home » sr » vesti

 menu-sredina
O Okrugu
Kontakt
Vesti
Aktuelnosti
Dokumenti
Informator o radu
e-Usluge
Arhiva
  Linkovi

Mapa prezentacije
A A
   

pretraga

 
WEB OKRUŽENJE IMENIK VLADE RS NARODNA SKUPŠTINA RS
VLADA RS
Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu RS
Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine RS

Novi web sajt u pripremi

BAčKA TOPOLA
Vesti

OBELEŽENA 100. GODIŠNjICA OSLOBOĐENjA SUBOTICE U VELIKOM RATU

Postavljeno: 134.11.2018.g.

Izvor: Subotica.com

Polaganjem venaca na spomen-ploču na železničkoj stanici i Spomenik junacima palim za oslobođenje i ujedinjenje 1912-1918 na Puškinovom trgu, obeležena je stogodišnjica oslobođenja Subotice u Prvom svetskom ratu. U ime subotičke lokalne samouprave venac na Spomenik junacima palim za oslobođenje i ujedinjenje 1912-1918 položio je gradonačelnik Bogdan Laban.

Kod Spomenika junacima palim za oslobođenje i ujedinjenje 1912-1918 za pale borce služen je parastos, a na velika stradanja koja je pretrpeo srpski narod u Prvom svetskom ratu podsetio je arhijerejski namesnik i paroh hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, sveštenik Miodrag Šipka.

Prisutnima se obratio i član Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine i njihovih potomaka i poštovalaca, podružnice iz Bajmoka, Dragutin Lukić, koji je istakao da moramo da se divimo patriotizmu srpskih ratnika iz ratova 1912-1918. godine kojima je rodoljublje bila jedina moralna mera njihovih dela i velika njihova unutrašnja istina. Naglasio je da nam borba srpskih ratnika iz vremena Prvog svetskog rata, koja je bila njihov ideal, služi kao svetao primer kako se voli i brani otadžbina.

Vence na spomenik na Puškinovom trgu položili su i predstavnici Severnobačkog upravnog okruga, SKC „Sveti Sava“, Bunjevačkog kulturnog centra, Udruženja dobrovoljaca i njihovih potomaka 1912-1918. godine i predstavnici drugih udruženja i organizacija. Cveće na spomenik položili su učenici Politehničke škole. Kao i ranijih godina, polaganju venaca prisustvovali su i brojni građani koji su se okupili da odaju poštu palim junacima.

Organizatori obeležavanja Dana oslobođenja Subotice u Prvom svetskom ratu, poznatom i pod imenom Veliki rat, su SKC „Sveti Sava”, Bunjevački kulturni centar, Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine i njihovih potomaka i poštovalaca i Grad Subotica.

ODRŽANA SVEČANA AKADEMIJA „SRBIJA JE VEČNA DOK SU JOJ DECA VERNA“

Postavljeno: 04.11.2018.g.

Izvor: Subotica.com

Povodom veka od završetka Prvog svetskog rata i prisajedinja Vojvodine Kraljevini Srbiji sinoć je u Velikoj većnici Gradske kuće održana Svečana akademija "Srbija je večna dok su joj deca verna".

U svečanom delu obeležavanja velikog jubileja nastupili su „Srpski pravoslavni pojci” iz Beograda i pevačka grupa „Zvuci s kamena” iz Novog Sada, dok je govor generala Mihaila Rašića kazivao glumac Miloš Stanković.

Prisutne u prepunoj Velikoj većnici pozdravio je gradonačelnik Bogdan Laban podsećajući da je Veliki rat jedan od najvećih događaja u srpskoj istoriji, te da je u njemu Srbija platila slobodu sa oko milion i trista žrtava, odnosno trećinom stanovništva.

- Najmanje što danas možemo je da ove stravične činjenice ne zaboravimo, da heroji i heroine Velikog rata ne budu samo u čitankama nego i u srcima naših i naših potomaka. Da nije bilo njih ni mi danas ne bi bili ovde – poručio je gradonačelnik Bogdan Laban. - Snaga njihovih dela nije potpuna ako ne dopre do svesti mlade generacije, da gledajući ka budućnosti ne zaborave ono što im je ostavljeno, a plaćeno je životima. Obeležavamo sto godina ponosa i slave i naša je dužnost i obaveza, ne samo da sačuvamo sećanje na pobedu, nego i da i iz njega izvučemo pouke. Ponosni na naše pretke, sada smo mi ta generacija koja svojim potomcima treba da postane ponos i to tako što ćemo im ostaviti budućnost.

Tokom programa prikazana je i obimna „Istorijska čitanka“ koja je predstavila sve ljude – među kojima su i Milunka Savić, Arčibald Rajs, Voja Tankosić i mnogi drugi, čija su imena zlatnim slovima upisani u prošlošti Srbije, ali i velikog dela Evrope.

Kako je rečeno, spomenik Caru Jovanu Nenadu u centru Subotice, podignutom devet godina od ujedinjenja i četiri veka od njegove tragične smrti, svojevrsni je kamen međaš slovenskog juga i mađarskog severa. Od pojave cara Jovana Nenada ovi krajevi su u svojoj državotvornoj misli ulazili u sastav Srbije a ta ideja dobila je pravi obris 1918. godine. „Tvoja je misao pobedila“ - stoji i danas uklesano na spomeniku pored koga svakodnevno prolazimo.

GODIŠNjICA OSLOBOĐENjA SUBOTICE U DRUGOM SVETSKOKM RATU

Postavljeno: 10.10.2018.g.

Izvor: Subotica.com

Svečanom sednicom Skupštine grada i polaganjem venaca na spomen kompleks na Trgu žrtava fašizma i na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi, danas je obeleženo 74. godine od oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu.

Po rečima Tivadara Bunforda, predsednika Skupštine grada, kako se istorija ne bi ponovila, treba da poštujemo prošlost, ali i na njenim greškama da gradimo budućnost, negujući harmonične međunacionalne odnose i poštujući prava građana različitih nacionalnih pripadnosti.

– Naša okolina i društvo vremenom je sazrelo i stvorilo temelje za prave vrednosti. U ljude se polako ugradio osećaj zajedništva, međusobnog poštovanja, potrebe za mirom, skladom i zajednicom koja stvara osnov za razvoj – naglasio je Bunford. - Mržnja, zavist, netrpeljivost i nepoštovanje znatno su manje izražene nego ranije, čovek se razvija, svestan potrebe za povećanjem kvaliteta života, moralnim osećajem za pravim smernicama i istinski dobrim vrednostima. Upravo će razvoj ove svesti dovesti do sreće, ljubavi, međusobnog poštovanja i uvažavanja, a samim tim i do okončanja ratova, nevolja i stradanja.

Za Maksima Bakrača, predsednika Gradskog odbora SUBNOR-a, 10. oktobar je najznačajniji datum u istoriji našeg grada, jer su tada jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i pripadnici Prvog subotičkog partizanskog odreda u sadejstvu sa jedinicama Crvene armije, slomili otpor neprijatelja i tako dugo očekivanu slobodu doneli Subotici i njenim građanima.

– Zato smo dužni da negujemo posebne uspomene na, pre svega, slavnog komandanta Prvog subotičkog partizanskog odreda, vrhunskog sportistu i heroja Jovana Mikića Spartaka koji je za oslobođenje svog rodnog grada položio dvoj mladi život – jasan je Bakrač. - Subotica je dala više od 2.000 mladića i devojaka u redove Osme Vojvođanske udarne brigade, od kojih je 586 poginulo, a više od hiljadu kućama vratilo kao ratni vojni invalidi.

U ime Grada Subotice vence je položila delegacija koju je predvodio Veljko Vojnić, zamenik predsednika Skupštine grada, koji je rekao da je 10. oktobra 1944. godine Subotica slavno oslobođena ne samo od fašističke čizme nego i od pogubne ideologije koja je započela najveću tragediju 20. veka.

- Ne smemo da zaboravimo da su vojne operacije, poput one vođene za oslobođenje grada Subotice, bile prvi koraci u uspostavljanju novog civilizacijskog poretka u kojem danas slobodno živimo u radimo – naglasio je Vojnić.

NAČELNIK OKRUGA PRISUSTVOVAO II SEDNICI RADNE GRUPE ZA SARADNjU SA OKRUZIMA I KOORDINACIJU INSPEKCIJSKOG NADZORA U AP VOJOVDINI

Postavljeno: 03.10.2018.g.

Načelnik Severnobačkog upravnog okruga Dragi Vučković prisustvovao je II sednici radne grupe za saradnju sa okruzima i koordinaciju isnpekcijskog nadzora u AP Vojovdini koja je održana 02.10.2018.g., sa početkom u 10,00 časova.

Prisutni su na sednici analizirali dosadašnji rad Radne grupe na osnovu zaključaka sa I sednice, razmotrili Izveštaj sa sastanka sa državnim sekretarom Kasalovićem i predstavncima koordinacione komisije i dogovorili se oko organizacije zajedničke sednice Koordinacione komisije i radne grupe.

SVEČANI PRIJEM BRUCOŠA NA EKONOMSKOM FAKULTETU

Postavljeno: 01.10.2018.g.

Izvor: Subotica.com

Nova školska godina na Ekonomskom fakultetu u Subotici započela je danas, svečanim prijemom studenata prve godine osnovnih akademskih studija.

Ekonomski fakultet ove godine je upisalo ukupno 502 studenta, od čega 142 studenta u Subotici, na osam studijskih programa iz oblasti ekonomije, menadžmenta i poslovne informatike. Za njih je danas upriličen svečani prijem u Amfiteatru ove visokoobrazovne ustanove, a svoja očekivanja od studija, podelio je sa nama Ljubomir Apelić, student prve godine Agroekonomije.

- Upisao sam Ekonomski fakultet zbog bolje budućnosti, jer je veoma značajno da nastavimo školovanje, da se stalno usavršavamo i proširujemo trenutna znanja, a očekujem da ću ga uspešno završiti - rekao je Apelić.

Na istom smeru, u prvoj godini studija pridružila mu se i Miljana Ćadić, koja kaže da ju je na studije privuklo veliko interesovanje za ekonomiju.

- Završila sam srednju Ekonomsku školu, interesuje me ekonomija i imala sam veliku želju da nastavim školovanje, a očekujem da ću da naučim nešto novo i steknem još veća znanja nego što imam sada - istakla je Ćadić.

Brucoš Nikola Bunjevčev, odlučio je da nastavi studije na Ekonomskom fakultetu, jer smatra da će mu pružiti veće šanse za zaposlenje, u odnosu na to da se zadržao samo na srednjem obrazovanju.

- Od studija očekujem da ću se usavršiti, upisao sam Evropsku i međunarodnu ekonomiju i nadam se da ću završiti sve u roku, jer mi je to primarni cilj - rekao je kratko Bunjevčev.

U ime studenata Ekonomskog fakulteta, brucošima je dobrodošlicu poželeo Vukašin Stojanović, potpredsednik Studentskog parlamenta, kao neko ko im je po godinama i iskustvu najbliži i kome su studije i studentski život još uvek sveži.

