О округу

Севернобачки управни округ протеже се на северу Војводине, на површини од 1.784 км², што чини 8,26% од укупне површине АП Војводина, 2,01% од укупне површине Републике Србије – Бачка Топола 596 км², Мали Иђош 181 км², Суботица 1.007 км².

Област чине три општине: Суботица, Бачка Топола и Мали Иђош. Центар Округа је у Суботици.

Становништво Округа по Попису становништва 2011. године:

Извор података: РЗС „Попис становништва, домаћинстава и станова 2011. године у Републици Србији – Становништво – Књига 1 – Национална припадност”;РЗС „Општине и региони у Републици Србији, 2012 године”

Чињеница да је скоро 90% површине пољопривредно земљиште умногоме одређује и привредну структуру Округа. Севернобачки управни округ је у непосредној близини државне границе са Мађарском, односно граничним прелазима Келебија и Хоргош. Добра географска позиција Округа, на магистрали главних европских саобраћајних коридора, дугогодишња привредна и стваралачка искуства и одговарајуће грађевинске локације, велика су предност која се нуди инвеститорима, што ово подручје чини атрактивним за домаћа и страна улагања.

На територији Севернобачког управног округа постоји 623 км путева (Бачка Топола 139 км, Мали Иђош 77 км, Суботица 407 км).

Дужина путева у Севернобачком округу у км
Извор: РЗС „Општине и региони у Републици Србији, 2012 године”

Суботица је и вишенационалан и вишеконфесионални центар: уз православну и католичку, као највеће, у граду има близу тридесет малих верских заједница. Главни црквени објекти су:

  • Православна црква у Александрову, из XVII века
  • Православна црква из XVIII века
  • Катедрала Св. Терезије Авилске из 1797. године
  • Фрањевачки самостан из 1723. године
  • Синагога

Коначно, треба поменути и огромне туристичке потенцијале целе ове регије. Најатрактивнији део понуде даје Палић, који се развио као бања и луксузно одмаралиште европског шарма, са квалитетним хотелима, велелепнми вилама, прекрасним зоолошким вртом и занимљивим угоститељским садржајима. Укратко, место изванредне атмосфере, ризница природног богатства.

Заједно са Суботицом, Палић је такође једна од европских локација украшених са Арт Ноувеау, уметничким стилом који је не само инспирација, него и веза са великим бројем земаља, градова и уметника. Атракција округа је и језеро Лудаш, природно станиште бројних угрожених животињских врста (углавном птица), ергела Зобнатица са значајним потенцијалима у ловном туризму, салаши са својим специфичним понудама, као и многобројни споменици културе.