home » sr » a_vesti


O Okrugu
Kontakt
Vesti
Aktuelnosti
Dokumenti
Informator o radu
e-Usluge
Arhiva
  Linkovi

Mapa prezentacije
A A
   


pretraga

 
WEB OKRUŽENJE IMENIK VLADE RS NARODNA SKUPŠTINA RS
VLADA RS
Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu RS
Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine RS

Novi web sajt u pripremi
ARHIVA VESTI
PISMO ZAHVALNOSTI NAČELNIKU SEVERNOBAČKOG UPRAVNOG OKRUGA

Postavljeno: 31.12.2013.god.


Izveštaj o humanitarnoj akciji na sajtu humanitarne organizacije "MAJKA DEVET JUGOVIĆA" - Eparhija Raško - prizrenska

Postavljeno: 31.12.2013.god.

Izveštaj o humanitarnoj akciji na sajtu humanitarne organizacije "MAJKA DEVET JUGOVIĆA" - Eparhija Raško - prizrenskaNAČELNIK SEVERNOBAČKOG UPRAVNOG OKRUGA POSETIO KOSOVO I METOHIJU I URUČIO HUMANITARNU POMOĆ

Postavljeno: 20.12.2013. Izvor: Radio Goraždevac

Nikolić: Bunjevci nisu ni Srbi ni Hrvati, nego autohton narod

Postavljeno: 25.11.2013. Izvor: subotica.com

Na svečanoj akademiji povodom 25. novembra 1918. kada je u Novom Sadu Velika narodna skupština odlučila o prisajedinjenju Vojvodine Srbiji, a taj datum je praznik bunjevačke nacionalne manjine, predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je večeras u Velikoj većnici Gradske kuće u Subotici da Srbija prepoznaje Bunjevce kao autohtoni južnoslavenski narod.

"Niste ni Srbi, ni Hrvati, veh autentična slovenska narodnost koja ima sve atribute posebnosti i jedinstvenosti, svoj kulurni identitet, foklor, istorijsko nasleđe", rekao je Nikolić na svečnosti u sali Gradske kuće u Subotici.

On je naglasio da Bunjevci vekovima žive na ovim prostorima i da je njihovo pravo da čuvaju svoju posebnost i da uvek ponosno ističu da su Bunjevci iz Srbije.

"Osećaj pripadnosti Vojvodini i Srbiji kao svojoj matičnoj zemlji izuzetan je izraz nacionalne i patriotske svesti", rekao je predsednik Srbije, čije su reči propraćene apaluzom.

Nikolić je poručio Bunjevcima da se razume da je Dekret iz 1945. godine, kada su bili primorani da se izjašnjavaju kao Hrvati, nevažeći i da im je vraćeno pravo da se, kako je rekao, slobodno i ponosno izjašnjavaju kao Bunjevci.Nikolić je rekao da je i on lično primetio da Srbija može i želi da uradi mnogo više za očuvanje bunjevačke autohtonosti, istakavši da je odavno trebalo izvršiti standardizaciju bunjevačkog ikavskog dijalekta i da je trebalo učiniti više na otvaranju odeljenja u školama na ikavici kao svakodnevnom govoru Bunjevaca.

"To je posao države koji nam mora biti priortitetan u odnosu na bunjevačku nacionalnu majninu, koja je bila među onima koje su pre 95 godina presudno doprinele da se Vojvodina prisajedini kraljevini Srbiji", rekao je Nikolić.

On je naveo da je na Velikoj narodnoj skupštini učestvovalo 757 poslanika nacionalnog sastava gotovo identičnog onom koji danas čini stanovništvo Vojvodine, a da su među delegatima bila 84 Bunjevca, tri Šokca i dva Hrvata.

"To što su se do dana današnjeg održale različite nacionalne manjine jasno govori da je Srbija iskreno i materinski prigrlila sve nacionalnosti, razvijala i čuvala njihovu posebnost, uvek ističući da su njeni građani različite vere, nacije, jezika, kulture, njeno najveće bogatstvo", rekao je predsednik Srbije.

Nikolić je rekao Bunjevcima da je Srbija, "u kojoj danas ponosno živite, za vas i vaša buduća pokolenja kuća sazidana na vašoj odluci 25. novembra i rečima regenta Aleksandra, sa krovom koji je izgradio naš Ustav".

"Niko i nikada ne sme da ugrozi vašu i našu zajedničku kuću. Zaslužili ste to svojim odnosom prema Srbiji, doprinosom napredovanju i slavi naše zajedničke i jedine otadžbe. Neka vam je srećan praznik koji je zlatnim slovima upisan u istoriju Bunjevaca, Vojvođanja, svih građana Srbije", naglasio je Nikolić.

Predsednica Nacionalnog saveta Bunjevaca Suzana Kujundžić Ostojić uručila je predsedniku Srbije poklon sliku salaša, koja je, kako je rekla, obeležje bunjevačke naivne umetnosti.

NAČELNIK OKRUGA POLOŽIO VENAC NA SPOMENIK «BALADA VEŠANIH»

18.11.2013.god.

Načelnik Severnobačkog upravnog okruga, Nikola Repac, prisustvovao je skupu koji je organizovao Gradski Odbor SUBNOR-a kod spomenika “Balada vešanih”, povodom 72. godine od kako su nemački fašisti osudili na smrt 15 građana. Skupu su prisustvovale i delegacije grada, mesnih zajednica, SUBNOR-a, kao i učenici osnovnih škola i srednje Politehničke škole škole. Tom prilikom načelnik je položio venac, a učenici osnovnih i srednje Politehničke škole nastavili su sa tradicionalnim simboličnim polaganjem 15 crvenih cvetova za 15 palih žrtava, koje su od strane prekog Vojnog sud osuđene na smrt zbog pružanja otpora ideologiji fašizma.ODRŽANA JAVNA RASPRAVA NA TEMU KRITERIJUMI ZA IZRADU VEB PREZENTACIJA ORGANA DRŽAVNE UPRAVE.