- Ovo je novi početak i jedna nova, potpuno nepoznata priča za vas, koja sa sobom donosi nova poznanstva, nove prilike, novo znanje, iskustva, ljubavi, druženja, žurki i još mnogo toga. Za početak vam želim da izađete iz granica i okvira koje ste sami sebi postavili ili vam ih je neko drugi postavio i da idete što dalje možete u onome što će vam fakultet pružiti i omogućiti u narednih nekoliko godina - poručio je Stojanović i dodao da im je za sva pitanja i nedoumice Studentski parlament uvek na raspolaganju.

Dekan fakulteta, prof. dr Aleksandar Grubor, istakao je da novu generaciju studenata čine mladi ljudi, koji su upisali ekonomiju želeći na taj način da pokažu kako pravih i dobrih ekonomista u Srbiji nema mnogo.

- Od naših studenata se, pre svega, očekuje da budu vredni i radni, da uče i polažu ispite, te da nakon četvorogodišnjih studija steknu naziv diplomirani ekonomista. Ekonomski fakultet će se truditi da svojim studentima ponudi nova i primenljiva znanja u skladu sa vremenom u kojem živimo, a tu pre svega mislimo na rastući značaj informacionih tehnologija i opšteg procesa digitalizacije, ne samo u našoj zemlji, nego i u okruženju - istakao je prof. dr Grubor.

Uspešan početak studija, brucošima su poželeli i Srđan Samardžić, član Gradskog veća zadužen za oblast turizma, investicija i međunarodne saradnje, i Dragi Vučković, načelnik Severnobačkog upravnog okruga, koji su prisustvovali svečanosti.

MINISTAR DRŽAVNE UPRAVE I LOKALNE SAMOUPRAVE ODRŽAO SASTANAK SA NAČELNICIMA UPRAVNIH OKRUGA

Postavljeno: 26.09.2018.g.

Izvor: sajt Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave

Ministar državne uprave i lokalne samouprave, Branko Ružić, sastao se danas sa načelnicima upravnih okruga Srbije u opštini Alibunar u okviru redovnih susreta, a u cilju bolje primene reforme javne uprave na svim nivoima vlasti.

„Veoma važne pomake smo postigli u okviru reforme javne uprave, posebno ako pogledamo zakonodavni okvir“, rekao je ministar ističući da je najzahtevniji deo upravo njihova primena. U tom poslu potrebna je jača uloga načelnika okruga kako bismo osigurali da se i na lokalnom nivou reforma dobro razume i adekvatno primeni.

Napominjući da je uloga načelnika značajna u dosadašnjim aktivnostima u okviru reforme inspekcijskog nadzora, ministar Ružić najavio je uskoro i izmene i dopune Zakona o inspekcijskom nadzoru, sa čime će se uskoro izaći pred javnost u okviru javne rasprave.

Na istom smeru, u prvoj godini studija pridružila mu se i Miljana Ćadić, koja kaže da ju je na studije privuklo veliko interesovanje za ekonomiju.

„Veliki broj novina koje predlažemo ovim, rekao bih, dopunama tiče se olakšavanja rada privrednika, ali i inspektora“, podvlačeći da je aktuelni tekst zakona veoma dobar i da se ponajviše dopunjava novim mehanizmima, kao što je „subjekat od poverenja“ čime će se predložiti period za privrednike sa dobrom istorijom poslovanja koje inspekcije neće posećivati neko vreme, već će ti privrednici raditi samoprocene i o istim obaveštavati inspekcije.

REKONSTRUISANE DVE VISOKONAPONSKE TRAFO STANICE

Postavljeno: 20.09.2018.g.

Izvor: Subotica.com

U rekostrukciju dve viskokonaponske trafo stanice „Subotica 1“ i „Subotica 2“, Elektroprivreda Srbije uložila je oko 3 miliona evra.

Foto: RTV Yu-eco

Prilikom obilaska rekonstruisanih trafo stanica, v.d. direktora Elektroprivrede Srbije, Milorad Grčić, rekao je da je Grad Subotica jedan od najvažnijih industrijskih centara na severu zemlje, te da je bilo neophodno da se obezbedi stabilno i sigurno napajanje električnom energijom.

- Grad Subotica je jedan od najvažnijih gradova i regiona i najbitnijih industrijskih centara u severnom delu Srbije. Za svaki industrijski razvoj je neophodno obezbediti infrastrukturu, a deo toga je i napajanje strujom - istakao je Grčić i podsetio da je trafo stanica Subotica 1 izgrađena 1959. godine, te da je sada prvi put rekostruisana - Do ove rekontrukcije bila je samo popravljana i rešavani su samo trenutni kvarovi. Prvi put posle 59 godina ova trafo stanica je u potpunosti rekonstruisana i modernizovana, sa povećanim kapacitetom. Na taj način su obezbeđeni uslovi da novi investitori mogu da grade nove fabrike.

Načelnik Severnobačkog upravnog okruga, Dragi Vučković, zahvalio se Grčiću na poseti jer, kako je rekao, Suboticu decenijama unazad nije posetio direktor EPS-a. Proširivanjem energetskih kapaciteta, prema rečima Vučkovića, biće omogućeno stabilno snabdevanje korisnika iz naselja Aleksandrovo i Novi Žednik, ali i ekonomski razvoj grada.

- Kada pregovarate sa investitorima, vrlo ih zanima kakav je infastrukturni ambijent i snabdevanje strujom. Subotica ima budućnost i zahvalni smo Vladi Srbije i EPS-u kao sistemu što su uvrstili Suboticu u svoje planove za rekonstrukciju, Subotica nije samo bogatija za nešto više od 350 miliona dinara, Subotica je sada bogatija jer ima osnov za svoj razvoj, odnosno ima dobre preduslove da se razvijamo i ekonomski i kao društvo - naglasio je Vučković.

OVE GODINE ZATEČENO 270 LICA ANGAŽOVANIH BEZ UGOVORA O RADU

Postavljeno: 03.08.2018.g.

Izvor: RTV YUECO

U prvih šest meseci ove godine, 270 lica je zatečeno da rade na crno. Najveći broj radnika na crno je u oblasti građevinarstva, potom u ugostiteljstvu, trgovini i poljoprivredi.

Odsek inspekcije rada Severnobačkog okruga je tokom prošle godine otkrio 415 radnika na crno. Sa ovim radnicima su poslodavci nakon toga zasnovali radni odnos. Do 30. juna ove godine, broj radnika zatečenih da rade na crno je 270. U inspektoratu rada ističu da je najveći broj radnika koji rade bez ugovora o radu u oblasti građevinarstva. Osim u građevini, veći broj radnika na crno inspektori rada zatiču u ugostiteljstvu, trgovini i poljoprivredi.

- Najveći broj lica koji su radili na crno je upravo u građevinarstvu, što ima za posledicu najveći broj povreda na radu, zbog čega je i posebna pažnja usmerena ka kontroli gradilišta, na kojima se vrlo često dešava da ljudi rade kao neregistrovani subjekti, odnosno da se angažuju lica koja nisu zaključila ugovor o radu, nisu prijavljena na obavezno socijalno osiguranje, niti su im dostavljena bilo kakva lična zaštitna sredstva - kaže Božo Ivković, šef Odseka inspekcije rada Severnobačkog upravnog okruga.

- Zakon o radu u članu 273. predviđa kazne za preduzetnike i pravna lica koja ne zaključe ugovor o radu sa angažovanim radnicima. Za preduzetnike je novčana kazna u iznosu od 300 do 500 hiljada dinara, a za pravna lica od 600 hiljada do 2 miliona dinara, a prekršajno odgovara i odgovorno lice.

- Želim da napomenem da imamo nultu toleranciju za rad na crno i neregistrovane subjekte, odnosno kada utvrdimo da neko obavlja delatnost bez upisa u opšti odnosno posebni registar. Ovom prilikom apelujem na poslodavce da inspektori rada rade sedam dana nedeljno 365 dana u godini - napominje Ivković.

U Odseku inspekcije rada Severnobačkog upravnog okruga ističu da su česte i noćne i vikend akcije kontrole kako bi se suzbio rad na crno.

OBLEŽEN DAN BORCA

Postavljeno: 04.07.2018.g.

Izvor: Subotica.com

Dan borca, 4. juli, dan kada je pre 77 godina održana sednica Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, obeležen je danas u Subotici polaganjem venaca na spomenik na Trgu žrtava fašizma i Spomenik njihovoj vernosti.

Vence su položile delegacije Republike Srbije, Grada Subotice, predstavnici boračkih udruženja, nevladinih organizacija...

- Obeležavanje datuma poput današnjeg, važno je ne samo kako bi se mlađi naraštaji upoznali sa svojom istorijom i sačuvali je od zaborava, nego kako bi to bila i opomena svima nama, da ne dozvolimo da se zlo ponovo dogodi - naglasio je Veljko Vojnić, zamenik predsednika Skupštine grada. - Važno je mladi znaju da takve stvari moramo stalno da držimo na oku, da se protiv njih borimo i da više nikada ne dođe do takvih sukoba koji su odneli više od 50 miliona žrtava.

Dan borca se od 1956. do raspada Jugoslavije proslavljao kao državni praznik, a od svih šest republika zadržala ga je jedino Srbija. Zvanično je ukinut 2001. godine, ali se i danas nezvanično obeležava u organizaciji boračkih udruženja.

- Trudimo se da uključimo što više mladih, jer potomci i poštovaoci slavne tradicije moramo da se setimo učesnika ovog ali i drugih ratova u kojima su naši preci dali živote da bi nama bilo bolje – istakao je Nikola Urošević, sekretar GO SUBNOR-a.

OBELEŽENA GODIŠNjICA DEPORTACIJE JEVREJA

Postavljeno: 15.06.2018.g.

Izvor: Subotica.com

U spomen na četiri hiljade subotičkih Jevreja, koji su pre 74 godine deportovani u logore, danas je u Sinagogi održan komemorativni skup.

Za subotičke Jevreje 16. jun 1944. godine je jedan od najtužnijih dana. Tada je počela njihova deportacija u tranzitne logore, a potom u Aušvic i druge nacističke logore smrti širom Evrope.

- Zlo može da se dogodi svakog dana, i ono što se tada desilo, može da se ponovi, a naše je da budemo budni, zato što zlo ne spava. Ono je tu oko nas, a mi smo ti koji možemo da dopustimo da se razmahne ili da ga u tome sprečimo - poručio je glavni rabin Srbije Isak Asiel.

Subotički Jevreji danas jesu malobrojni, ali su od druge polovine devetnaestog veka do tragičnih zbivanja 1944. godine činili okosnicu napretka, modernizacije i izgradnje našeg grada.

- Holokaust nikada i nigde ne sme da se ponovi. Na nama i budućim generacijama je da pamtimo, čuvamo sećanje na žrtve i klanjamo se senima onih koji su stradali samo zato što su bili druge nacije i vere - istakao je gradonačelnik Bogdan Laban i podsetio na jake prijateljske odnose srpskog i jevrejskog naroda, koji su zajedno prošli kroz teške istorijske trenutke.

Predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Robert Sabadoš je izrazio zahvalnost prisutnima što su se pridružili bolu i želji Jevreja da se ne zaborave nevine žrtve koje su stradale u Drugom svetskom ratu.

