home » src » o_nama

 menu-sredina
О Округу
Контакт
Вести
Актуелности
Документи
Информатор о раду
e-Услуге
Архива
  Линкови

Мапа презентације
A A
   

  О ОКРУГУ
 
  Увод
linija
  Начелник округа
linija
  Надлежности и организација
linija
  Инспекцијске службе
linija
  Суботица
linija
  Бачка Топола
linija
  Мали Иђош
 
pretraga

 
WEB OKRUŽENJE IMENIK VLADE RS NARODNA SKUPŠTINA RS
VLADA RS
Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu RS
Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine RS
SEVERNOBAÈKI OKRUG

Севернобачки управни округ протеже се на северу Војводине, на површини од близу 1800 км2. Од укупне површине, 89% чине пољопривредне површине, већином плодне оранице. У округу има 45 већих и мањих насеља. Просечан број становника по насељу је око 5.000. Област чине три општине: Суботица, Бачка Топола и Мали Иђош. Центар Округа је у Суботици. Према попису становништва из 2001. године, на територији Округа живи 200.140 становника.
 
Чињеница да је скоро 90% површине пољопривредно земљиште умногоме одређује и привредну структуру Округа. Севернобачки управни округ је у непосредној близини државне границе са Мађарском, односно граничним прелазима Келебија и Хоргош. Добра географска позиција Округа, на магистрали главних европских саобраћајних коридора, дугогодишња привредна и стваралачка искуства и одговарајуће грађевинске локације, велика су предност која се нуди инвеститорима, што ово подручје чини атрактивним за домаћа и страна улагања. 

Коначно, треба поменути и огромне туристичке потенцијале целе ове регије. Најатрактивнији део понуде даје Палић који се развио као бања и луксузно одмаралиште европског шарма са квалитетним хотелима, велелепни вилама, прекрасним зоолошким вртом и занимљивим кафићима. Речју, место изванредне атмосфере, ризница природног богатства. Заједно са Суботица, Палић је такође једна од европских локација украшених са Аrt Nouveau, уметничким стилом који је не само инспирација, него и веза са великим бројем земаља, градова и уметника. Атракција је и језеро Лудаш, природно станиште бројних угрожених животињских врста (углавном птица), ергела Зобнатица са значајним потенцијалима у ловном туризму, салаши са својим специфичним понудама итд.

  • Суботица је вишенационалан и вишеконфесионални  центар: уз православну и католичку, као највеће, у граду има близу тридесет малих верских заједница. Главни црквени објекти су:

  • Православна црква у Александрову, из XVII века.

  • Православна црква из XVIII века

  • Катедрала Св. Терезије Авилске из 1797. године

  • Фрањевачки самостан из 1723. године

  • Синагога

 

 


 

 

   
FOOTER
 СЕВЕРНОБАЧКИ УПРАВНИ ОКРУГ [Мапа]

Услови коришћења -/- Мапа презентације