home » sr » o_nama

 menu-sredina
O Okrugu
Kontakt
Vesti
Aktuelnosti
Dokumenti
Informator o radu
e-Usluge
Arhiva
  Linkovi

Mapa prezentacije
A A
   
 menu-sredina
  O OKRUGU
 
  Uvod
linija
  Načelnik okruga
linija
  Nadležnosti i organizacija
linija
  Inspekcijske službe
linija
  Subotica
linija
  Bačka Topola
linija
  Mali Iđoš
 





pretraga

 
WEB OKRUŽENJE IMENIK VLADE RS NARODNA SKUPŠTINA RS
VLADA RS
Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu RS
Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine RS

SEVERNOBAÈKI OKRUG

OSNOVNI PODACI

Severnobački upravni okrug proteže se na severu Vojvodine, na površini od blizu 1800 km2 . Od ukupne površine, 89% čine poljoprivredne površine, većinom plodne oranice. U okrugu ima 45 većih i manjih naselja. Prosečan broj stanovnika po naselju je oko 5.000. Oblast čine tri opštine: Subotica, Bačka Topola i Mali Iđoš. Centar Okruga je u Subotici. Prema popisu stanovništva iz 2001. godine, na teritoriji Okruga živi 200.140 stanovnika.

Činjenica da je skoro 90% površine poljoprivredno zemljište umnogome određuje i privrednu strukturu Okruga. Severnobački upravni okrug je u neposrednoj blizini državne granice sa Mađarskom, odnosno graničnim prelazima Kelebija i Horgoš. Dobra geografska pozicija Okruga, na magistrali glavnih evropskih saobraćajnih koridora, dugogodišnja privredna i stvaralačka iskustva i odgovarajuće građevinske lokacije, velika su prednost koja se nudi investitorima, što ovo područje čini atraktivnim za domaća i strana ulaganja.

Konačno, treba pomenuti i ogromne turističke potencijale cele ove regije. Najatraktivniji deo ponude daje Palić koji se razvio kao banja i luksuzno odmaralište evropskog šarma sa kvalitetnim hotelima, velelepni vilama, prekrasnim zoološkim vrtom i zanimljivim kafićima. Rečju, mesto izvanredne atmosfere, riznica prirodnog bogatstva. Zajedno sa Subotica, Palić je takođe jedna od evropskih lokacija ukrašenih sa Art Nouveau, umetničkim stilom koji je ne samo inspiracija, nego i veza sa velikim brojem zemalja, gradova i umetnika. Atrakcija je i jezero Ludaš, prirodno stanište brojnih ugroženih životinjskih vrsta (uglavnom ptica), ergela Zobnatica sa značajnim potencijalima u lovnom turizmu, salaši sa svojim specifičnim ponudama itd.

Subotica je višenacionalan i višekonfesionalni centar: uz pravoslavnu i katoličku, kao najveće, u gradu ima blizu trideset malih verskih zajednica. Glavni crkveni objekti su:

  • Pravoslavna crkva u Aleksandrovu, iz XVII veka
  • Pravoslavna crkva iz XVIII veka
  • Katedrala Sv. Terezije Avilske iz 1797. godine
  • Franjevački samostan iz 1723. godine
  • Sinagoga

 

 


 

 

   
FOOTER
 СЕВЕРНОБАЧКИ УПРАВНИ ОКРУГ [Контакти]

Uslovi korišćenja-/- Mapa prezentacije