- Naša je obaveza da se sećamo stradalih u holokaustu, prvenstveno zbog mlađih naraštaja - smatra Robert Sabadoš.

ATB "SEVER" PROSLAVIO 95. ROĐENDAN

Postavljeno: 06.06.2018.g.

Izvor: Subotica.com

ATB SEVER ove godine obeležava jedan izuzetan jubilej, 95 godina postojanja, što ga čini jednom od najstarijih fabrika za proizvodnju rotacionih električnih mašina u jugoistočnoj Evropi.

Najznačajniji proizvodi koje ATB SEVER proizvodi su elektromotori niskog i visokog napona, sinhroni i asinhroni generatori.

Svoje proizvode plasira na svetsko tržište za primenu u oblastima kao što su energetika, rudarstvo, metalurgija, metalska industrija, proizvodnja cementa i papira, naftna i hemijska industrija, vodoprivreda i vodosnabdevanje. Proizvode ATB SEVER-a možete naći na gotovo svim kontinentima.

U oblasti obnovljivih izvora energije ATB SEVER se specijalizovao za modernizaciju postojećih energetskih objekata, ali i za izgradnju novih. Već desetak godina pruža uslugu kompletnog opremanja malih hidorelektrana po principu "ključ u ruke".

ATB SEVER je u svojoj istoriji prošao kroz različite promene ali prekretnicom u razvoju i poslovanju smatra se 2011. godina, kada je kineska grupacija Wolong, jedan od vodećih brendova u motorskoj industriji u svetu, kupio ATB grupu.

Poslednjih nekoliko godina primetna je pozitivna tendecija u razvoju kompanije, te je 2017.godinu ATB SEVER završio sa 22% većim prometom nego 2016.godinu. Značajan je i rast broja zaposlenih, pretežno u proizvodnom sektor, te danas ATB SEVER ima 465 zaposlenih ali tu neće stati.

ATB SEVER je kompanija koja veoma pažljivo planira svoju budućnost. Cilj kojim se rukovodi je da bude prepoznatljiv i konkurentan na svetskom tržištu, a sve uz podršku WOLONG grupe.

- Prateći najnovije tehnološko-tehničke trendove iz svoje oblasti, čijem stvaranju i sam doprinosi, ATB SEVER će i dalje usavršavati svoje proizvode sa osnovnim motivom, a to je ispunjenje specifičnih zahteva kupaca. ATB SEVER ne proizvodi samo motore i generatore već pretvara ambiciozne koncepte svojih kupaca u moderne, inovativne i pouzdane proizvode, koji su jedinstveni i okrenuti budućnosti. - poručuju iz ove kompanije

OTVOREN "SUBOTIČKI SAJAM 2018"

Postavljeno: 31.05.2018.g.

Izvor: Subotica.com

U Hali sportova danas je svečano otvoren 12. Međunarodni i regionalni sajam privrede „Subotički sajam 2018“, koji je okupio 182 izlagača iz Srbije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske, Crne Gore, Republike Srpske i Italije.

Ovogodišnji partner manifestacije je slovenački grad Bled, a centralna tema turizam.

Subotičku smotru privrede svečano je otvorio gradonačelnik Bogdan Laban, podsećajući na istorijat sajma i ističući nastojanja lokalnih vlasti da naš grad ponovo postane industrijski, trgovinski i turistički centar Srbije.

- Od 2007. godine do danas na ovoj manifestaciji predstavili su se privrednici iz velikog broja država, a od samog početka stalno su bili prisutni izlagači iz Mađarske, Hrvatske i Srbije. Menjalo se dosta toga, ali ne i međunarodni karakter, sadržaji i mesto održavanja – Hala sportova, koja je na naše veliko zadovoljstvo izlagača i posetilaca ove godine klimatizovana. Sajam je postao mesto susretanja, razmene ideja, iskustava, uspostavljanja poslovnih kontakata, a njegov značaj je promocija strateškog potencijala regiona i naše zemlje – istakao je gradonačelnik Bogdan Laban. - Kada sam juna 2016. godine izabran za gradonačelnika rekao sam da će ova vlast raditi u interesu građana, da će se bazirati na privlačenju investicija, otvaranju novih i čuvanju postojećih radnih mesta, oživljavanju Palića... Da to nisu bile prazne reči i obećanja govori i činjenica da se Subotica nalazi u trgovinskom suficitu 7-10 odsto, što se dešava prvi put od kraja osamdesetih godina. U Privrednoj zoni radi više od šest hiljada ljudi i broj zaposlenih je u stalnom porast, a na evidenciji subotičke filijale NSZ nalazi se 5.992 lica, što je za više od četiri hiljade ljudi manje nego pre nekoliko godina.

Goste je pozdravio i Slobodan Vojinović, direktor Regionalne privredne komore SBO, poželevši im puno uspešnih dogovora i sklopljenih poslova.

- Otvorili smo vrata privredi Srbije i regiona da pokažemo šta smo uradili od prošle godine do danas – poručio je Vojinović. - U prošloj godini prešli smo cifru od dve hiljade dolara prometa sa inostranstvom, nastavljamo saradnju sa svakom zemljom Evropske unije i Ruskom federacijom i trudimo se da napravimo suficit.

Sajam će biti otvoren do 2.juna od 10 do 19 časova, dok će na dan zatvaranja biti vrata hale biti otvorena od 10 do 14 časova. Ulaz na Sajam je i ove godine besplatan.

SUBOTIČKI USLUŽNI CENTAR ZA PRIMER EFIKASNE UPRAVE

Postavljeno: 23.05.2018.g.

Izvor: Subotica.com

Gradski Uslužni centar jedan je od retkih koji može da se pohvali da sa građanima komunicira na tri jezika koji su u službenoj upotrebi, a da je pritom brz i efikasan u izdavanju dokumenata.

Ovako je rad Uslužnog centra u Gradskoj kući danas ocenio Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave.

- Zadovoljstvo mi je što vidim da ovaj Uslužni centar funkcioniše na ovaj način, i to ne od juče, nego duži vremenski period, i čestitam na tome gradonačelniku i njegovom timu – istakao je Ružić. - Proces digitalizacije je jedan od prioriteta Vlade Srbije, ali ne samo u tehničko-tehnološkom vidu, neko kao ceo društveni tok koji treba da olakša procedure i privredi i građanima. Projekat koji je rađen sa Savetom Evrope pre dve godine je urodio plodom i trojezičnost, koja je ovde prisutna, je jedna dragocenost, ne samo u pogledu zakonskih normativa, nego i u smislu olakšavanja komunikacije građana sa državnom upravom. To funkcioniše na pravi način te građani mogu da podnesu zahtev i dobiju dokument na svom jeziku. Taj ogledni primer jedinstvenog upravnog mesta i takvu praksu pokušaćemo da primenimo na teritoriji cele Srbije.

Ministar je dodao i da je naš grad na prvom mestu po brzini izdavanja građevinskih dozvola, ali i po pitanju legalizacije, koja zahteva duži vremenski period. Ružić je najavio konkurs vredan 50 miliona dinara na koji će moći da apliciraju lokalne samouprave, a za pokretanje jedinstvenog upravnog mesta, kakvo već postoji u Subotici.

- Ovo je pravi pokazatelj kojim putem treba da nastavimo da još više olakšamo komunikaciju građana i privrede sa organima državne uprave – naglasio je Ružić.

Gradonačelnik Bogdan Laban podsetio je da je Uslužni centar otvoren još 2004. godine i da konstantno unapređuje usluge i radi na približavanju Gradske uprave građanima.

- Da smo u tome uspeli govore i specijalna priznanja koja smo dobili od Vlade Republike Srbije, nego i od NALED-a 2017. godine i Subotica je na prvom mestu u izdavanju e-dozvola – naglasio je gradonačelnik Laban. - Nastojimo da se ne uljuljkamo i da dalje radimo na poboljšanju uslova i mislim da ćemo u tome i uspeti.

OTVORENA FABRIKA PLASTIKCAM EAST DOO

Postavljeno: 17.5.2018.g.

Izvor: Super-info.rs


U industrijskoj zoni „Mali Bajmok“ u Subotici svečano je otvorena fabrika PlastikCam East DOO, prva investicija italijanskog proizvođača plastičnih komponenti „Caminada“ van granica Italije. Fabrika u prvoj, od ukupno pet planiranih faza izgradnje, poslovanje započinje sa 26 radnika, a u planu je da povećanjem obima proizvodnje zaposli još stotinu.

Svečanim presecanjem vrce, fabriku su zvanično otvorili direktor kompanije „Caminada“ Aldo Kaminada, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bijelić, načelnik Severnobačkog okruga Dragi Vučković i ataše za ekonomiju, trgovinu i naučnu saradnju Ambasade Republike Italije u Beogradu Matias Klaivaz.

Fabrika je izgrađena na površini od 2.250 kvadratnih metara, od čega je 1800 kvadratnih proizvodnog i skladišnog i 450 kvadratnih metara kancelarijskog prostora. Osnovana je u Italiji početkom 60-ih godina prošlog veka i sve do sredine devedesetih posluje pod nazivom PlastikCam, da bi uvođenjem treće generacije porodice u biznis krenula njena dalja ekspanzija, što za posledicu ima akviziciju kompanije NjerkCam sredinom ove decenije i kasnije stvaranje holdinga ThinkPlastic, kome od danas pripada i PlastikCam East u Subotici.

Fabrika posluje u režimu slobodne zone, a kompletna proizvodnja namenjena je izvozu, prema rečima direktora kompanije, Alda Kaminade, pre svega u Mađarsku i Italiju

OBELEŽEN DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM

Postavljeno: 09.05.2018.g.

Izvor: Subotica.com

Polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma i spomen kompleks palim crvenoarmejcima na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi danas je u našem gradu obeležen Dan pobede nad fašizmom – 9. maj.

Cela Evropa danas proslavlja spomen na dan kada je pre 73 godine nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju, kojom je stavljena tačka na Drugi svetski rat – najveće krvoproliće koje istorija pamti. Tokom šest godina trajanja odneo je živote više od 55 miliona ljudi.

znak sećanja na sve one koji su svoje živote položili na oltar slobode vence su položili zvaničnici i diplomatske delegacije, poručujući da je fašizam zlo koje se nikad i nigde ne sme ponoviti.

- Ovaj datum je važan ne samo za Suboticu, nego za sve građane širom Evrope. On se obeležava kao završetak rata, ali on ima daleko veći značaj u činjenici da je to kompltena pobeda nad jednom zlom ideologijom koja je odnela veliki broj ljudi – istakao je Veljko Vojnić, zamenik predsednika Skupštine grada. - Podsećaju na prošlost naših krajeva mladim generacijama moramo da usađujemo svest da više nikada ne dođe do ovakvih zlih ideja.

Među onima koji su svojim telom branili domovinu od „hitlerovske pošasti“ bio je Dragoljub Kapor, bivši borac Sedme vojvođanske brigade, trećeg bataljona baterije protivtenkovskih kolaca.

