ДАНАШЊА ИЗЈАВА НАЧЕЛНИКА СЕВЕРНОБАЧКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА БОЈАНА ШОРАЛОВА

„Коначно су створени услови да кренемо са уклањањем свих илегалних кампова и отпада, са простора Суботичке шуме који су, претходних пар месеци створени као последица илегалних миграција кроз Суботицу.
Сутра ујутро заједно са ЈКП“Чистоћа и Зеленило“;
Комесаријатом за избеглице и миграције; Севернобачким управним округом крећемо са горе поменутим активностима. Верујем да ће требати више од 15 дана озбиљног ангажовања како би се комплетно ишчистила шума.
Као епилог досадашњих акција које су спроведене у синергији МУП-а, Севернобацког управног округа и Комесаријата за избеглице и миграције РС, изврсена је јос једна акција на простору Суботичке шуме, где су опсервацијом терена пронађени неформални кампови у којима су боравили ирегуларни мигранти, а међу њима и безбедносно интересантна лица.
Том приликом извршено је хумано пресељење лица у Прихватни центар на ТО Шид, док су безбедносно интересантна лица спорведена у Прихватилишта за странце МУП-а.
Акција премештања миграната која је планирана да траје три дана, због одређених безбедносних околности, често непланираних миграција дуж границе, завршена је данас.
Ова данашња акција је резултат претходно одржаног састанка дана 28.12. у просторијама Прихватног центра Суботица, на коме су учестовали представници СБУО, МУП, ЈКП, инспекције и КИРС.
Након постављања безбедносног обруча око Прихватног центра и центра града, дуж насељених места, сада је проширен и на појас Суботичке шуме. То значи да ће се свакодневна контрола, која се иначе спроводи око Прихватног центра и насељених места, проширити на читаву територију града, односно и на шумски појас. Ако буде потребно, споводиће се свакодневно премештања ирегуларних миграната у Прихватне центре.
Ни мало лаким или простим активностима који, свакодневно, трају од јула месеца ове године, послата је јасна поруку мигрантима, преко Суботице не можете наставити путовање и прелазак државне границе.
Да је порука и те како јасна говори и број миграната у Прихватном центру који је преполовљен, више од месец дана, у односу на ранији период.
На крају, као и увек, желим искрено да се захвалим ПУ Суботица и оперативцима Ударне групе на искреној сарадњи и свему што су учинили, што чине, и што ће чинити за наш град и безбедност свих наших грађана.“