home » src » vesti

 menu-sredina
О Округу
Контакт
Вести
Актуелности
Документи
Информатор о раду
e-Услуге
Архива
  Линкови

Мапа презентације
A A
   
pretraga

 
WEB OKRUŽENJE IMENIK VLADE RS NARODNA SKUPŠTINA RS
VLADA RS
Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu RS
Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine RS

Novi web sajt u pripremi

BAčKA TOPOLA
Вести

ОБЕЛЕЖЕНА 100. ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА СУБОТИЦЕ У ВЕЛИКОМ РАТУ

Постављено: 134.11.2018.г.

Извор: Subotica.com

Полагањем венаца на спомен-плочу на железничкој станици и Споменик јунацима палим за ослобођење и уједињење 1912-1918 на Пушкиновом тргу, обележена је стогодишњица ослобођења Суботице у Првом светском рату. У име суботичке локалне самоуправе венац на Споменик јунацима палим за ослобођење и уједињење 1912-1918 положиo je градоначелник Богдан Лабан.

Код Споменика јунацима палим за ослобођење и уједињење 1912-1918 за пале борце служен је парастос, а на велика страдања која је претрпео српски народ у Првом светском рату подсетио је архијерејски намесник и парох храма Светог Вазнесења Господњег, свештеник Миодраг Шипка.

Присутнима се обрaтио и члан Удружења ратних добровољаца 1912-1918. године и њихових потомака и поштовалаца, подружнице из Бајмока, Драгутин Лукић, који је истакао да морамо да се дивимо патриотизму српских ратника из ратова 1912-1918. године којима је родољубље била једина морална мера њихових дела и велика њихова унутрашња истина. Нагласио је да нам борба српских ратника из времена Првог светског рата, која је била њихов идеал, служи као светао пример како се воли и брани отаџбина.

Венце на споменик на Пушкиновом тргу положили су и представници Севернобачког управног округа, СКЦ „Свети Сава“, Буњевачког културног центра, Удружења добровољаца и њихових потомака 1912-1918. године и представници других удружења и организација. Цвеће на споменик положили су ученици Политехничке школе. Као и ранијих година, полагању венаца присуствовали су и бројни грађани који су се окупили да одају пошту палим јунацима.

Организатори обележавања Дана ослобођења Суботице у Првом светском рату, познатом и под именом Велики рат, су СКЦ „Свети Сава”, Буњевачки културни центар, Удружење ратних добровољаца 1912-1918. године и њихових потомака и поштовалаца и Град Суботица.

ОДРЖАНА СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА „СРБИЈА ЈЕ ВЕЧНА ДОК СУ ЈОЈ ДЕЦА ВЕРНА“

Постављено: 04.11.2018.г.

Извор: Subotica.com

Поводом века од завршетка Првог светског рата и присаједиња Војводине Краљевини Србији синоћ је у Великој већници Градске куће одржана Свечана академија "Србија је вечна док су јој деца верна".

У свечаном делу обележавања великог јубилеја наступили су „Српски православни појци” из Београда и певачка група „Звуци с камена” из Новог Сада, док је говор генерала Михаила Рашића казивао глумац Милош Станковић.

Присутне у препуној Великој већници поздравио је градоначелник Богдан Лабан подсећајући да је Велики рат један од највећих догађаја у српској историји, те да је у њему Србија платила слободу са око милион и триста жртава, односно трећином становништва.

- Најмање што данас можемо је да ове стравичне чињенице не заборавимо, да хероји и хероине Великог рата не буду само у читанкама него и у срцима наших и наших потомака. Да није било њих ни ми данас не би били овде – поручио је градоначелник Богдан Лабан. - Снага њихових дела није потпуна ако не допре до свести младе генерације, да гледајући ка будућности не забораве оно што им је остављено, а плаћено је животима. Обележавамо сто година поноса и славе и наша је дужност и обавеза, не само да сачувамо сећање на победу, него и да и из њега извучемо поуке. Поносни на наше претке, сада смо ми та генерација која својим потомцима треба да постане понос и то тако што ћемо им оставити будућност.

Током програма приказана је и обимна „Историјска читанка“ која је представила све људе – међу којима су и Милунка Савић, Арчибалд Рајс, Воја Танкосић и многи други, чија су имена златним словима уписани у прошлошти Србије, али и великог дела Европе.

Како је речено, споменик Цару Јовану Ненаду у центру Суботице, подигнутом девет година од уједињења и четири века од његове трагичне смрти, својеврсни је камен међаш словенског југа и мађарског севера. Од појаве цара Јована Ненада ови крајеви су у својој државотворној мисли улазили у састав Србије а та идеја добила је прави обрис 1918. године. „Твоја је мисао победила“ - стоји и данас уклесано на споменику поред кога свакодневно пролазимо.

ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА СУБОТИЦЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОКМ РАТУ

Постављено: 10.10.2018.г.

Извор: Subotica.com

Свечаном седницом Скупштине града и полагањем венаца на спомен комплекс на Тргу жртава фашизма и на Православном гробљу у Дудовој шуми, данас је обележено 74. године од ослобођења Суботице у Другом светском рату.

По речима Тивадара Бунфорда, председника Скупштине града, како се историја не би поновила, треба да поштујемо прошлост, али и на њеним грешкама да градимо будућност, негујући хармоничне међунационалне односе и поштујући права грађана различитих националних припадности.

– Наша околина и друштво временом је сазрело и створило темеље за праве вредности. У људе се полако уградио осећај заједништва, међусобног поштовања, потребе за миром, складом и заједницом која ствара основ за развој – нагласио је Бунфорд. - Мржња, завист, нетрпељивост и непоштовање знатно су мање изражене него раније, човек се развија, свестан потребе за повећањем квалитета живота, моралним осећајем за правим смерницама и истински добрим вредностима. Управо ће развој ове свести довести до среће, љубави, међусобног поштовања и уважавања, а самим тим и до окончања ратова, невоља и страдања.

За Максима Бакрача, председника Градског одбора СУБНОР-а, 10. октобар је најзначајнији датум у историји нашег града, јер су тада јединице Народноослободилачке војске Југославије и припадници Првог суботичког партизанског одреда у садејству са јединицама Црвене армије, сломили отпор непријатеља и тако дуго очекивану слободу донели Суботици и њеним грађанима.

– Зато смо дужни да негујемо посебне успомене на, пре свега, славног команданта Првог суботичког партизанског одреда, врхунског спортисту и хероја Јована Микића Спартака који је за ослобођење свог родног града положио двој млади живот – јасан је Бакрач. - Суботица је дала више од 2.000 младића и девојака у редове Осме Војвођанске ударне бригаде, од којих је 586 погинуло, а више од хиљаду кућама вратило као ратни војни инвалиди.

У име Града Суботице венце је положила делегација коју је предводио Вељко Војнић, заменик председника Скупштине града, који је рекао да је 10. октобра 1944. године Суботица славно ослобођена не само од фашистичке чизме него и од погубне идеологије која је започела највећу трагедију 20. века.

- Не смемо да заборавимо да су војне операције, попут оне вођене за ослобођење града Суботице, биле први кораци у успостављању новог цивилизацијског поретка у којем данас слободно живимо у радимо – нагласио је Војнић.

НАЧЕЛНИК ОКРУГА ПРИСУСТВОВАО II СЕДНИЦИ РАДНЕ ГРУПЕ ЗА САРАДЊУ СА ОКРУЗИМА И КООРДИНАЦИЈУ ИНСПЕКЦИЈСКОГ НАДЗОРА У АП ВОЈОВДИНИ

Постављено: 03.10.2018.г.

Начелник Севернобачког управног округа Драги Вучковић присуствовао је II седници радне групе за сарадњу са окрузима и координацију иснпекцијског надзора у АП Војовдини која је одржана 02.10.2018.г., са почетком у 10,00 часова.

Присутни су на седници анализирали досадашњи рад Радне групе на основу закључака са I седнице, размотрили Извештај са састанка са државним секретаром Касаловићем и представнцима координационе комисије и договорили се око организације заједничке седнице Координационе комисије и радне групе.

СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ БРУЦОША НА ЕКОНОМСКОМ ФАКУЛТЕТУ

Постављено: 01.10.2018.г.

Извор: Subotica.com

Нова школска година на Економском факултету у Суботици започела је данас, свечаним пријемом студената прве године основних академских студија.

Економски факултет ове године је уписало укупно 502 студента, од чега 142 студента у Суботици, на осам студијских програма из области економије, менаџмента и пословне информатике. За њих је данас уприличен свечани пријем у Амфитеатру ове високообразовне установе, а своја очекивања од студија, поделио је са нама Љубомир Апелић, студент прве године Агроекономије.

- Уписао сам Економски факултет због боље будућности, јер је веома значајно да наставимо школовање, да се стално усавршавамо и проширујемо тренутна знања, а очекујем да ћу га успешно завршити - рекао је Апелић.

На истом смеру, у првој години студија придружила му се и Миљана Ћадић, која каже да ју је на студије привукло велико интересовање за економију.

- Завршила сам средњу Економску школу, интересује ме економија и имала сам велику жељу да наставим школовање, а очекујем да ћу да научим нешто ново и стекнем још већа знања него што имам сада - истакла је Ћадић.

Бруцош Никола Буњевчев, одлучио је да настави студије на Економском факултету, јер сматра да ће му пружити веће шансе за запослење, у односу на то да се задржао само на средњем образовању.

- Од студија очекујем да ћу се усавршити, уписао сам Европску и међународну економију и надам се да ћу завршити све у року, јер ми је то примарни циљ - рекао је кратко Буњевчев.