- Borba je bila strašna s obzirom da smo mi bili deca. Na svu sreću bili smo sa ruskom 57. armijom generala Šarohina i maršala Tobuhina, koji su bili staljingradski borci uz koje smo mi naučili ratovati. Bili su neustrašivi i za njima smo jurišali od Dunava do Suvog polja u Slavoniji – seća se vremešni Kapor.

U ratu koji je u Subotici počeo 12. aprila 1941. godina poginulo je oko osam hiljana naših sugrađana svih nacionalnosti. Oslobođenje je stiglo 10. oktobra 1944. godine, a doneli su ga partizani i crvenoarmejci.

- Subotica je dužna da svoje naraštaje uči na njihovim poukama, na njihovim idealima. Ne smemo da ih predamo zaboravu! - poručio je Maksim Bakrač, predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Maksim Bakrač.

NAČELNIK OKRUGA PRISUSTVOVAO OKRUGLOM STOLU POVODOM NACRTA ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O NACIONALNIM SAVETIMA NACIONALNIH MANjINA

Postavljeno: 18.04.2018.g.

Izvor: Subotica.com

Dana 16. aprila 2018.godine u Beogradu je održan Okrugli sto u organizaciji Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, uz podršku Misije OEBS-a u Republici Srbiji, u okviru postupka javne rasprave o Nacrtu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina. Tom prilikom ministar državne uprave i lokalne samouprave, Branko Ružić, istakao je da rad na poboljšanju položaja manjina od izuzetne važnosti pošto više od 13% stanovnika Srbije čine pripadnici nacionalnih manjina. Istaknuto je da se u drugoj polovini tekuće godine održavaju izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina, kao i da će se izvršiti ažuriranje biračkog spiska koji će postati deo jedinstvenog biračkog spiska. Šef misije OEBS-a, Andrea Oricio, podvukao je važnost diskusije o poboljšanju položaja manjina i naglasio da je to proces koji se nikada ne završava. Šef misije Saveta Evrope u Srbiji je izjavio da veća prava manjina ne znače manja prava većina. Predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine izjavio je da nacionalni saveti imaju zamerke na delove koji se odnose na kulturu i javno informisanje, ali da će nakon rasprave pomenuti Zakon olakšati put ka EU. .

ODRŽANA SEDNICA ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE

Postavljeno: 01.03.2018.g.

Izvor: Subotica.com

Povodom Svetskog dana civilne zaštite u Novoj opštini održana je proširena sednica Štaba za vanredne situacije Severnonobačkog okruga, na kojoj su predstavljene aktivnosti vezane za civilnu zaštitu na teritoriji okruga.

U poslednjih osam godina po mišljenju Zorana Bijelića, šefa Odseka za upravljanje rizicima i civilnu zaštitu Odeljenja za vanredne situacije, napravljeni su veliki pomaci u oblasti civilne zaštite a za takvu situaciju posebno je zaslužno uključivanje lokalnih samouprava u ovakve aktivnosti.

- Odeljenja za vanredne situacije, kao državni organi, u okviru svojih zadataka formirali su specijalizovane jedinice civilne zaštite, a jedinice lokalne samouprave su formirale jedinice opšte namene i ostale prateće službe koje treba da isprate kompletnu delatnost zaštite i spasavanja tj. odgovora naše države na sve izazove koje pred nas stavljaju elementarne nepogode i neki tehnološko-tehnički akcidenti koji mogu da ugroze veliki broj života i ogroman broj materijalnih dobara. Na nivou lokalnih samouprava postignuto je mnogo, sve jedinice lokalne samouprave donele su svoja dokumenta, u skladu sa Zakonom o vanrednim situacijama su potkrepili svoje osnovne temelje za rad tako da je na svim skupštinama doneli Odluku o organizaciji funkcionisnja civilne zaštite. Tim putem smo rešili pitanja vezana za osposobljena pravna lica, poverenike i specijalizovane jedininice civnilne zaštite - objašnjava Zoran Bijelić.

Građani Subotice su svesni značaja bezbednosnih i zaštitnih mera u slučaju elementarnih nepogoda, drugih nesreća i opasnosti što se posebno, po rečima Bijelića, vidi na velikom interesovanju da postanu pripadnici specijalizovanih jedinica.

- Imamo jako dobro osposobljene specijalizovane jedinice naročito voda za zaštitu od požara i voda prve pomoći, koji prolaskom kroz treninge mogu da se upotrebe u nekoj situaciji. Uvek apelujemo na građane da prilikom pronalaska neeksplodiranih ubojnih sredstava na teritoriji našeg okruga uvek pozovu policiju. Preko njih oni nas obaveštavaju, tako da mi obaveštavamo Tim za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava, koji ga na bezbedan način uklanja sa tih površina - kaže Bijelić.

Svetski dan civilne zaštite ustanovljen je odlukom Generalne skupštine Međunarodne organizacije civilne zaštite 1990. godine, sa ciljem da se skrene pažnja široj javnosti na vitalni značaj civilne zaštite i razvijanja svesti o značaju pripremljenosti za preventivne i samozaštitne mere i postupke u slučaju elementarnih nepogoda, tehničko-tehnoloških nesreća i drugih opasnosti.

POVREDE NA RADU I RAD „NA CRNO“ NAJČEŠĆI U GRAĐEVINARSTVU

Postavljeno: 28.02.2018.g.

Izvor: Subotica.com

Kako se najveći broj povreda na radu i zaposlenih bez ugovora registruje u oblasti građevinarstva, u organizaciji Odseka inspekcije rada Severnobačkog okruga u Novoj opštini održana je tribina namenjena poslodavcima, kao i licima koja su zadužena za kontrolu bezbednosti na radu.

Od ukupno 16 povreda na radu, koje su prijavljene tokom prošle godine, tri su bile u oblasti građevinarstva, dok je od 415 radnika, koji su zatečeni da rade „na crno“ 120 bilo iz ove oblasti. Šef Odseka inspekcije rada, Božo Ivković podsetio je na tribini da poslodavcima koji nisu zaključili ugovor sa zaposlenima prete visoke novčane kazne.

- Po članu 273 Zakona o radu predviđene su astronomske kazne za poslodavce koji nisu zaključili ugovor o radu, koji ne prijavljuju zaposlenog na obavezno socijalno osiguranje. Kazne se kreću od 300 do 500 hiljada za preduzetnike, odnosno od 600 hiljada do dva miliona za poslodavce u svojstvu pravnog lica. Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu propisane su kazne za prekršaje ukoliko poslodavci ne poštuju mere bezbednosti i zdravlja na radu prema zaposlenima - istakao je Ivković. - Poslodavcima zato savetujemo da sa zaposlenima zaključe ugovore o radu pre stupanja na rad, da izvrše prijave na obavezno socijalno osiguranje u skladu sa izmenama Zakona o radu, koje su stupile na snagu u decembru prošle godine. Takođe, savetujemo im da zaposlene obuče za bezbedan i zdrav rad, da im dostave lična zaštitna sredstva, kao i da zaposlene koji rade na radnim mestima sa povećanim rizikom, gde je potreban lekarski pregled, šalju na takve preglede.

Među poslodavcima na tribini bila je vlasnica građevinskog preduzeća „Cenzar“ Nevenka Pejić, koja je rekla da je za uspešno poslovanje neophodna dobra analiza troškova bezbednosti na radu i prijavljivanja radnika, te da su ove stavke izuzetno značajne za kvalitet rada i ugled preduzeća.

- Imamo stalno zaposlene radnike, oko 20 u proseku. Poslovanje se mora svoditi na ponude i potražnju, kvalitet radova, apsolutnu bezbednost na sve, tako da se mora raditi jedna analiza svega - rekla je Nevenka Pejić.

ODRŽANA JAVNA RASPRAVA O NACRTU ZAKONA O PLANIRANJU I IZGRADNJI

Postavljeno: 25.01.2018.g.

Izvor: Subotica.com

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji održana je danas u Velikoj većnici Gradske kuće. Učesnici rasprave ukazali su na potrebu uređenja oblasti prostornog planiranja i urbanizma, kao i većeg broja građevinskih inspektora.

Zakon o planiranju i izgradnji donet je 2014. godine, a prema rečima Aleksandre Damnjanović, državne sekretarke u Ministrastvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, osnovna ideja za izmenu ovog zakona jeste da se uredi oblast prostornog planiranja i urbanizma, koja je vrlo značajna.

- Po brzini izdavanja dozvola, Srbija je na biznis listi Svetske banke na 10. mestu u svetu, a to smo uspeli jer smo uveli elektronsku građevinsku dozvolu. Analogno tome, pokušavamo da i u oblasti urbanizma i prostornog planiranja uvedemo što više elemenata elektronskog upravljanja. Dakle, govorimo o skraćivanju vremena potrebnog za izradu jednog planskog dokumenta. Želimo da ubrzamo početni korak, jer dozvolu ne možete dobiti ukoliko nemate plan na osnovu koga ćete izvući osnovne elemente i urbanističke parametre - rekla je Damnjanović, dodajući da je drugi cilj izmene zakona unapređenje postojećeg softvera za izdavanje elektronskih građevinskih dozvola, uvođenjem novih ili unapređenjem postojećih funkcionalnosti.

Ona je ukazala i na problem nedostatka građevinskih inspektora, te da će biti neophodne veoma jake mere u sektoru njihove nadležnosti.

- Na osnovu analiza koje smo radili, došli smo do zaključka da neke opštine imaju nedovoljan broj građevinskih inspektora i da je to u direktnoj vezi sa brojem bespravno izgrađenih objekata. Iako u našoj zemlji još uvek važi propis o zabrani novog zaposlenja, pokušaćemo da kroz ovaj zakon to promenimo, jer smo građevinskim inspektorima dali mnoge nadležnosti i povećali im obim posla, dok je njihov broj ostao isti - objasnila je državna sekretarka u Ministrastvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Da je potrebno više građevinskih inspektora, složio se i Predrag Radivojević, direktor JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica, koji je istakao da je situacija sa izdavanjem dozvola u našem gradu dobra, o čemu govori i nagrada koju je Subotica dobila prošle godine, za najbolju lokalnu samoupravu u brzini izdavanja građevinskih dozvola.

- Težište ovog zakona nije toliko na dozvolama, koliko je na oblasti prostornog planiranja i unapređenja procedure donošenja planova generalne i detaljne regulacije. Postoje veoma dobri predlozi, a postoje i predlozi na koje želimo da skrenemo pažnju sa primerima iz prakse, te na koji način oni mogu da se unaprede. Nadamo se da ćemo u diskusiji sa predstavnicima Ministarstva uspeti da iznesemo svoje stavove i one za koje mislimo da su od interesa za lokalnu samoupravu - istakao je Radivojević.

Tekst Nacrta zakona dostupan je na stranici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i na portalu e-uprave. Javna rasprava će trajati do 6. februara, do kada se mogu dostaviti primedbe, predlozi i sugestije.

ODRŽAN SASTANAK KOORDINACIJE NAČELNIKA OKRUGA

Postavljeno: 18.12.2017

Izvor: SBUO

Dana 18.12.2017.g., sa početkom u 10,30 časova u prostorijama Severnobačkog upravnog okruga održan je sastanak Koordinacije načelnika okruga na kom su prisustvovali načelnik i šef Odseka Južnobačkog upravnog okruga, načelnica i saradnica Južnobanatskog upravnog okruga, načelnik Severnobanatskog i Srednjebanatskog upravnog okruga, General Željko Petrović iz I Brigade kopnene vojske RS, major Aleksandar Mandžić, načelnik Grupe za civilno-vojnu saradnju i Zoran Tomašević, VBA.

