Мали Иђош

Основни подаци

Општина Мали Иђош територијално припада Северно-бачком округу Аутономне Покрајине Војводине, у срцу Бачке, у подножју Телечке висоравни, дуж реке Криваје. Спада у групу најмањих општина у Војводини, укупна површина је 181 км2.

mi_s1

Број становника у општини Мали Иђош: 9983
Густина насељености у општини Мали Иђош: 66, 46 становника/ км2

 

Историја

Преци већине данашњих житеља на ове просторе стигоше у пролеће 1769. године из Сентандреја, жупанија Бекеш. При поновном насељевању, насеље се градило на обе обале потока Криваја (Бачер). У спомен досељења на ове просторе од 1994. године 21. март се слави као дан села Малог Иђоша. Име места се бележи и у мађарској историји, наиме последња велика победа револуције 1848-49. извојевана је код железничке станице код Ловћенца. У знак сећања на ту битку, 2000. године реконструисан је споменик од добровољних прилога на западном гробљу.

Привреда

Још недавно пољопривредно добро, фабрика за прераду метала и циглана биле су врло значајне са економског аспекта општине. Данас је већина друштвених предузећа приватизована, а већина приватних предузетника послује врло успешно. Општина Мали Идјос има 16.901 хектара најквалитетнијег обрадивог земљишта, па се може рећи да се 60% становништва бави пољопривредом. ПУТНА МРЕЖА Преко територије општине пролази: • магистрални пут М-22 Суботица – Београд • међународни аутопут Е-75 • регионални пут Р-118 • жељезничка пруга Будимпешт – Београд

Култура, образовање

Мали Иђош има предшколску установу, основну школу, библиотеку, дом здравља. Каријера многих писаца, ликовних уметника, глумаца, музичара, новинара потекла је из овог места. Носиоци културних збивања су КУД «Петефи Шандор» у Малом Иђошу, „Фекетић“ у Фекетићу и „Његош“ у Ловћенцу. Име спортског клуба «Еђшег» тренутно представљају фудбалери, шахисти и рукометашице. Манифестације које одишу духом, а дешавају се једном годишње су: Домбош Фест, Ана дани и Дани Чепе Имреа. «Szó-Beszéd» и «Fecske» су локални листови који се објављују једном месечно. Ватрогасно друштво је основано пре 130 година. У општини успешно делује више цивилних организација.

Официјелна веб презентација Скупштине општине Мали Иђош – www.kishegyes.com