У име студената Економског факултета, бруцошима је добродошлицу пожелео Вукашин Стојановић, потпредседник Студентског парламента, као неко ко им је по годинама и искуству најближи и коме су студије и студентски живот још увек свежи.

- Ово је нови почетак и једна нова, потпуно непозната прича за вас, која са собом доноси нова познанства, нове прилике, ново знање, искуства, љубави, дружења, журки и још много тога. За почетак вам желим да изађете из граница и оквира које сте сами себи поставили или вам их је неко други поставио и да идете што даље можете у ономе што ће вам факултет пружити и омогућити у наредних неколико година - поручио је Стојановић и додао да им је за сва питања и недоумице Студентски парламент увек на располагању.

Декан факултета, проф. др Александар Грубор, истакао је да нову генерацију студената чине млади људи, који су уписали економију желећи на тај начин да покажу како правих и добрих економиста у Србији нема много.

- Од наших студената се, пре свега, очекује да буду вредни и радни, да уче и полажу испите, те да након четворогодишњих студија стекну назив дипломирани економиста. Економски факултет ће се трудити да својим студентима понуди нова и применљива знања у складу са временом у којем живимо, а ту пре свега мислимо на растући значај информационих технологија и општег процеса дигитализације, не само у нашој земљи, него и у окружењу - истакао је проф. др Грубор.

Успешан почетак студија, бруцошима су пожелели и Срђан Самарџић, члан Градског већа задужен за област туризма, инвестиција и међународне сарадње, и Драги Вучковић, начелник Севернобачког управног округа, који су присуствовали свечаности.

МИНИСТАР ДРЖАВНЕ УПРАВЕ И ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ ОДРЖАО САСТАНАК СА НАЧЕЛНИЦИМА УПРАВНИХ ОКРУГА

Постављено: 26.09.2018.г.

Извор: сајт Министарства државне управе и локалне самоуправе

Министар државне управе и локалне самоуправе, Бранко Ружић, састао се данас са начелницима управних округа Србије у општини Алибунар у оквиру редовних сусрета, а у циљу боље примене реформе јавне управе на свим нивоима власти.

„Веома важне помаке смо постигли у оквиру реформе јавне управе, посебно ако погледамо законодавни оквир“, рекао је министар истичући да је најзахтевнији део управо њихова примена. У том послу потребна је јача улога начелника округа како бисмо осигурали да се и на локалном нивоу реформа добро разуме и адекватно примени.

Напомињући да је улога начелника значајна у досадашњим активностима у оквиру реформе инспекцијског надзора, министар Ружић најавио је ускоро и измене и допуне Закона о инспекцијском надзору, са чиме ће се ускоро изаћи пред јавност у оквиру јавне расправе.

На истом смеру, у првој години студија придружила му се и Миљана Ћадић, која каже да ју је на студије привукло велико интересовање за економију.

„Велики број новина које предлажемо овим, рекао бих, допунама тиче се олакшавања рада привредника, али и инспектора“, подвлачећи да је актуелни текст закона веома добар и да се понајвише допуњава новим механизмима, као што је „субјекат од поверења“ чиме ће се предложити период за привреднике са добром историјом пословања које инспекције неће посећивати неко време, већ ће ти привредници радити самопроцене и о истим обавештавати инспекције.

РЕКОНСТРУИСАНЕ ДВЕ ВИСОКОНАПОНСКЕ ТРАФО СТАНИЦЕ

Постављено: 20.09.2018.г.

Извор: Subotica.com

У рекострукцију две вискоконапонске трафо станице „Суботица 1“ и „Суботица 2“, Електропривреда Србије уложила је око 3 милиона евра.

Фото: РТВ Yu-еcо

Приликом обиласка реконструисаних трафо станица, в.д. директора Електропривреде Србије, Милорад Грчић, рекао је да је Град Суботица један од најважнијих индустријских центара на северу земље, те да је било неопходно да се обезбеди стабилно и сигурно напајање електричном енергијом.

- Град Суботица је један од најважнијих градова и региона и најбитнијих индустријских центара у северном делу Србије. За сваки индустријски развој је неопходно обезбедити инфраструктуру, а део тога је и напајање струјом - истакао је Грчић и подсетио да је трафо станица Суботица 1 изграђена 1959. године, те да је сада први пут рекоструисана - До ове реконтрукције била је само поправљана и решавани су само тренутни кварови. Први пут после 59 година ова трафо станица је у потпуности реконструисана и модернизована, са повећаним капацитетом. На тај начин су обезбеђени услови да нови инвеститори могу да граде нове фабрике.

Начелник Севернобачког управног округа, Драги Вучковић, захвалио се Грчићу на посети јер, како је рекао, Суботицу деценијама уназад није посетио директор ЕПС-а. Проширивањем енергетских капацитета, према речима Вучковића, биће омогућено стабилно снабдевање корисника из насеља Александрово и Нови Жедник, али и економски развој града.

- Када преговарате са инвеститорима, врло их занима какав је инфаструктурни амбијент и снабдевање струјом. Суботица има будућност и захвални смо Влади Србије и ЕПС-у као систему што су уврстили Суботицу у своје планове за реконструкцију, Суботица није само богатија за нешто више од 350 милиона динара, Суботица је сада богатија јер има основ за свој развој, односно има добре предуслове да се развијамо и економски и као друштво - нагласио је Вучковић.

ОВЕ ГОДИНЕ ЗАТЕЧЕНО 270 ЛИЦА АНГАЖОВАНИХ БЕЗ УГОВОРА О РАДУ

Постављено: 03.08.2018.г.

Извор: RTV YUECO

У првих шест месеци ове године, 270 лица је затечено да раде на црно. Највећи број радника на црно је у области грађевинарства, потом у угоститељству, трговини и пољопривреди.

Одсек инспекције рада Севернобачког округа је током прошле године открио 415 радника на црно. Са овим радницима су послодавци након тога засновали радни однос. До 30. јуна ове године, број радника затечених да раде на црно је 270. У инспекторату рада истичу да је највећи број радника који раде без уговора о раду у области грађевинарства. Осим у грађевини, већи број радника на црно инспектори рада затичу у угоститељству, трговини и пољопривреди.

- Највећи број лица који су радили на црно је управо у грађевинарству, што има за последицу највећи број повреда на раду, због чега је и посебна пажња усмерена ка контроли градилишта, на којима се врло често дешава да људи раде као нерегистровани субјекти, односно да се ангажују лица која нису закључила уговор о раду, нису пријављена на обавезно социјално осигурање, нити су им достављена било каква лична заштитна средства - каже Божо Ивковић, шеф Одсека инспекције рада Севернобачког управног округа.

- Закон о раду у члану 273. предвиђа казне за предузетнике и правна лица која не закључе уговор о раду са ангажованим радницима. За предузетнике је новчана казна у износу од 300 до 500 хиљада динара, а за правна лица од 600 хиљада до 2 милиона динара, а прекршајно одговара и одговорно лице.

- Желим да напоменем да имамо нулту толеранцију за рад на црно и нерегистроване субјекте, односно када утврдимо да неко обавља делатност без уписа у општи односно посебни регистар. Овом приликом апелујем на послодавце да инспектори рада раде седам дана недељно 365 дана у години - напомиње Ивковић.

У Одсеку инспекције рада Севернобачког управног округа истичу да су честе и ноћне и викенд акције контроле како би се сузбио рад на црно.

ОБЛЕЖЕН ДАН БОРЦА

Постављено: 04.07.2018.г.

Извор: Subotica.com

Дан борца, 4. јули, дан када је пре 77 година одржана седница Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Југославије, обележен је данас у Суботици полагањем венаца на споменик на Тргу жртава фашизма и Споменик њиховој верности.

Венце су положиле делегације Републике Србије, Града Суботице, представници борачких удружења, невладиних организација...

- Обележавање датума попут данашњег, важно је не само како би се млађи нараштаји упознали са својом историјом и сачували је од заборава, него како би то била и опомена свима нама, да не дозволимо да се зло поново догоди - нагласио је Вељко Војнић, заменик председника Скупштине града. - Важно је млади знају да такве ствари морамо стално да држимо на оку, да се против њих боримо и да више никада не дође до таквих сукоба који су однели више од 50 милиона жртава.

Дан борца се од 1956. до распада Југославије прослављао као државни празник, а од свих шест република задржала га је једино Србија. Званично је укинут 2001. године, али се и данас незванично обележава у организацији борачких удружења.

- Трудимо се да укључимо што више младих, јер потомци и поштоваоци славне традиције морамо да се сетимо учесника овог али и других ратова у којима су наши преци дали животе да би нама било боље – истакао је Никола Урошевић, секретар ГО СУБНОР-а.

ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА ДЕПОРТАЦИЈЕ ЈЕВРЕЈА

Постављено: 15.06.2018.г.

Извор: Subotica.com

У спомен на четири хиљаде суботичких Јевреја, који су пре 74 године депортовани у логоре, данас је у Синагоги одржан комеморативни скуп.

За суботичке Јевреје 16. јун 1944. године је један од најтужнијих дана. Тада је почела њихова депортација у транзитне логоре, а потом у Аушвиц и друге нацистичке логоре смрти широм Европе.

- Зло може да се догоди сваког дана, и оно што се тада десило, може да се понови, а наше је да будемо будни, зато што зло не спава. Оно је ту око нас, а ми смо ти који можемо да допустимо да се размахне или да га у томе спречимо - поручио је главни рабин Србије Исак Асиел.

Суботички Јевреји данас јесу малобројни, али су од друге половине деветнаестог века до трагичних збивања 1944. године чинили окосницу напретка, модернизације и изградње нашег града.