Na sastanku se raspravljalo o aktivnostima koje treba preduzeti u narednom periodu radi ostvarivanja što bolje saradnje između pokrajinskih i republičkih organa, odnosno postojećih inspekcija, kao i o potrebi uključivanja i inspekcija JLS u integrisane nadzore. Predstavnici Vojske Republike Srbije izrazili su zadovoljstvo što se saradnja sa upravnim okruzima odvija na zavidnom nivou, a naglasili su i važnost saradnje sa svim državnim organima i organima JLS.

ODRŽAN SKUP „JAVNE KONSULATACIJE O NACRTU ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O NACIONALNIM SAVETIMA“

Postavljeno: 18.12.2017

Izvor: SBUO

U petak, 15.12.2017. sa početkom u 11,00 časova u velikoj sali broj 1, u prostorijama Nove opštine održan je skup „Javne konsulatacije o Nacrtu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnim savetima“ koji je organizovalo MDULS i OEBS. Skupu su prisustvovali Ivan Bošnjak, državni sekretar MDULS-a, Milica Rodić, savetnica za nacionalne manjine u Misiji OEBS u Repubulici Srbiji, prof.dr Vladimir Đurić, koji je i predstavio radni tekst Nacrta Zakona, Jene Hajnal, predsednik Nacionalnog Saveta mađarske nacionalne manjine, kao i ostali predstavnici nacionalnih saveta nacionalnih manjina koje žive na teritoriji Okruga.

Posle uvodnog obraćanja predstavljen je radni tekst Nacrta Zakona, zatim je održana diskusija u kojoj su učestvovali predstavnici manjina i izneli svoja mišljenja na radni tekst.

POLOŽENI VENCI I RUŽE NA SPOMENIK „BALADA VEŠANIH“

Postavljeno: 17.11.2017

Izvor: subotica.info

Komemorativnim skupom i polaganjem venaca i cveća na spomenik „Balada vešanih“, obeležena je 76. godišnjica od tragičnog 18. novembra 1941. godine kada su fašisti, pred takozvanim prekim sudom, osudili na smrt i pogubili vešanjem petnaestoro subotičkih mladih rodoljuba.

Komemorativnim skupom i polaganjem venaca i cveća na spomenik „Balada vešanih“, obeležena je 76. godišnjica od tragičnog 18. novembra 1941. godine kada su fašisti, pred takozvanim prekim sudom, osudili na smrt i pogubili vešanjem petnaestoro subotičkih mladih rodoljuba. U ime građana Subotice, lokalne samouprave i Gradskog odbora SUBNOR-a, venac je položila pomoćnik gradonačelnika za obrazovanje, socijalnu zaštitu i zdravstvo, Etela Jerinkić. U ime Vlade Republike Srbije i Severnobačkog upravnog okruga venac je položio načelnik Okruga Dragi Vučković.

Sekretar Gradskog odbora SUBNOR-a Subotica, Nikola Ivošević je, obraćajući se prisutnima, podsetio da je tog 18. novembra 1941. godine pogubljeno petnaestoro rodoljuba i antifašista i da svi oni nisu bili članovu Komunističke partije Jugoslavije.

Učenici Politehničke škole su, po tradiciji, izveli recital i na spomenik simbolično položili 15 crvenih cvetova za 15 palih žrtava. Vence na spomenik položile su i delegacije Mesnog odbora penzionera MZ „Centar III“, Jevrejske opštine Subotica, Komunista Srbije u Subotici i „Centra Tito”, kao i učenici Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“.

Posle polaganja venaca na spomenik „Balada vešanih“ i prigodnog programa, predstavnici grada Subotice i Severnobačkog upravnog okruga položili su vence i na Jevrejskom groblju, gde je održana komemoracija u znak poštovanja prema stradalim sugrađanima jevrejske nacionalnosti.

OBELEŽENO 99 GODINA OD OSLOBOĐENJA SUBOTICE

Postavljeno: 13.11.2017

Izvor: Subotica.com

Polaganjem venaca na spomen ploču na Železničkoj stanici i Spomeniku junacima palim za oslobođenje i ujedinjenje 1912-1918 na Puškinovom trgu, danas je svečano obeleženo 99 godina od oslobođenja Subotice u Prvom svetskom ratu.

Na današnji dan, samo dva dana po proglašenju primirja, srpska vojska je ušla u Suboticu tačno u 10.15 časova. Predvodili su je potpukovnik Anto Živulović i major Mihajlo Bodi, koji su zajedno sa ostalim vojnicima stigli na Železničku stanicu i donela dugo očekivanu vest o slobodi.

- Moj otac je solunski ratnik, narednik odlikovan Karađorđevom zvezdom i carskom medaljom Romanovih. Zbog njega i svih ostalih ovo je značajan datum i ne smemo da zaboravimo svoje pretke i sve ono što su oni uradili da bi mi danas ovde živeli – kaže 91-godišnji Rajko Vujinović.

Po mišljenju oraganizatora, značaj ovog datuma je iz godine u godinu sve veći.

- I sami znamo da sloboda nema cenu i moramo poštovati žrtvu koju su naši preci podneli – smatra Milan Vukelić iz Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918.

Kako je srpsku vojsku dočekalo više od 70. 000 Srba i Bunjevaca i predstavnici Bunjevačko-srpskog narodnog odbora, tako ovaj veliki istorijiski datum već 26 godina zajedno obeležavaju Srpski kulturni centar „Sveti Sava“ i Bunjevački kulturni centar. Kao i prethodnih godina na sceni Jadran sinoć je održana svečana akademija „Braća uvek i uvik zajedno“.

Obraćajući se prisutinima, gradonačelnik Bogdan Laban podsetio je na zalaganja srpskih i bunjevačkih prvaka u Subotici u njihovo iskreno verovanje u konačnu pobedu i ujedinjenje sa Kraljevinom Srbijom. On je podsetio na događaje koji su prehodili ovom velikom datumu.

– U Prvom svetskom ratu Srbija je pretrpela velika stradanja: izgubila je, procenjuje se, oko milion i tri stotine hiljada duša. Ginulo se za slobodu, ali i za ideju da se, prvi put od dolaska na Balkan, Južni Sloveni nađu u istoj državi – poručio je gradonačelnik Bogdan Laban. - Na nama i budućim generacijama je da odajemo počast našim slavnim precima koji su u borbi za slobodu dali ono najdragocenije što imaju – svoje živote!

OBELEŽEN DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM

Postavljeno: 10.10.2017

Izvor: Subotica.com

Svečanom sednicom Skupštine grada i polaganjem venaca na spomen kompleks na Trgu žrtava fašizma i palim Crvenoarmejcima na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi danas je obeleženo 73 godine od oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu. Stradalima su počast odali ambasador Rusije Aleksandar Čepurin, gradonačelnik Bogdan Laban, predstavnici SUBNOR-a i brojne strane delegacije.

Predstavnici SUBNOR-a podsetili su da je 10. oktobar najznačajniji datum u istoriji Subotice, kao i da je dužnost svih građana da neguju uspomene na borce, a posebno na komandanta prvog Subotičkog partizanskog odreda.

- Dužnost nam je da negujemo posebne uspomene na komadanta prvog Subotičkog partizanskog odreda, vrhunskog sportistu i heroja, Jovana Mikića Spartaka, koji je za oslobođenje svog rodnog grada dao svoj mladi život na oltar slobode. Po oslobođenju grada, Subotica je dala preko 2000 mladića i devojaka u redove Osme vojvođanske udarne brigade, 586 se nikada nije vratilo kući, poginuli su, a preko hiljadu se vratilo kući kao ratni vojni invalidi, žrtva je velika. Moramo nastojati da u naše redove uključimo mlade koji će nastaviti negovanje tradicije narodnooslobodilačke borbe – poručio je dr Radmilo Todosijević, potpredsednik Gradskog odbora SUBNOR-a.

Na značaj antifaštističke borbe i bogatu tradiciju podsetio je i gradonačelnik Bogdan Laban, koji je istakao da je obeležavanje ovog datuma obaveza svih građana.

- Poštujući herojsku borbu rodoljuba i antifašista, čiji su najviši ideali bili sloboda i ravnopravnost među narodima, njihovo pravo da budu svoji na svome, naša zajednička obaveza je obeležavanje 10. oktobra, da čuvamo uspomenu na značaj pobede nad fašizmom i nacizmom. Večno sećanje i duboko i iskreno poštovanje, najmanje je što smo dužni žrtvama, koji su u temelje naše slobode ugradili svoje živote, ali i prema generacijama koje dolaze, kojima moramo da ostavimo slobodnu, razvijenu, stabilnu i prosperitetnu Srbiju - rekao je Laban.

Kako su jedinice Crvene armije dale veliki doprinos oslobođenju Subotice od okupatora, svečanosti je prisustvovao ambasador Ruske federacije Aleksandar Čepurin, koji je istakao da su odnosi dve zemlje na visokom nivou, te da će tako biti i u budućnosti.

- Zainteresovani smo da Srbija bude jaka, silna, nezavisna, suverena, to je osnova naših odnosa zato što imamo iste interese i ne moramo ništa novo da izmišljamo. To radimo zato što su u praksi problemi poput Kosova i Metohije i drugih u suštini zajednički problemi. Mislim da naše zemlje očekuje dobra budućnost i da naša saradnja može biti korisna za razvoj zemlje, regiona i gradove - rekao je Čepurin, kojem je na svečanoj sednici uručena plaketa.

Nakon svečane akademije ambasador Rusije, predstavnici lokalne samouprave, strane delegacije, predstavnici boraca i ostali poštovaoci položili su vence na spomenik na Trgu žrtava fašizma i na spomenik palim Crvenoarmejcima na Pravoslavnom groblju.

SVEČANA SEDNICA POVODOM DANA POBEDE NAD FAŠIZMOM

Postavljeno: 10.10.2017

Izvor: Subotica.com ,subotica.info

Dan oslobođenja Subotice, obeležen je danas svečanom sednicom u Gradskoj kući uz prisustvo ambasadora Ruske federacije Aleksandra Vasiljeviča Čepurina, kome je tom prilikom uručena svečana plaketa. Po okončanju sednice, na Trgu žrtava fašizma položeni su venci na spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora.

ODRŽAN SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA HRVATSKE NACIONALNE MANJINE U SUBOTICI

Postavljeno: 09.10.2017

Izvor: Subotica.com

U kancelariji načelnika Severnobačkog okruga održan je konsultativan sastanak međuvladinog Mešovitog odbora sa Republikom Hrvatskom. Na sastanku se govorilo o svim otvorenim pitanjima koja se tiču položaja pripadnika ove nacionalne zajednice, posebno iz oblasti kulture i obrazovanja.

