НАЧЕЛНИК СЕВЕРНОБАЧКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА БОЈАН ШОРАЛОВ ТОКОМ ПОСЕТЕ ПРИХВАТНОМ ЦЕНТРУ У СУБОТИЦИ, РАЗГОВАРАО САМ СА РЕГИОНАЛНИМ КООРДИНАТОРОМ ЗА ИЗБЕГЛИЦЕ И МИГРАЦИЈЕ У РС, МИЛОШЕМ ТИНТАРОМ

Јуче, Начелник Севернобачког управног округа Бојан Шоралов током посете Прихватном центру у Суботици, разговарао сам са регионалним координатором за избеглице и миграције у РС, Милошем Тинтаром.
Током посете обишао сам центар како би се упознао са тренутним условима смештаја миграната који су у протеклих годину дана значајно унапређени.
Корисници центра активно учествују у одржавању хигијене заједно са запосленима.
Ова сарадња између корисника и запослених у чишћењу простора има вишеструку корист. Помаже у одржавању хигијене и стварању пријатног и чистог окружења за све присутне.
Прихватни центар игра кључну улогу у пружању привременог смештаја, подршке и основних услуга мигрантима у транзиту.
Наставак подршке прихватном центру и континуирани рад на условима смештаја.Сарадња између запослених и самих миграната помаже у стварању хуманитарног окружења и пружању подршке лицима која се налазе у транзиту у нашој држави.
Још једном сам поновио лични став, да нисам у потпуности задовољан и да ће свака институција морати још озбиљније да ради свој посао, све док постоји и један мигрант који не цени гостопримство наше земље или крши закон РС, што се односи на све оне који учествују у помагању илегалних активности.Ово се посебно односи на оне који учествују у илегалним активностима, било да су сами мигранти или они који им помажу.
У последњих 15 дана приметан је значајан пораст санкционисања који су остваривали личну корист мигрантима у извођењу илегалних активности. Овакве контроле ће постати све чешће и ригорозније како бисмо ефикасно сузбили ове незаконите радње. Наша намера је да се мигрантима пружи адекватна помоћ и заштита, али истовремено морамо бити одлучни у спречавању незаконитих поступака.
У циљу постизања овог циља, обећао сам становницима месне заједнице Макова седмица, као и свим насељеним местима у близини шума, да ћу инсистирати на појачаном полицијском присуству 24 сата дневно. Веома сам задовољан што могу да потврдим да је ово одмах договорено и да се успешно спроводи у пракси. Ова додатна полицијска присутност има за циљ одржавање реда и мира, као и заштиту наших грађана од илегалних активности.
Наша земља је отворена за све оне који долазе у миру и са поштовањем према нашим законима. Међутим, нећемо толерисати оне који нарушавају ред и закон, било да су то мигранти или било ко други. Наша одлучност да се бавимо овим проблемом јасно је видљива кроз ригорозне контроле и појачано присуство полиције.