home » sr » okrug_btopola

 menu-sredina
O Okrugu
Kontakt
Vesti
Aktuelnosti
Dokumenti
Informator o radu
e-Usluge
Arhiva
  Linkovi

Mapa prezentacije
A A
   
 menu-sredina
  O OKRUGU
 
  Uvod
linija
  Načelnik okruga
linija
  Nadležnosti i organizacija
linija
  Inspekcijske službe
linija
  Subotica
linija
  Bačka Topola
linija
  Mali Iđoš
 

pretraga

 
WEB OKRUŽENJE IMENIK VLADE RS NARODNA SKUPŠTINA RS
VLADA RS
Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu RS
Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine RS


Bačka Topola


Opština Bačka Topola nalazi se u Vojvodini, Republika Srbija, u središnjem delu Bačke. Teritorija opštine graniči se sa sedam vojvođanskih opština – na severu sa opštinom Subotica, na severoistoku sa opštinom Senta, na istoku sa opštinom Ada, na jugoistoku sa opštinom Bečej, na jugu sa opštinom Mali Iđoš, na jugozapadu sa opštinom Kula i na zapadu sa opštinom Sombor.

Opština Bačka Topola ima nepravilan oblik sa dužom osom pravca severozapad-jugoistok. Teritorija opštine zauzima površinu od 596 km², što čini 6,46 % teritorije Bačke i 2,77 % teritorije Vojvodine.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, opština Bačka Topola ima 33.321 stanovnika.

BT s1

Broj stanovnika opštine Bačka Topola: 33321

BT t1

Bačkotopolska opština ima 23 naselja organizovanih kroz 15 mesnih zajednica Opština Bačka Topola i danas ima veoma povoljan saobraćajno – geografski položaj. Kroz nju prolaze međunarodni put E – 75 i međunarodna železnička magistrala Budimpešta – Subotica – Beograd. U sedištu opštine gradu Bačkoj Topoli ukrštaju se putni pravci sever-jug i istok-zapad. Od Subotice je Bačka Topola udaljena 32 km, od Sente i Bečeja oko 40 km, od Sombora 45 km, od Novog Sada 69 km i od Beograda 152 km. Prosečna udaljenost seoskih naselja od sedišta opštine iznosi 11-12 km. Od ukupne dužine puteva (139 km), magistralni je u dužini od 17 km, regionalni 78 km i lokalni 44 km. Stanovništvo opštine Bačka Topola staro 15 i više godina prema školskoj spremi:

BT t1

U Opštini Bačka Topola radi osam osnovnih škola, jedna muzička škola, više predškolskih ustanova, tri srednje škole i jedna visokoškolska ustanova. Nastava se izvodi na srpskom i mađarskomjeziku. Bačkotopolska opština poseduje izuzetne turističke resurse. Poljoprivredna dobra "Zobnatica","Krivaja" i "Panonija" predstavljaju bisere panonske ravnice. Svojom infrastrukturom i kapacitetima predstavljaju značajne punktove kongresnog i sportskog turizma. "Zobnatica" je najstarija ergela konja u Srbiji sa pokrivenim manježom, jedinstvenim muzejom konjarstva i konjičkog sporta i novoizgrađenim hipodromom. "Zobnatica" predstavlja okosnicu domaćeg konjičkog sporta. Sportski lov i ribolov je takođe razvijen. Lovišta opštine redovno posećuju lovci iz zemlje i inostranstva. Rasprostranjeni su zečevi i fazani, a nije nikakva retkost videti prava krda srneće divljači. Iz obilja kulturno-istorijskih spomenika, lokalnog karaktera, svojim arhitektonskim izgledom i etnološkim značajem izdvajaju se Zavičajna kuća, Kovačko-kolarska radionica i Vetrenjača kao muzej mlinarstva. Rimokatolička crkva u centru grada predstavlja monumentalni spomenik arhitekture sa početka prošlog veka.

 

   
FOOTER
 СЕВЕРНОБАЧКИ УПРАВНИ ОКРУГ [Контакти]

Uslovi korišćenja-/- Mapa prezentacije