Jedno od glavnih pitanja bilo je i sprovođenje člana 9. Sporazuma o manjinama odnosno kako osigurati zastupljenost hrvatske nacionalne manjine u predstavničkim telima. Prema rečima predsednika srpskog dela međuvladinog Mešovitog odbora sa Republikom Hrvatskom, Ivana Bošnjaka, garantovano mesto za hrvatsku nacionalnu zajednicu u parlamentima na svim nivoima jeste obaveza koju je Srbija preuzela, ali za ispunjavanje te obaveze neophodne su zakonske promene.

- Sa naše strane, kao i u prethodnom periodu i kroz dijalog i kroz dijalog sa stručnom javnošću pokušaćemo da iniciramo izmenu odgovarajućih zakonskih rešenja sa jedne strane a sa druge strane, očekujemo da će ne samo zbog manjinskog pitanja nego i zbog drugih pitanja doći do ustavnih promena o čemu bi takođe trebalo postići odgovarajući konsenzus i time doprineti da ovo pitanje bude prevaziđeno. Nadamo se da ćemo imati podšku pripadnika hrvatske nacionalne manjine a da se time ni prava drugih nacionalnih zajednica u multietničkoj Srbiji neće dovesti u pitanje – kaže Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Predsednik Hrvatskog nacionalnog veća, Slaven Bačić izrazio je zadovoljstvo što je prepoznao spremnost za rešavanje pitanja koja opterećuju položaj pripadnika hrvatske manjine. Takođe, Bačić je istakao da je neka pitanja posebno iz oblasti obrazovanja i kulture već rešena, kao što su udžbenici na hrvatskom jeziku za učenike osnovnih škola.

- Pohvalili smo da je pitanje udžbenika, kada je u pitanju celovita nastava na hrvatskom, napokon rešeno i da je taj proces u nastavku. Završen je proces za nastavu na hrvatskom jeziku za osnovnu školu, ostalo je pitanje za decu koja slušaju samo jedan predmet hrvatski sa elementima nacionalne kulture i ostalo je pitanje za udžbenike za srednje škole i predškolsko obrazovanje. Ukazali smo i na ono što je u međuvremenu dobro urađeno kao što je uređenje prostora za rad Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, kao i uređenje prostora za „Hrvatsku riječ“ - kaže Bačić.

Sedma sednica međuvladinog Mešovitog odbora trebalo bi da bude održana do kraja godine, u Beogradu i još jednom mestu gde žive pripadnici ove nacionalne zajednice.

OTVORENA JOŠ JEDNA DEONICA „IPSILON KRAKA"

Postavljeno: 22.08.2017

Izvor: Subotica.com

"Samo pet meseci pošto je u saobraćaj pušten deo prvi funkcionalni kilometar „Ipsilon kraka“ Koridora 10 (deo od petlje Subotica Jug do Bikovačkog puta), danas je otvorena nova deonica obilaznice oko Subotice, duga pet kilometara, od kružne raskrsnice na Somborskom i do kružne raskrsnice na Bačkotopolskom putu.

Radovi vredni 337 miliona dinara sa PDV-om, koje je izveo konzorcijum na čijem čelu je Kompanija „Vojput“, završeni su dva meseca pre predviđenog roka.

Otvaranju ove značajne deonice, naročito značajne za Industrijsku zonu „Mali Bajmok“ i izmeštanje teretnjaka iz grada, prisustvovala je Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koja je ovom prilikom najavila da će „Ipsilon krak“ kompletno biti završen do 2019. godine.

- Za deset meseci urađeno je šest i po kilometara puta, a naši prethodnici toliko nisu uradili za više od 27 godina. Nadam se da ništa što se bude radilo u infrastrukturi neće biti nedosanjani san, već da ćemo ono što planiramo da i realizujemo. Srbiji putevi trebaju, ne postoji nijedan grad koji ne vapi da ima određene obilaznice, jer se privreda polako budi i moramo biti spremni za nove investitore – istakla je potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović. - Radovi na izgradnji Ipsilon kraka, planirani za iduću godinu, biće nastavljeni već krajem ove godine i nadam se da će sve biti spremno da početkom septembra krenemo u javni poziv i nastavimo da radimo novih pet kilometara ove saobraćajnice.

Za građane Subotice „Ipsilon krak“ je od životne važnosti jer gradskim saobraćajnicama godišnje prođe više 350 hiljada teških kamiona.

Subotičani se živo sećaju kada su radovi na „Ispilon kraku“, ukupne dužine od 24 kilometara, počeli 1990. godine, kako su do sada otvarani najmanje pet puta, kako su sve garniture vlasti obećavali njihov završetak, ali se od tih obećanja nije dalje odmaklo.

- Izgradnja Ipsilon kraka je skoro 30-ogodišnji san Subotičana i svo ovo vreme nije bilo političke strukture koja ovaj projekat nije istakla u prvi plan – podsetio je Ištvan Pastor, predsednik Pokrajinske skupštine. - Za razliku od proteklih tri decenije kada smo više govorili o značaju ovog projekta nego što smo radili na njegovoj realizaciji, sada je došao period kada se san pretvara u realnost. Ono što se dogovori sa SNS to se i realizuje i to je dokaz ozbiljnosti jedne politike i zato sada možemo da kažemo da se nešto završilo dva meseca pre roka.

- Posle višegodišnjeg zastoja, početkom novembra 2016. nastavljeni su radovi na izgradnji obilaznice oko Subotice, koji pre svega treba da izmesti teretni saobraćaj iz centra grada i poveže severni deo autoputa Koridor 10 sa graničnim prelazom Kelebija. Vlada Republike Srbije i Ministarstvo saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture prepoznali su saobraćajni i infrastrukturni značaj ove poveznice, kako za Suboticu, tako i za celu Srbiju – objasnio je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, dodajući da je radove, od kružne raskrsnice na Somborskom do kružne raskrsnice na Bačkotopolskom putu konzorcijum, na čijem je čelu kompanija “Vojput“, počeo 5. maja, a završio 31. jula, dva meseca pre ugovorenog roka.

- Posle otvaranja prve deonice „Ipsilon kraka“, od petlje Subotica Jug do kružne raskrsnice na Bikovačkom putu 23. marta ove godine, rekao sam da je jedan od prioriteta i uređenje gradskih saobraćajnica, kao što je Tolminska ulica, gde su radovi takođe gotovi. Za proteklih 14 meseci realizovano je i niz drugih projekta i pokazali smo da je naš prioritet da život naših građana učinimo što boljim i kvalitetnijim, rekao je Laban.

POSETA PREDSEDNIKA ROTARI INTERNACIONALA SUBOTICI I PALIĆU

Postavljeno: 04.07.2017

Izvor: RTV


"Cilj svetske organizacije rotarijanaca je da ove godine svaki njen član posadi bar po jedno drvo", izjavio njen predsednik Ian Rizli prilikom posete Paliću, gde je imao priliku da se uveri da je u "biseru panonske ravnice" taj cilj već sproveden u delo.

Obilaskom aleje drveća koje su zasadili članovi Rotari kluba sa Palića, predsednik svetske organizacije "Rotari Internacional" Ian Rizli otpočeo je posetu Srbiji čiji je cilj da podstakne zaštitu prirode.

- Glavni cilj Rotari Internacionala u ovoj godini, u kojoj sam ja njen predsednik, je da podstaknemo razmišljanje i brigu o zaštiti životne sredine, pa smo planirali da svaki naš član za to vreme posadi bar po jedno drvo - rekao je Rizli.

U Srbiji postoje 64 rotari kluba sa 1.200 članova. Ova organizacija do sada je pomogla u opremanju mnogih škola i zdravstvenih ustanova, a planira da sa takvim akcijama nastavi i ubuduće. - Pored toga što ćemo pratiti njegove instrukcije u vezi sa zaštitom životne sredine, u našem Distriktu za Srbiju i Crnu Goru dodatno ćemo se baviti podrškom obrazovanju, mladima, učenicima i studentima - izjavio je Branislav Ranđelović, predsednik Rotari Distrikta 2483 (Srbija i Crna Gora).

Toni Bedalov, predsednik Rotari kluba Palić, izrazio je zadovoljstvo što su rotarijanci iz Subotice i sa Palića pokazali da prednjače u zaštiti životne sredine, a najavio je da planiraju da i na druge načine pomažu ljudima. - U skladu sa ovogodišnjim motom "Rotari – menjamo ljudima živote na bolje", i ove 2017. planirali smo dve velike akcije: stipendiranje četiri studenta i podelu novogodišnjih paketića za 20 siromašnih porodica na Paliću - kaže Toni Bedalov, predsednik Rotari kluba Palić.

Na Velikoj terasi na Paliću održan je sastanak rotari klubova iz Subotice, Sombora, Kikinde, Kule, Sente i sa Palića, a predsednik "Rotari Internacionala" Ian Rizli sastaće se sa rotarijancima i u Beogradu. Sastanku je prisustvovao i načelnik Severnobačkog okruga Dragi Vučković koji je upoznao visokog gosta sa privrednim kretanjima u Subotici i okrugu i naveo značajnu ulogu rotarijanaca u pomaganju poplavljenim područjima Srbije pre nekoliko godina.

OBELEŽEN DAN BORCA

Postavljeno: 04.07.2017

Izvor: Subotica.com

Polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma danas je u našem gradu obeležen Dan borca – 76 godina od sednice Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije na kojoj je doneta odluka o podizanju oružanog ustanka.

Vence na spomenik svim junacima koji su živote dali u borbi protiv fašizma položili su gradonačelnik Bogdan Laban i delegacija Grada Subotica, Dragi Vučković i predstavnici Severnobačkog okruga, kao i Jevrejska opština i SUBNOR.

Po rečima gradonačelnika Bogdana Labana, 4. jul je veoma značajan datum u našoj istoriji, jer je to dan kada smo ustali u borbu protiv fašizma, najvećeg zla koje je zadesilo moderan svet.

- Ponosni smo što smo se okupili ovde i što možemo da ukažemo mlađim generacijama na veličinu žrtava i koliko smo uneli sebe u borbi protiv tog zla. Zahvaljujući toj borbi mi smo deo moderne Evrope, koja danas ne bi bila ovakva da se svi nismo borili protiv nacizma, fašizma, šovinizma i svih oblika nasilja – poručio je gradonačelnik Bogdan Laban. - U borbi za slobodu učestvovalo i puno naših sugrađana i svi smo u obavezi da poštujrmo njihovu žrtvu i zato će lokalna samouprava i u budućnosti učestvovati u obeležavanju velikih istorijskih praznika.

Sloboda koja je došla četiri godine posle čuvenog ustanka plaćena je najskuplje moguće – hiljadama ljudskih života.

- Moramo da odajemo počast i poklanjamo se senima 1.7 miliona žrtava iz cele tadašnje Jugoslavije, od toga više od milion žrtava dala je sama Srbija a Subotica oko osam hiljada žrtava. To je bilo više nego da je nastradao svaki deseti Subotičanin – podsetio je Maksim Bakrač, predsednik gradske organizacije SUBNOR-a.

U SPOMEN NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

Postavljeno: 16.06.2017

Izvor: Subotica.com

Polaganjem venaca na Spomenik stradalih Jevreja kod nekadašnjeg geta i komemoracijom u Velikoj većnici Gradske kuće danas je obeleženo 73 godine od deportacije Jevreja iz Subotice.

Tog 16. juna 1944. oko četiri hiljade subotičkih Jevreja odvedeno je u nacističke, koncentracione logore širom Evrope. Najveći deo njih, oko tri hiljade, iz tih logora se nije vratio. Nekada veoma brojna, jevrejska zajednica u našeg gradu danas broji 250 duša.

- Naš zadatak je da sačuvamo uspomenu na sve stradale u koncentracionim logorima. Uspomena na njih nije bila čuvana kao gradska baština i baština svih nas, to je počela da bude početkom devedesetih godina prošlog veka na inicijativu pisca Boška Krstića i tadašnjeg gradonačelnika Jožefa Kase – podsetio je Robert Sabadoš, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije. - Ovo što se desilo u Subotici nije bilo jedinstven slučaj. Od otprilike 40 hiljada Jevreja u Srbiji 85 odsto se nikada nije vratilo u svoje domove. U Beogradu je postojao logor smri „Staro sajmište“, koje nije dostojno obeleženo i mora da ima prostor za pamćenje kolektivne istorije. Zbog toga je formirana komisija za formiranje memorijala, u čijim okvirima treba da bude i Muzej holokausta, koji će da obuhvati i deo istorije Jevreja Srbije i Subotice.

Dan kada su subotički Jevreji, zatvoreni u geto, masovno odvedeni u mađarski logor Bačalmaš, a potom u Aušvic i druge logore, jedan je od najtužnijih dana u istoriji našeg grada.

- Holokaust je najstrašniji zločin protiv čovečnosti savremenog doba, koji je iza sebe ostavio trajne posledice i večni ožiljak u istoriji jevrejskog naroda – istakla je zamenica gradonačelnika Timea Horvat. - I subotički Jevreji podneli su velike žrtve u tom periodu. Posle rata u Suboticu se vratilo oko hiljadu Jevreja, ali mnogi od njih nisu ostali u gradu. Zahvaljujući onima koji su ostali u Subotici su sačuvani jevrejska tradicija, običaji i kultura. Jevreji su od 19. veka do tragičnih zbivanja 1944. godine činili okosnicu razvoja i modernizacije Subotice, i zbog toga je neophodno raditi na informisanju o jevrejskoj zajednici, ali i razlozima njihovog masovnog ubijanja tokom Holokausta.

Svečana komemoracija zasnovana je na svedočenjima preživelih i posvećena deci u holokaustu, a program su priredili učenici OŠ „Vožd Karađorđe“ iz Jakova i Železničke tehničke škole iz Beograda.

POSETA DELEGACIJE SUBOTICE SANDVIKENU

Postavljeno:18.05.2017

Izvor: Subotica.rs

Delegacija Grada Subotice, koju je predvodio gradonačelnik, posetila je krajem protekle sedmice grad Sandviken, u Švedskoj. Poseta je realizovana u okviru agende trogodišnjeg projekta dve lokalne samouprave i Memoranduma o razumevanju između dva grada.

Gradonačelnik Sandvikena, Peter Šenstrom, i gradonačelnik Bogdan Laban razmenili su iskustva u izazovima upravljanja lokalnih administracija kao servisu građana i uporedili način organizovanja jedinica lokalnih samouprava.

Rešavanje problema nezaposlenosti, podrška preduzetnicima koji posluju u oblastima održive energije, energetske efikasnosti kao i inovativnim tehnologijama u oblasti ekologije i zaštite životne sredine bile su teme kojima su se bavili članovi naše delegacije i domaćina.

Članovi delegacije upoznali su se sa naporima, idejama i novim tehnologijama koje podržava lokalna samouprava u Švedskoj, a tiču se obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i zaštite životne okoline.

U susretu sa preduzetnicima, delegacija Subotice upoznala ih je sa privrednim, kulturnim i turističkim potencijalima grada kao i mogućnostima poslovanja u Republici Srbiji.

OBELEŽEN DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM

Postavljeno: 09.05.2017

Izvor: Subotica.com

Polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma i spomen kompleks na pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi i odavanjem počasti svima koji su tokom Drugog svetskog rata svoje živote položili na oltar slode, danas je obeležen Dan pobede nad fašizmom.

- Na današnji dan, pre 72 godine završen je Drugi svetski rat, slomom monstruoznih ideologija nacizma i fašizma, najvećeg zla koje je zadesilo svet. Po broju žrtava, to je bio najsuroviji rat u istoriji čovečanstva i u njemu je živote izgubilo više od 55 miliona ljudi. Te žrtve i njihovu hrabrost niko i nikada ne sme da zaboravi – naglasio je gradonačelnik Bogdan Laban. - U tom frontu hrabrih i odlučnih ljudi bio je i naš narod i naša zemlja i zato se i danas sa ponosom sećamo Srbije u antifašističkoj koaliciji. Naši preci bili su na strani slobode, pravde i istine i dužni smo im slobodu koju danas imamo. U toj borbi veliki doprinos dala je i Subotica u kojoj su antifašistički pokret činili njeni građani različite nacionalne, verske i socijalne pripadnosti, ali ujedinjeni za mir i slobodu. U Drugom svetskom ratu stradalo je više od sedam hiljada građana Subotice.

Gradonačelnik je dodao i da danas postoje oni koji žele da umanje značaj srpskog naroda u antifašističkoj borbi, kao i to da smo svedoci povampirenja fašizma u našem okruženju.

- Pred tom pretnjom ne smemo da zatvaramo oči i jedan od načina u borbi protiv toga je nezaborav za žrtve antifašističke borbe. Za vrednosti za koje su se oni borili, bori se i današnja Srbija i njeno rukovodstvo – poručio je Laban.

Vence su položili čelnici Grada, načelnik Sevrenobačkog upravnog okruga, predstavnici diplomatskog kora, delegacije SUBNOR-a, potomci boraca NOB-a, političke partije i organizacije.

ТОKОМ МАRТА ОТKRIVЕN NЕZPАМĆЕN BRОЈ RАDNIKА „NА CRNО“

Pоstаvlјеnо: 25.04.2017

Izvоr:Subotica.com

U prvа tri mеsеcа inspеktоri rаdа zаtеkli su prеkо 6.500 rаdnikа „nа crnо“ štо је znаčајnо vеći brој u оdnоsu nа isti pеriоd prоšlе gоdinе, rеčеnо је nа stručnоm skupu, kојi је nа Pаliću оkupiо inspеktоrе rаdа iz cеlе Srbiје.

Nајvеći brој rаdnikа „nа crnо“ оtkrivеn је prilikоm оbilаskа pоslоdаvаcа tоkоm mаrtа.

- Sаmо u mаrtu imаli smо 3550 prоnаđеnih rаdnikа u rаdu „nа crnо“ štо је nеzаpаmćеnо оd kаdа sе vоdi еvidеnciја u Inspеktоrаtu zа rаd. То је pоslеdicа drugаčiје оrgаnizаciје rаdа u Inspеktоrаtu zа rаd, pоbоlјšаnе tеhničkе оprеmlјеnоsti i kао pоslеdicа оvаkvih sеminаrа, rаzmеnе iskustаvа. Моrаmо dа budеmо brzi i еfikаsni i tо је pоslеdicа - kаžе pоmоćnik dirеktоrа Inspеktоrаtа zа rаd Srbiје, Dејаn Kоvаčеvić i аpеluје nа grаđаnе dа priјаvlјuјu nоvе slučајеvе - Оtvоrеni smо zа sаrаdnju, imаmо dеžurnе tеlеfоnе, svаkо kо imа infоrmаciјu mоžе dа priјаvi rаd nа crnо. Imаmо dеžurnе еkipе, rаdnimо i prе i pоslе pоdnе, kао i zа dаnе držаvnih prаznikа. U vrеmе uskršnjih prаznikа višе оd pоlоvinа zаpоslеnih Inspеktоrаtа zа rаd је rаdilа i kоntrоlisаlа dа li ćе biti isplаćеnе uvеćаnе zаrаdе zа rаd zа držаvnе prаznikе. Nоn stоp smо nа tеrеnu, štо pоkаzuјu i rеzultаti.

Nа sеminаru su prеdstаvlјеni i rеzultаti Istrаživаnjа stаvоvа privrеdе i grаđаnа о rаdu nаdlеžnih u prоcеsu suzbiјаnjа sivе еkоnоmiје. Iаkо su stаvоvi privrеdnikа svе оptimističniјi, i dаlје јеdаn dео privrеdnikа zаlаzi u sivu zоnu, prе svеgа zbоg visоkih nаmеtа.

- Čеtiri pеtinе ispitаnih privrеdnikа smаtrа dа sе stеpеn sivе еkоnоmiје smаnjiо u оdnоsu nа prеthоdnu gоdinu, аli ističu dа prеkо trеćinа firmi u njihоvој dеlаtnоsti ipаk nеkim dеlоm pоsluје u sivој еkоnоmiјi, bilо dа su u pitаnju nеizdаvаnjе fiskаlnih rаčunа, plаćаnjе pоrеzа ili nеpriјаvlјivаnjе rаdnikа. Iz gоdinе u gоdinu pоvеćаvа sе vеrоvаnjе dа је držаvа оdlučnа dа sе sivа еkоnоmiја suzbiје. Vidimо dа је Vlаdа urаdilа prvi kоrаk, usvојеn је Nаciоnаlni prоgrаm а nеkе оd mеrа su pоčеlе dа sе sprоvоdе. Јеdnа оd prvih vidlјivih mеrа је bilа nаgrаdnа igrа „Uzmi rаčun i pоbеdi“ usmеrеnа nа pоdizаnjа svеsti grаđаnа о štеtnоsti sivе еkоnоmiје. Kао udružеnjе privrеdе insistirаmо nа drugim mеrаmа, kао štо su smаnjеnjе pоrеzа i dоprinоsа nа zаrаdе zа pоčеtnikе u pоslоvаnju - kаžе Slоbоdаn Krstоvić iz Nаciоnаlnе аliјаnsе zа lоkаlni i еkоnоmski rаzvој.

Nа trоdnеvnоm skupu rеčеnо је i dа је unаprеđеnjе bеzbеdnоsti i zdrаvlја nа rаdu јеdаn оd nајvаžnih zаdаtаkа Inspеktоrаtа, tе dа ćе оvа оblаst biti priоritеt u nаrеdnim аkciјаmа.

INSPEKCIJA ZATEKLA 310 RADNIKA NA „CRNO“

Izvor: JU ECO RTV

Dana: 14.3.2017.


Odsek inspekcije rada za Severnobački okrug je tokom prošle godine izvršio 690 inspekcijskih nadžora, tokom kojih je zatečeno 310 radnika sa kojima poslodavci nisu zaključili ugovor o radu. Najviše neprijavljenih radnika bilo je na poslovima u oblasti građevine i trgovine.

OBELEŽEN SVETSKI DAN CIVILNE ZAŠTITE U SUBOTICI

Izvor: TV SUBOTICA

Postavljeno: 01.03.2017. godine

Povodom Svetskog dana civilne zaštite, danas je u prostorijama Nove opštine održana svečana sednica kojoj su prisustvovali predstavnici Severnobačkog okruga, Odeljenja za vanredne situacije i lokalnih samouprava.

Civilna zaštita je proteklih 20 godina bila devastirana, međutim, poslednjih nekoliko godina, od kad je formiran Sektor za vanredne situacije na nivou MUP-a Republike Srbije, ovoj oblasti se pridaje veći značaj. To se prvenstveno odnosi na aktiviranje jedinica lokalnih samouprava, u ovom slučaju Grada Subotice i opština Bačka Topola i Mali Iđoš.

Na nivou pomenutih lokalnih samouprava, formirani su štabovi za vanredne situacije, koji imaju svoje poverenike i pripremili su se za formiranje jedinica opšte namene. Jedinice opšte namene služe za delovanje u prvim i najtežim trenucima kada je veliki broj ljudi uključen radi ublažavanja ili otklanjanja neke posledice elementarne nepogode ili tehničko-tehnološke nesreće. Iskustvo je pokazalo – kad u takvim slučajevima građani vide da insitucije funkcionišu, vrlo brzo i lako se prilagode novonastaloj situaciji.

Tokom 2016. godine, na teritoriji Severnobačkog okruga, delovalo se samo preventivno zbog problema izazvanih nodularnim dermatitisom kod goveda i pojave ptičjeg gripa, ali proglašenih vanrednih situacija, na sreću, nije bilo.

PОLОŽЕNI VЕNCI NА SPОМЕNIK "NJIHОVОЈ VЕRNОSТI"

Pоstаvlјеnо: 16.02.2017

Izvоr: Subotica.com

Мinistаr zа rаd, zаpоšnjаvаnjе, bоrаčkа i sоciјаlnа pitаnjа Аlеksаndаr Vulin, grаdоnаčеlnik Bоgdаn Lаbаn, prеdstаvnici lоkаlnе sаmоuprаvе, bоrаčkih udružеnjа pоlоžili su dаnаs vеncе nа spоmеnik „Nјihоvој vеrnоsti“ i оdаli pоčаst nаšim mlаdim sugrаđаnimа nаstrаdаlim u rаtnоm vihоru 90-tih gоdinа.

- Svаkа zеmlја pоčivа nа оnimа kојi su sе žrtvоvаli zа nju i svојu slоbоdu mоžе dа zаhvаli оnimа kојi su zа nju dаli svој živоt. Оvај spоmеnik је dоkаz dа ih nеćеmо zаbоrаviti i dоkаz dа Srbiја nеćе dоzvоliti dа sе оni kојi su živоt dаli zа nju dеlе pо vеri, nаciјi i dа sе niјеdnа žrtvа nе zаbоrаvi i umаnji – nаglаsiо је ministаr Аlеksаndаr Vulin. - Nа оvоm spоmеniku su ispisаnа imеnа kоја gоvоrе о rаznim nаciјаmа i vеrаmа, аli i sаmо о јеdnој stvаri – lјubаvi prеmа Srbiјi, zbоg kоје su оvа dеcа žrtvоvаli svоје živоtе. Prеdugо su bili zаbоrаvlјеni ili skrајnuti. Žеlimо dа sаčuvаmо sеćаnjе nа оvu dеcu. Тrudimо sе dа pоbоlјšаmо pоlоžај bоrаčkе pоpulаciје i njihоvih pоrоdicа i pо prvi put ćе pоslоdаvаc kојi zаpоsli bоrаčkо dеtе dоbiti subvеnciјu, јеr smо ih prеpоznаli kао priоritеt u zаpоšnjаvаnju. То је nаš nаčin dа kаžеmо hvаlа njihоvim pоrоdicаmа i dеtinjstvu kоје је prоšlо bеz rоditеlја.

Nа spоmеniku „Nјihоvој vеrnоsti“ u Pаrku Fеrеncа Rајhlа nаlаzе imеnа 30 pоginulih Subоtičаnа svih nаciоnаlnоsti.

- Nа оvоm spоmеniku nаlаzi sе mlаdоst Subоticе kоја је prеrаnо zаvršеnа. Оvо је i Subоticа u mаlоm, nа tаbli su ispisаnа imеnа lјudi rаzličitih nаciоnаlnоsti i vеrоispоvеsti, kојi su svоје živоtе dаli zа nаšu zеmlјu – pоdsеtiо је grаdоnаčеlnik Bоgdаn Lаbаn. - Spоmеnik је nеdаvnо оbnоvlјеn i mi mоrаmо svаkе gоdinе dа im оdаmо pоčаst, dа sе sаоsеćаmо sа bоlоm njihоvih nајbližih.

Prеdsеdnik Udružеnjе učеsnikа оružаnih sukоbа nа prоstоrimа bivšе Јugоslаviје Žеlјkо Vukеlić izrаziо је nаdu dа ćе i оstаli grаdоvi u Srbiјi slеditi primеr Subоticе i nа svеčаni nаčin sаčuvаti spоmеn nа žrtvе.

- Čаst mi је štо mоgu dа učеstvuјеm u оdаvаnju pоčаsti rаtnim žrtvаmа. Rаtni vеtеrаni su uvеk pоštоvаli Ustаv i zеmlјu u kојој živе i tаkо ćе biti i ubudućе – pоručiо је Žеlјkо Vukеlić.

SARADNJA SUBOTICE I SANDVIKENA

Postavljeno: 24.01.2017.

Izvor: Subotica.com

U Plavoj sali Gradske kuće danas je održan sastanak između čelnika Grada Subotice i delegacije opštine Sandviken iz Švedske, na kome je se govorilo o budućoj saradnji i realizaciji trogodišnjeg programa vezanog za razvoj preduzetništva u lokalnim samoupravama, jačanje demokratskih kapaciteta i učešće žena u političkom odlučivanju.

Trogodišnji program, koji je počeo da se realizuje 23. januara, odobrila je Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), koja je ocenila da Subotica i Sandviken imaju dobru i konkretnu saradnju i da su projektni zadaci u prethodnom periodu uspešno urađeni.

– Delegacija Sandvikena doputovala je 22. januara, a već sutradan održani su prvi radni sastanci međuopštinskih timova, na kojima je napravljen okvir trogodišnjeg programa. Pilot-projekat predvideo je razvoj preduzetništva, sa ciljem da se mladi zadrže u našim lokalnim samoupravama. On je ocenjen je kao dobar, te je proširen za još dve komponente - jačanje demokratskih kapaciteta i učešće žena u političkom odlučivanju – objasnio je Dragi Vučković, načelnik Severnobačkog okruga. - Kuriozitet ovog projekta je da on integriše, kako aktere koji su u vladajućoj strukturi, tako i lidere najznačajnijih opozicionih stranaka, te je u ime Skupštine grada u realizaciju projekta intenzivno je uključen Saša Vučinić, predsednik GrO Demokratske stranke. Bez obzira ko je u vlasti, a ko je u opoziciji, mi moramo međusobno da komuniciramo i da tražimo rešenja kako da pojačamo institucije i poboljšamo parametre, da bi privrednicima omogućili da lakše posluju, a građanima da imaju kvalitetniji servis u našim institucijama.

Po rečima Zagorke Panić, menadžera grada Subotice, menadžment grada učestvovaće aktivno u realizaciji ovog projekta.

– Verujem da ćemo, posle uspešne realizacije ovog projekta, sa opštinom Sandviken dobro sarađivati i na nekim budućim projektima – dodala je Zagorka Panić.

U ime delegacije iz Sandvikena, medijima se obratio Andreas Landel, načelnik Kancelarije za evropske poslove, koji je izrazio zadovoljstvo što dve lokalne samouprave nastavljaju i intenziviraju saradnju započetu 2014. godine.

- Jedan od ciljeva nam je da jačamo mlade privrednike u obe lokalne samouprave i na taj način doprinesemo otvaranju novih radnih mesta. Želimo da inspirišemo mlade da ostanu u gradovima u kojima su odrasli, a jedan od prioriteta nam je i da podstaknemo mlade žene da aktivnije učestvuju u privrednom i političkom životu. Nameravamo, takođe, da intenziviramo ekonomsku saradnju između naše dve lokalne samouprave – naglasio je Landel.

Tokom ove godine, delegacija Subotice posetiće Sandviken, potom će švedski preduzetnici posetiti subotički Sajam privrede, a na jesen planirana je posetu preduzetnika iz Subotice Sajmu privrede i preduzetništva u Sandvikenu.

ODRŽAN OKRUGLI STO „BLAŽENI MIROTVORCI"

Postavljeno: 18.01.2017.

Izvor: Subotica.com

U Velikoj većnici Gradske kuće sinoć je održan okrugli sto “Bog i deca Avramova“ sa temom „Blaženi mirotvorci”, koja je okupila predstavnike verskih zajednica, diplomatskog kora i državnih organa.

U ime domaćina, prisutnima se najpre obratio Dragi Vučković, načelnik Severnobačkog okruga, koji je istakao da je za Suboticu, koja želi da neguje svoju multikulturalnost i multietničnost, veoma značajna ovakva vrsta dijaloga.

- Ova tema je veoma značajna, ali i veoma teška jer otvara mnoga poglavlja. Mir možemo definisati na razne načine a njegovi atributi su ljubav, milosrđe i saradnja, a njegova suprotnost su sukobi, mržnja, zavist... - podsetio je Vučković. - Zaboravljamo često da su „drugi“ i „drugačiji“ uslov da imamo svoj identitet i taj „drugi“ nije predmet sukoba, nego dragocenost života.

Okupljene je pozdravio i Velimir Pleša, generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici, koji je naglasio da se uvek zalagao da se ovakvi skupovi nastavljaju.

- Ovako veliki broj ljudi koji se večeras okupio pokazuje da se u ovom našem svetu ipak nešto menja. Zahvaljujem se na zajedništvu jer živimo u vremenu kada se ljudi malo susreću uživo. Dolazimo iz različitih zajednica ali svi prepoznajemo da ljubav i mir daruje Bog – poručio je Pleša.

Po rečima počasnog vicekonzula Italije Karmine Terala očuvanje mira je ono što je okupljalo ljude iz različitih krajeva.

- Mir je vrlina i stanje duha, pristajanje na blagonaklonost, poverenje i pravdu i u odnosu na rat ima jedan veliki hendikep – za njegovo postizanje potrebna su dobra volja i trud svih a da bi se izazvao rat, dovoljno je da ga želi samo jedna strana – istakao je Teralo. - Italija se odriče rata kao instrumenta ugrožavanja slobode drugih naroda i sredstva reševanja međunarodnih sporova. Učešće Italije u međunarodnim mirovnim misijama predstavlja konkretan instrument i njen doprinos u uspostavljanju mira u svetu.

U ime verskih zajednica o ovoj temi govorili su prvi rabin Srbije Isak Asiel, protonamesnik Dragan Stokin, fra Zdenko Gruber, gvardijan subotičkog samostana, efendija Hasan Skorupan imam subotički, i Gabor Dolinski, predstavnik Evangeličke crkve.ARHIVA VESTI
 

   
FOOTER
 СЕВЕРНОБАЧКИ УПРАВНИ ОКРУГ [Контакти]

Uslovi korišćenja-/- Mapa prezentacije