- Холокауст никада и нигде не сме да се понови. На нама и будућим генерацијама је да памтимо, чувамо сећање на жртве и клањамо се сенима оних који су страдали само зато што су били друге нације и вере - истакао је градоначелник Богдан Лабан и подсетио на јаке пријатељске односе српског и јеврејског народа, који су заједно прошли кроз тешке историјске тренутке.

Председник Савеза јеврејских општина Србије Роберт Сабадош је изразио захвалност присутнима што су се придружили болу и жељи Јевреја да се не забораве невине жртве које су страдале у Другом светском рату.

- Наша је обавеза да се сећамо страдалих у холокаусту, првенствено због млађих нараштаја - сматра Роберт Сабадош.

АТБ "СЕВЕР" ПРОСЛАВИО 95. РОЂЕНДАН

Постављено: 06.06.2018.г.

Извор: Subotica.com

АТБ СЕВЕР ове године обележава један изузетан јубилеј, 95 година постојања, што га чини једном од најстаријих фабрика за производњу ротационих електричних машина у југоисточној Европи.

Најзначајнији производи које АТБ СЕВЕР производи су електромотори ниског и високог напона, синхрони и асинхрони генератори.

Своје производе пласира на светско тржиште за примену у областима као што су енергетика, рударство, металургија, металска индустрија, производња цемента и папира, нафтна и хемијска индустрија, водопривреда и водоснабдевање. Производе АТБ СЕВЕР-а можете наћи на готово свим континентима.

У области обновљивих извора енергије АТБ СЕВЕР се специјализовао за модернизацију постојећих енергетских објеката, али и за изградњу нових. Већ десетак година пружа услугу комплетног опремања малих хидорелектрана по принципу "кључ у руке".

АТБ СЕВЕР је у својој историји прошао кроз различите промене али прекретницом у развоју и пословању сматра се 2011. година, када је кинеска групација Wolong, један од водећих брендова у моторској индустрији у свету, купио АТБ групу.

Последњих неколико година приметна је позитивна тендеција у развоју компаније, те је 2017.годину АТБ СЕВЕР завршио са 22% већим прометом него 2016.годину. Значајан је и раст броја запослених, претежно у производном сектор, те данас АТБ СЕВЕР има 465 запослених али ту неће стати.

АТБ СЕВЕР је компанија која веома пажљиво планира своју будућност. Циљ којим се руководи је да буде препознатљив и конкурентан на светском тржишту, а све уз подршку WOLONG групе.

- Пратећи најновије технолошко-техничке трендове из своје области, чијем стварању и сам доприноси, АТБ СЕВЕР ће и даље усавршавати своје производе са основним мотивом, а то је испуњење специфичних захтева купаца. АТБ СЕВЕР не производи само моторе и генераторе већ претвара амбициозне концепте својих купаца у модерне, иновативне и поуздане производе, који су јединствени и окренути будућности. - поручују из ове компаније

ОТВОРЕН "СУБОТИЧКИ САЈАМ 2018"

Постављено: 31.05.2018.г.

Извор: Subotica.com

У Хали спортова данас је свечано отворен 12. Међународни и регионални сајам привреде „Суботички сајам 2018“, који је окупио 182 излагача из Србије, Словеније, Мађарске, Хрватске, Црне Горе, Републике Српске и Италије.

Овогодишњи партнер манифестације је словеначки град Блед, а централна тема туризам.

Суботичку смотру привреде свечано је отворио градоначелник Богдан Лабан, подсећајући на историјат сајма и истичући настојања локалних власти да наш град поново постане индустријски, трговински и туристички центар Србије.

- Од 2007. године до данас на овој манифестацији представили су се привредници из великог броја држава, а од самог почетка стално су били присутни излагачи из Мађарске, Хрватске и Србије. Мењало се доста тога, али не и међународни карактер, садржаји и место одржавања – Хала спортова, која је на наше велико задовољство излагача и посетилаца ове године климатизована. Сајам је постао место сусретања, размене идеја, искустава, успостављања пословних контаката, а његов значај је промоција стратешког потенцијала региона и наше земље – истакао је градоначелник Богдан Лабан. - Када сам јуна 2016. године изабран за градоначелника рекао сам да ће ова власт радити у интересу грађана, да ће се базирати на привлачењу инвестиција, отварању нових и чувању постојећих радних места, оживљавању Палића... Да то нису биле празне речи и обећања говори и чињеница да се Суботица налази у трговинском суфициту 7-10 одсто, што се дешава први пут од краја осамдесетих година. У Привредној зони ради више од шест хиљада људи и број запослених је у сталном пораст, а на евиденцији суботичке филијале НСЗ налази се 5.992 лица, што је за више од четири хиљаде људи мање него пре неколико година.

Госте је поздравио и Слободан Војиновић, директор Регионалне привредне коморе СБО, пожелевши им пуно успешних договора и склопљених послова.

- Отворили смо врата привреди Србије и региона да покажемо шта смо урадили од прошле године до данас – поручио је Војиновић. - У прошлој години прешли смо цифру од две хиљаде долара промета са иностранством, настављамо сарадњу са сваком земљом Европске уније и Руском федерацијом и трудимо се да направимо суфицит.

Сајам ће бити отворен до 2.јуна од 10 до 19 часова, док ће на дан затварања бити врата хале бити отворена од 10 до 14 часова. Улаз на Сајам је и ове године бесплатан.

СУБОТИЧКИ УСЛУЖНИ ЦЕНТАР ЗА ПРИМЕР ЕФИКАСНЕ УПРАВЕ

Постављено: 23.05.2018.г.

Извор: Subotica.com

Градски Услужни центар један је од ретких који може да се похвали да са грађанима комуницира на три језика који су у службеној употреби, а да је притом брз и ефикасан у издавању докумената.

Овако је рад Услужног центра у Градској кући данас оценио Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе.

- Задовољство ми је што видим да овај Услужни центар функционише на овај начин, и то не од јуче, него дужи временски период, и честитам на томе градоначелнику и његовом тиму – истакао је Ружић. - Процес дигитализације је један од приоритета Владе Србије, али не само у техничко-технолошком виду, неко као цео друштвени ток који треба да олакша процедуре и привреди и грађанима. Пројекат који је рађен са Саветом Европе пре две године је уродио плодом и тројезичност, која је овде присутна, је једна драгоценост, не само у погледу законских норматива, него и у смислу олакшавања комуникације грађана са државном управом. То функционише на прави начин те грађани могу да поднесу захтев и добију документ на свом језику. Тај огледни пример јединственог управног места и такву праксу покушаћемо да применимо на територији целе Србије.

Министар је додао и да је наш град на првом месту по брзини издавања грађевинских дозвола, али и по питању легализације, која захтева дужи временски период. Ружић је најавио конкурс вредан 50 милиона динара на који ће моћи да аплицирају локалне самоуправе, а за покретање јединственог управног места, какво већ постоји у Суботици.

- Ово је прави показатељ којим путем треба да наставимо да још више олакшамо комуникацију грађана и привреде са органима државне управе – нагласио је Ружић.

Градоначелник Богдан Лабан подсетио је да је Услужни центар отворен још 2004. године и да константно унапређује услуге и ради на приближавању Градске управе грађанима.

- Да смо у томе успели говоре и специјална признања која смо добили од Владе Републике Србије, него и од НАЛЕД-а 2017. године и Суботица је на првом месту у издавању е-дозвола – нагласио је градоначелник Лабан. - Настојимо да се не уљуљкамо и да даље радимо на побољшању услова и мислим да ћемо у томе и успети.

ОТВОРЕНА ФАБРИКА PLASTIKCAM EAST DOO

Постављено: 17.5.2018.г.


Извор: Super-info.rs

У индустријској зони „Мали Бајмок“ у Суботици свечано је отворена фабрика ПластикЦам Еаст ДОО, прва инвестиција италијанског произвођача пластичних компоненти „Цаминада“ ван граница Италије. Фабрика у првој, од укупно пет планираних фаза изградње, пословање започиње са 26 радника, а у плану је да повећањем обима производње запосли још стотину.

Свечаним пресецањем врце, фабрику су званично отворили директор компаније „Цаминада“ Алдо Каминада, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бијелић, начелник Севернобачког округа Драги Вучковић и аташе за економију, трговину и научну сарадњу Амбасаде Републике Италије у Београду Матиас Клаиваз.

Фабрика је изграђена на површини од 2.250 квадратних метара, од чега је 1800 квадратних производног и складишног и 450 квадратних метара канцеларијског простора. Основана је у Италији почетком 60-их година прошлог века и све до средине деведесетих послује под називом ПластикЦам, да би увођењем треће генерације породице у бизнис кренула њена даља експанзија, што за последицу има аквизицију компаније ЊеркЦам средином ове деценије и касније стварање холдинга ТхинкПластиц, коме од данас припада и ПластикЦам Еаст у Суботици.

Фабрика послује у режиму слободне зоне, а комплетна производња намењена је извозу, према речима директора компаније, Алда Каминаде, пре свега у Мађарску и Италију

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Постављено: 09.05.2018.г.

Извор: Subotica.com

Полагањем венаца на Споменик жртвама фашизма и спомен комплекс палим црвеноармејцима на Православном гробљу у Дудовој шуми данас је у нашем граду обележен Дан победе над фашизмом – 9. мај.

Цела Европа данас прославља спомен на дан када је пре 73 године нацистичка Немачка потписала капитулацију, којом је стављена тачка на Други светски рат – највеће крвопролиће које историја памти. Током шест година трајања однео је животе више од 55 милиона људи.

знак сећања на све оне који су своје животе положили на олтар слободе венце су положили званичници и дипломатске делегације, поручујући да је фашизам зло које се никад и нигде не сме поновити.

- Овај датум је важан не само за Суботицу, него за све грађане широм Европе. Он се обележава као завршетак рата, али он има далеко већи значај у чињеници да је то комплтена победа над једном злом идеологијом која је однела велики број људи – истакао је Вељко Војнић, заменик председника Скупштине града. - Подсећају на прошлост наших крајева младим генерацијама морамо да усађујемо свест да више никада не дође до оваквих злих идеја.

Међу онима који су својим телом бранили домовину од „хитлеровске пошасти“ био је Драгољуб Капор, бивши борац Седме војвођанске бригаде, трећег батаљона батерије противтенковских колаца.

- Борба је била страшна с обзиром да смо ми били деца. На сву срећу били смо са руском 57. армијом генерала Шарохина и маршала Тобухина, који су били стаљинградски борци уз које смо ми научили ратовати. Били су неустрашиви и за њима смо јуришали од Дунава до Сувог поља у Славонији – сећа се времешни Капор.

У рату који је у Суботици почео 12. априла 1941. година погинуло је око осам хиљана наших суграђана свих националности. Ослобођење је стигло 10. октобра 1944. године, а донели су га партизани и црвеноармејци.

- Суботица је дужна да своје нараштаје учи на њиховим поукама, на њиховим идеалима. Не смемо да их предамо забораву! - поручио је Максим Бакрач, председник Градског одбора СУБНОР-а Максим Бакрач.

НАЧЕЛНИК ОКРУГА ПРИСУСТВОВАО ОКРУГЛОМ СТОЛУ ПОВОДОМ НАЦРТА ЗАКОНА О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О НАЦИОНАЛНИМ САВЕТИМА НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА

Постављено: 18.04.2018.г.

Извор: Subotica.com

Дана 16. априла 2018.године у Београду је одржан Округли сто у организацији Министарства државне управе и локалне самоуправе, уз подршку Мисије ОЕБС-а у Републици Србији, у оквиру поступка јавне расправе о Нацрту Закона о изменама и допунама Закона о националним саветима националних мањина. Том приликом министар државне управе и локалне самоуправе, Бранко Ружић, истакао је да рад на побољшању положаја мањина од изузетне важности пошто више од 13% становника Србије чине припадници националних мањина. Истакнуто је да се у другој половини текуће године одржавају избори за националне савете националних мањина, као и да ће се извршити ажурирање бирачког списка који ће постати део јединственог бирачког списка. Шеф мисије ОЕБС-а, Андреа Орицио, подвукао је важност дискусије о побољшању положаја мањина и нагласио да је то процес који се никада не завршава. Шеф мисије Савета Европе у Србији је изјавио да већа права мањина не значе мања права већина. Председник Националног савета мађарске националне мањине изјавио је да национални савети имају замерке на делове који се односе на културу и јавно информисање, али да ће након расправе поменути Закон олакшати пут ка ЕУ. .

ОДРЖАНА СЕДНИЦА ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

Постављено: 01.03.2018.г.

Извор: Subotica.com

Поводом Светског дана цивилне заштите у Новој општини одржана је проширена седница Штаба за ванредне ситуације Севернонобачког округа, на којој су представљене активности везане за цивилну заштиту на територији округа.

У последњих осам година по мишљењу Зорана Бијелића, шефа Одсека за управљање ризицима и цивилну заштиту Одељења за ванредне ситуације, направљени су велики помаци у области цивилне заштите а за такву ситуацију посебно је заслужно укључивање локалних самоуправа у овакве активности.

- Одељења за ванредне ситуације, као државни органи, у оквиру својих задатака формирали су специјализоване јединице цивилне заштите, а јединице локалне самоуправе су формирале јединице опште намене и остале пратеће службе које треба да испрате комплетну делатност заштите и спасавања тј. одговора наше државе на све изазове које пред нас стављају елементарне непогоде и неки технолошко-технички акциденти који могу да угрозе велики број живота и огроман број материјалних добара. На нивоу локалних самоуправа постигнуто је много, све јединице локалне самоуправе донеле су своја документа, у складу са Законом о ванредним ситуацијама су поткрепили своје основне темеље за рад тако да је на свим скупштинама донели Одлуку о организацији функционисња цивилне заштите. Тим путем смо решили питања везана за оспособљена правна лица, поверенике и специјализоване једининице цивнилне заштите - објашњава Зоран Бијелић.

Грађани Суботице су свесни значаја безбедносних и заштитних мера у случају елементарних непогода, других несрећа и опасности што се посебно, по речима Бијелића, види на великом интересовању да постану припадници специјализованих јединица.

- Имамо јако добро оспособљене специјализоване јединице нарочито вода за заштиту од пожара и вода прве помоћи, који проласком кроз тренинге могу да се употребе у некој ситуацији. Увек апелујемо на грађане да приликом проналаска неексплодираних убојних средстава на територији нашег округа увек позову полицију. Преко њих они нас обавештавају, тако да ми обавештавамо Тим за уништавање неексплодираних убојних средстава, који га на безбедан начин уклања са тих површина - каже Бијелић.

Светски дан цивилне заштите установљен је одлуком Генералне скупштине Међународне организације цивилне заштите 1990. године, са циљем да се скрене пажња широј јавности на витални значај цивилне заштите и развијања свести о значају припремљености за превентивне и самозаштитне мере и поступке у случају елементарних непогода, техничко-технолошких несрећа и других опасности.

ПОВРЕДЕ НА РАДУ И РАД „НА ЦРНО“ НАЈЧЕШЋИ У ГРАЂЕВИНАРСТВУ

Постављено: 28.02.2018.г.

Извор: Subotica.com

Како се највећи број повреда на раду и запослених без уговора региструје у области грађевинарства, у организацији Одсека инспекције рада Севернобачког округа у Новој општини одржана је трибина намењена послодавцима, као и лицима која су задужена за контролу безбедности на раду.

Од укупно 16 повреда на раду, које су пријављене током прошле године, три су биле у области грађевинарства, док је од 415 радника, који су затечени да раде „на црно“ 120 било из ове области. Шеф Одсека инспекције рада, Божо Ивковић подсетио је на трибини да послодавцима који нису закључили уговор са запосленима прете високе новчане казне.

- По члану 273 Закона о раду предвиђене су астрономске казне за послодавце који нису закључили уговор о раду, који не пријављују запосленог на обавезно социјално осигурање. Казне се крећу од 300 до 500 хиљада за предузетнике, односно од 600 хиљада до два милиона за послодавце у својству правног лица. Законом о безбедности и здрављу на раду прописане су казне за прекршаје уколико послодавци не поштују мере безбедности и здравља на раду према запосленима - истакао је Ивковић. - Послодавцима зато саветујемо да са запосленима закључе уговоре о раду пре ступања на рад, да изврше пријаве на обавезно социјално осигурање у складу са изменама Закона о раду, које су ступиле на снагу у децембру прошле године. Такође, саветујемо им да запослене обуче за безбедан и здрав рад, да им доставе лична заштитна средства, као и да запослене који раде на радним местима са повећаним ризиком, где је потребан лекарски преглед, шаљу на такве прегледе.

Међу послодавцима на трибини била је власница грађевинског предузећа „Цензар“ Невенка Пејић, која је рекла да је за успешно пословање неопходна добра анализа трошкова безбедности на раду и пријављивања радника, те да су ове ставке изузетно значајне за квалитет рада и углед предузећа.

- Имамо стално запослене раднике, око 20 у просеку. Пословање се мора сводити на понуде и потражњу, квалитет радова, апсолутну безбедност на све, тако да се мора радити једна анализа свега - рекла је Невенка Пејић.

ОДРЖАНА ЈАВНА РАСПРАВА О НАЦРТУ ЗАКОНА О ПЛАНИРАЊУ И ИЗГРАДЊИ

Постављено: 25.01.2018.г.

Извор: Subotica.com

Јавна расправа о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о планирању и изградњи одржана је данас у Великој већници Градске куће. Учесници расправе указали су на потребу уређења области просторног планирања и урбанизма, као и већег броја грађевинских инспектора.

Закон о планирању и изградњи донет је 2014. године, а према речима Александре Дамњановић, државне секретарке у Министраству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, основна идеја за измену овог закона јесте да се уреди област просторног планирања и урбанизма, која је врло значајна.

- По брзини издавања дозвола, Србија је на бизнис листи Светске банке на 10. месту у свету, а то смо успели јер смо увели електронску грађевинску дозволу. Аналогно томе, покушавамо да и у области урбанизма и просторног планирања уведемо што више елемената електронског управљања. Дакле, говоримо о скраћивању времена потребног за израду једног планског документа. Желимо да убрзамо почетни корак, јер дозволу не можете добити уколико немате план на основу кога ћете извући основне елементе и урбанистичке параметре - рекла је Дамњановић, додајући да је други циљ измене закона унапређење постојећег софтвера за издавање електронских грађевинских дозвола, увођењем нових или унапређењем постојећих функционалности.

Она је указала и на проблем недостатка грађевинских инспектора, те да ће бити неопходне веома јаке мере у сектору њихове надлежности.

- На основу анализа које смо радили, дошли смо до закључка да неке општине имају недовољан број грађевинских инспектора и да је то у директној вези са бројем бесправно изграђених објеката. Иако у нашој земљи још увек важи пропис о забрани новог запослења, покушаћемо да кроз овај закон то променимо, јер смо грађевинским инспекторима дали многе надлежности и повећали им обим посла, док је њихов број остао исти - објаснила је државна секретарка у Министраству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Да је потребно више грађевинских инспектора, сложио се и Предраг Радивојевић, директор ЈП за управљање путевима, урбанистичко планирање и становање Суботица, који је истакао да је ситуација са издавањем дозвола у нашем граду добра, о чему говори и награда коју је Суботица добила прошле године, за најбољу локалну самоуправу у брзини издавања грађевинских дозвола.

- Тежиште овог закона није толико на дозволама, колико је на области просторног планирања и унапређења процедуре доношења планова генералне и детаљне регулације. Постоје веома добри предлози, а постоје и предлози на које желимо да скренемо пажњу са примерима из праксе, те на који начин они могу да се унапреде. Надамо се да ћемо у дискусији са представницима Министарства успети да изнесемо своје ставове и оне за које мислимо да су од интереса за локалну самоуправу - истакао је Радивојевић.

Текст Нацрта закона доступан је на страници Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и на порталу е-управе. Јавна расправа ће трајати до 6. фебруара, до када се могу доставити примедбе, предлози и сугестије.

OДРЖАН САСТАНАК КООРДИНАЦИЈЕ НАЧЕЛНИКА ОКРУГА

Постављено: 18.12.2017

Извор: SBUO

Дана 18.12.2017.г., са почетком у 10,30 часова у просторијама Севернобачког управног округа одржан је састанак Координације начелника округа на ком су присуствовали начелник и шеф Одсека Јужнобачког управног округа, начелница и сарадница Јужнобанатског управног округа, начелник Севернобанатског и Средњебанатског управног округа, Генерал Жељко Петровић из I Бригаде копнене војске РС, мајор Александар Манџић, начелник Групе за цивилно-војну сарадњу и Зоран Томашевић, ВБА.

На састанку се расправљало о активностима које треба предузети у наредном периоду ради остваривања што боље сарадње између покрајинских и републичких органа, односно постојећих инспекција, као и о потреби укључивања и инспекција ЈЛС у интегрисане надзоре. Представници Војске Републике Србије изразили су задовољство што се сарадња са управним окрузима одвија на завидном нивоу, а нагласили су и важност сарадње са свим државним органима и органима ЈЛС.

ОДРЖАН СКУП „ЈАВНЕ КОНСУЛАТАЦИЈЕ О НАЦРТУ ЗАКОНА О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О НАЦИОНАЛНИМ САВЕТИМА“

Постављено: 18.12.2017

Извор: SBUO

У петак, 15.12.2017. са почетком у 11,00 часова у великој сали број 1, у просторијама Нове општине одржан је скуп „Јавне консулатације о Нацрту Закона о изменама и допунама Закона о националним саветима“ који је организовало МДУЛС и ОЕБС. Скупу су присуствовали Иван Бошњак, државни секретар МДУЛС-а, Милица Родић, саветница за националне мањине у Мисији ОЕБС у Репубулици Србији, проф.др Владимир Ђурић, који је и представио радни текст Нацрта Закона, Јене Хајнал, председник Националног Савета мађарске националне мањине, као и остали представници националних савета националних мањина које живе на територији Округа.

После уводног обраћања представљен је радни текст Нацрта Закона, затим је одржана дискусија у којој су учествовали представници мањина и изнели своја мишљења на радни текст.

ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ И РУЖЕ НА СПОМЕНИК „БАЛАДА ВЕШАНИХ“

Постављено: 17.11.2017

Извор: subotica.info

Комеморативним скупом и полагањем венаца и цвећа на споменик „Балада вешаних“, обележена је 76. годишњица од трагичног 18. новембра 1941. године када су фашисти, пред такозваним преким судом, осудили на смрт и погубили вешањем петнаесторо суботичких младих родољуба.

Комеморативним скупом и полагањем венаца и цвећа на споменик „Балада вешаних“, обележена је 76. годишњица од трагичног 18. новембра 1941. године када су фашисти, пред такозваним преким судом, осудили на смрт и погубили вешањем петнаесторо суботичких младих родољуба. У име грађана Суботице, локалне самоуправе и Градског одбора СУБНОР-а, венац је положила помоћник градоначелника за образовање, социјалну заштиту и здравство, Етела Јеринкић. У име Владе Републике Србије и Севернобачког управног округа венац је положио начелник Округа Драги Вучковић.

Секретар Градског одбора СУБНОР-а Суботица, Никола Ивошевић је, обраћајући се присутнима, подсетио да је тог 18. новембра 1941. године погубљено петнаесторо родољуба и антифашиста и да сви они нису били чланову Комунистичке партије Југославије.

Ученици Политехничке школе су, по традицији, извели рецитал и на споменик симболично положили 15 црвених цветова за 15 палих жртава. Венце на споменик положиле су и делегације Месног одбора пензионера МЗ „Центар ИИИ“, Јеврејске општине Суботица, Комуниста Србије у Суботици и „Центра Тито”, као и ученици Основне школе „Иван Горан Ковачић“.

После полагања венаца на споменик „Балада вешаних“ и пригодног програма, представници града Суботице и Севернобачког управног округа положили су венце и на Јеврејском гробљу, где је одржана комеморација у знак поштовања према страдалим суграђанима јеврејске националности.

ОБЕЛЕЖЕНО 99 ГОДИНА ОД ОСЛОБОЂЕЊА СУБОТИЦЕ

Постављено: 13.11.2017

Извор: Subotica.com

Полагањем венаца на спомен плочу на Железничкој станици и Споменику јунацима палим за ослобођење и уједињење 1912-1918 на Пушкиновом тргу, данас је свечано обележено 99 година од ослобођења Суботице у Првом светском рату.

На данашњи дан, само два дана по проглашењу примирја, српска војска је ушла у Суботицу тачно у 10.15 часова. Предводили су је потпуковник Анто Живуловић и мајор Михајло Боди, који су заједно са осталим војницима стигли на Железничку станицу и донела дуго очекивану вест о слободи.

- Мој отац је солунски ратник, наредник одликован Карађорђевом звездом и царском медаљом Романових. Због њега и свих осталих ово је значајан датум и не смемо да заборавимо своје претке и све оно што су они урадили да би ми данас овде живели – каже 91-годишњи Рајко Вујиновић.

По мишљењу ораганизатора, значај овог датума је из године у годину све већи.

- И сами знамо да слобода нема цену и морамо поштовати жртву коју су наши преци поднели – сматра Милан Вукелић из Удружења ратних добровољаца 1912-1918.

Како је српску војску дочекало више од 70. 000 Срба и Буњеваца и представници Буњевачко-српског народног одбора, тако овај велики историјиски датум већ 26 година заједно обележавају Српски културни центар „Свети Сава“ и Буњевачки културни центар. Као и претходних година на сцени Јадран синоћ је одржана свечана академија „Браћа увек и увик заједно“.

Обраћајући се присутинима, градоначелник Богдан Лабан подсетио је на залагања српских и буњевачких првака у Суботици у њихово искрено веровање у коначну победу и уједињење са Краљевином Србијом. Он је подсетио на догађаје који су преходили овом великом датуму.

– У Првом светском рату Србија је претрпела велика страдања: изгубила је, процењује се, око милион и три стотине хиљада душа. Гинуло се за слободу, али и за идеју да се, први пут од доласка на Балкан, Јужни Словени нађу у истој држави – поручио је градоначелник Богдан Лабан. - На нама и будућим генерацијама је да одајемо почаст нашим славним прецима који су у борби за слободу дали оно најдрагоценије што имају – своје животе!

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Постављено: 10.10.2017

Извор: Subotica.com

Свечаном седницом Скупштине града и полагањем венаца на спомен комплекс на Тргу жртава фашизма и палим Црвеноармејцима на Православном гробљу у Дудовој шуми данас је обележено 73 године од ослобођења Суботице у Другом светском рату. Страдалима су почаст одали амбасадор Русије Александар Чепурин, градоначелник Богдан Лабан, представници СУБНОР-а и бројне стране делегације.

Представници СУБНОР-а подсетили су да је 10. октобар најзначајнији датум у историји Суботице, као и да је дужност свих грађана да негују успомене на борце, а посебно на команданта првог Суботичког партизанског одреда.

- Дужност нам је да негујемо посебне успомене на комаданта првог Суботичког партизанског одреда, врхунског спортисту и хероја, Јована Микића Спартака, који је за ослобођење свог родног града дао свој млади живот на олтар слободе. По ослобођењу града, Суботица је дала преко 2000 младића и девојака у редове Осме војвођанске ударне бригаде, 586 се никада није вратило кући, погинули су, а преко хиљаду се вратило кући као ратни војни инвалиди, жртва је велика. Морамо настојати да у наше редове укључимо младе који ће наставити неговање традиције народноослободилачке борбе – поручио је др Радмило Тодосијевић, потпредседник Градског одбора СУБНОР-а.

На значај антифаштистичке борбе и богату традицију подсетио је и градоначелник Богдан Лабан, који је истакао да је обележавање овог датума обавеза свих грађана.

- Поштујући херојску борбу родољуба и антифашиста, чији су највиши идеали били слобода и равноправност међу народима, њихово право да буду своји на своме, наша заједничка обавеза је обележавање 10. октобра, да чувамо успомену на значај победе над фашизмом и нацизмом. Вечно сећање и дубоко и искрено поштовање, најмање је што смо дужни жртвама, који су у темеље наше слободе уградили своје животе, али и према генерацијама које долазе, којима морамо да оставимо слободну, развијену, стабилну и просперитетну Србију - рекао је Лабан.

Како су јединице Црвене армије дале велики допринос ослобођењу Суботице од окупатора, свечаности је присуствовао амбасадор Руске федерације Александар Чепурин, који је истакао да су односи две земље на високом нивоу, те да ће тако бити и у будућности.

- Заинтересовани смо да Србија буде јака, силна, независна, суверена, то је основа наших односа зато што имамо исте интересе и не морамо ништа ново да измишљамо. То радимо зато што су у пракси проблеми попут Косова и Метохије и других у суштини заједнички проблеми. Мислим да наше земље очекује добра будућност и да наша сарадња може бити корисна за развој земље, региона и градове - рекао је Чепурин, којем је на свечаној седници уручена плакета.

Након свечане академије амбасадор Русије, представници локалне самоуправе, стране делегације, представници бораца и остали поштоваоци положили су венце на споменик на Тргу жртава фашизма и на споменик палим Црвеноармејцима на Православном гробљу.

СВЕЧАНА СЕДНИЦА ПОВОДОМ ДАНА ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Постављено: 10.10.2017

Извор: Subotica.com ,subotica.info

Дан ослобођења Суботице, обележен је данас свечаном седницом у Градској кући уз присуство амбасадора Руске федерације Александра Васиљевича Чепурина, коме је том приликом уручена свечана плакета. По окончању седнице, на Тргу жртава фашизма положени су венци на споменик палим борцима и жртвама фашистичког терора.

ОДРЖАН САСТАНАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ХРВАТСКЕ НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ У СУБОТИЦИ

Постављено: 09.10.2017

Извор: Subotica.com

У канцеларији начелника Севернобачког округа одржан је консултативан састанак међувладиног Мешовитог одбора са Републиком Хрватском. На састанку се говорило о свим отвореним питањима која се тичу положаја припадника ове националне заједнице, посебно из области културе и образовања.

Једно од главних питања било је и спровођење члана 9. Споразума о мањинама односно како осигурати заступљеност хрватске националне мањине у представничким телима. Према речима председника српског дела међувладиног Мешовитог одбора са Републиком Хрватском, Ивана Бошњака, гарантовано место за хрватску националну заједницу у парламентима на свим нивоима јесте обавеза коју је Србија преузела, али за испуњавање те обавезе неопходне су законске промене.

- Са наше стране, као и у претходном периоду и кроз дијалог и кроз дијалог са стручном јавношћу покушаћемо да иницирамо измену одговарајућих законских решења са једне стране а са друге стране, очекујемо да ће не само због мањинског питања него и због других питања доћи до уставних промена о чему би такође требало постићи одговарајући консензус и тиме допринети да ово питање буде превазиђено. Надамо се да ћемо имати подшку припадника хрватске националне мањине а да се тиме ни права других националних заједница у мултиетничкој Србији неће довести у питање – каже Иван Бошњак, државни секретар у Министарству за државну управу и локалну самоуправу.

Председник Хрватског националног већа, Славен Бачић изразио је задовољство што је препознао спремност за решавање питања која оптерећују положај припадника хрватске мањине. Такође, Бачић је истакао да је нека питања посебно из области образовања и културе већ решена, као што су уџбеници на хрватском језику за ученике основних школа.

- Похвалили смо да је питање уџбеника, када је у питању целовита настава на хрватском, напокон решено и да је тај процес у наставку. Завршен је процес за наставу на хрватском језику за основну школу, остало је питање за децу која слушају само један предмет хрватски са елементима националне културе и остало је питање за уџбенике за средње школе и предшколско образовање. Указали смо и на оно што је у међувремену добро урађено као што је уређење простора за рад Завода за културу војвођанских Хрвата, као и уређење простора за „Хрватску ријеч“ - каже Бачић.

Седма седница међувладиног Мешовитог одбора требало би да буде одржана до краја године, у Београду и још једном месту где живе припадници ове националне заједнице.

ОТВОРЕНА ЈОШ ЈЕДНА ДЕОНИЦА "ИПСИЛОН КРАКА"

Постављено: 22.08.2017

Извор: Subotica.com

"Само пет месеци пошто је у саобраћај пуштен део први функционални километар „Ипсилон крака“ Коридора 10 (део од петље Суботица Југ до Биковачког пута), данас је отворена нова деоница обилазнице око Суботице, дуга пет километара, од кружне раскрснице на Сомборском и до кружне раскрснице на Бачкотополском путу.

Радови вредни 337 милиона динара са ПДВ-ом, које је извео конзорцијум на чијем челу је Компанија „Војпут“, завршени су два месеца пре предвиђеног рока.

Отварању ове значајне деонице, нарочито значајне за Индустријску зону „Мали Бајмок“ и измештање теретњака из града, присуствовала је Зорана Михајловић, потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, која је овом приликом најавила да ће „Ипсилон крак“ комплетно бити завршен до 2019. године.

- За десет месеци урађено је шест и по километара пута, а наши претходници толико нису урадили за више од 27 година. Надам се да ништа што се буде радило у инфраструктури неће бити недосањани сан, већ да ћемо оно што планирамо да и реализујемо. Србији путеви требају, не постоји ниједан град који не вапи да има одређене обилазнице, јер се привреда полако буди и морамо бити спремни за нове инвеститоре – истакла је потпредседница Владе Зорана Михајловић. - Радови на изградњи Ипсилон крака, планирани за идућу годину, биће настављени већ крајем ове године и надам се да ће све бити спремно да почетком септембра кренемо у јавни позив и наставимо да радимо нових пет километара ове саобраћајнице.

За грађане Суботице „Ипсилон крак“ је од животне важности јер градским саобраћајницама годишње прође више 350 хиљада тешких камиона.

Суботичани се живо сећају када су радови на „Испилон краку“, укупне дужине од 24 километара, почели 1990. године, како су до сада отварани најмање пет пута, како су све гарнитуре власти обећавали њихов завршетак, али се од тих обећања није даље одмакло.

- Изградња Ипсилон крака је скоро 30-огодишњи сан Суботичана и сво ово време није било политичке структуре која овај пројекат није истакла у први план – подсетио је Иштван Пастор, председник Покрајинске скупштине. - За разлику од протеклих три деценије када смо више говорили о значају овог пројекта него што смо радили на његовој реализацији, сада је дошао период када се сан претвара у реалност. Оно што се договори са СНС то се и реализује и то је доказ озбиљности једне политике и зато сада можемо да кажемо да се нешто завршило два месеца пре рока.

- После вишегодишњег застоја, почетком новембра 2016. настављени су радови на изградњи обилазнице око Суботице, који пре свега треба да измести теретни саобраћај из центра града и повеже северни део аутопута Коридор 10 са граничним прелазом Келебија. Влада Републике Србије и Министарство саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре препознали су саобраћајни и инфраструктурни значај ове повезнице, како за Суботицу, тако и за целу Србију – објаснио је градоначелник Суботице Богдан Лабан, додајући да је радове, од кружне раскрснице на Сомборском до кружне раскрснице на Бачкотополском путу конзорцијум, на чијем је челу компанија “Војпут“, почео 5. маја, а завршио 31. јула, два месеца пре уговореног рока.

- После отварања прве деонице „Ипсилон крака“, од петље Суботица Југ до кружне раскрснице на Биковачком путу 23. марта ове године, рекао сам да је један од приоритета и уређење градских саобраћајница, као што је Толминска улица, где су радови такође готови. За протеклих 14 месеци реализовано је и низ других пројекта и показали смо да је наш приоритет да живот наших грађана учинимо што бољим и квалитетнијим, рекао је Лабан.

ПОСЕТА ПРЕДСЕДНИКА РОТАРИ ИНТЕРНАЦИОНАЛА СУБОТИЦИ И ПАЛИЋУ

Постављено: 04.07.2017

Извор: РТВ


"Циљ светске организације ротаријанаца је да ове године сваки њен члан посади бар по једно дрво", изјавио њен председник Иан Ризли приликом посете Палићу, где је имао прилику да се увери да је у "бисеру панонске равнице" тај циљ већ спроведен у дело.

Обиласком алеје дрвећа које су засадили чланови Ротари клуба са Палића, председник светске организације "Ротари Интернационал" Иан Ризли отпочео је посету Србији чији је циљ да подстакне заштиту природе.

- Главни циљ Ротари Интернационала у овој години, у којој сам ја њен председник, је да подстакнемо размишљање и бригу о заштити животне средине, па смо планирали да сваки наш члан за то време посади бар по једно дрво - рекао је Ризли.

У Србији постоје 64 ротари клуба са 1.200 чланова. Ова организација до сада је помогла у опремању многих школа и здравствених установа, а планира да са таквим акцијама настави и убудуће. - Поред тога што ћемо пратити његове инструкције у вези са заштитом животне средине, у нашем Дистрикту за Србију и Црну Гору додатно ћемо се бавити подршком образовању, младима, ученицима и студентима - изјавио је Бранислав Ранђеловић, председник Ротари Дистрикта 2483 (Србија и Црна Гора).

Тони Бедалов, председник Ротари клуба Палић, изразио је задовољство што су ротаријанци из Суботице и са Палића показали да предњаче у заштити животне средине, а најавио је да планирају да и на друге начине помажу људима. - У складу са овогодишњим мотом "Ротари – мењамо људима животе на боље", и ове 2017. планирали смо две велике акције: стипендирање четири студента и поделу новогодишњих пакетића за 20 сиромашних породица на Палићу - каже Тони Бедалов, председник Ротари клуба Палић.

На Великој тераси на Палићу одржан је састанак ротари клубова из Суботице, Сомбора, Кикинде, Куле, Сенте и са Палића, а председник "Ротари Интернационала" Иан Ризли састаће се са ротаријанцима и у Београду. Састанку је присуствовао и начелник Севернобачког округа Драги Вучковић који је упознао високог госта са привредним кретањима у Суботици и округу и навео значајну улогу ротаријанаца у помагању поплављеним подручјима Србије пре неколико година.

OБЕЛЕЖЕН ДАН БОРЦА

Постављено: 04.07.2017

Извор: Subotica.com

Полагањем венаца на Споменик жртвама фашизма данас је у нашем граду обележен Дан борца – 76 година од седнице Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Југославије на којој је донета одлука о подизању оружаног устанка.

Венце на споменик свим јунацима који су животе дали у борби против фашизма положили су градоначелник Богдан Лабан и делегација Града Суботица, Драги Вучковић и представници Севернобачког округа, као и Јеврејска општина и СУБНОР.

По речима градоначелника Богдана Лабана, 4. јул је веома значајан датум у нашој историји, јер је то дан када смо устали у борбу против фашизма, највећег зла које је задесило модеран свет.

- Поносни смо што смо се окупили овде и што можемо да укажемо млађим генерацијама на величину жртава и колико смо унели себе у борби против тог зла. Захваљујући тој борби ми смо део модерне Европе, која данас не би била оваква да се сви нисмо борили против нацизма, фашизма, шовинизма и свих облика насиља – поручио је градоначелник Богдан Лабан. - У борби за слободу учествовало и пуно наших суграђана и сви смо у обавези да поштујрмо њихову жртву и зато ће локална самоуправа и у будућности учествовати у обележавању великих историјских празника.

Слобода која је дошла четири године после чувеног устанка плаћена је најскупље могуће – хиљадама људских живота.

- Морамо да одајемо почаст и поклањамо се сенима 1.7 милиона жртава из целе тадашње Југославије, од тога више од милион жртава дала је сама Србија а Суботица око осам хиљада жртава. То је било више него да је настрадао сваки десети Суботичанин – подсетио је Максим Бакрач, председник градске организације СУБНОР-а.

У СПОМЕН НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА

Постављено: 16.06.2017

Извор: Subotica.com

Полагањем венаца на Споменик страдалих Јевреја код некадашњег гета и комеморацијом у Великој већници Градске куће данас је обележено 73 године од депортације Јевреја из Суботице.

Тог 16. јуна 1944. око четири хиљаде суботичких Јевреја одведено је у нацистичке, концентрационе логоре широм Европе. Највећи део њих, око три хиљаде, из тих логора се није вратио. Некада веома бројна, јеврејска заједница у нашег граду данас броји 250 душа.

- Наш задатак је да сачувамо успомену на све страдале у концентрационим логорима. Успомена на њих није била чувана као градска баштина и баштина свих нас, то је почела да буде почетком деведесетих година прошлог века на иницијативу писца Бошка Крстића и тадашњег градоначелника Јожефа Касе – подсетио је Роберт Сабадош, председник Савеза јеврејских општина Србије. - Ово што се десило у Суботици није било јединствен случај. Од отприлике 40 хиљада Јевреја у Србији 85 одсто се никада није вратило у своје домове. У Београду је постојао логор смри „Старо сајмиште“, које није достојно обележено и мора да има простор за памћење колективне историје. Због тога је формирана комисија за формирање меморијала, у чијим оквирима треба да буде и Музеј холокауста, који ће да обухвати и део историје Јевреја Србије и Суботице.

Дан када су суботички Јевреји, затворени у гето, масовно одведени у мађарски логор Бачалмаш, а потом у Аушвиц и друге логоре, један је од најтужнијих дана у историји нашег града.

- Холокауст је најстрашнији злочин против човечности савременог доба, који је иза себе оставио трајне последице и вечни ожиљак у историји јеврејског народа – истакла је заменица градоначелника Тимеа Хорват. - И суботички Јевреји поднели су велике жртве у том периоду. После рата у Суботицу се вратило око хиљаду Јевреја, али многи од њих нису остали у граду. Захваљујући онима који су остали у Суботици су сачувани јеврејска традиција, обичаји и култура. Јевреји су од 19. века до трагичних збивања 1944. године чинили окосницу развоја и модернизације Суботице, и због тога је неопходно радити на информисању о јеврејској заједници, али и разлозима њиховог масовног убијања током Холокауста.

Свечана комеморација заснована је на сведочењима преживелих и посвећена деци у холокаусту, а програм су приредили ученици ОШ „Вожд Карађорђе“ из Јакова и Железничке техничке школе из Београда.

ПОСЕТА ДЕЛЕГАЦИЈЕ СУБОТИЦЕ САНДВИКЕНУ

Постављено:18.05.2017

Извор: Суботица.рс

Делегација Града Суботице, коју је предводио градоначелник, посетила је крајем протекле седмице град Сандвикен, у Шведској. Посета је реализована у оквиру агенде трогодишњег пројекта две локалне самоуправе и Меморандума о разумевању између два града.

Градоначелник Сандвикена, Петер Шенстром, и градоначелник Богдан Лабан разменили су искуства у изазовима управљања локалних администрација као сервису грађана и упоредили начин организовања јединица локалних самоуправа.

Решавање проблема незапослености, подршка предузетницима који послују у областима одрживе енергије, енергетске ефикасности као и иновативним технологијама у области екологије и заштите животне средине биле су теме којима су се бавили чланови наше делегације и домаћина.

Чланови делегације упознали су се са напорима, идејама и новим технологијама које подржава локална самоуправа у Шведској, а тичу се обновљивих извора енергије, енергетске ефикасности и заштите животне околине.

У сусрету са предузетницима, делегација Суботице упознала их је са привредним, културним и туристичким потенцијалима града као и могућностима пословања у Републици Србији.

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Постављено: 09.05.2017

Извор: Subotica.com

Полагањем венаца на Споменик жртвама фашизма и спомен комплекс на православном гробљу у Дудовој шуми и одавањем почасти свима који су током Другог светског рата своје животе положили на олтар слоде, данас је обележен Дан победе над фашизмом.

- На данашњи дан, пре 72 године завршен је Други светски рат, сломом монструозних идеологија нацизма и фашизма, највећег зла које је задесило свет. По броју жртава, то је био најсуровији рат у историји човечанства и у њему је животе изгубило више од 55 милиона људи. Те жртве и њихову храброст нико и никада не сме да заборави – нагласио је градоначелник Богдан Лабан. - У том фронту храбрих и одлучних људи био је и наш народ и наша земља и зато се и данас са поносом сећамо Србије у антифашистичкој коалицији. Наши преци били су на страни слободе, правде и истине и дужни смо им слободу коју данас имамо. У тој борби велики допринос дала је и Суботица у којој су антифашистички покрет чинили њени грађани различите националне, верске и социјалне припадности, али уједињени за мир и слободу. У Другом светском рату страдало је више од седам хиљада грађана Суботице.

Градоначелник је додао и да данас постоје они који желе да умање значај српског народа у антифашистичкој борби, као и то да смо сведоци повампирења фашизма у нашем окружењу.

- Пред том претњом не смемо да затварамо очи и један од начина у борби против тога је незаборав за жртве антифашистичке борбе. За вредности за које су се они борили, бори се и данашња Србија и њено руководство – поручио је Лабан.

Венце су положили челници Града, начелник Севренобачког управног округа, представници дипломатског кора, делегације СУБНОР-а, потомци бораца НОБ-а, политичке партије и организације.

ТОКОМ МАРТА ОТКРИВЕН НЕЗПАМЋЕН БРОЈ РАДНИКА „НА ЦРНО“

Постављено: 25.04.2017

Извор:Subotica.com

У прва три месеца инспектори рада затекли су преко 6.500 радника „на црно“ што је значајно већи број у односу на исти период прошле године, речено је на стручном скупу, који је на Палићу окупио инспекторе рада из целе Србије.

Највећи број радника „на црно“ откривен је приликом обиласка послодаваца током марта.

- Само у марту имали смо 3550 пронађених радника у раду „на црно“ што је незапамћено од када се води евиденција у Инспекторату за рад. То је последица другачије организације рада у Инспекторату за рад, побољшане техничке опремљености и као последица оваквих семинара, размене искустава. Морамо да будемо брзи и ефикасни и то је последица - каже помоћник директора Инспектората за рад Србије, Дејан Ковачевић и апелује на грађане да пријављују нове случајеве - Отворени смо за сарадњу, имамо дежурне телефоне, свако ко има информацију може да пријави рад на црно. Имамо дежурне екипе, раднимо и пре и после подне, као и за дане државних празника. У време ускршњих празника више од половина запослених Инспектората за рад је радила и контролисала да ли ће бити исплаћене увећане зараде за рад за државне празнике. Нон стоп смо на терену, што показују и резултати.

На семинару су представљени и резултати Истраживања ставова привреде и грађана о раду надлежних у процесу сузбијања сиве економије. Иако су ставови привредника све оптимистичнији, и даље један део привредника залази у сиву зону, пре свега због високих намета.

- Четири петине испитаних привредника сматра да се степен сиве економије смањио у односу на претходну годину, али истичу да преко трећина фирми у њиховој делатности ипак неким делом послује у сивој економији, било да су у питању неиздавање фискалних рачуна, плаћање пореза или непријављивање радника. Из године у годину повећава се веровање да је држава одлучна да се сива економија сузбије. Видимо да је Влада урадила први корак, усвојен је Национални програм а неке од мера су почеле да се спроводе. Једна од првих видљивих мера је била наградна игра „Узми рачун и победи“ усмерена на подизања свести грађана о штетности сиве економије. Као удружење привреде инсистирамо на другим мерама, као што су смањење пореза и доприноса на зараде за почетнике у пословању - каже Слободан Крстовић из Националне алијансе за локални и економски развој.

