ПРОЈЕКТИ УНАПРЕЂЕЊА ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ

Начелник Севернобачког управног округа Бојан Шоралов присуствовао је састанку којем је председавала потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике проф. др Зорана Михајловић на тему “пројекти унапређења енергетске ефикасности“, који Министарство спроводи са локалним самоуправама. Она је рекла да је само за ову годину обезбеђено 230 милиона евра за субвенције за замену столарије и постављање соларних панела, а да ће крајем јануара и почетком фебруара бити расписани нови јавни позиви за оба пројекта.
Начелник Шоралов је у току обраћања присутнима изложио планове ЈЛС у оквиру Севернобачког округа и изнео уверавања да су све ЈЛС, за разлику од прошле године када су се суочавале са ковид буџетом, у потпуности спремне да узму активно учешће у спровођењу програма енергетске санације. За потребе спровођења програма, Суботица, Бачка Топола и Мали Иђош, укупно ће издвојити 25 милиона динара.

„Нови јавни позив за субвенције за унапређење енергетске ефикасности расписаћемо крајем месеца, а већ у фебруару нови јавни позив и за доделу субвенција за соларне панеле. Држава је обезбедила довољно новца, као да градимо једну електрану. Имамо све могућности да омогућимо свим грађанима и грађанкама да смање потрошњу енергије. Први пројекат који се завршава, за који су издвојене 1,2 милијарде динара, и те како ће донети резултате и домаћинствима која учествују смањити рачуне за 20 до 30 одсто. На националном нивоу то значи уштеду од 50 милиона киловат-сати годишње и, што је једнако важно, 300.000 тона мање емисије угљен-диоксида“, објаснила је министарка проф. др Зорана Михајловић“

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *