i nijednog trenutka se nisam pokajao jer je to bilo zaista neprocenjivo iskustvo, od razgovora sa najeminentnijim kolegama iz celog sveta, do prijema kod maharadže i izuzetno gostoljubih Indijaca – ističe dr Pavlović.


ODRŽANA TRIBINA "DOBRA UPRAVA U SRBIJI - STANjE I PERSPEKTIVE"

Postavljeno: 11.02.2016. god

Izvor: www.tvsubotica.com

Udruženje građana „Centar građanskih vrednosti“ organizovalo je sinoć u prostorijama Klajn hausa interaktivnu tribinu pod nazivom „Dobra uprava u Srbiji – stanje i perspektive“.Tribina je održana sa ciljem pokretanja dijaloga na temu transparentnosti i odgovornosti zakonodavne, izvršne i sudske vlasti u Srbiji, borbe protiv korupcije, uloge šire društvene zajednice u tom procesu kao i cene koju „plaća“ pojedinac kada se uhvati u koštac sa sistemom.

- "Državna uprava, birokratski aparat jeste preduslov za jednu moderno savremeno i odgovorno funkcionisanje države i sistema državne vlasti, bilo da govorimo o zakonodavnoj, izvršnoj ili sudskoj grani vlasti. Mi svi finansiramo taj birokratski aparat i taj državni konglomerat kroz različite račune, bilo da je reč o plaćanju električne struje ili mobilne telefonije ili drugih fiskalnih i parafiskalnih nameta i ne postojimo mi kao građani zbog državne uprave, nego državna uprava i državni činovnici postoje zbog nas." - izjavio je Ivan Ninić iz Centra za vladavinu prava

- "Imamo pravo da znamo ko i kako troši naš novac. Da napomenem, državna javna preduzeća i budžet Republike Srbije, to nije ničije, to je naše." - rekla je Miroslava Milenović iz Saveta za borbu protiv korupcije

Tribina je organizovana kao jedna od pratećih aktivnosti projekta „Dobra uprava i javne politike u Subotici“ koji je realizovan uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji.

- „Mislim da smo postigli dobar efekat zato što su veliko iznenađenje čitavog projekta zapravo mladi iz gradske kancelarije za mlade. Oni su zapravo i ukazali na to da postoji određena korupcija u Gradskoj upravi i da se ljudi zapošljavaju po političkom ključu.“ - istakla je Natalija Jakovljević iz Centra za građanske vrednosti Subotica

U Srbiji je državni aparat ocenjen kao neefikasan. Prema oceni učesnika tribine prepreka napretku su političari i političke partije koji su obilato koristili državni aparat za svoje potrebe. Kako bi se situacija promenila, potrebno je da građani, društvo, mediji i brojne nevladine organizacije ulože više aktivizma u narednom periodu da bi sve ljude u birotrastkom aparatu „dozvali pameti“ i opomenuli da po zakonu obavljaju svoj posao.


PRESTIŽNA VUKOVA NAGRADA ZA SKC "SVETI SAVA"

Postavljeno: 10.02.2016. god

Izvor: www.tvsubotica.com

SKC „Sveti Sava“ nosilac je Vukove nagrade za 2015. godinu, a ovo priznanje svečano je uručeno 8. februara u Predsedništvu Srbije. U SCK ističu da su veoma ponosni što su se našli među 10 dobitnika ove prestižne nagrade, koja je velika potvrda njihovog 25-godišnjeg rada.Značaj Vukove nagrade je utoliko veći kada se uzme u obzir da je to jedna od retkih nagrada koja se zadržala na republičkom nivou čak 52 godine, ali i to što je za 2015. godinu SKC „Sveti Sava“ bio jedina ustanova kulture, dobitnik ovog priznanja.

„ Drago nam ješto je naš trud zapažen i prepoznat. Mi smo pored negovanja kulture i duhovnosti toliko isto brige posvetili negovanju i zaštiti ćirilice kao našeg pisma. Srećni smo bili kada smo videli da je taj naš dugogodišnji trud nagrađen ovom prestižnom nagradom“ kaže Milan Marodić, predsednik SCK „Sveti Sava“.

Najznačajniji elementi u srpskoj kulturi i duhovnosti bili su upravo predstavljeni tokom dugogodišnjeg postojanja i rada i SKC „Sveti Sava“, ističe predsednik ove kulturne ustanove, Milan Marodić i dodaje da će Vukova nagrada biti smernica u njihovom daljem radu.

SKC „Sveti Sava“ osnovan je 1991. godine i ove godine proslavlja četvrt veka rada i aktivnog delovanja u oblasti stvaralaštva, umetnosti, izdavaštva i ostalih kulturnih delatnosti.


GRADI SE NAJVEĆE STUDENTSKO ODMARALIŠTE NA BALKANU

Postavljeno: 22.01.2016. god

Izvor: www.subotica.com

Nedaleko od Omladinskog jezera i šetališta na Paliću, u Omladinskom naselju u toku je izgradnja najvećeg studentskog odmarališta na Balkanu. Na površini od oko 4.5 hektara gradi se deset smeštajnih objekata, koji će moći da prime oko 750 akademaca, a neće izostati ni sportski tereni i drugi sadržaji.

Pored Avale i Zlatibora, Palić će biti treća destinacija u našoj zemlji koja će već 2017. godine otvoriti vrata studentima iz celog regiona. Odmaralište se gradi na inicijativu Ministarstva prosvete a do sada je uloženo oko 350 miliona dinara, koji su obezbeđeni iz kredita Evetske banke za obnovu i razvoj.

- Studentsko odmaralište je jedna od investicija koju očekujemo već duže vreme a ne samo da će poboljšati uslove našeg visokog obrazovanja, već otvara mogućnost za obrazovni turizam, da time Palić postane centar održavanja letnjih kampova i okupljanja mladih iz cele Evrope – istakao je ministar prosvete Srđan Verbić, prilikom današnjeg obilaska gradilišta. - Imaćemo sigurno najsavremeniji studentski cenatar a na nama ostaje da organizujemo aktivnosti i privučemo što više studenata.

Odmaralište se gradi od septembra 2014. godine, trenutno je u toku druga faza radova koja treba da traje do jula i u okviru koje će se završiti građevinski radovi. Posle toga na red dolazi treća faza, odnosno opremanje objekata i uređenje okoline. Prema ugovoru, ceo posao treba da bude završen do 2017. godine.

- Studentsko odmaralište je od izuzetnog značaja za grad i razvoj turističkog potencijala Palića, on će biti u blizini budućeg hotelskog kompleksa koji je predviđen Master planom, a naravno, podrazumeva i otvaranje novih radnih mesta – istakao je gradonačelnik Jene Maglai. - Sa realizacijom Master plana i ove investicije, Palić će uskoro dobiti potpuno novi turistički ambijent.


KRITERIJUMI ZA STICANjE STATUSA ENERGETSKI UGROŽENOG KUPCA

Postavljeno: 06.01.2016

Izvor: Subotica.com

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o energetski ugroženom kupcu koja je stupila na snagu od 1. januara. Uredbom se bliže propisuju kriterijumi za sticanje statusa energetski ugroženog kupca električne energije ili prirodnog gasa, količine električne energije ili prirodnog gasa za koje se energetski ugroženom kupcu umanjuje mesečna obaveza plaćanja, i druga pitanja neophodna za utvrđivanje statusa energetski ugroženog kupca.Što se tiče kriterijuma za sticanje statusa energetski ugroženog kupca uslov je ostvaren ukupan mesečni prihod i to:

• do 13.595,68 dinara za domaćinstva sa jednim članom

• do 19.795,00 dinara za domaćinstva sa dva ili tri člana

• do 25.990,25 dinara za domaćinstva sa četiri i pet članova

• do 32.684,20 dinara za domaćinstva sa šest i više članova

Pored prihoda, uslov za sticanje statusa ugroženog kupca je da ne poseduje drugu stambenu jedinicu, osim stambene jedinice koja po strukturi i površini odgovara potrebama domaćinstva (za jednočlano domaćinstvo do 30 kvm, za dvočlano do 42 kvm, za tročlano do 55 kvm, za četvoročlano do 65 kvm, za petočlano do 75 kvm, za šestočlano do 85 kvm, za domaćinstva preko šest članova za svakog narednog člana površina se uvećava za 6 kvm).

Zahtevi za sticanje statusa ugroženog kupca podnose se u Gradskom uslužnom centru - prizemlje Gradske kuće, Subotica i u mesnim kancelarijama. Uz zahtev se prilažu dokazi o prebivalištu, ukupnim mesečnim primanjima, dokaz o posedovanju i prihodima od nepokretnosti iz mesta prebivališta i mesta rođenja, uverenje uprave javnih prihoda iz mesta prebivališta i mesta rođenja.

Korisnici prava na novčanu socijalnu pomoć i/ili dečijeg dodatka ne prilažu sve gore navedene dokaze, nego prilažu dokaz da im je utvrđeno pravo na dečiji dodatak ili novčanu socijalnu pomoć.

Svi potencijalni korisnici uz zahtev prilažu poslednji račun za električnu energiju ili prirodni gas.

Po utvrđivanju ispunjenosti uslova organ jedinice lokalne samouprave donosi rešenje o sticanju statusa ugroženog kupca i podatke dostavlja energetskom subjektu nadležnom za snabdevanje radi ostvarivanja prava na umanjenje mesečnog računa.

Mesečni računi se umanjaju za određene količine električne energije ili prirodnog gasa u zavisnosti od broja članova domaćinstva i mesečne potrošnje koju domaćinstvo ostvari (npr. za domaćinstvo sa dva ili tri člana 160 kWh ili 45m³ gasa ukoliko potrošnja ne pređe 640 kWh ili 90m³ gasa).

Nova Uredba o energetski ugroženom kupcu definiše status "energetski ugroženog kupca zbog zdravstvenog stanja" koji građani stiču podnošenjem medicinske dokumentacije koju prilažu uz zahtev kao dokaz da članu domaćinstva zbog zdravstvenog stanja obustavom isporuke električne energije ili prirodnog gasa može biti ugrožen život ili zdravlje


"TIJANIN ZAKON" I "AMBER ALERT" NAJZNAČAJNIJI REZULTATI FONDACIJE "TIJANA JURIĆ"

Postavljeno: 28.12.2015.

Izvor: Subotica.com

Usvajanje "Tijaninog zakona" i članstvo u međunarodnom sistemu "AMBER Alert" najznačajniji su rezultati Fondacije „Tijana Jurić“ tokom 2015. godine, rečeno je na prijemu u Galeriji „Klein house“, organizovanom za predstavnike medijskih kuća. Prema rečima osnivača Fondacije, Igora Jurića, izmena člana 72. Zakona o policiji, predstavlja početak borbe za veću bezbednost.„Izmena dela Krivičnog zakonika, koji se odnosi na brže reagovanje policije i sistema, biće nešto za šta ću se zalagati u budućnosti. Takođe, jako smo ponosni na članstvo Fondacije u evropskoj organizaciji „AMBER Alert“. Posredstvom te organizacije želimo da uvedemo najbolje mehanizme za potragu u slučaju nestanka dece. Taj sistem obaveštavanja je u aktivan 12 evropskih zemalja i pokazao se kao uspešan u 90 odsto slučajeva. Sistem nije ni toliko skup, da ne može da se koristi u našoj zemlji. On omogućava da se u momentu kada dete nestane, automatski pokrene policija i da sve državne institucije rade na tome da se npr. kao u Tijaninom slučaju, telefon locira, da se zatvore granični prelazi i blokira deo gde je dete poslednji put viđeno “, istakao je Igor Jurić.

Fondacija „Tijana Jurić“ je tokom godine održala i brojne edukacije, predavanja i predstave, a sve sa ciljem povećanja bezbednosti kod dece. Za učenike osnovnih i srednjih škola održano je 14 edukacija o bezbednosti dece na internetu „Tijana klik“, tri edukacije „Stop trgovini ljudima“, dva predavanja o bezbednosti dece u saradnji sa Vladom Arsićem, autorom knjige „Armagedon“. U toku novembra, Fondacija je dobila autorsko pravo za izvođenje predstave „Nasilje nema opravdanje“, Zijaha Sokolovića. Deo aktivnosti u borbi protiv nasilja, Fondacija je sprovodila i organizovanjem kulturnih sadržaja. U junu, u mestu Svetozar Miletić, je održan prvi po redu Festival „Glas anđela-Tijana Jurić“, na kome je organizovano takmičenje dece do 16 godina u etno pevanju, dok su u revijalnom delu nastupili Jelena Tomašević i Branislav Lečić.Kako je najavio osnivač Igor Jurić, drugi Festival će biti održan, sledeće godine, u Bajmoku za koji je Tijana bila posebno vezana i gde žive njeni drugari. Tokom tri festivalska dana, biće izvedena predstava „Indigo“, u kojoj igraju glumci Branislav Lečić, Danica Maksimović i Marija Vicković, zatim će biti organizovano takmičenje u etno pevanju, a nastup će imati i poznati umetnici poput Mikija Manojlovića, Danice Krstić, Merime Njegomir, Alekse Jelića, Tijane Bogićević i Marka Robertsona.

Iako humanitarne akcije nemaju prioritet u radu, Fondacija „Tijana Jurić“ je prihodom od prodaje majci sa Tijaninim likom, u iznosu od oko 600.000 dinara, pomogla lečenje nekoliko obolele dece u našoj zemlji.

Savetnik za odnose sa javnošću Fondacije „Tijana Jurić“, Bojana Latinović, je istakla da će već početkom 2016. godine biti predstavljen redizajniran sajt tijana.rs, na kome će pored vesti i informacija o aktivnostima, biti dostupni i edukativni tekstovi o prevenciji različitih oblika nasilja.

„Sajt tijana.rs dobiće i svoj online shop, za koji sada već biramo predmete. Neki od njih imaće vezu sa onim što je Tijana bila. Prihodom od prodaje pokazaćemo društvenu odgovornost“, otkrila je Bojana Latinović.

Ona je najavila i pokretanje kampanje „Tijanin leptir“, koja će za cilj imati da ojača solidarnost među ljudima, te da pruži pomoć institucijama i pojedincima, koji rade i žive u teškim uslovima.

2015


INSPEKTORI "ZAPOSLILI" OKO 300 LjUDI

Postavljeno: 23.12.2015

Izvor: Subotica.com

Inspektori za rad u Severnobačkom okrugu “zaposlili” su ove godine oko 300 ljudi. Naime, toliko je otkriveno radnika na crno tokom redovnih i vanrednih kontrola poslovanja u dosadašnjem toku 2015. godine koji su nakon nadzora zasnovali radni odnos. Načelnik okruga zadovoljan je rezultatima koje je postigla kako inspekcija rada, tako i ostale inspekcijske službe.Inspekcija rada u toku 2015 godine bila je fokusirana na rad na crno, odnosno na kontrolu poslodavaca, što je podrazumevalo nadzore i noću i danima vikenda. Nakon toga, oko 300 ljudi je zasnovalo radni odnos na osnovu nadzora Inspekcije rada. Podneto je i preko 100 prijava za pokretanje prekršajnog postupka protiv poslodavaca koji su počini prekršaj iz radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu, na osnovu čega je do sada izrečeno više od 19 miliona dinara kazni.

Ova godina je na nivou okruga bila proglašena godinom borbe protiv rada na crno, što je podrazumevalo kako samostalne aktivnosti inspekcije rada, tako i integrisane, odnosno objedinjene nadzore više inspekcija istovremeno, pa i akcije u kojima su učestvovali inspektori i iz drugih opština i gradova u Srbiji.

Sve inspekcije u okrugu su u toku ove godine obavile oko 12.000 nadzora, kako po planovima i programima, tako i po prijavama pravnih i fizičkih lica. Naredna, 2016. godina, biće posvećena borbi protiv sive ekonomije.


OBELEŽENO 40 GODINA REGIONALNE PRIVREDNE KOMORE SUBOTICA

Postavljeno: 23.12.2015

Izvor: Subotica.com

Svečanom akademijom u Velikoj većnici Gradske kuće Regionalna privredna komora Subotica obeležila je četiri decenije postojanja i rada, kao i 165 godina komorskog sistema na ovim prostorima.Po rečima Slobodana Vojinovića, prvog čoveka RPK Subotica, radom komore i privredom severa Bačke i Potisja može da se ponosi cela naša zemlja.

- Možemo reći da je privreda ovog regiona lokomotiva privrednog razvoja na novoj pruzi između Beograda i Budimpešte. Ponosni smo što je veliki broj firmi odgovorio surovim zahtevima Evropske unije i sigurno smo jedini region koji je 78 odsto ukupnog izvoza imao sa EU a uz to i zabeležio i suficit sa EU – naglasio je Vojinović. - U protekloj godini privreda regiona ostvarila je prihod od 700 miliona dolara i moramo da se zahvalimo svima koji su tome doprineli. Godina koja dolazi će biti teška, ali zbrajanjem u redove svih kvalitetnih činilaca, dobrom saradnjom sa svim nivoima vlasti verujem da ćemo je prevazići.Okupljene privrednike iz šest lokalnih samouprava (Subotica, Bačka Topola, Mali Iđoš, Senta, Kanjiža i Ada) pozdravio je i gradonačelnik Jene Maglai, ističući da lokalna samouprava i RPK imaju odličnu i izuzetno produktivnu saradnju.

- Zajedničkim radom možemo da postignemo da privreda ovog regiona bude nosilac privrednog razvoja Vojvodine, a velikim delom i Srbije – istakao je Maglai. - Privreda Subotice beleži stalni uspon, imali smo nekoliko investicija koje će usloviti otvaranje novih radnih mesta, imamo stalno smanjivanje broja nezaposlenih, a očekujemo i da će se to nastaviti i naredne godine. Imamo najavljene investicije u Privredno-tehnološkim parkovima, nove hale grade „Kontinental“, „Ametek“, „Patent co“ u Mišićevu, i plašim se da ćemo za godinu dana imati problema sa nedostatkkom radne snage. Kao i do sada, apliciraćemo za sredstva za razvoj investicija a imaćemo i kreditne aranžmane za podršku malim i srednjim preduzećima.

Značajan jubilej bio je i prilika da se dodele godišnje nagrade najuspešnijim preduzećima a to su „Agrokons“ iz Malog Iđoša, „ATB Sever“ Subotica, „Patent co“ iz Mišićeva, „Tamp oprema“ iz Sente i SZR „Metalkop“ iz Stare Moravice. Zlatne značke RPK dobili su Nenad Đurović, Nenad Vunjak, Gojko Muhadinović, Tivadar Bunford, dr Jelena Šavanja i Ivan Vojnić Tunić.


RUKA RUCI U SUBOTICI"

Postavljeno: 22.12.2015

Izvor: Subotica.com

Završen je projekat u oblasti Društvenog i humanitarnog rada - „Ruka ruci u Subotici“ , realizovan od strane EKUS Centra „Mostovi“, a uz podršku Grada Subotice, g-dina Milimira Vujadinovića, Centra za socijalni rad, i prijatelja Projekta: JKP „Čistoća i Zelenilo“ i Vulkanizerske radnje BS.Osnovni cilj Projekta bio je da deca i mladi različitih saznajnih, motornih, intelektualnih i sveukupnih psiho-fizičkih sposobnosti, kao i drugih mogućnosti i veština, razviju osećaj za dobro, lepo i humano i da se neosetno - kroz igru i druženje u prijatnoj atmosferi i ambijentu - kreativno izraze u neobičnim i nesvakidašnjim veštinama.

Planirani sadržaj realizovan je tokom 4 meseca, iz više oblasti: muzičke, likovne, ritmičko-sportske, umnog i emocionalnog izražavanja i doživljaja.

Tokom ovih nesvakidašnjih radionica deca i mladi su imali priliku da razvijaju sopstvenu kreativnost i unapređuju razvoj sopstvene ličnosti, individualnost i osećaj za timski rad. Osnovne zadatke izvodili su kroz kreativno izražavanje - pravljenjem neobičnih upotrebnih i estetskih predmeta: saksija za cveće od automobilskih guma, muzičkih instrumenata od raznih materijala, ramova za slike od modelarskog gipsa, magnete za frižirede u duhu novogodišnjih praznika, Sneška Belića od uporebnih kućnih predmeta, figura od različitih materijala i prazničnih čestitki.

S obzirom je konačni cilj da se napravljeni proizvodi dece i radioničara kroz društveno-humanitarni rad daruju drugoj, nepoznatoj deci i mladima u svim osnovnim školama na području Subotice, zatim Kolevci i Centru za socijalni rad u utorak 22.12.2015. godine od 10,30 – 12,00h održana je planirana završna aktivnost Projekta „Ruka ruci u Subotici“. Pozvani su predstavnici svih osnovnih škola iz Subotice (kao i specijalnih Žarko Žrenjanin i Dositej Obradović), Centra za socijalni rad i Kolevke sa svojim štićenicima da zajedno uz radost darovanja - preuzimu po dve poklon ukrasne gume sa sadnicama, kao i ostale poklone namenjene štićenicima „Kolevke“ u Subotici.Odazvani su uz reči pohvale ideja i realizacije kao i višemesečnog angažovanja realizacije Projekta uzeli po dve sadnice i dekorisanih saksija da oplemene svoja školska i dečija okruženja. Svi ostali radovi i pokloni su darovani „Kolevki“ Subotica. Prisutne direktore, nastavno osoblje i druge radnike subotičkih škola, Kolevke i Centra za socijalni rad pozdravile su Nataša Kostadinović, predsednica EKUS Centra „Mostovi“ i Danijela Đedović, koordinatorka Projekta.


DO LEGALIZACIJE PREKO SATELITA

Postavljeno: 22.12.2015.

Izvor: Subotica.com

Onima koji do sada nisu pokrenuli postupak legalizacije, prijavu će podneti građevinski inspektori, kojima će u traženju nelegalnih objekata pomoći satelitski snimci. Vlasnici će u tom slučaju najpre dobiti rešenje o rušenju, a nalog će biti obustavljen otvaranjem procesa legalizacije

Teško je nabrojati od 2003. godine koji su sve zakoni i njihove dopune doneti u nastojanju da se nelegalno izgrađenim objektima naknadno izdaju građevinske dozvole, odnosno da se njihovo postojanje podvede pod zakonske okvire. Ovo je šesti, a njegovi autori kažu i poslednji zakon u toj oblasti i on treba definitivno da reši ono što se decenijama unazad nije moglo rešiti, a razlikuje se i po nazivu – umesto reči legalizacija koristi se termin „ozakonjenje“, mada se, kao i do sada, odnosi na nelegalno izgrađene objekte! „Zakon je usvojen 27. novembra i jedan je u nizu onih kojima se pokušava vraćanje nelegalne gradnje u legalne tokove donetih u poslednjih 12 godina. Ima u njemu novina, postoje i određene dileme, trenutno ga proučavamo da bi našli način kako da ga što bolje primenimo u rešavanju predmeta koje imamo u vezi sa legalizacijom i kojih će još biti“, kaže Zoran Ćopić, šef službe u Sekretarijatu za građevinarstvo Subotice.

Jedna od najznačajnijih novina svakako je ta da će umesto vlasnika koji do sada nisu podneli zahtev da legalizuju svoju bespravnu gradnju, umesto njih to učiniti građevinski inspektori, a postupak pokrenuti Sekretarijat za građevinarstvo po službenoj dužnosti.

„Osnovno je u novom Zakonu da reguliše način, postupak i završetak procesa legalizacije i da za podnošenje prijave zbog nelegalne gradnje zadužuje građevinske inspektore, umesto što su to do sada, u određenim zakonskim rokovima, mogli da učine sami vlasnici. Građevinska inspekcija, na osnovu Zakona o ozakonjenju, popisivaće nelegalno podignute građevine, na osnovu satelitskih snimaka koje će im obezbediti republički organi i vlasnicima uručivati rešenje o rušenju. Kada primerak tog rešenja stigne do nas u Sekretarijat, mi ćemo, po službenoj dužnosti, pokretati postupak ozakonjenja, a inspektor će onda vlasniku dostavljati novo rešenje – ovoga puta o obustavi postupka rušenja, do završetka legalizacije! Zvuči malo komplikovano i može izazvati uznemirenje kod građana koji sa time nisu upoznati, ali takva je zakonska procedura i naše će biti da je sprovodimo!“, kaže Zoran Ćopić.

Da li je zakonodavac mogao da preskoči ovo, laički bi se reklo nepotrebno izdavanje rešenja o rušenju, možda bi sam najbolje mogao da protumači, ali to što je mnogo važnije jeste da će građevinski inspektori imati zadatak ne samo da barataju satelitskim snimcima, nego i na terenu da utvrde odgovarajuće stanje, zatim da pronađu vlasnika, a tek potom da izdaju (pro forme) akt o uklanjanju bespravno izgrađenog objekta.

„Inspekcija ima rok od 30 dana da sačini plan o tome kako će popisivati nelegalne građevine, a za to satelitski snimak neće biti dovoljan, već i provera na licu mesta. Inače, satelitski snimci po zakonu će morati da budu dostupni i građanima na sajtu. Inspekcija će imati rok od godinu dana za taj posao. Postoji mogućnost i sami vlasnici da prijave svoje bespravne objekte i u tom slučaju treba da odu u inspekciju, postojaće i obrasci koje će popuniti, a za taj postupak samoprijavljivanja neće postojati neki određen rok niti obaveza. I u jednom i u drugom slučaju, bilo da ga inspekcija evidentira ili vlasnik sam prijavi, naša Služba preuzimaće predmet i voditi legalizaciju zajedno sa onih devet do deset hiljada koji još čekaju na okončanje“, objašnjava Zoran Ćopić.

Šta u daljem toku ozakonjenja mogu da očekuju i treba da rade oni čiji zahtevi su i dalje u zastoju i ima li, po novom Zakonu, još nekih kategorija bespravne gradnje za koje je propisana određena procedura?

„Grupa predmeta kojih imamo najviše su zahtevi za legalizaciju koji su stigli zaključno sa 24. januarom prošle godine, kada je bio poslednji od rokova za prijavljivanje. Ovi postupci su i dalje otvoreni, najčešće zbog nekompletne dokumentacije i njihovi podnosioci za sada ne moraju ništa da preduzimaju, niti da se ponovo prijavljuju. Svima njima biće objašnjeno šta dalje treba da rade i koju dokumentaciju treba da pribave. Postoji i određeni broj vlasnika koji su na osnovu Zakona o posebnom postupku prava svojine, takozvanom „Veljinom zakonu“, upisali u katastru pravo svojine na nelegalnom objektu. Znači, oni imaju posedovni list o vlasništvu na objektu ali sa napomenom da je on nelegalan, i sada su dobili rok od šest meseci, do 27. maja naredne godine, da podnesu prijavu za legalizaciju. Postoje još neki slučajevi koji ne spadaju ni u jednu ni u drugu kategoriju, ali oni su pojedinačni i zainteresovani mogu da dođu kod nas i dobiju tumačenje“, kaže Zoran Ćopić.

Ozakonjenje kao javni interes

Na pitanje da li je Zakonom predviđeno koji objekti ne mogu da budu legalizovani, u Sekretarijatu za građevinarstvo kažu da su novi propisi u tom pogledu čak i nešto blaži nego raniji, da su u priličnoj meri fleksibilni u cilju da se ozakoni što je više moguće, jer je Zakon takvo opredeljenje označio kao javni interes Republike Srbije!

„Ne mogu se legalizovati, odnosno rekonstruisati objekti koji su izgrađeni na zemljištu nepovoljnom za gradnju kao što je klizište, zatim objekti koji su sagrađeni od materijala koji ne obezbeđuju trajnost i sigurnost ili su skloni padu, objekti izgrađeni na zemljištu planiranom za javne namene i podizanje institucija, javne površine, putevi i parkovi. Takođe se ne mogu legalizovati ni objekti koji su sagrađeni u prvom i drugom stepenu zaštite prirodnog dobra, mada tu postoji izuzetak (čuvena „zagrada“!) – i odnosi se na vikendice i druge porodične objekte za odmor i stanovanje u drugom stepenu zaštićenog prirodnog dobra. Ove dve poslednje grupe mogu da uđu u postupak ozakonjenja ukoliko pribave saglasnost upravljača prirodnog dobra, a to znači Zavoda za zaštitu prirode, odnosno Direkcije za izgradnju grada ukoliko je reč o javnoj površini“, objašnjava šef Službe za građevinarstvo Zoran Ćopić i dodaje da se neće moći legalizovati ni objekti koji su podignuti u previše blizu pruga ili drugih infrastrukturnih koridora, a da će se u zonama porodičnog stanovanja malih ili većih gustina objekti moći ozakoniti ako služe svrsi stanovanja.

Što se tiče dokumentacije potrebne za legalizaciju i kod starih i kod novih predmeta, ona se odnosi na posedovni list, odnosno dokaz o vlasništvu, zatim geodetski snimak koji označava položaj objekta u prirodi, a treći papir je „izveštaj o zatečenom stanju“, što je sada novi naziv za projektnu dokumentaciju.

„Nekada je to bio projekat, pa zapisnik, a uglavnom reč je o dokumentu na osnovu kojeg mi utvrđujemo koja je vrsta objekta, da li je stambeni ili neki drugi, njegovu spratnost i površinu i takav izveštaj rade privatni projektanti. To nije projekat kao za građenje ali mora da poseduje određene elemente koji su propisani Zakonom, određene preseke, sliku objekta i tome slično na osnovu čega mi možemo da sagledamo i donesemo rešenje o ozakonjenju“, kaže Zoran Ćopić.

Novina u Zakonu o ozakonjenju je i ta da oni koji legalizuju svoje objekte više neće morati da plaćaju komunalni doprinos za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, nego takse – 5000 dinara za kuću do 100 kvadratnih metara, 15.000 dinara za dvesto kvadrata, 50.000 dinara za 300 i tako dalje. Od toga 15 odsto dobijaće Republika, 15 odsto Pokrajina a 70 odsto ostajaće gradu.

„To će biti povoljno za vlasnike bespravne gradnje ali problem za grad i gradski budžet jer je to ipak bio izvor prihoda koji će sada će biti znatno manji. Dilema je i da li se čini nepravda prema onima koji sada pribavljaju građevinsku dozvolu da legalno grade, a nisu oslobođeni tog doprinosa?“, kaže Zoran Ćopić.

I pored toga što je Zakon stupio na snagu i uveo ove takse, u Službi za građevinarstvo kažu da još nisu dobili račun na koji se ona može uplatiti.


SUBOTICA LIDER U OBLASTI SOCIJALNE ZAŠTITE

Postavljeno: 21.12.2015

Izvor: Subotica.com

Tokom ove godine iz gradske kase za socijalnu zaštitu izdvojeno je oko 250 miliona dinara, odnosno pet odsto ukupnog budžeta, dok je od republike i donatora u naš grad stiglo još oko 100 miliona, što Suboticu svrstava među prve lokalne samouprave u ovoj oblasti.Izdavanja jesu velika, ali je i broj korisnika veliki i meri se desetinama hiljada ljudi. Primera radi, samo je oko sedam hiljada starijih od 65 godina kojima grad subvencioniše prevoz, na evidenciji Centra za socijlani rad je oko četiri hiljade korisnika novčane pomoći, a tu je još dosta davanja za ostale kategorije stanovništva.

- Kraj godine je idelana prilika da sumiramo rezultate šta smo radili u proteklom periodu, da predstavimo planove ali i da se zahvalimo svim saradnicima, pre svega Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja, ustanovama, zaposlenima u socijalnoj zaštiti i nevaldinom sektoru, za koji kažemo da je druga noga našeg sistema – istakao je Milimir Vujadinović, član Gradskog veća za socijalna pitanja. - Više od sedamdeset šest miliona izdvojeno je za prevoz starijih od 65 godina u gradskom i prigradskom prevozu i po tome smo jedinstveni u zemlji. Imali smo i migrantsku krizu koju smo prevazišli na najbolji mogući način. Plan nam je da, ma kakvo bude stanje u budžetu, izdvajanja za socijalnu zaštitu ne smanjujemo.

Ono sa čime se Subotica može ponositi je i činjenica da su sve odluke vezane za socijalnu zaštitu u Skupštini grada donete jednoglasno, bez političkih razmirica i podela.

Današnjem skupu posvećenom rezultatima u oblasti socijalne zaštite prisustvovao je i Nenad Ivanišević, državni sekretar u ministarstvu rada, koji je pohvalio aktivnosti lokalne samouprave, naročito za vreme migrantske krize.

- Vlada Srbije i Ministarstvo rada su do sada oko sto miliona dinara uložili za realizaciju projekata u Subotici, a tu je i veliki iznos, oko sto hiljada evra koji je donirala nemačka Vlada za izgradnju prihvatnog centra za migrante. Plan za narednu godinu je proširenje kapaciteta u Domu „Kolevka“ za smeštaj maloletnih migranata bez roditeljskog stajanja, renoviranje Doma zdravlja, nadamo se proširenju kapaciteta Gerontološkog centra, a do kraja godine doniraćemo jedno vozilo Centru za socijalni rad – najavio je Nenad Ivanišević.


ODRŽANA JAVNA RASPRAVA O STRATEGIJI ZA SOCIJALNO UKLjUČIVANjE ROMA

Postavljeno: 09.12.2015

Izvor: subotica.com

U Velikoj većnici Gradske kuće danas je održana javna rasprava o Nacrtu strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji.Kako je rečeno, usvajanje Strategije je od ključnog značaja za pristupanje Srbije Evropskoj uniji jer je ta obaveza deo akcionog plana za poglavlje 23.

- Novina u ovoj strategiji je da daje jasne merljive elemente, tako da pred kraj strategije možemo da kažemo da smo učinili nešto nabolje, da jasno pokažemo koliko više romske dece ide u školu, koliko je Roma zaposleno, koliko živi u obezbeđenom smeštaju – objasnio jeNenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu rada. Po njegovom mišljenju, suština izlaza iz začaranog kruga siromaštva je obrazovanje.

- Porodica mora da se edukuje, da se ukaže na neophodnost najmanje osnovnog obrazovanja, ako je moguće da se stekne i srednje obrazovanje, a kroz Dekadu Roma omogućeno je da što više dece upiše fakultet – istakao je Ivanišević. - Imamo veliku disproporciju između dece koja su krenula u prvi razred i dece završenim osmim razredom, i zato će za ostvarenje novčane pomoći svaki mesec morati donositi potvrda da dete pohađa školu.Strategija je koncipirana tako da bude decentralizovana, odnosno da država pruži zakonodavni i eventualno finansijski okvir, ali da težište implementacije bude na lokalnom nivou.

- Činjenica je da je lokalna samouprava u ovom pitanju pretekla resorno ministarstvo i Vladu, jer smo mi već prošle godine imenovali romskog koordinatora, i ispunili smo sve tačke koje se navode u Strategiji, a tiču se obrazovanja, stanovanja... - naglasio je Milimir Vujadinović, član Gradskog veća za socijalna pitanja. - Za rad romskog koordinatora biće obezbeđena sredstva iz budžeta, a akcenat iduće godine biće stavljen na stambeno zbrinjavanje, naročito u naseljima Zorka, Peščara, Čantavir... Deo sredstava će biti iz budžeta, a deo, bar oko tri miliona dinara, tražićemo putem konkursa.

U Subotici prema poslednjem popisu živi oko 2.259 pripadnika romske populacije, a pretpostavlja se da je realan broj oko četiri hiljade, a u narednom periodu očekuje se priliv povratnika iz Evropske unije. U osnovnim školama je 623 romske dece, od čega je 253 od petog do osmog razreda.

- Očekujemo rešavanje romske problematike, a možemo da se pohvalimo da je mi u Subotici već možemo implementirati jer imamo izgrađen sistem međusektorske saradnje, kao i koordinatora, pedagoškog asistenta i zdravstvenog medijatora, tri sistema koje propisuju država i međunarodne organizacije – kaže Stevan Nikolić, koordinator za položaj romske zajednice. - Uvek može bolje, a ako se rangiramo sa drugim sredinama, mi smo trku istrčali.


SVEČANO OTVOREN DOM ZA NEGU

Postavljeno: 08.12.2015.

Izvor: subotica.com

U okviru Gerontološkog centra Subotica danas je otvoren Dom za negu, površine oko 700 kvadratnih metara u kome će biti smešteno 66 korisnika. U izgradnju i opremanje objekta u Sarajevskoj ulici Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uložilo je 60 miliona dinara.- Objekat je urađen po najvišim standardima, da se ne postidimo pred bilo kim iz Evrope i sveta i da pokažemo kako brinemo o najstarijim sugrađanima - naglasio je ministarAleksandar Vulin. - Ovim pokazujemo da se u socijalnu zaštitu ulaže više no ikada, a primera radi, tokom 2012. i 2013. godine država je u objekte socijalne zaštite uložila oko 417 miliona dinara, dok je prošle i ove godine uloženo oko 700 miliona dinara. Štedimo na svemu, ali na kvalitetu života korisnika socijalne zaštite nećemo štedeti. I ovo danas je dokaz toga. Po njegovim rečima, već iduće godine planirano je da se završi proces licenciranja, koji bi izjednačio kvalitet života u objektima socijalne zaštite na nivou cele Srbije.

- Mora da bude potpuno svejedno da li neko boravi u domu u Subotici ili u Surdulici, svuda moraju da budu isti uslovi - naglasio je ministar. - Odlukom predsedika Vlade Aleksandra Vučića svi objekti socijalne zaštite ulaze u program obnove, koji se do sada odnosio na zdravstvo i školstvo. Ovo je najveća investicija u oblasti socijalne zaštite u Subotici u protekle četiri decenije.- Pre toliko godina izgrađen je stari Dom za negu, na koji se naslanja ovaj novi objekat. Sačekali smo dobru volju i da neko u ovom gradu prepozna da ima potrebe za ovako nešto - naglasio je Petar Balažević, direktor Gerontološkog centra, koji trenutno pruža smeštaj za oko 530 korisnika, ne samo iz Subotice, nego i iz okolnih krajeva. - Sa ovim objektom, u kome će biti smešteni nepokretni i polupokretni korisnici, mi smo, posle Beograda i Novog Sada, najveća socijalna ustanova u zemlji. Čekamo odobrenje za zapošljavanje 15-20 ljudi koji će brinuti o njima.

U ime grada, svima koji su doprineli da Subotica dobije reprezentativni objekat u oblasti socijalne zaštite zahvalio se predsednik gradskog parlamenta Ilija Maravić.Pored ove velike investicije, naš grad uskoro očekuju nove donacije – 100 hiljada evra biće uloženo u renoviranje objekta Doma zdravlja, a stići će i novo ambulantno vozilo.

- Ovo je važna donacija Vlade Nemačke i Humanitarne organizacije „Help“, koja je sprovedena u dogovoru sa Radnom grupom za migracije Vlade Srbije - najavio je Nenad Ivanišević, državni sekretar u ministarstvu rada. - Pored toga, Centar za socijalni rad dobio je milion dinara za nabavku novog vozila, a Gerontološki centar šest miliona dinara za nabavku nove opreme za praonu.


SAOPŠTENjE UDRUŽENjE POLjOPRIVREDNIKA SUBOTICA

Postavljeno: 04.12.2015. Izvor:

subotica.com

Na tribini poljoprivrednika posvećenoj temi ''Koliko ima državnog poljoprivrednog zemljišta u Subotici?'' na koju su uredno bili pozvani a nisu prisustvovali i ministar poljoprivrede Snežana Bošković Bogosavljević, vd direktor Uprave za poljoprivredno zemljište Dragana Gođevac Obradović, direktor Republičkog geodetskog zavoda službe za katastar nepokretnosti u Subotici Janoš Balanji,, poljoprivredni inspektor zadužen za region Subotice Mirjana Ćosić i predsednik Skupštine grada Subotice Ilija Maravić, prisutnima su se obratili gradonačelnik Jene Maglai, član gradskog veća zadužen za poljoprivrdeu Šimon Ostrogonac i šef lokalne kancelarije za poljoprivredno zemljište Grgur Stipić.

Po rečima gradonačelnika, utvrđeno je po papirima Republičkog geodetskog zavoda da ima ukupno 16.925 ha državnog poljoprivrednog zemljišta. U kratkoj prezentaciji je Grgur Stipić izložio da je u Programu korišćenja i održavanja državnog poljoprivrednog zemljišta svo ovo zemljište i uvedeno, da je oko 12.200 hektara izdato poljoprivrednicima, oko 1990 ha će biti izdato u drugom krugu licitacije, 680 ha je izuzeto iz licitacije jer ga koriste crkva i crkvene zajednice, 170 ha je pod sudom, a preostalo zemljište se ne može izdavati jer ili je u zaštićenoj zoni ili više nije poljoprivredno zemljište.

Utvrdili smo da u stvari Ministarstvo poljoprivrede i Republički geodetski zavod nisu odradili svoj deo posla, i zemljište koje je već odavno prevedeno u druge namene, kao što su autoput, razni putevi, javne površine itd, još uvek vodi kao poljoprivredno zemljište.

Mi i dalje tvrdimo da Nacrt izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu nije dobar, da se nikakvim amandmanima ne može popraviti, nego da se mora povući iz skupštinske procedure i napisati potpuno novi. Zbog toga, poljoprivrednici ostaju u protestu i nastavljaju protestne vožnje, do povlačenja Izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu iz procedure.


NEMAČKA ODOBRILA 6,5 MILIONA EVRA ZA PALIĆ

Postavljeno: 27.11.2015.

Izvor: subotica.com

Vlada Nemačke odobrila je 6.5 miliona evra, bespovratnih sredstava putem KfW banke (Nemačke investicione banke) za sanaciju Palićkog i Ludoškog jezera.

Kako je objasnio gradonačelnik Jene Maglai, juče je u Berlinu data saglasnost i potpisan je ugovor o odobravanju sredstava za ovaj projekat, danas je potpisan i zapisnik o realizaciji projekta, te sledi samo potpisivanje konačnog ugovora.

- Kompletan aranžman koji je nemačka Vlada opredelila za rešavanje problema biodiverziteta u Srbiji dolazi u Suboticu za projekat sređivanja biodiverziteta jezera Palića i Ludaša - najavio je gradonačelnik. - Do ovog novca nismo došli preko noći, tome je prethodio veliki posao i zahvalio bih se svima koji su u njemu učestvovali. Sada smo došli do faze kada potpuno realno možemo reći da sledeće godine krećemo u realizaciju ovog projekta i da u sledećih nekoliko godina možemo potpuno promeniti stanje jezera. Pred lokalnom samoupravom je sada ogroman posao da u narednom periodu reši imovinsko-pravne odnose, usvoji planove detaljnih regulacija i izradi projetne dokumente.

Ovaj projekat počeo je pre dve godine kada je Vlada Nemačke, u okviru sektora zaštite voda, odlučila da veću pažnju posveti zaštiti bioverdizeta, a potom poslala svog konsultatna da obiđe pet balkanskih zemalja. Za razliku od prethodnih projekata, gde su sredstva obezbeđivana kombinovanjem kredita i bespovratnog iznosa, ovde je reč o čisto bespovratnim novčanim sredstvima.

Važan partner u ovom projektu je JKP „Vodovod i kanalizacija“, koji u narednom periodu takođe planira velike investicije, kao što su povez kanalizacije od Palića do prečistača, projekat vredan 1.3 miliona evra, izgradnja kanalizacione mreža u naselju i priključenje još 1500 domaćinstava, poboljšanje rada prečistača.

- Od ovih pet zemlja i svih potencijalnih lokacija širom Srbije jedino je Subotica uradila i pripremila sve što treba da bi potpunosti iskoristila bespovratna sredstva – naglasila je Vibeke Kristensen iz KfW banke. - Dok su trajale pripreme, naši ljudi su uvek hvalili ono što se dešava u Subotici i govorili da je to pravi projekat koji zaslužuje ova sredstva. Za ovaj projekat je važno reći da će pomoći da se razvijaju turistički potencijali regiona i grada i želim da za pet godina vidim mlade kako se voze oko jezera, nove vrtiće i škole ali i promenu svesti ljudi o ekološkim pitanjima.Rezultat sanacije jezera treba da bude kvalitetna voda, koja će se postići stvaranjem „tampon“ zona i smanjivanjem priliva fosfora i azota, đubriva i pesticida.

- Izmuljivanje nije neophodno za oporavak jezera a došli smo do zaključka da možemo govoriti o odstranjivanju biomase iz jezera, tako ćemo dosta nutrieneta izvaditi iz vode, zatim sanacionim lovom ribe takođe vadimo biomasu, karaš ćemo izloviti i napravićemo ravnotežu drugim ribama – objašnjava Ferenc Marton, direktor preduzeća „Palić Ludaš“. - Izmuljivanje je problematično jer ne znamo šta ćemo sa muljem, a prema zakonu trebali bi da ga ostavimo u jezeru. Prema procenama, oko pet godina treba da bi se građani mogli bezbedno kupati.


POVOLjNI KREDITI ZA PREDUZETNIKE, MALA I SREDNjA PREDUZEĆA

Postavljeno: 24.11.2015.

Izvor: subotica.com

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai i direktor Garancijskog fonda AP Vojvodine, Goran Vasić, potpisali su danas, u Medija-centru Gradske kuće, Ugovor o regulisanju međusobnih odonosa u realizaciji konkursne linije Fonda za odobravanje garancija za obezbeđenje kredita namenjenih finansiranju nabavke nove opreme mikro, malim i srednjim privrednim društvima, preduzetnicima i zemljoradničkim zadrugama, sa teritorije grada Subotice. Potpisivanju Ugovora prisustvovao je Nebojša Daraboš, član Gradskog veća zadužen za oblast privrede.Uz podsećanje da su sredinom aprila ove godine potpisani prvi ugovori između Garancijskog fonda APV i poljoprivrednih proizvođača sa teritorije grada Subotice kojima su odobrene kreditne linije po konkursu za obezbeđenje dugoročnih kredita namenjenih finansiranju kupovine nove opreme za navodnjavanje i protivgradnu zaštitu kroz sufinansiranje dela kamate za nalogodavce po garancijama Fonda, gradonačelnik Maglai je istakao da je potpisivanje ovog ugovora nastavak dobre saradnje između grada Subotice i Garancijskog fonda AP Vojvodine i zajedničkih nastojanja da se obezbede novčana sredstva za proširenje delatnosti malih i srednjih preduzeća i zanatlija koji bi u narednom periodu trebalo da budu oslonac naše zajednice.

Goran Vasić je kazao da se radi o kreditima koji su namenjeni preduzećima starijim od tri godine za kupovinu neke dodatne opreme što, kako je rekao, znači otvaranje novih radnih mesta i povećanje konkurentnosti.

- Kredit se realizuje na period do šest godina, bazična kamatna stopa je 6,5 posto fiksno ili 5,95 odsto varijabilno. S obzirom na to da će prve tri godine kamatu snositi lokalna samouprava, zahvaljujući ovoj podršci ta kamatna stopa će biti svedena na nešto ispod dva odsto. Mislim da je ovo trenutno najpovoljniji kreditni uslov koji postoji u našoj državi i predstavljaće veliku podršku preduzetnicima koji rade na teritoriji grada Subotice – smatra Vasić. Nebojša Daraboš je rekao da je za ovu namenu obezbeđeno deset miliona dinara iz reaktiviranog gradskog Fonda za privredu i da će kroz sufinansiranje dela kamate, kako je ocenjeno, privrednicima biti omogućeno podizanje oko 60 miliona dinara kredita.

- Grad će sufinansirati kamatu u celosti u prve tri godine otplate kredita, a u preostale tri godine kamatu u punom iznosu snosiće preduzetnici. Na taj način će kamata, odnosno krediti koji su dostupni privrednicima biti drastično jeftiniji nego što su, inače, na tržištu – naglasio je Daraboš, i dodao da je prethodni Fond za privredu bio previše okrenut start-ap preduzetništvu i da se pokazalo da nije dao efekte koji su se očekivali.

Konkurs za finansiranje nabavke nove opreme biće raspisan sledeće sedmice. Krediti će se moći koristiti 15 do 20 dana nakon dostavljanja kompletne dokumentacije koja se podnosi u poslovnicama banaka koje imaju zaključen sporazum o saradnji sa Garancijskim fondom AP Vojvodine.


AMBASADOR RUSKE FEDERACIJE U POSETI SUBOTICI

Postavljeno: 20.11.2015.

Izvor: subotica.com

Ambasador Ruske federacije u Srbiji, Aleksandar Čepurin, u pratnji diplomatske delegacije, tokom današnjeg dana boravio je u Subotici.Tokom posete ambasador je u Gradskoj kući imao sastanak sa rukovodstvom grada koje je predvodio gradonačelnik Jene Maglai, a potom je posetio Regionalnu privrednu komoru i kompanije ATB "Sever" i Mlekaru "Subotica".

Po rečima Slobodana Vojinovića, predsednika Regionalne privredne komore i domaćina posete, region Bačke i Potisja ima sjajnu saradnju ruskom privredom.

- Promet našeg regiona sa Rusijom je od 70 do 110 miliona dolara, a jedan je od retkih koji beleži suficit - naglasio je Slobodan Vojinović. - Učestvovali smo na sajmu u Rusiji, gde su naša preduzeća imala veoma zapaženu ulogu. Privredna saradnja je izuzetno dobra i došla je do toga da razgovaramo o zajedničkim investicijama.

Izražavajući zadovoljstvo što je bar jednom godišnje u Subotici, Njegova ekselencija Aleksandar Čepurin naveo je neke od smerova u kojima saradnja Srbije i Rusije treba da ide. To su privreda, energetika, visoke tehnologije, turizam... - Saradnja naše dve zemlje odvija se i na državnom i na regionalnom nivou, što je jako značajno. Subotica ima jako dobar položaj i verujem da se tu nalaze tačke koje su bitne za razvoj i unapređenje saradnje - istakao je Čepurin.

Svoju posetu Subotici Ambasador Ruske federacije je započeo razgovorom sa predstavnicima lokalne samouprave. Nakon toga, delegacija je posetila Regionalnu privrednu komoru u Subotici, kompaniju ATB "Sever", koja skoro trećinu izvoza usmerava ka Rusiji, dok je u Subotičkoj mlekari obišla novi pogon za proizvodnju feta sira, namenjenog ruskom tržištu.

Prilikom posete fabrici ATB "Sever", generalni direktor kompanije, Milorad Vasić, je u razgovoru sa Ambasadorom Ruske federacije predočio da kompanija na čijem je čelu proizvodi i isporučuje elektromotore razvijene prema zahtevu kupca koji zadovoljavaju najsloženije tehničke zahteve i da trenutno ima 446 zaposlenih.Proizvodi kompanije ATB "Sever" se mogu pronaći na svim kontinentima i u više od 50 zemalja. Posebno je istakao značajan izvoz na tržište Ruske Federacije, posebno u oblasti nafte i gasa - Rosnjeft i Gasprom, u oblasti atomskih elektrana - Lenjingradskaja, Kaljininskaja i u oblasti metaloruških kombinata - MK Magnitogorsk. Vasić je istakao da su planovi kompanije ATB "Sever" da u skorijoj budućnosti u još većoj meri obezbedi svoje prisustvo na tržištu Ruske federacije.

Ambasador Ruske federacije u srdačnom razgovoru sa rukovodstvom ATB "Sever" Rukovodstvo ATB "Sever" je Ambasadora Ruske federacije prilikom obilaska proizvodnih pogona detaljno upoznalo sa kompletnim procesom proizvodnje i kasnije mu, tokom srdačnog razgovora, uputilo molbu da preporuči kompaniju i njene proizvode. Logistiku u daljoj komunikaciji pružiće i Regionalna privredna komora Subotica.


ZIMSKA SLUŽBA SPREMNO DOČEKUJE SNEŽNE PADAVINE

Postavljeno: 17.11.2015

Izvor: subotica.com

Od 15. novembra zimska služba je u stanju pripravnosti. U kompaniji "Vojput" koja održava 830 kilometara puteva prvog, drugog reda i autoput kažu da je sve spremno za eventualne intervencije.Služba je organizovana po punktovima koji se nalaze u Subotici, Somboru, Novom Kneževcu i Kikindi kao i na autoputu kod petlje jug pored Bikova. Time se obezbeđuje da ekipe mogu intervenisati u najkraćem roku. Građanima se savetuje da brzinu prilagode uslovima na putu naročito kad se pojavi poledica i da poštuju već postavljene znake za ograničenje brzine od 40 i 60 kilometara na čas.

Pored autoputa u Subotici i okolini "Vojput" je zadužen za održavanje deonica do Sombora, Kelebije, Starog Žednika, od centra Grada do Palića i od hotela "Patrija" do petlje Istok.


PUŠTENA U RAD NOVA LINIJA ZA PROIZVODNjU FETA SIRA

Postavljeno:17.11.2015.

Izvor: subotica.com

U prisustvu ministra privrede Željka Sertića u „Mlekari Subotica“ danas je puštena u rad nova linija za proizvodnju feta sira, vredna više od milion evra.Uz pomoć nove, jedne od najsavremnijih mašina, u subotičkoj Mlekari godišnje će biti proizvedeno oko 2.500 tone sira, a celokupna proizvodnja biće namenjena izvozu na tržište Rusije.

- Mlekara Subotica, koja postoji već šest decenija, primer je kako dobra ekonomska ideja, ako je prati predan rad, umeće, dobar menadžment, može da se razvija i da postane jedna od vodećih kompanija, a takvih primera u našoj zemlji nemamo mnogo – poručio je ministarŽeljko Sertić. - Od 556 privatizacija 95 odsto je raskinuto, a ovde imamo slučaj da investicioni fond koji je kupio kompaniju ulaže u nju i razvija njene potencijale. Ovde smo da podržimo otvaranje nove proizvodne linije i tako podstaknemo i druge investicione fondove da dođu i ulažu u Srbiju.Kako je rečeno, ova investicija je od strateškog značaja kako za ovu kompaniju, tako i za grad Suboticu i tržište Srbije.

- Ovo je jedan od najvećih investicija Ako uzmemo da je za jedan kilogram sira potrebno deset litara mleka, to znači da ćemo u narednih godinu dana od naših dobavljača otkupiti dodatnih 25 hiljada litara mleka, a svakom investicijom nastaje potreba za zapošljavanjem novih ljudi – istakao je Ilija Šetka, direktor „Imleka“, jedne od najuspešnijih kompanija i lider u proizvodnji mleka u našoj zemlji. - Pored fabrika u Srbiji imamo fabrike i u Bosni, Makedoniji i Crnoj Gori, a strategija našeg razvoja je da ulažemo u sve fabrike, ne samo u centralnu u Padinskoj skeli. Ova mašina je jedna u nizu investicija, a za narednu godinu imamo značajne investicione planove.

„Imlek“, u okviru koje posluje „Mlekara Subotica“ deo je „Mid Europa Partners“ investicionog fonda u čijem sastavu su i kompanije „Bambi“ i „Knjaz Miloš“.

- Ono što je rečeno prilikom preuzimanja kompanija je i sporovedeno u delo. Ova investicija je za ponos i diku ne samo Subotice nego i celog regiona – istakla je Svetlana Glumac, CORA direktor kompanije Moji Brendovi.


OBELEŽEN DAN OSLOBOĐENjA SUBOTICE U PRVOM SVETSKOM RATU

Postavljeno: 13.11.2015.

Izvor: subotica.com

Polaganjem venaca na Spomen ploču na Železničkoj stanici i na Spomenik junacima palim za oslobođenje i ujedinjenje 1912-1918 na Puškinovom trgu danas je obeleženo 97 godina od oslobođenja Subotice u Prvom svetskom ratu.Na današnji dan 1918. godine, tačno u 10.15 časova, srpska vojska, predvođena potpukovnikom Antom Živulovićem i majorom Mihajlom Bodijjem, vozom je stigla na Železničku stanicu i donela vest o kraju Velikog rata. Samo 12 dana kasnije odlukom Velike narodne skupštine o prisajedinjenju Bačke, Banata i Baranje, Subotica je zvanično postala deo Srbije.

- Ovo je veoma važan datum za sve nas, njime je otvorena nova stranica u istoriji grada. Značajan je ne samo za srspki narod nego i sve koji ovde žive, jer je dolaskom srpske vojske na Železničku stanicu u Suboticu stigla i dugoočekivana sloboda - podsetio je zamenik gradonačelnika Tomislav Veljković.Počast borcima palim za slobodu odali su brojni građani, a vence su položili Dragi Vučković, načelnik Svernobačkog okruga, gradonačelnik Jene Maglai, Ilija Maravić, predsednik Skupštine grada, predstavnici Srpskog i Bunjevačkog kulturnnog centra, Udurženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918, Saveza srpskih udruženja SBO i drugih zavičajnih udruženja.

Kao i prethodnih godina na sceni Jadran" održana je svečana akademija "Braća uvek i uvik zajedno", koju su organizovali Srpski kulturni centar "Sveti Sava" Bunjevački kulturni centar. Manifestacija se održava od 1991. godine, kada je obnovljena povelja o bratimljenju Srba i Bunjevaca i dogovorena saradnja o zajedničkom obeležavanju važnih istorijskih datuma.

Novembar 1918. godine krupnim slovima upisan je u istoriji srpskog i bunjevačkog naroda. Podsetimo, 5. novembra je u stanu Vladislava Manojlovića održan sastanak na kome je odlučeno da se osnuje Bunjevačko-srpski narodni odbor i da se za predsednika izabere Šime Milodanović. Osnivački zbor održao se 10. novembra pred više hljada oduševljenih građana Subotice, tada je odlučeno i da se formira mesni odbor, koji je imao za zadatak da pripremi sve što je potrebno za održavanje Velike narodne skupštine, na kojoj su Bunjevci predvođeni sveštenikom Blaškom Rajićem odigrali veliku ulogu.

- Dan kada se obeležava oslobođenje Subotice u Prvom svetskom ratu predstavlja vrlo važan datum u istoriji našeg naroda. I mi i generacije koje dolaze moramo sećati naših predaka koji su u borbi za slobodu dali ono što je najdragocenije - svoje živote - poručio je Ilija Maravić, predsednik Skupštine grada. - Ovo je prilika da se na trenutak osvrnemo na događaje iz burne subotičke jeseni 1918. godine i vreme kada su rodoljubive težnje južnoslovenskih naroda počele da se ostvaruju. Na nama i budućim generacijama je da sačuvamo misao usvajanja nacionalnih vrednosti i tekovina, da sa ponosm odajemo počast precima, ali i da osudimo pokušaje prekrajanja i minimiziranja istorijskih činjenica.

U Umetničkom programu nastupili su mešoviti hor SKC "Sveti Sava", pevačka grupa "Zvuci sa kamena", dramski umetnik Miloš Stanković, koji je čitao delove iz teksta "Solunci govore", ansambl Bunjevačkog kulturnog centra i KUD "Svetozar Marković" iz Novog Sada.


GRADNjA PRIHVATILIŠTA ZA MIGRANTE TEČE PO PLANU

Postavljeno: 27.10.2015

Izvor: subotica.com

Radovi na izgradnji prihvatnog centra za izbeglice na obodu grada bliži se kraju i biće gotovi za otprilike nedelju dana.

Kompleks objekata na 4.200 kvadratnih metara gradi nemačka humanitarna organizacija „ASB“ u saradnji sa lokalnom samoupravom i Vladom Srbije. Nekadašnja stambena kuća je rekonstruisana i u njoj će biti ambulanta, dok je za boravak migranata napravljena nova montažna zgrada, gde će biti smešteni kuhinja i nekoliko sanitarnih čvorova.Objekat će imati grejanje na gas, koje sutra treba probno da bude pušteno u rad, umesto septičke jame gradi se potisni vod, uvedena je struja a neće izostati ni telefonska i internet mreža. U idealnim, komfornim uslovima u njemu će moći da boravi oko 80 ljudi, a ako bude potrebe, napraviće se mesta i za tri puta više osoba.

U pogledu migranata, situacija u našem gradu trenutno je stabilna. Oko ciglane i autobuske stanice svakodnevno boravi oko 30 izbeglica sa Bliskog Istoka a prihvatni centar biće im na usluzi dok god bude postojala potreba za njihovo zbrinjavanje. Po završetku migrantske krize, plan je da kompleks postane Evropski omladinski edukativni centar, da objekti budu prepušteni mladima koji će na tom prostoru organizovati kampove i susrete sa vršnjacima iz cele Evrope.

- Po oceni predstavnika međunarodnih organizacija i diplomata, radi se o jednom od najkvalitetnijih objekata ne samo u Srbiji, nego i u Evropi – kaže Milimir Vujadinović, koordinator Radne grupe za migracije za Severnobački, Severnobanatski i Zapadnobački okrug. - Imamo izuzetnu saradnju sa humanitarnom organizacijom „ASB", a grad se potrudio da prostor infrstrukturno opremi. Imamo veliku podršku Vlade Srbije, a sva obećana sredstva od strane ministra Aleksandra Vulina stigla su u gradski budžet, čime su nadoknađeni svi troškovi koje je grad imao tokom migrantske krize.


OBEZBEĐEN SOCIJALNI PROGRAM ZA ZAPOSLENE U RADIO SUBOTICI

Postavljeno: 24.10.2015.

Izvor: subotica.com

Odlukom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijlana pitanja obezbeđena su sredstva za socijalni program zaposlenih u Radio Subotici u iznosu od 16.841.856 dinara.

Ministarstvo je Rešenje o odobravanju sredstava za rešavanje pitanja viška zaposlenih u postupku privatizacije u 2015. godini donelo juče, a pored subotičkog medija, novac je obezbeđen i za Preduzeće za puteve Beograd, JP Radio Medveđa i JNIRTVP Reč urednika Aleksinac.

Sredstva će biti obezbeđena iz „tranzicionog fonda“ budžeta Republike Srbije i biće uplaćena na poseban, namenski račun.


PRIHVATNI CENTAR SPREMAN ZA DVE NEDELjE ZIMU

Postavljeno: 23.10.2015

Izvor: subotica.com

Za oko dve nedelje treba da se otvore vrata prihvatnog centra za migrante koji će im obezbediti osnovne uslove za boravak dok su na ovim prostorima, izjavio je gradonačelnik Jene Maglai.On kaže da se radovi na rekonstrukciji objekta koji se nalazi nedaleko od stare ciglane privode kraju, da je uveden gas, i obezbeđeno vodosnabdevanje i odvođenje otpadnih voda. Objekat od oko 300 kvadratnih metara rekonstruiše se sredstvima nemačke humanitarne organizacije ASB, a predvidjen je za 70 osoba, a ukoliko bude potrebe i za više.


SMANjEN PRILIV IZBEGLICA, SUBOTICA SPREMNO DOČEKUJE ZIMU

Postavljeno: 17.10.2015.

Izvor: subotica.com

Priliv izbeglica sa Bliskog istoka značajno je smanjen u poslednjih mesec dana od kada je završena žičana ograda na granici sa Mađarskom. Međutim, situacija se teško može predvideti i izgradnja tranzitne prihvatne stanice u blizini stare ciglane koja će biti kapaciteta za 75 osoba privodi se kraju, čime Subotica će spremno dočekati zimu, rekao je Milimir Vujadinović, kog je Vlada Srbije 6. oktobra imenovala za Koordinatora radne grupe za praćenje migracija u Zapadnobačkom, Severnobačkom i Zapadnobanatskom okrugu.

- „Na ciglani broj izbeglica varira od 8 do 30 lica u ovom momentu, oni su za sada uglavnom Avganistanci i Pakistanci, a dolazaka u velikom broju nemamo. Ali, teško je predvideti šta će se dešavati u narednom periodu. Taj talas sada uglavnom ide ka granici sa Hrvatskom, situacija je takva kakva jeste, a mi ćemo spremno dočekati neku novu situaciju jer je država ustrojila sistem od samog vrha, od Vlade do nivoa okruga i lokalne samouprave. Ocena i strane javnosti je da u ovoj situaciji Srbija deluje na najbolji mogući način“ - dodao je Vujadinović.


PRIJEM ZA MINISTRE PRAVDE SRBIJE I MAĐARSKE

Postavljeno: 14.10.2015.

Izvor: subotica.com

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai i predsednik Skupštine grada Ilija Maravić razgovarali su juče, u Gradskoj kući, sa Nikolom Selakovićem, ministrom pravde u Vladi Republike Srbije, i Laslom Tročanjijem, ministrom pravde Mađarske.

Ministar Selaković je, obraćajući se novinarima nakon sastanka, rekao da je u prijateljskoj i srdačnoj atmosferi gradonačelniku Maglaiju i predsedniku Skupštine grada Maraviću, između ostalog, predstavljen predlog projekta koji je predložio ministar Tročanji, a to je - stvaranje posebnog programa visokih akademskih studija u Subotici koji bi povezivao pravo, ekonomiju i međunarodne odnose na tri jezika (mađarskom, engleskom i srpskom) i bio orijentisan kako na naše građane srpske, tako i na naše građane mađarske nacionalnosti koji žive u Subotici i u okolnim opštinama.Ministri Nikola Selaković i Laslo Tročanji

- Razvoj jednog takvog programa će biti tema razgovora i sa ministrom Srđanom Verbićem i sa rektorima univerziteta u Novom Sadu i Segedinu, ali i tema našeg sledećeg susreta u Subotici, gradu koji se u poslednjih nekoliko godina vredno reindustrijalizuje i ekonomski razvija, i gradu kome će uskoro biti potrebna stručna i obrazovana radna snaga. Naš obrazovni sistem je u velikom raskoraku sa novijim tendencijama privrednog razvoja, a Subotica je možda najbolji primer koliko nam je u oblasti obrazovanja potreban jak iskorak – istakao je ministar Selaković.

Gradonačelnik Maglai je izjavio da se razgovarao o nekoliko tema koje su bitne za budući razvoj Subotice, prvenstveno u oblasti obrazovanja i nameri da se uvežu obrazovni sistemi dveju republika i ojačaju visokoškolske ustanove u Subotici i kvalitet obrazovanja u našem gradu.

- Razgovarali smo i o temi pokretanja postupka vezanog za proširenje i izgradnju kapaciteta za izvršenje krivičnih sankcija ovde u Subotici. Nije primereno da u centru grada bude Okružni zatvor, tako da imamo planove da u budućnosti na novoj lokaciji započnemo projekat izgradnje savremenog objekta za izvršenje krivičnih sankcija – naglasio je gradonačelnik Maglai.

Ministri Nikola Selaković i Laslo Tročanji otvorili su juče u Subotici radionicu „Primer dobre prakse Mađarske iz oblasti prava nacionalnih manjina". Na ovom skupu članovi Radne grupe za izradu akcionog plana sprovođenja prava manjina Srbije i eksperti iz Mađarske razmenili su iskustva i razgovarali o zaštiti nacionalnih manjina.


PREDSTAVLjEN NACRT ZAKONA O OZAKONjENjU OBJEKATA

Postavljeno: 01.10.2015. god

Izvor: YU EKO RADIO/TV

U saradnji sa Gradom Subotica, nadležni u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Novoj opštini održana je javna rasprava o tekstu Nacrta zakona o ozakonjenju objekata. Novi zakon će omogućiti vlasnicima bespravno sazidanih objekata da ih legalizuju po znatno nižoj ceni. Prema procenama, u našoj zemlji ima oko 1,6 miliona nelegalizovanih objekata.U odnosu na dosadanjih pet zakona o legalizaciji koji nisu imali velikog uspeha, novi Zakon predviđa nova rešanja za koja se smatra da će dovesti do masovnijeg ozakonjenja nezakonitih objekata. Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta, koja je mnogim građanima bila prepreka biće zamenjena taksom za ozakonjenje.

Tehnička dokumentacija predviđena Nacrtom zakona je bitno promenjena pa umesto dosadanjeg projekta izvvedenog stanja postoji novi dokument-izveštaj o zatečenom stanju objekta, čija je sadržina precizno propisana. Očekuje se da će novi zakon doneti i brojne pozitivne ekonomske efekte.

Prema proceni, Republičkog geodetskog zavoda u Srbiji ima 1,6 miliona nelegalno izgrađenih objekata.


PONOVO OTVOREN PRELAZ HORGOŠ 1

Postavljeno: 20.09.2015.

Izvor: YU EKO RADIO/TV

Ministri unutrašnjih poslova Srbije i Mađarske Nebojša Stefanović i Šandor Pinter otvorili su zajedno granični prelaz Horgoš 1 koji je nekoliko dana bio zatvoren za putnički i teretni saobraćaj.

Stefanović i Pinter su nešto pre 11 sati zajednički uklonili prvu ogradu sa srpsko-mađarske granice na prelazu Horgoš 1 i time ponovo taj granični prelaz pustili u promet za putnički i teretni saobraćaj. Na prelazu Horgoš 2 biće sprovođene procedure u vezi sa migrantima, a na prelazu Horgoš 1 prioritet će biti na olakšavanju robnog i putničkog saobraćaja.

Prethodno su se dva ministra sa mađarske strane granice obratila novinarima. Stefanović je ocenio da izbeglička kriza svakako predstavlja i dalje izazov, ali da ekonomska saradnja i tranzit građana imaju prednost. "Ponovno otvaranje prelaza je dokaz da su Srbija i Mađarska odgovorne države koje mogu da upravljaju ovakvim krizama", rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, dogovor dve zemlje podrazumeva da se na Horgošu 2 sprovode svi procesi vezani za migrante, a da je prioritet na prelazu Horgoš 1, odnosno na olakšavanju robnog i putničkog saobraćaja, jer kako je rekao "od ekonomije svi zive". On se zahvalio svom mađarskom kolegi Pinteru na brzoj reakciji i efikasnosti nakon postignutog dogovora.

Pinter je ocenio da vanredne situacije zahtevaju vanredna rešenja, te da je pritisak koji dve zemlje trpe zbog migranata uslovilo vanrednu situaciju u kojoj su dve zemlje pronašle zajedničko rešenje.

"Žalosno je sto smo morali tako da rešimo kroz zatvaranje granica, ali u saradnji sa gospdinom Stefanovićem nađeno je rešenje za tranzit", rekao je Pinter.

On je citirao izreku da se u problemu vidi ko je prijatelj te da su Srbija i Mađarska kroz tu situaciju dokazale da su prijateljske zemlje te da će ona dodatno unaprediti odnose dve drzave. Granični prelaz Horgoš 1 bio je zatvoren od 17. septembra zbog velikog priliva izbeglica i njihovog zadržavanja na ovoj teritoriji, što je usledilo nakon stupanja na snagu novog znatno oštrijeg, zakona o granici u Mađarskoj.
MANIFESTACIJA „ZAVIČAJNI DANI"

Postavljeno: 10.09.2015.god.

Izvor: YU EKO RADIO/TV

U okviru manifestacije Zavičajni dani, juče je gradskom Trgu održan program „Dete je čovek veoma bitan" namenjen našim najmlađim građanima. Pored Hora SKC „Iskončići" i talentovanih mališana, u programu su učestvovali i glumac Milorad Mandić Manda, kao i Madam Piano.

Sve generacije su bile oduševljene dolaskom jednog od najpoznatijih glumca, Milorada Mandića Mande koji je najveći deo karijere posveti upravo deci. Rad za decu, kako nam je otkrio, je njegova prva i najveća ljubav, njegovo „utočište" od stvarnosti.

Pored Mandinih pesama pored kojih su mnoge generacije odrastale, deo programa činio je i nastup brojnih subotičkih baletskih i plesnih grupa. Za najmlađe Subotičane, pevala je i Madam Piano, koja je dve decenije posvetila pedagoškom radu sa mladim talentima.

Madam Piano nam je otkrila da će i one nešto starije uskoro obradovati svojim povratkom na scenu, kao i da naš grad zauzima posebno mesto u njenim planovima jer su muzičari sa kojima će raditi na novom albumu, naši poznati sugrađani.
ZAVRŠENA MANIFESTACIJA „DUŽIJANCA"

Postavljeno: 09.08.2015.

Izvor: subotica.com

Uručenjem hleba od novog žita Jene Maglaiju, gradonačelniku, završena je ovogodišnja „Dužijanca", manifestacija u čast žetelaca i žita.

Program 104. susreta počeo je blagoslovom i ispraćajem bandašice Martine Ivković i bandaša Nikole Bašića iz crkve Svetog Roka, a nastavljen je povorkom do Katedrale Svete Terezije Avilske, misom zahvalnicom i svečanom povorkom kroz grad.U povorci su, posle barjaktara, gosti imali priliku da vide veliku krunu od žita, veličanstveni klas, vredne risare među kojima su bili i pobednici takmičenja risara, Stipan Kujundžić i Ruža Tumbas, i članove kulturno – umetničkih društava koji su predstavili nošnje i običaje.

- Danas je za Subotičane dan koji daje nadu u lepu budućnost, čini nas ponosnim zbog mukotrpnog rada i zato smo zahvalni vrednim poljoprivrednicima koji su stvorili žito i hleb. Ove godine imamo čemu da se radujemo i šta da slavimo. Naši ratari imaju rekordne prinose i to nam donosi spokojstvo i sigurnost. Pokazalo se da vredan rad donosi rezultate darežljivosti. Nama je danas potrebnija duhovna snaga da ne bi klonuli duhom i da bi verovali u bolju budućnost. Ono što su nam preci ostavili treba da čuvamo kao blago jer nas to oplemenjuje – poručio je Jene Maglai, gradonačelnik Subotice.

Organizatori su manifestaciju započeli u aprilu blagoslovom mladog zelenog žita na njivi u Starom Žedniku, zatim je održano „Priskakanje vatre" na salašu Mirka Čipaka, otvorena je izložba „S Božjom pomoći", održana je tribina „Katoličko divojačko društvo i Dužijanca", takmičenje risara i seoske Dužijance, književno veče, Skupština risara i nastupi foklornih grupa.


RADU NA CRNO - CRNO SE PIŠE

Postavljeno: 29.07.2015. god.

Izvor: Radio Subotica

Novi Zakon o inspekcijskom nadzoru usvojen je u aprilu, a rok za njegovu primenu je godinu dana. medjutim, već od sutra počinju da se primenjuju odredbe koje se odnose na neregistrovane privredne subjekte.Do sada inspektori nisu mogli da kontrolišu neregistrovana preduzeća i firme koje su radile na crno, a po novom Zakonu njima će i tamo biti omogućen pristup, kaže Božo Ivković, šef odseka Inspekcije rada u Subotici.

Preduzetnici koji obavljaju neku delatnost u stanu ili kući više neće moći da se pozivaju na zabranu ulaska u privatni posed, jer će inspekcije po takvim saznanjima pribavljati naloge Osnovnog suda. Kazne za prekršioce se kreću i do dva miliona dinara


AMBASADOR NEMAČKE U SUBOTICI

Postavljeno: 22.04.2015.

Izvor: subotica.com

Dana 22.04.2015. god. ambasador SR Nemačke u Srbiji, Hajnc Vilhelm, posetio je Suboticu.

U sklopu posete, ambasador Nemačke obišao je industrijsku zonu zajedno sa premijerom Vučićem, a potom se sastao i sa gradonačelnikom grada Subotice Jeneom Maglaijem kao i sa predsednikom Skupštine grada Ilijom Maravićem.

Tema razgovora u Gradskoj kući bile su investicije SR Nemačke u Subotici, kao i otvaranje prostorija Nemačkog nacionalnog saveta u našem gradu.

Ambasador SR Nemačke posetio je i Osnovnu školu "10. oktobar". U pratnji Blaška Stantića iz Gradskog veća i direktorke škole Gizele Romić, ambasador je prisustvovao časovima bilingvalnih, dvojezičnih nemačkih odeljenja, srpskog i mađarskog. U ovoj školi dvojezična nastava je počela pre dve godine sa 38 učenika, a danas već 178 učenika uči nemački jezik.
SUBVENCIJAMA DO ZAPOŠLjAVANjA

Postavljeno: 09.04.2015.

Izvor: RTV Yueco

Svi koji žele da pokrenu sopstveni biznis ili privrednici koji žele da zaposle nove radnike, prime stručnjake na praksu ili sprovode javne radove, imaju na raspolaganju niz konkursa na lokalnom, pokrajinskom i republičkom nivou. U toku je konkurs lokalne samouprave vredan 17 miliona dinara za sprovođenje javnih radova, do oktobra su otvoreni pokrajinski konkursi za subvencionisanje zapošljavanja i samozapošljavanja, dok je okončan konkurs za program stručne prakse. Osim toga, na raspolaganju je i 10 konkursa Nacionalne službe za zapošljavanje.

U toku je javni konkurs lokalne samouprave za organizovanje sprovođenja javnih radova na teritoriji Subotice u 2015. godini, koji će trajati do 20. aprila, za šta je iz budžeta obezbeđeno 17 miliona dinara. Kako je objavljeno u javnom pozivu, maksimalna dužina trajanja javnog rada je šest meseci, a po nezaposlenom licu uključenom u javne radove, za svaki mesec angažovanja grad isplaćuje neto zaradu u visini od 22.500 dinara do 25.000 dinara u zavisnosti od stručne spreme + putne troškove. Jadranka Stantić iz lokalnog sekretarijata za privredu, lokalni ekonomski razvoj i turizam kaže da je za konkurs interesovanje iskazalo desetak potencijalnih izvođača javnih radova. Ona očekuje dva do tri puta više zainteresovanih u odnosu na obezbeđena sredstva.

Pokrajinskim akcionim planom zapošljavanja utvrđeno je da će tokom 2015. godine biti sprovođeni programi i mere aktivne politike zapošljavanja kao što su samozapošljavanje, zapošljavanje nezaposlenih lica, program stručne prakse i javni radovi. Gostujući u sinoćnoj emisiji In medias res, Pokrajinski sekretar Miroslav Vasin je ocenio da se ovim merama postiže smanjenje broja nezaposlenih na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Vojvodini, kojih je za oko 15.000 manje na kraju 2014 u odnosu na 2013. godine.

I Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je javne pozive i konkurse, u cilju realizacije programa i mera aktivne politike zapošljavanja predviđenih Programom rada za 2015. godinu. Radi se o deset poziva, usmerenih na sticanje stručne prakse, zapošljavanje nezaposlenih sa evidencije, zapošljavanje osoba sa invaliditetom i samozapošljavanje. Za ove programe u prošlosti je vladalo veliko interesovanje.


KONFERENCIJA "E-TRGOVINA 2015" OD 22. DO 24. APRILA NA PALIĆU

Postavljeno: 04.04.2015.

Izvor: Subotica.com

Petnaesta jubilarna konferencija o elektronskoj trgovini i elektronskom poslovanju "E-trgovina 2015", najveći domaći skup u ovoj oblasti, održaće se od 22. do 24. aprila u Kongresnoj sali Velike terase na Paliću.

Konferencija je posvećena popularizaciji elektronskog poslovanja u Srbiji, namenjena je poslovnim ljudima koji su zainteresovani da se informišu o savremenim dostignućima u ovoj oblasti, i mogućnostima za njihovu primenu u našoj zemlji.

Skup predstavlja mesto okupljanja domaćih i inostranih stručnjaka iz ove oblasti sa ciljem da učesnicima skupa (preduzetnicima, menadžerima, informatičarima, i svima koji žele da unaprede svoje poslovanje) omogući analizu trenutnog stanja, kao i da ukaže na moguće pravce daljeg razvoja elektronskog poslovanja. Što se tiče programa s obzirom da su prijave za učesnike i predavače još uvek u toku, organizator još uvek nije saopštio program, ali očekuje se da će se to desiti do 13. aprila. Ono što je izvesno je da će biti svečano otvorena u sredu, 22. aprila u 12 časova.

Od tema koje će se pojaviti na ovogodišnjoj E-trgovini izdvojili bismo predavanja o ulozi pošta u elektronskoj trgovini, priču o gift i loyalty programima, predavanje od unapređenju online poslovanja sa struktuiranim okvirom digitalnog marketinga i analitičkim alatima, zatim predavanje o prednosti uvođenja elektronskih faktura u svakodnevno poslovanje i naravno nezaobilazna tema o značaju društvenih mreža u procesu planiranja i sprovođenja marketing kampanja.

Dva predavanja održaće i predstavnici iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija - teme će biti zaštita potrošača na Internetu, a govoriće se i promenama koje donosi novi Zakon o elektronskom poslovanju. Kao što i tradicija nalaže i ove godine biće održani brojne diskusije i radionice kao što su "Optimizacija konverzija - Kako unaprediti efekte veb sajta njegovom optimizacijom", "Kako uspešno promovisati e-prodavnicu - iskustva iz Srbije i regiona", "Kako naplatiti posećenost sajta" i "Kako da povratiti investicije u oglašavanje".

Kao i svake godine u cilju afirmacije uspešnih domaćih iskustava u razvoju e-poslovanja biće dodeljena priznanja za doprinos razvoju elektronskog poslovanja u Srbiji, "E-trgovina AWARD", za najuspešnije projekte u ovoj oblasti.


DODELjENE DIPLOME NAJBOLjIM MATEMATIČARIMA

Postavljeno: 02.04.2015.

Izvor: RTV Yueco

U Velikoj većnici Gradske kuće svečano su dodeljene diplome i pohvalnice najboljim mladim matematičarima. Na Okružnom takmičenju, koje je održano u OŠ "Kizur Ištvan", učesvovalo je 197 đaka od 4. do 8. razreda. Prva tri mesta osvojilo je čak 65 učenika, kojima su dodeljene diplome, dok je 27 učenika dobiloVeć godinama, među najboljim mladim matematičarima nalazi se učenica osmog razreda OŠ „Miloš Crnjanski", Minja Vuković. Posle osvojenog prvog mesta na Opštinskom, Minja je i na Okružnom takmičenju ponovila isti uspeh, te je sa 90 osvojenih bodova, zauzela prvo mesto. Minji sada slede pripreme za Državno takmičenje iz matematike.

Na Okružno takmičenje, koja je proteklog vikenda održano u OŠ „Kizur Ištvan" prijavilo se 213 učesnika. Na takmičenju učenika od 4. do 8. razreda osnovne škole zadatke iz matematike je rešavalo 197 učenika. Diplomu jednog od prva tri mesta osvojilo je 65 đaka, dok je 27 đaka dobilo pohvalnice.

U utorak, 7. aprila biće zvanično poznata imena đaka, koji će predstavljati naš grad na Republičkom takmičenju iz matematike. Repuličko takmičenje će ove godine biti održano 25. i 26. aprila u Nišu. Najbolji mladi matematičari Srbije, naredne godine biće gosti subotičke OŠ „Kizur Ištvan", koja će biti domaćin Republičkog takmičenja 2016. godine.


REGIONALNI FORUM "ZELENIJA I PRAVEDNIJA ZAJEDNIČKA POLjOPRIVREDNA I POLITIKA ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE"

Postavljeno: 31.03.2015.

Izvor: Subotica.com

Udruženje Terra's domaćin je Regionalnog forum na temu "Zelenija i pravednija zajednička poljoprivredna i politika zaštite životne sredine". Forum će se održati u četvrtak u hotelu Galeria sa početkom u 10 časova.

Organizator foruma je Nacionalna asocijacija za razvoj organske proizvodnje „Serbia Organika" u saradnji sa Asocijacijom za razvoj Ibarske doline ''IDA'' i Udruženjem TERRA’S.

Regionalni forum je deo aktivnosti koji se realizuje u okviru projekta „Organska proizvodnja u funkciji održivog razvoja Srbije", realizuje se uz podršku programa SENSE koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu (REC).

Program finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA). U okviru ovog programa kao sastavnu komponentu čini "Dijalog i umrežavanje" usmeren na unapređenje saradnje između vladinog i civilnog sektora i realizuje se održavanjem skupova na kojem će se utvrditi ulogu OCD u procesu pridruživanja Srbije EU u Poglavlju 11. – poljoprivreda i ruralni razvoj i Poglavlju 27. – zaštita životne sredine.

Osim u Subotici, konsultativni sastanci će biti održani u Kraljevu i Novom Sadu na kojima će se izraditi zajednička Platforma civilnog sektora sa smernicama za uspostavljanje partnerske saradnje sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, kako bi zajednički razmotrili akcije koje treba preduzeti u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji.


POČELA PRIMENA ZAKONA O PLANIRANjU I IZGRADNjI

Postavljeno: 10.03.2015.

Izvor: subotickenovine.rs


MINISTAR POLICIJE NEBOJŠA STEFANOVIĆ BORAVIO U SUBOTICI

Postavljeno: 08.03.2015.

Izvor: subotickenovine.rs


SUZBIJANjE EGZODUSA MIGRANATA

Postavljeno: 17.02.2015.

Izvor: subotickenovine.rs

2014


PREMIJER SRBIJE NA KOMEMORACIJI KOD PTICE SLOMLjENIH KRILA

Postavljeno: 02.11.2014

Izvor:

Povodom sedamdeset godina od streljanja nesretnih sugrađana 1944. godine održana je komemoracija na Senćanskom groblju na parceli 44.

Događaju je prisustvovao i premijer Srbije, Aleksandar Vučić, koji je došao u pratnji predsednika Skupštine AP Vojvodine, Ištvana Pastora, i Gojka Radića, šefa odborničke grupe SNS u Subotici i jednog od osnivača SNS-a.

Gradonačelnik Jene Maglai podsetio je da su pre godinu dana na tom mestu stajali tužni i sa lošim osećanjem zbog spomenika koji je ukraden, ali da su pokazali po ko zna koji put u svojoj istoriji da mogu da se podignu i kada misle da su bačeni na kolena, a budućnost imaju oni koji mogu da se oporave, te da danas sa drukčijim osećanjem samopoštovanja i osećajem budućnosti stoje pred spomenikom.

Nastavio je da to prilika i da svi izvuku pouku, i oni koji su došli, i oni koji nisu i ne smatraju bitnim da budu tamo.

«Samo tako možemo da napredujemo ako u drugome vidim mogućnost i potencijal za zajedništvo i partnere za saradnju a ne protivnike. Prvi put je ovde i premijer i to je jednoznčna poruka da su ove žrtve nevine, ne samo za nas, i da je to poruka celom regionu da se ovakvi događaji nikada više ne ponove.» - izjavio je gradonačelnik.

Detalji sa komemoracije:


POTPISAN MEMORANDUM O ODNOSIMA GRADA SUBOTICE I KINESKOG GRADA ŠAOSINGA

Postavljeno: 27.10.2014.

Izvor: subotica.com

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai i visoki predstavnik grada Šaosing Narodne Republike Kine Čen Janmin, potpisali su 27.10.2014. godine Memorandum o razvijanju odnosa prijateljske razmene između ova dva grada.U razgovoru koji je usledio nakon potpisivanja memoranduma, najviše je bilo reči o mogućnostima saradnje u oblasti privrede i kulture, ali i o partnerskim odnosima između Subotice i Šaosinga u bliskoj budućnosti.

Dosadašnja ekonomska saradnja ocenjena je kao veoma dobra, pogotovo kada su u pitanju oblasti privrede i investicija, imajući u vidu da je većinski vlasnik subotičke kompanije Sever, koja je odnedavno u vlasništvu kineskih investitora upravo iz pomenutog kineskog grada. Provincija Šaosing jedna je od najrazvijenijih oblasti u Kini sa godišnjim izvozom od preko 30 milijardi dolara.


ODRŽANA PROMOCIJA VODIČA ZA HRANU ŽIVOTINjSKOG POREKLA

Postavljeno: 18.10.2014.

Izvor: subotica.com

U organizaciji Akcionarskog društva "Tržnica" na Zelenoj pijaci u okviru Robne pijace Mali Bajmok prodavcima i proizvođačaima hrane podeljen je „Vodič za dobru proizvođačku i dobru higijensku praksu u proizvodnji hrane životinjskog porekla koja se prodaje na pijacama". Vodič je u saradnji sa Upravom za veterinu Ministarstva poljoprivrede i životne sredine, pripremilo Poslovno udruženje "Pijace Srbije".

Vodič je namenjen proizvođačima koji svoje proizvode plasiraju na pijacama, vašarima i manifestacijama, odnosno poljoprivrednim gazdinstvima koja se bave proizvodnjom domaće hrane u vlastitom domaćinstvu.

Cilj akcije je da se svim proizvođačima i prodavcima daju informacije o načinu primene dobre proizvođačke i dobre higijenske prakse, odnosno sertifikacije i registracije proizvoda životinjskog porekla, odnosno suhomesnatih proizvoda, mlečnih, meda, testenine sa jajima i slično pre njihovog puštanja u promet.Subjekti u poslovanju hranom su dužni da obezbede u svim fazama proizvodnje, prerade i prometa koji su pod njihovom kontrolom propisane uslove za kvalitete. Hrana može da nosi oznaku tradicionalnog naziva, imena porekla, kao i geografskog porekla.

Pripremu i štampu Vodiča su finansirale pijačne uprave, članovi Poslovnog udruženja „Pijace Srbije", sa ciljem da ga besplatno podele svojim korisnicima uslugama u više od dvadeset gradova Srbije. Akcionarsko društvo "Tržnica" iz Subotice, kao jedan od osnivača Poslovnog udruženja "Pijace Srbije" se aktivno uključilo u ovu akciju.


SUSRET AMBASADORA BIH SA PREDSTAVNICIMA LOKALNE VLASTI

Postavljeno: 01.10.2014.

Izvor: subotica.rs

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai, predsednik Skupštine grada Ilija Maravić, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite Milimir Vujadinović i načelnik Severnobačkog upravnog okruga Dragi Vučković razgovarali su juče, u Gradskoj kući, sa ambasadorom Bosne i Hercegovine (BiH) u Republici Srbiji Rankom Škrbićem.Tokom veoma srdačnog susreta naglašeno je da je u zajedničkom interesu BiH, Severnobačkog upravnog okruga i Subotice intenziviranje već dobre saradnje u oblastima privrede, poljoprivrede, socijalne zaštite i kulture, kao i jačanje saradnje između visokoobrazovnih i naučnih institucija i drugih ustanova.

Sagovornici su se saglasili da je potrebno uspostavljanje čvršćih veza između Banjaluke i Subotice, još aktivnije povezivanje privrednih subjekata, podsticanje regionalnog prekograničnog udruživanja (klasteri) i zajednički nastup na trećim tržištima.

U cilju osnaživanja prijateljskih veza sa Republikom Srpskom (RS) i konkretizovanja područja i oblasti gde bi saradnja mogla da bude realizovana, na sastanku je dogovoreno da jedna delegacija grada Subotice na čelu sa gradonačelnikom Jeneom Maglaijem uskoro poseti Banjaluku.

Posle sastanka u Zelenoj sali Gradske kuće, Ranko Škrbić, Ilija Maravić, Milimir Vujadinović i Dragi Vučković posetili su Dom za decu ometenu u razvoju „Kolevka".

Prilikom posete, kojoj je prisustvovao i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dr Nenad Ivanišević, izražena je spremnost i želja za unapređenjem zdravstvene i socijalne saradnje između dve zemlje kako bi korisnici specifičnih usluga imali najbolju brigu i negu.


OTVOREN POGON KALCEDONIJE

Postavljeno: 18.09.2014.

Izvor: subotica.infoPremijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Uprave italijanske grupe "Kalcedonija," Sandro Veroneze, pustili su svečano, činom sečenja trake, u rad fabriku donjeg veša i čarapa koja se nalazi u Industrijskom parku Mali Bajmok. Pogon je površine 12 hiljada kvadrata a u njemu radi 410 radnika. Do kraja godine planirano je da bude 550 zaposlenih i to 99% žena.


POLjOPRIVREDNICI NE ODUSTAJU OD OTPISA DUGOVA

Postavljeno: 08.09.2014.

Izvor: subotica.com

Oko dve hiljade subotičkih poljoprivrednika do sada je potpisalo peticiju kojom traže od nadležnih državnih organa rešenje problema sa ogromnim dugovima sitnih posednika za penzijsko i zdravstveno osiguranje. Oni traže da im se, kao i velikim gubitašima, otpišu dugovi i kažu da će u suprotnom postati socijalni slučajevi. Za to vreme, osim Ministarstva poljoprivrede, spremnost za razrešavanje problema pokazala su i ministarstva finansija i zdravlja.Josip Malagurski, poljoprivrednik iz Novog Žednika, jedan je od poljoprivrednika koji su potpisali peticiju kojom se zahteva razrešenje problema velikih dugovanja i visokih kamata za neplaćene obaveze po osnovu penzijskog i zdravstvenog osiguranja, zbog čega je nekima od njih Poreska uprava počela da stavlja hipoteku na zemljište. Malagurski je upravo jedan od njih, pošto mu je zbog ukupnog duga od oko 900.000 dinara Poreska uprava stavila hipoteku na tri hektara zemlje i preti da će je prodati ukoliko ne izmiri dug od oko 400.000 dinara, sa kamatama od 500.000 dinara.

Prikupljanje potpisa započeto je nakon sastanka koji je pre skoro mesec dana. Jedan od organizatora tog skupa, Zaštitnik građana Zlatko Marosiuk, kaže da su do sada, osim Ministarstva poljoprivrede, spremnost za rešenje problema pokazala i ministarstva zdravlja i finansija. Ministarstvo zdravlja izrazilo podršku inicijativi za "iznalaženje sistemskih rešenja u vezi poboljšanja položaja siromašnih poljoprivrednika, kao i članova njihovim porodica". Ministarstvo finansija, po njegovim rečima, niti se usprotivilo inicijativi za promenu propisa niti su je podržali, ali su pružili smernice u kom pravcu treba menjati postojeće zakonske propise u vezi obaveznog socijalnog osiguranja i poreskog postupka i poreske administracije.

Inicijativa potekla sa pomenutog skupa zvaničnika i poljoprivrednika, podrazumevala je promenu zakonskih propisa po kojima bi se, u buduće, doprinosi za penzijsko-invalidsko, socijalno i zdravstveno osiguranje plaćali srazmerno visini poseda. Takođe je zatraženo da se otpišu kamate na dospela potraživanja i plaćanje glavnog duga na rate, uz istovremeni moratorijum na plenidbu zemlje zbog dugova.


SUBOTIČKI POLjOPRIVREDNICI TRAŽE ODLAGANjE ROKA ZA PRINUDNU NAPLATU

Postavljeno: 13.08.2014

Izvor: RTV Yu eco

Subotički poljoprivrednici zatražili su na današnjem skupu u amfiteatru da se stavi moratorijum (odlaganje roka plaćanja duga, bilo pristankom pojedinih poverilaca ili putem zakona, odnosno odlaganje plaćanja do izvesnog roka, koje određuje vlada) na prinudnu naplatu Poreske uprave za neizmirena dugovanja za penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje.Glavni razlog za ta dugovanja je činjenica da svi poljoprivrednici koji imaju i pola hektara u vlasništvu moraju plaćati godišnje doprinose i do 100.000 dinara, što je, kako je ocenjeno, nemoguće uopšte i proizvesti na toj površini, a kamo li zaraditi. Ali, zakon je takav, a poreska uprava ga sprovodi i mnogima je poslala rešenja o prinudnoj naplati, što u praksi može da uzrokuje da mnogi od njih ostanu bez zemlje i kuća i postanu - socijalni slučajevi. Stoga su lokalna samouprava, Kancelarija zaštitnika građana i Savez samostalnih sindikata organizovali tribinu sa koje su otekle konkretne inicijative za reenje ovog problema koji nije karakterističan samo za Suboticu i Vojvodinu, nego i za celu Srbiju.

Državni sekretar u ministarstvu poljoprivrede Atila Juhas izneo je okupljenim poljoprivrednicima ideje i predloge ministarstva u vezi rešavanja ovog problema – Oformiti radnu grupu četiri ministarstva – poljoprivrede, rada, zdravlja i ključnog ministarstva finansija sa idejom da se dogovore izmene Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje. Juhas je stava da se u trenutnoj situaciji pronađe rešenje po kojem će sadašnje kamate biti otpisane, a glavnica duga reprogramirana, a za ubuduće da se doprinosi plaćaju srazmerno visini prihoda ili površini koju obrađuju, a ne kao do sada da iste doprinose u iznosu između 90.000 i 100.000 dinara godišnje plaćaju i oni sa pola i oni sa 100 hektara.

Iako formalno-pravno nema ingerencije po ovom pitanju, nakon pritužbi više poljoprivrednika, gradonačelnik Subotice Jene Maglai pokrenuo je inicijativu za formiranje volonterskog tima pravnika koji bi prošao obuku u Poreskoj upravi i Fondu za PIO kako bi pomogli poljoprivrednicima u razrešavanju ovih problema.

I sami poljoprivrednici imali su mogućnost da iznesu svoje probleme pred nadležnima i ideje za rešenje nastale situacije, među kojima i to da penziono osiguranje bude dobrovoljno, te da se stavi moratorijum na sva dugovanja i prinudne naplate, koje su već krenule po pojedinim opštinama, dok se ovaj problem ne razreši.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici PIO fonda i filijale Poreske uprave u Subotici.

Pola problema, kako je rečeno na skupu, već je rešeno usvajanjem novog Zakona o radu, po kojem je sada tačno definisano da je samo nosilac ili jedan član poljoprivrednog gazdinstva u obavezi da plaća doprinose, a ostali članovi samoinicijativno, ako žele. A ne kao do sada – svi i i to bez rešenja i obaveštenja, zbog čega je kod mnogih došlo do milionskih dugovanja i - celog problema.


Ukinuta vanredna situacija na većem delu teritorije Srbije

Postavljeno: 23.05.2014

Izvor: Subotica.com

Vlada Srbije ukinula je vanrednu situaciju na većoj teritoriji zemlje, a premijer Aleksandar Vučić je zahvalio svim ministrima na angažmanu tokom prethodnih dana. Odluka o vanrednoj situaciji ipak ostaće na snazi do daljnjeg na području petnaestak gradova i prigradskih naselja u ugroženim područjima.Članovi vlade jednoglasno su se izjasnili da ukidanje vanredne sitaucije, a premijer je predložio i da se na danasnjoj sednici usvoji i odluka da se pripremi poseban izvestaj za skupstinu i građane o merama preduzetim za vreme poplava.

Vanredna situacija je i dalje u gradovima Šabac, Sremska Mitrovica i opštinama Krupanj, Mali Zvornik, Koceljeva, Vladimirce, Obrenovac, Ljig, Ub, Lajkovac, Osečina, Mionica, Paraćin, Svilajnac, Smederevska Palanka, Kosjerić, Trstenik, Bajina Bašta i Šid.

U poplavljenim područjuma pronađeno 33 tela, od kojih je 13 preminulo zbog utapanja, rečeno je dana na sednici Štaba za vanredne situacije. Načelnik sektora za vanredne situacije MUP Srbije Predrag Marić rekao je danas da je sa područja pogodjenih poplavama evakuisano 31.879 ljudi, od kojih je 25.000 stanovnika Obrenovca.

Zbog dosada utvrđenog broja žrtava i onih čija su beživotna tela pronađena na teritoriji koju su pogodile poplave još danas je na snazi trodnevna žalost.

Vanredna situacija na teritoriji cele Srbije uvedena je 15. maja zbog opasnosti od poplava i efikasnije zaštite ljudi i imovine.


Trodnevna žalost zbog smrtno nastradalih u poplavama

Postavljeno: 20.05.2014

Izvor: Subotica.com

Vlada Srbije proglasila je sredu, četvrtak i petak (21-23. maj) za dane žalosti zbog katastrofalnih poplava. Razmere katastrofe koja je pogodila Srbiju desetostruko su snažnije nego što je to u ostalim zemljama regiona, ali nadam se da se po broju žrtava to neće videti, kaže premijer Aleksandar Vučić. U Obrenovcu je do sad pronađeno 14 tela, od čega je, prema raspoloživim podacima, polovina umrla prirodnom smrću, saopštio je Vučić.Zakon o obeležavanju dana žalosti propisuje da su organi, organizacije i druga pravna lica koja ističu zastavu dužni da u vreme dana žalosti zastavu Srbije spuste na polovinu jarbola, uz odgovarajuće osvetljenje noću.

Medijske kuće dužne su da emituju muziku i emisije prikladne danima žalosti, kao i da usklade detaljnu programsku šemu, a novinsko-izdavačke organizacije da dnevne novine štampaju u crnoj boji, navodeći na prvoj strani odluku o proglašenju dana žalosti i proglašenju njegovog obeležavanja.

Pored toga, mediji su u obavezi da u svojim programima, uključujući i emisije namenjene inostranstvu, na dan žalosti emituju odluku o proglašenju dana žalosti i o programu njegovog obeležavanja, kao i da obaveste javnost o skupovima sećanja.

U obrazovnim ustanovama dani žalosti obeležavaju se minutom ćutanja na prvom času nastave, a program muzičkog obrazovanja prilagođava se tim danima. Istu obavezu imaju i muzeji, pozorišta, bioskopi, organizacije koje imaju muzičko-scenske programe, arhive i druge ustanove u oblasti kulture.

Za vreme dana žalosti zabranjeno je emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mestima.


Vanredna situacija u Srbiji zbog poplava, Subotica trenutno nije ugrožena

Postavljeno: 15.05.2014

Izvor: Subotica.com

U Srbiji u poslednja 24 časa pada obilna kiša koja je prouzrokovala poplave i izlivanja nekih reka iz korita. Vlada Srbije donela je tokom popodneva odluku o proglašenju vanredne situaciji na teritoriji cele zemlje. Situacija u našem gradu je trenutno stabilna i svi putni pravci u lokalnom saobraćaju su prohodni. Meterolozi javljaju da bi padavine na celoj teritoriji Srbije trebale da prestanu do nedelje.U poslednjih 48 časova na većoj teritoriji Srbije pada kiša slabijeg i jačeg intenziteta koja je prouzrokovala velike probleme posebno u centralnom delu države i glavnom gradu koji je jednim delom poplavljen, a snažni udar vetrova prourokuju probleme i na putnoj infrastrukturi na važnjim putnim pravcima u državi.

Trenutno je u Srbiji bez struje oko 100.000 domaćinstava, astruja se u nekim delovima preventivno isključuje. RHMZ upozorava da nivo reka u Srbiji i dalje raste. Padavine će se nastaviti tokom celog dana, ali će intenzitet početi da slabi po podne.

Vlada donela odluku o vanrednoj situaciji u celoj zemlji

Zbog novonastalih okolnosti odlučeno je da se proglasi vanredna situacija na celo teritoriji Srbije, a spasilačke ekipe i terenske ekipe Crvenog krsta u kordinaciji sa MUP-om intervenišu na više lokacija paralelno. Trenutno je najteža situacija u Beogradu, Loznici i valjevu gde je zabeležena rekordna količina padavina.

Vanredna situacija proglašava se ako se proceni da se rizici ili posledice vanrednih događaja ili drugih opasnosti ne mogu sprečiti redovnim delovanjem službi.Subotica za sada nije ugrožena

Iako na teritoriji grada Subotice takođe poslednja dva dana kiša pada skoro bez prestanka, sve glavne saobraćajnice su trenutno prohodne i saobraćaj se odvija bez većih problema. Vetar koji tokom prepodneva imao snažne nalete koji su interventne ekipe Vatrogasne službe više puta tokom dana slale na teren. Vetar je trenutno u fazi slabljenju i do kraja dana ne očekuju se veći problemi.

Poplave dosada odnele dva života

Premijer Aleksandar Vučić saopštio je da su poplave u Srbiji odnele tri života, među kojima i jedna vatrogasac, dok se dve osobe vode kao nestale. Širom Srbije evakuisano je preko 500 ljudi. Kod Bubanj potoka su evakuisani putnici iz blokiranih vozila, u Junkovcu kod Lazarevca je u toku spasavanje 20 meštana koje je zarobila bujica.

Srbija traži pomoć od Rusije, EU i Slovenije

Vlada Srbije je uputila pismo Vladi Ruske Federacije, Evropskoj komisiji i Vladi Slovenije sa molbom za upućivanje humanitarne i tehničke pomoći Srbiji za otklanjanje posledica poplava, saopšteno je posle sednice vlade.

Zdravstvene ustanove uvele 24-časovna dežurstva

Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je zbog vanredne situacije u Srbiji zbog poplava uvelo 24-časovno dežurstvo, radi koordinacije aktivnosti sa svim zdravstvenim ustanovama iz Plana mreže. Direktorima zdravstvenih ustanova naloženo je da oslobode odgovarajući broj postelja, zbog eventualnog prijema ugroženih i povredjenih građana, navodi se u saopštenju.

Građanima se savetuje da ne putuju bez preke potrebe.

Nasa objavila novi satelitski snimak: Olujni oblak nad Srbijom još veći i gušći!

Sektor za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije otvorio je dežurne kontakt telefone za evakuaciju i pomoć ugroženima u poplavama na teritoriji Srbije, a to su: 011/2289-208 i 011/2282-910.

Svemirska agencija NASA objavila je i današnju fotografiju Evrope iz svemira, sa džinovskim olujnim oblakom koji je iznad Srbije još gušći nego juče.
Vakcinacija dece

Postavljeno: 10.04.2014

Izvor: Subotica.com

U Dečijem dispanzeru, prema rečima nadležnih, vakcinacija dece se uredno obavlja. Još uvek nema petovalentnih vakcina, ali se imunizacija dece obavlja vakcinama Instituta Torlak. Lekari ističu da nema mesta za paniku i da deca koja su započela vakcinaciju kombinovanom petovalentnom vakcinom, mogu da nastave sa onima koje su dostupne.U Domu zdravlja kažu da se kompletna imunizacija dece obavlja, na regularan način i da je jedina razlika u načinu aplikacije. Umesto jedne, petovalentne vakcine sada se daje nekoliko vakcina, koje proizvodi Institut Torlak.

Prema rečima lekara, jedina skoro zanemarljiva razlika između ovih vakcina je moguća reakcija, koja se javlja kod neke dece nakon što prime vakcinu. Petovalentnu vakcinu deca lakše podnose, pa su je nekada roditelji kupovali u apotekama. U Apoteci Subotica kažu da postoji veliko interesovanje roditelja, ali da ove vakcine već nedeljama nema, što je slučaj i u ostalim apotekama u zemlji.

Petovalentne vakcine štite decu od difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize i Hib-a. Vakcina se daje deci starosti 2 meseca, zatim 3,5 meseca i kada napune 5 meseci. Revakcinacija se obavlja sa 17 meseci.


Arhus: "Transparentnim finansiranjem organizacija civilnog društva do većeg poverenja građana"

Postavljeno: 15.04.2014

Izvor: Subotica.com

Na Otvorenom univerzitetu održan je skup na temu „Transparentnim finansiranjem organizacija civilnog društva do većeg poverenja građana i građanki", koji je organizovala Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade RS u saradnji sa Regionalnim Arhus centrom Subotica.

Na skupu je predstavljen zbirni izveštaj o utrošku budžetskih sredstava, koja su kao podrška projektnim aktivnostima obezbeđena organizacijama civilnog društva u 2012. Prema upitniku, koji su popunjavale lokalne samouprave, za civilni sektor u Subotici su izdvojena sredstva u iznosu od 87 miliona dinara, dok je svim organizacijama civilnog društva na teritoriji Srbije dodeljeno oko 9 milijardi dinara.

Na skupu su predstavljeni ključni nalazi drugog po redu „Godišnjeg zbirnog izveštaja o utrošku sredstava, koja su kao podrška programskim i projektnim aktivnostima obezbeđena i isplaćena udruženjima i drugim organizacijama civilnog društva iz javnih sredstava Republike Srbije u 2012. godini", koji je Vlada Republike Srbije usvojila u januaru ove godine. Ovaj izveštaj predstavlja analizu podataka dobijenih od organa republičkog, pokrajinskog i lokalnog nivoa, koji su tokom 2012. godine pružali finansijsku i nefinansijsku podršku udruženjima i drugim organizacijama civilnog društva.

Cilj skupa je unapređenje procesa izveštavanja lokalnih samouprava o dodeljenoj podršci organizacijama civilnog društva i unapređenje postojeće prakse u procesu transparentnog finansiranja. Izveštavanje ovog tipa se radi u cilju jačanja sistema fiskalne odgovornosti i informisanja šire javnosti o svrsishodnosti utroška javnih sredstava. Skup je organizovan u saradnji sa Regionalnim Arhus centrom.

Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade RS ove godine će sa predstavnicima NVO organizovati niz konsultativnih sastanaka na teritoriji cele Srbije, a sve u cilju kreiranja prve nacionalne strategije za stvaranje podsticajnog okruženja za ravoj civilnog društva.