Dana 4. novembra 2013. god. u Palati Srbije u Beogradu, u organizaciji Uprave za Digitalnu agendu održana je javna rasprava na temu Kriterijumi za izradu veb prezentacija organa državne uprave. U uvodnom delu skupa, predstavnici Uprave ukazali su na značaj razvoja elektronske uprave u RS. Prisutnim učesnicima još jednom je predstavljen Portal eUprava nastao kao rezultat centralnog projekta započetog 2009. godine čime je građanima olakšana komunikacija sa državnim organima i celokupnom javnom administracijom. Istaknuta je i potreba za standardizacijom veb sajtova državnih organa koja je neophodna da bi se formirala moderna eUprava.


Pozivajući se Strategiju razvoja informacionog društva u RS do 2020. godine i Strategiju razvoja elektronske uprave u RS za period od 2009. do 2013. godine, a na osnovu usvojenog Zaključka Vlade, predstavnicima organa državne uprave prikazan je ovogodišnji plan za usklađivanje veb prezentacija sa kriterijumima za izradu veb prezentacija državnih organa. Tom prilikom, još jednom je istaknuto, da osnovni cilj postupka ocenjivanja veb prezentacija državnih organa nisu same ocene, već standardizacija i kontinuirani proces usavršavanja veb sajtova državnih organa.


Takođe su predstavljeni i novi, unapređeni kriterijumi za izradu veb prezentacija državnih organa u okviru postojećeg dokumenta Smernica. Predstavnicima državne uprave ukazano je na potrebu samih organa da analiziraju i sami prepoznaju koji su to servisi koje pružaju njihove institucije, vodeći posebno računa o prioritetnim servisima za građane i privredu koji su obuhvaćeni Strategijom razvoja elektronske uprave u RS za period od 2009. do 2013. godine. Predstavljena je i nova metodologija ocenjivanja koja je ove godine značajno izmenjena i zasniva se na procentualnom bodovanju.


U razgovoru sa predstavnicima državnih organa primećena je potreba za izradom jedinstvenog šablona kao primer svim državnim organima obuhvaćenim ocenjivanjem kako treba da izgleda veb prezentacija sa svim definisanim kriterijumima. Cilj je ponuditi već definisana rešenja koja je moguće modifikovati prema potrebama različitih državnih organa.


VI SEDNICA SAVETA SEVERNOBAČKOG UPRAVNOG OKRUGA

Dana 25.10.2013. god. sa početkom u 10,00 časova u Subotici održana je VI sednica Saveta Severnobačkog upravnog okruga , na kojoj je razmatran Izveštaj o funkcionisanju sistema od odbrane od grada na teritoriji radarskog centra Bajša za period 15.4.-15.7.2013.g. Članovi Saveta su usvojili zaključak da su pripreme za protivgradnu odbranu krenule na vreme, kao i predložene mere za narednu protivgradnu sezonu.


Članovi Saveta razmatrali su i problematiku vezanu za kontrolu privrednih izložbi i tradicionalnih manifestacija, tj. za promet prehrambenih proizvoda, alkoholnih napitaka i sl. na istima od strane lica koja ne ispunjavaju zakonom propisane uslove. Takođe su upoznati sa pojedinim zakonskim odredbama kojima se reguliše oblast organizovanja pomenutih događaja, te je donet zaključak da će lokalna uprava koja je zadužena za organizovanje i uređenje istih, ubuduće više pažnje posvetiti ovoj problematici, kako bi se izbegle situacije opasne po bezbednost i zdravlje građana.


POSETA MINISTARKE ZDRAVLJA SLAVICE ĐUKIĆ DEJANOVIĆ

Dana 7. oktobra 2013. godine ministarka zdravlja, dr Slavica Đukić Dejanović, u pratnji državnog sekretara Siniše Peroševića, boravila je na teritoriji Severnobačkog upravnog okruga i tom prilikom pustila je u rad renoviranu zdravstvenu stanicu u Feketiću i Odeljenje za hemodijalizu u Bačkoj Topoli. Takođe je posetila Dom zdravlja u Subotici, kao i privatnu polikliniku Kuća zdravlja.


Ministarka zdravlja je iskoristila ovu posetu da u prostorijama Regionalne privredne komore održi predavanje o planovima u zdravstvu za narednu godinu. Predavanju su prisustvovali predstavnici svih medicinskih ustanova sa teritorije grada, kao i načelnik Severnobanatskog okruga. Ministarka je naglasila da će se u narednom periodu najviše napora uložiti na promene koje će dovesti do poboljšanja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, istakla je i problem specijalista medicine rada i napomenula da naredna godina mora biti godina skrininga, pre svega malignih bolesti, kao i godina rada na faktorima rizika, pošto je zdrav pojedinac uslov svakog napretka u privredi i društvu uopšte.


Slavica Đukić Dejanović je na kraju konstatovala da je, i pored poroblema koji su zajednički svim medicinskim ustanovama u zemlji, funkcionisanje subotičkih medicinskih ustanova na višem nivou u odnosu na druge delove naše zemlje.


 

   
FOOTER
 СЕВЕРНОБАЧКИ УПРАВНИ ОКРУГ [Контакти]

Uslovi korišćenja-/- Mapa prezentacije