На тродневном скупу речено је и да је унапређење безбедности и здравља на раду један од најважних задатака Инспектората, те да ће ова област бити приоритет у наредним акцијама.

ИНСПЕКЦИЈА ЗАТЕКЛА 310 РАДНИКА НА „ЦРНО“

Извор: JU ECO RTV

Дана: 14.3.2017.


Одсек инспекције рада за Севернобачки округ је током прошле године извршио 690 инспекцијских наџора, током којих је затечено 310 радника са којима послодавци нису закључили уговор о раду. Највише непријављених радника било је на пословима у области грађевине и трговине.

OБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ЦИВИЛНЕ ЗАШТИТЕ У СУБОТИЦИ

Извор: ТВ СУБОТИЦА

Постављено: 01.03.2017. године

Поводом Светског дана цивилне заштите, данас је у просторијама Нове општине одржана свечана седница којој су присуствовали представници Севернобачког округа, Одељења за ванредне ситуације и локалних самоуправа.

Цивилна заштита је протеклих 20 година била девастирана, међутим, последњих неколико година, од кад је формиран Сектор за ванредне ситуације на нивоу МУП-а Републике Србије, овој области се придаје већи значај. То се првенствено односи на активирање јединица локалних самоуправа, у овом случају Града Суботице и општина Бачка Топола и Мали Иђош.

На нивоу поменутих локалних самоуправа, формирани су штабови за ванредне ситуације, који имају своје поверенике и припремили су се за формирање јединица опште намене. Јединице опште намене служе за деловање у првим и најтежим тренуцима када је велики број људи укључен ради ублажавања или отклањања неке последице елементарне непогоде или техничко-технолошке несреће. Искуство је показало – кад у таквим случајевима грађани виде да инситуције функционишу, врло брзо и лако се прилагоде новонасталој ситуацији.

Током 2016. године, на територији Севернобачког округа, деловало се само превентивно због проблема изазваних нодуларним дерматитисом код говеда и појаве птичјег грипа, али проглашених ванредних ситуација, на срећу, није било.

ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ НА СПОМЕНИК "ЊИХОВОЈ ВЕРНОСТИ"

Постављено: 16.02.2017

Извор: Subotica.com

Министар за рад, запошњавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, градоначелник Богдан Лабан, представници локалне самоуправе, борачких удружења положили су данас венце на споменик „Њиховој верности“ и одали почаст нашим младим суграђанима настрадалим у ратном вихору 90-тих година.

- Свака земља почива на онима који су се жртвовали за њу и своју слободу може да захвали онима који су за њу дали свој живот. Овај споменик је доказ да их нећемо заборавити и доказ да Србија неће дозволити да се они који су живот дали за њу деле по вери, нацији и да се ниједна жртва не заборави и умањи – нагласио је министар Александар Вулин. - На овом споменику су исписана имена која говоре о разним нацијама и верама, али и само о једној ствари – љубави према Србији, због које су ова деца жртвовали своје животе. Предуго су били заборављени или скрајнути. Желимо да сачувамо сећање на ову децу. Трудимо се да побољшамо положај борачке популације и њихових породица и по први пут ће послодавац који запосли борачко дете добити субвенцију, јер смо их препознали као приоритет у запошњавању. То је наш начин да кажемо хвала њиховим породицама и детињству које је прошло без родитеља.

На споменику „Њиховој верности“ у Парку Ференца Рајхла налазе имена 30 погинулих Суботичана свих националности.

- На овом споменику налази се младост Суботице која је прерано завршена. Ово је и Суботица у малом, на табли су исписана имена људи различитих националности и вероисповести, који су своје животе дали за нашу земљу – подсетио је градоначелник Богдан Лабан. - Споменик је недавно обновљен и ми морамо сваке године да им одамо почаст, да се саосећамо са болом њихових најближих.

Председник Удружење учесника оружаних сукоба на просторима бивше Југославије Жељко Вукелић изразио је наду да ће и остали градови у Србији следити пример Суботице и на свечани начин сачувати спомен на жртве.

- Част ми је што могу да учествујем у одавању почасти ратним жртвама. Ратни ветерани су увек поштовали Устав и земљу у којој живе и тако ће бити и убудуће – поручио је Жељко Вукелић.

САРАДЊА СУБОТИЦЕ И САНДВИКЕНА

Постављено: 24.01.2017.

Извор: Subotica.com

У Плавој сали Градске куће данас је одржан састанак између челника Града Суботице и делегације општине Сандвикен из Шведске, на коме је се говорило о будућој сарадњи и реализацији трогодишњег програма везаног за развој предузетништва у локалним самоуправама, јачање демократских капацитета и учешће жена у политичком одлучивању.

Трогодишњи програм, који је почео да се реализује 23. јануара, одобрила је Шведска агенција за међународни развој и сарадњу (СИДА), која је оценила да Суботица и Сандвикен имају добру и конкретну сарадњу и да су пројектни задаци у претходном периоду успешно урађени.

– Делегација Сандвикена допутовала је 22. јануара, а већ сутрадан одржани су први радни састанци међуопштинских тимова, на којима је направљен оквир трогодишњег програма. Пилот-пројекат предвидео је развој предузетништва, са циљем да се млади задрже у нашим локалним самоуправама. Он је оцењен је као добар, те је проширен за још две компоненте - јачање демократских капацитета и учешће жена у политичком одлучивању – објаснио је Драги Вучковић, начелник Севернобачког округа. - Куриозитет овог пројекта је да он интегрише, како актере који су у владајућој структури, тако и лидере најзначајнијих опозиционих странака, те је у име Скупштине града у реализацију пројекта интензивно је укључен Саша Вучинић, председник ГрО Демократске странке. Без обзира ко је у власти, а ко је у опозицији, ми морамо међусобно да комуницирамо и да тражимо решења како да појачамо институције и побољшамо параметре, да би привредницима омогућили да лакше послују, а грађанима да имају квалитетнији сервис у нашим институцијама.

По речима Загорке Панић, менаџера града Суботице, менаџмент града учествоваће активно у реализацији овог пројекта.

– Верујем да ћемо, после успешне реализације овог пројекта, са општином Сандвикен добро сарађивати и на неким будућим пројектима – додала је Загорка Панић.

У име делегације из Сандвикена, медијима се обратио Андреас Ландел, начелник Канцеларије за европске послове, који је изразио задовољство што две локалне самоуправе настављају и интензивирају сарадњу започету 2014. године.

- Један од циљева нам је да јачамо младе привреднике у обе локалне самоуправе и на тај начин допринесемо отварању нових радних места. Желимо да инспиришемо младе да остану у градовима у којима су одрасли, а један од приоритета нам је и да подстакнемо младе жене да активније учествују у привредном и политичком животу. Намеравамо, такође, да интензивирамо економску сарадњу између наше две локалне самоуправе – нагласио је Ландел.

Током ове године, делегација Суботице посетиће Сандвикен, потом ће шведски предузетници посетити суботички Сајам привреде, а на јесен планирана је посету предузетника из Суботице Сајму привреде и предузетништва у Сандвикену.

ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО „БЛАЖЕНИ МИРОТВОРЦИ"

Постављено: 18.01.2017.

Извор: Subotica.com

У Великој већници Градске куће синоћ је одржан округли сто “Бог и деца Аврамова“ са темом „Блажени миротворци”, која је окупила представнике верских заједница, дипломатског кора и државних органа.

У име домаћина, присутнима се најпре обратио Драги Вучковић, начелник Севернобачког округа, који је истакао да је за Суботицу, која жели да негује своју мултикултуралност и мултиетничност, веома значајна оваква врста дијалога.

- Ова тема је веома значајна, али и веома тешка јер отвара многа поглавља. Мир можемо дефинисати на разне начине а његови атрибути су љубав, милосрђе и сарадња, а његова супротност су сукоби, мржња, завист... - подсетио је Вучковић. - Заборављамо често да су „други“ и „другачији“ услов да имамо свој идентитет и тај „други“ није предмет сукоба, него драгоценост живота.

Окупљене је поздравио и Велимир Плеша, генерални конзул Републике Хрватске у Суботици, који је нагласио да се увек залагао да се овакви скупови настављају.

- Овако велики број људи који се вечерас окупио показује да се у овом нашем свету ипак нешто мења. Захваљујем се на заједништву јер живимо у времену када се људи мало сусрећу уживо. Долазимо из различитих заједница али сви препознајемо да љубав и мир дарује Бог – поручио је Плеша.

По речима почасног вицеконзула Италије Кармине Терала очување мира је оно што је окупљало људе из различитих крајева.

- Мир је врлина и стање духа, пристајање на благонаклоност, поверење и правду и у односу на рат има један велики хендикеп – за његово постизање потребна су добра воља и труд свих а да би се изазвао рат, довољно је да га жели само једна страна – истакао је Терало. - Италија се одриче рата као инструмента угрожавања слободе других народа и средства решевања међународних спорова. Учешће Италије у међународним мировним мисијама представља конкретан инструмент и њен допринос у успостављању мира у свету.

У име верских заједница о овој теми говорили су први рабин Србије Исак Асиел, протонамесник Драган Стокин, фра Зденко Грубер, гвардијан суботичког самостана, ефендија Хасан Скорупан имам суботички, и Габор Долински, представник Евангеличке цркве.АРХИВА ВЕСТИ
 

   
FOOTER
 СЕВЕРНОБАЧКИ УПРАВНИ ОКРУГ [Мапа]

Услови коришћења -/- Мапа презентације